bebeklerde solunum kaç olmalı / Bebeğinizin Nefes Alış Şekli Ne Diyor? – Avrasya Hospital

Bebeklerde Solunum Kaç Olmalı

bebeklerde solunum kaç olmalı

Bebeğinizin Nefes Alış Şekli Ne Diyor?

Söz konusu bebekler olduğunda en küçük sağlık problemleri bile ebeveynler için kaygı verici olabiliyor. Öksürük, hapşırma, ateş, gaz ve en çok da hırıltılı nefes alma problemleri… Minik bedenlerin ebeveynler için hayli büyük olan sorun haline dönüşen göğüs hırıltısını Avrasya Hastanesi’nden Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay anlatıyor.

Göğüs hırıltısı nedir?

Bebeklik ve çocukluk çağında en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında olanlardan birisi göğüs hırıltısı, genelde evde basit tedavilerle geçer.

Göğüs hırıltısının sebepleri:

• Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde görülen hırıltının sebebi burunlarında bulunan kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normal insanlara göre daha dar olmasıdır.
• Ayrıca bebeklerin bronşlarının çok küçük olması nedeniyle burada biriken balgam benzeri sıvılar, bebeğin nefes almada zorlanmasına sebep olur. Bu durumda bebek daha hızlı nefes alır ve bu da burun ve göğüsten hırıltı gelmesine yol açar.
• Bunun dışında bebekler nefes aldığında nefes yolunda oluşan alerji, enfeksiyonlar ve sıvı dolgular bebeğin zaten dar olan burnunu daha da tıkayacağından hırıltılı bir ses çıkarmasına sebep olur.
Göğüs hırıltısının belirtileri
Hava kirliliği ve enfeksiyon artışına bağlı olarak görülme oranları da artan bebeklerde göğüs hırıltısının birçok belirtisi vardır. Ebeveynlerin bebeklerde çok sık gözlemlediği göğüs hırıltısının belirtileri;
• Hızlı nefes alıp verme,
• Hızlı nefes alma ihtiyacı sebebiyle burun kanallarında görülen hareketler,
• Yine aynı sebeple göğüs kafesinde görülen hareketler,
• Nefes alıp vermeye bağlı olarak boyun kasları ile kaburga kasları arasında göğüs içine doğru oluşan çukur,
• Mukoz sıvısının burunda oluşturduğu baloncuklar (Bu durum bir burun deliğinin tıkalı olduğunu gösterir.)

Bebeklerde görülen hırıltının çeşitleri:
Eğer bebeğiniz ıslığa benzer bir hırıltı çıkarıyorsa, büyük ihtimalle bebeğinizin burnundaki sıvı salgılar yüzündendir. Bu sebeple korkulacak bir durum yoktur. Eğer bebeğiniz nefes alıp verirken derinden gelen bir hırıltı sesi varsa boğazda bulunan trake borusunda nefes alış verişi sırasında meydana gelen hışırtıların buruna gelene kadar hırıltıya dönüşmesi sonucu oluşmuş demektir. Bu duruma genel olarak trakemalazi adı verilen geçici bir solunum yolu hastalığı sebep olur.
Bebeğiniz çatlak sesli bir hırıltı çıkarıyorsa, bebeğinizin gırtlağında balgam birikmesi vardır. Bu durumda bebeğinizin balgam sökmesi için doktorun verdiği ilaçlara ya da doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Hem bronşların ve nefes yolunun hem de nefes yolunda virüs, enfeksiyon, alerji veya sıvı birikmesi ile oluşan hırıltı türü ise ıslık sesi ile karışık oluşan hırıltıdır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Genel olarak bu hastalıklar hırıltının sebebi olabilir!
• Alerji,
• Saman nezlesi,
• Astım,
• Boğmaca,
• Zatürre
• Solumun yolu enfeksiyonları,
• Nefes borusuna yabancı madde kaçması,
• Sigara, nikotin dumanına maruz kalma.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalı?
Göğüs hırıltısı her ne kadar belli bir noktaya kadar normal karşılansa da bazı durumlar karşısında doktora başvurmak önemlidir. Bu durumlar;
• Öksürük ve hırıltı azalmak yerine giderek artıyorsa,
• Nefes alış verişi sıklaşmışsa,
• Bebeğin cilt rengi solu veya morsa,
• Bebekte aşırı bitkinlik varsa,
• Ateşi yükselmişse,
• Burnunun sadece bir tarafından akıntı geliyorsa bebek yemek yemeği veya emmeyi reddediyorsa çocuk hastalıkları uzmanına ulaşılmalıdır.

Göğüs hırıltısı için doğal yöntemler;

Bu konuda en bilinen yöntem tuzlu solüsyonlardır (su). Bebeklerde yeteri kadar mukoza sıvısı yeterli oranda salgılanmadığı için çok sık kurur. Bebek de burun içine basınç oluşturacak güdü olmadığı için kuruluğu tuzlu su ile giderebilirsiniz. Bu durumu çözmek için eczanelerden tuzlu su olarak satılan medikal damlalardan, serum fizyolojik ve deniz suyu alabilirsiniz.
Burun tıkanıklığını giderecek diğer bir yöntem ise, burun aspiratörleridir. Bu aspiratör burun içinde negatif basınç oluşturarak burunda birikmiş sıvıyı çekerek tıkanıklığı giderir. Genizde ve solunum yolunda oluşan balgamı sökebilmesi için limonlu su veya limon suyunu bebeğinize birkaç damla verilebilir. Odanın nem oranı mutlaka ayarlanmalıdır. Buna istinaden nem oranı yaşamsal konfor aralığı olan %45 – 55 aralığında tutularak odanın kuruması engellenmelidir.

Bebeklerde solunum sıkıntısı nasıl anlaşılır?

Solunum sıkıntısı yaygındır, tüm yeni doğan bebeklerin % 7'sini etkiler. Yenidoğanda semptomların kolayca tanınmaması ve altta yatan solunum sıkıntısının altta yatan nedeninin tedavi edilmemesi, kronik dahil kısa ve uzun süreli komplikasyonlara akciğer hastalığı, solunum yetmezliği ve hatta ölüme yol açabilir. Peki, bebeklerde solunum sıkıntısı nasıl anlaşılır? Merak edilenler haberimizde

funduszeue.info

Yayınlanma: - 10 Mart Güncellenme:

Bebeklerde solunum sıkıntısı nasıl anlaşılır?

Doğuştan akciğer ve metabolizma hastalığı, taşipne, bazı enfeksiyonlar, annenin diyabetli olması, konjinental kalp kusurları, hava olu malformasyonları, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi nedenlerle ortaya çıkabilen bebeklerde solunum sıkıntısı nasıl anlaşılır? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik.

BEBEKLERDE SOLUNUM SIKINTISI HAKKINDA

Solunum sıkıntısı, bir bebeğin yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatırılmasının en yaygın nedenlerinden biridir. Yenidoğan yoğun bakım ünitesine kabul edilen bu bebeklerin yüzde onbeşi ve geç erken doğan bebeklerin % 29’u önemli solunum morbiditesi geliştirir; bu 34 haftalık gebelikten önce doğan bebekler için daha da yüksektir.

Bazı risk faktörleri yenidoğan solunum sıkıntısı olasılığını arttırır. Bu faktörler arasında prematüre doğum, solunum sıkıntısı sendromu, mekonyum aspirasyon sendromu, pnömoni, sepsis, pnömotoraks, kalıcı pulmoner hipertansiyonu, sezaryen doğum, gestasyonel diyabet, maternal koryoamniyonit veya oligohidramnios veya yapısal akciğer anormallikleri gibi prenatal ultrasonografik bulgular bulunur.

Bununla birlikte, hangi bebeklerin semptomatik hale geleceğini tahmin etmek doğumdan önce her zaman mümkün değildir. Nedeni ne olursa olsun, hızlı bir şekilde tanı konmaz ve yönetilmezse, solunum sıkıntısı solunum yetmezliğine ve kardiyopulmoner durmaya neden olabilir. Bu nedenle, yeni doğan bebeklere bakan herhangi bir sağlık uzmanının solunum sıkıntısının belirtilerini ve semptomlarını kolayca tanıyabilmesi, çeşitli nedenleri ayırt edebilmesi ve önemli komplikasyonları veya ölümleri önlemek için yönetim stratejileri başlatabilmesi zorunludur.

Doğumun ilk saatlerinden itibaren solunum sıkıntısı başlayan bebek kuvöz içine alınarak solunum desteği makinesine bağlanır. Bebek solunum desteği ile rahatlayamaz ise mutlaka yoğun bakım tedavisine alınmalıdır. Bebek ne kadar küçükse tedavi süreci o oranda uzar.

BEBEKLERDE SOLUNUM SIKINTISI NASIL ANLAŞILIR?

– Nefes alış veriş sayısının dakikada 20 ila 40 aralığında olması, yani normalden fazla olması (taşipne)
– Bebeğin göğüs kafesinde çekilmeler
– Nefes alırken homurdandanma
– Bebeğin cilt renginde morarma
– Solunumun zaman zaman kesilmesi
– İdrar çıkışında azalma
– Burun kanatlarının açılıp kapanması
– Bebekte inleme ve huzursuzluk
– Halsizlik ve göğüs emmede isteksizlik gibi belirtiler bebeklerde solunum sıkıntısının en belirgin belirtileridir.

Çocuklarda astım belirtileri nelerdir? Bebeklerde astım nasıl anlaşılır?İlginizi ÇekebilirÇocuklarda astım belirtileri nelerdir? Bebeklerde astım nasıl anlaşılır?'Bebeklerde tıkalı burun başka hastalıklara da sebep olabiliyor'İlginizi Çekebilir'Bebeklerde tıkalı burun başka hastalıklara da sebep olabiliyor'Çocuklarda ateş kaç olmalı? Bebeklerde ve çocuklarda ateş nasıl düşürülür?İlginizi ÇekebilirÇocuklarda ateş kaç olmalı? Bebeklerde ve çocuklarda ateş nasıl düşürülür?

anneBebekÇocukdiyabetdoktorSağlık

Bebeklerde Solunum Sayısı Kaç Olmalı? Dakikadaki Çocuk, Bebek ve Yenidoğan Solunum Sayısı Kaçtır?

Bebeklerde solunum sayısı, bebek gelişiminde en çok merak edilen hususlardan biridir. Çocuklarda ve bebeklerde dakikada solunum sayısı kaçtır konusu ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmıştır. Normal yenidoğan solunum sayısı kaç olmalı? Bebeğinizin solunum sayısını bilerek yanlış giden bir şeyler olup olmadığı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bebekler dakikada kaç kez nefes alıp verir sorusunun cevabı yazımızın devamında.

Bebeklerde Solunum Sayısı

Bebek dünyaya geldiği andan itibaren ebeveynin takip ettiği konuların başında bebeğin nefes alıp vermesi gelir. Bu durum takip edilerek bebeğin sağlık durumunun normal olup olmadığı anlaşılabilir. Bebeğin solunum sayısının olması gerektiği gibi olmaması durumunda daha büyük rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Bebeklerin solunum sayısının anormal olmasının farklı nedenleri vardır.

Sağlıklı bir bebeğin dakikadaki solunum sayısı 18 ila 24 arasında olmalıdır. Bu aralıktan küçük sapmalar söz konusu olabilir. Fakat anormal bir sapma söz konusu ise vakit kaybetmeden doktora başvurmak en doğru adım olacaktır. Solunum sayısının anormal farklı olması, büyük hastalıkların da habercisi olabilir. Bu nedenle bebeğin solunumunda bir anormallik hissediyorsanız solunum testi yaptırmanız en mantıklı hal tarzıdır.

Bebekler Dakikada Kaç Kez Nefes Alıp Verir?

Bebeğin nefes alıp vermesinin normal olup olmadığını anlamak adına bebeğin nefes alıp vermesi 1 dk boyunca gözlemlenmelidir. Evde kendi kendinize bu solunum seviyesinin ölçümünü yapabilirsiniz. Bu durumun daha profesyonel şekilde yapılmasını istiyorsanız bebeğinizi doktora götürerek solunum testi yaptırmayı da düşünebilirsiniz. Uygulayacağınız birkaç basit adım ile bebeğin dakikadaki solunum sayısını ölçmeniz mümkündür.

Solunum testi ile bebeğin akciğer fonksiyonlarının tam olarak çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi sahibi olunabilir. Belli aralıklar dahilinde solunum testi yapılarak bu konuda gerekli tedavi yöntemine başvurulabilir.

Normal Yenidoğan Solunum Sayısı Kaç Olmalı?

Bebeğin solunum sayısının düşük ya da yüksek olması durumunda solunum yoluna yönelik belli tedaviler uygulanmalıdır. Bunun için de ayrıntılı testlerin yapılmasına ihtiyaç vardır. Solunum sayısının olması gerekenden fazla olması halinde bebeğin solunumun çok hızlı olduğu sonucuna varılabilir. Olması gerekenin çok üzerindeki solunum miktarı bebeğinizin zatürre riski taşıdığının da göstergesidir. Ayrıca yüksek oranda nefes sayısı, bebeğinizin üst solunum yollarında enfeksiyon olduğunun da işareti olabilir.

Solunum sorunları genel anlamda akciğer hastalıklarının habercisidir. Ateşli hastalıklardan ya da kalp hastalıklardan kaynaklı olarak da solunum sayısında olağanüstü artış söz konusu olabilir. Solunum sayısının anormal olmasının tespit edilmesini müteakip derhal bu olumsuzluğa müdahale edilmelidir. Erken teşhis ve tedavi ile büyük sorunlar yaşanmadan önemli hastalıkların önüne geçmek mümkündür.

Yaşam Bulgularını Öğrenin, Hayat Kurtarın

İlkyardım sırasında hasta/yaralıyı değerlendirmeden önce yaşam bulgularının anlamlarının bilinmesi gerekir. Çünkü; yaşam bulguları müdahaleler için önem taşır. Yaşam bulguları hasta/yaralının;

  • Bilinci,
  • Solunumu,
  • Dolaşımı,
  • Vücut ısısı,
  • Kan basıncını ifade eder.

Bilinç durumunun değerlendirilmesi

Normal bir kişi kendine yöneltilen tüm uyarılara yanıt verir. Bilinç düzeyi yaralanmanın ağırlığını gösterir. Kişinin bilinci yerinde ise, tüm uyarılara yanıt verir. 

  • Birinci derece bilinç kaybında; sözlü ve gürültülü uyaranlara, 
  • İkinci derece bilinç kaybında; ağrılı uyaranlara,
  • Üçüncü derece bilinç kaybında; tüm uyaranlara karşı tepkisizdir, yanıt vermez.  

Solunum değerlendirilmesi

Hasta/yaralının solunumu değerlendirilirken;

  • Solunum sıklığına,
  • Solunum aralıklarının eşitliğine,
  • Solunum derinliğine bakılır.

Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde ’dür. 

Kan basıncının değerlendirilmesi

Hasta/yaralı değerlendirilirken kan basıncı kontrol edilmez. Ancak, kan basıncının anlamının bilinmesi önemlidir. Kalbin kasılma ve gevşeme anında damar duvarına yaptığı basınçtır. Kalbin kanı pompalama gücünü gösterir. Normal değeri / / mm Hg’dir.

Nabız değerlendirilmesi

Kalp atımlarının atardamar duvarına yaptığı basıncın damar duvarında parmak uçlarıyla hissedilmesine nabız denir. Nabız sayısı dakikada;

  • Yetişkin bir kişide 60–,
  • Çocuklarda –,
  • Bebeklerde ’dır.

Vücutta nabız alınabilen bölgeler; şah damarı, ön-kol damarı, bacak damarı, kol damarıdır. Hasta/yaralıların dolaşımını değerlendirirken, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından, bebeklerde kol atardamarından nabız alınır.

Vücut ısısının değerlendirilmesi

İlkyardımda vücut ısısı koltuk altından ölçülmelidir. Normal vücut ısısı 36,5 derecedir. Normal değerin üstünde olması yüksek ateş, altında olması düşük ateş olarak belirtilir. 41–42  derece üstü ve 34,5 derece tehlike olduğunu ifade eder. derece ve altı ölümcüldür.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası