hz aişe nin cocugu / Hz. Aişe’nin evlilik yaşı -1 - YENİ ASYA

Hz Aişe Nin Cocugu

hz aişe nin cocugu

Peygamberimizle evlendiğinde Hz. Aişe'nin yaşı 18 civarındaydı.
Peygamberimiz vefat ettiğinde de Hz. Aişe'nin yaşı 27 civarındaydı. (Şıbli, Asr-ı saadet, 2/) Son derece zekiydi. Narin, nazenin, orta boylu, uzak görüşlüydü. Hz.
Peygamberimizle aralarında derinlere işleyen bir sevgi vardı. Bir gün Hz.
Peygamber'e sormuştu: Bana sevgin neye benziyor diye. Hz. Peygamber (s.a.v.) 'kördüğüm gibi' diye cevap vermişti.
Yıllar sonra bir daha sordu; O kördüğüm nasıl diye? Hz. Peygamber'in cevabı aynıydı: O kördüğüm ilk gün gibi duruyor.
Mekke'den Medine'ye hicret etti. Hz.
Peygamber'in evinden bize bir pencere açtı.
Efendimizin aile hayatına dair bütün bilgilerin kaynağı oldu. Arap şiirini bilirdi. Sözünü sakınmazdı. Peygamberimizin yanında nazı geçerdi. Başkasının söyleyemeyeceği şakayı o yapar, seafoodplus.info ise gülümserdi.
Kırılmazdı.
Peygamberimizden () hadis rivayet etti. Bu sayı dört halifenin ve binlerce sahabenin rivayetinden daha çoktu. Birçok sahabenin hadis rivayetindeki yanlışları düzeltmiştir.
Peygamberimiz'in (s.a.v.) başı kucağındayken: Efendimiz son nefesini verirken mübarek başı Hz. Aişe'nin kucağındaydı.
Efendimiz, onun odasında gömüldü.
Hz. Peygamberimiz'le evlenmesi emri, göklerden gelmiştir.

EFENDİMİZE NAZLANIRDI
Bir gün Hz. Peygamberimiz şöyle buyurdu:
Aişe! Senin bana kızgın olduğun anlarını biliyorum. 'Nasıl' diye sordu: Efendimiz cevap verdi: Benden memnun olduğunda 'Muhammed'in Rabbi hakkı için' diye yemin edersin. Benden memnun olmadığında ise: 'İbrahim'in Rabbi hakkı için diye yemin edersin.' Hz. Aişe bunu doğruladı.
Sen Ümmü Abdullah olursun: Hz.
Aişe'nin çocuğu olmadı. Araplar evlendikten sonra çocuklarının adıyla anılmaktan hoşlanırlardı.
Ahmed'in annesi gibi. Hz. Peygamber Hz. Aişe'nin çok üzüldüğünü görünce; ona "Ablan Esma'nın oğlu Abdullah'ı kendine evlatlık gibi kabul et ve onun adıyla anılırsın" buyurdu. Adı bundan ötürü Ümmü Abdullah -Abdullah'ın annesi- olarak kaldı.
Cebrail Hz. Aişe'yi selamlıyor:
Hz. Peygamber (s.a.v.) bir gün Cebrail'le konuşurken Hz. Aişe gelir. Cebrail Hz.
Aişe'ye selam verir. Hz. Resulullah (s.a.v.) Hz. Aişe'ye yönelip şöyle buyurdu: Aişe, Cebrail sana selam gönderiyor. Hz. Aişe cevap verdi: Ona da Allah'ın selamı olsun. (Buhari, Fedail, İsti'zan, 16)
Aişe! Müsaade etsen de nafile namaz kılsam: Efendimiz (s.a.v.) eşinin yanındayken gece için şöyle dedi: "Ey Aişe! Müsaade edersen bu gece Rabbimle beraber olmak istiyorum."
Hz. Aişe: Elbette. Nasıl isterseniz ben de onu isterim dedi. Hz. Peygamber o gece sabaha kadar namaz kıldı.
Kalk Aişe! İbadet et: Peygamberimiz (s.a.v.) her gece teheccüd kılardı. Bazen teheccüd vaktinde -yani sabah namazı öncesi- eline aldığı suyu uyuyan Hz. Aişe'ye serper ve onu namaza kaldırırdı.
Verdiği sadakaya güzel koku sürerdi: Hz. Aişe dağıtacağı paralara güzel koku sürerdi. Bir gün sordular; Neden öyle yapıyorsun diye. Cevap verdi: Efendimden duydum.
Sadaka, fakirin eline geçmeden önce Allah'ın eline geçermiş. Yüce Allah'ın eline geçen şey iyi koksun istedim.
İffeti Kuran'la onaylanmış tek insan: Hz. Aişe'nin iffetine yönelik münafıkların ahlaksızca iftiraları inen ayetlerle açığa kondu. Efendimizin mahremine uzanan onursuz diller ve ahlaksız hamleler, Kuran'ın sert ayetleriyle ebediyen lanetlendiler.
Bugün de iffet sembolü Hz. Aişe'ye uzanan bütün ithamlar aynı lanete muhataptır elbette.
Efendimizin mezarının bitişiğindeki oda: Efendimiz vefat edince Hz. Aişe'nin odasına gömüldü. Hz. Aişe (r.a.) o odayı terk etmedi. Efendimizin mezarı ile kendi yatacağı köşenin arasına bir perde gerdi. Ve bütün hayatı boyunca orada yaşadı. Vefat edinceye kadar.

HZ. ALİ İLE SAVAŞINDAN PİŞMANLIK
Hz. Osman'ın katillerini bulması için halife Hz. Ali'yi sıkıştırmak niyetiyle Irak'a giden ordunun başında Hz. Aişe vardı.
Bilindiği gibi Cemel savaşında Hz. Aişe'nin taraftarı olan ordu mağlup oldu. Hz. Ali haklı olduğu bu davada Hz. Aişe'ye hiçbir saygısızlık yapmadan onu Medine'ye gönderdi.
Hz. Aişe sonraları bu çıkışından dolayı pişman olmuştur. Hz. Aişe bu hadisede ictihad etmiştir. Ehli sünnet böyle der. Her sahabe mutlak müctehiddir. İctihadında yanılırsa bir sevap alır. Gayret etme sevabını alır. İsabet ederse iki sevap alıseafoodplus.info etme ve isabet etme sevabını alır.
"Ey Nebi'nin hanımları. Siz kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz.
Eğer (Allah'ın emirlerine karşı gelmekten) korunursanız sözü yumuşak -işveli (kıvrak) bir eda ile söylemeyin ki, kalbinde hastalık bulunan kimse bir (şehavi) arzuya kapılmasın.
" (Ahzap, 32) ayetini okuduktan sonra Ahzap suresinin yetine gelince öylesine çok ağlardı ki baş örtüsü ıslanırdı. Bu ayeti kerime şöyleydi:
"(Ey Peygamber eşleri ve ey diğer Müslüman kadınlar) Evlerinizde ağırbaşlı bir şekilde oturun. Önceki cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi siz de açılıp saçılmayın.
Namaz kılın, zekâtı verin.
Allah'a ve Resulüne itaat edin.
"
Şöyle derdi: "Keşke evimden hiç çıkmasaydım." Yüce bir ruh. Muhteşem karakter.
Kendisiyle hesaplaşan kudretli şahsiyet. Hz. Aişe!

YETER! BENİ ÖVME
Bir gün yeğeni Abdullah bin Zübeyr onu çok övdü.
İtiraz etti. Beni fazla övdün dedi. Zaten Abdullah bin Abbas beni bugün yeterince övdü. Yeter artık.
On bin altını dağıtırken: Kendisine gelen on bin altını, Medine'nin yoksullarına avuç avuç dağıttı. Akşam olunca da yiyecek yemek almayı unuttuğu için aç kaldı ve oruca niyetlendi. Çok dolu, zengin ve bereketli bir hayatı oldu. Ama bu imkânlarını iyi işlerde kullandı. Gelen her emaneti ve bağışı anında dağıttı.
Sıddık'ın kızı: Babası Hz. Ebu Bekir'di. Annesi ise Ümmü Ruman'dı.
Sahabenin büyüklerinden Hz. Ebu Musa el-Eşari der ki; Çözemediğimiz meseleleri Aişe'ye sorardık. Çözüm bulurduk.
Ata bin Ebi Rabah, 'ashab içinde fıkhı bilen, tespitleri yerinde bir insandı' der.
Ebu Seleme, 'ondan daha iyi hadis bilen, dinde derinleşen, inen ayetlerin iniş sebebini ondan daha iyi bilen kimse görmedim' derdi.
Tabiin alimi Meşruk der ki; Vallahi!
Sahabenin çoğu miras konusunu ona sorar ve hesaplatırlardı.
İbni Cevzi, 'sahabede ondan cömertini görmedik' derdi.
Dosta doğru: Son zamanlarda evinden hiç çıkmadı. İbadetini yetersiz görürdü.
Bazen kendine şöyle derdi: 'Keşke hiç olmasaydım. Keşke bir kenarda unutulsaydım.
Keşke bir ağaç yaprağı olsaydım.
Keşke toprak olarak yaratılsaydım. Ölüm halinde şöyle dedi: Beni Baki Mezarlığı'nda diğer hanımların yanına defnedin. "Seni Resulullah'ın yanına gömelim" dediklerinde kabul etmedi. Sebep olarak şöyle dedi: "Efendimizin vefatından sonra siyasi olaylara karıştım. Artık onun yanında gömülmeyi hak etmiyorum."
Ahiretteki eşiyim: Son anlarıydı.
Dudaklarında tebessüm vardı. Dediler ki yüzüne tebessüm çok yakışmış. Şöyle cevap verdi: Bir defasında Cebrail Hz.
Peygamber'e (s.a.v.) şöyle demişti: 'Aişe senin dünyada da ahirette de eşindir.' O sözü hatırladım da
Vefat: Yaşı 66 veya biraz fazlaydı.
Ramazan ayının salı günü Medine'de vefat etti. Cenaze namazını Ebu Hureyre (r.a.) kıldırdı. Gecenin geç saatlerinde Medine mezarlığı olan Baki Mezarlığı'na defnedildi. Hurma dallarına bağlanmış bezlerin aydınlattığı Medine mezarlığı tıklım tıklımdı. Cenaze namazına ve definine, Medine kadınları da eşlik ediyorlardı.
Allah'ın sonsuz rahmeti bu iffet, ilim, şeref, onur ve vefa abidesi Hz. Aişe'nin üzerine olsun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

SON DAKİKA

Prof. Dr. Mehmet Azimli

Esma&#;nın Yaşı

Doğrul, Hz. Aişe&#;nin ablası Hz. Esma&#;nın vefatında yaşında olmasından hareketle hicret sırasında 27 yaşında olacağı, ablasından 10 yaş küçük olan Hz. Aişe&#;nin de buna göre 17 yaşında olacağı sonucuna ulaşmaktadır. Hz. Aişe de hicretten hemen sonra evlendiğine göre, evlendiği sırada yaşlarında olması gerektiği görüşünü dile getirmektedir.[2]


Hz. Esma, H. 73 yılında oğlu Abdullah b. Zübeyr&#;in Haccac tarafından şehit edilmesinden birkaç ay sonra vefat etmiştir.[3] Bu konuda tarih kitaplarında ihtilaf yoktur.[4] Öldüğü sırada yaşında olduğu ise çok net değildir. Arapçada genelde 40, 70, [5] gibi sayıların çokluktan kinaye olarak kullanılabileceği[6] prensibinde olduğu gibi, bazı bilginlerimiz yuvarlak bir rakam olarak yaşında öldüğünü bildirmişlerdir.[7] Yani, bu bilgiyi veren bilginlerin kasıtları Hz. Esma&#;nın uzun süre yaşadığını belirtmektir. Yoksa net olarak tam yaşını vermek değildir. Bu şüpheli bilgiden dolayı Zehebi ve İbn İmad, Hz. Esma&#;nın 90 yaşında veya bunu biraz aşmış bir yaşta vefat ettiğini net olarak belirtirler.[8]

Ayrıca Hz. Esma&#;nın hicret sırasında 27 yaşında olduğu tezi bazı problemler içermektedir. Biliyoruz ki Hz. Esma hicret sırasında ilk çocuğu Abdullah b. Zübeyr&#;e hamile idi.[9] Kızların çocukken nişanlandığı, yaşlarında evlendiği bir yörede 27 yaşında evlenerek[10] ilk çocuğu doğurmak oldukça geç bir yaştır. Sıcaktan dolayı ergenliğin erken yaşlarda başladığı bir yörede Mekke gibi çok evliliğin yaygın olduğu ve kadınların bu yaşa kadar bekar kalmalarının mümkün olmadığı bir bölgede, Hz. Esma&#;nın 27 yaşında evlenmesini kabul etmek oldukça zor, hatta muhaldir diyebiliriz. Söz konusu yaş o günkü şartlarda,[11] torun sahibi olunabilen bir yaştır.

Bu muğlaklık sebebiyle Hz. Esma&#;nın yaşını şu şekilde tespit edebiliriz. Tarihçiler, Hz. Aişe&#;nin H. 58 yılında 66 yaşında vefat ettiğini kabul etmektedirler.[12]Hz. Aişe vefat ettiğinde (H. 58), Hz. Aişe&#;den 10 yaş büyük olan Hz. Esma&#;nın 76 yaşında olması gerekir. (66+10=76) Hz. Aişe vefat ettiğinde yani H. 58&#;de 76 yaşında olan Hz. Esma, hicret sırasında 18 yaşlarında, (=18) 10 yaş küçük olan[13] Hz. Aişe ise yaşlarında olacaktır. Bu hesaba göre Hz. Esma ise vefat ettiğinde değil, 91 yaşındadır (H. 73). Böylece nübüvvetten 6 yıl önce doğan Hz. Esma, Hz. Aişe doğduğunda 10 yaş civarındadır. Hicrette ise genç bir kadın olarak Hz. Peygamber&#;e erzak taşımış ve 18 yaşlarında ilk çocuğuna hamiledir.

Ev Hanımı

Doğrul, Hz. Aişe&#;nin 9 yaşında evlenmediğine bir diğer delil olarak; Hz. Peygamber&#;in Hz. Hatice&#;nin vefatından sonra evi idare edecek, çocuklara bakacak birisine ihtiyacının olduğunu, bu vazifeyi ise 9 yaşlarında bir çocuğun yapamayacağını belirterek bundan dolayı Hz. Aişe ile 18 yaşlarında evlenmesinin daha makul olacağını, bu konuda nakledilen Hz. Peygamber&#;in ev işlerini görmesi için Sevde ile evlenmesiyle ilgili rivayetlerin güvenilir olmadığını, şayet bu rivayetler kabul edilse bile Sevde&#;nin iri, yaşlı ve yavaş haliyle ev işlerini yapmaya elverişli bir hanım olmadığını belirtmektedir.[14]

Doğrul&#;un görüşlerinden yola çıkarak, Hz. Hatice&#;nin vefatından sonra ev işlerini üstlenecek, çocuklara bakacak birisi lazımsa, neden Hz. Peygamber Hz. Aişe ile (yazarın iddialarına göre Hz. Hatice&#;nin vefatında Hz. Aişe 15 yaşlarında idi) Mekke&#;de evlenmedi de Medine dönemine kadar bekledi? Ev işlerini çocuk bakımını neden ihmal etti? Kaldı ki Hz. Peygamber&#;in en küçük çocuğu Hz. Fatıma bile hicret sırasında 18 yaşında idi[15] ve Hz. Aişe&#;den büyüktü. Bu nedenle, Hz. Aişe ile evliliğini, çocuk ve ev bakımı gerekçeleriyle açıklamak kabul edilebilir bir izah değildir.

Ayrıca Hz. Sevde&#;nin Mekke döneminde, Hz. Hatice&#;nin vefatından hemen sonra, Hz. Peygamber&#;le evlendiği sabittir.[16] Bu rivayetlerin güvenilir olmadığı şeklindeki yazarın görüşü pek tutarlı görünmemektedir. Tersine bir rivayet de yoktur. Müslim&#;de geçen &#;Sevde Resulullah&#;ın benden sonra nikahladığı (tezevvece) ilk kadındı&#;[17] ifadesindeki &#;tezevvüc&#; ifadesi &#;söz kesmek&#; anlamında olmalıdır. Zira Hz. Aişe kendisinin söz kesilmesini anlatırken de aynı kelimeyi &#;tezevvece&#;yi kullanmakta; &#;Resulullah beni altı yaşımda iken nikah etti (söz kesti), dokuz yaşımda iken de zifafa girdi&#; demektedir.[18]

İlmi Yetenek

Doğrul&#;un iddia ettiği gibi, Hz. Peygamber&#;in Hz. Aişe ile evlenme sebebinin ev işlerini yaptırmak olmadığını şu şekilde de izah edebiliriz: Hz. Peygamber, Hz. Aişe ile küçük yaşta evlenerek onun, diğer hanımlarından daha iyi bir şekilde İslami bilgileri kendisinden almasını ve Müslümanlara aktarmasını amaçlamış olmalıdır. Çünkü diğer hanımları hem yaşları hem de zeka seviyeleri bakımından Hz. Aişe ile kıyaslanamazlardı. Hz. Aişe&#;nin erken yaşlarda peygamber hanesine girmesinin en önemli nedeni bu olmalıdır diye düşünüyoruz. Bu küçük ve zeki kız sayesinde diğer sahabenin göremedikleri Hz. Peygamber&#;in evinde meydana gelen olayların özellikle kadınlarla ilgili özel meselelerin Müslümanlara aktarılmasını ve Hz. Peygamber&#;in Müslüman kadınlarla olan bilgi alışverişini o sağlamıştır. Bundan dolayı, kaynaklarımızda yer alan İslami bilgilerin neredeyse &#;&#;i Hz. Aişe&#;den gelmiştir diyebiliriz.

&#;Hz. Aişe&#;nin üstlenmiş olduğu bu görevi diğer hanımları üstlenemez miydi?&#; şeklindeki bir soruya şu şekilde cevap verebiliriz: Hz. Peygamber&#;in diğer hanımları, daha önce birkaç evlilik hayatı geçirmiş, zeka olarak yorulmuş ve yaşlanmış olan kadınlardı. Bir kısmının, çocuk sahibi olmak gibi, zihinsel anlamda önemli meşguliyetleri de bulunuyordu ki bu durum, Hz. Aişe&#;nin bilgi edinmedeki konumu ile kıyaslandığında hanımlar arasındaki fark daha iyi görülebilir. Hz. Aişe ise özel yetenekleri, diri zekası ile müstesna bir kadın olarak, İslam&#;ın bütün Medine dönemi hadiselerini gözlemlemiş ve bizlere aktarmıştır. Hz. Aişe&#;nin meziyet ve gayretleri konusunda şu alıntıyı yapalım:

Hz. Peygamber&#;le erken yaşta evlenen Hz. Aişe&#;nin eğitim ve talimi bizzat Hz. Peygamber&#;in rehberliği ve nezareti altında gerçekleşti. Hz. Aişe çok zeki, tecessüs sahibi, hıfzı kuvvetli, çok çabuk öğrenmeye kabiliyetli idi. Hz. Peygamber&#;den ne görüp duydu ise onu hatırladı ve başkalarına nakletti. Bu sebeple Hz. Peygamber ona çok yakınlık duydu ki her söylediğini dinleyip izlesin ve yaptığını daha hevesli yapsın. Böylece Hz. Aişe, İslam prensiplerini ve Resulün sünnetini diğer hanımlarından daha fazla öğrendi ve hafızasında tuttu. O, bu ilmi Hz. Peygamber&#;den sonra yaklaşık 45 yıl kadar anlattı. Hz. Peygamber&#;den hadis rivayeti ile en fazla hadis rivayet eden altıncı sahabi olmuştu.[19]

Öğrenim Yaşı

Doğrul, Hz. Aişe&#;nin bilgisi, kabiliyeti ve İslami bilgilerdeki büyüklüğünü genişçe anlatarak: &#;Bütün bunları yaş arasında bir çocuk öğrenemez. Bu evliliğin yaş arasında olması daha makul değil midir?&#;[20] şeklinde bir akıl yürütmeye girmiştir. Benzer bir akıl yürütme de şu şekildedir: Hz. Aişe&#;nin &#;İfk hadisesi&#; sırasında Hz. Peygamber&#;e karşı sarf ettiği sözlerin o sıralarda 15 yaşlarında, olgun olmayan bir kızın söyleyebileceği sözler olmadığı, dolayısıyla Hz. Aişe&#;nin yaşının daha büyük olması gerektiği şeklindedir.[21]

Böyle bir akıl yürütmenin zorlama ve tamamen sübjektif olduğunu söyleyebiliriz. Çocukların zeka ve öğrenme yaşına baktığımızda, çocuk eğitimcilerinin büyük çoğunluğunun kabul ettiği ve dünyada hemen hemen her yerde benimsenen öğrenme yaşı yaşları arası olduğunu görürüz.[22] Bu yaşlar, genelde çocukların her bilgiyi toplama çağıdır. Yirmi yaş sonrası ise, artık bilgileri değerlendirme çağı başlamaktadır. Bir de sıcak iklimde çocukların bedensel ve zeka bakımından erken geliştikleri düşünülürse, öğrenme yaşının birkaç yıl daha düşebildiği görülecektir. Buna göre, Hz. Aişe&#;nin Hz. Peygamber&#;le birlikte yaşadığı (), yaşları arası, onun öğrenmek için en müsait olduğu yaşlardır diyebiliriz.

İnsanın önemli sözler söylemesi, yine önemli işler görmesi kişiye ve yaşa göre değişir. Çok küçük yaşlarda, ileri zeka seviyesi gösterenler her zaman var olmuştur. Bu nedenle, Hz. Aişe için &#;15 yaşında böyle önemli sözleri sarf edemez&#; demenin bir anlamı yoktur ve bilimsel bir dayanağı da söz konusu değildir. Bu yaşlarda o sıcak bölgede genç kızlığının tam zirvesinde olan üstelik 6 yıldır Hz. Peygamber&#;in yanında yaşayan, daha önce de Hz. Ebu Bekir gibi İslam&#;ın en önemli şahsiyetlerinden birinin yanında bulunan bir kimse, bu sözleri rahatlıkla söyleyebilir. Üstelik bu kimse Hz. Aişe gibi gayet kabiliyetli, zeki bir kimseyse&#;

Müşrikle Nikah

Doğrul, &#;Hz. Aişe&#;nin Hz. Peygamber&#;le nişanlanmadan önce, Cubeyr b. Mutim&#;in oğlu ile nişanlanmasından hareketle bu nişanlanmanın nübüvvet geldikten sonra olamayacağı, çünkü İslam&#;a göre müşriğe kız verilmeyeceğinden dolayı bu nişanın nübüvvet gelmeden önce vuku bulması gerektiğini, bunun sonucu olarak da Hz. Aişe&#;nin İslam&#;dan önce doğduğunu dolayısıyla da evlendiğinde yaşının 18 civarında olduğu&#; şeklinde bir düşüncesini aktarmaktadır.[23]

Bu iddiada iki yanlış tespit etmekteyiz: Birincisi, aktarılan rivayetteki Hz. Aişe ile nişanlanan şahıs Cubeyr b. Mutim&#;in oğlu değil, bizzat Cubeyr&#;in kendisidir.[24] Yazar burada bir isim yanlışlığı yapmıştır. İkincisi ve daha önemli hatası ise, nübüvvetin gelişinden sonra müşriğe kız verilmeyeceği görüşüdür. Halbuki Mekke döneminde böyle bir yasak yoktu. Bu yasağı bildiren ayet Medine&#;de inmiş[25] ve bu nedenle ashab müşrik eşlerini boşamışlardı. Mekke döneminde, sadece Hz. Ebu Bekir değil, Hz. Peygamber bile İslam&#;ın en büyük düşmanı olarak Kur&#;an&#;da ismi zikredilen Ebu Leheb&#;in iki oğluna verdiği iki kızını nübüvvet geldikten sonra Ebu Leheb, oğullarını zorlayıp bu iki kızı boşatıncaya kadar boşatmamıştı.[26]

Müslümanlar için durum böyle olduğu gibi, müşrikler için de böyle bir yasak söz konusu değildi. Mekke&#;de bu yasak ilk defa Mekkelilerin Müslümanlara boykot yaptıkları sırada gündeme gelmiş ve Müslümanlarla kız alışverişini durdurmuşlardı.[27] Fakat Hz. Sevde&#;nin Hz. Peygamber ile evliliğinde olduğu gibi, boykottan sonra da bu yasağa uyulmuyordu. Nitekim Hz. Sevde&#;nin müşrik olan babası, nübüvvetin yılında[28] Hz. Peygamber&#;i beğendiği ve kızına denk bir insan gördüğü için onunla evlendirmişti.

Doğu toplumlarında, ülkemizde de olduğu gibi, çocukların küçük yaşta &#;beşik kertmesi&#; adı altında sözlenmeleri oldukça yaygındır. Hz. Ebu Bekir gibi Mekke&#;nin saygın iş adamlarından birinin kızını, almak isteyenlerin çok olacağı muhakkaktır. İşte Hz. Aişe&#;nin Cubeyr ile sözlenmesi de bu kabil bir söz kesme olayıdır diyebiliriz. Dolayısıyla, söz konusu nişanlanmadan hareketle, Hz. Aişe&#;nin yaşının büyük olması gerektiği şeklindeki çıkarıma katılmıyoruz.

Burada şu noktayı da zikretmeliyiz: Eğer Hz. Peygamber&#;in bu evliliği, içinde yaşadığı toplum tarafından garip bir evlilik olarak karşılanmış olsaydı, Hz. Peygamber aleyhinde en küçük eksikliği dahi kaçırmayan Mekkeliler bu durumu dillerine dolayacaklar ve Hz. Peygamber aleyhine kullanacaklardı. Fakat bu doğrultuda herhangi bir şey kaynaklarda nakledilmemektedir.[29] Ayrıca Hz. Aişe, Hz. Peygamber&#;den önce Cubeyr&#;le nişanlanmıştı yani Hz. Peygamber ile nişanlanmasından daha küçük bir yaşta iken yapılmış olan bu tür evlilikler ya da nişanlanmalar, o günkü koşullarda doğal karşılanıyordu. Bu gerçeği Doğrul da kabul etmektedir.[30]Bölgenin iklim yapısını ve evlilik kültürünü göz önüne aldığımızda o zaman ve hatta günümüzde bu tür evliliklerin hiç de garip karşılanamayacağı ortadadır. Onun küçük yaşta oluşu hiçbir zaman problem edilmemiş, oyuncaklarıyla oynamasına ses çıkarılmadan, onun Hz. Peygamber&#;le evliliği devam etmiştir. Nitekim Kur&#;an henüz hayız görmeyen kızların iddetinin 3 ay olduğundan bahsederek, dönemin örfünün getirdiği sıkıntıları gidermeye çalışmıştır.[31]

(Bkz. Mehmet Azimli, Siyer Okumaları, Ankara )



[2]      Doğrul, III,

[3]      İbn Sad, VIII,

[4]      İbnül-Esir IV, ; Zehebi, Siyeru Alamu&#;n-Nubela, II,

[5]      Bu tür çokluktan kinaye ifadelere Kur&#;an&#;da da rastlanabilir. Bkz. Tevbe, 80; Araf, ; Bakara, ; Enfal, 65 vs..

[6]      Bkz. Muhyiddin ed-Derviş, İ&#;rabu&#;l-Kur&#;an ve Beyanuhu, Beyrut , VIII, IV,

[7]      İbn Hacer, el-İsabe, IV, ; İbn Abdilberr, IV ; Ö. Rıza Kehhale, Alamu&#;n-Nisa, byy. , I,

[8]      Zehebi, el-İber, I, 60; İbn İmad, I,

[9]      Zehebi, Siyeru Alamu&#;n-Nubela, I,

[10]    İbn Sad, VIII,

[11]    İbn Kesir, VIII,

[12]    İbn Sad, VIII, 78; İbnül-Esir, III, ; Zehebi, el-İber, I, 60; İbn İmad, I, ; Kehhale, III, ; İbn Hallikan, III,

[13]    Zehebi, Siyeru Alamu&#;n-Nubela, I,

[14]    Doğrul, III,

[15]    Taberi, II,

[16]    İbn Hanbel, VI,

[17]    Müslim, Rada,

[18]    Müslim, Nikah,

[19]    Afzalurrahman, II,

[20]    Doğrul, III,

[21]    Yaşar Kaplan, Aralık tarihli Vakit Gazetesi.

[22]    Kerim Yavuz, Çocukta Dini Duygu ve Düşüncenin Gelişimi, Ankara ,

[23]    Doğrul, I,

[24]    İbn Hanbel, II,

[25]    Bakara,

[26]    İbn Sad, VIII, 36,

[27]    İbn Hişam, II, 3.

[28]    İbn Hanbel, VI,

[29]    Doğrul, III, ; kitaptaki bu iddiaların devamındaki Hz. Aişe&#;nin çocukluğu bölümüne bakınız.

[30]    Doğrul,

[31]    Bkz. Talak, 4, bu ayeti &#;adet göremeyen hastalıklı kadınlar&#; şeklinde yorumlayıp anlam kaydırması yaparak, Hz. Aişe&#;nin erken yaş evliliğinin gerçek olmadığı şeklinde yorumlar bulunmaktadır. Ayrıca Kur&#;an&#;daki &#;evlilik çağı&#; ibaresinden (Nisa, 6) yola çıkarak, Hz. Peygamber&#;in bu ayete ters davranamayacağı dolayısıyla Hz. Aişe ile 9 yaşında iken evlenmediği gibi yorumlara gidilmektedir. Öncelikle bu ayette bir yaş sınırı yoktur ve evlilik çağını Arapların anladığı şekilde uygulanması önerilmektedir. Araplar için evlilik çağının ne zaman olduğunu o günkü kültür belirlemiştir ve bu (9 yaş) o günlerde evlilik için gayet normal karşılanmaktadır. Ayrıca Kur&#;an&#;daki &#;evlilik çağı&#; ibaresini yukardaki gibi (yüksek bir yaş olarak) yorumlasak bile, bu ayetin Hz. Peygamber&#;in Hz. Aişe ile evliliğinden sonra nazil olduğunu da not etmiş olalım.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir