ağlayan annesine emzik veren bebek / Anne ile bebek arasında emzik savaşı - funduszeue.info

Ağlayan Annesine Emzik Veren Bebek

ağlayan annesine emzik veren bebek

Her ağladığında emzik vermeyin

Bebek Sağlığı

 Son Güncelleme:

Her ağladığında emzik vermeyin

Uzun süre emzik kullanan çocuklar daha fazla konuşma güçlüğü çekiyor.

Uzun süre emzik kullanan çocukların diğerlerine nazaran daha fazla konuşma güçlüğü çektiğini, bebeklerin ağlamasını önlemek amacıyla sık sık ağızlarına emzik vermenin sakıncalı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Güneri İmren, bebeklerde uzun süre emzik kullanımının fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabileceğini söyledi.

Bebeği ağlayan ve huzursuzlaşan bir annenin çoğu zaman ilk yaptığı şeyin, ağzına emzik vermek olduğunu anlatan İmren, şunları kaydetti:

''Fakat masumca yapılan bu hareket, ileride bağımlılığa dönüşebilir, anne sütünün emilmesini engelleyebilir. Bağımlılığa dönüşen emzik kullanımı, çocuklarda hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara neden olur. Emzik kullanan çocuklarda, uzun süre emzik kullanmaya bağlı olarak gelişen diş damak sorunları, konuşma gelişiminde etkilenme, iletişim ve sosyal gelişimde olumsuzluk gibi sonuçlara yol açar.

Anneler, bebeklerinin gergin, sinirli ve huzursuz olduğu anlarda emziği susturmak için tek çare olarak görmemeli. Anne babalar, bebeği sakinleştirmek için müzik dinletmek, şarkı mırıldanmak, kucağa alıp onunla konuşmak gibi yöntemler de geliştirmeli.''

İmren, bunun dışında hijyene dikkat edilmediği takdirde emziklerin pek çok enfeksiyonun bulaşmasında da rol oynayabileceğine dikkati çekerek, bağımlılığa dönüşen emzik kullanımının çocuklarda orta kulak iltihabı riskini de artırdığını, ağız ve diş yapısını bozduğunu belirtti.

False

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik)

Diyelim ki, ilk defa anne baba oldunuz, bebeğinizle birlikte hastaneden eve döndünüz. Yenidoğan bebeğiniz, annesini emip günün büyük bölümünü uyuyarak geçiriyor. Siz de ne kadar şanslı olduğunuzu, bebeğinizin pek uslu olduğunu düşünüyorsunuz. Sonra birdenbire, hafta geçtiğinde o uslu bebek gidiyor, akşama doğru birden huysuzlanıyor ve durmadan ağlamaya başlıyor. Bacaklarını karnına çekiyor, kızarıp bozarıyor, ellerini yumruk yapıyor, sanki canı çok acıyormuş gibi ağlıyor. Üstelik bu durum, haftanın çoğu günü aynı saatlerde tekrarlanıyor. Sağlıklı bebeklerde görülen bu tarz nedensiz ağlamalara kolik diyoruz. Kolik, bir hastalık değildir ve bebeğe zarar vermez. Bebeklerin yaklaşık % 10’unda görülen bir tablodur. Dış dünyaya uyum sürecinin bir parçası olarak kabul edilebilir.

Kolik Ne Demek?

Kolik ya da infantil kolik, herhangi bir neden olmaksızın bebeğin en az bir hafta boyunca haftada üç veya daha fazla gün ve günde üç saatten daha uzun süren ağlamasıdır. Bir anda başlayan bu ağlama ile birlikte bebek çığlık atabilir. Bebeklerde gaz sancısı da koliğe eşlik edebilen bir problemdir. Sık görülen bu durum rahatsız edici olabilen bir işlevsel bozukluk olarak tanımlanır. Genellikle normal olarak kabul edilse de ebeveynleri endişelendirebilir.

Kolik nöbetlerdeki ağlama, normal ağlamadan farklıdır. Çoğunlukla öğleden sonra ya da akşam saatlerinde görülen bu ağlama saatlerce sürebilir. Bu ağlama nöbeti, bebeğin gaz çıkarması, tuvaletini yapması veya yorulması nedeniyle sonlanabilir.

Kolik bebeklerde ağlama nöbetlerinin bir sonucu olarak hem beslenme hem de uyku düzeni bozulur. Huysuzlaşan bebek ağlama sırasında meme arasa da emmeye başladıktan sonra tekrar ağlayarak emmeyi bırakabilir. Aynı şekilde uykuya daldığında da birkaç dakika içinde uyanarak ağlamaya devam edebilir.

Kolik Ne Kadar Sürer?

Bebek haftalık olduğunda başlar, haftada en yoğun döneme ulaşır, çoğunlukla 3 ayda biter.

Bebeği Doktor Görmeli mi?

Evet. Belki, pek yapacak bir şey yoktur. Ama, doktorunuz en azından bebekte başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene edecektir. Bazen; fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin sorunu kolik sanılabilir. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir.

Kolik Neden Olur?

Koliğin nedeni bilinmiyor. Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine alerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine alerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, kesin bir neden saptanamamıştır.

Bebeği Rahatlatmak İçin Neler Yapılabilir?

Bu konuda tek bir doğru yoktur. Her bebek, kendine özgüdür. Birini rahatlatan yöntem diğerinde hiç işe yaramayabilir. Aşağıda sıralananları deneyebilirsiniz:

  • Yumuşak bir battaniyeye sarma
  • Kucaklayıp sarılma
  • Ninni, şarkı söyleme
  • Müzik dinletme
  • Kucakta veya beşikte sallama
  • Karnına ılık yağ ile masaj yapma
  • Karnına ılık havlu koyma
  • Ilık bir banyo yaptırma
  • Bebek arabasında ileri geri gezdirme
  • Kendi arabanıza bindirip gezdirme
  • Emzik verme

Gaz Sancısına Neden Olan Besinler Nelerdir?

Yalnızca anne sütü ile beslenen bebekler, direkt olarak gaz sancısına neden olan besinleri tüketmiş olmaz. Annenin yediği ve gaz sancısına yol açabilecek besinler, süt aracılığıyla bebeği de etkileyebilir. Asitli yiyecekler, bazı sebzeler ve aşırı süt ürünü tüketimi gaz sancısı yapabilir.

Eğer bebek biberonla besleniyorsa vücudu mama formülüne tepki gösteriyor da olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise gaz sancısı ve gazla birlikte ishal gibi sindirim problemleri de görülür. Son olarak gazın nedeni bebeğin emerken ya da biberonla beslenirken hava yutması da olabilir.

Emziren Anne Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?

Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gaz sancısının genellikle ilk belirtisi ağlamadır. Ancak gaz sancısıyla birlikte ağlama dışında şu belirtiler de görülebilir:

  • Görünürde bir neden yokken huzursuzluk ve huysuzluk
  • Yemek yemekte ve uykuya dalmakta güçlük
  • Yemekten sonra rahatsızlık
  • Yüzde kızarıklık
  • Çok kıvranmak

Gaz sancısı ve kolikte benzer semptomlar izlenebilir ancak ikisi farklı durumlardır. Çoğu zaman gaz, belirli bir nedeni olan geçici bir sorundur. Kolik ise bir neden olmaksızın saatler süren ağlamadır. Bu ağlamaya çoğunlukla çığlıklar eşlik eder. Gaz, kolik nedeni olabilse de gaz sancısı ve kolik birbirinden bağımsız olarak da görülebilir. Ancak gaz, koliği daha kötü hale getirebilir.

Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerin gazını çıkartmak ve sancıyı gidermek için kesin bir tıbbi çözüm yoktur. Ancak ebeveynler bebeği rahatlatmak için şu adımları takip edebilir:

  • Bebeklerin sindirim sistemi gelişme aşamasında olduğundan dolayı vücut kendi kendine gazı çıkaramayabilir. Bu nedenle özellikle yemeklerini yedirirken ara vererek gaz çıkarmaları için masaj yapılabilir. Daha sonra yemek bittiğinde de aynı işlem tekrar edilmelidir.
  • Yemek esnasında bebeklerin dik konumda olması gerekir. Sırtüstü yatar pozisyonda beslenen bebek daha çok hava yutar. Bunun sonucunda da gaz sancısı çekebilir.
  • Yemek sonrasında bebeğin hemen karın üstü yatırılması da gaz sancısını kötü etkileyebilir. Bir öğünden sonra bebeği karın üstü yatırmak için 20 ila 30 dakika kadar beklemek gerekir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur. Yemekten yarım saat kadar sonra bebek karın üstü yatırılarak gazı çıkarmasına katkıda bulunulur.

Bebeklerin midelerini rahatlatmak amacıyla sık kullanılan bir diğer yöntem ise futbol topu tutuşu olarak bilinir. Futbol topu tutuşunda bebek yüzüstü olarak kolun üzerinde tutulurken bacakları dirseğin üzerinde ve yüzünün yan tarafı avuç içinde olur. Bebek bu pozisyonda dururken karnına hafif bir baskı hisseder. Bu baskı sayesinde mide rahatlatılır.

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yeni doğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Bebeklerde gaz sancısını gidermek için öncelikle bebeğin pozisyonuna dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte gaz sancısı çeken bebeklere yavaş hareketlerle masaj yapılabilir.

Bebeklerde Gaz Sancısı Ne Zaman Biter?

Bebeklerde gaz sancısı genellikle ilk üç ayda görülür ancak genellikle zaman geçtikçe azalır.

Bebeklerde Gaz Masajı Nasıl Yapılır?

Gaz sancısı çeken bebeklerin karnına saat yönüne hafif hareketlerle masaj yapılabilir.

Kolik Bebek Nasıl Uyutulur?

Kolik bebeği uyutmak için öncelikle rahatlaması sağlanır. Masaj, gezdirme, müzik dinletme, beşikte yavaşça sallamak gibi yöntemler denenerek bebek rahatlatılabilir.

Bebekler, tamamen annelerine bağımlı canlılardır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu yiyecek, sıcaklık ve rahatlık, anne tarafından sağlanır. Bebeklerde ağlama, bu ihtiyaçları anneye iletme ve ilgi istemenin bir yoludur.

Zaman zaman bebeğin hangi ihtiyaç nedeniyle ağladığını anlamak güç olur. Ancak bebeğiniz büyüdükçe, sizinle iletişim kurmanın farklı yollarını da öğrenmeye başlayacaktır. Bebek ağlamaları zamanla azalatacak, yerine göz teması kurmayı, sesler çıkarmayı ve gülümsemeyi öğrenecektir.

Bu yazıda bebeğinizin ağlamasına neden olabilecek bazı etkenleri ve ağlamayı durdurmak için neler yapabileceğinizi anlatmaya çalıştık.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: Açlık

Açık, bebek ağlamaları arasında en yaygın nedendir. Bebeklerin uykuda ağlaması genellikle açlıktan kaynaklanır. Bebeğiniz ne kadar küçükse, aç olma ihtimali bir o kadar artar. Bebeklerin mideleri çok küçüktür. Bu yüzden az az ve sık sık beslenme ihtiyacı duyarlar. Uykusunda ağlayan bebek, açlık sinyali veriyor olabilir. Bebekler emzirme döneminde doyduklarını belli ederler. Bebeğin kendisini göğüsten çekmesi, doyduğunun bir işaretidir. Bebekler emzirildikten sonraki 2 saat boyunca tok kalabilirler. Tam olarak hangi aralıklarla bebeğinizi emzirmeniz gerektiğini doktorunuz size söyleyecektir. Her bebek farklıdır ve farklı alışkanlıkları olabilir. Bebeğin emerken ağlaması, karnının doymuş olabileceğini gösterir. Kısa bir süre sonra tekrar emzirmeyi deneyin.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: Kolik Ağlama Krizi

Her bebek doğumundan iki hafta sonra normal ağlamalara başlar. Bazen gün içerisinde sebepsiz yere ağlayabilirler. Fakat bu ağlamalar normal bir huysuzluk seviyesinden ileriye geçer ve ağlama nöbetlerine dönüşürse, bebeğinizde kolik olabilir. Kolik, sebepsiz yere başlayan yüksek sesli, yoğun ve sakinleştirilmesi mümkün olmayan ağlama krizleri olarak tanımlanabilmektedir. Koliğin tam ve net bir nedeni yoktur. Her 5 bebekten 2&#;sinde kolik tespit edilebilir. Uzmanlar, koliğin normal bir gelişim aşaması olduğuna inanmaktadırlar.

Bazı araştırmalar, ağlama krizlerinin karın problemleriyle ilişkili olabileceğini göstermektedir. Örneğin anne sütüne karşı bir alerji ya da mutsuzluk olabileceği gibi, yine anne sütünden kaynaklı olarak kabızlık ya da reflü gibi bir problem de olabilir. Bebeğiniz çok fazla ağlama krizi yaşıyorsa, onu doktorunuza götürmenizde fayda vardır. Doktorunuz, ağlamaların altında yatan ciddi bir neden olup olmadığına bakacaktır.

Sakinleştirilemeyen ağlama krizleri yaşayan bir bebekle yaşamak stresli olabilir. Bebeğin ağlamalarını yatıştıracak ve bu ağlamalara sabredecek bir psikolojiye sahip olabilmek için, annenin kendisine iyi bakması gerekir. Kolik, genellikle 2 ay boyunca sert şekilde devam eden ve ay aralığında azalıp biten bir problemdir. Annenin, bu dönemin geçeceğini ve biteceğini unutmaması gerekir.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: İlgi İsteği

Bebeğiniz, rahatlamak amacıyla sarılmaya, temasa ve güven hissine ihtiyaç duyar. Yani bebeğiniz, sadece kucağa alınmak için bile ağlayabilir. Bebeği kucağınıza aldığınız zaman sallayarak veya şarkı söyleyerek dikkatini dağıtabilir ve onu rahatlatabilirsiniz. Unutmayın ki bebeğiniz, sizin kalp atışınızı duymayı, sıcaklığınızı hissetmeyi ve kokunuzu almayı çok seviyor.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: Yorgunluk

Bebeğiniz, çok yorgun olduğu zamanlarda uyumakta zorluk çekebilir. Bebeklerin uyurken ağlaması da bir yorgunluk belirtisidir. Doğumdan sonraki dönemde bebeğin uykusunun olup olmadığını anlamak zorlayıcı olabilir. Bebek büyüdükçe, ipuçları netleşmeye başlar. Eğer bebeğiniz ufacık şeylere dahi ağlamaya başlıyorsa, boşluğa bakarak dalıp gidiyorsa ve fazla sessiz duruyorsa uykusu olabilir.

Bebeğin fazla sallanması ya da aile üyelerinin fazla ilgisi uyumasını zorlaştırabilir. Bebeğinizi rahat uyutmak için, emzirme sonrası sessiz bir odaya götürdüğünüzden emin olun.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: Fazla Soğuk – Fazla Sıcak

Bebeğinizin karnını ya da boynunu kontrol ederek, fazla sıcak ya da fazla soğuk olup olmadığını anlamanız mümkündür. Bebeğinizin üşüyüp üşümediğini anlamak için el ve ayaklarını kontrol etmeyin. Eller ve ayaklar, vücut sıcaklığından çok daha farklı sıcaklıklarda olabilirler. İdeal kontrol bölgeleri karın ve boyundur.

Bebeğin bulunduğu odanın 16 ile 20 derece sıcaklıkta olduğundan emin olun. Sıcaklık takibi için odaya bir termometre yerleştirebilirsiniz.

Bebeğinizi fazla giydirmemeye dikkat edin, aksi takdirde bebeğiniz fazla ısınacaktır. Bebeği ne kadar giydirmek gerekir sorusuna yanıt olarak uzmanlar, “Anneden bir kat fazla” yanıtını veriyor.

Bebeğin yatağında pamuklu çarşaflar ve battaniyeler kullanın. Bebeğin karnı çok sıcaksa, üstündeki kıyafetlerden bir katı çıkarabilirsiniz. Eğer uyku tulumu kullanıyorsanız, uyku tulumu için doğru mevsimde olduğunuzdan ve bebek için doğru bedeni kullandığınızdan emin olun.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: Bez Değişikliği

Bebeğinizin bezi dolmuşsa, ağlamaya başlayabilir. Bazı bebekler, bezin dolu olmasından rahatsız olmuyormuş gibi gözükebilir. Hatta bazı bebekler, bezin değiştirilmesinden hoşlanmayabilir. Bunun sebebi, bez değişikliği sonrası bebeklerin o bölgede soğukluk hissi yaşamasıdır. Bazı bebekler, soyundukları zaman da rahatsızlık hissedebilirler. Bu durum sizi korkutmasın. Bebek doğduktan yaklaşık 1 – 2 hafta sonra bebek bezi değiştirme de profesyonelleşeceksiniz. Bebeğiniz ne kadar hızlı bez değiştirirseniz değiştirin rahatsız olmaya devam ediyorsa, değişim esnasında dikkatini dağıtmak için bir şarkı söyleyebilir ya da oyuncak kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Ağlama Nedeni: İyi Hissetmemek

Bebeğiniz kendisini iyi hissetmediği zaman farklı tonlarda ağlamaya başlayabilir. Bebek size kendisini iyi hissetmediğini söyleyemeyeceği için, ağlamaya başlar. Bir problemi olan bebekler, daha zayıf, daha aniden ya da daha tiz bir sesle ağlamaya başlayabilir. Zaman zaman bebek, uzun bir ağlamadan sonra derin bir sessizliğe geçiş yapabilir. Tüm bunlar bebeğiniz için bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi olabilir. Bebeklerde kaka yaparken ağlama da görülebilmektedir. Böyle durumlarda bebek, kısa bir ağlamanın ardından kendi kendine sakinleşecektir.

Diş çıkarma, bebeğin normalden çok daha fazla huysuz olmasına neden olabilir. Yeni bir diş çıkarmadan önceki hafta, bebek ağlamaları artış gösterebilir.

Unutmayın ki, bebeğinizi kimse sizden daha iyi tanımıyor. Bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünüyorsanız, içgüdülerinize güvenmenizde fayda var. Doktorunuz, endişelerinizi ciddiye alıp, gereken kontrolleri yapacaktır.

Bebeğinizin ateşi 38 – 39 derecelere çıkmışsa, kusma, ishal ya da kabızlık problemi çekiyorsa, vakit kaybetmeden doktora götürün. Eğer bebeğiniz nefes almakta güçlük çekiyorsa, derhal ambulans çağırın.

Bebeklerde Büyüme Atağı

Bebeklerde ani huy değişimi her ebeveynin fark edebileceği bir durumdur. Bu ani huy değişikliğinin nedenlerinden birisi de büyüme atağıdır. Büyüme atakları sonrası bebeklerde değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklik sürecinde ebeveynlerin, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmesi, bol bol sarılması, sevgi göstermesi ve bebekle uyumlu hareket etmesi gerekir. Büyüme atakları 5, 8, 12, 19 ve haftalarda ortaya çıkabilir. 2 yaşına kadar devam eden büyüme atakları, bebeklerde ortalama 10 kez yaşanır. Atak süreçleri ortalama 3 gün sürse de, bazı bebeklerde 1 haftaya kadar atak yaşanabilir. Bu süreçte bebeklerde ağlama sıklaşır, sık sık emme ihtiyacı hisseder ve sürekli memede kalmak isteyebilir.

Kriz sürecinde yaşanan bu değişiklikler, büyüme atağı olabileceği gibi, bir hastalığın da habercisi olabilmektedir. Bu yüzden ebeveynlerin sakinliğini koruması her ne kadar doğru olsa da, bir çocuk doktoruna başvurmaları da gerekmektedir.

Büyüme atağı sonralarında bebeğinizde çok sayıda değişiklik fark edeceksiniz. Her atak sonrasında, bebeğinizin yeni şeyler keşfettiğini gözlemleyeceksiniz. Çoğu anne, 2 – 3 gün süren bir ağlama atağı dönemi sonrasında, bebeğinin kendisine daha fazla gülmeye başladığını söyler. Her atak dönemi sonrasında bebek yeni şeyler öğrenmeye başlar. Bunlar genel olarak şöyledir:

  • Ellerini daha iyi kullanmaya başlar
  • Oyuncaklarına uzanmaya başlar
  • Sırtüstü yatarken yüzüstü dönmeyi öğrenir
  • Oturma, emekleme gibi motor hareketleri öğrenmeye başlar
  • Oyuncaklarıyla oynama tarzı değişir
  • Oynadığı oyuncakların yeni özelliklerini keşfetmeye başlar

Büyüme atağına bağlı bebek ağlamaları her ne kadar ebeveynler için yorucu olsa da, bebeklerinin yeni şeyler öğrendiğini görmek, tüm yorgunluğu alıp götürecektir.

Bebeğiniz Ağlamasın Diye Yapabilecekleriniz

Bebeğinizi yavaş yavaş tanımaya devam edecek ve kişiliği hakkında çok sayıda fikir sahibi olacaksınız. Onu kucağınıza almanız ya da emzirmeniz işe yaramıyorsa, aşağıda yer alan önerileri dikkate alabilirsiniz:

Ortamda Devamlı Bir Ses Olsun

Bebeğiniz, rahminizdeyken kalp atışınızı duyuyordu. Bu yüzden bebeği kucağınıza aldığınız zaman, muhtemelen kalp atışınızı hissettiği için ona tanıdık bir his veriyorsunuz.

Düzenli olarak duyabileceği sesler ayarlamak, bebeğin rahimde duyduğu hissi yaratabilir. Uzun süren elektrikli süpürge, çamaşır makinesi ya da saç kurutma makinesinin sesine karşı bebeğin sakinleştiğini ya da uyuduğunu birkaç kez görmüşsünüzdür.

Devamlı çalacak bir ses ayarlayabilmek için çeşitli telefon uygulamalarını indirebilirsiniz. Okyanus dalgaları ya da yağmur damlaları gibi sesler, bebeğin kolayca sakinleşmesine veya uyumasına yardımcı olabilir. Bebeğinizin telefonunuzu rehin almasını istemiyorsanız, farklı farklı sesler çıkartan oyuncaklardan alıp bebeğinizin yanına bırakabilirsiniz. Ortamda devamlı bir ses olması, sebepsiz ağlayan bebek tipleri için faydalı olabilir.

Bebeğinizi Sallayın

Bebekler, kendilerinin nazikçe sallanmasından hoşlanırlar. Etrafta gezerken ağlayan bebeği kucağınıza alıp sallayabilirsiniz. Bebeğiniz için bir sallanan sandalye ayarlayabilirsiniz. Hatta bebeğiniz için ona özel olan bir bebek salıncağı da temin edebilirsiniz. Öte yandan bebeklerin araba yolculuklarında kolayca uykuya dalabildiğini fark etmişsinizdir. Otomobilin sarsıntısı bebeğin uyumasını bir hayli kolaylaştırır. Bebek arabasıyla yapılacak bir yürüyüş de, bebeğin sakinleşmesi ve uyuması için oldukça faydalı bir yöntemdir.

Ona Masaj Yapın

Bebeğinize masaj yapmayı ya da karnını ovuşturmayı deneyebilirsiniz. Bebekler için özel olarak üretilmiş olan kokusuz masaj yağları ve kremler vardır. Bebek yağları ile sırtını veya karnını saat yönünde ovmanız, bebeğinizin oldukça rahatlamasını sağlayacaktır.

Bebeğin karnına masaj yapmak, sindirim problemlerini de çözebilir. Düzenli olarak bebeğine masaj yapan anneler, bebeğinin zamanla daha az ağladığını fark eder. Masaj için en uygun zaman, bebeğin karnının tok ve uykusunun olmadığı zamandır. Eğer bebek ağlamaları masaj yaparken ortaya çıkıyorsa, bebeğiniz bu durumdan rahatsız oluyor olabilir. İnternet üzerinden bebekler için rahatlatıcı masaj videoları izleyerek, nasıl bir uygulama yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Farklı Emzirme Pozisyonu Deneyin

Bebeğiniz emzirme esnasında ya da emzirmeden sonra ağlıyorsa, emzirme pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz. Pozisyon değişikliğine rağmen bebek ağlamaya devam ediyorsa, yeterince doyup doymadığından emin olmaya çalışın.

Emmesini Sağlayın

Bebeklerde emme ihtiyacı oldukça güçlüdür. Emziren anneler, bu ihtiyacı doğal olarak karşılarlar. Fakat mama ile beslenmeye geçen bebeklerde bu ihtiyaç karşılanamamaktadır. Böyle durumlarda anne, temiz parmağını ya da parmak eklemini emdirebilir. Eğer bu da yetersiz geliyorsa, bebeğiniz için bir emzik satın alabilirsiniz. Yenidoğan ağlaması yaşayan bebeklere emzik vermek, sık yapılan hatalardandır. Bebeği emziğe alıştırıp alıştırmamak konusunda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Sıcak Banyo Yaptırın

Sıcak ve yatıştırıcı bir banyo yaptırmak, bebeğinizin sakinleşmesini sağlayabilir. Banyo öncesinde suyun sıcaklığının kontrol edilmesi gerekir. Suyun ortalama 38 derece civarında olması yeterlidir. Termometre yoksa, dirseğinizi suya sokabilirsiniz. Ne fazla sıcak ne de soğuk hissediyorsanız, su olması gereken sıcaklıkta demektir.

Bazı bebekler banyodan hoşlanmayabilirler. Banyo yapmak da, farklı bir bebek ağlamaları nedeni olarak görülür. Zamanla bebeğinizin nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadığını öğrenecek ve buna göre hareket edeceksiniz.

Bebek Ağlamaları İçin Diğer Yapılabilecekler

Bebeklerde ağlama, oldukça normal ve olması gereken bir süreçtir. Bebeğin çok ağlaması, anne ve babanın suçu değildir. Yenidoğan bebek ağlaması, oldukça doğal kabul edilir. Ağlama, iki aylıkken zirve noktasına ulaşabilir. 2 aydan sonra da düşüşe geçer. Bu süreç, hem anneyi hem de babayı zorlayıcı olabilir. Geceleri ağlayan bebek, anne ve babanın uyku düzenini etkileyecektir. Uykuda ağlayan bebek, eşler arasında tartışmalara yol açabilir. Bazı babalar, bebeğin uykusunda ağlaması yüzünden eşini suçlamak gibi bir hataya düşer. Bebeklerde uykuda ağlama, bir ihtiyacın olduğunu ya da bebeğin genel karakterinin böyle olduğunu gösterir. Ayrıca bebeklerin akşam ağlamaları, anne ve babanın birlikte vakit geçirmesine de engel olabilir. Ebeveynler, tüm çabalarına rağmen bebeği sakinleştiremediklerinde, reddedilmiş ve hayal kırıklığına uğramış hissedebilirler.

Böyle zamanlarda bebeğin ağlamasının sebebinin siz olmadığını düşünmeniz gerekir. Bebeğinizin çok ağlayan bebek olduğunu kabullenmelisiniz. Bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşıladığınızdan ve onu sakinleştirebilmek için elinizden gelini yaptığınızdan eminseniz, aşağıda yer alan maddeleri denemeye başlayabilirsiniz:

  • Bebeğinizi yatağına koyun ve işitme menzilinde kalacak şekilde birkaç dakikalığına bebekten uzaklaşın. Derin bir nefes alın ve bir iki dakika kadar rahatlamak için kendinize zaman verin.
  • Hem bebeğiniz ağlamaya devam ediyor, hem de siz kendinizi üzgün hissediyorsanız, bir akrabanızı ya da arkadaşınızı çağırarak yardım isteyin. Bu sayede kendinize bir mola almış olursunuz. Yaşadığınız üzgünlük geçene kadar, bebeğinizi bir başkasının devralmasına izin verin.
  • Bir anne – bebek destek grubuna katılabilirsiniz. Bu sayede, sizinle aynı durumda olan anneler bularak, birbirinize manevi destek verebilir, fikir alışverişinde bulunabilirsiniz.
  • Bebeklerde ağlama problemleri gelişebilir ve ilerleme gösterebilir. Durum daha da kötüleşmeden doktorunuzdan yardım isteyin. Hem sizin için hem de bebeğiniz için işler daha da kötüleşmeden, bu durumun önünü kesin.

Unutmayın ki, bebeklerde ağlama problemleri geçici bir süreçtir. Çok yaygın bir problemdir ve mutlaka geçecektir. Bebeğiniz zamanla ağlamayı bırakacak ve size ihtiyaçlarını iletmenin yeni yollarını bulacaktır.

Bebeğin Çok Ağlaması Zararlı Mı?

Bebeğin müdahale edilmedikçe ağlaması zararlıdır. Çünkü bebeklerin birden ağlaması, bir ihtiyacının olduğunu gösterir. Öte yandan, bebeklerde sebepsiz ağlama diye bir şey yoktur. Bebeğin aniden ağlaması, bir ihtiyacının olduğunu gösterir. Devamlı ağlayan bebek ise, tüm ihtiyaçları karşılandığı halde, farklı bir sorunun altta yattığını gösterebilir. Bebekler doğumdan sonraki ikinci aylarında en fazla ağladıkları döneme girer. Yenidoğan bebeğin sürekli ağlaması, farklı bir hastalığın işareti olabilir. Ağlayan bebeği sakinleştirme yöntemleri, genel olarak bebeğin ihtiyaçlarını karşılamakla ilgilidir. Bu bağlamda bebek ağlamaları zararlı değil, aksine bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak açısından yararlıdır. Fakat bebeklerde ani ağlama, altta yatan ciddi bir nedenin de göstergesi olabilir. Eğer ihtiyaçlarını karşıladığınız halde bebeğiniz ağlıyorsa, doktor muayenesinden geçmesi yararlı olacaktır.

Her Şeye Rağmen Bebeğiniz Ağlamaya Devam Ediyorsa Yapılabilecek Testler

Aşırı ağlama sebebiyle hastaneye getirilen bebeklerin büyük bölümü, doktor muayenesi esnasında dikkati dağıldığı için ağlamayı bırakırlar. Bu tarz bebeklerin ciddi bir hastalık sebebiyle ağlamadığı fark edilir. Fakat, muayenede ağlamaya devam ediyorsa ve bir türlü ağlaması kesilmiyorsa, altta yatan bir hastalık söz konusu olabilir. Bu noktada birden fazla değerlendirme ve test gerekebilir. Bebek fiziksel muayeneye alınırken, bütün kıyafetleri çıkartılır. Doktor, belli başlı kurallar çerçevesinde sistematik bir fiziksel muayene yapar. Genellikle fiziksel muayenede bebeğin problemi saptanır. Fakat, bebeğin sorunu fiziksel muayene ile de saptanamazsa, doktorunuz bir dizi test yaptırılmasını isteyebilir.

  • Tam kan sayımı
  • İskelet grafisi
  • Glukoz, kalsiyum, elektrolit seviyeleri
  • Özel metabolik testler
  • Tam idrar tahlili
  • Batın USG
  • Beyin omurilik sıvısı incelemesi
  • EKG
Hazırlayan: Avicenna Yayın KuruluKategori # avicenna YAZILARI

Ağlayan annesiyle emziğini paylaşan bebek

ARRAffinity

(funduszeue.info)

Oturum (Session) Çerezi

Azure tarafından kullanıcı isteklerinin aynı instance a erişebilmesi için tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca

_gat_UA

(funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in analitik veriler tuttuğu çerezdir.

Oturum boyunca

_gid

(funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

1 Gün

_ga

(funduszeue.info)

Zorunlu Çerez

Google Analytics'in performans ölçümlerini yapmak için veri tuttuğu çerezdir

Gün__gads

Takip Çerezi

Google DoubleClick (DFP)'nin kullanıcıları takip etmek ve yeniden pazarlama yapmak gibi çalışmaları için kullanılan çerezdir

GünIDE (funduszeue.info)

Takip Çerezi

Reklam amaçlı kullanıcı davranışlarını takip etmek için kullanılan 3. parti uygulama çerezidir.

Gün_ym_visorc_ (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcı oturumu ile ilgili tuttuğu çerez

Oturum boyuncasync_cookie_csrf (funduszeue.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyunca

sync_cookie_csrf (funduszeue.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Oturum boyuncacX_S (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Oturum boyunca_ym_isad (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex Metrica'nın kullanıcının reklam engelleyicileri kullanıp kullanmadığını belirlemek için kullandığı çerez

Oturum boyuncayabs-sid (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler için kullandığı oturum id si

Oturum boyuncacX_P (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullandığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Güngckp (funduszeue.info)

Takip Çerezi

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan cxense çerezidir.

GüncX_G  (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıdığımız cXense Tool'unun analitik veriler tuttuğu çerezdir

Gün__auc (funduszeue.info)

Takip Çerezi

Alexa Analytics'in kullanıcı hedefleme ve analytics verileri için kullanılmaktadır.

Günsync_cookie_ok (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

1 Gün

yandexuid

(funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Kullanıcı davranışlarını ölçmek ve takip etmek için kullanılan Yandex Metrica çerezidir.

Gün_ym_wasSynced (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın analitik veriler tuttuğu çerezdir

1 GünYandexuid (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın site kullanıcı sayısını belirlemek için kullandığı çerez

Gün_ym_d (funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcının ilk oturum açma tarihini tuttuğu çerez

Gün

_ym_uid

(funduszeue.info)

İşlevsel ve Analitik Çerez

Yandex metrica'nın kullanıcı oturum id si

Gün

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası