php hangi programda yazılır / PHP Nedir? Nasıl Kullanılır? - Pomelo Soft

Php Hangi Programda Yazılır

php hangi programda yazılır

En iyi PHP editörleri

5601 Ağustos 2012 ~ Musa Avcı — Genel


PHP konusunda aldığımız bilgi, birikim ve tecrübelerin yanı sıra bu işi nerede ve nasıl icra ettiğimiz de önemli. Bu nedenle size PHP’yi en verimli ve en rahat yazabileceğimiz bazı editör ve IDE’lerden bahsedeceğim.

  1. Sublime Text 3
  2. PhpDesigner
  3. Notepad++
  4. Eclipse PDT
  5. NetBeans
  6. PhpStorm
  7. Zend Studio
  8. Aptana

Konuya girmeden kısaca IDE ve editör farkından bahsetmek gerekirse de; editörler günlük hayatta çok kez kullandığımız adı üstünde ilgili formatları açıp düzenlememizi sağlarlar. IDE’nin açılımı ise “Integrated Development Environment” türkçesiyle “Tümleşik Geliştirme Ortamı”. Yani sadece yazmak ve düzenlemekle kalmayıp aynı zamanda yazdığınız kodu derleyip çalıştırabilen ve bir çok geliştirme fonksiyonunu içinde bulunduran programlamlardır.

Sublime Text 3


Takdir edersiniz ki Sublime Text‘i ilk sıraya yazmamın bir sebebi var. Yakın zamanda tanıştığım ve “en sevdiğim editörler” listemin başına geçen Sublime Text, hem sade tasarımıyla hem de arkasında yatan çok süper eklenti desteğiyle neredeyse bir çok popüler editörün ve IDE’nin yaptığı şeyleri her işletim sisteminde (Cross-platform) yapabiliyor.

Bir lisans değeri $70 (~150TL), pahalı gözükse de isterseniz ücretsiz olarak kullanabiliyorsunuz. Ücretsiz olarak kullanırken tek etkisi ara sıra(dosyanızı kaydederken) sizi “hadi artık satın alın” şeklinde bilgilendirmesi oluyor. Bana soracak olursanız gerçekten satın almayı hak eden sade, temiz ve isteğinize göre çok fonksiyonlu bir editör.

PhpDesigner


Yazılım geliştirme sürecinde ihtiyacınız olan tüm fonksiyonları içinde barındıran bir PHP IDE ve PHP editörü. Adı özellikle PhpDesigner olsa bile çok sağlam HTML5, Javascript ve CSS desteği de bulunuyor. Kendi içinde bulunan FTP, SVN ya da GIT bölümleri ile hiç başka program açmadan sadece PhpDesigner ile tüm işinizi sonuna kadar yapabilirsiniz. Siz yazarken kodlarınızı deneyip yazım hatalarını bulup ilgili satırları işaretlemesi, basit gibi görünse de bunu onlarca ufak hatayla çarptığınızda gerçekten çok zaman kazandıran bir özelliği olduğunu anlayabilirsiniz.

Ticari kullanım lisansı $69, kişisel kullanım lisansı ise $29. Eğer isterseniz bunu da ücretsiz(21 gün) kullanmayı deneyebilirsiniz.

Notepad++


İşin aslı Notepad++‘ı başka editörleri kullanıyor olasanız bile mutlaka kurun. Yani yanlış anlaşılmasın aslında tek başına bile yetecek bir editör, fakat ben ondan daha fazlası olduğunu düşündüğüm için her türlü bilgisayarınızda barındırmanızı öneriyorum.

Kurduktan sonra sağ menünüze yer edinen “Edit with Notepad++” seçeneği çoğu üşendiğiniz durumlarda can kurtaran görevi görüyor. Gayet hafif ve çok hızlı, bu nedenle anında müdahelelerde çok işine yarayabilir.

Eclipse PDT


Bencil olmayan bu harika IDE; bir çok programlama dilinine özel geliştirme araçları eklentileri ile hizmet veriyor. Bence Eclipse IDE kategorisinde birinci sırada yer almalı, fakat genel olarak değerlendirdiğimizde bu alanda en iyiyi belirleyenin başka şeyler de olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca buradaki sıralamamı çok ciddiye almayın, yani Eclipse PDT sonda olması en kötüsü o olduğu anlamına gelmiyor. Bu yazıyı hazırlarken bir çok başka editörü atladım ve yazmadım, hepsini yazsam Google’dan farkımın olmayacağını düşündüm 😀

Ve sonuç olarak en yukarıdaki listeye yazıp burada resimleriyle gösterip açıklamadığım bir kaç editör/IDE daha var. Onları da inceleyip karar vermeyi size bırakıyorum. Fakat yukarıda da dediğim ve ilk sıraya koyduğum gibi; benim önerim Sublime Text 3‘dir.

Varsa sizin de beğendiğiniz editörleri burada paylaşabilir ya da burada paylaşılanların iyi ve kötü yanlarını yazabilirsiniz.

Bir sonraki PHP serüveninde görüşmek üzere, kendinize iyi bakın!

Etiketler:best php editoreclipse pdten iyi PHP editören iyi PHP IDEnotepad++php editorPHP editörlerPHP IDEphp yazma programısublime text

Yazılanlar ilgini çektiyse, yenilerinden haberdar olmak için e-mail bültenine abone olabilirsin.

10 Tüyo ile PHP Dersleri

PHP dersleri aramaya başlamadan önce, öğrenim planınızı ve bu dile olan yaklaşımınızı düşünmek için bir dakikanızı ayırmalısınız.

PHP öğrenmiş olan profesyoneller mesleklerini elde etmek için sayısız saatlerini harcadılar. Amansızca PHP dersleri gördüler. Onların yolundan gitmek istiyorsanız siz de aynı motivasyona sahip olmalısınız. Bu şekilde ideal olarak hızla ve verimli bir biçimde PHP öğrenebilirsiniz. Öğrenme metotlarınız ne kadar yavaşsa, PHP geliştiricilik alanında iş bulmanız ya da hayalinizdeki uygulamayı yapmanız da o kadar fazla zamanınızı alacaktır.

Hatta yavaş ve verimsiz öğrenme metotlarının daha da kötü bir yanı da sizin öğrenmekten vazgeçip hevesinizin kırılmasına sebep olabilirler! Hatta Harvard ve MIT tarafından yürütülen araştırmalara göre online kurslara yazılan insanların ancak %4’ü bunları başarıyla bitiriyor. Doğal olarak PHP dersleri için de aynı oran geçerli.

Peki ben sizin o %96’dan birisi olmanızı engellemek için ne yapabilirim?

Peki ya  PHP nedir ne işe yarar? Şöyle ki PHP öğrenmek için gerekli olan 10 tane tüyoyu bir araya getirdim. Bu tüyolar PHP’ye olan yaklaşımınızı verimli hale getirecek, sizi motive edecek ve potansiyel engellerden kaçınmanızı sağlayacak. Sizi doğru PHP dersleri yönüne iletecek ve yolunuzu bulmanızı sağlayacak.

O halde başlayalım!

Eğer bu makaleye programlamaya yeni başlayan birisi olarak geldiyseniz, hangi programlama dilini öğreneceğiniz konusunda belirgin bir tercihiniz olmayabilir. Öncelikle PHP nedir cevaplamak gerekli. Bu genelde bir sorun yaratmasa da, ileride hedeflerinize ulaşmak için farklı programlama dillerine ihtiyacınız olduğunu fark ettiğiniz zaman sizler için bir sorun oluşturabilir.

PHP genellikle web geliştirmede kullanılan, sunucu taraflı bir programlama dilidir. Eğer birkaç ay içinde Rockstar’da çalışmak istediğinize ve bir sonraki Grand Theft Auto oyununun yapılmasına katkı sağlamak istediğinize karar verdiğinizde, o zaman bu tür oyun kodlama durumlarında daha çok kullanılan C ya da C++ gibi bir programa yönelebilirsiniz.

PHP dersleri almanın bir sürü mükemmel sebebi vardır. Bunların arasında şunlar da var:

  • WordPress becerilerinizi bir sonraki seviyeye taşımak istiyor olabilirsiniz. Eylül 2018 tarihinden beri bütün web sitelerinin %7’si WordPress kullanmakta. WordPress de PHP ile çalıştığına göre, bu büyük bir PHP talebi demektir. Eğer Joomla ya da Drupal gibi başka içerik yönetim sistemleri kullanmak istiyorsanız, sizlere bunların da PHP ile idare edildiklerini söylemekten keyif duyacağım.
  • PHP göreceli olarak diğer programlama dillerine göre öğrenmesi daha kolay olarak kabul edilir.
  • PHP internete yerli olduğu için, projelerinizi internete çok daha hızlı ve zorluk çekmeden koyabileceksiniz. Bunu diğer dillerde bu kadar kolay yapamayabilirsiniz. Bu da yaptığınız çalışmaların sonuçlarını diğer dillere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde görebileceğiniz anlamına geliyr.

O yüzden PHP öğrenmeye başlamadan önce, bunları göz önünde bulundurun ve PHP’nin ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediğine karar verin. PHP nedir anladıktan sonra kararınızı verebilirsiniz.

Artık PHP dersleri almak istediğinize göre, aynı zamanda bunu kullanacağınız bir hedefinizin olması da önemlidir. PHP dersleri alarak öğrenmek çok uzun bir işlem haline dönüşebilir ve bu konuda motivasyonunuzun olması size çok yardımcı olacaktır. BitDegree’nin Online PHP Öğrenin dersi gibi eğitimler öğrenme sürecini eğlenceli ve etkileşimli bir hale getirebilir. Bu tür derslerde PHP’nin temellerini öğrenirken bir yandan da proje yaparak eğitim sürecini çok daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. En kolay ve eğlenceli biçimde sen de PHP öğren ve web geliştiricilerinin arasına katıl!

Bu şekilde öğrenme sürecinin ilgi çekici ve bağlantı kurulabilir bir hale gelecektir. Bundan daha iyi bir yöntem de tabii ki aklınızda bir proje olmasıdır. Eğer aklınızda bir projeyle birlikte hareket ederseniz, projenize uygulamak için neleri öğrenmek istediğiniz konusunu iyice öğrenebilirsiniz.

Yeni gelişen PHP becerilerinizi sık sık alıştırma yaparak geliştirmeniz gerekli. Sizi projenizi oluşturma konusunda bundan daha iyi motive edecek başka bir şey yok. Hatta becerileriniz geliştikçe projenizin farklı sürümlerini bile oluşturabilirsiniz. Örnek olarak, basit bir telefon rehberi uygulaması yazabilir ve bu uygulamaya telefon ekleme ve silme gibi basit bir özellik verebilirsiniz. Ancak becerileriniz geliştikçe bu uygulamayı bir veri tabanına bağlarsınız. Daha sonra daha ileri seviye özellikler koyabiliriniz. Ondan sonra da uygulamayı yayınlarsınız ve artkadaşlarınızı bu uygulamayı denemeye çağırıp sonuçları size bildirmelerini isteyebilirsiniz.

Siz daha farkına varmadan bir milyardan fazla insanı birbirine bağlayan ve reklamlardan edindiği kazançla milyarlarca dolar üreten bir sonraki sosyal ağ sitelerinden birinin sahibi olabilirsiniz. Kim bilebilir?

İlk programlama diliniz olarak PHP iyi bir seçim olsa da, web geliştiricilik konusunda attığınız ilk adım olmamalı. PHP dersleri almadan önce, HTML öğrenmeyi düşünün.

Eğer daha henüz öğrenmediyseniz, PHP dersleri ile öğrenmeye başlamadan önce zamanınızı HTML öğrenerek geçirmeye adamalısınız. HTML bir işaretleyici dildir. Bu da onu bir programlama dilinden farklı kılıyor. Web sayfalarının temelini oluşturur. Bu da temel olarak yazdığınız kodun web sayfasının resimler ve metinler gibi temel öğelerini oluşturduğu anlamına geliyor. İşaretleyici bir dille herhangi bir programlama fonksiyonu gerçekleştiremezsiniz. Bu yüzden öğrenmesi göreceli olarak kolaydır. PHP’nin ortaya çıkma sebeplerinden biri de zaten HTML ile yapılmış olan sitelerin daha dinamik ve hareketli olmasını sağlamaya çalışmaktı.

Genel olarak PHP, HTML’nin daha dinamik olmasını sağlamak için yapıldığından dolayı, PHP belgelerinde genellikle HTML görülebilir. Hem çoğu PHP uygulamasında HTML görebilirsiniz, hem de PHP geliştirme derslerinde ve eğitim rehberlerinde genel olarak rastlayabilirsiniz. Bu derslerin çoğu sizlerin zaten HTML bildiğinizi varsayacaktır.

O yüzden kendinizi her ikisini birden öğrenirken bulmak yerine, temel HTML öğrenmek için birkaç saatinizi ayırın. PHP dersleri almak ve dili öğrenmek aylar alsa da HTML öğrenmek için ihtiyacınız olan zaman birkaç saatliktir. BitDegree’nin Yeni Başlayanlar için HTML Dersi kursuyla başlayabilirsiniz. Bu kursun beklenen bitim süresi de 51 dakika!

learn php

Öğrenmeyi daha verimli kılmanın en iyi yollarından biri de pasif öğrenmek yerine aktif öğrenme metodunu uygulamanızdır. Pasif öğrenmek, izleyerek/okuyarak/dinleyerek bilgiyi absorbe etmek demektir. Aktif olarak öğrenmek ise bir proje ya da problem üzerinde çalışırken öğrenmek demektir.

Eğitim uzmanları aktif öğrenme tekniklerinin pasif öğrenme tekniklerine karşı olan avantajları konusunda fikir birliği içindeler. Sorun şu ki aktif öğrenme eğitim materyali hazırlamak pasif öğrenme materyali hazırlamaktan çok daha zor.

BitDegree’nin ‘Online Olarak PHP Öğrenin’ dersi aktif öğrenme deneyimi konusunda çok iyi bir örnek. Kurstaki her bir dersi geçmeniz için, o derste öğrendiğiniz şeyleri kod düzenleyicide uygulayarak bir problem çözmeniz gerekmekte. Uygulamalı ve etkileşimli yöntemlerle en iyi biçimde PHP öğren.

learn php

Pasif öğrenmeye dair iyi bir örnek de YouTube videosu izlemektir. Burada bir eğitmen hareketli sunum üzerinde kendi sesiyle fonksiyonların ne olduğunu size anlatmaktadır. Pasif öğrenme metotları da belli yerlerde kullanışlıdır. Bu şekilde eğitmen daha önce hiç duymadığınız bir fonksiyonun ne olduğunu sizlere en iyi biçimde açıklayabilmektedir.

Size tavsiyem pasif öğrenme tekniklerini komple es geçmeniz değil ama onları daha aktif hale getirmeye çalışmanızdır. Derste anlatılanlardan örnekler hazırlayabilir ve bunları kendiniz için not edebilirsiniz. Sonra bu notlarda kendi değişimlerinizi yaparsınız ve ne sonuç verdiğini gözlemlersiniz.

Bu tavsiyeye dikkat edin. Eğer gerçek hayatta bir alanda çalışıyorsanız, bilerek bazı şeyleri kırmak iyi bir fikir olmayabilir. Eğer WordPress’le çalışıyorsanız, WordPress’in kaynağındaki PHP dosyalarına genellikle dokunmamanız önerilir. Bunları bozmayın.

Ancak oluşturduğunuz çevrimdışı dosyalarda, ya da WordPress tema dosyalarınızda, bir şeyleri bozmak fena fikir değildir. Bunları eski haline getirirken çok fazla şey öğreneceksiniz.

Bu tavsiye sürekli olarak web sayfalarınızı bozmanız gerektiği anlamına gelmez. Sadece bunu yapmaktan korkmamanız gerektiği anlamına gelir. Bir şeylerin ters gitmesi mükemmel bir öğrenme deneyimidir. Sorun ne kadar büyükse, çözümü de o kadar iyi biçimde arayacaksınız.

Yeni başlayanlar için BitDegree’deki ‘Online Olarak PHP Öğrenin’ gibi interaktif kod düzenleyiciler deney yapmak için harika ortamlardır. Unutmayın ki o kod düzenleyicide ne yaparsanız yapın hiçbir şekilde bütün BitDegree sitesini çökertemezsiniz, o yüzden deney yapmaya devam edin. Sizlere sunulan PHP dersleri sitenin tamamını çökertmeyecektir.

Eğer bir sorunu çözme konusunda birden fazla fikir aklınıza geliyorsa ve yalnızca bir tanesi işe yaradıysa, diğer fikirleri de deneyin. Web geliştirmede genellikle bir şeyin birden fazla çözümü olur o yüzden ilerlemek yerine her çözümü deneyin.

learn php

Eğer bir şeyleri bozacaksınız, hata bildirimlerini açmak iyi bir fikir olabilir. Genellikle varsayılan olarak bu özellik açıktır, ama PHP uygulamanızı bozduğunuz bazı zamanlarda bazen sadece bomboş bir ekran görürsünüz.

Bir hata bildirimi görmek için, php.ini dosyanızda şu satırları girerek hata çözümünü etkinleştirin:

ini_set('display_startup_errors', 1);

ini_set('display_errors', 1);

error_reporting(-1);

Bu sizin aşağıdaki (yazılmamış bir noktalı virgülle ilgili olan) bir hatayla karşılaştığınız zaman sorunu debug edebilmeniz için en azından yardımcı bir mesaj gelmesini sağlayacaktır.

learn php

Hem kodlama eğitiminiz sırasında, hem de profesyonel geliştiricilik hayatınızda, sentaks hatalarına yaşamınızdan ciddi bir zaman ayırmak zorunda kalacaksınız.

Sentaks hatası basit olarak PHP’nin anlamadığı bir şey yazdığınız anlamına gelir. Bir değişkenin ismini yanlış yazmış olabilirisiniz ve bu da onu ilk oluşturduğunuzdaki adıyla aynı olmayabilir. Ya da ifadenizin sonuna noktalı virgül koymayı unutmış olabilirsiniz. Noktalı virgülü sık sık unutacaksınız zaten.

JavaScript gibi bazı programlama dilleri, PHP ile karşılaştırıldıkları zaman noktalı virgül kullanımı konusunda daha serbest olabiliyorlar. Bazı noktalarda PHP de serbest olabiliyor: Mesela bazı durumlarda PHP tahlarınızı kapatmamanız iyi bir şey olarak görülür. Bazı durumlarda ise tek bir noktalı virgülü yazmamanız komple bütün uygulamayı yok edebilir.

O yüzden sentaksınıza çok dikkat edin. Programlamada yazıları doğru biçimde yazmanız çok önemlidir.

Sentaks hatalarının olasılıkları hakkındaki bu bilgi size çok faydalı olacaktır. Bize programın ne zaman çalışmadığını anlatır. Bütün programı silip baştan başlamadan önce, sentaks hatalarını kontrol edin.

Kodlamayı öğrendikçe, kodlarını sunma konusunda çok titiz davranan deneyimli eğitmenlerden ders alacaksınız. Ve eğer böyle değillerse, kendinize farklı bir eğitmen bulun.

İlk başta bütün o boşluk bırakmalar, satırlara ayırmalar ve hizlamalar yapay görünebilir. Eğer kod çalışıyorsa çalışıyordur, değil mi? Boşluklar kimin umrunda?

Eh, daha önce yazdığınız bir kodu düzeltmek için geri geldiğiniz zaman sizin umrunuzda olacak. Daha da kötüsü, okunabilir bir kod yazmadığınız zaman iş arkadaşlarınız da zorluk çekecekler. Hatta iş arkadaşlarınız bu yüzden sizden nefret ettikleri zaman siz çok umursayacaksınız.

İyi yazılmış bir kod 7. ipucundaki hatalarla uğraşırken çok işinize yarayacak. Eğer bütün kodunuzu bir sırada hizalarsanız, bilgisayar bunu okuyabilir. Ancak eğer bir noktalı virgülü kaçırdıysanız siz ya da sizin gibi birisinin bunu görebiliyor olması lazım.

Hangi örnekte yazılmamış olan bir noktalı virgülü görmek daha kolaydır?

learn php

Yukarıdaki mi yoksa aşağıdaki mi

learn php

Eğer bariz değilse, bu ikisi de aynı kod. Tek fark bırakılan boşluklarda.

Kodun ilk halinde sona yazılmış olan noktalı virgülleri görmek çok daha kolay. HTML span taglerini elde ederken ve (<?php) ile açıp (?>) ile PHP taglerini kapatırken hizalama yapmak aynı zamanda bir kapanış tagi kullanmayı unutmamanızı sağlayacaktır.

İkinci halinde ise her şey birbirine girmiş durumda. Şimdi kayıp bir noktalı virgülü aramak için sadece sonlara bakmak yerine bütün bir kodu kontrol etmeniz gerekmekte. PHP tagleri nerede başlayıp nerede bitiyor? İlk halinde kendi satırları var ancak ikinci halinde açılış ve kapanış taglerini bulmak için bütün bir kodu taramanız gerekmekte.

Ayrıca kodunuzu temiz, net ve okunabilir tutmanın yanısıra, kendinize o kodu yazarken aklınızdan ne geçtiğini hatırlatmak için notlar da yazabilirsiniz.

Yorumlar PHP okuyucu tarafından dikkate alınmayacak olan satırlardır. Yazdığınız şeyi önüne iki tane sağa yatan çizgi koyarak yoruma dönüştürebilirsiniz.

// Bunun gibi.

Bilgisayar bu yorumları tamamen görmezden gelecektir. Bu da bunların amaçsız olduğu gibi bir izlenim yaratabilir. Ancak kodlar bilgisayar içinken, yorumlar insanlar içimdir. Özellikle de karmaşık bir şey yazıyorsanız, yorumlar sizin ve diğer insanlar için oldukça kullanışlu bir hale gelebilirler. İleride bu kodum programa için ne anlama geldiğini hatırlamanız konusunda çok yardımı olacaktır. Örnek olarak aşağıda kendi yorumumu yazdım. Bu WordPress dizimini ne zaman öğrendiğimi kendime hatırlatmak için yazdım. Gri görünen yorum önünde bir // ile başlamakta.

learn php

Yorumlar kendinize işleri nasıl götüreceğinizle ilgili ufak notlar bırakma konusunda harika olabilirler. Bir acemi olarak şimdi yazdığınız koda gelecekte dönme olasılığınız çok yüksek. Birisi size daha önce oluşturduğunuz bir şeyi yeniden oluşturmanızı söylerse, söylediği koda dönüş yapmak sizin için artık Google’dan bir şeyi bulmak kadar kolay hale gelecektir.

Genel olarak eğer kodunuz temiz, net ve anlaşılması kolaysa her şey kolaylaşacaktır. Yorumlar bu anlamda çok kullanışlıdırlar.

Bir sorunla karşılaştığınız zaman, ilk refleks genelde yardım istemek olur.

Şimdi yardım istemekte aslında bir sorun yok. Aslında çoğu insan size bunun teşvik edilmesi gerektiğini söyleyecektir. Ancak takıldığınız andan itibaren yardım isterseniz, derslerden çok fazla şey öğrenemezsiniz. Eğer kendi başınıza çözümü bulabilirseniz çok daha fazla öğreneceksiniz. Bir soruyu sormanın doğru zamanı vardır.

Bu daha çok bir kodlama eğitim kampında karşınıza çıkabilecek bir sorunmuş gibi görünüyor, çünkü eğitim kampında elinizi kaldırım eğtimenden yardım isteyebilirsiniz. Ancak BitDegree gibi her derse geribildirim yapmanıza izin veren ve eğitmenin de karşılaştığınız her soruna karşılık verebileceği derslerde de aynı sıkıntı söz konusu olabilir.

learn php

Unutmayın, PHP dersleri ile öğrenirken arkanızda lastik izi bırakmanıza gerek yok - bu dili öğrenen ilk kişi siz değilsiniz.

Sizden önce oldukça fazla insan bu yollardan geçti, ve sordukları sorular internetin her yerinde. Ayrıca yardım etmek isteyen insan sayısı da çok fazla, o yüzden onların cevapların da internetin her yerinde.

Özellikle de eğitim deneyiminizin başlangıcındaysanız ve PHP’nin temellerini öğreniyorsanız, sormak istediğiniz sorunun bir başkası tarafından cevaplandırılmamış olma olasılığı çok az. O yüzden eğer PHP ile ilgili bir sorununuzla ilgili bir cevap arıyorsanız, o zaman diğer bütün sorunlarınızda yaptığınız şeyi yapın ve Google’ı kullanın!

Arama sonuçlarının en tepesinde büyük ihtimalle sorduğunuz sorunun ürpertici bir biçimde tam olarak da aynısını Stackoverflow’da sormuş birisiyle karşılama olasılığınız yüksek.

Eğer sorunuza karşılık bulamıyorsanız, PHP’nin de diğer diller gibi olduğunu unutmayın. Kullanıcılarının onu nasıl kullanacağıyla ilgili kapsamlı dökümantasyona sahip. Kullanım kılavuzu biraz ağır olsa da, BitDegree’de daha yenilir yutulabilir bir bilgi tabanı bulunmaktadır.

learn php

PHP dersleri alarak bu dili öğrenirken karşınıza çıkabilecek zorluklardan biri de eğitmenlerin eğitimlerin içinde kullandığı teknik dil olabilir.

İyi bir eğitmen sizlere PHP’nin temellerini basit ingilizceyle açıklayabilmelidir. Ancak daha ileri seviyelere geçtiğinizde, eğitmen bazı teknik tabirler kullanmak zorunda kalabilir. Bunu daha karmaşık olan ileri seviye kavramları açıklayabilmek için mecburen yapacaktır.

Yapabileceğiniz en iyi şey yeni öğrendiğiniz bu kelime dağarcığınızda cümleleri yeterli biçimde anlayabilecek kadar kelimeleri öğrenmek olabilir. Ne yazık ki ardında yatan kavramları anlamadan PHP’yi tam anlamıyla asla kavrayamayacaksınız, ki bu da teknik dili öğrenmek zorunda olmak demek. PHP nedir ne işe yarar ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Basit bir örnek “fonksiyonunuza bir değişkeni argüman olarak nasıl geçirebilirsiniz” cümlesini anlayabilmek olacaktır.

BitDegree’nin ‘Online Olarak PHP Öğren” dersi değişkenler, fonksiyonlar ve argümanlar gibi konuları temel PHP müfredatına dahil ederek kapsıyor. Yani eğer bu dersi sonuna kadar tamamlarsanız, o cümlenin sizin için hiçbir anlama zorluğu çıkartmıyor olması lazım. Eğer bunun biraz zor olduğunu düşünüyorsanız, o zaman her kelimenin ait olduğu jargonu bir yere not edebilirsiniz. Bu şekilde ileride PHP eğitiminizde karşınıza çıkarsa böyle bir cümleyi rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Bu rehberdeki tüyolar sizleri daha iyi bir PHP öğrencisi olmak üzere hazırlayacaktır. Bu şekilde eğitim sürecinizin çok daha pürüssüz işlemesini sağlayabileceksiniz. PHP nedir ne işe yarar öğrendikten sonra artık yolunuza daha güvenle devam edebilirsiniz.

Bu ipuçlarının çoğunun PHP öğrenme yolculuğunuzda size daha iyi bir başlangıç sunması için oluşturulmuş olsa da, bazıları da ileri seviye PHP kullnıcılarının eğitimleri için faydalı olacaktır.

Gene de bilmelisiniz ki eğer PHP öğrenmeye karar verdiyseniz ve konuyu araştırdıysanız, geriye yapılacak tek bir şey kalıyor…

PHP öğrenme zamanı gelmiş demektir!

Bu biraz zorlu bir süreç olabilir, aynı öğrenmeyi seçtiğimiz diğer her şeyde olduğu gibi. PHP nedir öğrenip üzerinde uzmanlaşmaya başladıktan sonra sonuçlar elde etmeye başlayacaksınız. Ama gene de güzel bir yol ve işin sonunda müthiş büyüklükte bir ödül var. Bu rehberdeki tüyoları dinleyin ve çok işinize yarayacaktır.

Eğer bana sormak istediğiniz bir soru olursa sakın çekinmeyin. Basitçe aşağıya bir yorum bırakın ve mümkün olduğunca kısa bir zamanda size dönüş yapacağım!

Dürüst geri bildirimde bulunun

Gerçek fikrinizi bırakarak en iyi online eğitim platformunu seçmek isteyen binlerce insana yardımcı olun. Pozitif veya negatif de olsa tüm geri bildirimler dürüst oldukları sürecek kabul ediliyor. Taraflı geri birimleri veya spam'leri yayınlamıyoruz. Deneyiminizi, fikrinizi veya tavsiyenizi paylaşmak istiyorsanız sahne sizin!

PHP

Ana SürümEk SürümYayın TarihiNotlar 1 1.0.0 1995-06-08"Personal Home Page Tools(Kişisel Anasayfa Araçları)" olarak anılıyordu ve kısaltımı "PHP" idi. 2 2.0.0 1997-11-01Yaratıcısı ve geliştiricisi "en hızlı ve en sade araç" olarak, web sayfaları için geliştirdi. 3 3.0.0 1998-06-06Sürüm kişisellikten, kurumsallığa geçti. Zeev Suraski ve Andi Gutmans tekrar basit dil bilgisini yazdı. 4 4.0.0 2000-05-22Daha ileri seviye dil bilgisi eklendi/Zend Motoru denilen dil bilgisi denetleyicisi getirildi. 4.1.0 2001-12-10'Süper globaller' tanıştırıldı. (, , , vb...) 4.2.0 2002-04-22register_globals öntanımlı olarak engellendi. 4.3.0 2002-12-27CLI tanıştırıldı, CGI ekleri yapıldı. 4.4.0 2005-07-11 ve betikleri için eklenmeler yapıldı. 4.4.8 2008-01-03Çoğu güvenlik sorunları ve hatalar düzeltildi. Son kalıcı PHP 4 sürümü oldu. Gerekli ise, güvenlik güncellemeleri 2008-08-08 e kadar sürdü. 4.4.9 2008-08-07Daha fazla açık onarıldı. PHP 4 serileri için son sürüm oldu. 5 5.0.0 2004-07-13Zend Motoru II ile yeni obje modelleri geliştirildi. 5.1.0 2005-11-24Eklenen değişkenler ile performans artışı gözlemlendi. 5.2.0 2006-11-02Filtreleme öntenımlı olarak iptal edildi. 5.2.11 2009-09-16Hata ve güvenlik sorunları çözüldü. 5.2.12 2009-02-25Güvenlik ve veri tabanı iletişimi güçlendirildi. 60 adet hata düzeltildi. 5.2.13 2010-07-22Hatalar düzeltildi. 5.2.14 2010-12-17Hatalar düzeltildi. PHP 5.2.x sürümleri geliştirilmesi durduruldu. 5.3.0 2009-06-30Namespace desteği, Atlama kodları (goto ile limitlendi), Yerli PHP arşivlemesi (phar),Windows desteği arttırıldı, sqlite3 geliştirildi, fileinfo, mime_magic yerine daha iyi bir MIME desteği için getirildi, uluslararası olarak "ereg" kod yapısı iptal edildi. 5.3.1 2009-11-19100'den fazla hata düzeltildi, bazı küçük sorunlar da düzeltildi. 5.3.2 2010-03-04Çok geniş bir hata düzeltimi yapıldı. 5.3.3 2010-07-22Başlıca hata ve güvenlik sorunları onarıldı. FPM[ölü/kırık bağlantı]5.4 2012-03-01Trait desteği geldi, diziler için kısa sözdizimi desteği geldi. Register_globals, safe_mode, allow_call_time_pass_reference konfigürasyon değerleri session_register(), session_unregister() ve session_is_registered() metotları ile birlikte kaldırıldı. Dahili web sunucu desteği eklendi. Bellek kullanımı düşürüldü, mevcut fonksiyonelite üzerinde performansı artıran çok sayıda iyileştirme yapıldı. 5.5 2013-06-20Yeni makine kodu önbellekleme eklentisi (Zend Optimizer+) geldi. GD resim işleme kütüphanesine yeni fonksiyonlar eklendi. Parola şifreleme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha üst seviyede güvenlik sunmak üzere password_hash() ve password_verify() metotları geldi. try {} catch() {} sözdizimine diğer üst seviye dillerde bulunan finally bloğu eklendi. 5.6 2014-08-28Belirsiz sayıda parametre alan fonksiyonlar (variadic functions), sabitlere (const) numerik işlemlerle (+, -, * ...) tanım yapabilme, üs alma operatörü (**) eklendi. 7 7.0 2015-12-03 Zend Engine 3.0 ile önceki sürümlere göre performansı önemli derecede arttırıldı[9]. ?? Operatörü, üç yollu karşılaştırma operatörü ve anonymous sınıflar eklendi. Unicode desteği geldi. 7.1 2016-12-01 Void tipi eklendi, sınıf sabitlerini (const) kapsülleme, boşaltılabilir (nullable) tip, birden fazla hata (exception handling) yakalayabilme.[10]7.2 2017-11-30 Object tipi eklendi, abstract metodlar artık override edilebiliyor.[11]7.3 2018-12-06 is_countable fonsiyonu, Esnek Heredoc ve Nowdoc Sözdizimleri [12]7.4 2019-11-28 Ok fonksiyon, ön yükleme, sınıflarda tip özelliği, geliştirilmiş tip varyansları, dizilerde dağıtma operatoru, null işaretleme operatörü [13]8 8.0 2020-12-3 İsimli parametreler, union türleri, nitelikler, constructor nitelik promosyonu, nullsafe operatörü, match ifadesi, JIT(Just in Time), static türünde değer döndürme, mixed türü, throw ifadesi, nesnelerde ::class sözdizimi, try-catch sözdiziminin hata değişkeni belirtmeden kullanımı, parametre listelerinin sonunda virgül kullanımı, string değişkenlerde otomatik Stringable arayüze geçiş, str_contains() fonksiyonu, str_starts_with() ve str_ends_with() fonksiyonları, string birleştirme önceliği.[14][15]8.0.1 2021-01-07 Bazı hatalar giderildi.[16]8.0.2 2021-02-04 Bazı hatalar giderildi.[17]8.1.0 2021-11-25[18]Sayılama (İngilizce: enum) desteği eklendi. [19]8.2.0 2022-12-08 [20]Sadece okunabilir sınıflar (İngilizce: Readonly classes) eklendi. [21]

PHP Nedir? Nasıl Kullanılır?



PHP, 1995 yılında Danimarkalı bilgisayar yazılımcısı Rasmus Lerdorf tarafından geliştirilmiş olan bir programlama dilidir. İlk geliştirildiği dönemlerde kişisel web sitelerine giren ziyaretçilerin sayısını tespit etmekte kullanılan uygulama, kısa süre içerisinde benimsenerek birçok kişi tarafından kullanılır hale gelmiştir.

PHP Nedir?

PHP günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan web tabanlı, açık kaynak kodlu programlama dilidir. Özellikle web uygulamaları geliştirmek ve dinamik web sayfalarının oluşturulması amacıyla kullanılır. PHP, sunucu tarafında çalışır ve HTML’e gömülebilme özelliğine sahiptir. PHP site ve PHP programlar için kullanılabilen dil, hala geliştirilmekte olup oldukça basit bir biçimde indirilebilmektedir.

PHP Hangi Alanlarda Kullanılır?


  • PHP sunucu tarafında, yani arka planlarda çalışarak birçok işlemin yerine getirilmesini sağlar. PHP ile yazılan işlemler browserler (tarayıcılar) tarafından yorumlanarak bazı sonuçlar üretilir. Elde edilen bu sonuçlarla HTML, CSS veya Java Script türü betik dillerin daha kullanışlı ve görsel olması mümkün hale gelir. Bu tarz kodlanan web siteleri, dinamik web sitesi olarak adlandırılır. PHP kodlarının kullanılmasıyla neler yapılacağı veya yapılacak işlemlerin sınırları belirlenemez. Çünkü yapılabilecek işlemlerin sınırını kullanıcının hayal gücü belirler. PHP kullanımı ile yapılabilecek web uygulamaları,

  • Forum, sınav sayfaları, içerik yönetim sistemleri gibi web tabanlı veritabanı uygulamaları,
  • E-posta uygulamaları
  • E-ticaret siteleri
  • Kullanıcı etkileşimli web sitelerinde kullanılabilmektedir.
  • İnternet üzerinde gezinilen birçok sitenin alt yazılımında bulunan PHP, günümüzün en popüler web siteleri olan Facebook, Google, Wikipedia, Yahoo, Baidu, Twitter, WordPress, Tumblr, Digg, Joomla gibi mecralarda kullanılmaktadır. Web tasarımları başta olmak üzere programlama ve oyun tasarımlarında sıkça kullanılır olması, PHP yazılım dilinin ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir.

    PHP Nasıl Çalışır?

    PHP veri tabanlı çalışır bu sebeple Java ve C dilleri gibi derlenmeye ihtiyaç duyulmaz. PHP kodları sunucu tarafından derlenerek kullanıcıya HTML çıktısı gösterilmektedir. Ancak kullanıcı tarafından PHP kodları görülmez, kullanıcıya, sunucuda derlenmek suretiyle HTML olarak aktarılır. Kısaca PHP uzantısına sahip bir dosya oluşturmanız halinde, içerisinde HTML, CSS, Javascript ve PHP kodları bulunmaktadır. Uygulama esnasında PHP motoru bu sahifedeki bütün PHP kodlarını ayıklar. Sonrasında ayıkladıklarını çalıştırarak sonucu kod yazılımcısının istediği şekilde kullanıcıya gösterir.

    Kaynak: https://www.php.net/

    PHP Kullanımı

  • PHP kullanabilmek için, öncelikle bilgisayarlarınıza birtakım localhost modüllerinin yüklenmesi gerekir. Bunu sağlamak adına hazır Xampp Server gibi hazır programların kullanılması mümkündür. Düzenli, hızlı anlaşılır ve kolayca PHP kodu yazabilmek içinse birtakım editör programlarının kullanımından yararlanmak gereklidir. Bu programlar arasında en kullanışlı olanı Notepad++ editör programıdır. Bunun dışında Sublime Text, Eclipse ve Net Beans gibi programlar da kullanıma uygundur. Notepad++ oldukça geniş bir eklenti havuzuna sahiptir. Sublime Text ise PHP yazan programcıların en sık kullandığı program olarak bilinmektedir. Diğer iki program NetBeans ve Eclipse, çok fazla modül barındırması sebebiyle başlangıç seviyesinde olanlar için bir hayli karmaşık bir yapıya sahiptir.

    PHP Kullanımının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

    PHP kullanımına ilk başlangıç yapanlar basit bir adres defteri yaparak işe başlayabilir ve özenli bir çalışma sonrasında PHP developer olma imkânına sahip olabilirler. PHP kullanımı sayesinde sağlanacak avantajlar arasında en önemlileri:

  • Herhangi bir ücrete tabi değildir.
  • Açık kaynak kodlu olması sebebiyle kaynağına bakabilir, bu konuda tecrübe sahibiyseniz geliştirilmesine katkı sağlayabilirsiniz.
  • Mssql, mysql, oracle gibi farklı birçok veritabanı ile çalışır.
  • Linux tabanlı olmasına rağmen sanal sunucularla birlikte birçok faklı işletim sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışabilir.
  • Kolay kod dizilimine sahip olması, hızlı öğrenim avantajı sağlar.
  • Oldukça hızlı olması sebebiyle PHP çalışma motoru kodları hemen tanımlayarak ona göre çıktı hazırlar.
  • Derlemeye ihtiyaç duyulmadan bir notpad yardımıyla kod yazılımı yapılabilir.
  • Bir FTP programı ve hosting yardımıyla kolayca yayınlanabilir.
  • PHP içerisinde bulunan Framework yardımcıları sayesinde işlerinizi kolaylaştırır.
  • Dünya devi olan Facebook, Google ve Instagram gibi mecraların API servislerini kullanmak suretiyle kendi web sitenizi tasarlayabilir ve site ziyaretçinizin Facebook ile giriş yapması halinde tüm profil bilgilerine erişebilir, profillerine yazı eklemesi yapabilirsiniz.
  • PHP’de yer alan birçok yardımcı öge sayesinde excel’e belge aktarımı, excel dosyası oluşturma ve pdf dosyası oluşturma işlerini oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
  • PHP dili öğrenmek isteyenler internet üzerinden kolayca öğrenebilirler. Ayrıca kodlamalarda veya farklı sorunlarda internet üzerinden yapılacak kısa bir araştırma kolayca çözüm yolları bulunmasına olanak sağlar. Sağladığı birçok avantaj sebebiyle günümüzde oldukça sık kullanılan PHP, bireysel veya kurumsal çapta geniş bir kullanım alanına sahip bulunmaktadır.

    PHP Neden Kullanılmalıdır?

    Günümüzde web sitelerini daha dinamik bir görünüme kavuşturmak amacıyla etkin bir biçimde kullanılan PHP,

  • Arayüz tasarımı ( Front-End)
  • HTML, CSS, JavaScript dillerinin veritabanına bağlanması ve çalışır hale gelmesi
  • Yönetici arayüz aracılığı sayesinde web sitelerinin daha dinamik bir hale dönüştürülmesini mümkün kılmaktadır.
  •  

Sade ve yalın bir web sitesinin, bu konularda bilgi sahibi olmayan biri tarafından düzenli bir şekilde güncellenmesi ve arama motorları sırası bakımından zenginleştirilmesi mümkün değildir. Bu sebeple PHP dili neredeyse hemen her sitede kullanılır hale gelmiş bulunmaktadır. Böylece site sahipleri kullanım amaçları doğrultusunda ciddi gelirler elde etmektedir. Günümüzde PHP kullanılmak suretiyle hazırlanmış ve internet kullanıcılarına sunulmuş birçok web tabanlı yazılım mevcuttur. Bunlar arasında Forum yazılımlarında vBullettin, MyBB, SimpleMachine, XenForo, SMF öne çıkmaktadır. Alışveriş sitesi yazılımlarında ise,

  • Opencard
  • PrestaShop
  • UberCard
  • ZenCard
  • WooCommerce gibi dünyaca ünlü web tabanlı yazılımlar dikkat çekmektedir.

Blog yazılımlarında WordPress, Joomla gibi uygulamalar, internet hizmetleri sunan WHMCS gibi yazılımlar da PHP kullanılarak oluşturulan web tabanlı yazılımlar arasında yer almaktadır. Bu yazılımlar arasında en sık kullanılanı ise WordPress’tir. Temalar konusunda hiçbir sıkıntı çekilmeyen WordPress her tarzda uygulamaya uygun yapıda olması sebebiyle, PHP kullanımıyla birçok farklı projenin yapılabilmesine olanak sağlıyor.

Personel Home Page ( PHP) diğer yazılım dillerinde bazı önemli farklılıklar sebebiyle ayrılmaktadır. Bu özelliklerin en önemlileri ise özgün ve amaca uygun olarak yazılabilir olması, yazılımcısını özgür kılması, NET, ASP gibi dillere göre saha kolay öğrenilebilir bir yapıya sahip olması ve güvenlik açığının bulunmamasıdır.

Ülkemizde ve dünyada her 10 internet kullanıcısının en az 6 tanesinin ziyaret ettiği Facebook’un PHP diliyle yazılmış olması, güvenlik açısından ne denli sağlam bir yapıya sahip olduğunu gösteren önemli bir örnektir. PHP dili kodlarının yazılabilmesi adına kullanılan editör programları arasında Notepad++ öne çıkmakta olup özellikle PHP kod yazılımına yeni başlayanlar için oldukça uygun görülmektedir. PHP kullanmanın yararlarından biri de, temiz bir kod yapısı oluşturulması halinde sunucuya aşırı yükleme yapmadan kullanım olanağı sağlamasıdır.

PHP Nedir? Ne İşe Yarar ile İlgili Video

  • https://youtu.be/jiyFUdkV1vY

  • WordPress Nedir? WordPress Nedir?
  • Java Nedir?Java Nedir?

Pomelo Soft Yazılım - Tüm hakları saklıdır.

© 2023 Powered by Pomelo Soft.

SİZİ ARAYALIM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası