peygamber efendimizin ölüm tarihi / Peygamber’in vefatı | Beyza BİLGİN Köşe Yazısı - Hürriyet Haberler

Peygamber Efendimizin Ölüm Tarihi

peygamber efendimizin ölüm tarihi

Resulullah (sav) Mekke'nin fethi ve Veda Haccı'ndan sonra vefatının yaklaştığını hissetmiş olsa gerek daha önce yapmadığı bazı uygulamaları yerine getirmeye başlamış ya da bazı alışkanlıklarını daha sık tekrar eder olmuştu.

PEYGAMBERİMİZİN (SAV) VEFATINI HABER VEREN SURE

Resulullah'ın (sav) artık Allahu Teala'ya ulaşacağının en büyük iki habercisi, son Ramazan ayında Cebrail ile Kur'an'ı baştan sona iki kez mukabele etmesi ve Veda Haccı esnasında Maide suresinin 3. ayet-i kerimesinin nazil olmasıdır. Nitekim bunu kendisi (sav) de şu şekilde ifade etmektedir:

"Cebrail, her sene bana Kur'ân'ı arz ederdi. Bu sene iki defa arz etti. Bunu ecelimin yaklaşmasına bağlıyorum." (Buharî, "Fedâilü'l-Kur'an", 7.)

Söz konusu ayetin meali ise şu şekildedir:

"Bugün dininizi ikmal ettim, üzerinize nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslâm'a razı oldum" (el-Mâide 5/3)

(x) Mâide suresi 3. ayetin tefsiri 📕ve meali🔊
(x)İshak Danış'ın kıraatinden Mâide suresini dinlemek için tıklayın🔊

Ayetten de anlaşıldığı üzere artık İslam dini ve Kur'an ayetlerinin tamamlanması Resulullah'ın (sav) bu fani dünyada görevinin tamamlandığını ve yolculuk vaktinin yaklaştığının habercisidir.

Bu sebeple Resulullah'ın (sav) Müslümanlarla yaptığı ilk ve son hac ziyaretinde hacıların arasında gezinirken şöyle demekteydi:

"Haccınızı benden öğrenin. Zira bilmiyorum, belki de bu haccımdan sonra bir daha haccedemem". (İbn Mâce, "Menâsik", )

Hz. Muhammed (sav), Zilhicce ayında eda ettiği Veda Haccı'ndan sonra Medine'ye dönmüş ancak meşakatli bir ibadet olan hac vazifesini yerine getirmesi ve uzun süre seferi halde kaldığı için bitap düşmüştü.

Bir süredir vefat halini üzerinde hisseden Resulullah (sav) rahatsızlanmasının üzerine tesbih ve istiğfarı normal zamanlara kıyasla artırmış ve sık sık Baki mezarlığına gitmeye başlamıştı. Hatta, sekiz yılın ardından ilk defa Uhud şehitliğini ziyaret etmişti.

Hz. Muhammed (sav), kabristanlara girince sesli bir şekilde mezar ehline şöyle seslenmekteydi:

"Selam size ey müminler diyarı! Sizler, bizden önce gitmiş bulunuyorsunuz. Allah, size ve bize vaat edilenleri yerine getirdi. İnşallah biz de size katılacağız. Allah'ım, onların ecirlerinden bizi mahrum etme ve onlardan sonra bizleri fitnelere uğratma!" (Şamî, XII, )

Hz. Muhammed (sav), Baki mezarlığından döndüğü bir gün, şiddetli bir baş ağrısına yaklanmıştı. Hicretin senesinde Safer ayının son günü Çarşamba sabahı başlayan bu rahatsızlığa, ilerleyen günlerde şiddetli ateş ve vücut ağrıları eklenmiş, 12 Rebiülevvel pazartesi günü Resûlullah'ın vefatıyla sonuçlanmıştır. Dolayısıyla alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz (sav) yaklaşık iki hafta ölüm hastalığı hali yaşamıştır.

Oldukça rahatsız olan Hz. Muhammed (sav), son günlerde artık desteksiz yürüyemez hale gelmişti. Yine de çevresindekileri üzmek istememesi sebebiyle eşlerinin ziyaretlerine aynı ihtimamı göstermeye devam etmiş ancak hareket edemeyecek halde olsa gerek hanımı Hz. Meymune'nin odasında yedi gün kalmıştır. Daha sonra kendisinin ricası üzerine, diğer hanımlarından da izin alınmak suretiyle Hz. Aişe'nin odasına taşınmış ve ömrünün kalan günlerini orada geçirmiştir. Hz. Aişe'nin odasına pazartesi günü getirildiği ve sonraki pazartesi vefat ettiği nakledilir.

PEYGAMBERİMİZİN (SAV) SON GÜNLERİ

Resulullah (sav) çok şiddetli ağrılar yaşıyor ve yüksek ateş geçiriyordu. Öyle ki ziyaretine gelen sahabiler O'nun (sav) acılar içinde kıvrandığını açık bir şekilde gözlemleyebiliyordu. Hatta hararetinin yüksekliğinden vücuduna dokunmakta zorluk çekiyorlardı.

Hastalığının hafifletilmesi için Allah'a dua etmesi istendiğinde ise şöyle demekteydi:

''İnsanların en ağır belaya uğrayanları peygamberlerdir. Sonra onları takip edenlerdir, buyurdu." (Ahmed b. Hanbel, XLV, 10 ().)

PEYGAMBERİMİZİN VEFAT ETMEDEN ÖNCEKİ HASTALIĞI NEYDİ?

Resulullah'ın (sav) hastalığının adı hakkında farklı rivayetler zikredilsede tam olarak ne olduğu ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Hastalığının yaklaşık onuncu gününde Peygamberimizin artık namaz kıldıracak tâkati kalmamıştı. Bunun üzerine Hz. Ebû Bekir, Hz. Muhammed'in (sav) vefatından önce Müslümanlara 17 vakit namaz kıldırdı.

Cematin namazda olduğu bir gün kısa süreliğine iyileşen Hz. Peygamber (sav), sonra yeniden ağırlaştı. Resulullah (sav) Rebiülevvel ayının günü Medine'ye hicret etmesinin onuncu yıl dönümünde, eşi Hz. Aişe'nin odasında 63 yaşındayken Refik-i Ala'ya kavuştu

Hz. Aişe (funduszeue.info) Resulullah'ın vefat anını şu şekilde anlatmaktadır:

"Resûlullah'ın önünde, içinde su bulunan deriden yapılmış bir çanak yahut ahşap bir bardak vardı. Elini bu kaba daldırıyor, sonra elini yüzüne sürüp ıslatıyor ve 'Lâ ilâhe illallah, doğrusu ölümün sekerâtı vardır!' diyordu. Ardından sağ elini kaldırdı ve şöyle demeye başladı: 'Allah'ım, beni Refîk-i A'lâ'ya ulaştır!' Sonra birden eli suya düştü." (Buharî, "Meğazî", )

Vefat haberinin ardından Medine'de büyük bir yas yaşanmıştır. Haberi alır almaz odasına giren Hz. Ebu Bekir, Hz. Peygamber'in (sav) yüzündeki örtüyü açıp gözyaşları içinde "Anam babam sana feda olsun! Hayattayken çok güzeldin, ölüyken de çok güzelsin" dediği nakledilmektedir.

Resulullah vefat ettiğinde, üzerine henüz ihtiyarlık çökmemiş, saçı ve sakalındaki sayılı bazı teller dışında beyazlamamıştı.

Allah'ın salât ve selamı O'nun üzerine olsun

FİKRİYAT
SÜMEYYE ALI JABER

Peygamber efendimizin doğum tarihi , ölüm tarihi olunca nasıl oluyorda 63 yaşın

Peygamber efendimizin doğum tarihi ,ölüm tarihi olunca nasıl oluyorda 63 yaşın

Kayıtsız Üye
peygamber efendimizin doğum tarihi ,ölüm tarihi olunca nasıl oluyor da 63 yaşında ölmüş oluyor?


peygamber efendimizin doğum tarihi

muvaffak
tarihleri arasının miladi takvimin güneşi esas alan hesaplaması ile değil kameri takvimin Ay&#;ı esas alan hesaplaması ile hesaplanırsa sorun çıkmayacaktır. Kameri yıl, şemsi yıl ile kıyaslanacak olursa otuz üç senede bir yıl fark meydana gelmektedir. Çünkü kameri yıl şemsi yıldan on bir gün eksiktir. Aradaki bu fark hesaplanırsa Peygamberimizin doğum ile vefatı arasında geçen süre 63 yıla tekabül eder ve doğru hesaba ulaşmış oluruz. Güneş yılına (miladi takvim) göre ise Peygamberimiz 61 yaşında vefat etmiştir.


Cevap: peygamber efendimizin doğum tarihi ,ölğm tarihi olunca nasıl oluyorda 63 yaşın

Kayıtsız Üye
Allah razı olsun. Güzel noktalara temas etmişsiniz. Çok faydalı oldu. Her müslüman aynı duyarlılıkta olursa, yanlış bilinenlerin ayıklanması daha kolay olacaktır.


Yorum: Peygamber efendimizin doğum tarihi ,ölğm tarihi olunca nasıl oluyorda 63 yaşın

Kayıtsız Üye
Bilgilendirme için teşekkür ederim.


Kayıtsız Üye
Çünkü öncesinde kullanılan takvimle hicri takvim başkaydı takvimde geçiş olduğu için böyle bir olay oldu sanırım..


Kayıtsız Üye
Peygamberimiz doğduğundada öldüğündede hicri takvim diye bir şey yoktu sadece arapların kullandığı kameri aylar vardı.Hicri yıl hesabı peygamberimizin ölümünün senesinde hicret ettiği sene hicri yıl bir olarak kabul edilmişfunduszeue.info zannedildiği gibi hicri takvim hiçte peygamberimizin haberi olduğu islami bir takvim değildir


Kayıtsız Üye
Peygamber Efendimiz, bugün kullandığımız Gregoryan Miladi takvimine göre, ile yılları arasında yaşamış; yani 61 yaşında ölmüştür. Miladi takvimde 1 yıl gün, Hicri takvimde ise, gündür. Bundan yıl öncesinde Miladi takvim ve Rumi takvim kullanılıyordu. günlük hicri takvim esas alındığında, Hz. Peygamber Efendimiz 63 yıl, günlük miladi takvime göre ise 61 yıl yaşamıştır. Yani herhangi bir yanlışlık veya çelişki söz konusu değildir. İyi niyetli merak insanı doğruya götürür; Allah yolunuzu açık etsin.


peygamber efendimizin doğum tarihi, peygamberimizin doğum tarihi, peygamber efendimizin dogum tarihi

Bu kategoride yer alan Nişanlıma ısınamıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Peygamberimiz Hz. Muhammed Ka&#; Yaşında Ve Hangi Tarihte Vefat Etmiştir?


Hz. Muhammed, 35 yaşından sonra inzivaya çekilmek için sık sık Nur Dağına giderdi. İlk vahiy, yılında, bu dağdaki Hira Mağarasında nazil olmuştur. 40 yaşında peygamberliğini ilan eden Hz. Muhammed, birçok zorlukla karşılaşmış olmasına rağmen vefatına kadar İslamiyet'in yayılması için mücadele etmiştir.

Peygamberimiz Hz. Muhammed Kaç Yaşında Vefat Ermiştir?

Peygamberimiz Hz. Muhammed 63 yaşında vefat etmiştir. O gün başta Mekke'deki Müslümanlar olmak üzere tüm İslam alemi yas tutmuştur. Ancak ölüm tüm insanlar gibi peygamberler için de haktır. Bu nedenle peygamber efendimiz, bir bebek dünyaya geldiğinde ağlamamızı, biri öldüğünde ise tebessüm etmemizi öğütlemiştir. Çünkü İslam inancına göre ölüm, Allah'a kavuşmak ve ebedi yurdumuz olan ahirete intikal etmek demektir.

Necip Fazıl Kısakürek buna istinaden ''hiç güzel olmasaydı, ölür müydü peygamber'' dizelerini yazmıştır. Kuran'ı Kerim'de yer alan Ankebut Suresinde de ''her nefis ölümü tadacaktır'' yazılıdır. Hz. Muhammed, kendisinden mucize ve keramet bekleyen Mekkeli müşriklere ''ben de sizin gibi bir beşerim'' buyurmuştur.

Hz. Muhammed 63 yıllık hayatı boyunca bir kere yalan söylememiş ve İslamiyet'in yayılması için son nefesine kadar mücadele etmiştir. Onun vefatının ardından sırasıyla Hz. Ebu Bekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali halife olmuştur.

Hz. Muhammed Hangi Tarihte Vefat Etmiştir?

Hz. Muhammed, 8 Haziran tarihinde vefat etmiştir. Peygamberimizin ölüm sebebine dair birçok farklı görüş vardır. Necip Fazıl Kısakürek'in kaleme aldığı İman ve İslam kitabında, Hz. Muhammed'in Yahudiler tarafından zehirlendiği iddia edilmiştir. Bu iddia birçok İslam tarihçisi tarafından da desteklenir.

Peygamber efendimiz vefatından kısa bir süre önce sıtma hastalığına yakalanmıştır. Birçok kaynakta Hz. Muhammed'in ölüm nedeni olarak sıtma hastalığına bağlı olarak gelişen organ yetmezliği gösterilir.

Peygamber’in vefatı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

MİLAT takvimi ile 8 Haziran (Arap ayları ile 12 Rebiülevvel) ’de Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed vefat etmişti.

Haberin Devamı

Veda Haccı’ndaki hutbesinde, “Kim bilir belki sizinle bir daha görüşemem” demişti. Ölümünden bir ay önce yeni bir sefer için hazırlığa giriştiğine göre, hastalığının ani olduğuna hükmedilmiştir. Hicretin yılıdır. Bir gece kalkıp şehrin mezarlığına gider, ölmüşleri için uzun uzun dua eder. Eve döndüğünde başının çok ağrıdığını söyler. Ertesi gün hastalığı ağırlaşır, artık odasından çıkamaz olur.


SON HUTBE


Çok sıcak bir gündür, soğuk su ister. Şehrin bütün kuyularından sular getirip karıştırılır, başı ıslatılır. Bu bir Arap âdetidir, ferahlık vereceğine inanılır. Biraz iyileştiğini hisseder, yatağından çıkar, mescide gider, minbere oturur, şehitler için dua ederek sözlerine başlar. Sözleri not edilmiştir, bir özet şöyledir: “Ey insanlar, birinizin sırtına vurdumsa işte sırtım gelsin vursun. Birinize ağır bir söz söyledimse, gelsin ve benden hakkını alsın. Birinizin malından almışsam, işte malım gelsin alsın. Rabbime ayıpsız varabilmem için bu gereklidir.” Bu sırada cemaatten biri birkaç metelik alacağı olduğunu söyler, hemen ödenir. “Peygamberlerin mezarlarını tapınak haline getirenleri Allah lanetlemiştir, sakın mezarımı tapınak haline getirmeyin!”


SON NAMAZ

Haberin Devamı


Bir sahabe anlatıyor: “Hastalığı ağırlaştı, kendine geldiğinde, ‘Namaz kıldılar mı’ diye sordu, ‘Hayır sizi bekliyorlar’ dedik. Su istedi, abdest aldı, ayağa kalkmak isterken bayıldı, ayıldığında yine su istedi, getirdik, abdest aldı, ayağa kalkarken yine bayıldı, üç kere tekrarlandı bu. ‘Namazı Ebubekir kıldırsın’ diye haber gönderdi. Bir gün kendinde bir hafiflik hissedince, Hz. Ali ile Hz. Abbas’ın kolunda öğlen namazı için odasından çıktı, Ebubekir namaz kıldırıyordu. Hz. Peygamber’in geldiğini hissedince geri geri çekildi. Peygamber işaret ederek, “Beni onun yanına oturtun” dedi. Böylece cemaat Ebubekir’e, Ebubekir Hz. Peygamber’e uyarak namazı tamamladılar.”


VEFAT GÜNÜ


Bir başka sahabe anlatıyor: “Bir pazartesi günüydü, namaz için saflar oluşturulmuştu. Allah’ın Elçisi odasının kapı perdesini açtı, bize baktı, yüzü sapsarıydı. Cemaatin saf bağlamış hali onu memnun etmişti, tebessüm etti. Biz ne yapacağımızı şaşırmıştık, Hz. Ebubekir, ilk safa çekilirken Allah’ın Elçisi işaretle ‘Namazınızı tamamlayın’ dedi. Kendisi içeri girip kapı perdesini indirdi, aynı gün vefat etti. Vefatı sahabe arasında şaşkınlık yaratmıştı. Ölümü değil, iyileşmesi bekleniyordu. Ağlıyor, bağırıyorlardı. Hz. Ömer kılıcını çekmiş, ‘Kim Allah’ın Elçisi öldü derse, boynunu koparacağım, o ölmemiştir, Allah katındadır, geri dönecektir’ diyordu.”

Haberin Devamı


AYETLER HATIRLATILDI


Hz. Ebubekir şehir dışında bulunuyormuş, geldiğinde Allah’ın Elçisi’nin yanına girdiği, onun yüzünü saygıyla öptüğü ve şöyle söylediği kaydedilmiş: “Bizler sana kurban olalım ey Allah’ın Elçisi! Allah’ın takdiri ölümü bir kere tattın, bundan sonra sana artık ölüm yoktur!” Sonra müminlerin toplandığı mescide gitmiş ve onlara hitap ederek şu ayeti okumuş: “Muhammed ancak bir peygamberdi, ondan önce de peygamberler gelip geçti. O ölür veya öldürülürse, gerisingeri mi döneceksiniz? Geriye dönen kimse Allah’a hiçbir zarar veremez. Allah şükredenlerin karşılığını verecektir” (Al-i İmran ). Cemaat bu ayeti işitince sakinleşmiş, sanki bu ayeti daha önce hiç işitmemişler!

Haberin Devamı


ÖLDÜĞÜ YERE GÖMÜLDÜ


Cemaat onu nereye, nasıl gömeceklerini düşünürken onun bir sözünü hatırlar: “Peygamberler son nefeslerini verdikleri yere gömülürler.” Odasında hazırlık yapılır. Cenaze namazı çok uzun sürmüştür. Oda çok küçük olduğu için namaz küçük cemaatler halinde kılınabilir. Önce erkekler, sonra kadınlar, sonra çocuklar ona son görevlerini yaparlar. Namazda imam bulunmaz, kendi kendilerine kılarlar. Hz. Peygamber ancak geceleyin gömülebilir. Hz. Fatıma babasının kabre indirilişini, üzerinin toprakla örtülüşünü izledikten sonra topraktan bir avuç alıp koklamış, “Bu kokuyu alan ömrünce yemek kokusu almak istemez”, demiş ve altı ay sonra vefat etmiş.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası