hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır / Çatı muayenesi (Alttan muayene) kaçıncı hafta olur? Acı ve ağrı verir mi?

Hamilelikte Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır

hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Gebelikte çatı muayenesi, genellikle haftadan sonra anne adayının pelvis kemiklerinin normal doğum için uygun olup olmadığını değerlendirmek adına yapılır. Vajinal yolla yapıldığı için çatı muayenesine halk arasında alttan muayene de denilmektedir. Çatı muayenesine girecek olan pek çok kadın ise muayenenin acılı bir işlem olup olmadığını merak eder. Gebelikte çatı muayenesi genellikle acısız bir işlemdir. Eğer anne adayı sakinliğini korursa muayene de oldukça kısa ve konforlu bir şekilde tamamlanır.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda, hamilelikte çatı muayenesi ile ilgili tüm merak edilenleri derledik. Hazırsanız başlayalım!

Gebelikte Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı muayenesi, gebeliğin son haftalarında anne adayının pelvis kemiklerini değerlendirmek için yapılır. Çatı kemikleri olarak da bilinen pelvisin normal doğum için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Eğer annenin pelvis kemikleri vajinal doğumu riske atacak kadar dar ise sezaryen doğum kararı verilir. Ancak pelvis kemikleri normal olan anne adayları için başka herhangi bir sağlık sorunu yoksa vajinal doğum planlanabilir.

Gebelikte çatı muayenesi vajinal yolla yapılır. Bu nedenle çatı muayenesine alttan muayene de denilmektedir. Çatı muayenesi için anne adayının rutin jinekolojik muayenede olduğu gibi oturması istenir. Ardından doktor iki parmağı ile anne adayının çatı kemiklerinin değerlendirmesini yapar. Bebeğin kilosu ile anne adayının pelvis kemiklerinin darlığı/genişliği kıyaslanarak doğum yöntemi hakkında çıkarımda bulunulur. Muayene sırasında spekulum ile vajina genişletilerek rahim ağzı ve vajina içi de kontrol edilir. Her şey yolunda ise normal doğum için planlama yapılabilir. Çatı darlığı söz konusuysa ve bebeğin kilosu gebelik haftasına göre ilerideyse sezaryen doğum kadarı alınabilir.

Çatı muayenesi sırasında rahim ağzı kapalı olduğundan bebeğe temas etmek mümkün değildir. Dolayısıyla çatı muayenesi anne karnındaki bebeğe zararı olan bir muayene değildir.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Çatı Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Çatı muayenesi genellikle hafta civarı yapılır. Bu muayenedeki amaç annenin pelvis kemiklerinin vajinal doğum için yeterli genişlikte olup olmadığını anlayabilmektir. Ayrıca çatı muayenesi ile bebeğin doğum kanalına inip inmediği, rahim ağzında açılma olup olmadığı, enfeksiyon gelişip gelişmediği gibi durumlar da incelenebilir.

Çatı Muayenesi Acıtır mı?

Çatı muayenesi genellikle acısız ve kısa süren bir işlemdir. Ancak acı kişiye özel bir his olduğundan bazı anne adayları hafif bir rahatsızlık duyabilir. Muayene sırasında anne adayının kendini rahat hissetmesi, mesanesinin dolu olmaması ve annenin sakin kalması acı hissini azaltacaktır. Ancak endişeli olan anne adayları kasların gerginliğine bağlı olarak çok hafif ağrı duyabilmektedir.

Çatı Muayenesi Doğumu Başlatır mı?

Çatı muayenesi çok düşük bir ihtimal de olsa rahim ağzını uyararak doğumu başlatabilir. Ancak bu olasılık oldukça düşüktür. Yine de bu riske karşı çatı muayenesi bebeğin iyice geliştiği hafta ve sonrasında sonra yapılır. Yani çatı muayenesi doğumu başlatır mı sorusuna düşük bir ihtimal de olsa evet denilebilir.

Normal Doğuma Engel Olan Durumlar!

İkinci Gebeliklerde Çatı Muayenesi Yapılır mı?

İkinci gebeliklerde de çatı muayenesi yapılır. Çatı muayenesi, doğum yolu ve doğum şekli için ön fikir edinebilmek amacıyla yapılan önemli bir muayenedir. Vajinal doğum sırasında olası bir komplikasyonla karşılaşmamak adına doğumdan 2 – 3 hafta önce çatı muayenesi yapılması önerilmektedir.

Çatı Muayenesi Kimlere Yapılmaz?

Başka bir rahatsızlığa bağlı olarak sezaryen doğum kararı alınan anne adaylarına çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur. Çoğul gebeliği olan anne adaylarına da mümkün olduğunca çatı muayenesi yapılmamaktadır. Zira çoğul gebelikler normal gebeliklere kıyasla her zaman daha riskli olduğundan tedbirli olmakta fayda vardır. Ayrıca çoğul gebeliklerde rahim ağzının uyarılma ve doğumun başlama ihtimali normal gebeliklere göre daha yüksektir. Bu nedenle çoğul gebeliği olan anne adaylarında çatı muayenesine gerek yoktur.

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

Halk arasında çatı olarak bilinen kemik aslında pelvis kemiğidir. Pelvis 4 ana kemikten oluşur. Çatı muayenesinde bu kemiklerin normal doğum için elverişli olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirmeyle birlikte bebeğin kilosu da hesaba katılarak anne adayının normal doğum yapıp yapamayacağı konusunda öngörüde bulunulur.

Eğer muayene sonunda anne adayının pelvis kemiklerinin dar olduğu anlaşılırsa sezaryen doğum önerilir. Çatı darlığı ile birlikte bebeğin kilosu da fazlaysa normal doğumda karşılaşılabilecek komplikasyon riski yükseleceğinden sezaryen doğum yapılmalıdır. Ancak bazı anne adayları normal doğum konusunda ısrarcı olabiliyor. Böylesi bir durumda anne adayı ile doktor doğumun tüm zorluğu ve riskleri hakkında konuşmalıdır.  Risk almadan yapılacak her doğum anne ve bebeğin sağlığı açısından hayati öneme sahiptir. Bu nedenle mutlaka hekimin önerileri dikkate alınmalıdır.

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel mi?

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır? Çatı darlığı belirtileri neler, doğumu etkiler mi?

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır? Çatı darlığı belirtileri neler, doğumu etkiler mi?

Hamileliğin haftasından sonra jinekologlar tarafından yapılan çatı muayenesi, pek çok hamilenin korkulu rüyası olsa da elle yapılan muayene, doğum şekli ile ilgili birçok bilgiyi öğrenme kolaylığı sağlar. Peki eğer çatı darlığı varsa normal doğum yapılır mı ya da çatı muayenesi acıtır mı? Çatının darlığı nasıl anlaşılır, çatı darlığı belirtileri! Hamilelikte çatı muayenesi nasıl ve ne zaman yapılır?

Hamilelik döneminin haftasından sonra yapılan çatı muayenesi, biraz farklı yöntemlerle uygulandığı için pek çok anne adayında endişe ve kaygı veren bir durumdur. Her ne kadar kaygı verici bir durummuş gibi algılansa da aslında çok önemli bir kontrol olan çatı muayenesi, normal doğum yapmak isteyenler için bilgilenme açısından oldukça faydalıdır. Çatı (pelvis) kemiklerinin doğuma uygun olup olmadığını anlamanın en güzel yolu olan bu çatı muayenesi sonucunda anne adayının hangi doğum şeklini daha rahat yapabileceği ortaya çıkmaktadır. Normal doğum korkusu sebebiyle direkt olarak sezaryen düşünen anne adaylarının çatı muayenesi olması şart değildir. Muayene sonucunda çatının dar olduğunun görülmesi hiçbir anne adayında herhangi bir doğuramama gibi duruma yol açmaz iken normal doğum yerine sezaryenin tercih edilmesi gözlemlenebilir. Çevresel etkenlerden dolayı ortaya çıkabilecek olan çatı muayenesi korkusu, daha çok anne adaylarının yeterli bilgiye sahip olmamasından kaynaklanmaktadır. Jinekolojik muayene masasında uygun pozisyon alınarak yapılan hamilelikte çatı muayenesi ile ilgili bilinmesi gerekenler..

TIKLA OKU: DOĞUMUN KOLAY GEÇMESİ İÇİN MANEVİ REÇETELER

ÇATI MUAYENESİ NEDİR? ÇATI MUAYENESİ NASIL YAPILIR?

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamilelikte çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamileliğin son trimesterındaki haftadan sonra jinekolojik olarak vajinal yolla yapılan çatı muayenesi bebeğin o anki durumu ve doğum şekli hakkında bilgi vermeyi sağlayacaktır. Doğum esnasında karşılaşılabilecek bazı sorunları önceden fark etmeye ve ona yönelik önlemler alınabilmesi için önemli olan çatı muayenesinde, doktor iki parmağıyla çatı kemiklerinin durumunu tespit eder. Çatı muayenesi esnasında alt tarafın komple çıkartılması gerekir. Doktor eline eldiven geçirerek vajinanın iç kısmını ve rahim ağzını kontrol eder. Muayenede spekulum aleti kullanılarak vajina genişletilir. Doktor bu esnada içerisini inceler.

Çatıdaki darlık ve genişliğe bakarak normal doğumun yapılıp yapılamayacağı konusunda bilgilendirilen anne adaylarının bu esnada kendilerini rahat hissetmesi önemlidir.

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelikte çatı muayenesi

Çatı muayenesi uygulanırken rahmin ağız kısmı açık olmayacağı için bebeğin başına ya da diğer organlarına karşı temasta bulunulamaz. Eğer doktor çatının normal doğum için fazla dar olduğunu söylerse hiç deneme bile yapılmadan sezaryen gerekir. Yinede doğum şekli için en kesin bilginin doğum sırasında gerçekleşeceği unutulmamalıdır. Çünkü doğumda rahim ağzı açık olacak ve bebeğin durumu daha iyi değerlendirilebilecektir.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE RAHİM DUVARI KALINLIĞI NE KADAR OLMALI?

HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ NEDEN YAPILIR?

Hak arasında 'Alttan muayene' olarak da nitelendirilen çatı muayenesinde bebeğin içinden geçeceği pelvik kemiklerinin doğuma hazır olup olmadığını kontrol etmek amacıyla yapılır. Vajinada yapılan bu çatı muayenesi anne adayının hangi yöntemle doğum yapabileceğini, bebeğin doğum kanalında olup olmadığını, hangi pozisyonda bebeğin durduğu, rahim ağzında sancıyla beraber açılma olup olmadığını belirleme ve herhangi bir enfeksiyon durumunun olup olmadığını tespit etmede önemlidir.

ÇATI MUAYENESİ ACITIR MI? HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ ŞART MI?

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelikte çatı muayenesi

Hamilelik döneminde en çok korkulan muayenelerden biri olan alttan yani çatı muayenesi ağrılı geçmez. Son haftalarda vajina esnek olacağı için hamile olmayanlara göre çok daha rahat vajinaya bakılıp kontrol edilebilir. Çoğu zaman hiç olmayan ancak kimi zamanda hafif lekelenme ya da kanamalarla kendini gösteren çatı muayenesinin ne anne adayına ne de bebeğe hiçbir zararı yoktur.

TIKLA OKU:HAMİLELİKTE KASIK AĞRISI NASIL GEÇER?

HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILIR?

Gerekmediği sürece birinci ve üçüncü trimesterda yapılan çatı muayenesinin ilk aylarda yapılmasının nedeni; rahim ağzının bebeği tutması için yeterince kapalı olup olmamasına bakmaktan kaynaklanır. Yapılan bazı testler sonucunda problem görülmezse, hamileliğin haftasına kadar bir daha çatı muayenesi yapılmaz.

hafta geçtikten sonra rahimdeki açılmayı kontrol etmek ve doğum şeklini belirlemek için yapılan çatı muayenesi bazı hamileliklerde zorunlu hale gelebilir. Onlar şunlardır:

Erken doğumu tetikleyen riskler varsa,
Hamilelikte lekelenme görülmüşse,
Genital herpes gibi vajinal enfeksiyonlar varsa,
Pelvik bölgede açılma varsa çatı muayenesi tekrarlanabilir.

TIKLA OKU: HAMİLELİKTE KAHVERENGİ LEKE NEDEN OLUR?

ÇATININ DAR OLMASI NE DEMEK? ÇATININ DARLIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Doğum esnasında pelvik kemiklerinin arasından geçecek olan bebeğin 4 kilonun üzerinde olması çatı darlığı muayenesini kritikleştirecektir. Bebeğin dış dünyaya çok kolay bir şekilde çıkması için 3 ana unsur önemlidir. Rahmin itici kuvveti, pelvis ve bebek bu üç unsuru kapsar. 

Alttan yapılan müdahalede çatının dar olduğu tespit edilmişse ve bebeğin ilerlemesinin zorlaşacağı belirlenmişse bebek sezaryen ile dünyaya gelir. Çocukluk evresindeyken geçirilen Raşitizm rahatsızlığı ya da kemikleri etkileyecek herhangi bir kaza veya hastalık çatının darlığı konusunda etkili olabilir.

ÇATISI DAR OLANLAR NORMAL DOĞUM YAPABİLİR Mİ?

Çatısı yani pelvisleri dar olan hamileler için önerilen doğum yöntemi sezaryen olsa da bazı anne adayları normal doğum için ısrarcı olabiliyor. Bu gibi durumlarda zorlu ve riskli ihtimaller düşünülmelidir ve en sağlıklı doğum şekli hangisiyse o tercih edilmelidir.

hamilelikte çatı muayenesi

hamilelikte çatı muayenesi

ÇATI MUAYENESİ HANGİ HAMİLELERDE YAPILMAZ?

Normal doğum yapmayacak hamilelerin ya da ikiz gibi çoğul hamilelikler sonucunda anne adaylarının çatı muayenesi yaptırması gerekmemektedir.

ÇATI MUAYENESİ DOĞUMU TETİKLER Mİ? 

Anne adayı ve bebeğin sağlığı için herhangi bir zararı olmayan çatı muayenesinde erken doğum riski bulunur, bu nedenle haftadan önce alttan muayenenin yapılması önerilmez.

Hamilelikte Beta HCG testi nedir, ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte Beta HCG testi nedir, ne işe yarar?

Hamilelikte çatı muayenesi nedir, nasıl ve ne zaman yapılır? Muayene sonrası kanama ne kadar sürer?

Hamilelikte çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında uzman doktorunuzun isteği ile gerçekleştirilen bir testtir. Yapılan bu test ile normal doğum gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğinize bakılır. Vajinal yol ile yapılan bu muayene sonucunda bazen sezaryen kararı verilebilir. Hamilelikte çatı muayenesi Haftadan sonra gerçekleştirilebilir. Peki, Hamilelikte çatı muayenesi nedir, nasıl yapılır? çatı muayenesi sonrası kanama ne kadar sürer? İşte tüm ayrıntılar…

HAMİLELİKTE ÇATI MUAYENESİ NEDİR?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Bu muayeneye göre doğum yaklaşmadan önce normal doğumun gerçekleşebilme ihtimali değerlendirilir. Doğumun sezaryenle gerçekleşeceği kesin olan bir hastada çatı muayenesi yapılmasına gerek yoktur.

Çatı muayenesi normal jinekolojik muayene masasında ve aynı şekilde jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Bebeğin kilosu ile doğum yolunun darlığını-genişliğini kıyaslayarak normal doğum mümkün olabilir mi diye değerlendirme yapar.

  • Çatı muayenesi ne zaman yapılır?

Hamilelikte çatı muayenesi gebeliğin Haftasından sonra gerçekleştirilmektedir.

Hamileliğin düzenli olarak izlenmesi, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarının ve bunların tedavisinin erken tespit edilmesine izin verir, böylece normal bir hamilelik ve sağlıklı bir bebeğin doğumu şansını artırır.

Aşağıdaki bilgiler, risk faktörü olmayan kadınlar için hamilelik sırasında tavsiye edilen muayenelerle ilgilidir. Gerektiğinde, izleme ve sizin için önerilen sınavların kapsamı dahilinde değişiklikler yapmak mümkündür. Yüksek riskli gebeliği olan kadınların izlenmesi HMO'larda (kupot cholim) yapılacaktır.

Aşağıda ayrıntıları verilen bilgiler, hamilelik ve hamilelik sırasında muayene ile ilgili tüm bilgileri sağlamayı amaçlamaz ve bireysel tıbbi konsültasyonun yerini tutmaz.

Hamilelikten önce veya hamilelik sırasında doktorla ilk görüşmenizde partnerinizle görüşmeniz istenir. Bu toplantıda, doktor siz ve geniş aileniz hakkında tıbbi bilgi toplayacak ve hamilelik öncesinde ve sırasında hangi muayenelerin, tedavilerin ve konsültasyonların vb. Yapılması gerektiğini belirleyecektir.

  • Çatı muayenesi sonrası kanama ne kadar sürer?

Hamilelikte yapılan çatı muayenesi genel olarak kanamaya neden olmasa da bazı kişilerde görülür ancak oldukça kısa sürelidir.

Hamileliğin izlenmesinin yönetimi ve koordinasyonunun bir tarafça yapılması arzu edilir. Birden fazla bakım sağlayıcısı optimal tedaviyi sağlamaz ve hatta izleme ve tedaviyi daha da zorlaştırabilir.

Aşağıdaki tablo hamilelik sırasında önerilen muayeneleri, uygulama zamanlarını ve hedeflerini detaylandırmaktadır. Muayeneler haftalarca hamilelik yaşına veya trimestere göre düzenlenir. Muayenelerin çoğu rutin olarak, her hamile kadına ve her hamileliğe sunulur. Bazı muayeneler fetüste kusurların erken saptanması için tasarlanmıştır ve bu muayeneleri yapmak isteyip istemediğinize karar vermelisiniz. Kendi kişisel profilinize ve hamileliğinizin seyrine göre ek muayeneler yapmanız tavsiye edilebilir.

  • Çatı muayenesi nasıl yapılır?

Hamilelikte çatı muayenesi ağrılı değildir. Hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğundan rahatlıkla muayene gerçekleştirilir. Bazı durumlarda kanama yaşansa da genel olarak bu durum görülmez. Riski olmayan hatta oldukça faydalı bir muayenedir.

Ayrıntılı olarak yapılan bazı muayeneler Sağlık Sepeti'ne dahil edilmiştir ve Tipat Halav Anne ve Bebek Bakım Merkezleri veya HMO'lar (kupot cholim) çerçevesinde sunulmaktadır; ve bazıları sepet içinde değil, Sağlık Bakanlığı ve profesyonel tıbbi dernekler tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca, tedavi eden doktorun kararına göre, ek muayeneler olabilir. Sağlık Sepetine dahil olmayan muayeneler özel olarak, ödeme yoluyla yapılabilir veya bazen HMO'ların ek sigortası veya özel sigorta kapsamında olabilir. Yapmak istediğiniz muayeneleri yapmadan önce, sizi güvence altına alan HMO'daki uygunluğunuzu kontrol etmeniz istenir.

  • Çatı muayenesi doğumu tetikler mi?

Bu tip muayenenin doğumu tetikleme gibi bir durumu olması söz konusu değildir. Oldukça risksiz olan bu muayene sayesinde kişinin normal doğum yapabilip yapabilemeyeceği test edilmektedir.

Tablonun olası tüm muayeneleri göstermediğine ve özel ve kamu tıbbı çerçevesinde, hamilelik sırasında yapılabilecek, tavsiye edilmeyen muayeneler de dahil olmak üzere çeşitli muayenelerin giderek artan bir kullanılabilirliğine dikkat edilmelidir. profesyonel tıbbi dernekler tarafından. Bu muayeneler tabloda görünmez. Muayene listesi zaman zaman güncellenir. Bu nedenle tıbbi personelden güncelleme almanız önerilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası