bağımsız milletvekili aday nasıl olunur / Bağımsız Milletvekili Ve Cumhurbaşkanı Adaylarının Ödeyeceği Ücret - Memurlar.Net

Bağımsız Milletvekili Aday Nasıl Olunur

bağımsız milletvekili aday nasıl olunur

Bağımsız Milletvekili Olmak İçin Kaç Oy Gerekli 2023?

Haberler

Gündem

Bağımsız Milletvekili Olmak İçin Kaç Oy Gerekli 2023?

14 Mayıs seçimlerinde birçok siyasi partinin milletvekili adayı listelerde yerini aldı. Ayrıca bazı illerimizde siyasi partilerden bağımsız milletvekilleri de aday olarak yer aldı. Vatandaşlar seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, sonuçları takip etmeye başladı. Merak edilen konulardan bir tanesi de bağımsız milletvekillerinin oy oranı oldu. Peki bir bağımsız milletvekilinin mecliste yer alması için kaç oy alması gerekir?

İşte detaylar...

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü sandık başına giderek 13. cumhurbaşkanını ve milletvekillerini belirlemek için oyunu kullandı.

Türkiye, 14 Mayıs Pazar günü sandık başına giderek 13. cumhurbaşkanını ve milletvekillerini belirlemek için oyunu kullandı.

TBMM'de şu anda toplam 577 milletvekili bulunuyor. 14 Mayıs seçimlerinde ise toplam 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı yer aldı.

TBMM'de şu anda toplam 577 milletvekili bulunuyor. 14 Mayıs seçimlerinde ise toplam 24 siyasi parti ve 151 bağımsız milletvekili adayı yer aldı.

Bağımsız Milletvekili Olmak İçin Kaç Oy Gerekli 2023?

Bağımsız Milletvekili Olmak İçin Kaç Oy Gerekli 2023?

D'Hondt Sistemi Detayları İçin:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Nasıl Milletvekili Olunur? Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?


Yeni yapılan düzenlemelere göre 18 yaşını dolduran her birey, milletvekili olabiliyor. Yapılacak olan başvurularla, partilerden veya bağımsız olarak milletvekili adayı olabilir.

Nasıl Milletvekili Olunur?

Milletvekili olmak isteyen bireyler, nasıl bir yol izleyeceği hakkında araştırma yapabiliyor. Milletvekili oldukça önemli bir meslektir. 18 yaşından küçükler milletvekili adayı olamıyor. 18 yaşını dolduran her birey, milletvekili adayı olarak halkın önüne çıkabiliyor. Milletvekili olabilmek için bireylerin sahip olduğu bazı mesleklerden istifa etmesi gerekiyor.

Savcılar, hakimler, memurlar ve öğretim elemanlarının milleti vekili olabilmesi için mesleklerinden resmi olarak istifa etmesi gerekiyor. Aday adaylığına başvuru yapmak isteyen kişiler, mesleklerinden istifa etmesiyle birlikte başvuru yapabiliyor.

Milletvekili Olma Şartları Nelerdir?

Milletvekili olmak için istenen şartlar kişilerin araştırdığı önemli bir konudur. Milletvekili olabilmenin ilk şartı yaş şartıdır. 18 yaşını doldurmayan kişiler milletvekili adayı olamıyor. Milletvekili olacak kişilerin mesleklerinden istifa ederek, istifa ettiğini ispat etmesi gerekiyor. Savcılar ve hakimler de bu meslek grupları arasında yer alan mesleklerdir. Aday olacak kişilerin herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmaması da, aranan şartlar arasındadır.

Milletvekili olma şartları nelerdir? Milletvekili olmak için kaç yaşında olmak gerekir?

Milletvekili olmak isteyenler milletvekili nasıl olunur ve milletvekili olma şartları gibi konuları merak etmektedirler. Milletvekili olma şartları zaman içinde değişiklik gösterdiği için güncel bilgileri takip etmek gerekmektedir. Milletvekili olma gereklilikleriyle ilgili merak edilen sorulardan önce milletvekili görevlerini inceleyelim;

- Milletvekilleri kanun koyabilir, kanun kaldırabilir ve kanun değiştirebilir

- Bakanlar Kurulu'nu ve Bakanları denetlemesini gerçekleştirir

- Kanun hükmünde kararname çıkarabilir

- Bütçe tasarılarını görüşür ve kabul eder

- Gerektiğinde savaş ilanının çıkmasına ve para basılmasına karar verir.

- Hem genel hem de özel af ilanını çıkartmak

- Milletler arası anlaşmaların onaylanıp onaylanamayacağının uygunluğuna karar vermek

Görevlerini bu şekilde sıralayabileceğimiz milletvekillerinin sahip olduğu ayrıcalıklardan en önemlileri ise ikiye ayrılmaktadır. Milletvekili ayrıcalıklarından ilki yasama dokunulmazlığı ikincisi ise yasama sorumsuzluğudur.

Milletvekili Nasıl Olunur? Şartları Nelerdir?

Milletvekili olmak için milletvekili seçilme yeterliliği şartlarını taşıyor olmanız gerekmektedir. Milletvekili seçilme yeterliliğiyle ilgili en çok merak edilen, seçilmek için yeterlilik yaşının kaç olduğudur. Milletvekili olmak için kaç yaşında olmak gerekir dediğimizde bu yaş sınırının önceden 30 olduğunu söyleyelim. Ancak yapılan yeniliklerle yaş sınırı 2006'da 25' e, 2017'de de 18'e düşürüldü. Yani milletvekili olmak için kaç yaşında olmak gerekir sorusunun cevabı 18'dir. Milletvekili olma şartları sadece yaş konusuyla ilgili değildir. Milletvekili seçilme yeterliliğiyle ilgili diğer belirlenen diğer şartlarsa şu şekilde;

- 18 yaşını doldurmuş olmak

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

- Kısıtlı olmamak, hür olmak

- Herhangi bir kamu görevinde yasaklı pozisyonda olmamak

- 1 seneden daha uzun bir zaman hapis cezası almamış olmak

- Taksirli suçların hiçbirinden kesinlikle hapis cezası almamış olmak

- Yüz kızartıcı suçlardan herhangi birini işlememiş olmak. Devlet sırlarını açığa çıkarmak, kaçakçılık vb. gibi suçlar yüz kızartıcı suçlara örnek gösterilebilir.

- İdeolojik gösterilere katılmamış olmak

- Erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması

- Eğitim konusunda en az ilkokul diplomasına sahip olması

Milletvekili seçilme yeterliliği konusunda gerekli şartlara sahip kişiler milletvekili olmak için nasıl bir yol izlemelidirler? Milletvekili nasıl olunur diye merak edenler için söylemeliyiz ki iki seçenek bulunmaktadır. Bu kişiler bağımsız aday olabileceği gibi siyasi partiden de katılım sağlayabilir. Eğer siyasi partiden seçimlere katılmak istiyorsanız her partinin farklı ücret belirlediğini söyleyelim. Ancak kadın adaylar ücret ödemeden de seçime katılabilmektedirler. Siyasi parti kapsamında milletvekili olmak isteyenler ön başvurularını yaparlar ve başvuru, partinin lideri tarafından değerlendirilir. Başvurusu kabul edilen milletvekilleri mazbatalarını alarak görevlerine başlayabilirler. Bağımsız aday olmak isteyenler içinse durum daha farklıdır. Milletvekili seçilmek için bağımsız adayların İl Seçim Kurulu'na başvuru yapmaları gerekmektedir.

Milletvekili olabilmek için merak edilen bir konu daha vardır. Bu konu memurlar milletvekili adayı olabilir mi sorusunun ta kendisidir. Memurlar milletvekili olabilir mi dediğimizde bazı görevlerde olan memurların milletvekili adaylığına başvurmadan istifa etmesi gerekmektedir. Miletvekili olmak için kimler istifa etmeli?

- Hakim ve savcılar

- Yüksek Öğretim Kurumları'na bağlı kurul üyeleri ve öğretim elemanları

- Silahlı Kuvvet çalışanları

- Yüksek Yargı Organlarına mensup kişiler milletvekili adayı olabilmek için görevlerinden istifa etmek zorundalardır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır