verticillium ilacı / Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı

Verticillium Ilacı

verticillium ilacı


MAKALELER / ZEYTİN AĞAÇLARINDA VERTİSİLYUM SOLGUNLUĞU..MÜfunduszeue.infoSİ..

zeytinde verticillium ile ilgili görsel sonucu

 ÖZELLİKLERİ

Hastalık etmeni toprak kökenli bir fungustur. Miselyum renksiz ve bölmelidir. Konidioforlar renksiz, ince ve vertisillat olarak defa dallanmıştır. Bir vertisildeki fiyalit sayısı 'dür. Fiyalitler renksiz, ince uzun, dip tarafı geniştir. Konidiosporlar fıyalitlerin ucunda tek tek yada çoğunlukla sümüksü spor başçıkları halinde, renksiz, tek hücreli, oval, yumurta şeklindedir. Büyüklüğü x um'dir.

Hastalık etmeni kışı genellikle toprakta ve bitki parçalan üzerinde miselyum yada mikrosklerot olarak geçirmektedir. Etmen hasta ağaçların yapraklarında da bulunmakta ve bu yaprakların dökülmesi topraktaki inokulum miktarının artmasına neden olmaktadır. Hastalık etmeni düşük sıcaklıktaki topraklarda yaşamını sürdürürse de °C'de daha iyi gelişmektedir. Fungus mikrosklerot formuyla toprakta 10 yıldan fazla canlı kalabilmektedir.

Hastalık daha çok taban arazilerde, önceki yıllarda pamuk veya sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerde kurulan zeytin bahçelerinde görülmektedir. Hastalığın şiddeti zeytin çeşidine, ağaçların yaşına, patojenin hastalık oluşturma yeteneğine, topraktaki miktarına, toprak tipine ve çevre faktörlerine bağlıdır.

Hastalığın zeytin bahçelerinde yayılması genelde sulama ve toprak işlemesiyle toprağın taşınması şeklinde gerçekleşir. Toprak neminin ve hava sıcaklığının etmenin gelişmesi ve oluşturacağı zararla yakından ilişkisi bulunmaktadır.

zeytinde verticillium ile ilgili görsel sonucu

 BELİRTİLERİ

Fungus duyarlı bitkilerin kökünü penetre ettikten sonra korteksde kolonize olur. Hif korteksten endodermise oradan da ksilem demetlerine geçerek iletim demetlerirıi tıkar ve kökten yapraklara doğru olan su iletimini engeller. Solgunlukbelirtisi fungus tarafından üretilen toksinler ile doğrudan ilgilidir.

Hastalığın "akut solgunluk" ve "kronik solgunluk" olmak üzere 2 tip belirtisi bulunmaktadır.

Akut solgunluk: Bu durum kış sonundan erken ilkbahara kadar görülür. Sürgün ve dallar aniden kurur. Bu belirtiler ağacın tek bir yönünde veya daha çok yönünde olabilir Kabuk dokusunun rengi ana daldan başlayarak erguvan rengine döner ve daha sonra tüm ağaca yayılır. Böyle bir dalın kabuğunun altından boyuna kesitler alındığında ksilemin koyu kestane rengine dönüştüğü görülür. Yaprak, sürgün ve dallar yeşilimsi renklerini kaybederek açık kahverengine dönüşür. Hastalıklı ağaçların sürgün ve dallan kuruyarak ölür. Yapraklar yeşilimsi renklerini kaybederek, açık kahverengine döner ve orta damar boyunca geriye doğru kıvrılır

Kronik solgunluk: Solgunluk belirtisi ilkbaharda görülmeye başlar. Genellikle çiçeklerdeki hastalık belirtileri yaprak belirtileri görülmeden ortaya çıkar Enfeksiyon çiçeklenme döneminin başında gerçekleşirse çiçeklerin bir kısmı dökülebilir. Mumyalaşan çiçek tomurcukları nekroze olur ve ağaçta asılı kalır.

Hastalıklı daldaki yapraklar önce mat yeşil renge dönüşür, daha sonra sürgün ucundaki yaprakların dışındakiler kurumadan dökülür.

Hastalıklı sürgünlerde, sağlıklı alanın hemen yanında hastalıklı alanının kahverengımsı kırmızı bir renk aldığı, iletim demetlerinin daha koyu kahverengi renkli olduğu görülebilir

Kronik solgunluk görülen ağaçlarda, zeytinin kendini yenileme yeteneği ile hastalık şiddeti azalır ve ağaçlarda iyileşme görülebilir. Bu durum, yaşlı veya has­talıklı ksilemin çevresinde bulunan kambiyum dokusunun genç ksilem tabakalarını oluşturmasından kaynaklanmaktadır. İyileşme, ağaçların enfekte olmuş veya zarar görmüş dokularını iyileştirmesi nedeniyle değil, o bölgeyi izole etmesi ve onun yerine işlevsel dokular koyması nedeniyle olmaktadır. Bu nedenle hastalığın bitkilerdeki gelişimi bir mevsimden diğerine bağımsızdır. Yani bir ağaçtaki hastalık seyri bir sonraki mevsimde farklı olabilmektedir.

Hastalık zeytin ağaçlarında verim düşüklüğüne ve ağaçların ölümüne neden olmaktadır.

Hastalık özellikle Ege bölgesinde olmak üzere zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı tüm bölgelerde görülmektedir.

 

 KÜLTÜREL MÜCADELE YÖNTEMİ

- Sağlıklı üretim materyali ve fidan kullanılmalıdır.

- Daha önceden hastalığın görülmediği alanlarda, zeytinlik tesis edilmelidir.

- Ancak, hastalığın konukçusu olan bitkilerin tarımının yapıldığı yerlerde yetiştiricilik yapılacaksa, bu topraklarda en az 2 yıl funduszeue.infoe" nin konukçusu olmayan arpa, yulaf, buğday gibi tahıllar yetiştirildikten sonra zeytinlik tesis edilmelidir.

- Toprak işlemesi kökler zarar görmeyecek şekilde yüzeysel ve ağacın taç izdüşümüne girmeden yapılmalıdır.

- Gübreleme yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Özellikle zeytin ağaçlarının hastalığa karşı duyarlılıklarını önlemek amacıyla hızlı gelişimi sağlayan aşın azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır.

- Aşırı sulama ve salma sulamadan kaçınılmalı, damla sulama yapılmalıdır.

- Zeytin bahçelerinde hastalığın bulaşma ve taşınma riskini arttırdığı için kesinlikle ara tarım yapılmamalıdır

- Yabancı otlarla mücadele yapılmalıdır.

- Solgunluk ve kuruma belirtilerinin görüldüğü hastalıklı sürgün ve dallar sağlam kısımdan itibaren budanmalı ve bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yere dökülen hastalıklı yapraklar toprakta enfeksiyon kaynağı oluşturacağından, yapraklar dökülmeden önce budama tamamlanmalıdır.

- Hastalığın bulaşma ve taşınma riskini azaltmak amacıyla budama aletleri % 10'luk çamaşır suyu (sodyum hipoklorid) ile dezenfekte edilmelidir.

- Kültürel tedbirlerin yanı sıra hastalık etmeninin topraktaki yoğunluğunu azaltmak için solarizasyon uygulanabilir.

 

 TARIMSAL İLAÇLARI İLE MÜCADELESİ

Bu hastalığa karşı etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

 

 TARIM İLAÇLARI VE İLAÇLAMA ZAMANI

Bu hastalığa karşı etkili bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur.

 

GÜBRE ÜRETİMLERİ

VE

İMALAT FORMÜLLERİ


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir organik gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİiçerisinde yüzlerce organik gübrelerin ÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİ mevcuttur.

KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ

Herhangi bir kimyasal gübre üretimi düşünüldüğünde ve bu konuda kaynak arandığında KİMYASAL  GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ sizler için iyi bir gübre üretim kaynağı olabilir. KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ içerisinde yüzlerce kimyasal gübrelerinÜRETİM FORMÜLLERİ ve İMALAT TEKNİKLERİmevcuttur.


TARIM HAMMADDELER ANSİKLOPEDİSİ

Organik ve kimyasal gübrelerde kullanılan hammaddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri,kimyasal formülleri, nerede ve nasıl kullanıldığı ve ne içerisinde çözündüğüne ait, geniş bilgi ve kaynağı TARIM HAMMADDELERİ ANSİKLOPEDİSİ içerisinde bulabilirsiniz.


ORGANİK GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ ve KİMYASAL GÜBRELER ANSİKLOPEDİSİ herkesin çok kolay anlayabileceği ve herkesin çok rahat kullanabileceği sade bir dille yazılmıştıfunduszeue.info ansiklopediler yardımı ile kendi gübrenizi kendiniz üretebilir veya gübre üretiminde mevcut işlerinizi geliştirmede sizlere yol gösterici olabilir.


ETİKETLER:  Zeytinde verticillium hastalığı nedir, zeytinlerde verticillium hastalığı ile mücadele,  zeytin hastalıkları,  zeytin bakımı,  zeytin bakım gübresi, gübreleri, zeytin hastalığı, hastalıkları,  zeytin besleme gübreleri, gübre üretimi, zeytin gübresi, yaprak gübresi, damlama gübreleri, zeytin gübresi nasıl yapılır,  zeytinde vertisilyum solgunluk hastalığı için ilaç ile tedavi,  zeytinlerde mantar hastalığı mantar hastalıkları, zeytin gübreleri, gübre üreticileri,toptan gübre, gübre toptancıları, gübre fiyatı, fiyatları,  zeytin ilaçlama,  zeytin ilaçlama programı, ilaçlama zamanı, zeytinlerde verticillium solgunluk hastalığı ile kültürel mücadele, zeytinde vertisilyum solgunluk hastalığı ile ilaç ile mücadele, zeytinlerde dal kanseri hastalığı için zirai ilaç.


SOLVER KİMYA


Tüm Hakları Sakldır. © Copyright - Solver Kimya

YUKARI

Ayçiçeğinde Verticillium Solgunluk Hastalığı Ilaçları Nedir?

Ayçiçeğinde Verticillium Solgunluğu Hastalığı

Dünya da çok yaygın olarak görülen ve zararlı olan hastalıklar zincirinin önemli halkasını Verticillium solgunlukları oluşturur. Pek çok bitki etmenin konukçuları arasındadır. Otsu bir yıllık konukçularda hastalığın tipik belirtisi önce sadece öğle saatlerinde fark edilebilen ve sonra belirginsizleşen solgunluk şeklinde başlar. Önceleri sadece günün belli saatlerinde solan bitkilerde daha sonra dönüşümsüz ve kesin bir solma ortaya çıkar. Solgunluk genellikle bitkinin alt kısımlarından uçlara doğru gelişir ve yaprakların kenar kısımlarıyla damar aralarında önce sararma, sonra kavrulma belirtisi görülür. Hasta bitkilerin yaprakları vaktinden önce dökülür ve zaman içinde bitkiler tamamen yapraksız kalır. Bitkilerde bodurlaşmada ortaya çıkar. Hastalığın tanımında önemli olan özel belirtilerden biri de gövdeden yapılan enine ve çapraz kesitlerde iletim demetlerinin bulunduğu kısmın genellikle noktalar halinde renk değişikliği göstermesidir

Verticillium solgunluğu

Nasıl bir hastalıktır ?

Genellikle ayçiçeği bitkisi yaprak kenar kısımlarına yakın yerlerinde, yaprak ara damarları boyunca göze çarpan sarı lekeler, ayçiçeği Verticillium solgunluk hastalığının tipik simptomlarıdır. Sarı lekeler, önce bitkinin alt tarafındaki yapraklarda başlar, zamanla yukarı yaprakları da kapsar. Bu lekeler ve simptomlar, genellikle bitkinin çiçek açma dönemine kadar olan safhalarında görülmezler. Simptomlar, genellikle çiçeklenmeye yakın veya çiçeklenme döneminde görülürler. Enfeksiyon sonucu, yaprağın tamamı kahverengiye dönüşebilir, solar ve kurur. Hastalığın yoğun olduğu bitkilerde boy kısalması, cüceleşme, çiçek tablalarında küçülme ve kök sisteminde tahribat görülür. Bu hastalık, esas ayçiçeği üretim merkezleri olan birçok ülkede görülür. Arjantin, Meksika, Rusya daha sonra Fransa, Kanada, Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kuzey Dakota, Minnesota ve Kaliforniya’da yaygındır. Hastalığın verdiği ekonomik kayıplar oldukça büyüktür.

Bitkilerde Verticillium solgunluğundan sorumlu olan iki etmen vardır. Bunlardan V. albo-atrum sadece ılıman kuşakta etkinken, V. dahliae hem tropik hemde subtropik iklim kuşaklarında etkindir. Ayçiçeğinde de Verticillium solgunluğundan sorumlu etmen V. dahliae’dır.

Verticillium hifleri toprakta bulunur ve gerek sağlam kök ve kökçüklerden, gerek yeni kök oluşumu sırasında henüz çok duyarlı olan noktalardan, gerekse köklerde nematodların ve tarım aletlerinin açtığı yaralardan penetrasyon yapar. Etmen epidermis, korteks ve endodermiste inter ve intrasellüler olarak ilerleyip ksileme ulaşır. İletim demetlerine ulaşan fungus transprasyonun etkisiyle aşağıdan yukarıya doğru hareket etme şansını bulur. Bu arada ksilem içinde konidium oluşumu ve onlarında özsu ile taşınması söz konusudur. Solgunluk mekanizması iletim demetlerinde bulunan etmenin fiziksel olarak su akımını engellemesinden başka, tyllosis oluşumu ve iletim borularında reçinemsi maddelerin birikmesine bağlanabilir. İletim demetlerinin bulunduğu kısımlardaki renk değişikliğinin nedeni ise fenolik maddelerin oksidasyonu ve polimerizasyonu sonunda melanin oluşumu ve birikmesidir.

Verticillium solgunluğu tek yaşam çemberi olan hastalıklardandır. Çünkü hastalıklı bitkide meydana gelen inokulum o yıl hastalığın yeni enfeksiyonlarla yayılmasında etkili değildir. O yıl hastalanan bitki artıklarında oluşan mikrosklerotlar kötü çevre koşullarına çok iyi dayanırlar ve ertesi yıllar için tehlike oluştururlar. Sklerotların yıl canlı kalabildiği anlaşılmıştır. Patojen sulama sularıyla, hastalıklı bitki artıklarıyla ve çeşitli tarım aletleri vs. ile bulaşık toprağın nakliyle yayılır. Etmenin ayçiçeğinde tohumla taşındığı rapor edilmiştir.

 

Fungusun toprakta uzun süre canlılığını korumasında funduszeue.infoe’nın mikrosklerotları, V. albo- atrum’un ise dayanıklı istirahat miselleri rol oynar. Hastalık hafif yapılı, kumlu bünyeli topraklarda çok daha hızlı yayılır. Ağır yapılı topraklarda önemli bir problem oluşturmaz.

 

Mücadele

Kültürel Mücadele

  • Temiz tohumluk kullanılmalı,

  • Konukçusu olmayan bitkilerle ekim nöbeti yapılmalı,

  • Nematod ve yabancı ot mücadelesi yapılmalı,

  • Hastalıklı bitki artıkları yok edilmeli,

  • Azotlu gübreleme dengeli yapılmalı ve mümkünse azot kaynağı olarak Üre tercih edilmeli,

  • Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli,

  • Kolza ve hardal gibi bitkilerle biofümigasyon uygulaması yapılmalı,

  • Yeterli sıcaklık derecesine ulaşıldığı durumda, toprak solarizasyonu bu hastalığa karşı etkili olmaktadır.

 

Kimyasal Mücadele

İlaçlı savaşımla engellenemeyen bir hastalıktır. Deneysel olarak bazı fungisitler hastalığa karşı denenmiştir. Ancak başarılı olmamışlardır

Genel

Verticillium türleri belirli olmayan bitki patojenleridir. Birçok tür saprofittir; Verticillium albo-atrum, ve Verticillium dahliae en önemli bitki patojenleridir. Verticillium dahlia vertisilyum solgunluğuna ve patatesin erken ölmesine neden olur.

Ventrisilyum solgunluğunun yaşam döngüsü ve görünümü

Verticilliumdahliae, toprakta, yüksek ve düşük sıcaklıklara ve dehidrasyona dayanabilen küçük sert hayatta kalma yapıları olan mikrosklerotler olarak uzun süre (uzun yıllar) hayatta kalır. Verticilliumdahliae, ayrıca mahsul kalıntılarında hifler (miselyum) olarak da hayatta kalır. Mantar, bitki köklerini doğrudan veya nematodlar ve diğer etmenlerin neden olduğu yaralar yoluyla enfekte eder. Mantar daha sonra büyüyerek bitkinin damarlarına girer ve terleme akışı ile yukarı taşınan sporlar oluşturur. Bitki bir savunma mekanizması olarak damarlarda zamk üretir. Hem mantar hem de zamkın varlığı ksilem damarlarının tıkanmasına neden olur ve bu da bitkinin solmasına neden olur. Sporlar yeni konukçulara rüzgar yoluyla yayılabilir. Yaşlanan dokuda, dinlenme miselyumu veya mikrosklerotlar oluşur. Mantarın miselyum gelişimi ile yayılması sınırlıdır. Bitkiden bitkiye yayılma su, toprak parçacıkları, aletler vb. yoluyla gerçekleşir. Verticillium ayrıca tohumdan veya yumrudan da gelebilir.

Verticilliumalbo-atrum için ideal sıcaklık 21°C'dir ve büyüme 30°C'nin üzerinde durur; öte yandan, Verticilliumdahliae °C civarında ideal bir sıcaklığa sahiptir.

Zarar belirtileri

Verticillium türü çoğunlukla bitkilerde solmaya yol açar. Solma, alt taraftaki yapraklardan başlar. Bu yapraklar ilk önce solgun yeşil, sonra turuncu-sarı olurlar. Başlangıçta bitki geceleri iyileşiyormuş gibi olur. Belirtilerin sadece bitkinin bazı bölümlerinde ortaya çıkması mümkündür. Sapın yatay olarak kesilmesi, damarlarda hafif bir renk solmasını ortaya çıkarır; bunlar kahverengi veya yeşilimsi olur; ancak bu renk solması Fusarium’un yol açtığı renk solmasından çok daha az belirgindir. Kök sistemi çoğunlukla sağlam kalır. Gülde dallar tepeden ölmeye başlar ve gövdede mor kahverengi çizgiler oluşur. Domateste, bazen yaprağın üzerindeki damarlar arasında V şeklinde lezyonlar oluşur. Patateste erken ölüm hastalığı, başka tipik belirtiler olmadan, sadece erken yaşlanma şeklinde ortaya çıkar. Mantar, birçok mahsulde, belirgin semptomlar olmadan veya sadece kısmi solmalarla mevcut olabilir.

Ventrisilyum solgunluğu nasıl kontrol edilir?

Ventrisilyum solgunluğu nasıl önlenir?

  • En az 65oC sıcaklıkta en az 30 dakika boyunca ısıtmak suretiyle temiz toprak veya substratla başlayın
  • Temiz tohum, yumru ve çelik kullanın
  • Daha az hassas çeşitler yetiştirin
  • Nematodları kontrol ederek köklerin zarar görmesini önleyin, zira hasarlı noktalar giriş noktaları olarak kullanılabilir

Bitki potansiyeli ve mahsul direncini optimize ederek bitki hastalıklarını önleyin

Haber bültenimize abone olun

Mahsulleriniz hakkındaki en son haber ve bilgilerin doğrudan posta kutunuza gelmesini sağlayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası