bebeklerde 2 ay aşısından sonra banyo / Aşıdan kaç gün sonra banyo yapılır?

Bebeklerde 2 Ay Aşısından Sonra Banyo

bebeklerde 2 ay aşısından sonra banyo

2 Ay Aşısı Nedir? En Ge&#; Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

2. ay aşıları bebekler için zor geçen bir süreç olabilmektedir. Bu aylarda anne ve babalar aşı sonrasında bebekte ateşlenme görüleceği için birtakım endişeler taşırlar. Bununla birlikte bazı bebeklerde bu aşılardan sonra ateş görülmemektedir. Bazı bebeklerde ise aşı sonrasında kısa bir süre içerisinde ateşlenme görülebilmektedir. Yüksek derecede ateş ise nadiren rastlanılan bir haldir.

2 Ay Aşısı Nedir?

Bebeğin funduszeue.info aşıları diğer aylar ile kıyaslandığı zaman daha yoğun olmaktadır. 2. ay aşıları kapsamında verem, rotavirüs, pnömokok ile karma aşı yapılmaktadır. Karma aşı difteri, tetanoz, boğmaca ve hib gibi hastalıklara karşı bebeklerin bağışıklık kazanması amacı ile yapılan bir aşı türüdür. Bebeklere yaptırılacak karma aşı, Sağlık Bakanlığı'nın aşı takviminde bulunmaktadır. Bebeklerin uyku düzenleri özellikle ilk aylarda son derece önemlidir.

En Geç Ne Zaman Yapılmalı?

Bebeklerin ikinci ayda gerçekleştirilen rutin kontrol esnasında verem aşısı, KPA ile karma aşıyı olmaları gerekmektedir. Verem aşısı sonrasında ufak bir iz oluşabilmesi durumu olabilmektedir. Bebekler, yapılan bu aşılar sonrasında menenjitten tetanoza; orta kulak iltihabından zatürreye kadar pek çok hastalık için bağımsızlık kazanabilmektedir. Aşılar konusunda Sağlık Bakanlığı aşı takvimi aileler tarafından takip edilebilir.

2 Ay Aşısının Yan Etkileri Var mı?

2. ay aşılarının ateş gibi bazı ufak yan etkileri olabilmektedir. Ateş yüksekliği görülmesi halinde doktora başvurulması hususuna dikkat edilmesi halinde bu aşılar, son derece güvenilir aşılardır. Genel olarak 2. ay aşılarının etkileri geçici olduğundan ve bu aşılar bebeklere herhangi bir zarar vermediğinden dolayı mutlaka yaptırılması gereken aşılardır. Bebeklere yaptırılan bu aşıların koruyucu etkileri bulunmaktadır. Bu aşılardan sonra hiç ateşi çıkmama durumu da rastlanan haller arasında yer almaktadır.

Ateş dışında baş ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık aşılardan sonra görülebilen sistemik belirtiler arasında yer almaktadır. Kendilerini ifade edemeyen küçük bebekler, bu şikayetlerini huzursuzluk ile dışa vururlar. Bebekler bu sırada yaşlarına ve kilolarına uygun olan dozda analjezik, antipiretikler ile rahatlatılabilirler. Bu belirtilen saat aralığında kendiliğinden düzelmektedir. Böylelikle bu aşıların, eklere herhangi bir kalıcı zararları olmamaktadır.

Uygulanan aşı sonrasında aşı bölgesinde, örneğin bacakta kızarıklık ve şişlik görülebilmektedir. Bu şişliğin takibi ve müdahalesinin nasıl olması gerektiği hususu da uzmanlara sıklıkla danışılmaktadır. Uzmanların genel görüşlerine göre şişlik, kendiliğinden çoğu kez geçmektedir. Bu sebeple herhangi bir masaj, soğuk uygulama, ilaç uygulama tavsiye edilmemekte, bu uygulamalara gerek görülmemektedir.

2 Ay Aşısı Sonrası Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?

Bebeklerin uyku düzenleri özellikle ilk aylarda son derece önemlidir. Bebeklerin 2. ay aşıları sonrasında uyku düzenleri değişmemekle birlikte bazı bebeklerde aşı sonrasında bir süre huzursuzluk ve uyku sorunları görülebilmektedir.

2 Ay Aşısı Sonrası Ateş Yüksekliği Görülmesi Halinde Yapılması Gerekenler

Bebeklerde ikinci ay aşılarından sonra geceleri daha fazla ateş görülebilmektedir. Bu aşamada ateş düşürücü veya şurup verilerek ateş kontrol altına alınabilmektedir. Bebeğin ikinci ay aşılarından sonra ateşinin 38 derecenin üzerine çıkması durumunda ise vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Bu tarz bir ateş yüksekliği durumu kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Aşıların Koruyuculuğu Nedir?

Bebeklere yapılan aşıların koruyuculukları ve ne oranda bağışıklık sağladıkları merak edilen konuların başında gelmektedir. Belirtmek gerekir ki her aşının kendi özelliği ya da üretim teknolojisinden kaynaklanan bir koruyuculuk yüzdesi bulunmaktadır. Bazı aşılarda 0'e yakın bir koruyuculuk oranı gözlemlenirken bazı aşılarda ise bu oran %60 civarlarında olabilmektedir.

Maksimum seviyede sonuç alabilmek için aşıların uygun doz, uygun teknik ile saklama koşullarında uygulanması gereklidir. Aşılar, üretim aşamasından uygulamaya kadar geçen süre zarfında soğuk zincir sistemi korunarak muhafaza edilmelidir. Ayrıca bunlara ek olarak aşıların istenilen etkinliği sağlaması için belirli bir program doğrultusunda yapılması şarttır.

Aşı, mikropların zayıflatılmış ya da ölü hallerinin bebeğin vücuduna verilerek o mikrobu tanımasına ve onunla mücadele edecek yöntemleri geliştirmesine yarayan bir yöntemdir. Bu aşılara dair bilinmesi gereken en önemli noktalardan biri ise hastalığa karşı 0 bir koruma sağlanamasa da her koşulda hastalığın ağır geçirilmesi riskini ortadan kaldırmasıdır.

&#;Bir şeyi elde etmek için çok emek verdiyseniz tadını çıkarmak için de zaman ayırmalısınız!!!&#;

            Artık bebeğinizle daha iyi iletişim kurabiliyorsunuz. Sizi anlıyor, kendine göre cevaplar verebiliyor. İsteklerini kendine özgü yöntemlerle belirtiyor. Yavaş yavaş görmeye, duymaya ve gülmeye başladı. En büyük eğlencesi sizin yüzünüz. Yüzünüzü ona yakın tutun ve yüzünüzden gülümsemeyi eksik etmeyin. Dokunma duygusunu geliştirmek için ona dokunun. Sevin,okşayın. Temiz ve yutamayacağı eşyaları eline verin. Bunları ağzına götürmekten büyük mutluluk duyduğunu göreceksiniz. Başını kaldırıp,etrafındaki insanları ve eşyaları da araştırmaya başladı. Sık sık gülüyor, size agucuklar yapıyor. Emzirme saatleriniz onunla paylaştığınız en güzel ve en mutlu saatler. Mutluluğunuzu ona anlatın; sizi çok iyi anlayacaktır.

           OYUN VE OYUNCAK SEÇİMİ: Çocuğunuzun en iyi oyun arkadaşı sizsiniz. İşitme duygusunun gelişmesi için öncelikle onunla konuşun. Bebek gibi değil doğru düzgün konuşun. Bazı sözleri sık sık tekrarlayın (Canım, Tatlım, Bebeğim, Güzelim, Seni Çok Seviyorum gibi.) Yaptığınız her şeyi ona anlatın (Şimdi seni emzireceğim. Altını temizleyeceğim. Sokağa çıkacağız.) Bunu bir davranış biçimi haline getirin ve sürdürüfunduszeue.info üstü dönenceleri,Oyun halkaları,büyük desenli,zıt ve parlak renkli,sesli,müzikli el oyuncakları,aynalar,ziller,müzik kutuları,değişik renkli,şekilli kitaplar bu dönemde çocuğunuzun ruhsal ve bedensel gelişimi için yararlanabileceğiniz oyuncaklardır. Ev işleri yaparken ya da sokağa çıkarken kanguru kullanabilirsiniz.

Bu dönemde de yalnızca anne sütü vermeye devam edin. Doktorunuzun daha önce önerdiği  Multi vitamin  içeren peraparata devam ediniz.

 

Dikkat bu dönem aşılara başlama dönemidir.

AŞILAR

Çocuğunuzun sağlıklı büyümesi için aşılatmayı ihmal etmeyiniz ve onu zamanında aşılatınız. Aşı randevunuzu geçirmeyiniz.

B TİPİ SARILIK AŞISI (Hepatit B): Hepatit B aşısının ilk dozu Doğumdan hemen sora yapılıfunduszeue.info aşıdan 1 ay sonra funduszeue.info,6 ay sonra 3. Dozu yapılacaktır.

KARMA AŞI (Difteri, Tetanoz, Aselüler Boğmaca ), ÇOCUK FELCİ (İnaktive Polio), MENENJİT (Hemofilus infuenza tip B menenjiti ) : aşılarına   çocuğunuz 2 aylık olunca başlanacaktır. Bu aşıların beşi bir arada aynı enjektörde olan şeklini doktorunuz bacaktan uyluğun üst ön dış kısmına yapacaktır. Bu aşılar funduszeue.info ve funduszeue.info yinelenecektir. Yine bu aşıların rapel denilen tekrar dozu ayda yapılacaktır. yaşında Karma ve Çocuk felci, yaş arasında Tetanoz, erişkin tipi Difteri ve aselüler Boğmaca aşıları şeklinde tekrarlanacaktır. Aşıdan sonraki saat içinde 38, dereceye kadar yükselen hafif bir ateş,hafif bir huzursuzluk,kırıklık funduszeue.infounuzun önereceği paracetemol cinsi bir ağrı kesici,ateş düşürücü ilacı funduszeue.info de aşı yerinde hafif bir şişlik ve kızarıklık olabilir.O bölgeye alkollü ya da kolonyalı pamuk uygulayabilirsiniz. 48 saati aşan ateş, kırıklık, huzursuzluk aşıya bağlı değildir. Doktorunuza danışınız. Aşıdan sonra 24 saat banyo yaptırmayınız. Aşıdan sonra çocuğunuzu besleyebilirsiniz.

KONJUGE PNÖMOKOK AŞISI (KPA-Zatüre Aşısı): Halk arasında zature aşısı olarak bilinen pnömokok aşısına, 2. ayda başlanır 4 ve 6. aylarda yinelenir aylar arasında rapel denilen tekrarı dozu yapılır. Doktorunuza danışınız.

VEREM AŞISI  ( BCG) : aylar arasında sol kolda omuza yakın bölgeye yapılır. BCG aşısı yapıldıktan gün sonra aşı yapılan yerde bir kızarıklık, sulanma, kabuklanma bazen de kanama olur. Bu ay kadar sürer ve aşının normal reaksiyonudur. Bazen de aşıdan ay kadar sonra sol koltuk altında ya da omuzda boyuna yakın bölgede fındık büyüklüğünden ceviz büyüklüğüne kadar bir kitle görülür. Bu aşının yaptığı lenf bezi büyümesidir. Tedavi gerektirmez, kendiliğinden geriler.

İSHAL AŞISI(ROTA VİRUS AŞISI):Rota virus denilen mikropların yaptığı ağır ishale karşı koruyucu bir aşıdır aylarda başfunduszeue.info aşıdan 2 ay sonra tekrarı yapılır.Ağızdan uygulanan bir aşıdır.

MENEJİT AŞISI(MENİNGOKOKSİK MENENJİT):Neisseria menenjitidis bakterisinin yaptığı menenjite karşı koruyucu bir aşıdırAyda başlanır. İlk aşıdan 3 ay sonra tekrarı yapılır.

KIZAMIK-KIZAMIKÇIK- KABAKULAK AŞISI(MMR): Bu aşıların üçü bir arada bebeğinize 12 aylık olunca üst kol dış kısmına ve omuza yakın bölgeye cilt altına ya da kas içine doktorunuz tarafından yapılacaktıfunduszeue.infoın Rapel denilen tekrarı dozu yaş dolaylarında yapılacaktır.

A TİPİ SARILIK AŞISI (Hepatit A): Hepatit A aşısına 1 yaşından sonra her an başlanabilir. İlk aşıdan 6 ay sonra 2. Dozu yapılacaktır.

SU ÇİÇEĞİ AŞISI (Varicella) : Suçiçeği aşısının 1 yaşından sonra herhangi bir zamanda yapılabilir. yaş arasında 2. Dozu yapılacaktır. Mutlaka cilt altına yapılmalıdır.

HUMAN PAPİLLOMA VİRUS AŞISI(HPV AŞISI-RAHİM AĞZI KANSERİ VE GENİTAL SİĞİL AŞISI): Başta kadınlardaki Rahim Ağzı Kanseri olmak üzere kadın ve erkeklerdeki Human Papilloma Virusun neden olduğu tüm genital kanserlere ve genital siğillere karşı koruyucu bir aşıdır.9 yaşından sonra tüm yaş guruplarında yapılabilir. İlk aşılamadan 2 ay sonra ve 6 ay sonra tekrarları yapılır. Yaşam boyu koruyucudur. Doktorunuza danışınız.

GRİP AŞISI: Her yıl Eylül &#; Aralık ayları arasında yapılır. Çocuğunuzun durumuna göre doktorunuz karar verecektir.

 

ATEŞ

Yüksek ateş hemen tüm annelerin korkulu rüyasıdır. Çocuğunuzun normal ateşi 37,,8 C arasındadır. Karma aşılardan sonra gün süre ile 38, C ye kadar hafif bir ateş yükselmesi olabilir. Genelde çocuklarda ateş mikrobik hastalıklarda yükselir ve hastalığın ilk harbecisidir. Bazen oda aşırı sıcak ve çocuk çok fazla giydirilmişse de her hangi bir hastalık olmadan ateşte hafif bir yükselme olabilir. Çevre koşullarını düzenlemekle bu ateş düşer.

Sevgili Anneler ve Babalar; ATEŞTEN KORKMAYINIZ.

Çünkü ateş, vücudun en önemli savunma mekanizmasıdır. Vücuda mikrop girdiğinde, vücudun bu mikrobu yakmak için ısısını yükseltir. Bu işlem, mikrobun ve bünyenin durumuna göre ,7 derece arasında seyretmektedir. Aile içinde havale geçiren birisi yoksa 41 dereceye kadar yükselen ateş çocuğunuzda genelde havaleye ya da olumsuz bir etkiye neden olmaz. Ve de çocuğunuzun mikroplarla iyi savaştığının bir göstergesidir. Ateşine hemen müdahale ederek onun bu savaşına engel olmayınız.

ATEŞ NASIL ÖLÇÜLÜR? Evde mutlaka vücut ısısını ölçen bir Termometre bulundurunuz. Bunlar pille çalışan ve ısıyı yazarak gösteren dijital termometreler ya da kulaktan ısı ölçen termometreler olabilir. Kulaktan ısı ölçümü yaş altı çocuklarda pek önerilmez. Çünkü kulak kanalı dar olabilir. Kulak kirli olabilir. Kulak termometresi kulak zarını tam görmediğinde yanlış sonuçlar verebilir. Çocuklarda en iyi ısı ölçümü makattan alınan ısı ölçümüdür. Termometreyi 2 cm. içeriye girecek şekilde makata yerleştirin. dakika bekledikten sonra çıkarıp okuyun. Eğer çocuğunuzda makattan ısı ölçümü yapmak istemiyorsanız; kasık bölgesini iyice temizleyip kurulayın. Dereceyi kasığa yerleştirdikten sonra bağcını karnına doğru kıvırın. dakika bekledikten sonra dereceyi okuyun. Ateş 37,8 C ve altında ise normaldir.Çocuklarda koltuk altından ısı ölçümü yapılmamalıdır.

ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Ateş; ,5 derece arasında ise herhangi bir ilaç kullanmayın.

  • Öncelikle üzerinde ki fazla giysileri çıkartın.
  • İnce hafif ve vücudunu sıkmayan giysiler giydirin.
  • Bulunduğu odanın sıcaklığını derece olacak şekilde ayarlayın.
  • Bol su ve sulu gıdalar içmesini sağlayın.
  • Yemek için zorlamayın ancak yemek istiyorsa da kısıtlamayın.
  • İstirahat için zorlamayın ancak aşırı fiziksel aktiviteyi azaltıcı önlemler alın.

Ateş; 38,5 C üzerinde ise yukarıda ki önlemlere ek olarak doktorunuzun önerdiği ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçtan (paracetamol ya da ibuprofen cinsi) çocuğunuzun kilosuna göre doktorunuzun önerdiği dozda verin. En az saat bekleyin. İlaç etkisini göstermeye genellikle yarım saatte başlar. Ateşin tam olarak kontrol altına alınabilmesi için 2 saatin geçmesi gerekir. İlaç verdikten 2 saat sonra ateşte düşme eğilimi başlamışsa; herhangi bir ek önlem almadan 2 saat daha beklemelisiniz. Ateş düşürücü ilaç verdikten 2 saat sonra ateş düşmeye başlamamışsa ya da daha da yükselmişse ılık su ile çocuğunuzun vücudunu silebilirsiniz. 39,5 derecenin üzerinde ki özellikle derece dolaylarında ki ateşte mutlaka doktorunuzu aramalısınız.

        ILIK SU İLE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

  1. Geniş bir kap içerisinde vücut sıcaklığının 2 derece altında genellikle C dolaylarında bir su hazırlayın.
  2. Çocuğun vücudunu tahriş etmeyecek yumuşak bir bez, havlu, çocuğunuzun pamuklu atletleri ya da süngerlerden birkaç adet       bu suyun içerisine koyun.
  3. Bebeğinizin üzerinde ki tüm giysileri çıkartarak onu kuru bir havlu üzerine yatırın.
  4. Ilık suya koyduğunuz bezlerden birini çocuğunuzun alın bölgesine koyun. Diğer havlu ile vücudun yüz, karın, diz, el bileklerinin iç yüzü, koltuk altı ve kasık bölgelerini silin. Ana damarlar bu bölgelerden geçtiği için silme işlemi ile ateş daha kolay düşecektir.
  5. Alın bölgesine koyduğunuz bezi ve vücudunu sildiğiniz bezi her dakika da bir değiştirin.
  6. Vücuda ıslak bezler koyup beklemeyin. Mutlaka ıslak bezle silin.
  7. Ilık suya batırılmış bezle silme işlemi ile ateşi düşürmek için silme işlemini aralıksız olarak dakika süreyle sürdürülmesi gerekir. Çocuğunuz ağlasa da bu silme işlemini sürdürmelisiniz.
  8. Eğer bebeğiniz ılık suyla silme işlemine şiddetli tepki gösteriyorsa ılık suyla banyo yaptırabilirsiniz.

                 ILIK SU İLE BANYO NASIL YAPTIRILIR?

  1. Geniş bir kap ya da küvet içinde C dolaylarında su hazırlayın.
  2. Bebeğinizi boynundan altı bu suyun içerisinde olacak şekilde küvete oturtun. (Bebeğiniz çok ağlıyorsa birlikte küvete girebilirsiniz.) 20 ile 30 dakika arasında küvet içinde bekleyiniz. Küvetten çıktıktan 0, saat sonra ateş düşmeye başfunduszeue.info ateş düşmedi diye telaş etmeyiniz.

Ilık suyla dakika süreyle duş aldırmanın ateşin düşürülmesine hiçbir yayarı yoktur asla yapmayınız.

  1. Banyodan çıktıktan sonra yumuşak bir havluyla vücudunu silin.
  2. Çocuğunuzun üzerine ince, hafif ve vücudu sıkmayan yumuşak giysiler giydirin.
  • Ilık suyla sildikten ya da banyo yaptırdıktan 0, saat sonra ateş yeterince düşmediyse çocuğunuzu giydirmeden kuru bir havlu üzerine yatırın. Vücut üzerinde hafif bir akım olacak şekilde dakika süre ile yelpazeleme uygulayın.

           Ateşi düşürmek için alkol, sirke ve kolonya kullanmayın.          

Soğuk su ile çocuğunuza duş aldırmayın. Alnına ve vücuduna soğuk suya bastırılmış bezler koyup beklemeyin. Çünkü bu işlemler derideki damarları daraltarak ateşin düşmesini engellemekte ve vücudun iç ısısını yükselterek havale geçirme riskini arttırmaktadır.

 

                                                       Başarı Dileklerimle

                                                           Dr. Yılmaz BAY

                                                    Çocuk Sağlığı Uzmanı

 

Bebeklerde Aşı Uygulaması Nasıldır? Aşıdan Sonra Bebeklere Banyo Yaptırılır mı?

Bebeklerde Aşı Uygulaması Nasıldır? Aşıdan Sonra Bebeklere Banyo Yaptırılır mı?Aşı, bebekler dünyaya geldikten hemen sonrasında başlamakta ve belli bir yaşa gelinceye kadar belirli periyot ve düzenlemelerle uygulanmaktadır. Özellikle de bebekler dünyaya geldiğinde hastaneden taburcu edilmeden Hepatit B aşısı uygulanmakta ve ilk aşıdan 1 ay sonra ikinci doz, ikinci doz vurulduktan 5 ay sonra ise üçüncü doz vurulmaktadır.

Bebek 2 aylık olduğunda uygulanması gereken aşılar ise BCG yani verem aşısı, genç felci aşısı ve karma aşı vurulmaktadır. Karma aşı 3 doza sahip bir aşı olduğundan, ilk doz vurulduktan ortalama sonra hafta aralıklar ile yani bebeğiniz ortalama 4 aylık ve 6 aylıkken olacak şekilde üç doz aşı şeklinde tamamlanmaktadır. 2 aylıkken menenjit aşısı vurulması da doktorların önerdiği bir durumdur.

Bebeğiniz 6 ayını doldurduğunda, ilk zamanlardaki kadar aşı sıklığı olmamaktadır. Bebeğinizi 9 aylıkken kızamık aşısını, 12 aylıkken kabakulak aşının yanı sıra kızamık ve kızamıkçık ile suçiçeği aşıları yapılmaktadır. Bebeğiniz 18 aylık olduğunda karma aşı, genç felci aşıları uygulamalarının son dozları ile menenjit aşısının tekrarı vurulmaktadır. Hepatit B aşısı ile daha önce tanışan bebeğiniz, bu ay Hepatit A aşısının ilk dozunu vurulurken, 24 aylık olduğunda 2. doz vurularak tamamlanmaktadır.

Aşıdan Sonra Banyo

Aşı vurulduktan sonra bebeğe banyo yaptırılıp yaptırılamayacağı konusu akıllarda soru işareti bırakan durumlar arasındadır. Pek çok anne, hangi aşıdan sonra ne kadar süre banyo yaptıracağına karar verememektedir.

Ancak bilinmelidir ki, BCG yani verem aşısı dışındaki tüm aşılardan sonra bebeğinizi Bebeklerde Aşı Uygulaması Nasıldır? Aşıdan Sonra Bebeklere Banyo Yaptırılır mı?rahatlıkla banyo yaptırabilirsiniz. Ancak verem aşısı vurulduktan sonra, aşı yapılan bölgeye su teması istenmemektedir. Bu nedenle, aşı vurulduktan ortalama gün sonrasına kadar banyo önerilmemektir. Bu aşı haricinde, aşılar yapıldıktan sonra bebeğinize banyo yaptırabilirsiniz.
Aynı zamanda, aşıdan sonra beslenme konusunda da bir kısıtlama bulunmamaktadır. Emzirilen bebekler de emzirmeye devam edilebilecektir.

Bebekler söz konusu olduğunda tüm ebeveynlerde hassasiyet artmaktadır. Bu nedenle, tüm uygulamalarda olduğu gibi bebeğin aşıları konusunda da hassasiyetle yaklaşılmalı, aşı takvimine uyulmalı ve bebeklerin sağlığını koruyacak her türlü önlem ehemmiyet ile alınmalıdır.

Kaynakça:

funduszeue.info

Yazar: Gökçe AKÇOK

Aşıların hafif yan etkileri nelerdir?

Aşıların enfeksiyon hastalıklarından korunma, bu hastalıklar nedeniyle oluşan sakatlık ya da ölümlerin oluşmasında önemli role sahip olduğu vurgulanıyor. Bebeklere yapılan aşılar ve sonrasında yapılan takip konusunda ebeveynler bazı konuları merak ediyor. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Elif Erdem Özcan, aşıların koruyuculuğu ve aşı sonrası yan konusunda bilgiler verdi.


Her aşının kendi özelliğinden veya üretim teknolojisinden gelen bir koruyuculuk yüzdesi vardır. Bazı aşılarda % yakın koruyuculuk olduğu halde bazılarında bu %60 civarındadır. Maksimum sonuç alabilmek için aşıların uygun doz, uygun teknik ve saklama koşullarında uygulanması gerekmekte; aşılar üretimden uygulamaya kadar geçen sürede soğuk zincir sistemi korunarak saklanmalıdır. Yine aşıların istenilen etkinliği sağlaması için belirli bir program doğrultusunda yapılması gerekir.


Ateş, baş ağrısı, kas ağrısı ve iştahsızlık aşılardan sonra görülebilen sistemik belirtilerdir. Kendini ifade edemeyen küçük bebekler bu şikâyetlerini huzursuzlukla dışa vurur. Bebek bu sırada yaşına ve kilosuna uygun dozda analjezik, antipiretiklerle rahatlatılabilir. Bu belirtiler de saat içinde kendiliğinden düzelmektedir ve bebeğe herhangi bir kalıcı zarar oluşturmamaktadır.


Her aşı, her bebekte aynı belirtileri göstermeyebilir. Bebeği yakın gözlemleyip belirtilerine göre ateş düşürücü vermek daha doğru bir yaklaşımdır. Bir istisna meningokok B aşısıdır. Hızlı ateş yükselmesi yapabildiği için 2 yaş altı bebeklerde antipiretikle birlikte uygulanabilir. Aşıdan önce yemek yedirmenin ya da banyo yaptırmanın sakıncası yoktur.


  • Tüm aşılardan sonra iğne yerinde ağrı ve şişlik % oranında görülebiliyor. Bulguların genellikle saat arasında kendiliğinden düzelmesi beklenir.
  • BCG (Verem) aşısı sonrasında, enjeksiyondan hafta sonra başlayan sivilceye benzer şişlik normal kabul edilir ve ay içinde ciltte küçük bir iz bırakarak iyileşir.
  • Hepatit A aşısından sonra %5’ten az sıklıkla ishal ve kusma gelişebilir. Bu şikâyetler 48 saatten kısa süre içinde kendiliğinden düzelir.
  • Kızamık-kızamıkçık-kabakulak aşısından sonra % oranında, aşıdan sonraki Günlerde başlayan döküntü görülebilir. Ayrıca yanakta tükürük bezlerinin şişmesi ve lenf bezlerinin geçici olarak büyümesi %1-%5 sıklığında görülebilir.
  • Suçiçeği aşısından sonra enjeksiyon yerinde veya vücudun farklı yerlerinde birkaç adet suçiçeği görünümü oluşabilir.

Aşıdan sonra halsizlik ve kas ağrısına bağlı bebeklerde fazla uyuklama olabilir. Ama bu bebekler uyandırılabilir ve beslenmeye normal olarak devam ederler.


Aşı sonrası saate kadar ateş görülebilir. Uygun ateş ölçümüyle yüksek ateş saptandığında bebeğin yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücüler verilebilir. saati aşan ateş varlığında aşıya bağlanmamalıdır, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.


Şişlik kendiliğinden geçecektir. Herhangi bir masaj, soğuk uygulama, ilaç uygulamaya vs. gerek yoktur.


Aşılardan sonra banyo yaptırılmasında sakınca yoktur. Bunun tek istisnası, BCG (Verem) aşısıdır. Bu aşı yapıldıktan sonra saat banyo yaptırılması önerilmez. Aşı yapılan yerin üzerine, masaja, herhangi bir ilaç sürülmesine veya bu yerin kapalı tutulmasına gerek yoktur.


Hepatit A ve rotavirüs aşısından sonra gün sürebilen, çok şiddetli olmayan ishal görülebilir. Bebeğin sık sık beslenmesini sağlayıp izlemek gerekir. Bir ilaç kullanmaya gerek yoktur.


Vücutta tam bir bağışıklığın sağlanabilmesi ve bebeğin mikroplara karşı açık halde kalmaması için, aşıların önerilen zamanlarda yaptırılması büyük önem taşır. Aksi halde bebek mikropla karşılaşırsa hastalık gelişebilir. Ancak, çeşitli nedenlerden dolayı, daha önce bazı aşıları yapılamayan veya geç yapılan çocukların, engel durum ortadan kalkar kalkmaz aşılarının tamamlanması büyük önem taşır. Rotavirüs aşısı dışındaki diğer aşılar geçerli sebepler varlığında geciktirilebilir. Rotavirüs aşısının ilk dozu en geç 14 hafta 6 günden önce yapılmalıdır.


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası