topkapı sarayı kısaca / Topkapı Sarayı Müzesi: Bir Cihan İmparatorluğunun Tarihi

Topkapı Sarayı Kısaca

topkapı sarayı kısaca

kaynağı değiştir]

Surlarla çevrili Saray-ı Hümayun'un yapıları: Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı), Hasbahçe (Gülhane Parkı), Istabl-ı Âmire (Has Ahırlar), Soğukçeşme Kapısı, Otluk Kapısı, Odun Kapısı, Balıkhane Kapısı, Vükela Kapısı, Yalıköşkü Kapısı, Alay Köşkü, Sepetçiler Kasrı, Yalı Köşkü, İncili Köşk, Şevkiye Köşkü, Eski Kayıkhaneler, Yeni Darphane, Darphane Köşkü, Gülhane Kasrı, Gotlar Sütunu, Çinili Köşk, Revan Köşkü, Bağdat Köşkü, III. Osman Taşlığı, Sofa Köşkü

İç saraydaki yapılar: Bâbüsselâm (Selam Kapısı), Mutfak kanadı, Babüssaade (Saadet Kapısı), Arz Odası, Fatih Köşkü, Hekimbaşı odası, Ağalar Camii, İç hazine, Raht Hazinesi, Has Ahır, Kubbealtı, III. Ahmet Kütüphanesi, Sünnet odası, III. Murat Köşkü (DBİA, C.7, )

Bab-ı Hümayun (Saltanat Kapısı)[değiştir

Topkapı Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir? Topkapı Sarayı Tarihi Ve &#;zellikleri

Topkapı Sarayı Müzesi, Cumhuriyet tarihinin ilk müzesidir ve yaklaşık olarak bin metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Deniz tarafından Doğu Roma surları, Kara tarafından ise Fatih’in yaptırdığı Sur-i Sultani ile şehirden ayrılan saray; yaklaşık arşiv belgesi, mimari yapıları, koleksiyonları ile dünyada en büyük saray müzelerinden biridir.

Topkapı Sarayı Müzesi Nerede?

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan Topkapı Sarayı Müzesi; Haliç, İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi arasında kalan tarihi İstanbul yarımadasında olan Sarayburnu’nda bulunmaktadır. Topkapı Sarayı Müzesi’ne Bağcılar – Kabataş tramvay hattını kullanarak en hızlı şekilde ulaşım sağlanabilir. Tramvay ile Sultanahmet durağında inildikten sonra Hürrem Sultan Hamamı ve Aya Sofya Müzesi önünden geçilerek Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşılır.

Topkapı Sarayı Müzesine Nasıl Gidilir?

Atatürk Havalimanı istikametinden gelenler Atatürk Havalimanı – Yenikapı metro hattı ile son duraktan bir önce olan Aksaray da inip, Yusufpaşa istasyonundan Bağcılar– Kabataş tramvay hattına aktarma yapabilir.

Anadolu yakasından gelenler Üsküdar ya da Kadıköy’den motor ya da vapur ile Kabataş ya da Eminönü’e geçerek, buradan Bağcılar– Kabataş tramvay hattına aktarma yaparak Sultanahmet durağında bulunan Topkapı Sarayı Müzesi’ne ulaşım sağlayabilir.

Anadolu yakasından ya da Yenikapı istikametinden Topkapı Sarayı’na gelmek için diğer bir yol ise Avrupa yakasına Marmaray hattı ile geçip Sirkeci durağında inmektir. Vilayet – Cağaloğlu çıkışı takip edilerek İstanbul Valiliği önüne gelinmeli, buradan sola doğru kıvrılan yol takip edilmeli ve Gülhane Parkı girişinden tabelalar takip edilerek Topkapı Sarayı’na ulaşılabilir. Topkapı Sarayı, Marmaray Çıkışından yürüyüş ile 10 dakikalık mesafededir.

Topkapı Sarayı Tarihi

Osmanlı imparatorluğu döneminde yaptırılmış bir tarihi yapı olan Topkapı Sarayı, tarihinde yapımına başlanmış ve yapımı 13 yıl sürmüştür. yılında ise tam olarak inşası tamamlanmıştır. Topkapı Sarayı, Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış ve Osmanlı dönemi padişahlarının yaşadığı büyük bir saraydır. Topkapı Sarayı, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Kullanım amacı Osmanlı Devleti'nin idare devlet merkezi olarak yaptırılmış bir saraydır. Osmanlı padişahı Abdülmecit tarafından Topkapı Sarayı, ilk kez müze haline getirilerek kullanılmıştır. Topkapı Sarayı'nın mimarisi Alaüddin ve Davud Ağa'dır.

yılında ziyaretçilere Topkapı Sarayı’nın bazı bölümleri açılmıştır. Bu bölümler Arz odası, kubbe altı bölümü, Hekimbaşı odası, Mecidiye köşkü, Mustafa Paşa köşkü ve Bağdat Köşkü’dür. O dönemde de bu bölümler onarılmıştır.

Topkapı Sarayı Özellikleri

Topkapı Sarayı, metre yüksekliğe sahip bir saraydır.

Topkapı Sarayı, iki bölümden oluşmaktadır. Enderun ve Birun bölümleri bulmaktadır.

İslam peygamberi Hz. Muhammed'in Topkapı Sarayı'nda birçok miras eseri bulunmaktadır.

İlk yazıya geçirilmiş olan Kur'an-ı Kerim Saray içerisinde bulunmaktadır.

Saray, metre uzunluğunda surlar ile çevrilidir ve bu surlarda 23 tane kule bulunmaktadır.

Bab-ı Humayun denilen alan sarayın ana girişinde bulunur.

Topkapı Sarayı'nda kubbe altı bulunmaktadır ve sarayın gözetleme gövdesi kubbe altının arkasında yer almaktadır.

Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi

Osmanlı Devleti tarafından geçmişte yaptırılmış olan Topkapı Sarayı, Devlet-i Aliyye'nin ana merkezi konumundadır. Günümüzde ise müze olan Topkapı Sarayı, yabancı ve yerli turistleri kabul etmektedir. İstanbul'da yer alan Topkapı Sarayı, en eski tarihi yapılardan biridir. Yapımında ünlü mimarlardan Mimar Sinan'da yer almıştır. yıllık bir tarihi bulunan Topkapı Sarayı, UNESCO Dünya miraslar listesine girmiştir. Aynı zamanda sarayın içerisinde birçok köşk bulunmaktadır.

Topkapı Sarayı Müzesi Giriş Bilet Ücreti

Müze kart geçerli olan Topkapı Sarayı Müzesi giriş bileti ücreti 40 TL‘dir. Haram ve Aya İrini bölümleri için ayrı ücret ödenmesi gerekir; Aya İrini bölümü için 20 TL, Harem bölümü için 25 TL. Ayrıca müze kart bu geçerli bölümlerde değildir. Topkapı Sarayı Müzesi’ne 65 yaş üstü ve 18 yaş altı için giriş ücretsizdir.

Topkapı Sarayı Müzesi Açılış Kapanış (Ziyaret) Saatleri

Salı günleri dışında Topkapı Sarayı müzesi her gün açıktır.
30 Ekim Nisan kış sezonunda – ’dır.
15 Nisan – 30 Ekim arasında olan yaz sezonunda – saatleri arasında ziyarete açıktır. Son giriş saati ’dir.

kaynağı değiştir]

Sarayı şehirden ayıran ve Fatih Sultan Mehmed tarafından sarayın inşaatıyla birlikte yaptırılmış olan Sur-i Sultani içerisindeki saray alanına Bâb-ı Hümâyûn’dan girilmektedir.

Topkapı Sarayı'nın modeli

Kapının en üstünde Ali bin Yahya Sofi tarafından yazılmış bulunan müsemmen (karşılıklı) tarzda, celi sülüs hat ile Hicr Suresi'nin ayetleri yazılıdır. Kapının üstündeki ilk kitabede sadeleştirilmiş şekliyle şöyle yazar: "Bu mübarek kale, Allah'ın rızası ve inayetiyle bina edilmiş. Karaların sultanı, denizlerin hakanı, iki alemde Allah'ın gölgesi, Doğu'da ve Batı'da Allah'ın yardımı, su ve toprağın kahramanı, Konstantiniyye'nin fatihi ve cihan fetihlerinin babası olan Sultan Mehmed Han oğlu Sultan Murad Han oğlu Sultan Mehmed Han'ın Allah Teala onun hükümdarlığını ebedi kılsın ve makamını feleğin en parlak yıldızının üstüne çıkarsın, Ebu'l Feth Sultan Mehmed Han emriyle (Hicri) yılının mübarek Ramazan ayında(Kasım-Aralık ) imar ve inşa edildi." ifadesi yer alır.

Kitabenin altında ve kapının iç tarafında bulunan II. Mahmud ve Abdülaziz’e ait tuğralardan, kapının birkaç defa onarıldığı anlaşılmaktadır.

Bab-ı Hümayun’un iki yanında, kapıcılara ayrılmış küçük odalar vardır. Kapının üstünde yılında yandığı için günümüze ulaşamayan, Fatih Sultan Mehmed’in kendisi için yaptırdığı köşk biçiminde küçük bir daire vardı. Üst katın asıl önemi Beytül mâl (Kapı arası hazinesi) olarak kullanılmış olmasıdır. Padişahın ölen kulları veya varissiz ölen şahısların servetlerinin sultan hazinesine alınması sistemi olan muhallefat sistemi ile bağlantılı olan bu mekan, sultan hazinesine alınmayan emtianın yedi sene emanete alındığı mekan olarak kullanılmıştır.[7]

I. Avlu (Alay Meydanı)[değiştir kaynağı değiştir]

Bab-ı Hümayun'dan girilen, asimetrik planlı bu avluya saray-kent-devlet üçlü yönetim sisteminin ikinci derecede öneme sahip olan yapıları yerleştirilmiştir. Burası halkın belirli günlerde girebildiği ve devletle olan ilişkilerini yürüttüğü bir merkez niteliğindedir. Devlet erkanının at ile girebildiği tek alandır.

Bab-ı Hümayun’u Bab-üs Selam’a bağlayan metre uzunluğundaki ağaçlı yol sultanların Cülus, Sefer, Cuma Selamlıklarına ihtişamla geçtiklerine sahne olmuştur. Bu avlu aynı zamanda Elçi alayları, Beşik alayları ile Valide Sultanların saraya taşınmasındaki Valide alaylarına da sahne olmuştur.[8]

Alay Meydanı’nında bulunan hizmet yapıları

Sol tarafta sarayın ihtiyacını karşılayan odun ambarı ve hasırcılar ocakları bulunmaktaydı. Hamamları, koğuşları, işlikleri, ahırları ile bir bütün teşkil eden bu kısımlar günümüze ulaşamamıştır. Avlunun sol tarafındaki, günümüzde Karakol Restoran olarak hizmet veren bina, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı'nın dış karakolu olarak kullanılmaktaydı.

Birinci Avludaki Aya İrini Kilisesi

Bu yapılardan sonra gelen Fatih Sultan Mehmed döneminden itibaren Cebehane olarak kullanılan Aya İrini Kilisesi günümüze ulaşmış ender yapılardandır. Cebehane’nin yanından başlayarak sarayın bahçelerine ve Çinili Köşk’e geçit veren yol boyunca uzanan bu yapılar günümüze tamamıyla değişmiş olarak gelmiştir.

Darphanenin metrekarelik kısmı günümüze ulaşmıştır, Darphane Genel Müdürlüğü Damga Matbaası Daire Başkanlığı, Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü ile Restorasyon ve Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü bu yapıların bir kısmını kullanmaktadır. Koz bekçileri kapısından sonra gelerek İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin karşısında kalan yapıları Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan kiralayan Tarih Vakfı kullanmaktadır.[8]

Günümüzde I. Avlu'da Bulunmayan Yapılar

Darphane binalarının sonunda Kız bekçileri veya Koz bekçileri adı verilen bir kuruluşun yerinin bulunduğu bilinmektedir. Görevleri depoların ve haremin dıştan korunması olan Koz Bekçiler Ocağı’nın bulunduğu kısımdaki yolun üzerindeki kapı da Koz Bekçiler Kapısı adıyla anılmaktadır.

Bâb-ı Hümâyûn’un girişinden itibaren sağ tarafta sırasıyla Enderûn Hastahanesi, sarayın Marmara Denizi tarafındaki yapılarına ve bahçelerine inen yol ile Dizme ya da Dizme Kapısı denilen kapı, Hasfırın ve Dolap Ocağı vardı.

Kapının girişine yaklaştıkça II. Abdülhamid tarafından meydanın bu kenarındaki duvara taşınan yüzyıla ait Cellat Çeşmesi görülür. Yolun sol tarafında ise avlunun Bab-üs Selam’a yakın kısmında küçük sekizgen köşk biçiminde bir yapı bulunuyordu. Külah biçiminde sivri çatısı olan yapı Kağıt Emini Kulesi veya Deavi Kasrı olarak da tanınmaktadır. Buraya her gün Kubbealtı vezirlerinden biri gelerek halkın verdiği dilekçeleri toplar, dava sahiplerini dinler ve konuyu Dîvân-ı Hümâyun’a sunardı.

Bugün aşağı yukarı bu mekânın bulunduğu yerde saraya giren-çıkan ziyaretçilere yiyecek-içecek servisi yapılan DÖSİM’e ait çay bahçesi bulunmaktadır.[8]

Bâbüsselâm (Selam Kapısı / Orta Kapı)[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir