diş arasında boşluk / Dişler Arasındaki Boşlukların Tedavisi | Göktürk Ortodonti

Diş Arasında Boşluk

diş arasında boşluk

Dişlerdeki Boşluklar Sosyal Medya Hayatına Kadar Etkiliyor!

Dişlerdeki Boşluklar Sosyal Medya Hayatına Kadar Etkiliyor!

Dişler, genel olarak karşılıklı sohbet esnasında ilk göze çarpan yapılardandır. Güzel ve estetik dişlere sahip olmak, kişinin özgüvenini arttırdığı gibi sosyal hayattaki başarısını da arttırmaktadır. Ayrık dişlere sahip insanların birçoğu, gülerken elleriyle ağızlarını kapatırlar. Bu durum, en güzel anların bile gölgelenmesine neden olur. Ancak günümüzde uygulanan Bonding Yöntemi ile ön dişlerde oluşan bu boşlukları, tek seansta kapatabilmek mümkün! İstanbul Okan Üniversitesi Diş Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Yasin Gönder, açıkladı.

Diestema olarak adlandırılan; dişler arasında boşluk bulunması durumu, birçok kişinin sosyal hayatının yanı sıra, bu sıralar çok popüler olan sosyal medya hayatını da olumsuz yönde etkileyen bir problemdir.

Günümüzde kullanılan materyallerin gelişmesiyle birlikte özellikle, “anterior” olarak adlandırdığımız, ön bölgede bulunan dişler arasındaki boşluklar; tek seansta bile kapatılıp, estetik bir görüntüye sahip olmak mümkündür.

Dişler arasında oluşan boşluğun nedenleri nelerdir?

Kişinin dişleri normal boyutta olsa bile, çene yapısı geniş veya tam tersi şekilde çene yapısı normal olmasına rağmen dişleri küçük ise dişler arasında, diestema dediğimiz boşluklar oluşabilmektedir. Bunun yanı sıra, diş eti hastalıkları nedeniyle de dişler arasında boşluklar meydana gelebilmektedir.

Peki bu boşlukları kapatma yöntemleri nelerdir?

Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.

Ağız içerisinde, hastanın kapanışını da etkileyecek şekilde geniş alanlı bir diş ayrılığı söz konusu ise hastanın ortodontik tedavi görmesi gerekebilir. Günümüzde nerdeyse hiç görünmeyen şeffaf plaklarla ya da diş telleri ile tedavi yapılabilmektedir.

İnce yaprak porselen olarak bilinen porselen laminalar, özellikle ön bölgede bulunan dişlerin üzerinden çok az ve ya hiç aşındırma yapmadan diş üzerine yapıştırılması ile sağlanır. Ayrıca laminalar ile dişlerinizin üzerinde bulunan renklenmelerin ve şekil bozukluklarının giderilmesi de mümkün olup, çok estetik ve doğal görünen dişlere kavuşabilirsiniz. Porselen laminaların yapımı son derece hassastır. Hassas tekniklerle çok ince bir şekilde üretilen laminalar, diş ve çevredeki dokularla başarılı şekilde uyum sağlar ve dişlerdeki ayrık görünümün düzeltilmesine yardımcı olur.

  • Bonding uygulaması ile tek seansta estetik gülüşler

Bonding uygulaması özellikle diş teli kullanmak istemeyen, daha hızlı bir çözüm arayan kişiler için ideal bir yöntemdir. Bonding uygulaması olarak adlandırılan uygulamada, dişler arasındaki boşluklar tek seansta, dişin kendi rengine birebir uygun olarak beyaz renkli kompozit dolgu materyali ile diş üzerinden herhangi bir madde kaldırmadan yapılabilmektedir. Dişler arasındaki boşluklar kapatılabildiği gibi, aynı seansta dişler üzerindeki renklenmeler ve şekil bozuklukları da giderilebilir. Aynı seans diş üzerinde var olan çürükler de temizlenip, kompozit dolgu materyali ile restore edilerek tedavi edilebilir. Bonding sistemi, özellikle sosyal hayatınızda gülüşünüzü saklamak istemediğiniz; düğün, gala veya davetlerden önce, çok fazla zaman almayan, güzelliğinize gülüşünüzü de eklemenize yardım eden pratik bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulama süresi genel olarak dakika arasındadır. 

AYRIK DİŞLER NASIL KAPATILIR?


AYRIK DİŞLER NASIL KAPATILIR?

Dişler arasında gözüken aralık görüntüsü oldukça yaygın bir durumdur. Dişlerin aralıklı olması durumu genellikle ön iki keser diş arasında olmasının yanı sıra, bazı kişilerde ön 6 diş arasında da boşlukların olması gözlemlenmektedir. Dişler arasında olması gerekenden fazla olan bu mesafelere diastema denilmektedir.

 

 

Diastema dediğimiz bu boşlukların estetik olarak yarattığı en temel sorun beyaz diş görüntüsünün arasında kalan büyük siyah alanlardır. Bunun yanında bazı kişilerde diksiyonu etkileyebilir ya da konuşma sırasında aradan tükürük kaçmasına sebep olabilir. Bu ayrık dişleri estetik olarak kapatmak için genellikle kullandığımız metod kompozit lamina (estetik dolgu) ya da porselen laminalardır.

Ön dişlerde açıklık

Birden fazla sebep mevcuttur. Sıralayacak olursak;

  • Dişlerin olması gerekenden küçük olması.

  • Çene gelişiminin yeterli olmasına rağmen dişlerin bu süre zarfında yeterli gelişememesi.

  • Yan keser dişlerde daha çok görülen gelişim bozukluğu (yan keser hipoplazisi).

  • Genetik olarak dişlerde sayısal eksiklik olması ve buna bağlı dişlerin dizilimi sırasında aralarında mesafe kalması. (konjenital lateral eksikliği)

  • Ön iki keser dişin arasında bulunan yüksek kas bağlantısı. (yüksek frenulum bağlantısı) şeklinde özetleyebiliriz. Muayene sonrasında bu sebeplerden hangisinin sizde olduğunun doğru tespiti yapıldıktan sonra tedavi yöntemine karar verilebilir.

Diastema, Ayrık Diş Tedavisi

Sağlıklı bir diş diziliminin olduğu ağızda dişlerin birbirine bakan duvarları arasında sıkı temaslar olması gerekir. Bu sıkı temaslara diş kontakt noktaları denir. Bu kontakt noktalarının sağladığı en büyük avantaj yemek yeme sırasında dişetlerine yemek artıklarının sıkışmasını engellemektir. Aynı zamanda çiğneme sırasında fonksiyonun artmasını, daha yüksek basınçta yemek yenebilmesini de sağlamaktadır. Bu kontakt noktaları dişlerin aralıklı olduğu durumlarda bulunmamaktadır ya da çok ufak bir nokta teması halindedir. İşte bu durumlarda diş aralarında çiğneme sonrası yemek artığı kalması kaçınılmaz olur.

Tüm bunlar iki temel ağız sağlığı sorununu oluşturabilir:

  • Dişetlerinde kanama, kızarıklık, yemek sonrası kaşıntı ya da sızlama. Eğer önüne geçilemezse genel olarak hassasiyet ve dişeti ağrısı ile artabilir. Beraberinde ağız kokusu yaratabilir.

  • Dişlerin birbirine bakan ara yüzeylerinde çürük oluşumu.

 

     Tabi ki dişlerinde aralık olan her bireyde aynı sonuç oluşmayabilir, fakat diş aralıklarına bağlı en yaygın karşılaşılan sağlık sorunlarını bu şekilde özetleyebiliriz.

 

Ayrık Dişler Nasıl Düzeltilir

Büyüme ve gelişim döneminde insanların dişlerinin oluşum hızıyla, çene gelişim hızı her ne kadar paralel olsa da, aynı değildir. Bunun doğal bir sonucu olarak ağızda tüm daimi dişleri çıkmamış çocuklarda,  dişlerde ayrıklık görülmesi ya da çapraşıklık görülmesi doğaldır. Dişlerin mine tabakalarının tam oluşması ve ağız içinde tam boylarına gelmesi ile birlikte değerlendirme yapılması daha doğru olacaktır.

Yetişkinliğe erişmiş sağlıklı bir bireyde dişlerde aralık görmememiz gerekir. Tabi bazı dişlerin ağız içinde farklı açılarda olmasına bağlı olarak 1 mmye kadar bazı bölgelerde aralık oluşabilir. Fakat gülümseme esnasında ön keser dişler arasında görülen bariz siyah boşluklar mevcut ise, bu durum çok normal değildir. Bazı durumlarda ise dişlerinin arasında herhangi bir boşluk olmayan kişilerde, zamanla boşluk artışı izlenebilmektedir.

Buna en çok sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Çiğneme kuvvetlerinin zamanla ön dişlerde oluşturduğu itici kuvvet,
  • Kaza, çarpma gibi durumlarda ön dişlere gelen ekstra yük(travma)  ,
  • Yirmi yaş(20) dişlerinin çenenin arka bölgesinde oluşturduğu basınca bağlı, ön bölgede oluşan hareketlilik.

 

Aralıkların kapatılması için 2 yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerin bir tanesi porselen lamina iken bir diğeri kompozit laminalardır. Porselen lamina bilindiği üzere cam seramik materyalden oluşur ve laboratuvarda çalışıldığı için iki seansa ihtiyaç duyulur. Kompozit lamina ise bir diğer adıyla estetik dolgu tek seansta uygulanır ve reçine bazlı dolgu materyalinden oluşur. Her iki yöntemde de dişler arasında görülen boşluklar tamemen kapatılabilir ve doğal görüntü elde edilebilir. Uygulama bittiğinde dişlerin arasına diş ipi ile kişinin kendi başına girebilmesi mümkün olur. Her diş tek tek görüntüye sahip olur, yani blokmuş gibi bir görüntü asla oluşmaz. Kompozit laminanın, porselene göre avantajı tek seansta bitebilmesi ve dişlerin üzerinde hiçbir frezleme yapılmamasıdır. Yani kesim işlemi kompozit lamina da asla uygulanmaz. Porselen laminada ise az da olsa belli noktalarda pürüzlendirme yapmak gerekecektir. Porselen ya da kompozit laminadan hangisinin daha doğru bir tercih olacağı diş hekiminizin muayenesi sonrasında vereceği karar ile alınabilir.

 

Diastema, ayrık dişlerin kapatılması tedavisi için Ataşehir Diş Kliniğimiz Inovadent Ağız ve Dİş Sağlığı Polikliniğimizde ücretsiz muayene olabilirsiniz.

Detaylı bilgi ve randevu için bizi arayın: +90 27 87

Örnek Video: funduszeue.info?v=Mz-EXjFhgEA

Kaynakça:

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

 

Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu

Dişler Arasındaki Boşlukların Tedavisi

Dişlerin arasındaki boşlukların oluşmasında birçok neden olduğu biliniyor. Çenenin geniş olması ve dişlerin normal boyutta olması arada sebep olabilir. Çene yapısının  geniş aynı zamanda dişlerin normalden daha küçük ve dar olması dişlerin ayrık olmasında etken rol oynar. Diş ayrıklığı Çene yapısı ile doğru orantılı olup aynı zamanda diş ameliyatı sonrasında da görülen bir durumdur. Diş yapısının bozukluğundan dolayı boşluk bulunan kişiler genellikle görüntü bozukluğu olduğu düşüncesiyle diş hekimlerini başvurarak tedavi olmayı talep ederler. Genellikle diş arasında bulunan boşluktan dolayı bireylerin bir kız mı konuşurken sorunlar yaşayabilmektedir. Konuşurken Dişin arasında bulunan boşluktan ses geldiği ve dilin boşluklar arasına girmesinden dolayı rahatsız edici gelebilir. Tedavi edilmesi durumunda dilin sürekli diş aralarına girmesi mesafenin genişlemesine Sebep olmakla birlikte diş bozukluğunu daha da bozabilir.

Tedavi Yöntemleri (Diastema)

Öncelikli olarak uzman diş doktorun muayenesi sonrası en uygun tedavi yöntemi seçilir. Ortodontik tedavi yöntemi ile Diş aralıkları kapatılması tercih edilebilir. Son yıllarda çok tercih edilen Porselen lamina dişlerin arasındaki aralıklar kapatılmaktadır. Teknolojinin hizmetlerinden biri olan Işıklı dolgular dişler arasında aralığı kapatmak için sıkça tercih edilen yöntemlerdendir. Tedavi sonrası diş aralığı boşlukların bir daha oluşmaması adına önlem alınmasını öneriyoruz. Doktorun uygun görmesi halinde aşırı Aralık olan diş yapılarında kombini tedavilerde tercih edilmektedir.

En sık tedavi yöntemi; Diş Telleri

Diş arasındaki bozuklukların giderilmesi için yıllardan beri en çok tercih edilen tedavi yöntemi diş telleridir. Özellikle Diş Çene yapısı şekil bozuklukları dişler arasındaki ayrılıkları en etkili şekilde tedavi eden yöntem olduğu biliniyor. Teknolojinin gelişmesi ile beraber diş telleri sanki dişte yokmuş hissi vererek daha çok tercih edilmesine sebep oldu.  Eskiden çalışan insanların çok fazla tercih etmediği diş telleri artık estetik açıdan rahatsız etmediği için ayrık diş tedavisinde popüler bir yöntem haline geldi. Yüzümüzde en çok dikkat çeken noktanın dişlerimiz olduğunu varsayarsak gülümsemek bizim için oldukça önemlidir. Özellikle yaş fark etmeksizin içtenlikle gülümsemenin en iyi yolun sağlıklı gülüşlerden ve ağız yapısından geçtiğini biliyoruz.

Dişler arasındaki boşluğu kapatmak mümkün mü?

Dişler arasında oluşan boşlukların diş eti çekilmesi, genetik faktörler gibi bir çok etkeni olabilir. Bunları kolaylıkla kapatabiliyoruz. Estetik dolgularla kapatıp kompozitle tedavi edebiliyoruz ya da yapraklama yöntemiyle kapatabiliyoruz. Genelde bu açıklıklar gülme hattında olduğu zaman estetik olarak ciddi bir kayba sebep olabiliyor. Biz o bölgeyi bu sistemlerle kapatarak hastamıza güzel gülüşler sağlayabiliyoruz.

Dişleri arasındaki boşluk bulunan kişilerin bir bölümü konuşurken de bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Konuşurken bu boşluklardan ses gelebildiği gibi dilin boşluklar arasına girmesi yüzünden de rahatsız edici sesler oluşabilir. Dilin sürekli boşluğa temas etmesi zaman içinde dişlerin aralarındaki mesafenin açılmasına neden olur ve bu durumu daha da kötüleştirebilir.

Diestamanın çeşitli nedenleri vardır. Ön kesici dişlerin yanındaki yan kesiciler normalden küçük ise diastema oluşabilir. Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.

Birinci durumda diş hekimi yan kesici dişleri, kron, veneer ya da bonding yönteminden biriyle normal boyutlara getirir. Ön dişleriniz arasındaki boşluklar çok fazla değilse laminate ya da kompozit dolgularla mükemmel sonuçlar alınabilir. Böylece dişler arasındaki boyutsal oran bozuklukları da düzeltilir.

İkinci durumda yani diş eti dokusunun çok kalın ve geniş olduğu durumlarda frenektomi ile bağdokusu alınır. Frenektomi uygulanmaz ise hiçbir tedaviden beklenen sonuç alınamaz.

Üçüncü tip diestama vakalarında ise dişler arasındaki boşluklar, implant, köprü ya da ortodontik tedavi ile giderilmeye çalışılır. Ortodontik tedavi sonucu yan kesici dişler olmaları gereken yere getirilir. Diestema tedavisi başlanmadan önce bir ortodontist ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Yaş, diş gelişimi ve yüz yapısı tedavinin değerlendirilmesi için önem taşır.

Ortodontist tedaviye karar verir ise önce detaylı bir klinik muayene yapılır. Dişlerin ölçüsü alınır, dişlerin ve yüzün fotoğrafları çekilir. Uygun çalışma modelleri hazırlanır. Aynı zamanda panoramik ve sefalometrik röntgenler alınarak incelenir.

Ortodontik tedavi sonunda bir retainer kullanılması gerekebilir. Düzeltilmiş diş pozisyonları bu sayede sabitlenir. Bütün bu tedavi sürecine ortodontist karar verir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası