diş taşları nasıl dökülür / Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir? Engellenir? - Bütün İşimiz Diş

Diş Taşları Nasıl Dökülür

diş taşları nasıl dökülür

Evde Diş Taşı Temizliği

Evde diş taşı temizliği ya da diğer adıyla tartar temizliği yapmak tam olarak mümkün değildir. Evde yapabileceğiniz en önemli şey tartar oluşumunu azaltıcı iyi bir ağız bakımıdır. Ayrıca yazımızda bahsedeceğimiz alternatif yöntemlerle de birikimi azaltabilirsiniz. Düzenli diş hekimi kontrolleri, iyi bir ağız bakımı ile daha parlak ve estetik dişlere sahip olabilirsiniz.

Evde diş taşı temizliği ceviz kabuğu da ilginç bir yöntem olarak bilinmektedir. Bir bardak suyun içerisine konulan ceviz kabukları ortalama 20 dakika boyunca kaynatılır ve sonrasında soğumaya bırakılır. Diş fırçası, soğumuş olan bu suda yaklaşık 10 dakika bekletilir. En sonunda da bu suyla dişler fırçalanır. Bu işleme günde 3 kez devam edilmesi önerilir. Ceviz kabuğu yöntemi işe yarayabilse de dişler açısından da aşındırıcı olabilmektedir.

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş Taşı Temizliği

Evde Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği yapmak için çeşitli teknikler mevcuttur. Bu teknikler diş hekimleri tarafından da onaylanmış olan, dişlere ya da ağız sağlığına zararı olmayan niteliklerde olmalıdır. Bu yazımızda sizlere en çok kullanılan teknikleri anlatacağız.

Peki evde diş taşı temizlenir mi? Kişi, bireysel olarak diş taşının oluşmasını önleyecek tedbirleri alabilir. Örneğin düzenli olarak dişlerini fırçalayabilir, ara yüz fırçası veya diş ipi kullanabilir. Diş taşı oluştuktan sonra en iyi temizlik için bir diş hekimine müracaat etmek gerekmektedir. Ancak ev ortamında bazı ürünlerle diş taşının yoğunluğu ve sebep olduğu kötü koku azaltılabilmektedir.

Diş taşı ya da tartar hafife alınmaması gereken bir sorundur. İleri aşamalarda diş çürümelerine ve diş eti ağrısına neden olabilmektedir. Taş temizleme işlemi, evde bulunabilecek basit malzemelerle yapılabilir. Fakat kontrolsüz kullanımlarda dişlerde zararlara neden olacaktır. Bu yöntemlerden bazılarını inceleyelim.

Evde Diş Taşı Nasıl Temizlenir?

“Yağ Çekme Yöntemi”

Yağ Çekme Yöntemiyle Diş Taşı Temizliği

Yağ Çekme Yöntemiyle Diş Taşı Temizliği

Hindistancevizi yağı ya da zeytinyağı dişleri güçlendiren mineraller içerir, diş çürümelerini önler ve diş taşını bir miktar çözer, temizler.

20 – 30 dakika boyunca bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağını ağzınızda çalkalayın. Anti-enflamatuar ve antimikrobiyal etkileri sayesinde dişlerinize pek çok fayda sağlayacaktır. Hindistan cevizi yağı ve suyu aynı zamanda güçlü bir anti fungal maddedir. Yani ağız florasında yer alan mantarları etkisizleştirebilmektedir.

“Evde Diş Taşı Temizliği Karbonat”

Yapılan araştırmalar karbonat içeren diş macunu ile dişlerini fırçalayan kişilerin, karbonat içermeyen diş macunuyla fırçalayanlara göre çok daha az diş taşına sahip olduğunu gösteriyor. Saf karbonat kullanımı dişlerde çizik, aşınma oluşturacağı sebebiyle önerilmemektedir. Ayrıca diş taşını oluşturan plakların birikimini de azalttığı ifade ediliyor. Bu etkileri sebebiyle karbonat kullanarak diş taşı temizleme yöntemi oldukça etkili olmaktadır.

Karbonat aynı zamanda çok etkili bir temizleyicidir. Tıpkı Hindistan cevizi yağı gibi antimiktrobiyal özellikleri ön plandadır. Ağız mantarı enfeksiyonu (oral kandidiyaz) tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu noktada ağzı karbonatlı bir suyla çalkalamak veya gazlı steril bir beze sürülmüş karbonatla dil ve yanağı temizlemek etkili olmaktadır. Karbonatla ağız çalkalandıktan sonra sade suyla durulama da yapılmalıdır.

“Evde Diş Taşı Temizliği Sirke”

Beyaz Sirke ile Diş Taşı Nasıl Temizlenir

Beyaz Sirke ile Evde Diş Taşı Temizliği

Sirke ile diş taşı temizliği mümkün mü? Beyaz sirkenin antibakteriyel özellikleri vardır. İçerisinde bulunan asidik maddeler sebebiyle dişlerin yüzeyine zarar verebilir. Bu yüzden çok küçük bir doz kullanılarak gargara yapılmalıdır.

İki çay kaşığı beyaz sirke, yarım çay kaşığı tuz karıştırılarak yarım bardak suya katılır. Günde iki kez durulama amacıyla kullanılabilir.

“Susam Tohumu”

Evde diş taşı temizliği için kullanılan bir diğer yöntem de susam tohumu ile ovmadır. Diş minesine zarar veren plak, tartar ve diş taşı için etkilidir.

Bir avuç susam çiğnendikten sonra dişler diş macunu kullanılmadan fırçalanır. Beş dakika sonra gargara yöntemiyle ağızda kalan tohumlar çıkartılır.

“Portakal Kabuğu”

Portakal kabuklarını kullanarak diş yüzeyini iki dakika boyunca ovalamak diş taşı temizliği için etkili yöntemlerden bir diğeridir. Diş macunlarında da bulunan sitrik asit maddesini içerdiği için beyaz ve parlak dişlere kavuşmanın pratik yöntemlerinden biridir. Sitrik asit aynı zamanda aşındırıcı bir maddedir, bu da unutulmamalıdır.

“Aloe Vera”

Aloe Vera ile Diş Taşı Temizliği

Aloe Vera ile Diş Taşı Temizliği

Tadı acı olsa da aloe vera bitkisinin dişleri beyazlatmak konusunda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Bir çay kaşığı aloe vera jeli, dört çay kaşığı gliserin ve beş yemek kaşığı karbonat birleştirilerek bir bardak suya katılır. Bu karışım kullanılarak dişler fırçalanır.

“Evde diş taşı nasıl temizlenir?” sorusuna yanıt verdik. Diş taşı, plak olarak ifade ettiğimiz gıda birikintilerinin iyice sertleşmesi sonucu oluşur. Diş taşı oluşmaması için ağız ve diş bakımına dikkat edilmeli, düzenli diş hekimi kontrollerine gidilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Fiyat

Diş taşı temizleme işlemi pek çok klinikte başarıyla gerçekleştirilen, görece basit ve standart bir işlemdir. Türk Dişhekimleri Birliği’nin güncel fiyat listesine göre tek çene için diş taşı temizliği (detertraj), KDV dahil 385 TL’dir.

Peki evde diş taşı temizliği fiyatları nedir? Evde kişinin kendisinin uygulayacağı yöntemler oldukça ekonomiktir. Kullanılacak yönteme veya malzemeye göre bu fiyat değişmektedir. Örneğin elma sirkesi ile diş taşı temizliği yapmaya çalışacak olan biri, bu ürünün fiyatıyla maliyetini hesaplayabilir. Ek olarak pamuklu çubuk veya çeşitli tiplerde fırça kullanacak olan biri ise maliyet hesabına bunları da dahil etmelidir.

Gülüş Tasarımı

Plak, dişlerde biriken yapışkan bir maddedir. Fırçalama ve diş ipi ile temizlenmediği takdirde sertleşir. Bu sertleşmiş plak, tartar veya diş taşı olarak bilinir. Tartarın ağız sağlığınız üzerinde olumsuz etkileri olabilir, bu nedenle birikmesine izin verilmemelidir. Ancak tartarı evde gidermek iyi bir fikir değildir.

Tartar Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?

Dişlerde ve diş eti çizgisinde tartar birikmesine izin verildiğinde, ciddi ağız sağlığı problemleri gelişebilir. Tartar, plakların yapışması için daha yapışkan ve pürüzlü bir yüzey sağlar. Plak da diş eti hastalığı ve çürük gibi rahatsızlıklara yol açabileceği için oldukça önemli bir konudur.

Tartar ayrıca kozmetik problemler yaratabilir. Gözenekli yapısı nedeniyle lekeleri kolayca emebilir. Çay veya kahve gibi yüksek pigmentli içecekler tükettiğinizde dişinizdeki bu tartar tabakası kararabilir.

Tartarı (Diş Taşını) Evde Gidermenin Yolları

Plak tartar haline gelip sertleştiğinde, artık bir diş fırçası ile giderilemez. Tartar sorunu olan kişiler, dişçi aletleri seti gibi kendi başlarına kullanabilecekleri tartar uzaklaştırma ürünlerini cazip bulabilir. Bazen çilek, sirke veya susam gibi “doğal” ilaçlar önerilmektedir. Bu malzeme ve ürünler kolay ulaşılır olsalar da, bunları kullanmak iyi bir fikir değildir. Bunun sebebi, tartarı güvenle gidermek için uzmanlık gerekmesidir. American Dental Association, diş hijyenistlerinin üniversiteye gitmeleri ve en az 2 yıllık bir öğrenim görmeleri gerektiğini ve de diş hijyenine yönelik birçok bölümün lisans ve master bölümlerinin olduğunu belirtmektedir. Eğitim bir yana, keskin veya uygunsuz aletler ile kendi kendini tedavi etmeye çalışan bir kişi dişlerine veya diş etlerine kolayca zarar verebilir.

Tartar, diş hekiminizin muayenehanesinde güvenle giderilebilir. Diş hijyenisti veya diş hekimi, bunu dişlerinizden ve diş eti çizgisinden ve çizginin altından uzaklaştırmak için manuel taş temizleme araçları veya ultrasonik bir cihaz kullanacaktır. Maliyet önemli ise, uygun maliyetli diş tedavisi için diş hekimliği okulları gibi birçok seçenek vardır. Diş hekimliği okullarında, denetlenen öğrenciler klinik deneyim kazanmak için düşük maliyetli bakım hizmeti sunar.

Tartar Oluşumunu Önlemenin Yolları

Evde tartarı güvenle gideremeseniz de, oluşumunu önlemek için adımlar atabilirsiniz. İyi bir ağız hijyeni rutini sayesinde plak sertleşme şansı olmadan giderilebilir. Dişlerinizi günde iki kez yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla fırçalayın. Diş fırçanız tüm diş ve diş eti yüzeylerinize erişemediğinden, günde bir kez diş ipi kullanmayı da unutmayın. Geleneksel diş ipi kullanmakta sorun yaşıyorsanız, diş arası fırçaları gibi alternatif aletler hakkında diş hijyeni uzmanınızla konuşun.

Mükemmel fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlıklarınız olsa bile, kontroller için diş hekiminizi düzenli olarak görmeniz gerekir. Bu randevularda, diş fırçanız ve diş ipinizle kaçırdığınız plaklar giderilebilir.

Tartar ciddi ağız sağlığı rahatsızlıklarına neden olabilir ve bunu evde gidermenin güvenli bir yolu yoktur. Tartarınızın diş hijyeni uzmanınız tarafından güvenli bir şekilde temizlenmesini sağlamak için düzenli olarak diş hekiminize danışın.

Diş Taşı Temizliği Neden Yapılır?

Dişlerinize iyi bakıyor musunuz? Bu sorunun cevabı “evet” olsa bile dişlerinizde plak oluşumu gözlenir. Diş yüzeylerinde ve diş eti çizgisi boyunca yapışkan ve şeffaf bir tabaka oluşur. Bu oluşumlara plak adı verilir. Bu plaklarda yaşayan bakteriler dişin minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Plaklar, iyi bir bakımın olmadığı ağızlarda tartar dediğimiz diş taşı oluşumuna neden olur. Diş taşı, bakterilerin ve tükürükteki minerallerin sertleşmesi sonucu oluşur. Plaklar ve diş taşları diş eti iltihabı gibi hastalıklara neden olur. Bu nedenle diş taşı temizliği önemlidir. Peki diş taşı temizliği nedir? Öncelikle bu soruyu cevaplayalım.


Diş Taşı Temizliği Nedir?

Diş taşı temizliği; diş ve diş etinin birleşim hattındaki ve dişlerin yüzeyindeki oluşan ve tartar olarak da bilinen tabakaların diş hekimi tarafından özel aletlerle çıkarılmasıdır. Diş eti çizgisinin üzerinde oluşan yapılar, diş etlerinde inflamasyona yol açarak, hassasiyete neden olabilir ve diş etine zarar verebilir. Bu da zamanla diş eti hastalıklarına yol açabilir. Bunlardan en hafifi diş eti iltihabıdır(gingivitis). Kanama ile kendini gösterir. Sarı, kahverengi, sert ve gözenekli diş taşları, yapısı nedeniyle yiyecek ve çiçekleri kolayca tutabilir, doğru diş fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı da zorlaştırabilir. Bakteri oluşumundan dolayı diş taşı, ağız kokusu yaratır. Diş taşı temizliği, ağız hijyeninin korunması ve doğru bakım yapılabilmesini kolaylaştırır ve geciktirilmemelidir.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

“Diş taşı temizliği nasıl yapılır?” diye düşünürken bunun evde yapılabilecek bir temizlik olmadığı bilinmeli. Diş taşı temizliği uzman diş hekimleri tarafından diş kliniklerinde yapılır. Çoğunlukla özel el aletleri ve ultrasonik cihazlar ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden uzaklaştırılır. Bazı durumlarda lazer cihazlar da kullanılabilir. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır. Diş yüzeyinin pürüzlü yapısı azaldığı için yeni plak oluşumu zorlaşır.

Diş Taşı Temizliği Ne Kadar Sürer?

Diş taşı temizliği, tartarların derinliğine ve miktarına göre değişir. Diş hekimleri sadece diş taşlarını temizlemek ile kalmaz, tüm ağız içi bakımı da yapar. Ortalama 25-30 dakika süren diş taşı temizliği bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilir. Genellikle tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı artabilir.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalı?

Diş taşı temizliği yaptıranlar, diş taşı temizliği sonrası bazı kurallara dikkat etmelidir. Diş temizliği sonrası dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet hissedilebilir. Diş temizliği sonrası 1 gün boyunca çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. İşlemden sonra en az 2 saat süreyle diş etlerinde renklenmeye neden olan çay, kahve, kola ve sigara gibi ürünlerden uzak durulmalıdır. Diş temizliğine ara verilmemeli, dişlerinizi düzenli olarak fırçalamaya ve diş ipi kullanımına devam edilmelidir.

Diş Taşı Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalı?

Diş taşı temizliğinin hangi sıklıklarla yapılması gerektiğine diş hekimi karar verir. Diş hekimi kontrollerinin sıklığı ve ağız içi hijyen ve bakım da burada belirleyicidir. Uzmanlar, diş eti hastalığı ya da riski olması durumlarında (sigara içilmesi, diyabet hastalığı, vb.) diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önerir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir. Diş taşına daha yatkın olan kişiler şunlardır:

  • Genellikle yaşlanma ve ilaç kullanımı nedeniyle ağız kuruluğu olanlar
  • Diş temizliğini iyi yapamayanlar
  • Baş boyun bölgesine radyoterapi alanlar
  • Sigara kullananlar
  • Çok fazla şekerli ne nişastalı yiyecek içecek tüketenler
  • Ağız hijyeni rutinini sağlayamayanlar

Diş Taşı Temizliği Zararlı mı?

Ağzımızda yaşayan 700 çeşit bakteri vardır. Bu bakteriler plaklar üzerinde ürerler. Bakterilerle dolu olan plaklar gıdalarla birleştiğinde dişlere zarar veren asit üretilmiş olur. Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile diş taşı oluşmadan bu plaklar yok edilebilir. Böylece diş taşı temizliğine gerek kalmaz. Ancak bazı ağızlarda diş taşına yatkınlık görülür. Bu tartarlar diş eti hastalıklarına sebep olduğu için temizlenmelidir. Diş taşları temizlenmediğinde dişlere, diş etlerine ve çene kemiğine zarar verebilir. Uzun süre diş taşlarının temizlenmediği ağızda diş eti iltihabı oluşur. Şişmiş, kırmızı ve kanama ile belirti veren diş eti iltihabı tedavi edilmezse gingivitisten periodontitise dönüşebilir. Yani enfeksiyon diş etinden altındaki çene kemiğine ulaşır. Hatta ilerleyen bu iltihabi durum dişi çevreleyen kemik dokunun harabiyetine, dişlerin sallanmasına ve dişlerin dökülmesine kadar götürebilir.

 Diş taşı oluşumuna engel olmak için aşağıdaki önerilere uyabilirsiniz:

  • Günde 2-3 kez, 3’er dakika dişlerinizi fırçalayın.
  • Dişlerinizi fırçalarken fırçayı diş eti çizgisine 45 derecelik açı ile tutun. Dişlerin yarısı kadar minik hareketlerle daireler çizerek fırçalama yapın. Dişleri sert fırçalamak, diş hassasiyetine ve diş eti çekilmelerine ve diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Dişlerinizin iç ve dış olmak üzere tüm yüzeylerini fırçalayın. Sadece görünen ön kısmını değil, dil ve damağa bakan arka yüzeylerini de fırçalayın. Çiğneme yüzeylerindeki oluk ve çukurları da fırçalamayı unutmayın. Üst arka dişleri fırçalarken diş fırçası geriye ulaşamıyorsa ağzınızı hafif kapatıp, dairesel hareketlerle geri bölgeleri fırçalayabilirsiniz.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Çünkü diş fırçasının giremediği yerlere diş ipi ile müdahale edebilirsiniz. Ayrıca diş aralarını en iyi diş ipi ile temizleyebilirsiniz. Ağız duşları ve gargaralarından da faydalanabilirsiniz.
  • Aşındırıcı özelliği olan karbonat, tuz benzeri ürünlerle asla dişlerinizi fırçalamayın. Çizilen ve aşınan mine yüzeyinde daha fazla plak ve tartar birikimi olacaktır.
  • Şekerli ve nişastalı yiyecek ve içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Yapışkan şekerli besinleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalayıp diş ipi kullanmaya çalışın. Hemen fırçalama imkanınız yoksa üzerine bir bardak su için ve dilinizle dişlerinizin üzerinden geçin.
  • Düzenli olarak diş muayenesine gidin ve düzenli ağız bakımı yaptırın. Diş eti hastalığınız varsa diş hekiminin uygulayacağı tedaviye uyun.
  • Sigara ve tütün ürünleri kullanıyorsanız kesin. Çünkü bu ürünleri kullananlarda tartar oluşma riski daha yüksektir.
  • Ağızdaki bakteri yükünü azaltmak için dilinizi fırçalamayı unutmayın.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası