kakaonun bozulduğu nasıl anlaşılır / Son kullanım tarihi geçmiş olsa da yiyebileceğiniz bazı yiyecekler - Mutfak Tüyoları

Kakaonun Bozulduğu Nasıl Anlaşılır

kakaonun bozulduğu nasıl anlaşılır

Çikolata’nın Bozulduğunu nasıl anlarız? Çikolata neden bozulur?

Milattan önce Aztek’lerden bu yana insanlık tarihinde yer edinen çikolata, severek tükettiğimiz gıdaların arasındadır. Yıllar boyunca damak zevkimizle birlikte şekillenen kakao ağacının meyvesi, bugün Dünya mutfak kültürünün temel gıdaları arasındadır.

Çikolatanın mucidi olan Aztek’lerin, kakao çekirdeklerini su ile karıştırarak elde ettikleri geleneksel içeceklerinin, bugüne taşınması ile Sıcak Çikolata üzerinden başlayan lezzet serüveni endüstriyelleşerek günümüzdeki haline kavuşur.

Günümüzde mağazalarında yenilikçi Çikolata Cafe konsepti ile Chocolate bu tarihi sürdürmeye devam etmektedir. Belçika hammaddesinden elde ettiği el yapımı çikolataları ile mağazalarındaki misafirlerine kendi üretimleri pasta ve çikolataları takdim ederken, internet mağazası üzerinden de tüm Türkiye’ye lezzetli Trüff ve Kırma çikolatalarını ulaştırmaktadır

Çikolata’nın bozulmaması için neler yapılması gerekir?

Çikolata’nın ham maddesi olan Kakao’nun yağı kaynaklı, muhafaza koşulları büyük önem arz etmektedir. Bu yüzden evinizde çikolatayı nasıl saklayabilirsiniz konusunda sizler için bu içeriği hazırladık.

Çikolatanın saklama koşulları nelerdir? Başlığı altında sizlere anlatabileceklerimiz, öncelikle ısı çok önemlidir.

• Çikolatanın saklandığı ortam koşullarının 16 ile 20 derece arasında sıcaklığa sahip olması gerekir.

• Direkt güneş ışığı almaması gerekmektedir.

• Çikolata, çevredeki kokulara karşın hassas bir gıda olmasından kaynaklı yanında koku içeren gıdaların bulunmaması gerekir. Aksi durumda çevredeki kokuyu da çikolata kendi içerisinde barındıracaktır.

Çikolata neden bozulur?

Çikolatanın bozulmasını sağlayan en temel etmenler arasında, ısı ve nem bulunmaktadır. Çikolatanın ısı ve nem oranının değişmesi, ham madde kakao çekirdeğinde bulunan yağın ve şekerin üzerinde bozulmalara neden olur.

Bozulan Çikolata Nasıl Anlaşılır?

Çikolata bozulduğunda iki şekilde anlaşılır; birincisi görüntüsü ve ikinci olarak da koku değişimi üzerinden, tespit edebilirsiniz.

Bozulan Çikolatanın Zararı Nedir?

Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.

Bu ürünleri son kullanma tarihi geçse de tüketebilirsiniz!

Yiyeceklerin üzerinde bulunan tavsiye edilen tüketim tarihi, yiyeceğin belirtilen tarihten sonra tüketilmesinin güvenli olduğunu ancak tadının aynı olamayabileceğini işaret eder. Belki de bu tarihler ürünleri hemen atmamız ve yerine yenisini almamız gerektiğini göstermemektedir.


İşte tarihi geçtikten sonra da yemeye devam edebileceğiniz bazı yiyecekler:


1- Yumurta

Buzdolabında düzgün bir şekilde saklanan yumurtaların haftaya kadar bozulmadan kalabildikleri tahmin edilir. Ancak bu durum belirtilen süreden sonra kalan yumurtaları tüketmemeniz gerektiği anlamına gelmemekte. Burada yapabileceğiniz en iyi şey yumurtaları kırmak, rengini ve kokusunu kontrol etmek olacaktır.


2- Sert peynir ve tereyağı

Sert peynirler yumuşak peynirlere kıyasla daha uzun süre dayanıklıdır. Peynirin çeşidine göre paketi açıldıktan sonra buzdolabında 6 haftaya kadar saklanabilirler. Parmesan peyniri , Cheddar peyniri , Edam ve Gouda peyniri ise buzdolabında 2 haftaya kadar saklanabilir. Peynirinizi hava almayan bir kabın içinde sakladığınızdan emin olun. Kısa süre içinde tüketmeyeceğiniz peynirleri buzlukta bile saklayabilirsiniz. Tereyağı ise paketi açıldıktan sonra buzdolabında daha uzun süre saklanabilir. Tereyağını son tüketim tarihi geçtikten ay sonrasına kadar tüketmeye devam edebilirsiniz. Paketi açılmayan bir tereyağı ise son tüketim tarihi geçtikten ay sonrasına kadar tüketilebilir. Tereyağının bu kadar uzun süre bozulmadan kalmasının sebebi çok fazla laktoz içermemesi ve çoğunlukla yağdan oluşmasıdır. Tereyağını en iyi şekilde kendi paketinde ya da ekstra folyoya sararak saklayabilirsiniz.


3- Süt ve yoğurt

Çoğu insan tarihi geçmiş sütü içmekte tereddüt eder. Ancak süt, kutusunda hava almayacak şekilde saklanmışsa ve kokusu da normalse tarihi geçtikten 1 hafta sonraya kadar tüketilebilir. Tadı biraz ekşimiş olsa da pişirerek kullanmaya devam edebilirsiniz. Pastörize edilme sürecinde zararlı patojenler yok olduğu için endişelenmenize gerek yoktur. Yoğurdu ise tadı ve kokusu güzelse son tüketim tarihi geçtikten 2 hafta sonrasına kadar tüketmekte bir sakınca yoktur. Yoğurdun bozulduğunu gösteren işaretler ise renginin bozulması ve hatta daha da kötüsü çürümesidir. Yoğurdunuz bembeyaz gözükmeye devam ediyorsa kullanmaya devam etmenizde bir sakınca olmayacaktır.


4- Mısır gevreği

Açılmamış bir paket mısır gevreği ay boyunca bozulmadan kalır. Açılmış bir paket ise son tüketim tarihi geçtikten ay sonrasına kadar bozulmaz. Son tüketim tarihi, ürünün kalitesinin azalmaya başladığı tarihi gösteren bir işarettir. Bu, mısır gevreğinizi yemenin sağlıklı olmadığını ve yeni bir paket almanız gerektiğini göstermez. Eğer mısır gevreğiniz tüketilemeyecek durumdaysa paketin içinden kötü bir koku yayılır ve hatta paketin içinde uçuşan sinekler ve küf görebilirsiniz.


5- Fıstık ezmesi ve elma püresi

Fıstık ezmesi kapağı açıldıktan sonra buzdolabında aya, oda sıcaklığında ise aya kadar bozulmadan kalabilir. Fıstık ezmesi yüzde doğal olduğu takdirde daha uzun süre de bozulmadan kalabilir. Fıstık ezmesi bozulduğunda küflenmez fakat tadı normalden çok farklı ve kötü bir hâl alır. Unutmayın ki fıstık ezmesinin üzerine çıkan yağlar bozulduğunu göstermez. Taş gibi sertleşmiş bir fıstık ezmesi ise kötüye işarettir. Kapağı açılmamış elma püresi ise son tüketim tarihi geçtikten ay sonrasına kadar tüketilebilir. Diğer taraftan evde yapılan ya da marketten satın alınan kapağı açılmış bir elma püresi buzdolabında güne kadar dayanabilir.





6- Soslar

En popüler soslardan biri olan ketçap, kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bir yıla kadar saklanabilir. Bu süre marka kalitesine göre değişmektedir. Ketçabın bozulduğunu renginin koyulaşmasından anlayabilirsiniz. Kapağı açılmış bir hardal ise buzdolabında aya kadar saklanabilir. Hardalın bozulduğunu gösteren işaretler ise renginin ve kokusunun bozulmasıdır. Kapağı açılmış mayonez ise düşük sıcaklık bakteri üremesini azaltacağından buzdolabında aya kadar saklanabilir. Buzdolabının dışında unutulan kapağı açılmış bir mayonez ise yaklaşık 8 saat içinde bozulmaya başlar. Eğer mayonezinizi evde kendiniz yapıyorsanız tüketmek için sadece bir haftanız olduğunu aklınızda tutun!


7- Cips, kurabiye ve kraker

Cips, son tüketim tarihi geçtikten bir ay sonrasına kadar tüketilebilir. Bu durumda cipsi tüketmek sağlığınıza zarar vermez ancak tadının bayatladığını fark edebilirsiniz. Cipsin daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Diğer taraftan krakerler ise son tüketim tarihinden 3 ay sonrasına kadar tüketilebilir. Paketli olarak satılan kurabiyeler ise paket açıldıktan sonra oda sıcaklığında güne kadar (yumuşak olarak) ve haftaya kadar (sertleşmiş olarak) dayanabilir. Paketli kurabiyeleri buzlukta sakladığınız takdirde bu süre aya kadar uzamaktadır. Ev yapımı kurabiyeleri ise buzlukta yine aya kadar, oda sıcaklığında ise güne kadar (yumuşak olarak) ve haftaya kadar (sertleşmiş olarak) muhafaza edebilirsiniz.


8- Et ve balık

Taze et satın alındıktan sonraki 5 gün içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanamaz, buzlukta dondurulması gerekir. Etin çeşidine bağlı olarak, buzlukta muhafaza edildiği takdirde 12 aya kadar tazeliğini ve tadını koruyabilir. Bu süre biftek için ay, pişmemiş kıyma için ay, sos için ay ve kümes hayvanları için aydır. Kötü koşullarda muhafaza edilen etlerde her dakikada bir iki katı bakterinin ürediğinden buzluğunuzun düzgün çalıştığından emin olmalısınız. Taze balık ise dolapta güne kadar saklanabilirken, pişirilmiş balık güne kadar muhafaza edilebilir. Tıpkı et gibi balıkları da çeşidine göre buzlukta aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Balığın bozulduğunu ise yayılan kötü kokudan ve yapışkan yapısından anlayabilirsiniz.


9- Kek karışımı

Kek karışımları genellikle un, kabartıcılar, şeker, kakao ve diğer tatlandırıcı bileşenler içerirler. Bu da paket açılmış olsa bile uzun süre dayanıklı olduklarını gösterir. Bu durumda kuru ve serin yerlerde düzgün bir şekilde muhafaza edildiklerinde son tüketim tarihinden ay sonrasına kadar tüketilebileceklerini gösterir. Ancak, buğday biti olarak da bilinen un böceklerine karşı hazırlıklı olmak için paketin içini kontrol etmenizde fayda var. Bu böcekler çiftleşirken un yerler ve bu şekilde hızlı bir biçimde çoğalırlar. Bu nedenle ununuzun içinde herhangi küçük siyah noktalar görürseniz kullanmadan önce paketi temizlemelisiniz. Tüm paketi çöpe atmak yerine zararı en aza indirebilirsiniz.


Bal

Gerçek bal, düzgün muhafaza edilse de edilmese de kolay kolay bozulmayan birkaç üründen biridir. Başka şerbetlerle karıştırılmayan bal kristalleşecek ve rengi koyulaşacaktır. Bu normaldir ve balı çöpe atmanızı gerektirmez. Yapmanız gereken tek şey balı çam bir kavanozda kapağı sıkı bir biçimde kapanmış olarak muhafaza etmenizdir. Bal, firmaların sadece yenilerini üreterek satmaya devam edebilmesi için üzerine son tüketim tarihi eklenen ürünlerden biridir.


Peki siz son tüketim tarihi geçmiş ürünleri hemen çöpe mi atarsınız yoksa yenebilir durumda mı diye kontrol mü edersiniz?


Referanslar:

Brightside. "10 Foods that are good to eat past their expiration dates." Şuradan alınmıştır: funduszeue.info




Çikolata; kakao tozu ve kakao yağı gibi kakao ürünleri, şeker veya tatlandırıcı, süt ve süt ürünleri ile bazı aromaların kullanılarak üretildiği bir besindir. 

Gıda gündemi, gida haber, mutfak kuralları, çikolata bozulur mu, antifriz, iqf, şenol yıldız diyetisyen, Çikolata bozulur mu, çikolata kaç kalori, çikolata besin değeri,

Çikolatanın türleri

Her yaş grubundaki kişiler tarafından oldukça sevilen çikolata genel olarak:

  • bitter çikolata,
  • sütlü çikolata,
  • beyaz çikolata

olmak üzere üç türde üretilmektedir.

Gıda gündemi, gida haber, mutfak kuralları, çikolata bozulur mu, antifriz, iqf, şenol yıldız diyetisyen, Çikolata bozulur mu, çikolata kaç kalori, çikolata besin değeri,

Çikolatanın raf ömrü

Çikolatanın raf ömrü sütlü çikolatada 1, bitter çikolata ise ortalama 2 yıl kadardır ancak çikolatanın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi, uygun koşullarda saklanmasına bağlıdır.

Gıda gündemi, gida haber, mutfak kuralları, çikolata bozulur mu, antifriz, iqf, şenol yıldız diyetisyen, Çikolata bozulur mu, çikolata kaç kalori, çikolata besin değeri,

Çikolatanın muhafazası

Çikolatanın saklanması için en uygun ortam

  • 16 &#; 20°C arasında,
  • nem oranının düşük olduğu ve
  • doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamdır.

Çikolatanın muhafaza edileceği yerin nem oranı %50’nin altında olmalıdır. Normal koşullarda çikolata buzdolabında saklanmamalı, ancak saklanacaksa da kapalı bir kap içerisinde hava almayacak şekilde saklanmalıdır. Uygun saklama koşullarında saklanmayan çikolatalarda beyazlaşma problemi ve bozulma meydana gelebilir.

Gıda gündemi, gida haber, mutfak kuralları, çikolata bozulur mu, antifriz, iqf, şenol yıldız diyetisyen, Çikolata bozulur mu, çikolata kaç kalori, çikolata besin değeri,

Çikolata neden beyazlaşır?

22°C&#;nin üzerinde saklanan çikolataların içindeki yağ eriyerek çikolatanın yüzeyine çıkar ve burada beyaz bir tabaka oluşturur. Bu çikolatanın tadını çok fazla değiştirmese de çikolata hâlâ tüketilebilir.

Ne var ki neme maruz kalmış çikolatalarda, çikolata içindeki şeker nemden dolayı çözünerek çikolata yüzeyine çıkar. Bu durumda çikolatanın tadı değişir ve çikolata bozulma gerçekleşir.

Gıda gündemi, gida haber, mutfak kuralları, çikolata bozulur mu, antifriz, iqf, şenol yıldız diyetisyen, Çikolata bozulur mu, çikolata kaç kalori, çikolata besin değeri,

Çikolatanın bozulduğu nasıl anlaşılır?

Yeni alınan ya da uzun süre uygun olmayan şartlarda saklanan çikolatanın bozulduğu:

  • tadındaki,
  • kokusundaki ve
  • görünümündeki değişimden anlaşılabilir.

[alert-success]Çikolatanın lezzeti, çikolata tipine özgü olmalıdır. Kokusu değişmiş olan çikolatalar tüketilmemelidir. Çikolata acımsı ve yabancı bir tat bulunması da bozulmayı gösterir ancak çikolata üzerinde beyaz bir tabaka varsa, bu tabaka yağın erimesinden de kaynaklanmış olabileceğinden öncelikle çikolatanın tadına hafifçe bakılmalı, lezzetinde bir değişiklik yoksa çikolata tüketilebilir.[/alert-success]

Kakao Yağı Bozulur Mu?

Kakao Yağı Bozulur Mu?

Kakao yağı uygun şartlarda saklanmadığında donabilir. Bozulmaması için ise mutlaka buzdolabı koşullarında muhafaza edilmelidir.

Kakao bitkisi, özellikle gıda sektöründe kullanılan ve eşsiz çikolata lezzetinin hammaddesi olsa da kozmetik ve sağlık sektöründe de sıklıkla kullanılan bir maddedir. Kakao yağı ise kakao bitkisinin içeriğinde bulunan çekirdeklerinden üretilen ve eritilebilen bir yağdır. Bu nedenle çeşitli losyonlarda ve nemlendiricilerde kullanılmaktadır. Aynı zamanda serotonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir.

Kakao Yağı Faydaları Nelerdir?

Kozmetik sektörünün en önemli ürünlerinden olan kakao yağının ‘cildi nemlendirdiği, kabızlığa iyi geldiği, kepeği ortadan kaldırdığı, ruh sağlığına iyi geldiği, kurumuş ve soyulmuş dudaklara iyi geldiği, gebelik çatlaklarına’ iyi geldiği bilinmektedir.

Kakao Yağı Nasıl Kullanılır?

Hem gıdalarda hem de kozmetik sektöründe oldukça kullanılır olan kakao yağı, cilde, çatlaklara ve yara izlerine iyi gelmesinin yanı sıra; kabızlık gibi sindirim sorunlarına da iyi gelebilmektedir.

Kakao Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Kakao yağının cilde faydaları arasında ‘cilt lekeleri giderilmesi, kırışıklıklara iyi gelmesi ve çatlakların giderilmesi’ yer almaktadır. Aynı zamanda da yaz günlerinde bronzlaşmaya iyi gelebilir.

Kakao Yağı Alerji Yapar Mı?

Kakao yağının bazı bünyelerde alerjik reaksiyona neden olduğu ve bu nedenle bazı bünyelerde şişlik, kızarıklık, nefes alamama gibi durumlara sebebiyet verebileceği bilinmektedir.

Kakao Yağı Bronzlaştırır Mı?

Her zaman kullanmaya alışık olduğunuz güneş kreminin üzerine bir de kakao yağı sürülmesi sonrasında bronzlaştırıcı etki gösterdiği ve hiçbir sorun yaratmadığı bilinmektedir.

Kakao Yağı Bozulur Mu?

Kakao yağı uygun şartlarda saklanmadığında donabilir. Bozulmaması için ise mutlaka buzdolabı koşullarında muhafaza edilmelidir.

Kakao Yağı Çatlak Önler Mi?

Kakao yağı özellikle sık kilo alıp vermenin yarattığı, çatlakların giderilmesi için kullanılır ve düzenli kullanımda çatlak oluşuma engel olmaktadır.

Kakao Yağı Hemoroide İyi Gelir Mi?

Kabızlığın neden olduğu hemoroidin yarattığı kaşıntı ve rahatsızlık hissinin hemoride iyi geldiği edinilen bilgiler arasında yer almaktadır.

Kakao Yağı Lekelere İyi Gelir Mi?

Antioksidan içeriğine sahip olan kakao yağının cilt lekelerinde etkili bir çözüm olabileceği düşünülüyor.

Kakao Yağı Saç Rengini Açar Mı?

Kakao yağının saç rengini açıcı özelliği kesinlikle bulunmamakla birlikte, saç rengini koyulaşmasına neden olmaktadır. 


Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası