3 derece sit alanı nedir / 3. derece sit alanı imar izni

3 Derece Sit Alanı Nedir

3 derece sit alanı nedir

  Sağlık 

funduszeue.info arkeolojik sit alanına inşaat yapmak!

3. derece bir arkeolojik sit alanına inşaat yapmak ile ilgili detaylar haberimizde yer alıyor.

18 Mayıs Cumartesi

funduszeue.info arkeolojik sit alanına inşaat yapmak!
Sit alanlarının dereceleri arasında yer alan funduszeue.info arkeolojik sit alanına inşaat yapmak detaylarını sizler için araştırdık.

Sit alanı, devlet tarafından kamu yararına koruma altına alınan ve bu alanlarda yapılaşmaya ve değişime izin verilmeyen alanları denir. Kültür mirasının korunması açısından sit alanlarının büyük bir önemi vardır. Sit alanları amacına ve niteliğine sınıflandırılır ve bu sınıflar kendi içerisinde derecelendirilir.  

funduszeue.info arkeolojik sit alanına inşaat yapmak detayları şu şekilde;
3. derece arkeolojik sit alanları yeni düzenlemelerin yapılabileceği alanlardır. Bu kapsamda koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilir. Yani bu kapsamda bu alanlara inşaat yapmaya belli zaman ve koşullarda izin verilebilir. 

3. derece arkeolojik sit alanlarında yapılaşma ve detayları Kültür Bakanlığı tarafından hazırlanan Arkeolojik Sitler, Koruma ve Kullanma Koşulları kapsamında şöyle;
III. Derece Arkeolojik Sit: Koruma - kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır.

Bu alanlarda,
a) Geçiş dönemi yapılanma koşullarının belirlenmesine, Geçiş dönemi yapılanma koşullarının belirlenmesinde;
- Öneri yapı yoğunluğunun, mevcut imar planı ile belirlenmiş yoğunluğu aşmamasına,
- Alana gelecek işlevlerin uyumuna,
- Gerekli alt yapı uygulamalarına,
- Öneri yapı gabarilerine,
- Yapı tekniğine ve malzemesine, Mevcut ve olası arkeolojik varlıkların korunması ve değerlendirilmesini sağlayacak bir biçimde çözümler getirilmesine,

b) Varsa onaylı çevre düzeni ve nazım plan kararları ile yerleşime açılmış kesimlerinde arkeolojik değerlerin korunmasını gözeterek, koruma amaçlı imar planlarının yapılmasına,

c) Bu ilke kararının alınmasından önce Koruma Amaçlı İmar Planı yapılmış yerlerde planın öngördüğü koşulların geçerli olduğuna.

ç) (Değişik 18/01/ tarih, sayılı  Resmi Gazete, 29/12/ tarih ve sayılı İlke Kararı) Bu alanlarda Belediyesince veya Valilikçe inşaat izni verilmeden önce, ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilerek, sondaj sonuçlarına ilişkin raporun, kültür varlığının bulunması halinde varsa kazı başkanının görüşleri ile birlikte müze müdürlüğünce koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçebileceğine,

d) III. Derece arkeolojik sit alanı olarak belirlenen arkeolojik sit alanlarında koruma kurullarının, sondaj kazısı yapılacak alanlara ilişkin genel sondaj kararı alabileceğine,

e) Taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetine tesir etmeyecek şekilde ilgili koruma kurulundan izin almak koşuluyla birleştirme (tevhit) ve ayırma (ifraz) yapılabileceğine,

f) Bu alanlarda, taş, toprak, kum vb. alınmamasına, kireç, taş, tuğla, mermer, kum, maden vb. ocaklarının açılmamasına, toprak, curuf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzemenin dökülmemesine,

g) Ülke enerji üretimine getireceği katkı ve kamu yararı doğrultusunda bu alanlarda koruma kurulunca uygun görülmesi halinde rüzgar enerji santralları yapılabileceğine,

h) Sit alanlarındaki su ürünleri üretim ve yetiştirme tesislerine ilişkin yürürlüktesi ilke kararının geçerli olduğuna,  

funduszeue.info arkeolojik sit alanına inşaat yapmak sorusunun detaylarını sizler için derledik. funduszeue.info arkeolojik sit alanı yapılaşma koşulları ile ilgili gelişmeleri ve haberleri sitemizden takip edebilirsiniz.

Sit alanı ne demek sorusunun detayları için tıklayınız.

Hilal MİSİRLİ / funduszeue.info
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Sit Alanı Nedir?

Sit Alanı Nedir?

Doğal güzellikleri bozulmamış yerler, arkeolojik kalıntılar veya kendine özgü mimari anlayışıyla öne çıkan kasabalar, herkesin gezmekten zevk aldığı ve bozulmadan bugüne gelmesine hayret ettiği yerlerdir. Bu yerler için sit alanı tabiri kullanılır. Zaten o yerler de bugüne gelebilmelerini bu kavrama borçludurlar.

Sit alanı Fransızca konum, yer, mevki demek olan “site” sözcüğünden gelir. Genel olarak tarihi ve doğal güzelliklere sahip, ender bulunan alanlar sit alanı kabul edilir. Sit alanları ilan edilirken doğal değerlerin korunması ve sonraki kuşaklara bozulmadan aktarılması hedeflenir. Örneğin tarih öncesinden bugüne gelen, yapıldıkları devrin mimari, sosyal ve ekonomik özelliklerini yansıtan, geçmişteki uygarlıklar hakkında bilgilere ulaşabildiğimiz yerlere sit alanı denilir. Geçmişte önemli tarihi olayların meydana geldiği yerler veya tespit edilmiş tabiat özellikleri ile öne çıkan yerler de korunması gereken alanlar statüsünde yer alır.

Bu alanlar koruma altında tutulur ve buralarda yapılaşmaya izin verilmez veya yapılaşma belli şartlara bağlıdır. Sit alanları arkeolojik, tarihi, kentsel ve doğal sit alanları olmak üzere dörde ayrılır. Ayrıca sit alanlarının mevcut özelliklerine göre bağlı bulundukları grupların çakışması da mümkündür. Yani bir yer hem arkeolojik hem doğal sit alanı olabilir.

Sit alanlarının koruma kullanma şartlarının belirlenmesi ve denetimi önceleri Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmaktayken ’den itibaren yetkiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. Yine aynı dönemde bu bakanlık bünyesinde Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü kurulmuştur. Sit alanlarına bu müdürlük tarafından karar verilirken bu alanlarla ilgili uygulamalar için de yine aynı yerden izin alınması lazımdır. Konuyla ilgili süreç ve değerlendirmeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün ilgili internet sitesinde detaylı anlatılmıştır. (funduszeue.info?Sayfa=sss)

Arkeolojik Sit Alanı

Arkeolojik sit alanları, tarih öncesi veya tarihsel döneme ait uygarlıklar hakkında bilgiler veren alanlardır. Bu yerlerde geçmişteki insanların yaşam biçimleri, sosyoekonomik durumları ve kullandıkları mimari yapılar hakkında ipuçlarına rastlamak mümkündür. Bahsi geçen arkeolojik sit alanları, yer altında, yer üstünde ve su altında bulunabilir. Örneğin Efes Antik Kenti Türkiye’nin en büyük arkeolojik sit alanıdır.

efes antik kenti

Arkeolojik sit alanları özelliklerine ve taşıdıkları öneme göre 1., 2. ve 3. derece arkeolojik sit alanı ve kentsel arkeolojik sit alanı olmak üzere dörde ayrılır. Bu alanları koruma ve kullanma koşulları da derecelere göre değişir. Ama bu yerlerin hepsi için ortak bazı kurallar vardır. Örneğin buralarda yeni tarımsal alanlar, kireç, taş, tuğla, mermer ocağı açılamaz; buralardan taş, toprak vs. alınamaz veya bu alanlara toprak, çöp, sanayi atığı gibi malzemeler dökülemez. Sit alanlarındaki ören yerlerinde gezi yolu, bilet gişesi, bekçi kulübesi gibi düzenlemeler koruma kurulundan izin alınarak yapılır.

1. Derece Arkeolojik Sit Alanı Nedir?

1. derece arkeolojik sit alanlarında hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmez. Buralar korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. 1. derece arkeolojik sit alanlarında zorunlu altyapı uygulamaları için kazı yapılması gerekiyorsa, müze müdürlüğünün veya kazı başkanının görüşüyle konu koruma kurulunda değerlendirilir.

2. Derece Arkeolojik Sit Alanı Nedir?

Bu alanlar korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır. Yani ancak bazı kurallar dâhilinde kullanılabilirler.

3. Derece Arkeolojik Sit Alanı Nedir?

Buralar kullanma kararları doğrultusunda yeni düzenlemelere izin verilebilecek arkeolojik alanlardır. Yani koruma altında fakat yeni düzenlemeler ile birlikte kullanıma açık alanlara 3. derece sit alanı denir. Bu yerlerde inşaat izni verilmeden evvel, ilgili müze müdürlüğü uzmanları tarafından sondaj kazısı gerçekleştirilmeli, sondaj sonuçları koruma kuruluna iletilip kurul kararı alındıktan sonra uygulamaya geçilmelidir. Ayrıca yeni yapı yoğunluğunun, mevcut imar planı ile belirlenmiş yoğunluğu aşmamasına dikkat edilmelidir.

Kentsel Arkeolojik Sitler


Kentsel arkeolojik sitler, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarını içeren ve korunması gerekli kentsel dokuların birlikte bulunduğunu yerlerdir. Örneğin Sultanahmet semti kentsel arkeolojik sit alanıdır. Buralarda arkeolojik değerlerin sağlıklı ve kapsamlı envanter çalışması yapılmalıdır. Bu çalışma sonucunda hazırlanacak planlar onanmadan, parsel ölçeğinde uygulamaya geçilemez.

Kentsel arkeolojik sitlerde mevcut yıkıntı temeller üzerine, o temellerin ait olduğu eski yapı, korunması gerekli kültür varlığı niteliği taşıyorsa, ilgili Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca uygun görülmesi şartıyla yeniden ayağa kaldırılabilir.

Ayrıca bu yerler birden çok sit özelliği aynı anda bulunduğu için karmaşık sit olarak adlandırılabilir. Örneğin bir alanda kentsel doku örneği ya da mimari yapılar bulunurken, yer altında varlığı bilinen çok özel kalıntılar olabilir.

Doğal Sit Alanı Nedir?

Doğal sit alanları, kendiliğinden veya insan müdahalesi ile yapılan düzenlemeler sonucu oluşmuş sit alanlarıdır. Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip, yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır. Doğal sitler, bilimsel araştırma, jeolojik yapı, çevresel gözlemler, ekolojik gözlemler ve topografik yapı hususlarında özellikleri dikkate alınarak tespit edilir. Bu alanların korunması için bilgi verici ve uyarıcı levhalar konulur.

Örneğin doğal güzellikleriyle ünlü, bembeyaz travertenlerin yer aldığı Pamukkale veya Manyas Kuş Cenneti, sahip oldukları özelliklerinden ötürü, korunması gereken doğal sit alanlarıdır. Doğal sit alanları da kendi içinde 1.,2. ve 3. derece olmak üzere üçe ayrılır.

1. Derece Doğal Sit Alanları

Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gereken yerlerdir. Bu alanlar, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunmalıdır. 1. derece doğal sitlerde bitki örtüsünü, topografyayı, silueti bozabilecek ve tahribat yaratabilecek hiçbir eyleme izin verilmez. Ama zorunlu durumlarda altyapı çalışmalarına, otoparka, teleferik gibi yapılara izin verilebilir.

2. Derece Doğal Sit Alanları

Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi gözetilirken, kamu yararı için belirli şartlarla kullanıma açılabilecek alanlardır. Buralarda turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmez.

3. Derece Doğal Sit Alanları

Doğal yapısının korunması ve geliştirilmesi ile birlikte, bulunduğu bölgenin potansiyeli ve kullanım özellikleri göz önünde bulundurularak konut kullanımına açılabilecek alanlardır. Yani bu alanları konut kullanımına açma olanağı vardır. Ancak bu durum çevre düzeni, nazım plan ve koruma amaçlı imar planı gibi şartlara bağlıdır.

Kentsel Sit Alanı Nedir?

Kentsel sit alanları mimari, tarihsel ve estetik açıdan önemli olan alanlardır. Tarih öncesinden bugüne kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan bu yerler, yaşadıkları devirlerin sosyoekonomik ve mimari özelliklerini yansıtırlar. Buralar içinde belli oranda tescilli yapı barındırır. Örneğin Safranbolu birbirinden güzel sokakları ve kendine has dokusu itibariyle korunması gereken kentsel sit alanlarındandır.

Tarihi Sit Alanı Nedir?

Tarihi sit alanları milli ve askeri tarih açısından önemli yerleşim alanlarıdır. Buralar toplumların hafızalarında yer etmiş korunması gereken dokuları içinde barındırır. Örneğin Çanakkale Savaşı’nda kilit öneme sahip Gelibolu Yarımadası tarihi sit alanıdır. Elbette tarihi sit alanlarını da bozacak eylemlerde bulunmak yasaktır. Bu alanlar içinde yer alan anıt ve şehitliklerin düzenleme ve gerekli onarımları için projeleriyle birlikte koruma kurulundan izin alınması gerekir.

Türkiye'de bulunan sit alanları sayıları

sonu verilerine göre Türkiye’de 13 bin arkeolojik, kentsel, tarihi, 32 kentsel arkeolojik, 77 karma sit alanı vardır. Ayrıca doğal sit alanı ile çakışan yerle birlikte toplam 14 bin sit alanı mevcuttur.

Sit Alanlarıyla İlgili Son Düzenlemeler ve Eleştiriler Nelerdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ’te başlattığı Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi ile Türkiye genelinde 2,5 milyon hektar sit alanı gözden geçirildi. Aralık ’da açıklanan sonuçlara göre çalışma ile turizm sektörünün dar bir alanda boğulmaması hedefleniyordu.

Bakanlık kimi alanların doğal sit olma özelliğini kaybettiğini, bazı yerlerin ise yanlışlıkla sit ilan edildiğini bu yüzden yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Sonuç olarak yeni çalışma ile jeolojik dönemlere ait, ender bulunan ve olağanüstü özelliklere sahip yerlerin 1., 2. ve 3. derece sit olarak anılmamasına karar verildi. Bunun yerine sit alanları artık kesin korunacak alan, nitelikli doğal koruma alanı ile sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak gruplandırılacak. Bu çalışma sit kavramının altını oyduğu ve doğal güzellikleri tahrip ederek yapılaşmanın önünü açacağı endişesiyle eleştiriliyor. 

FacebookTwitter

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası