beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalara bakar / Beyin tümörü hangi doktor bakar? – Salomon Mağaza

Beyin Ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalara Bakar

beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalara bakar

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/2023

Özkaya Tıp Merkezi beyin ve sinir cerrahisi bölümümüzde beyin ve sinir hastalıklarını kapsayan bütün hastalıkların tanı ve de tedavileri ile ilgili hizmetler verilmektedir. Toplumumuzda oldukça yaygın olarak görülen beyin ve sinir hastalıklarına yönelik ilerleyen tıp teknolojisi ile hızla gelişmekte ve buna ilaveten teşhis ve tedavide daha başarılı sonuçlar alınması sağlanmaktadır.

Genel Bilgi

Beyin ve sinir cerrahisi bölümümüzde beyin, beyincik, omurilik, kol, bacak ve organlara dağılan sinir lifleri ile ilgili hastalıkların teşhisi ve tedavisi ile ilgili cerrahi uzmanlık hizmeti verilmektedir. Beyin ve sinir cerrahisi branşının ilgilendiği hastalıklar arasında ilişkili bazı hastalıklar bulunmaktadır:

  • Bel ağrısı,
  • Boyun ağrısı,
  • Karıncalanma, (El – Kol – Bacak – Ayak)
  • Baş Ağrısı,
  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Baş Dönmesi,
  • Bayılma,
  • Burundan su gelmesi,
  • Çift görme,
  • Denge bozukluğu,
  • Duyu (His) kaybı
  • Titreme, (El – Kol – Bacak – Ayak)
  • Uyuşma, (El – Kol – Bacak – Ayak)
  • Ayak düşüklüğü,
  • Göz kapağı düşmesi,
  • Göz kayması,
  • His (Duyu) Kaybı,
  • Nöbet, (Havale)
  • Yüz ağrısı,

Bu hastalıkların ya da şikayetlerin beyin, beyincik, omurilik ile ilgili olabilirliği de göz önünde bulundurularak gerekli tetkikler hastanemizde uzman beyin ve sinir cerrahisi doktorlarımız tarafından yapılmaktadır. Bu gibi şikayetlerin göz ardı edilmemesi ve muhakkak ilgili doktorlar tarafından hastanın muayene edilmesi gerekmektedir.

Yapılan muayene sonrasında alanında uzman hekimlerimiz tarafından tanı konulabilmesi için bazı tetkikler yapılacaktır. Gerekli görüldüğü takdirde ileri görüntüleme yöntemleri kullanılarak da tam ve kesin tanı konulması sağlanmaktadır. Konulan teşhisin ardından da gerekli bilgilendirmeler yapılarak nasıl bir tedavi uygulanabileceği konusunda hastalarımıza tedavi yöntemleri hakkında bilgi verilmesi sağlanmaktadır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümümüzde birçok ilgili hastalıkların tanı ve tedavisi uygulanmaktadır. Bu gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulanacak yöntemlerin neler olacağına karar verilebilmesi için öncelikle hastalığın tanısının konulması gerekmektedir. Ardından da gerekli tedavi süreci başlatılacaktır. Bunların arasında günümüzde sıklıkla görülmekte olan bazı hastalıklar bulunmaktadır:

Damar Tıkanıkları

Damarların iç taraflarında yağ ve kolesterol birikimleri ile oluşmaktadır. Kalp ve damar tıkanıkları hayati sonuçlara neden olabilmektedir. Genel olarak son evreye kadar belirti verilmediği için de inmeye neden olabilir.

Beyin damar tıkanıklığı genel olarak damar içinde plak birikimleri nedeniyle oluşmaktadır. 3 farklı nedenden ötürü inmeye neden olabilir.

Bunlardan ilki, plağın zaman içinde damarı daraltması sonucu beyne giden kan akışının azalması ve damarın tamamen tıkanmasına yol açmasıdır. İkincisi ise plak, arter duvarını deforme edebileceğinden kan pıhtısı oluşumuna neden olmasıdır. Bir diğer nedeni ise plak nedeniyle damar yırtılmasıdır.

Skolyoz Hastalığı

Omurganın, genel olarak göğüs ve bel tarafında görülen yana doğru eğim olması nedeniyle oluşmaktadır. Eğriliğin 20 derecenin üzerinde olduğu durumlarda cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.

İlerleyen tıp teknolojisi sayesinde omurilik fonksiyonlarının görüntülenmesi gibi yöntemler ile ameliyat sırasında hastada oluşabilecek sorunları minimuma indirmeye yardımcı olmaktadır.

Kafa veya Boyun Travmaları

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarının herhangi bir yaralanma ya da kaza durumunda kafa ve boyun travmalarına yönelik gerekli tetkiklerin yapılması sonucunda değerlendirmeye alınarak tanı konulması sağlanmaktadır

Omurgada Meydana Gelen Bel ve Boyun Fıtıkları

Genel olarak büyük çoğunluğu cerrahi bir işlem gerektirmeden tedavi edilebilmektedir. Hastalığın durumuna göre yapılan testler sonucunda tedavi yöntemine karar verilmektedir. Cerrahi işlem dışında ilaç ve fizik tedavi, fizyoterapi gibi uygulanan tedaviler yapılmaktadır.

Doğumla Oluşan Sinir Sistemi Hastalıkları

Hamilelik döneminde kontrollerin ihmal edilmemesi tavsiye edilmektedir. Ancak gelişen tıp teknolojisi sayesinde bu tip doğumla oluşan sinir sistemi hastalıkları teşhis edilebilmektedir. Bu gibi hastalıklar doğum sonrasında da oluşabilmektedir. Hastanemiz beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından etkin tanı ve tedavi yöntemleri sunulmaktadır.

Sinir Sistemindeki Tümörler

Beyinde ve omurilikte oluşan tümörlere denilmektedir. Eken teşhis edilebilmesi son derece önemlidir. Bu doğrultuda ileri görüntüleme teknikleri ile tanı konulmaktadır.

Teşhis konulduktan sonra da tedavi planı oluşturularak bazı ileri inceleme tetkikleri de istenebilmektedir. Bu gibi hastalıklarda beyin ve sinir cerrahisi tedavisinde tümörün tamamının çıkarılması esas amaçtır. Ancak tedavi stratejisi oluşturulurken tümörün yeri, tipi, büyüklüğü ve hastanın tercihi gibi birçok farklı etken de dikkate alınmaktadır.

Ameliyat dışında kemoterapi, radyoterapi gibi uygulamalar ile tedavi süreci desteklenmektedir.

Var Olan Kronik Ağrılar

3 ay ve daha uzun süreli kronik ağrılar her ihtimali değerlendirmek adına mutlaka beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından da incelenerek değerlendirmeye alınmalıdırlar. Teşhis konulduktan sonra gerekli tedavi süreci uzman hekimlerimiz tarafından başlatılmaktadır.

Anevrizma

Kan damarlarının duvar kısımlarında oluşan zayıflama sonucu genişlemesi nedeniyle oluşmaktadır. Zayıflama, incelme ve yırtılma gibi riskler bulunmaktadır. Günümüzde genel olarak ameliyat tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntemlerde hasta uzun süre hastanede yatmak durumunda kalabilmektedir.
Ancak günümüzde dünyada birçok hastanede uygulandığı gibi Özkaya Tıp Merkezi beyin ve sinir cerrahisi bölümümüzde de endovasküler tedavi yöntemleri yardımı ile hastalar artık 1 ila 2 gün süreyle hastanede kalması yeterli olmakta ve tedavileri yapılmaktadır.

Hidrosefali

Beyin omurilik sıvısının tıkanıklığı ya da emilim dengesinin bozulması dolayısıyla genişleme ve omurilik sıvısının birikmesi durumu olarak tanımlanmaktadır. Tedavi süresince beyin dokusuna zarar verilmemesi için sıvı ve basıncın normal değerlerde bulunması ve de tutulması amaçlanmaktadır.

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanları biriken aşırı sıvıyı şant adı verilen yöntem ile karın boşluğuna yönlendirmeyi sağlamaktadırlar. Bunun ardında da hastanın takibi sağlanmaktadır.

Beyin Kanamaları

Kafatası içinde, beyin dokusu ve beyin boşluklarındaki kanamalar nedeniyle oluşan bir hastalık durumudur. Ölümlere ve ciddi sakatlıklara neden olabilmektedir.

Nedenleri arasında genel olarak doğuştan damar bozuklukları, hipertansiyon, tümör, kafa travmaları ve de kokain ya da amfetamin kullanımı yer almaktadır.

Beyin tomografisi, kanamayı en iyi ve de en hızlı şekilde göstermektedir. Aynı zamanda da kanama çeşidinin de belirlenmesini sağlamaktadır. Tomografi sonrasında gerekli durumlarda bilgisayarlı anjiyografi, MR, MR anjiyografi gibi tetkikler kullanılarak da beyin kanamasının altında yatan neden teşhis edilebilmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisinde Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Özkaya Tıp Merkezi beyin ve sinir cerrahisi bölümümüzde beyin ve sinir hastalıklarının teşhisi için uygulanan bazı tanı yöntemleri bulunmaktadır. Bu tanı yöntemleri ile hastalıkların teşhis edilmesi ve de uygulanacak tedavi planının sürecinin başlanması sağlanmaktadır:

Direkt Röntgenogram

Özellikle kafa travmalı hastalara uygulanan ilk teşhis yöntemidir. Kırık, çatlak ya da kayma gibi patolojilerin saptanmasını sağlayarak bilgi edinilmesini sağlamaktadır. Bu sayede kesin ve de hızlı bir şekilde tanı konulması ve de tedavi sürecinin başlaması sağlanmaktadır.

Elektroensefalografi

Beyin elektriksel faaliyetlerinin incelenmesi için kullanılan bir yöntemdir.

Bilgisayarlı Tomografi

Ayrıntılı kesit görüntülerden oluşan kemik, damar ve dokuların özel ışınlı röntgen cihazı ile görüntülenmesi anlamına gelmektedir. Ayrıntılı olarak kesitlerin görüntülenebilmesi birçok açıdan olumlu fayda sağlamaktadır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme

Ayrıntılı olarak bir bölgenin iç yapısını görüntülemede kullanılan bir yöntemdir. Bu görüntüleme yöntemiyle de ayrıntılı bir şekilde bölgenin incelemesi yapılabilmektedir.

Lomber Ponksiyon

Beyin omurilik sıvısının örneğinin alınması işlemidir. Biyokimyasal, mikrobiyolojik vb. inceleme yapılmak için tercih edilen bir tıbbi yöntemdir.

Ultrasonografi

Ultrason kullanılarak bölgenin görüntülerinin elde edilmesi işlemine denilmektedir.

Biyopsi

Merkezi sinir sistemi hastalıklarında kesin teşhis için açık cerrahi ya da stereotaktik yöntemlerle yapılan tıbbi bir uygulamadır.

Elektromiyografi

Kas ve sinir hastalıklarının incelenmesi adına kullanılan bir yöntemdir.

Beyin Damar Hastalıkları ve Sıklıkla Karşılaşılan Durumlar

Beyin ve sinir cerrahisi alanında sıklıkla karşılaşılan hastalıklar ve de mutlaka müdahale edilmesi gereken kimi durumlar bulunmaktadır. Bunların arasında ilk olarak çeşitli nedenlerden dolayı beyin damar tıkanıklığına bağlı olarak inme ve felç yer almaktadır.

Beyin dokusunda ve zarında oluşan beyin kanaması, şah damarı tıkanıklığı, beyinde ya da omurilikte yer alan tümörler, kazaların ya da yaralanmaların neden olduğu tümörler, bel ve de boyun fıtıkları, çocuklarda bulunan tümör ve diğer damar hastalıkları gibi birçok durumda müdahale edilmesi gerekmektedir.

Beyin tümörleri, genel olarak çoğunlukla hızlı bir şekilde büyüyen ve de yayılan kitleler olmakla birlikte iki alt tür bulundurmaktadır. Bunlardan ilki, Primer beyin tümörleri yaşamı tehdit eden tümörlerdir ve genetik ya da çevresel nedenlerden ötürü oluşmaktadırlar. İkincisi Sekonder tümörler ise vücudun başka bir bölgesinde öncelikle başlamış ve sonrasında beyne sıçramış tümörlere denilmektedir. Kolon, pankreas gibi tümörlü bölgelerden sıçrama yapabilmektedir.

Beyin damar hastalıkları üç çeşitte incelenmektedir. Bazı nedenlerden ötürü beyin damarı daralması, beyin damarı tıkanması ya da beyin damar kanaması gibi oluşan durumlar söz konusudur.

Beyin kanamaları ise beynin içinde yer alan atardamarların kimi nedenlerden dolayı zayıflaması nedeniyle yırtılması sonucu oluşmaktadır. Genel olarak birdenbire ya da beklenmedik kaza ya da yaralanmalardan oluşan travmalara bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bilinç kaybı, uyuşukluk, uyku hali, bulantı ve kusma gibi belirtileri bulunmaktadır.

Şah damarlarının boyun ya da beyin içerisinde daralması ya da tıkanması sonucu pıhtı oluşumuna neden olmaktadır. Bu da inmeye sebep olmaktadır. Bu nedenle bu gibi durumlarda doğru yöntemler ile hızlı bir şekilde gerekli tedavinin yapılması gerekmektedir.

İnme, beyne giden kas beslenmesinin engellenmesi nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Beyinde hasar bırakabilme ihtimali nedeniyle hayati tehlikesi de son derece bulunan bir durumdur. Beyin ve sinir cerrahisi uzman doktorları tarafından titizlikle ve de hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Omurga hastalıklarının çoğunluğu yaşa bağlı olarak gelişmektedir. Kas ve eklem ağrıları, bel fıtığı ya da boyun fıtığı gibi nedenlerden ötürü kaynaklanabileceği gibi kaza ya da yaralanma gibi travmalara bağlı olarak da gelişim göstermektedir.

Travmalar, dış etkenlere bağlı olarak oluşan doku ve organ hasarlarına neden olabilmektedir. Omurga yaralanmalarında hem duyu hem de hareket kayıpları yaşanabilmektedir. Bu nedenle teşhis için radyolojik görüntülemeler kullanılmaktadır. Kafa travmalarında da teşhis son derece hızlı olmalıdır.

Travmanın vermiş olabileceği hasara göre beyin cerrahı tarafından hasta değerlendirilir ve ona uygun ihtiyaç duyulan tedavi süreci planlaması yapılarak hızlı bir şekilde başlatılmaktadır.

Ameliyat Risklerini Minimuma İndiren Yöntemler Nelerdir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi alanında ilerleyen teknoloji sayesinde ameliyatlar günümüzde üç boyutlu görüntüleme imkanı sağlayan bir sistemler ile yapılabilmektedir.

Nöro navigasyon adı verilen bu sistem ile beyin tümörleri, biyopsisi, omurilik cerrahisi ve de Parkinson cerrahisinde ameliyat öncesi ya da o sırada kullanılan bir tıbbi yöntemdir. Hastanemizde de gerçek zamanlı görüntüleme tekniği sayesinde operasyonlarda gerekli planlamaların yapılması ve de takibi sağlanmaktadır.

Beyin ve sinir cerrahisi alanında kullanılan bir diğer ileri teknoloji ise nöro monitorizasyon uygulaması olan tıbbi yöntemdir. Ameliyat öncesinde hastanın yüz, kol, bacak bölgelerine elektrotlar yerleştirilmektedir ve bunlar sayesinde ameliyat süresince bu elektrotlardan sinyal alınması sağlanmaktadır.

Sinyallerde herhangi bir düşme olduğunda ise cerrah bilgilendirilmektedir. Bu sistem sayesinde ameliyattan sonra yüzde, kollarda ya da bacaklarda oluşabilecek felç oranı ciddi oranda azalması sağlanmıştır.

Hipofiz, ventrikül içi tümörleri ameliyatlarında ise endoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Bel fıtığı ameliyatlarında da tercih edilmektedir. Bu sayede geniş görüş açısı sağlanmış olmaktadır.

Beyin ve sinir cerrahisi alanında kullanılan yöntemlerden biri olarak Gliolan Boyama Tekniği de kullanılmaktadır. Tümörün farklı renklerde görülmesi sağlanarak maksimum düzeyde çıkarılması sağlanmaktadır. Uyanık kraniotomi de beyin ve sinir cerrahisi kullanılmaktadır.

Konuşma merkezi ya da kol, bacak hareketlerinden sorumlu olan tümörlerin ameliyatlarında hasta uyanık tutularak ameliyatları yapılmaktadır. Bu yöntem ile konuşma, kol ve bacak hareketleri gibi ameliyat sırasında kontrol edilmesi sağlanarak herhangi bir hasar oluşması engellenmektedir.

Omurga ameliyatlarında kullanılan intraoperatif BT (O-Arm), ameliyat sürecinde tomografi çekilmesini ve her aşamada kritik bilgilerin verilmesini sağlamaktadır. Özellikle de 3 boyutlu görüntü verebilmesi sebebiyle omurga vidalama ameliyatlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Açılan küçük kesiler ile ameliyat yapılmasını sağlamaktadır. Böylece enfeksiyon riski de azalmaktadır.

Özkaya Tıp Merkezi olarak beyin ve sinir cerrahisi konusunda uzmanlaşmış cerrahlarımız tarafından gerekli tanı ve tedaviler yapılmaktadır. Beyin ve sinir cerrahisi alanındaki hekimlerimiz tanı koymak amacıyla MRI, diğer adıyla manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi gibi gerekli testlerin yapılmasını istemektedirler. Bunların sonucunda değerlendirmeler yapılmakta ve de teşhis konulmaktadır.

İhtiyaç duyulan tedavi planının oluşturulması ve hastaya gerekli bilgileri verilmesi hekimlerimiz tarafından son derece dikkatle ve de özenle yapılmaktadır. Gerek duyulan ameliyatın yapılması sonrasında ilgili değerlendirilmelerin ve ardından uygulanacak tedavilerin belirlenmesi ve kontrol süreçleri de büyük özenle hastanemizde doktorlarımız tarafından yapılmaktadır.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Tedavi Yöntemleri

Özkaya Tıp Merkezi olarak beyin ve sinir cerrahisi konusunda uzmanlaşmış cerrahlarımız tarafından Parkinson ve benzeri hastalıklarda beyin pili uygulaması yapılmaktadır. İlaçlar ile tedavisi başarılı olmayan epilepsi hastalığı gibi durumlarda da epilepsi cerrahisi ameliyatları planlanması yapılmaktadır.

Omurga travması, omurilik kanal daralması, belde kayma ya da doğumsal hastalıklarda da cerrahi girişim uygulaması yapılmaktadır. Bel ve boyun fıtık hastalıkları da beyin ve sinir cerrahisi uzman hekimlerimiz tarafından tedavi edilmektedir.

Beyin damar hastalıklarının tedavi sürecine başlamak için endovasküler nöro radyoloji ve cerrahi çalışmaları yapılmaktadır. Beyin ve omurilik tümörleri, beyin ve sinir tümörleri konusunda mikro cerrahi ve endoskopik uygulama teknikleri ile cerrahi girişim uygulama hizmetleri de hastanemizde beyin ve sinir cerrahi bölümümüzde verilmektedir.

Özkaya Tıp Merkezi olarak beyin ve sinir cerrahisi bölümümüzde yer alan uzman hekimlerimizin muayeneleri doğrultusunda ilgili testlerin yönlendirmeleri yapmakta ve sonuçlar ile ilgili olarak detaylı yapılan incelemeler doğrultusunda hastalarımızın da doğru bir şekilde bilgilendirilmesi sağlanmaktadır.

Rahatsızlığın ya da şikayetlerin neden olduğu belirlendikten sonra teşhise istinaden neler yapılması gerektiği belirlenmekte ve ona göre tedavi sürecine yönelik hastalarımız bilgilendirilmektedir.

Herhangi bir beyin ve sinir cerrahisi alanında hastalıklara yönelik bir şikayetiniz var ise mutlaka gerekli muayeneleri ve de kontrolleri yaptırmanız hekimlerimiz tarafından tavsiye edilmektedir.

Yapılan muayeneler ve de tetkikler sonrasında yapılacak değerlendirmeler neticesinde uzman hekimlerimiz tedavi sürecine karar vererek tedavi planı hakkında hastalarımızı bilgilendirmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi beyin ve sinir cerrahisi alanında da özellikle olmak üzere erken teşhis son derece önemlidir.

Özkaya Tıp Merkezi olarak beyin ve sinir cerrahisi bölümümüz ilgili tanı ve tedavi yöntemlerini en iyi şekilde uygulamakta ve de hizmet vermektedir.

Beyin ve sinir cerrahisi nedir, neye bakar? Nöroşirürji bölümü doktoru (nöroşirürjiyen) hangi hastalıklara bakıyor?

Beyin ve sinir cerrahisi, nörocerrahi ya da nöroşirürji merkezi ve periferik sinir sistemibozukluklarını tedavi eden bir cerrahi uzmanlık dalı olarak bilinmektedir. Bu dalda uzmanlık alan tıp doktorlarınanörocerrah ya da nöroşirürjiyendenmektedir. Peki beyin ve sinir cerrahisi hangi hastalıklara bakar? Tüm detaylar haberimizde...

Beyin ve Sinir Cerrahisi nedir, neye bakar?

Nöroşirürji, sinir sistemi sorunlarının cerrahi tedavisi ile ilgilenen, tıp alanının oldukça uzmanlaşmış bir dalıdır. Bu, beyni, omuriliği, asıl sinirleri, kafatası, omurganın kemiklerini, omuriliklerin yanı sıra kan damarlarını, bağları ve sinir dokularına destek sağlayan koruyucu kaplamaları içeren çeşitli koşulları içerir. Bu çalışma, genellikle, vücudun bu kısımlarının uzmanlık gerektiren ve karmaşık olması nedeniyle, tıp alanındaki en karmaşık kısımlardan biri olarak kabul edilir. Bu alanda çalışan hekimler beyin cerrahları olarak bilinir. Beyin cerrahları, nörolojik hastalıkların ameliyat ve ameliyat dışı yönetimini (yani önleme, teşhis, değerlendirme, tedavi, kritik bakım ve rehabilitasyon) sağlar. 

Nöroşirürji ne demek?

Sözlük anlamına bakacak olursak nöroşirürji kelimesi "Nöron" ve "Şirürji"den türetilmiştir. "Şirürji" kelimesi "yaraları iyi eden" anlamına gelir. "Nöron" Latince kökenli olup sinir hücresi demektir. Buradaysa genel olarak sinir sistemini anlatmak için kullanılır. Nöroşirürji kısaca sinir sistemi cerrahisidir.

Nasıl nöroşirürjiyen olunur?

Öncelikle bunun çok uzun bir eğitim olduğunun bilinmesi gerekir. 6 yıl Tıp fakültesi eğitimi bitirildikten sonra YÖK ve ÖSYM'nin hazırladığı Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girilerek nöroşirürji eğitimi veren kliniklerin birinde asistanlık eğitimi başlar. Bu eğitimi Üniversite Hastaneleri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, SSK Eğitim Hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim Hastaneleri verebilir. Eğitimin süresi Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinde enaz 5 yıl iken Üniversitelerde enaz 6 yıldır. Kliniğin isteğine ya da asistanın durumuna göre bu süre uzatılabilirken yasayla zorunlu olan rotasyonlar yani diğer klinik branşlarda yapılan eğitimler gene kliniğin isteğine ve alışkanlıklarına göre uzatılabilir ya da ek branşlar eklenebilir. Bazı rotasyonların yapılması zorunludur. Bunlar Genel Cerrahi, Anesteziyoloji, Patoloji ve Nörolojidir. Asistanlık eğitimi, klinikler arasında küçük farklılıklar olmakla birlikte kıdemsiz asistan, orta kıdemli (ya da bazı kliniklerde kıdemli) asistan ve kıdemli asistan (gene bazı kliniklerde başasistan) olmak üzere genelde üç aşamadan oluşur. İlk dönem çoğu klinkte 1 ya da 2 yıl sürer. Bu süre içinde temel nöroşirürji kavramlarını, acil girişimleri, hasta muayenesi ve değerlendirmesini öğrenen asistanlar bazı kliniklerde klinik içi bir sınavla değerlendirilerek orta kıdemli (ya da kıdemli) asistan olunur. Orta kıdemli döneminde asistanların genel olarak daha büyük sorumluluklar alarak cerrahi vakalarda aktif görev almaya başlaması ve bazı temel ameliyatları uzman eşliğinde yapacak duruma gelmesi hedeflenir. Daha sonraki dönemde gene nöroşirürji uzmanı eşliğinde birçok beyin, omurilik ve sinir şirürjisi gerçekleştirebilecek, cerrahi kararlar verebilecek, cerrahi girişim yöntemini seçebilecek temel eğitimi almış olmalıdır. Gene bu dönemde uzmanlık tezi hazırlanır ve ardından uzmanlık sınavına girilir. Eğer tüm bu aşamalardan başarılı olarak çıkılabilirse Nöroşirürji Uzmanı olunur.

Nöroşirürji bölümü doktoru (nöroşirürjiyen) hangi hastalıklara bakar?

-Beynin ya da omurilik dokusunun içinden kaynaklanan veya ona dışarıdan basarak sorun oluşturan tümörlerin,

-Beyin dokusunu ya da omuriliği besleyen damarların anevrizma (balonlaşma), arteriovenöz malformasyon, kavernom gibi rahatsızlıklarının, karotis stenozu dediğimiz boyun damarlarındaki darlıkların,

-Doğumla birlikte olan meningomyelosel gibi sinir sisteminin oluşumu sırasında gelişen rahatsızlıkların,

-Hidrosefali adı verilen ve kabaca beyin boşluklarındaki sıvının miktarının artışının,

-Bel fıtığı başta olmak üzere her türlü omurga hastalıklarının,

-Kafa ve omurilik yaralanmalarının,

-Beyin damarlarının tıkanıklıklarının,

-Beyin kanamalarının cerrahi tedavisi ile ilgilenir.

Beyin ve sinir cerrahisi bölümünden nasıl randevu alınır?

Beyin ve sinir cerrahisi bölümünden randevu almak oldukça basittir. Devlet hastanelerinden randevu almak için Alo 182 veya internet üzerinden (Merkezi Hekim Randevu Sistemi-MHRS) sistemi üzerinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz. Devlet hastanesi dışındaki özel hastanelerden randevu almak için gideceğiniz özel hastanenin telefonun numarasını arayarak veya var ise internet sitesinden rahatlıkla randevu alabilirsiniz.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Nedir?

Hastanelerin veya diğer sağlık kuruluşlarının beyin ve omurilik bölgesinde gerçekleşen damar tıkanıkları, yaralanmalar ile vücudun bu bölgelerinden kaynaklanan bel ve boyun fıtığı gibi hastalıklara tıbbi müdahale edilmesini sağlayan birimine, beyin ve sinir cerrahisi adı verilmektedir. “Nöroşirürji” adıyla da bilinen beyin ve sinir cerrahisi biriminde çocukluk döneminden yetişkinliğe kadar farklı yaş gruplarındaki sinir sistemi hastalıklarına sahip olan bireylerin tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Beyin ve sinir cerrahisi birimi vücudun beyin de dahil olmak üzere sinir sistemini kapsayan bölgedeki hastalıkların ve bu bölgedeki hasarlara bağlı gelişen çeşitli rahatsızlıkların tedavisi ile ilgilenmektedir. Tümör ve damar hastalıkları, beyin ve sinir sisteminde gerçekleşen travmalar, omurga hastalıkları gibi çeşitli hastalık gruplarında beyin ve sinir cerrahisi birimi hizmet vermektedir. Aşağıda beyin ve sinir cerrahisi biriminin ilgilendiği hastalıklar sınıflandırılarak detaylı bir şekilde ele alınmıştır.

1. Beyin Kanamaları

Beyin kanaması, beyindeki atardamar duvarının yırtılması ve beyin dokusuna doğru sızan kanın bu bölgede doku hasarına yol açması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Herhangi bir kaza, darbe, yaralanma vb. durumlara bağlı olarak ya da kendiliğinden ortaya çıkabilen beyin kanamaları, acil müdahale gerektiren bir hastalıktır. Genellikle ameliyat gerektiren beyin kanamaları vakalarının tedavisinde hastanelerin veya diğer sağlık kuruluşlarının beyin ve sinir cerrahisi biriminin müdahalesi gerekmektedir.

2. Beyin Tümörleri

Tümör, iyi veya kötü huylu olan vücudun çeşitli yerlerinde baş gösterebilen bir kitledir. Tümörlerin kötü huylu olanları “kanser” adıyla bilinmektedir. Beyinde oluşan tümörler ise kişide “bulantı, kusma, denge problemleri, unutkanlık, bayılma, görme bozuklukları (çift görme vb.), kol ve bacaklarda hissizlik” gibi semptomlar görülmesine sebep olmakta ve bu belirtiler kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu şikayetleri yaşayan kişilerin beyin ve sinir cerrahisi birimine başvurması gerekmektedir.

3. Beyin Damar Hastalıkları

Beyin damar hastalıkları inme, bel ve boyun fıtığı, parkinson gibi hastalıkları kapsamaktadır. Bu hastalıklar kişilerde felç, bilinç bozukluğu, görme ve konuşma bozuklukları, denge bozuklukları gibi sorunlar görülmesine yol açabilmektedir. Bu sebeple bu tip belirtileri yaşayan kişilerin derhal beyin ve sinir cerrahisi birimi ile temasa geçmesi gerekmektedir. Aşağıda beyin damar hastalıkları kategorisinde incelenen ve dolayısıyla beyin ve sinir cerrahisi biriminin de ilgi alanında yer alan diğer hastalıklar sıralanmıştır:

  • Beyin zarı veya dokusunda meydana gelen beyin kanaması
  • Arteriovenöz Malformasyon
  • Boyun ve Bel Fıtığı
  • Omurilik Tümörleri
  • Beyin Tümörleri
  • Karotis Stenozu
  • Parkinson
  • Beyin damarlarının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan felç ve inme

4. Omurga Rahatsızlıkları

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilen omurga hastalıkları herhangi bir kaza, darbe veya yaralanma gibi bir travma sonucu da yaşanabilmektedir. Eklem- kas ağrıları, eğrilik, tümörler, lezyonlar, kamburluk (kifoz), skolyoz ve omurga bölgesinde gelişen enfeksiyon vakaları bu gruba dahil edilmektedir. Bu tip hastalıklar kronik ağrılara, uyuşma hislerine sebep olmakta ve kişilerin hareket kabiliyetini olumsuz etkileyebilmektedir.

5. İnme

İnme, beyne giden kan akışının durması sonucu vücutta “kol ve bacakta güçsüzlük, şiddetli ve ani baş ağrısı, denge kaybı, konuşma ve anlama güçlüğü” gibi belirtiler görülmesi durumudur. Sonu ölüme kadar varabilecek derecede ciddi bir hastalık olan inme, tedavisi ertelenmemesi gereken bir hastalıktır.

6. Çeşitli Travmalar

Düşme, yaralanma, kaza, silahlı yaralanma, spor faaliyetleri gibi etkenlerin yol açtığı hasarlar travma olarak adlandırılmaktadır. Vücudun omurga ve kafa bölgesinde ortaya çıkan travmalara acil müdahale gerekmektedir. Bu durumların tedavisinde beyin ve sinir cerrahisi birimi önemli rol oynamaktadır.

7. Çocukluk Çağı Beyin ve Sinir Hastalıkları

Beyin ve sinir cerrahisi birimi çocukluk döneminde ortaya çıkan beyin ve sinir hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Anne karnından 18 yaşa kadar görülen beyin ve sinir hastalıklarını kapsayan bu vakalar ise şöyle sıralanmaktadır:

  • Kafatası şeklinde görülen bozukluklar,
  • Beyinde su toplanması,
  • Beyin omurilik sıvısı artışı,
  • Doğumdan gelen sinir sistemi bozuklukları,
  • Doğumdan gelen beyin kanamaları,
  • Epilepsi ve hareket bozuklukları,
  • Omurilik tümörü,
  • Beyin tümörü,
  • Omurilik ve damarsal hastalıklar,
  • Omurilik kapanma kusurları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası