kulak zarı çökmesi neden olur / Kolesteatom nedir? Kolesteatom belirtileri nelerdir?

Kulak Zarı Çökmesi Neden Olur

kulak zarı çökmesi neden olur

Akut enfeksiyon bulguları olmaksızın sağlam kulak zarı arkasında orta kulak boşluğunda sıvı toplanması ile karakterize bir klinik tablodur. Bu hastalarda ateş kızarıklık ve şiddetli kulak ağrısı gibi bulgular görülmez. Kulaktaki sıvı genellikle akut bir orta kulak iltihabını takiben ortaya çıkar. İltihabın yarattığı etkiyle genellikle östaki borusunda bir tıkanma meydana gelir. Orta kulakta zamanla bir negative basınç ortaya çıkar. Bir sure sonra orta kulak mukozası salgı salgılayan bir değişime uğrayarak kulaktaki sıvının kalıcı olmasına neden olur. Orta kulak enfeksiyonları dışında barotravma, nazofarinks kanserleri, radyoterapi ve allerjide kulakta sıvı toplanmasına neden olabilir. Özellikle erişkinlerde tek taraflı kulakta sıvı toplanması durumu olduğunda hastada bir nazofarinks tümörünün varlığı mutlaka ekarte edilmelidir.
Orta kulakta sıvı toplanması çocukluk çağının en sık hastalıklarından biridir. Bunun nedeni de östaki borusunun küçük çocuklarda yer düzlemine daha parallel olmasıdır. Ana okulu ve kreş ortamında bulunan çocuklar daha fazla risk altındadır. Sigara içen ailelerin çocuklarında kulakta sıvı toplanması daha sık rastlanılan bir durumdur. Çocuklarda geniz etinin bulunması, geniz etinin mikroorganizmalar için bir rezervuar görevi görmesi nedeni ile kulakta sıvı toplanması için bir risk faktörüdür. Orta kulaktaki sıvı incelendiğinde sıklıkla üretilen mikroorganizmalar tıpkı akut orta kulak iltihaplarında olduğu gibi S. Pneumonia, H. İnfluenza ve M. Catarrhalis dir.
ORTA KULAKTA SIVI TOPLANMASINDA TANI NASIL KONULUR?
Hasta çocuklarda genellikle ateş ve şiddetli kulak ağrısı izlenmez. Çocuklarda genellikle bir huzursuzluk hali vardır. Bu çocuklar ellerini sürekli olarak kulaklarına götürürler. Hastalarda hafif derecede bir işitme kaybı söz konusudur. Muayenede kulak zarı matlaşmış ve dışarı doğru bombeleşmiş olarak görülür. Zaman içerisinde kulak zarında çökme başlar. Yapılan timpanometri testinde orta kulakta negatif basınç izlenir ve akustik refleksler alınamaz. İşitme testinde iletim tipi işitme kaybı gözlenir.

KULAKTA SIVI TOPLANMASINDA DOĞAL SEYİR NASILDIR?
Kulaktaki sıvı genellikle 3 ay içerisinde kendiliğinden yok olur. Ancak hastaların % sinde sıvı kalıcı olabilir. Bu durumda zamanla negatif basıncın etkisi ile kulak zarında çökme başlar. Yıllar içerisinde kulak zarı orta kulak duvarına yapışır hale gelir. Kulak kemikçiklerinde erimeler olur. Bazı hastalarda kolesteatom dediğimiz hastalık gelişebilir.
KULAKTA SIVI TOPLANMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi ilk tercih edilecek tedavi yöntemidir. Bu amaçla sıklıkla kullanılan ilaçlar antibiyotikler, dekonjestanlar, antihistaminikler, steroidler ve aşılardır.

  •  Antibiyotikler: orta kulakta sıvı toplanmasının ilaç tedavisinde en sık kullanılan ilaç antibiyotiklerdir. Antibiyotik kullanımının ne süre ile olması gerektiği ise üzerinde fikir birliği olan bir konu değildir. Bir çok hekim antibiyotiği 1 ay süre ile en az iki defa on günlük uygulama şeklinde kullanmayı tercih etmektedir. Bu amaçla en sık kullanılan antibiyotikler; amoksisilin-klavulonik asit, sefalosporinler, co-trimaksazol ve makrolidlerdir.
  • Dekonjestanlar: etkinlikleri bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Ancak bir çok hekim topikal dekonjestanları kısa süreli olarak ( gün)antibiyotik ile birlikte kullanmayı tercih etmektedir. Bazı hekimler ise daha uzun süreli ağızdan alınan sistemik dekonjestan kullanabilmektedir.
  • Steroidler: sistemik olarak kullanılan steroidler kısa dönemde sıvının kaybolmasına yardımcı olsalarda uzun dönemde sıvı tekrar oluşmaktadır. Yan etkileri göz önüne alındığında steroid kullanımı sakıncalı bulunmaktadır. Ancak nazal yolla topikal steroidler kullanılabilir. Ancak etkinlikleri kanıtlanabilmiş değildir.
  • Antihistaminikler: altta yatan bir allerji söz konusu olmadıkça antihistaminik kullanımı doğru bir seçenek değildir.
  • Aşılar: son yıllarda yapılan çalışmalar pnömokok ve H. İnfluenza aşılarının tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarında ve efüzyonlu otitis mediada hastalığın oluşmasında ve tedavisinde olumlu katkıları olduğunu göstermektedir.
    Cerrahi Tedavi
    Üç aydan daha uzun sure ilaç tedavisi ile düzelmeyen sıvı toplanmalarında cerrahi tedavi gündeme gelir. Cerrahi tedavide uygulanan yöntem kulak zarına ventilasyon tüpü takılmasıdır. Buradaki amaç orta kulağın havalanmasını sağlayarak kısır döngüyü kırmaktır. Kulaktaki sıvı toplanmaları genellikle ventilasyon tatbikine iyi cevap verir. Ancak bazı olgularda ventilaston tüpü bir kaç kez takılmak zorunda kalınabilir. Bazı olgularda ise ventilasyon tüpüne rağmen hastalık seyri devam edebilir. Bu durumda timpanomastoidektomi şeklinde daha büyük cerrahilere gereksinim olabilir.
    Bazı durumlarda ventilasyon tüpü uygulaması daha erken dönemde gündeme gelebilir. Bu durumlar;
  • tekrarlayan orta kulak iltihabı varlığı
  • kulak zarında çökme oluşması
  • işitme kaybının 35 dB den çok olması
  • iç kulak tipi işitme kaybı gelişmesi

takılan ventilasyon tüpleri, tüpün tipine bağlı olarak ay civarında kalırlar. Bu süre içerisinde hastaların kulaklarını sudan korumaları gerekir. Kulak iyileştiğinde tüp genellikle kendiliğinden atılır ve herhangi bir işleme gerek kalmaz. Kulak zarındaki delikde kısa sürede kendiliğinden kapanır. Çok nadir olarak tüp atıldıktan sonra kulak zarındaki delik iyileşmeyebilir. Bu durumda cerrahi olarak deliğin kapatılması gerekebilir.

Skip back to main navigation

Kulak Zar&#; Delinmesi Nas&#;l Geçer?

Enfeksiyon kaynakl&#; kulak zar&#; delinmesi nas&#;l geçer diye merak ediyorsan&#;z bu yaz&#; tam size göre. &#;&#;te kulak zar&#; delinmesi hakk&#;nda merak edilen her &#;ey…

Kulak zar&#; delinmesi bitkisel tedavi yöntemleriyle gerçekle&#;tirilebilir mi? Kulak zar&#; delinmesi ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z&#; dü&#;ünüyorsan&#;z mutlaka doktora görünmelisiniz. Kulak zar&#;n&#;n zedelenmesinin en yayg&#;n nedenlerinden biri olan enfeksiyona ya da kulak a&#;r&#;s&#;na kar&#;&#; do&#;al reçeteler haz&#;rlayabilirsiniz.

Biz de bu yaz&#;m&#;zda sizlere bu bitkisel reçetelerden bir liste olu&#;turduk. Ancak bu listedeki bitkisel reçeteleri doktorunuza dan&#;&#;madan uygulamamal&#;s&#;n&#;z.

kulak zar&#; delinmesi belirtileri

Kulak Zar&#; Delinmesi Nedir?

  • Kulak zar&#;, kula&#;&#;n içinde yer alan orta kulak ile d&#;&#; kulak yolunu ay&#;ran bir zard&#;r. &#;nce bir dokudur. Kulak zar&#;n&#;n 2 temel görevi vard&#;r. Bunlardan biri i&#;itmedir.
  • Ses dalgalar&#; çarpt&#;&#;&#; zaman kulak zar&#;n&#; titre&#;tirir. &#;ç ve orta kulaklar ses dalgalar&#;n&#; sinyallere çevirir. &#;&#;itme sinirleri ise sinyalleri beyne iletmekle sorumludur. &#;&#;itme bu &#;ekilde gerçekle&#;ir. Kulak zar&#;n&#;n ikinci görevi korumad&#;r. Kulak zar&#; orta kula&#;&#; bakteri, yabanc&#; maddeler ve sudan korur.
  • Kulak zar&#; pek çok farkl&#; nedenden dolay&#; zarar görebilir. Kulak enfeksiyonlar&#; ve ya&#;anan ani bas&#;nç de&#;i&#;iklikleri ba&#;l&#;ca nedenlerden biridir. Kulak zar&#; delinmesine sebebiyet verebilecek ba&#;l&#;ca durumlar: uçak yolculu&#;u, yaralanma, tüplü dal&#;&#; yapmak, &#;ok dalgalar&#;na maruz kalmak, orta kulak iltihab&#;, Yüksek rak&#;mlarda sürü&#;, Spor yaralanmalar&#;, Kulak içerisine yabanc&#; cisim girmesi, Kula&#;&#;n sert bir darbe almas&#;, kazalar, Kulak kanallar&#;na s&#;cak veya asidik s&#;v&#;lar&#;n kaçmas&#; ve Kulak yak&#;n&#;nda patlama olmas&#;d&#;r.
  • Kulak zar&#; delinmesi bu zar&#;n y&#;rt&#;lmas&#; veya delinmesi sonucunda meydana gelir. Kulak zar&#; delindi&#;inde i&#;itme kayb&#; ya&#;an&#;r, kulaklarda; ak&#;nt&#;, u&#;ultu, ani a&#;r&#; ya da ç&#;nlama sesi olabilir. Kulak zar&#; delinmesi kendili&#;inden kapan&#;r m&#; sorusu da oldukça merak edilmektedir. Genellikle delik kendili&#;inden kapan&#;r fakat baz&#; vakalarda ameliyat gerekebilir.
  • Kulak zar&#;ndaki delik 3 – 6 ay içinde iyile&#;mezse bu baz&#; sorunlara neden olabilir. Bu sorunlardan biri i&#;itme kayb&#;d&#;r. Kulak zar&#;ndaki delinmenin boyutu i&#;itme kayb&#;n&#;n derecesini etkiler.
  • Kulak zar&#; delinmesine ba&#;l&#; olan i&#;itme kay&#;plar&#; ço&#;unlukla geçicidir. Hasar iyile&#;ince i&#;itme de eski seviyesine ula&#;&#;r. Bir di&#;er sorun orta kulak enfeksiyonudur.
  • Kulak zar&#;ndaki delikler kronik enfeksiyonlara sebep olabilir. Bunun sonucunda ak&#;nt&#; ya&#;anabilir. Orta kulak kisti ise çok nadir görülen bir sorundur. Normalde kulak kanal&#; döküntüsü – kulak kiriyle beraber – d&#;&#; kula&#;a gider.
  • Kulak zar&#; delindi&#;inde deri döküntüsü orta kula&#;a kaçabilir. Bu da kist olu&#;umuna sebebiyet verebilir.
  • Kulak zar&#; delinmesini önlemek için e&#;er kula&#;&#;n&#;zda bir ak&#;nt&#; ya da enfeksiyon varsa mutlaka tedavi olmal&#;s&#;n&#;z. Kulak zar&#; delinmesi tedavisi doktor kontrolünde yap&#;lmal&#;d&#;r.
  • Enfeksiyon ya&#;amamak için ise kula&#;&#;n içine yabanc&#; maddeler sokmamal&#;s&#;n&#;z ve kulak temizleme çubuklar&#;n&#; dikkatli kullanmal&#;s&#;n&#;z. Çok yüksek sesli yerlerden uzak durmal&#; ve e&#;er kula&#;&#;n&#;za bir darbe ald&#;ysan&#;z bir uzmana görünmelisiniz.

Kulak Zar&#; Delinmesine 4 Bitkisel Tedavi

Kulak zar&#; delinmesine ne iyi gelir diye merak ediyor ve enfeksiyon kaynakl&#; kulak zar&#; için bitkisel çözümler ar&#;yorsan&#;z bu listeden faydalanabilirsiniz.

Bu listenin enfeksiyon kaynakl&#; kulak zar&#; delinmesi için haz&#;rland&#;&#;&#;n&#; unutmamal&#; ve bu listedeki çözümleri denemeden önce bir uzman doktora dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

1) So&#;an Suyu

  • So&#;an suyu kulak enfeksiyonun iyi gelen bitkisel yöntemlerden en bilinendir.
  • So&#;an güçlü bir antibiyotiktir.
  • Bu özelli&#;i sayesinde iltihaba kar&#;&#; etkilidir.
  • Kulak iltihab&#; ya&#;&#;yorsan&#;z çi&#; so&#;an suyunu birkaç damla kula&#;&#;na damlat&#;p ard&#;ndan kulak temizleme çubu&#;uyla temizleyin. 1 – 2 gün boyunca bu i&#;lemi tekrarlayabilirsiniz.

So&#;an Suyu Kürü

2) Zeytinya&#;&#;

  • Zeytinya&#;&#; kulak iltihab&#;na iyi gelen ya&#;lardand&#;r.
  • Kulak kirinin mantar ya da bakteri kaparak östaki borusunu t&#;kamas&#;yla kulak iltihab&#; ya&#;an&#;r.
  • Hafifçe &#;slatt&#;&#;&#;n&#;z yap&#; kula&#;&#;n&#;za birkaç damla damlat&#;n.
  • Bu kula&#;&#;n&#;zda biriken kiri yumu&#;at&#;r.
  • Ard&#;ndan kula&#;&#;n&#;zdaki kiri bir kulak çubu&#;u ile temizleyebilirsiniz. Fakat bunu yaparken kiri geri itmemeye özen göstermelisiniz.

Zeytinya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir?

zeytinya&#;&#;

3) Fesle&#;en

  • Fesle&#;en kulak enfeksiyonuna kar&#;&#; etkili bitkisel çözümlerden biridir.
  • Fesle&#;en suyunu kula&#;&#;n&#;z&#;n d&#;&#; k&#;sm&#;na uygulayabilirsiniz.
  • Bunun için 4 – 5 tane Hint fesle&#;enini ayn&#; miktarda Hindistan cevizi ya&#;&#; ile kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Bu kar&#;&#;&#;m&#; bir parça pamuk yard&#;m&#; ile kula&#;&#;n&#;z&#; d&#;&#; k&#;sm&#;na sürün. Bu i&#;lemi uygularken kar&#;&#;&#;m&#; kula&#;&#;n&#;z&#;n içine kaç&#;rmamaya dikkat edin.

Fesle&#;en Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

fesle&#;en

4) Elma Sirkesi

  • Elma sirkesi birçok sa&#;l&#;k sorunun çözümünde kullan&#;lmaktad&#;r.
  • Enfeksiyon da elma sirkesinin etkili oldu&#;u sorunlardan biridir.
  • Kulak enfeksiyonu nedenlerinden biri olan mantarlarda kaynakl&#; enfeksiyonlar için elma sirkesini kullanabilirsiniz.
  • E&#;er kulak enfeksiyonu östaki borusu ile ilgili ise elma sirkesi ile gargara yapabilirsiniz.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

elma sirkesi

Kulak Zar&#; Delinmesi Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Kulak zar&#; delinmesi belirtileri:

  • Kulakta u&#;ultu ve ç&#;nlama
  • Ani ve keskin kulak a&#;r&#;s&#;
  • Kulaktan kanl&#; veya pus benzeri ak&#;nt&#; gelmesi
  • Ba&#; dönmesi
  • &#;&#;itme kayb&#;

E&#;er bu belirtiler rahats&#;z edici seviyelerde de&#;ilse kulak zar&#;n&#;n y&#;rt&#;ld&#;&#;&#; fark edilmeyebilir. Yukar&#;da yer alan belirtilerden bir ya da birkaç&#;n&#; ya&#;&#;yorsan&#;z bir kulak burun bo&#;az uzman&#;na görünmelisiniz.

kulak zar&#; delinmesi bitkisel tedavi

Kulak A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? Evde Çözüm

Orta Kulak &#;ltihab&#; Belirtileri, Neden Olu&#;ur? Bitkisel Tedavi

Kulak Ç&#;nlamas&#; Neden Olur? Nas&#;l Geçer? Bitkisel Kesin Çözüm

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu – Evde Bitkisel 10 Tedavi Yöntemi

Kulak T&#;kan&#;kl&#;&#;&#;na Ne &#;yi Gelir? Nas&#;l Geçer? Evde 5 Bitkisel Çözüm

İşitme Kaybı ve Tedavisi

İşitme kayıpları, iletim tipi işitme kaybı ve sensörinöral (sinirsel) tipte işitme kaybı olarak iki genel kategoriye ayrılabilir.
İletim tipi işitme kaybı, iç kulaktaki işitme parçası olan kokleaya ses enerjisi iletirken herhangi bir sorun olduğunda ortaya çıkar. İletim tipi işitme kaybının yaygın nedenleri arasında kulak kanalınızın tıkanması, kulak zarında bir delik, orta kulaktaki üç küçük kemikçikle ilgili sorunlar veya kulak zarı ile koklea arasındaki boşlukta sıvı olması bulunur. Neyse ki, çoğu iletim tipi işitme kaybı tedavi edilebilir hastalıklardır. 

İletim Tipi İşitme Kaybına Ne Sebep Olur?
İletim tipi işitme kaybı, sesin dış kulak veya orta kulaktan doğal hareketi engellendiğinde ve ses tam olarak iç kulağa ulaşmadığında meydana gelir. 

İletim tipi işitme kaybına neden olabilen dış kulak yapılarından kaynaklanan durumlar şunlardır;
Kulak kiri (Buşon) – Dış kulak kanalında ciltten salgılanan yapışkan sıvıya dış ortamdan gelen parçacıkların tutunup birikmesi ile normal olarak kulak kiri üretilir. Doğal olarak dışarıya doğru olan cilt atımı ile kendi kendine temizlenen dış kulak yolu, bazı durumlarda tamamen tıkanarak, işitme kaybına neden olabilir.
Yüzücü kulağı — Yüzücü kulağı, aynı zamanda ‘’otitis eksterna’’ olarak da adlandırılır, kulak kanalında genellikle suya maruz kalma veya pamuklu çubuk kullanımıyla oluşan travma ile ilişkili bir infeksiyondur.
Yabancı cisim — Dış kulak yolunun yabancı cisim ile tıkanması iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. Bu durum daha çok boncuk, kuruyemiş gibi nesneleri dış kulak yoluna yerleştiren çocuklarda görülür.
Kemik lezyonları — Bunlar kulak kanalında genellikle soğuk suda yüzmeyle bağlantılı kötü huylu olmayan kemik büyümeleridir.
Aural atrezi adı verilen dış kulak kanalı kusurları — Doğumsal bir problemdir ve sıklıkla mikrotia adı verilen dış kulak yapısındaki bozukluklarla birlikte görülür.

İletim tipi işitme kaybına neden olabilen orta kulak yapılarından kaynaklanan durumlar şunlardır;
Orta kulak sıvısı veya infeksiyonu - Orta kulak boşluğu normalde hava içerir, ancak iltihaplı hale gelebilir ve sıvı dolabilir (otitis media). Bu bölgede sıvı ile aktif bir infeksiyona orta kulak iltihabı denir ve genellikle ağrılıdır ve ateşe neden olabilir. Seröz otitis media, aktif infeksiyon olmaksızın orta kulakta sıvıdır. Her iki durum da çocuklarda yaygındır. Kronik orta kulak iltihabı, kalıcı kulak akıntısı ve / veya kulak zarında veya orta kulak kemiklerinde (kemikçikler) hasarla ilişkilidir.
Kulak zarının çökmesi - Orta kulaktaki basınç dengesizliği, östaki borusunun fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir ve kulak zarının orta kulak kemiklerine doğru çökmesine neden olabilir.
Kulak zarındaki delik — Kulak zarındaki bir delik (timpanik membran adı verilir) travma, infeksiyon veya östaki tüpü işlev bozukluğundan kaynaklanabilir.
Kolesteatom – Orta kulak boşluğunu kaplayan hücreler, derimizin hücre tipinden farklıdır. Orta kulakta deri hücreleri (skuamöz epitel) bulunduğunda buna kolesteatom denir. Kolesteatomlar küçük bir yumru veya cep olarak başlar, ancak büyüyebilir ve kemiklere zarar verebilir.
Orta kulak kemiklerinde hasar — ​​Bu travma, infeksiyon, kolesteatom veya geri çekilmiş kulak zarından kaynaklanabilir.
Otoskleroz - Bu, orta kulaktaki üzengi kemiğinin etrafındaki kemiklerle kaynaştığı ve ses tarafından titreşmesinin bozulduğu bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.

Tedavi seçenekleri nelerdir?
İşitme kaybı yaşıyorsanız, size tanı koyabilecek bir KBB uzmanı görmeli ve cerrahi prosedürler dahil olmak üzere tedavi seçenekleri hakkında bilgi almalısınız. Değerlendirmenin kritik bir parçası, bir odyolog (işitme fonksiyonunu test eden bir profesyonel) tarafından kaybınızın ciddiyetini belirlemek ve işitme kaybının tipini tayin etmek için yapılacak bir işitme testi olacaktır.

Muayene, işitme testi ve gerek görülürse yapılacak Tomografi/ MRI gibi görüntülemeler sonucunda size uygun tedavi planı şekillenecektir.


İletim Tipi İşitme Kaybının Cerrahi Tedavisi
Ventilasyon Tüpü (Kulak Tüpü) Yerleştirilmesi
Bu cerrahi tedavi, havanın orta kulağa girmesini sağlamak için kulak zarına küçük bir tüp yerleştirmeyi içerir. Bu ameliyat genellikle kronik orta kulak sıvısı ve infeksiyonlar nedeniyle yapılır. Bu tüpler, sıvıyı boşaltarak ve orta kulaktaki iltihabı iyileştirerek işitmeyi geri kazanmaya yardımcı olabilir. Yerleştirilen tüpler genellikle ay arasında kendiliğinden düşerler.

Kanalplasti
Dış kulak kanalının tıkanması doğuştan veya sonradan edinilmiş olabilir. Bu durumlarda, yeni bir kulak kanalının oluşturulması işitmede iyileşme ile sonuçlanacaktır.

Timpanoplasti
Kulak zarının delinmesi, orta kulak kemikçiklerinin yeterince titretme yeteneğini azaltarak işitme kaybına neden olacaktır. Kulak zarındaki delikler infeksiyon veya travmadan kaynaklanabilir. Kulak zarındaki deliğin onarımı ya kulak kanalından ya da kulak arkasından bir kesi ile yapılır. Kulak zarının onarımı kas veya kıkırdağı çevreleyen yumuşak doku ile yapılabilir.

Ossiküler Rekonstrüksiyon (Kemikçiklerin yeniden yapılandırılması)
Orta kulakta bulunan kemikçikler kısmı olarak hasarlanabilir veya kemikçiklerin bazıları mevcut olmayabilir. Bu, doğuştan veya kronik infeksiyonun bir sonucu olabilir. Kulak kemikçiklerinin onarımı için protezler kullanılabilir. Protezler hastalığa bağlı olarak, orta kulakta bulunan üç kemikçiğin (çekiç-örs-üzengi) yerine geçebilecek (TORP) ya da çekiç veya örs kemikçiğinin yerine geçebilecek (PORP) şekilde kullanılabilir.   

Stapedektomi
Otoskleroz,üzengi kemikçiğinin  tabanında sertleşmenin olduğu metabolik bir durumdur. Bu, iç kulağa giden ses titreşiminin azalmasına neden olarak işitme kaybına neden olur. Otoskleroz kalıtsal geçişi olan bir hastalıktır ve kadınlarda daha sık görülür. Otoskleroz, hastaların yaklaşık üçte ikisinde her iki kulağı da tutar. Bu hastalığın cerrahisinde üzengi kemiğinde sertleşmenin olduğu kısım çıkarılır ve çıkarılan kısma bir piston yerleştirilerek kemikçikler ve iç kulak arasındaki bağlantı sürdürülmüş olur.


 

Kulak tıkanıklığı balon operasyonu ile düzeltilebiliyor

Önemli görmeyip geçiştirdiğimiz bazı rahatsızlıklar ileride daha ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Çoğu zaman yutkunmayla, balon şişirmeyle ya da sakız çiğnemekle düzelebilen kulak tıkanıklığı da bu rahatsızlıklardan biri. Kulak tıkanıklığı artık balon operasyonu ile kısa sürede düzeltilebiliyor.

Yaklaşık cm uzunluğundaki östaki tüpü, orta kulakla geniz bölgesi arasında bulunan ve orta kulağın hava basıncını ortam basıncına göre dengeleyen bir organımız. Bu dar tüp, kulağa yakın olan 1/3'lük kısımda kemikten, geniz bölgesine yakın olan 2/3'lük kısımda kıkırdaktan oluşuyor. Östaki tüpü, normalde kapalı olsa da yutkunma, esneme ve çiğneme hareketleri ile açılabiliyor. Bu hareketler orta kulağa hava geçişini sağlarken, orta kulakta oluşan mukusu dışarı atıyor. Bu şekilde kulak zarı daha iyi şekilde titreşiyor.


Orta kulakta sıvı birikebiliyor

Tüpün tıkalı olması ya da yeteri kadar açılmaması sonucunda oluşan ‘östaki tüpü disfonksiyonu’, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, sinüs enfeksiyonları ve geniz eti büyümelerinin etkisiyle ortaya çıkıyor ve östaki tüpünde ödem oluşturarak tıkanmaya neden oluyor. Çoğu zaman geçici ve hafif olan bu tıkanmalar, orta kulakta sıvı birikimine ve iltihaba yol açabiliyor. Çocukların daha sık orta kulak iltihabına yakalanma nedeni de östaki tüpünün kısa ve dar olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca çocukluk çağında başlayan östaki probleminin, kulak zarlarında çökmeye ve orta kulak sıvı birikimine neden olarak, kronik orta kulak iltihabına ve işitme kaybına yol açabiliyor.

Kulak ağrısı yapıyor

Östaki tüpü disfonksiyonu olan kişiler, en ufak basınç değişikliklerine bile duyarlı oluyor. Yükselti farklılıklarında hemen kulaklarının tıkandığı ve zor açıldığı görülüyor. Bu kişiler için uçak yolculuğu çekilmez bir hal alabiliyor, özellikle iniş sırasında kulaktaki aşırı ağrı çok rahatsızlık verebiliyor. İndikten sonra saatler ve hatta günlerce kulakta tıkanmaya bağlı boğuk sesli işitme oluşuyor.

Kulak tıkanıklığı nasıl geçer?

Bazı kişilerde kronik östaki tüpü tıkanmasına bağlı işitme hatta denge sorunları görülebiliyor. Bu nedenle kulağı tıkananlar için önerilen sık yutkunma, sakız çiğneme, esneme ve balon şişirme önerileri bir işe yaramıyor. Bu kişilerde rahatsızlığın kesin çözüme ulaşması gerekiyor. Son birkaç yıldır ülkemizde de uygulanmaya başlayan özel bir yöntemle östaki tüpü disfonksiyonu tedavi edilebiliyor. ‘Östaki balon dilatasyonu’ denilen bu yöntemle burundan endoskop yardımıyla girilerek, östaki tüpü ağzından bir kateter ilerletiliyor ve tüpün kıkırdak bölümünde, iki dakika süre ile balon şişirilerek dilatasyon (genişleme) sağlanıyor. İşlem genel veya lokal anestezi ile yapılabiliyor.

Tüp yönteminden daha iyi bir alternatif

Bu yöntemle birçok kişiye tüp takma işlemine gerek kalmıyor. Ameliyat sonrası kişiler herhangi bir ağrı duymuyor ve komplikasyon riski de yok denecek kadar az. Ameliyat sonrası başarıyı artırması için bir hafta süre ile kişiye ağzı ve burnunu kapatarak, kulaklara basınç vermesi ya da balon şişirmesi tavsiye ediliyor. Ameliyat ancak 6 yaşın üstündeki kişilere uygulanabiliyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası