minyatür sanatının ilk örnekleri / Minyatür Sanatı Nedir? Minyatür Sanatının Tarihi Önemli Minyatür Sanatçıları | TÜBİTAK Bilim Genç

Minyatür Sanatının Ilk Örnekleri

minyatür sanatının ilk örnekleri

Minyatür sanatı nedir? Minyatür sanatının tarihçesi, Türkiye'deki ve dünyadaki örnekleri nelerdir?

Eski dönemlere ait pek çok eserde karşımıza çıkan minyatür sanatı ince bir el işçiliği gerektiren bir sanattır. Batı ülkelerinde minyatür Doğuda ülkelerinde ise nakış olarak bilinen bu tarihi sanat çok küçük boyuttaki resimleri ince ince işleyerek birleştirmeyi temel almaktadır. Minyatür sanatında perspektif kullanılmaz önemli detaylar ve kişiler önde ve büyük bulunurken daha önemsiz detaylara ise arkalarda yer verilir. Anlatılmak istenenin direkt ve net olarak verildiği bu sanatın örneklerine çok eski el yazması kitaplarda rastlanabilmektedir. Kendine has pek çok özelliği barındıran bu sanatta önemli detaylardan bazıları renklerin canlı kullanılması, ışık ve gölge oyunlarına yer verilmemesi, nesnelerin üstünün kapatılmaması sayılabilir. Minyatür, çok ufak detayları barındıran işlenmiş küçük resim olarak tanımlanabilir. Kelime kökeni ise Latincede kırmızı boya manasına gelen "miniare" kelimesidir. 

funduszeue.info

Eski dönemlerde yavru kedilerin kıllarıyla uygulanan bu sanatın ne kadar detaylı ve incelik isteyen bir sanat olduğu buradan anlaşılmaktadır. Eski dönemde kullanılan malzemeler arasında toprak, yumurta sarısı (renk vermek için) , tutkal sayılabilir. Osmanlı saraylarında ise eserlere parlaklık verilmesi için altın e gümüş tozu minyatür sanatında kullanılmıştır.

MİNYATÜR SANATININ TARİHÇESİ

Tarihte bilinen ilk minyatürler Mısır'da milattan önce 2. yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir. İlerleyen dönemlerde ise Roma, Yunan, Bizans ve Süryani topluluklar elyazmalarını minyatürlerle süslemiştir. Hristiyanlık dininin yayılma döneminde ise minyatür sanatı İncil süsleme sanatı olarak kullanılmıştır. Minyatür sanatı altın çağını Ortaçağ'ın sonlarına doğru  İran, Irak ve Orta Asya ve Anadolu'da yaşamıştır. Anadolu'da Türk ve Pers hanedanlıklarında gelişmiş seviyeye ulaşan bu sanat Türk tarihinde daha da eskilere dayanmaktadır.

funduszeue.info

Minyatür sadece göze değil akla da hitap eder minyatür eserine bakıldığında yapan kişi hakkında bilgi kazanılabilir minyatürü yapılan kişiler veya olaylar ile ilgili de bilgi edinilebilir. Örneğin önce duran büyük kişinin arkadaki kişilerden daha iyi bir statüsü olduğu minyatüre bakılarak anlaşılabilmektedir.

funduszeue.infoDÜNYADA MİNYATÜR SANATI

Pek çok kültüre dair bilgi veren minyatür eserleri Orta Asya ve Orta Doğu'da doğup gelişmiş sonrasında Avrupa ülkelerine de yayılmıştır. Baskı makinelerinin bulunmasından sonra Avrupa'da minyatür sanatı daha çok madalyonların üzerine portre yapmak amacıyla kullanılmıştır. yüzyıldan sonra ise fildişi üzerine minyatür sanatı uygulama akımı doğmuştur. Minyatür sanatı eskisi kadar yaygın olmamakla birlikte dar bir sanatçı çevresi tarafından geleneksel bir sanat olarak devam ettirilmektedir. 

sjpg

TÜRKLERDE MİNYATÜR SANATI

Türk tarihinde minyatür sanatının geçmişine bakıldığında ilk kez bu sanatı Orta Asya'da yaşayan Uygurlar tarafından yapıldığı görülmektedir. Minyatür sanatı geleneksel Türk sanatlarından biridir ve Uygurlar tarafından 8. ve 9. yüzyıllardan günümüze dek gelmiştir. İslam öncesi pek çok örneğine rastlanan minyatürler Selçuklular döneminde ise İran ilişkilerinden dolayı İran kültüründen etkilenmiştir. Türk minyatürleri genellikle tezhip ile çerçevelenerek ortaya koyulmuştur. 

funduszeue.info

Bu sanat Osmanlı'da nekş sanatı olarak bilinmiş ve ustalarına nakkaş denmiştir. Osmanlı imparatorluğu süresince de minyatür sanatı devam etmiş ve bu dönemlerdeki eserlerde de Selçuklu ve İran etkileri sürmüştür. Osmanlı Devleti döneminde pek çok tanınmış minyatür sanatçısı olmakla beraber Osmanlı'nın son dönemlerinde yaşanan yenileşme hareketleri minyatür sanatını da etkilemiş ve bu sanat dalında batı etkisi görülmeye başlanmıştır. Türk minyatür sanatçıları arasında öne çıkan isimler  ise Levni, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi olarak söylenebilmektedir.

funduszeue.info

GÜNÜMÜZDE MİNYATÜR SANATI

Türk tarihinde kültürel mirası yansıtan klasik bir süsleme sanatı olarak kabul edilmiş bu sanat olan minyatür, UNESCO  İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne de eklemiştir. Minyatür sanatı yalnızca Türkiye içerisinde değil Türk kültür coğrafyasının genelinde büyük bir tarihi ve kültürel değere sahip olan bir sanattır ve artık insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmektedir. Minyatür sanatı günümüzde yerini çağdaş resme bırakmış olsa da geleneksel bir sanat olarak varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Türkiye'de Süheyl Ünver'in isteği ve çabaları doğrultusunda tekrar gün yüzüne çıkmış minyatür sanatı günümüzde Arya Kamalı, Günseli Kato, Nusret Çolpan, Gülbün Mesera, Gülçin Anmaç ve yetişmekte olan birçok genç sanatçı tarafından icra edilmeye devam edilmektedir.

Minyatür sanatı

Minyatür sanatı

Minyatür sanatı

KAYNAK: Demirören Haber Ajansı (DHA)

kaynağı değiştir]

Bilinen en eski minyatürler Mısır'da rastlanan ve MÖ 2. yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir. Daha sonraki dönemlerde Yunan, Roma, Bizans ve Süryani elyazmaları da minyatürlerle süslenmiştir. Hristiyanlık yayılınca minyatür özellikle elyazması İncil'leri süslemiştir.

Avrupa'da minyatür sanatı 8. yüzyılın sonlarında gelişti. yüzyılda minyatürün, süslenecek metinle doğrudan doğruya ilgili olması gözetilmeye ve dinsel konulu minyatürlerin yanı sıra dindışı minyatürler de yapılmaya başlandı.

Minyatür sanatı, geç Orta Çağ'da İran, Irak, Orta Asya ve Anadolu'da bulunan Türk ve Pers hanedanlıkları döneminde yüksek bir gelişmişliğe ulaştı.

Türkler'de minyatür geleneği Orta Asya'da Uygurlar döneminde İslam öncesinde ortaya çıkmıştı. Uygur halkları arasında yayılmış Mani dininin kurucusu, Müslümanların “Mâni-i nakkaş" diye andıkları bir ressamdı ve kitaplarını resimlerle süslemişti. Turfan'da eski bir Mani kütüphanesinin kalıntıları arasında arkeolog Albert von Le Coq tarafından bulunup yılında yayımlanan Maniheist Uygur minyatürleri, Selçuklu minyatürlerinin öncüsü kabul edilir.[4]

Selçuklu Hanedanının İran ile ilişkilerine bağlı olarak minyatür sanatı İran etkisinde kalmış; Osmanlı minyatür sanatı da Selçuklu ve İran minyatürlerinden etkilenmiştir.[1] İran ve Selçuklu etkisi yüzyıla kadar sürdü. II. Mehmed döneminde, padişahın resmini de yapmış olan Sinan Bey adlı bir nakkaş, II. Bayezid döneminde ise Baba Nakkaş diye tanınan bir sanatçı yetişti. yüzyılda Reis Haydar diye tanınan Nigarî, Ahmetcan Barlas, Haydar Kay, İsmail Can, Gazi Capır, Nakşî ve Şah Kulu ün yaptılar. Gene aynı dönemde, Behzad'ın öğrencisi olan Horasanlı Aka Mirek de İstanbul'a çağrılarak saraya başnakkaş (başressam) yapılmıştı.Minyatür sanatı Osmanlı'da I. Süleyman döneminde zirveye ulaştı. Mustafa Çelebi, Selimiyeli Reşid, Süleyman Çelebi ve Levnî yüzyılın ünlü nakkaşlarıdır. Levnî, geleneksel anlayışın dışına çıkarak kendine özgü bir biçim geliştirmiştir. yüzyıl başlarında yenileşme hareketleriyle birlikte minyatürde de batı resim sanatının etkileri görüldü.

Minyatür sanatının uygulama şekli yüzyıllar boyunca her toplumda değişiklikler gösterdi. Boyalar genellikle topraktan üretilmekte; renkleri üst üste kullanmak için boyalar su ile inceltilmekte; parlaklıklarını artırmak için ise içlerine yumurta sarısı katılmaktaydı. yy.’a gelindiğinde ise yumurta sarısının yerini tutkal aldı. Osmanlı Devleti'nde özellikle padişahlara sunulan albümlerde boyanın yanı sıra altın ve gümüş kullanıldı.[4]

Baskı makinesinin bulunuşundan sonra Avrupa'da minyatür daha çok madalyonların üzerine portre yapmak için kullanıldı. yüzyıldan sonra fildişi üzerine yapılan minyatürler yaygınlaştı. Daha sonra minyatür sanatına karşı ilgi azalmakla birlikte dar bir sanatçı çevresinde geleneksel bir sanat olarak sürdürüldü.

Günümüz minyatürü[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^abTonguç, Aslıhan. "Geleneğin Yenilenmesi: Minyatür, Bakış ve Farklı Görme Rejimleri Bağlamında "Fatih Portreleri" Çözümlenmesi". Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Dergisi Cilt 5, Sayı 9, Yıl 12 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım &#;
  2. ^abcdKonak, Ruhi. "Minyatür Sanatı Bağlamında Minyatür ve Nakış Kelimelerinin Anlamına İlişkin Bilgiler". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 19 (1):. 25 Mart tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Kasım &#;
  3. ^Binark, İsmail. "Türkler'de Resim ve Minyatür Sanatı"(PDF). Vakıflar Dergisi, Sayı 12, yıl 3 Kasım tarihinde kaynağından arşivlendi(PDF). Erişim tarihi: 9 Kasım &#;
  4. ^abNimetzade, Sabina (). "Türk-İslam El Yazmalarındaki Minyatür Resimlerde Şehir ve Kültür". Geçmişten Günümüze Şehir ve Çocuk Cilt 2. Canik Belediyesi, Kültür Yayınları No 16 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Haziran &#;
Wikimedia Commons'ta Minyatür ile ilgili ortam dosyaları bulunmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası