göz tansiyonu ölçümü okuma / Reçete Okuma - seafoodplus.info

Göz Tansiyonu Ölçümü Okuma

göz tansiyonu ölçümü okuma

Dünyadaki en önemli ikinci körlük nedeni olan glokom çoğunlukla gözlük muayenesinde tesadüfen fark ediliyor, bu nedenle her yaş grubundan hastanın yılda en az bir kez göz muayenesine gitmesi büyük önem taşıyor.

Glokom nedir? 
Görme sinirinde hasar ve ciddi görme kaybı ile giden çoğu zaman sinsi seyreden bir hastalıktır. Dünyadaki en önemli ikinci körlük nedenidir.

Göz tansiyonu nedir? 
Göz içi sıvısı, gözün özel tabakalarında üretilen bir sıvıdır. Bu sıvı gözün boşluklarını doldurarak göz küresinin belli bir anatomik yapıda kalmasını, göz içindeki dokuların beslenmesini ve artık maddelerin gözden uzaklaştırılmasını sağlar. Üretildikten ve görevini yaptıktan sonra belli bölgelerden damarlar yoluyla gözden uzaklaştırılır. Bu nedenle normalde de bu sıvının belli basınç değerleri vardır ve bu, göz tansiyonu olarak adlandırılır. Normal göz tansiyonu değerleri mmHg arasında kabul edilmektedir. Bu sıvının üretimi ve gözden dışarı çıkışı arasında bir denge vardır. Bu dengede bir bozulma olursa göz tansiyonu normal değerlerinin üstüne çıkar.

Glokom hastalığı ve göz tansiyonu hastalığı aynı tablo mudur? 
Glokom hastalığı, görme sinirinde hücre ölümü ve görme kaybı ile giden ciddi ve sinsi bir hastalıktır. En önemli nedeni göz tansiyonunun yükselmesi ve görme siniri üzerine baskı yaparak sinir hücrelerinde ölüme yol açmasıdır. Bu nedenle uzun yıllar ‘göz tansiyonu hastalığı’ olarak ifade edilmiştir. Ancak günümüzde göz tansiyonu yüksekliğinin, glokom hastalığı gelişmesinde en büyük faktör olduğu kabul edilmekle birlikte normal tansiyon değerlerinde de görme sinirinde hücre ölümünün başlayabileceği bilinmektedir. Bu son durum ‘normal ya da düşük tansiyonlu glokom’ olarak da bilinmektedir. Aksi şekilde ölçülen göz tansiyonu değeri 22 mmHg olan, üst sınırdan yüksek çıkan ama göz sinirinde hiç harabiyet olamayan olgular da mevcuttur ki bu durum ‘oküler hipertansiyon’ olarak ifade edilir ve tedavi gerektiren bir durum değildir. Burada vurgulanması gereken, sadece göz tansiyonu değerleri esas alınarak tanı konulmadığıdır. Pek çok faktör dikkate alınmalıdır.

Glokom hastalığı kimlerde görülür?
Glokom hastalığının ortaya çıkmasında genetik faktörler önemlidir. Birinci derece akrabalarda glokom hastalığı olması riski arttırır. Bunun dışında yaşla birlikte glokom riski artar. Özellikle 40 yaş sonrası gittikçe artan bir oran söz konusudur. Bu nedenle yılda bir kez göz muayenesi şarttır. Yüksek miyopi ve hipermetropiler, romatizmal hastalıklara bağlı göz tutulumu olan hastalar, göz yaralanması ve ameliyatı geçirenler, göz ve vücutla ilgili kortizon tedavisi alanlar ve diğer bazı ilaçlar, şeker hastalığı hipertansiyon ya da tam tersi düşük tansiyon, kansızlık halleri, migren ve dolaşım bozukluğu olan hastalar risk grubundadır.

Glokom hastalığının belirtileri nelerdir? 
Glokom genellikle sinsi seyirli bir hastalıktır. Çoğu zaman erken evrelerde hiçbir şikayete yol açmaz çünkü ana görmeyi son evrede etkiler. Bunun nedeni şöyle açıklanabilir: Görme sinirindeki hasar önce en dıştaki ve çevreyi görmeyi sağlayan sinirlerde olur ki bu kişi tarafından fark edilemez. Hasar arttıkça çevreyi görme daralır ve sanki bir borudan bakıyormuş gibi hissedilir. Son evrede ana görme de tümden kaybolur.

Ne yazık ki sinirlerde olan hasar erken evrede yakalanamazsa geri dönüşsüzdür. Bunlar dışında, çok ani ve çok yüksek değerlere ulaşan göz tansiyonu değerleri glokom krizi olarak adlandırılır ve ciddi göz ağrısı, bulantı, kusma, görme kaybı ve kızarıklık şikayetleriyle kişilerin acil servise başvurmasına yol açar. Acil bir durumdur ve erken müdahale edilmezse görme kaybı ile sonuçlanır. Ayrıca pek çok başka nedene de bağlı olabilecek; göz ve baş ağrıları, zaman zaman bulanık görme, ışıkların çevresinde renkli halkalar görme gibi bulgular olabilir. Doğumsal glokomda, bebeklerin gözlerinin normalden iri olması, aşırı sulanma ve ışığa hassasiyet gibi bulgular olur ve acilen doktora başvurulması gerekir. Bu belirtilerin çoğunu hastalarda görmüyoruz ve çoğu zaman sadece gözlük muayenesine gelmiş hastalarda tesadüfen glokom teşhisi koyuyoruz. Bu nedenle her yaş grubunun yılda en az bir kere göz muayenesine gelmesi çok önemlidir.

Glokom hastalığının tanısı nasıl konulur?
Genel göz muayenesi (görme seviyeleri, göz tansiyonu ölçümü, gözün ön ve arka bölümlerinin mikroskopla incelenmesi) ile başlanır. Bu esnada glokom bulgularına rastlanırsa tanıyı doğrulamak için diğer testler ve inceleme yöntemlerine geçilir. Bunlar korneal pakimetri, optik sinir başı ve liflerinin ölçümü, görme alanı testidir. Bu testler sadece tanı koymakta değil, tedavi başlanan hastaların takibinde de son derece önemlidir.

Glokom hastalığının tedavisi nasıldır? 
Günümüzde erken teşhisle glokom hastalığı rahatlıkla tedavi edilebilir. Tedavide ilk aşama göz içi basıncını düşüren damla tedavisidir. Glokom hastalığının tipine ve şiddetine göre hekim bir ya da birden fazla damlaya aynı anda başlayabilir. Damla tedavisine başladıktan sonra ilk bir iki ay sık aralıklarda, sonrasında duruma göre belirlenen takipler yapılarak damlaların etkinliği kontrol edilir. Uzun zaman aynı damlalar kullanıldığında bazen etkinliği düşebilir ve başka bir damlayla değiştirilmesi ya da yeni damla eklenmesi gerekebilir. Hastalar damlalarını aksatmamalı ve rutin kontrollerine gelmelidir.

Glokom ilaçları çoğu zaman ömür boyu kullanılması gereken ilaçlardır. İlaç tedavisi dışında lazer ve cerrahi tedavi uygululanması da gerekebilir. Bunlar göz içi sıvının dışarı atılmasını kolaylaştırmak amacıyla yapılır. Glokom gibi takibi önemli bir hastalıkta sürekli hekim ve hastane değiştirmek uygun değildir. Tedavi yaklaşımları, test aletlerinin kullanımı değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle hastaların güvendikleri bir merkez ve hekim belirleyip takiplerine sürekli orada devam etmeleri çok daha doğru ve güvenlidir.


Göz muayenesine gittiniz ve karşınızdaki sizden belli bir mesafede olan harfleri okumaya çalıştınız ve elinize karmaşık yazılarla, rakamlarla dolu reçete verdiler. Elbette Tekrar Tam görüşe giderken, miyopunun üzerinde kontrol sağlamak istiyorsanız reçetedeki ifadelerin ne olduğunu bilmemiz, reçete okuma yapabilmemiz gerekir.

Göz reçete okuma

 Örnek gözlük reçetesi

Göz muayenesi sonucunda reçteniz şu şekilde olacaktır.

Örnek göz ölçüm değerleri:

SPH CYL AXE

R: &#;

L: 45&#;

Gözlük reçetesi okuma

Göz numaralarının sol tarafında bulunan R> RİGHT > Sağ göz numarasıdır. Bu ifadenin yanında bulunan rakamlar sağ göze ait göz numaralarıdır.

Yine göz numaralarının sol tarafında bulunan L> LEFT> Sol göz numarasıdıseafoodplus.info ifadenin yanında bulunan rakamlar ise sol göze ait numaralardır.

SPH nedir

[SPH]: Bu değer (-) ise miyop , (+) ise hipermetrop olduğunuzu belirtir. Bu kısım boş veya [plan] yazıyorsa gözünüzde herhangi bir SPH bozukluğu yok demektir(çok iyi). Eğer (-) bir değer bulunuyorsa miyopi derecenizin ne olduğunu (uzağı net görememe) , (+) varsa hipermetrop derecenizin (yakını net görememe) ne olduğunu belirtir. Buradan hareketle net görüş için ihtiyaç duyduğunuz mercek gücünün ne kadar olacağı anlaşılır.

CYL nedir

[CYL]: (CYL) nin yanı sıra diğer bir adı olan (SİL) değeri astigmatizma değerini belirtir. CYL ifadesi boş bırakılmışsa gözlerde astigmatizma olmadığı ve torik düzeltici lenslere ihtiyaç duyulmadığı belirtilir. (CYL) değeri (-) veya (+) olabilir. (CYL) deki (-) veya (+) değerler, SPH deki (-)&#;nin uzağı veya (+)&#;nın yakını göremediğimizi ifade ettiği gibi iki olguyu ifade etmez. Burada (-) ve (+) birbirinden farksız olup ikisi de astigmatı temsil eder. Avrupa da (-), Amerika da (+) gösterim kullanılırken Türkiye de (-) gösterim kullanılır. Bu gösterimlerin farklılığı hiç bir şeyi değiştirmez ve aralarında basitçe dönüştürme yapılabilir. Meraklılar için dönüştürmenin nasıl yapılacağını wikipedia açıklamış: Reçetende (+) gösterimle karşılaşmadığın sürece bu kısmı es geçebilirsin. (wikipedia)

[AXE]: Eğer CYL&#; e değerine sahipseniz bunun yanında mutlaka (AXE) yada ( AKS) değeri bulunur. Bu değer gözlerinin hangi derecede astigmat olduğunu belirtir. Astigmat açısı 0 ila derece arasında değişebilir. Astigmatın ne olduğuna ve eğer SPH değeri diyoptriden küçük ise astigmat düzeltmesine (bazı istisnalar dışında) ihtiyacınızın olmadığına burada daha öncesinde konuştuk.

yıl öncesinde miyopi üzerine bilinçsizce denemeler yaparken bu kavramları bilmeden hareket ettiğim için ekstra miyopi derecemi yükseltmiştim.

Göz numaranı düşürebilirsin. Sayfalar bu yüzden oluşturuluyor.

Gerçeği olduğu gibi aktarıyorum.

Ne yaptığını bilmeden göz numaranda değişiklik yapmamak en iysi! Bilgileri al, zihninde idrak et, doğru adımları at.

Görüşmek üzere.

Göz numarası düşürmeyle ilgili kılavuz sitenin kurslar bölümünde. O sayfaya ulaşmak için tıkla.

Kütüphane / Diagnostik Testler / Görme Keskinliği Testi

Görme keskinliği daima bir göz kapatılarak sırası ile test edilir. Kapatılan göze basınç uygulanmamalıdır .

Görme keskinliğinin ( uzak görme ) ölçülmesinde genelde hastanın tam karşısına yaklaşık 6 m uzağa yerleştirilmiş 10 kademeli ve üzerinde çeşitli şekiller ve harfler dizisinden oluşmuş görme eşeli kullanılır. Okuma yazma bilmeyenler ve 3 yaşından itibaren çocuklarda E harflerinden oluşan “E eşeli” kullanılır. Hastalardan E harfinin uçlarının ne tarafa baktığını parmakları ile göstermeleri seafoodplus.info yaygın ve kullanışlı olanı Snellen eşelidir.

Hasta tek gözü ile eşelin en alttaki en küçük harflerden oluşmuş onuncu sırasını okuyabilirse görme “tam” veya “10/10 ” olarak ifade edilir. Okuyamıyorsa ortasında küçük bir delik olan gözlük çerçevesine uygun pinhol (iğne deliği) yerleştirilerek görmenin artıp artmadığına bakılır. Pinhol ile artma oluyor ve hasta tam görüyorsa kırılma kusuru mevcuttur. Ancak pinhole rağmen artma olmuyorsa görmeyi düşüren başka bir patoloji düşünülmelidir ve bu araştırılmalıdır. Pinhol ile artma sağlanan hastalara daha önce otorefraktometre ile saptanan yaklaşık kırma kusuru derecesine göre uygun deneme camı takılarak okuması sağlanır.

Hasta eşelde ilk sırayı yani en büyük harfi göremiyorsa, görmesi 1/10’un altındadır. Bu durumda çeşitli mesafelerden parmak saydırılır. Örneğin 3 metreden görüyor ise 3 metreden parmak sayma anlamında (3 mps) şeklinde kaydedilir. Bunu da farkedemeyen hastaya el sallama hareketlerini (EH) görüp görmediği sorulur. Bunu da göremiyorsa ışık hissini (persepsiyon) ve ışığın yönünü dört kadrandan (projeksiyon) farkedip edemediği araştırılır. Hasta ışığı da farketmiyorsa tam körlükten bahsedilir.

Yakın görme keskinliğinin ölçümü için yakın okuma eşeli kullanılır. Bunda küçükten büyüğe dizilmiş ve on sıradan oluşmuş yazı vardır. Özellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkan yakın okuma güçlüğü dediğimiz presbiyopinin düzeltilmesinde kullanılır. Eşel 35 cm’den tutularak hastadan ilgili sıradaki puntoları okuması istenir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir