hamilelikte rahimde zonklama / Hamilelikte vajina ağrısı neden olur? Neler yapılabilir?

Hamilelikte Rahimde Zonklama

hamilelikte rahimde zonklama

Gebelik dönemi çok güzel ve heyecanlı bir dönemdir. Gebelik döneminde bazı problemler yaşanır.

Gebelik döneminde yaşanan problemlerin başında vajina ağrısı ve vajina batması gelmektedir. Bu rahatsızlıkların hemen hemen her anne adayında yaşandığını öncelikli olarak bilmek gerekir.

Gebelikte Döneminde Vajina Ağrısı ve Vajina Batması Nasıl Olur?

Gebelik döneminin getirilerinden biri de vajinal ağrılardır. Bu dönemin farklı zamanlarında bel ağrısı, sırt ağrısı ya da vajinada ağrı, vajina batması gibi şeyler olağandır.

Sırt ve bel bölgesinde oluşan ağrıların başlıca nedeni, eklemler su tutar ve gevşeme göstermesinden kaynaklıdır.

Gebelik döneminin 1. ve 2. ayı arasında vajinal ağrılar artış göstermektedir.

Bu ağrılar regliniz geciktikten hafta sonra sancılanma şeklinde görülmeye başlar. Fakat tam olarak bu ağrılar ve batmalar gebelik döneminizin veya haftasında kendini gösterir.

Gebelik döneminizde rahimdeki kaslar gerilir ve kısalmaya başlar. Bu sebepten dolayı da vajinada ağrılar ve vajinada batmalar meydana gelir.

Rahimdeki kasılmalar sonradan kendini gösterdiğinden, vajinal ağrılar gebelik döneminizin ilk haftalarında değil, ileri dönemlerde hissedilir.

Burada önemli olan bir nokta ise anne adayının ilk gebeliğini yaşıyor olması. İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarının vajina ağrısı gebelik döneminin ilk haftalarında da görülebilmektedir. Belirttiğimiz gibi ilk hamileliğini yaşayan anne adayları, o günden önde rahim büyümesi veya genişlemesi yaşamadığı için vajina ağrısını daha fazla hisseder.

Gebelik yaşamış anne adaylarında, vajina ağrısı bebek büyürken ve ağırlaşırken hissedilmektedir.

gebelikte-vajina-agrisi-ve-vajina-batmasi (2)

Vajina Ağrısını Neler Hafifletir?

Özellikle gebeliğinizin son dönemlerinde rahim daha fazla genişler ve kasılır. Bu vajina ağrısını artıran sebeplerdendir. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise, bu dönemlerde görülen vajina ağrıları çoğunlukla doğumun müjdeleyicisi olabilir.

  • Siz anne adaylarının bir anda ve ters hareket yapması vajina ağrılarını daha da artırır. Bu sebeple ani veya ters eylemlerden kaçınmanız, bol bol dinlenmeniz gerekir.
  • Vajina ağrınızı hafifletecek unsurlardan bir tanesi de ılık duş almanız ve rahatlamanız olacaktır. Yalnız ılık duş aldıktan sonra dinlenmeniz ve pek fazla eylemde bulunmamanız vajina ağrınızın hafiflemesine etki eder.

Bu ağrılar fazlasıyla süre geliyorsa ve yanında bir de kanama gibi problemler görülüyorsa vakit kaybetmeden, mutlaka uzman bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Dileriz bu problemleri yaşamadığınız sağlıklı bir gebelik dönemi geçirirsiniz.

Gebelik dönemi ile ilgili diğer makalelerimizi incelemek ister misiniz? Aşağıda yer alan bağlantılara tıklayın.

Gebelikte gaz sancısını önlemenin 6 yolu!  monash.pw

Gebelik döneminde beslenme: monash.pw

Gebelik döneminde mide yanması nedir? Mide yanmasına ne iyi gelir? monash.pw

Hamilelikte mide bulantısına ne iyi gelir? monash.pw

Gebelik d&#;neminde vajinada batma ve dolgunluk hissi erken doğum belirtisi midir?


Hamileliğin son dönemlerinde vajinada karıncalanma, batma ve dolgunluk ne anlama gelir?

Son haftalarında olan anne adaylarının en büyük yakınmalarından bir tanesi de, daha doğrusu belki de onları endişelendiren belirtilerden bir tanesi de vajinada alt bölgede batma hissi. Bazen dolgunluk hissi diyoruz ya, bu neden oluyor, acaba bir erken doğum belirtisi mi? 

Erken doğumda belirtisi çoğu durumda değil, çünkü erken doğum belirtisi kasılmadır. Yani karında taş gibi böyle sertleşme ve gevşedikten sonra tekrar kasılma gibi şeyler. 

Vajinadaki batmanın nedeni nedir peki? 

İki tane nedeni var, bir tanesi bir kere çatı kemikleri genişlemeye başlıyor. Pelvis dediğimiz bebeğin içerisine doğum esnasında gireceği kanal genişlemeye başlıyor ve bu genişleme ağrıya yol açıyor. Bu kendini daha çok batma şeklinde belli ediyor. 

Bir de tabii ki bebeğin başı aşağı doğru yavaş yavaş yaklaştıkça, bebeğin başının aşağı dönmesi bu arada erken doğum belirtisi değil onu tekrar söyleyelim, aşağı doğru yerleşmesi esnasında oradaki sinir uçlarına baskı oluyor. Bu da işte o batma hissini meydana getiriyor. 

Tekrar söyleyelim: Vajinada batma hissi yüzde altmış, yüzde yetmiş anne adayında son 2 ayda görülebilen ve herhangi bir şekilde erken doğumla ilişkilendirmediğimiz bir durumdur, beraberinde kasılma olmadığı sürece.



Gebelikle Gelen Vajina Ağrısı

Gebelik döneminde anne adayları vücudunda pek çok değişim meydana gelir. Bu değişimler bedende çeşitli ağrılara sebebiyet verebilir. Anne adaylarının en çok yakındığı ağrılardan biri ise şüphesiz ki vajina ağrısıdır. Peki, gebelikte vajina ağrısı veya hamilelikte vajinada batma hissi neden olur? Detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Gebelikte Vajina Ağrısı / Vajinada Batma Hissi

Gebeliğin getirilerinden biri de vajinal ağrılardır. Pek çok kadın, hamileliğinde vajinal ağrılardan şikâyet eder. Bu ağrılar, genellikle adet gecikmesinden 2 – 3 hafta sonra sancılanma şeklinde görülür. Fakat kendisini tam olarak gebeliğin ve haftaları arasında hissettirir. Bunun nedeni, rahim kaslarınızın gerilmesi ve kısalmasıdır. Bu sebepten dolayı vajinada ağrı veya batma hissi yaşamanız çok normal. Rahim kaslarına ek olarak vajinaya olan kan akışının artması da hassasiyeti arttırabilir ve hamilelikte vajinada zonklama benzeri bir ağrı olabilir.

Gebelikle Gelen Vajina Ağrısı

Burada önemli olan konu, kişinin ilk gebeliğini yaşayıp yaşamadığıdır. Eğer ilk gebelikse, daha önce rahim büyümesi yaşanmadığı için anne adayı vajina ağrısını daha erken haftalarda ve daha yoğun bir şekilde hissedebilir. İkinci veya daha fazla gebeliklerde ise genelde bebek ağırlaşırken bu ağrılar hissedilir.

Gebelik Döneminde Vajinal Ağrılarının Diğer Nedenleri

Hormonal Değişimler

Gebelikte vajina ağrısı, vajinada zonklama ve batma hissi dahil pek çok şikâyetin sebebi yaşanan hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.

Yerleşme Ağrısı

Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Bu ağrıya açık pembe veya kahverengi, lekelenme şeklinde kanama da eklenebilir. Hamilelerin yaklaşık %25’inde görülür ve ortalama 2 – 3 gün sürer. Kanamanız yoğunsa, aşırı ağrı hissediyorsanız ya da başka herhangi bir değişiklik hissediyorsanız mutlaka hekiminize danışmanız gerekir.

Bebeğin Uyguladığı Baskı

Gebeliğin son 3 ayında, bebeğin iyice büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar. Bununla birlikte anne adayının aldığı kilo da vücuduna ekstra bir yük oluşturur. Tüm bu baskı sonucunda vajinada ağrı hissedilebilir.

Gebelikle Gelen Vajina Ağrısı

Yalancı Doğum Kasılmaları

Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar, rahmin yavaş yavaş kendini doğuma hazırlaması olarak özetlenebilir. Bu kasılmalar kasık, alt karın ve vajinada ağrıya neden olabilir. Böylesi bir durumda magnezyum açısından zengin gıdalar tüketip, bol bol istirahat etmelisiniz. Pozisyon değiştirmeniz de kasılmanın geçmesine yardımcı olabilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Vajinada ağrı hissinin bir diğer nedeni de idrar yolu enfeksiyonu olabilir. Eğer ağrıya yanma ve sık idrara çıkma isteği de eşlik ediyorsa, hekiminize danışmanızı öneririz. Önereceği ilaçlarla kısa süre içinde enfeksiyonunun üstesinden geleceksinizdir.

Vajina Ağrıları Nasıl Hafifletilir?

Ters ve ani hareketler etmeniz ağrılarınızı arttırabileceğinden, daha yavaş ve temkinli hareket etmenizi öneririz. Ilık bir duş alarak da ağrılarınızı hafifletebilir, vücudunuzu dinlendirebilirsiniz. Eğer ağrılarınız hafiflemiyor, aksine şiddetleniyor veya kanama gibi başka belirtiler de ekleniyorsa zaman kaybetmeden hekiminize danışmanızı öneririz. Buna ek olarak; hamileliğinizin son haftalarındaysanız, ağrılarınız doğumu müjdeliyor olabilir. Kendinizi gözlemleyin ve burada yazan diğer doğum belirtilerini gösterip göstermediğini kontrol edin. Eğer birkaç belirtiyi birden gözlemliyorsanız, hastaneye başvurun.

Bunu da Okuyun: Hamilelikte Vajinal Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır