kıyma kaç saatte çözülür / Dondurulmuş Kıymayı Çözdürmenin Kolay Yolları - Yemek Tarifleri | Güzellik Bakım | Sağlık ve Yaşam

Kıyma Kaç Saatte Çözülür

kıyma kaç saatte çözülür

İşte bugün sizinle, farklı metodlar deneye deneye, nihayetinde en doğrusunu bulduğum ve acilen lazım olduğu anda, istediğim miktarda dondurulmuş kıymayı en hızlı ve sağlıklı şekilde çözmek için en iyi yöntem olduğuna inandığım, o çok gizli formülümü paylaşacağım. Ama başka kimseciklere söylemek yok. Aramızda! 🙂

Farz edin ki kıymayı kasaptan veya marketten aldınız ve eve geldiniz. Belki 500 gram belki 1 kg, her ne kadarsa artık… Diyelim ki hemen o anda kullanmayacaksınız ve ara ara yemeklerinize katarak ufak ufak miktarlarla, uzun sürede tüketmek niyetindesiniz. Eee derin dondurucuya nasıl kaldıracaksınız o zaman? Hadi bakalım cevap verin! I-ıh! İşte öyle değil… Aaaa hayır canım, ne alaka? Heh tabi tabi öyle yapın da, sonra çözülmek nedir bilmesin. Efendim efendiim? Sabahtan dışarı çıkarıp, akşamında kullanmak mı? Eyvaaah eyvah! :))

“Eeeh! O değil, bu değil… Biliyorsan lütfen anlat da, biz de aydınlanalım” dediğinizi duyar gibiyim kuzucuklarım:) Tamam o zaman, ricanızı kırmayıp, kendi denemelerimden yola çıkarak, bildiğim, duyduğum, işe yarayan ve yaramayan tüm yöntemleri, nedenleriyle anlatıyorum madem:)

Kıyma Dondururken ve Çözerken Yaptığımız Yanlışlar Nelermiş ki? 🙂

Yanlış 1: Kalın Kalıplar halinde saklamak

Ben eskiden kıymayı (diyelim ki 500 gr kıymayı) eve getirdiğimde ilk iş, göz kararı 100’er gramlık kadar 5 ayrı baton kalıba ayırır ve tek tek poşetleyip, derin dondurucuya kaldırırdım. Ama iş dönüşü akşama bir yemek hazırlarken, acilen içine katmak gerektiğinde, o kalıp haldeki miniminnacıcık kıyma bile, bekle bekle çözülmek nedir bilmezdi. Ocağı açıp, tencereye atsan, çevir çevir, hala tek parça… Demek ki bunu böyle yapmamak lazımmış. Bunu öğrendim, bu biiiiir!

Yanlış 2: Eti Naylon Poşet İçinde Sıcak Suda Bekletmek

Poşetle kaldırılan kıymaları ya da etleri, hızlı çözünsün diye poşetiyle birlikte sıcak suya daldıranlar olduğunu biliyorum. Aman diyim! Bu işlem de bakterilere zemin hazırlarmış, yapmasak iyi olur. Bu da ikiiii!

Yanlış 3: Mikrodalga ile çözündürmek

Tam anlamıyla yanlış demek, biraz hakkını yemek olur, son dakika eti çözdürmek gerekli olduğunda tabi ki de yapılabilir. Hatta benim de Mikrodalga ile ara sıra mecbur kalıp tavuk çözündürmüşlüğüm olmuştur zamanında. Ama gramajına kadar girip, ne kadar hassas ayar bile yapsam, tavukları sert bir şekilde hafiften pişirmeye de başladığı için yemeğin yumuşaklığını etkiledi diye pek sevmedim, bu da üüüç. Zaten herkesin evinde Mikrodalga olmadığına ve çok da masum bir alet olmadığı söylendiğine göre, bunu da geçiyorum:)

Yanlış 4: Oda Sıcaklığında Çözündürmek

Bir kaç saat önce dolaptan çıkarsak da, oda sıcaklığında kendi kendine eritsek derseniz, böyle yapınca da sıcaklığın da etkisiyle içinde bakteri üremesini çok hızlanıyormuş mazalllah. Etti mi size dööört?

Yanlış 5: Buzdolabına Alarak Çözündürmek

Sabahtan veya bir gece öncesinden, sonra lazım olacağını hatırlayıp, -18C derecelik derin dondurucudan, +4 C derecelik buzdolabına aldınız diyelim… ki ben bunu, “altına uygun bir ekstra kap kullanarak, eriyen suların dolaba bulaşmasına engel olduğunuz müddetçe” iyi bir yöntem diye biliyordum, ama böyle bile olsa, bakteri üretimini durdursa da, çözülme işlemi nedeniyle suyunu dışa saldığınından, “besin değerinde kayıplara” sebep olduğu için uzmanlar tarafından tavsiye edilmiyormuş. Aaaa ama, deliriciyimmm! Bu da mı gol değil Hakim bey? 🙂 İşte oldu beeeş!

“Beş kardeş de geliyor ama, aaa bu ne yahu! Ne yapsak yanlışmış meğer!:(” diye moralinizi bozmayın diyeceğim, ama durun hele sık yapılan hatalar daha bitmedi ki 🙂 Hem doğrusunu hep beraber öğrenelim ki, bazen sebebini bir türlü bulamadığımız gıda zehirlenmelerinin de önüne geçelim, değil mi ama?

Yoksa sağdan soldan duyuyorum da, gün geçmiyor ki birinin motoru (!) bozulmasın, “Ay bilmemkim de alttan-üsten gidiyormuş zavallı”, “yazık! fena feci cır cır olmuş” haberleri gelmesin:) Konunun önemini hatırlatması açısından açık konuşmakta fayda olduğuna kanaat getirdim bir an için. Ben bile durumu böylesine “adeta yaşatır gibi” dramatize edebildiğim için, kendi kendime şaştım kaldım:)))Günlük koşuşturmamız esnasında bilinçli davranıp, biraz özen gösterek, dondururken uygulayacağımız pratik yöntemler, daha sonra, hem çok daha kolayca çözdürmemize, hem de gıda zehirlenmelerini önlememize yardımcı olacaktır eminim.

kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali
Hiç yaptığınız olmadı mı sizin de? Kıymanın tamamını dondurucudan çıkarıp, eritip, bir kısmını kullanıp, kalanını o an lazım olmadığı için, yine dondurucuya koyarsınız hani ne fena sonuçlar yaratabileceğini hiç bilmeden? Mesala “bu kadar köfte bu akşamlık bize yeter” diye? Oysa lojistikte “soğuk zincirini kırmak” denilen bu işlem, öylesine yanlış ki, al sana göz göre bir cırcır sebebi! :))

Neymiş o zaman? İki lokma yemek uğruna zehirlenip, yatak döşek halsiz kalıp, arada da tuvalete depar atmak, hatta iğnelik, serumluk hale gelmek istemiyorsak, bundan böyle “buzu çözünen bir ürünü, asla ve asla tekrar dondurmuyormuşuz”.

Marketten dondurucu reyonundan aldığınız ürünler için de bu konu geçerli… Eğer hemen kullanmayacaksanız, eve gelir gelmez hiç dışarda bekletmeden, hemen dondurucuya yerleştirin. Tavuk, balık, kıyma, kırmızı et gibi farklı farklı etleri, çeşitlerine göre birbirinden ayrı olarak paketleyip saklamaya özen gösterin.

etler-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali

Çiğ etlerle ellerinizi değdirerek bir işlem yapacağınız zaman, mümkünse tek seferlik eldivenlerden takın.
cig-et-eldiven-kullanin

Yok eğer buna fırsat olmadıysa da ellerinizi ve kullandığınız kesme tahtası, kaşıklık, süzgeç, bıçak gibi malzemeleri, etle, tavukla işiniz bitince, hiç bekletmeden hemen iyice yıkayın ve eğer bulaştıysa mutfak tezgahını da iyice temizleyin ki bakteri üreyemesin.

cig-et-degmis-malzemeleri-yikayin

cig-et-degmis-malzemeleri-yikayin
Bazen kullanılan tavuk ya da et oldukça taze olmasına rağmen, zehirlenme vakaları duyarsınız hani? O neden olabiliyormuş biliyor musunuz? Hazırlanın! Şok olacaksınız!

Diyelim ki tavuk eti kestiğiniz bir kesme tahtası ve bıçak var kullandığınız… İyice yıkamadan, belki sadece yalancıktan şöyle bi’ sudan geçirerek, bir müddet sonra da aynı kesme tahtasında, aynı bıçakla Salata hazırlıklarına başlıyorsunuz…

Orada oluşan ve gözle göremediğiniz zararlı bakteriler, sizin ruhunuz bile duymadan, sinsice domateslerinize, marulunuza filan bulaşıyormuş. Sonra da salatada bakterilerin fink attığı o kısım, sofrada kimin çatalına denk gelirse artık, o zavallıcık biraz sonra başlıyormuş barsak kramplarıyla kıvranmaya ve şekilden şekle girmeye…

Eee bu durumda bilmeden, siz de kimi suçluyorsunuz tabi? Aklınıza ilk gelen şaibeli ürünü… Yani bu konuda “adı çıkmış 9’a, inmez 8″e olan “tavuk” oluyor bu gayr-i ihtiyari:)) Hiç aklına gelir mi insanın mis gibi yıkanmış, hatta belki kesilmeden önce sirkeli sularda bile bekletilmiş bir salatanın böyle bir şeyi yapabileceği? 🙂

O yüzden tekrarlıyorum, çiğ et, kıyma, tavuk, balık için kullandığınız şeyleri, işiniz biter bitmez hemen iyice yıkamak önemli.

cig-et-degmis-kesme-tahtasini-yikayin

cig-et-degmis-tezgahi-temizleyin
O zaman saklarken benim de uyguladığım Kolay Yöntemin Detayları Gelsin mi Artık? Haydi Başlıyorum o zaman!

Kıyma Nasıl Dondurulursa, Gerekince Daha Çabuk ve Sağlıklı Çözülür?

Kıymayı ilk alıp eve geldiğinizde, eğer hemen parça parça ayırıp, peketlemeye eğer o anda zamanınız yoksa, hiç dışarda bırakmadan, hemen buzdolabına koymaya özen gösterin.

İlk fırsat bulduğunuzda (mümkünse aynı gün içinde) sonra ne yapmak için kullanacağınızı ön görerek (mesela, yemeğe ilave etme, köfte yapma, burger köftesi hazırlama vs gibi) o miktarlara uygun şekilde göz kararı olarak belli miktarlara ayırın.

kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali

Köfte Kıyması Saklama

Ben kıyma alır almaz, köfte için kullanacağım kadarını, hemen malzelerini ekleyerek hazırlayıp, bu şekilde ayrı bir plastik kutuda en altına ve aralarına yağlı kağıt sererek saklıyorum. Bu sayede kaba ve birbirlerine yapışmamış oluyorlar ve ihtiyacım olduğunda, istediğim kadar miktarını, çözülmesini beklemeden hemen kullanabiliyorum.

Merak edenler için, “Köfte harcı nasıl hazırlanır” onu da adım adım resimli en kolay anlaşılır tarifiyle burada anlattım.

Yemeklere İlave Edilecek Kıymanın Saklanması

Yemeklere tad vermesi için daha sonra kullanacağım kısmını ise yaklaşık 100’er gramlık miktarlara ayırıp, her birini tek tek bozdolabı poşetlerine alıyorum.

kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali
Sonra bir kullanımlık bu kıyma, poşetin içindeyken, düz bir tezgah üzerine koyup, poşetin üzerinden elimle bastırarak, o kıymayı mümkün olduğunca incecik hale getiriyorum ve poşetin ağzını düğümlüyorum. Bu bir normal buzdolabı poşeti de olur, kendinden kilitlenen poşet de… Yeter ki hava kalmayacak ve sonradan hava almayacak şekilde sıkıca kapatılabilsin.

kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali

Hem bu sayede, olur da daha sonra, değişik bir yemek için kullanmam gerekir ve bu minik miktar bana az veya fazla gelirse, ince olduğu için kolayca kırarak ya da keserek azaltabilir ya da istediğim miktarı diğer poşetten ekleyip, artırabilirim. Harika değil mi ama? 🙂

kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali
Derin dondurucudaki diğer malzemelerden tamamen ayrı olarak muhafaza etmek için, sonrasında tek tek tüm poşetleri, bir kapalı kabın veya poşetin içine toplu olarak koyup, ağzını iyice kapatıyorum. Aynı mantıkla bir başka yöntem olarak, kıymaları, aralarına yağlı kağıt koyarak yine ince katmanlar halinde birlikte de paketleyebilirsiniz tabi:)

Böyle ince halde dondurunca, lazım olduğunda o an derin dondurucudan çıkarıp, ocağa bir tencere veya tavaya biraz yağ koyup kızdırdığınızda ve donmuş kıymayı erimesini hiç beklemeden eklediğinizde, en sağlıklı şekliyle, kısık ateşte bile hemen çözülüp, kolayca ve zahmetsizce pişmeye başlıyor.
kiyma-kolay-cozulmesi-icin-nasil-dondurulmali

Yoksa Canınız Bu Aralar Leziz Bir Hamburger mi Çekiyor?

Eğer hayalini kurduğum o enfes Hamburgeri ilk fırsatta evde kendim hazırlamaya karar verdiysem, ihtiyaç anında pratik olması için köftesini kıymayı aldığım gün hemen hazırlayıp, yassı yuvarlak şekil verip, aralarına yine yağlı kağıtlar koyarak bir kapalı poşetle dondurucuya kaldırıyorum.

Üşenmeyip, baştan yapılan bu işlemler, sonrasında büyük kolaylık ve zaman tasarrufu sağlıyor:) Herkese tavsiye ederim:)

Bu ve bunun gibi önerilerimi ve adım adım resimli tariflerimi seviyorsanız, Hürriyet Bumerang Ödüllerinde “En Çalışkan Blog” adayı olan, üşenmek nedir bilmeyen Üşengeç Şef’inize siz de destek olabilirsiniz. Ön elemeyi SMS oylaması ile yaptıkları için, tüm oylarınız benim için çok kıymetli:) Oy vermek için Üşengeç Şef’e OY VER  ‘e tıklayınız.

Bir saniyeliğine size zahmet vereceğim belki, ama şu ödülü de bu sene alalım artık yahu:)

usengecsef.com
www.facebook.com/usengecsef
www.twitter.com/usengecsef
www.instagram.com/usengecsef

Dilek Yeğinsü

Donmuş kıyma en hızlı nasıl çözülür?

Kıyma dondurucunuzda stoklanacak çok yönlü malzemelerden biridir . Ancak buzunu yanlış şekilde çözmek, potansiyel olarak zararlı bakterilerin büyümesine neden olur. Neyse ki, kıymayı hızlı ve güvenli bir şekilde çözmek için en kolay ve en etkili yöntemleri biliyoruz.

AKŞAM YEMEĞİNE 1 SAAT VARSA...

Akşam yemeğine sadece bir saat varsa ve elinizde yarım kilo donmuş kıymayla yemek yapmanız gerekiyorsa donmuş kıymayı bir kase soğuk suda eritebilirsiniz . İlk olarak, donmuş etin kapalı ve sızdırmaz bir pakette olduğundan emin olun, ardından soğuk musluk suyuyla dolu bir kaseye daldırın. Genellikle şöyle bir hata yapılıyor. Ilık veya sıcak su, buz çözme sürecini hızlandıracaktır ama etin dış tabakası ısınıp çözülecektir. Ette çok hızlı, zararlı bakteri ürer. Bu nedenle, sıcak su kullanmayın. eti daldırdığınız musluk suyuna buz küpü de ekleyebilirsiniz. Yarım kilo sığır etinin bir kase suda çözülmesi yaklaşık bir saat sürer, ardından hemen pişirilmelidir.

SADECE 5 DAKİKANIZ VARSA...

Akşam yemeğini hazırlayacağınız donmuş kıymanın buzunu hızlıca çözmek için mikrodalgayı kullanabilirsiniz. Tüm ambalajı çıkarın, ardından eti bir tabağa koyun ve 2 ila 3 dakika mikrodalgada ısıtın, tamamen eriyene kadar her 45 saniyede bir döndürün ve çevirin. Etin bazı dış kısımları pişmeye başlayabilir, bu nedenle kıymayı mikrodalgada çözdürdükten hemen sonra kullanmalısınız.

BUZUNU ÇÖZDÜĞÜNÜZ KIYMAYI TEKRAR DONDURABİLİR MİSİNİZ?

Kıymayı çözdükten sonra güvenli bir şekilde tekrar dondurup donduramayacağınız, buzunu çözmek için kullandığınız yönteme bağlıdır. Kıymayı buzdolabında çözdükten sonra kullanmamaya karar verirseniz, bakteri üremesi riski olmadan 48 saat içinde dondurucuya geri koyabilirsiniz. Ancak etinizin buzunu çözmek için soğuk su veya mikrodalga kullanırsanız ve sonra kullanmak istemediğinize karar verirseniz, yeniden dondurmadan önce pişirmek en iyisidir.

Su orucu nedir? Soğuk su orucu ile nasıl kilo verilir?Su orucu nedir? Soğuk su orucu ile nasıl kilo verilir?

Eski yara izlerinden sonsuza kadar kurtulun... Cildinizdeki eski yara izleri nasıl yok edilir?Eski yara izlerinden sonsuza kadar kurtulun... Cildinizdeki eski yara izleri nasıl yok edilir?

Diz ağrınızı tarihe karıştıracak tarif: Bu doğal ev ilaçlarını mutlaka deneyin...Diz ağrınızı tarihe karıştıracak tarif: Bu doğal ev ilaçlarını mutlaka deneyin...

İlgili Haberler

Maske kalktı astım krizi riski iki kat arttı

Dondurulmuş Kıyma Nasıl Çözdürülür?

Fazla alınan kıyma ya da kurban bayramından sonra ayarlanan kıyma genellikle sonradan tüketilmesi için derin dondurucuda muhafaza edilir. Derin dondurucuda kullanım miktarlarına göre saklanan kıymalar yemeklere konulur ya da yemek yapılır. Peki bu kıymalar kullanılmak için nasıl çözdürülür. Sizler için kıyma çözdürme yollarını anlattık. İşte, birbirinden kolay üç farklı kıyma çözdürme yöntemi:

Buzdolabında Kıyma Nasıl Çözdürülür?

  1. Kıymanın tamamen çözünmesi için önceden planlayarak dondurucudan çıkarmanız gerekir.
  2. Kıymayı 5 cm’lik ince paketler halinde dondurduysanız kıyma 1 saat içerisinde çözünecekti ancak daha kalın ise bu süre 24 saate kadar çıkabilir.
  3. Kıymayı plastik bir torbaya veya tabağa koyun. Kıyma çözülmeye başladığında, arkasında kan ve bakteri bırakarak ambalajından sızabilir. Kıymayı ambalajında bırakın ve çözülürken damlayabilecek her şeyi toplamak için bir tepsiye veya plastik bir torbaya koyun.
  4. Alt rafta soğutun. Kıyma paketini yerleştirmek için buzdolabınızın arkasına doğru bir yer bulun. Daha düşük bir raf iyi bir fikirdir, çünkü altındaki bir şeye damlama olasılığı daha düşüktür.
  5. Kullanmadan önce kıymayı kontrol edin. Temiz ellerle, paketin içinden kıymaya hafifçe bastırın. Ortasında bir girinti bırakabilirseniz, kullanmak için uygundur.
  6. Daha fazla kontrol etmek için kıymayı ikiye bölün ve ortasına bastırın. Et bastırılacak kadar yumuşaksa, tamamen çözülür. Sığır eti parçaları hala katı görünüyorsa, tamamen çözülmemiştir.
  7. Kıymayı 1 veya 2 gün içerisinde kullanın. Kıymanın buzdolabında çözülmesi en yavaş yöntemdir, ancak aynı zamanda eti sabit ve soğuk bir sıcaklıkta tutulduğu için en güvenli yöntemdir. Bu şekilde çözüldüğünde, kıymayı çözdükten sonra 24 ila 48 saat daha buzdolabında tutabilirsiniz.
  8. Kıymayı bu şekilde çözerseniz tekrar dondurabilirsiniz. Kıyma kullanmamaya karar verirseniz, buzunu çözdükten sonra 24 ila 48 saat içinde tekrar dondurucuya koyun.

Su Kullanılarak Kıyma Nasıl Çözdürülür?

  1. Çözdürmek için 450 gram kıyma başına 60 dakika planlayın. Kıyma ihtiyacınız olduğu zamandan en az bir saat önce başlayın. Böylece etinizi eritmek için yeterli zamanınız olduğundan emin olursunuz.
  2. Kıymayı yeniden kapatılabilir bir plastik torba içinde sabitleyin. Kıyma paketini sızdırmaz plastik bir torbaya koyun. Torbayı kapatarak mümkün olduğunca güvenli bir şekilde kapatın.
  3. Kıymayı bir torba içerisinde musluk suyunun içerisine batırın. Etin tamamen su altında olduğundan emin olun. Sadece soğuk su kullanın. Sıcak, ılık ve hatta oda sıcaklığındaki su, bakteriler için üreme alanı oluşturabilir. Musluk suyunuz çok sıcaksa, biraz soğutmak için bir veya 2 buz küpü ekleyin.
  4. Ayrıca temiz bir lavaboyu soğuk suyla doldurabilir ve etinizi buna daldırabilirsiniz. Başlamadan önce fişin sıkı bir contaya sahip olduğundan ve lavabonun temiz olduğundan emin olun.
  5. Suyu her 30 dakikada bir değiştirin. Eski suyu boşaltın ve kaseyi temiz, soğuk suyla tekrar doldurun. Bu işlem, suyun çok fazla bakteri toplamasını engellerken etin buzunun çözülmesine devam etmesini sağlar.
  6. Ayrıca, suyun serin kalmasını sağlarsınız. Suyunuz çok sıcaksa 1-2 buz küpü eklemeye devam edin.
  7. Bir saat sonra etin çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Temiz parmaklarla kıyma paketine bastırın. Basmak için yeterince yumuşak olduğunda, kıymanın çoğu çözülmüştür.
  8. Kıymayı hemen kullanın. Bakteri üremesini önlemek için bu şekilde çözülmüş kıymayı 2 saat içinde kullanmanız gerekir. 2 saat bekleyecekseniz, çözüldükten sonra o süre buzdolabına koyun.
  9. Soğuk suda çözdürdüğünüz kıymayı tekrar dondurmayın çünkü bakteri üretme olasılığı daha yüksektir. Buzu çözdükten sonra 2 saat içinde kullanamazsanız, en iyi seçeneğiniz tekrar dondurmadan önce pişirmektir.

Mikrodalga Fırın Kullanılarak Kıyma Nasıl Çözdürülür?

  1. Kıymayı ambalajından çıkarın. Mikrodalga için güvenli olup olmadığını bilmediğiniz için, kıymayı ambalajında çözmek iyi bir fikir değildir.
  2. Bu hızlı bir yöntem olduğu için akşam yemeğine başlamadan hemen önce yapabilirsiniz.
  3. Kıymayı mikrodalgaya dayanıklı bir cam kaba koyun. Çiğ eti tabağa koyun. Buzu çözülmüş suyundan herhangi bir dökülmeyi önlemek için tabağın kenarlarının yeterince yüksek olduğundan emin olun. Kabın üzerini bir kapak veya başka bir kap ile kapatın.
  4. Kıymayı düşük güçte mikrodalgaya koyun. 450 gram kıyma için 3 dakika hedefleyin. Etin pişmeye başlamasını önlemek için yüzde 100 yerine yüzde 50 güç kullanın.
  5. Etinizi her 45 saniyede bir, özellikle ilk dakikadan sonra kontrol edin. Buz çözme ayarlarında bile, et eşit olmayan şekilde çözülme eğilimindedir. Her 45 saniyede bir ters çevirmenin yanı sıra ne kadar iyi çözüldüğünü kontrol etmeye yardımcı olabilir.
  6. Üzerine basarak etin yeterince çözülüp çözülmediğini belirleyin. Temiz ellerle başlayın. Hala donmuş katı noktaları hissetmek için kütlenin merkezine bastırın. Çiğ ete dokunduktan sonra ellerinizi tekrar yıkamayı unutmayın.
  7. Kıymanızı hemen kullanın. Kıyma mikrodalgada çözülürken, bakteri üretebilecek sıcak noktalara sahip olduğundan, güvenli olması için 2 saat içinde kullanmalısınız.
  8. Mikrodalgada çözülen çiğ kıymayı tekrar dondurmaya çalışmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Bozuk kıyma nasıl anlaşılır?
  2. Kurban eti nasıl saklanır?
  3. Taze ve bozuk yumurta nasıl anlaşılır?
  4. Kıymalı yemekler

Buzluktaki Donmuş Kıyma Kaç Saatte Çözülür

Kıymayı 'başka zaman kullanırız' diyerek derin dondurucuya atıyoruz. Fakat ihtiyacımız olduğu zaman çıkardığımızda hemen kullanamıyoruz. Çözülmesi için saatlerce beklememiz gerekiyor. Bu süre zarfında yemek yapmak için geç kalabiliyoruz ve işler sarpa sarabiliyor. Peki ne yapmalıyız ki kıymamızın buzu çabucak çözülsün?

Buzluktan çıkardığımız donmuş kıymanın çözülmesi 7-8 saati bulabilir. Bu kadar süre beklemek yerine aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.

Kıyma Nasıl Çözülür?

Buzdolabında Çözdürün

Uzmanlar, kıymanın dondurucudan çıkarıldıktan sonra buzdolabına koyulmasını önermekte; o ortamda daha hızlı çözüleceğini bildirmektedir. Kıymayı kullanacağımız günün öncesinde akşamleyin çıkarıp buzdolabına indirmemiz en doğrusudur. Böylece etin içinde bakteriler oluşmayacak, buzlar yavaş yavaş eriyecektir. Kıymanın besin değeri de olumsuz etkilenmeyecektir.

Mikrodalga Kullanın

Mikro dalga fırınınız mevcutsa kıymayı çözdürmek sizin için çocuk oyuncağı! Dondurucudan çıkardığınız buz tutmuş kıymanızı mikro dalgaya koyun. Buz çözdürme moduna getirip birkaç dakika bekletin. Hepsi bu kadar!

Pratik Yöntem

Su ve iki tencereyle de kıyma çözdürme işlemini kolayca halledebilirsiniz. Bunu nasıl mı yapacaksınız? Şöyle ki; bir çelik tencereyi ters çevirip üstüne kıymayı yerleştirin. Bir başka çelik tencereye de oda sıcaklığında iki litre su doldurun. Bu tencereyi kıymanın üstüne oturtarak 5 dakika beklemeye bırakın. Bu kadar kısa bir süre içerisinde kıymanız tam olarak çözülecek ve kullanıma hazır hâle gelecektir. Fakat muhakkak çelik tencere kullanmaya, suyun kesinlikle oda ısısında olmasına özen gösterilmelidir. Bir de kıyma mümkünse ince bir şekilde dondurulmuş olmalıdır. Kalınlığı arttıkça çözülmesi de gecikecektir.

Soğuk Suda Çözdürün

Soğuk suda kıymayı çözdürebilirsiniz. Kıymayı bir poşete koyup ağzını bağlayın ve büyük bir soğuk su kabına koyun. Suyu her 30 dakikada bir değiştirin.

Ilık Suda Çözdürün

Kıymanın buzunu çözmek için kullanabileceğiniz sağlıklı, pratik ve hızlı bir diğer yöntem de budur. Donmuş vaziyetteki kıyma, ağzı kilitli bir poşete koyulur. Etin üzerini geçecek kadar ılık su eklenir. Hızlıca çözülecektir.

Kıymanın Çabuk Çözülmesi İçin Ne Yapmalıdır?

İstiyoruz ki kıymanın buzu çözülsün diye uzun uzun beklemeyelim, acelemiz de varsa bu bizim için daha önemli bir sorun oluyor. Donmuş kıymayı kullanılabilecek duruma getirmek için önlemimizi başından almamız gerekiyor. Yani kıymayı derin dondurucuya atmadan önce doğru hazırlamalıyız. Kıyma parçalarının toplar veya kalın bloklar hâlinde olması çözülme süresini de uzatacaktır. Onun için elimizle bastırmalı, biftek kalınlığında şekillendirip buzdolabı poşetine böyle koymalıyız. Başka bir deyişle kıymaları yatay bir şekilde dondurmalıyız. Böylece oda sıcaklığında ya da buzdolabında çözülmesi daha kolay olacaktır.

Donmuş Kıyma Hemen Pişirilir mi?

Kıyma tamamen çözülmeden kullanılmamalıdır. Donuk haldeyken pişirilirse bir tarafı çiğ kalacaktır. Bu da yapılan yemeğin lezzetini ve kıvamını bozacaktır. Üstelik dondurulmuş gıdalar çözülmeden pişirildiği zaman kendi tadı da fazla hissedilmez. Bundan dolayı iyisi mi biz yemeğimizi riske atmayalım ve yukarıda bildirilen yöntemlerden faydalanarak kıymamızı rahatça çözdürelim.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası