omuzda sıvı birikmesi tedavisi / Omuz Ağrısı Kendiliğinden Geçmez - Uzm. Dr. Derya SAYLIK

Omuzda Sıvı Birikmesi Tedavisi

omuzda sıvı birikmesi tedavisi

Omuz Ağrısına Yol Açan 3 Neden!

Ağrıyla kendini belli eden ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen omuzdaki lif yırtığı diğer adıyla "rotator cuff", travma, iltihaplanma ve omuzda sıkışma sonucunda ortaya çıkıyor. Dayanılmaz ağrıyla kendini belli eden yırtık nedeniyle çoğu zaman hastalar bir süre sonra kolunu kaldıramıyor. Temizlik hastalığı olan ev kadınları ile sürekli baş seviyesinden yukarıya uzanmak zorunda kalanlarda görülen bu sağlık sorunu, tedavi edilmezse kireçlenmeye neden olabiliyor.

OMUZDA AĞRIYA NEDEN OLUR

Spor yapanlarla orta yaş kadın ve erkeklerde görülen "rotator cuff ya da "rotator manşet", tedavi edilmediğinde zamanla dayanılmaz omuz ağrısına yol açmaktadır. Bu sorunun ortaya çıkmasında çoğunlukla 3 nedenden birinin etkili olduğu bilinmektedir.

Travma: Omuzdaki rotator manşet tendonlarının (kirişler) tahriş olması ya da travma sonucunda zarar görmesiyle başlayan tendinit, lif yırtığının önemli bir nedenidir. Omuzun hor kullanılması sonucunda gelişmektedir. Erken tedavi edildiğinde çoğu zaman kısa sürede iyileşmektedir. Ancak bazı hastalarda bu sorun kronik hale gelebilir.

İltihaplanma: İltihap sonucunda omuzda oluşan fazla sıvı ve ödemle kendini belli eden bursit, ağrılı bir sürece neden olmaktadır. Omuzun aşırı ve yanlış kullanımı sonucunda oluşan iltihap, lif yırtığının nedenleri arasındadır. Bursit nedeniyle çoğu zaman ağrı, uyurken başlamakta ve hastalar zamanla kollarını arkaya uzatamaz ya da yukarıya kaldıramaz.

Omuzda sıkışma: Kasların yırtılması ve kopmasıyla başlayan omuzda sıkışma sendromu nedeniyle kol kaldırıldığında akromion ve rotator manşet arasındaki boşluk zamanla daralmaktadır. Tedavi konusunda geç kalındığında bu sorun ciddi sorunlara yol açmaktadır.

KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR

Kolda güçsüzlük hissiyle başlayan rotator cuff yırtığı, aşınmaya bağlı olarak lifin tamamen yırtılmasıyla sonuçlanmaktadır. Fiziksel travmaya ya da tümöre bağlı olmaksızın ortaya çıkan yırtık, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Sürekli temizlik yapan ev kadınları ile işleri gereği baş üstüne uzanmak zorunda kalan tezgahtar ve arşiv görevlisi gibi meslekleri yapanlarda daha sık görülen yırtık, tedavi edilmezse zamanla kireçlenmeye neden olur.

BELİRTİLERİ FITIK İLE KARIŞTIRILABİLİR

Ancak boyun kaynaklı bazı ağrıların nedeni rotator cuff yırtığı olmayabilir. Fıtık ya da boyunda düzleşme sorunlarıyla karıştırılan omuzdaki lif yırtığının teşhisi, detaylı bir inceleme sonrası doğru bir şekilde konulmalıdır. Fiziksel muayenenin yanı sıra MR ile yırtığın derecesi belirlenir. Yırtığın durumuna göre ilaç ve fizik tedaviyle hastaların yarısından fazlasında sonuç elde edilmektedir. Ancak belirgin bir yırtık varsa ve sıkışma söz konusuyla, yırtığın daha da büyümemesi için cerrahi kaçınılmazdır. Henüz yırtık oluşmamış bazı hastalarda ise ödemi toparlayıcı ve yırtık oluşumunu engelleyici ilaçlar kullanılmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

AğrıSağlıkHaberler

Omuz Hastalıkları

Omuz Hastalıkları

OMUZ HASTALIKLARI (TENDİNİT, BURSİT, PERİARTRİT, DONUK OMUZ, İNPİNGEMENT)

Günlük yaşamda kolumuzu kullanmamızı sağlayan omuz eklemi, 6 yönde harekete imkan veren en karmaşık eklemdir. Kas, kemik, sinirler, damarlar çok sayıda bağ ve diğer destekleyici dokulardan oluşan omuz eklemi, bu yapıları etkileyen farklı koşullar nedeniyle ağrı yapabilir. Rahatsızlık zamanında tamir edilmez ise yaşam boyu kolda hareket kısıtlılıkları ve güçsüzlüklerle, ağrı artarak devam edebilmektedir.

Omuz hastalıkları, omuz bölgesinden kaynaklanabileceği gibi, kalp, akciğer, karaciğer, boyun fıtığı kaynaklı da olabilirler.

Omuz Ağrısı

Omuz şikayetleri çeşitli şekillerde başlayabilirler

  • Travma (cam silme, yüksek dolaptan kitap alma, uzun süre yanlış pozisyonda bilgisayar, araç kullanmak, ağır eşya kaldırmak gibi)
  • Düşme
  • Omuz kırık ve çıkıklarından sonra hareketsizliğin etkisiyle
  • Omuzda ve kolda yavaş yavaş başlayıp, giderek artan ağrılar
  • Spor yaparken ya da egzersiz sonrası

Omuz ağrısının en sık sebepleri

  • Kas yırtıkları, zedelenmeleri
  • Bursit ve tendinit(içi sıvı dolu kesecikler, tendon iltihabı)
  • Kırıklar, çıkıklar
  • Sinir sıkışmaları
  • Kireçlenmeler
  • Romatizmal hastalıklar (özellikle polimiyalji romatika)
  • Donuk omuz (eklemde hareket kıstlanması)
  • Akciğer tümörleri, iltihapları
  • Karaciğer ve safra kesesi hastalıkları
  • Boyun fıtıkları

DONUK OMUZ HASTALIĞI

Kolumu kaldırmakta zorlanıyorum, saçımı tarayamıyorum, gece üzerine yatamıyorum diyorsanız donuk omuz adayı olabileceğinizi söyleyebiliriz.

Donuk omuz ,omuz ekleminin değişik sebeplere bağlı olarak yeterince hareket ettirilmemesi sonrasında ,omuzda görülen ağrı ve hareket kısıtlılığı ile karakterize bir durumdur. Sadece uygun tedavi edildiği takdirde zaman içinde düzelme gösterir. Kişinin kolunu yana açması, sırtına götürmesi, saçını taraması ,yüksekten bir şey alması zorlaşır.

Spor yaparken olan kas zedelenmeleri, yırtıkları, kırık, çıkık gibi durumlarda omuz hareketlerinde bir süre kısıtlama gerekebilir, hareketsizlikten sonraki dönemde donuk omuz oluşabilir. Koldaki birkaç haftalık hareket kısıtlılığı donuk omuza yol açabilir.

Geçirilmiş bir omuz zorlamasından uzun süre sonra donuk omuz ağrıları ortaya çıkabilmektedir. Kalp damar hastalığı, kronik akciğer hastalığı, tüberküloz, akciğer tümörleri, Şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, tiroit bezi hastalıkları bulunan kişilerde donuk omuz daha sık görülür. Başlangıçta ağrı nedeniyle kişi kolunu hareket ettirmekten kaçınır. Sonrasında kaslarda ,bağlarda oluşan kısalıklar nedeniyle eklem hareketi giderek kısıtlanır

Ne yazık ki hastalar başlangıçta omuz ağrıları şiddetli değil ise ve günlük yaşamda omuzlarını çok aktif kullanmıyorlarsa durumu önemsemezler. Bu da tedaviye geç başlamaya yol açmaktadır. Uygun tedavi edilmeyen hastalar yaşam boyu omuz hareketlerinde kısıtlılık ile yaşamak zorunda kalırlar.

Donuk Omuzda Belirtiler:

  • Kolun hareket ettirilmesiyle artan omuz ağrısı
  • Üzerine yatmakla artan omuz omuz ağrısı
  • Kolu belli bir noktadan fazla kaldıramamak veya döndürememek
Donuk Omuz
Omuz Eklemi; çeşitli parçalardan oluşan bir eklemdir. Bu parçalar sayesinde kolunuzu kaldırabilirsiniz, döndürebilirsiniz ve sallayabilirsiniz. Ancak donuk omuz meydana gelmiş ise, eklemin belli kısımlarında şekil değişikliği olur ve kolunuzu hareket ettirmek istediğiniz zaman ağrı ve tutukluk hissedersiniz.

Donuk omuzun değerlendirmesinde muayene ve ağrı değerlendirmesi yapılır. Bundan sonra omzunuzun röntgeni veya MR yada tomografisi gerekebilir. Altta yatan başka bir hastalık söz konusu ise ona yönelik tetkikte gerekebilir.

Omuz eklemini hareketsizlikten korumak en önemli koruyucu tedbirdir. Donuk omuzun tedavisinde; fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri başarılı uygulanırsa hastalık tedavi edilebilir.

Hil terapi ve ultrason gibi elektroterapi cihazları, donuk omuza sebebine yönelik egzersizler, manuplatif yöntemler tedavinin esasını oluşturmaktadır. Egzersizlerin doğru düzenlenmesi, iyileşmenin ana basamağıdır. Hastalığa sebep olan faktörler de mutlaka dikkate alınmalıdır. Omuza yapılacak eklem içi kortizon enjeksiyonları gelişigüzel yapılmamalıdır. Sadece ağrıyı azaltmak amaçlı yapılarak, doku iyileşmesini engelleyebilmektedir. Omuz eklemi kapsüllerinde ileri derecede daralma ve kısalma olan hastalarda cerrahi yöntemlere başvurulur.

Donuk omuz tedavisinde; ancak hastanın değerlendirilmesi ve sebebe yönelik tedavisinin düzenlenmesiyle, ömür boyu sürebilecek omuz ağrısı ve kolunu tam kullanamama sorunundan kurtulabilmek mümkün olabilmektedir.

Tendinit:

Rotator manşon tendonlarının şişme- ödem-iltihabına omuz tendiniti denilir. En sık ani ve yüklenme ile başlanılan sportif aktivitelerde başlar. Buradaki sebep adalelerin henüz bu aktiviteye hazır olmamasıdır. Tendonlardaki aşınma ve yırtıklar sonrası kireç depolanmasına kalsifik tendinit denir.

Bursit:

Omuz bölgesinde, hareketli parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardım eden, çok sayıda bursa (içi sıvı dolu kese) vardır. Bursit bursaların ağrılı iltihabi hastalığıdır. Bursaları tutabilen sistemik hastalıklar dışında, zorlanmalar ve tendinit sonucu gelişir. Bu en sık fırlatmaya dayanan sporlarda görülür. Spor dışında boya, cam silme gibi aktivitelerde de olabilir. İleri yaşlarda kendiliğinden de gelişebilir. Omuzun ön yüzünden aşağıya yayılan ağrı ve hassasiyet bulunur. Kolu yandan yukarıya doğru kaldırmak ağrıdan dolayı zor, bazen imkansızdır.

Belirti ve bulgular :

Tendinitte bazı kesin pozisyonlarda keskin bir ağrı olur. Tekrarlayıcı tendinit atakları rotator manşon yırtığına sebep olabilir. Hastalar genellikle ilk belirtileri hatırlamazlar. Genellikle başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde hafif bir güç kaybı vardır. Omuz hareket kısıtlılığı ve baş üzeri hareketlerde ağrı daha sonra başfunduszeue.infois te orta-ileri derecede ağrı ve hareket kısıtlılığı vardır. Subakromial bursanin inflamasyonuna bagli olarak omuzda sizlama tarzinda agri vardir. Deltoid kas grubu ve üst kolda kolu yukarı kaldirinca baslayan sizlama tarzinda agri ortaya çfunduszeue.infon omuz üzerinde uyunursa agri artar. Tekrarlayan küçük travmalar agriyi artirir. Supraspinatus tendonu hassastir. Kolu yana açma ve içe çevirme ağrılıdır. NSAI ilaçlar, lokal steroid enjeksiyonu, ultrason ve fizyoterapiden yarar görürler.

Tanı koymak için ultrasonografi ve MR’dan yararlanılabilirse de çoğu zaman sadece muayene yeterlidir.

Tedavi için ağrı çok şiddetli ise kısa süreli istirahat verilir. Şişliği azaltmak için soğuk uygulama yapılır. Ağrı kesici ve iltihap dindirici romatizma ilaçları verilir. Bu yöntemlerle kontrol edilemeyen olgularda lokal enjeksiyon ve bazen fizik tedavi yapılır.

Tedavi

Bursitte tanıdan hemen sonra ilk olarak istirahat önerilir. Buz uygulaması, ödem giderici ilaçlar, kortikosteroid enjeksiyonları, fizik tedavi etkin bir tedavi sağlayabilir. Bazen geçici olarak kol askısı kullanılması gerekebilir. Ağrı azalınca omuz güçlendirme egzersizlerine başlanmalıdır.

Tendinitte omuz yeterince dinlendirilirse iyileşme başlar. Hasta daha sonra tedrici olarak germe ve güçlendirme egzersizlerine başlar. Egzersiz öncesi sıcak sonrasında soğuk uygulaması iyi sonuç verir. Bunun için fizik tedavi ajanlarından faydalanılabilir. Daha ciddi vakalarda ilaç ve kortikosteroid enjeksiyonları yararlıdır. Bunlar işe yaramazsa; Bursitis’ te cerrahi tedavi uygulanabilir, anca daha iyisi bursaya kortizon enjekte etmektir.

Tendinitte doktor ek tanı yöntemleri ile etkili diğer faktörleri tesbit etmeye çalışır ve tüm sebepler bir arada düşünülerek cerrahi tedavi önerilir. Cerrahide amaç tendonu sıkıştıran faktörleri ortadan kaldırmaktır.

Korunma

İleri yüklenme yapılan sporcularda dikkatli olmalıdır. Bu vakalarda muhtemel sakatlanmalara karşı takımların tıbbi ekipleri uyanık olmalıdır. Ağrı başladığı anda önlemler alınmalıdır. Omzunuzu rahatsız hissederseniz tenis veya golf oynamaya devam etmeyin. Limitlerinizi zorladığınızda karşılaştığınız omuz ağrılarına ilgisiz kalmayın, dinlenin.

TENDİNİTLER

Tendonlar kasları kemiklere veya diğer dokulara bağlayan yapılardır. Tendinitlerin çoğu sebebi yıllarca süren yüklenmeer ve buna bağl oluşan yıpranmalardır. Bu durum ayakkabı tabanının uzun süre giyildikten sonraki eskimesine benzer. Genellikle tendinitler şu tiplerde olur:
Ani başlayan tendinitler: Genelikle kol yukarda yapılan egzersizlerin sonunda aşırı yüklenmeye bağlı olarak ortaya çıkar.
Uzun süreli tendinitler yaşlanmayla birlikte yıpranmaya bağlı olarak gelişir.
Yaralanmalar veya dejeneratif hadiseler sonucu tendonlarda yarılmalar ve yırtılmalar olabilir. Döndürücü manşet tendinitleri bu duruma güzel örnek teşkil eder.

Tendinitte omuz yeterince dinlendirilirse iyileşme başlar. Hasta daha sonra tedrici olarak germe ve güçlendirme egzersizlerine başlar. Egzersiz öncesi sıcak sonrasında soğuk uygulaması iyi sonuç verir. Bunun için fizik tedavi ajanlarından faydalanılabilir. Daha ciddi vakalarda ilaç ve kortikosteroid enjeksiyonları yararlıdır.

BİSEPS TENDİNİTİ

Biseps tendonunda veya bisipital olukta ağrı ve hassasiyet ile karakterizedir Genel olarak kabul edilen sebep; tendonun olukta sürtünmesi ile oluşan irritasyona bağlı olduğudur Kolun aktif kullanılması esnasında ağrı yakınması ile başvurur Muayenede bisepsin uzun tendonu üzerinde hassasiyet ve önkolun zorlu supinasyonu ve fleksiyonu ağrının arttığı gözlenir Tedavide omuzun aşırı kullanılmasından kaçınılmaya çalışılır Sling ve kısa dalga diatermi uygulanabilir.

Hazırlayan: Prof. Dr. Kenan Akgün

Omuz ağrısı sık görülür mü?

Omuz ağrısı bel ve boyun ağrılarından sonra 3. sıklıkta görülen bir problemdir. Omuz ağrısı özellikle kolunu kullanarak çalışan kişilerde doktora başvurma nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır (Resim 1).

Description: funduszeue.info
Resim 1

Omuzun anatomisi kısaca nasıldır?

Omuz ağrısının sık görülmesinin en önemli nedenlerinden biri omuz ekleminin insan vücudunun en hareketli ve en karmaşık eklemi olmasıdır. Omuz eklemi köprücük, kürek ve kol kemiği sayesinde oluşturulur (Resim 2). Eklemin sağlam bir yapısının olmasında bu kemik yapıların çok fazla katkısı olmaz; bunu eklem etrafındaki yumuşak dokular sağlarlar. Bu durumda omuzda yumuşak doku lezyonlarının sık görülmesine neden olur. Omuz ekleminin etrafındaki yumuşak dokular kapsül, ligaman, tendon, bursa ve kaslardan oluşmaktadır.

Description: funduszeue.info
Resim 2

Omuz eklemini çevreleyen kapsül dediğimiz bir eklem kılıfı bulunur. Kapsülde yapışıklığa neden olan durumlarda donuk omuz hastalığı ile karşı karşıya kalırız. Bu kapsülün üzerinde ligaman dediğimiz eklemini oluşturan kemikleri birbirine bağlayan bağlar vardır. Bu bağlarda ki aşırı zorlanma veya gevşeklik sonucu omuz ekleminin çıkık ve yarı çıkıkları oluşur. Bu bağların üzerinde de omuz eklemini hareket ettiren kasların tendonları bulunur. Bu tendonları omuzu hareket ettiren kasların kemiğe tutunmasını sağlayan kirişler olarak izah edebiliriz. Omuzu çevreleyen döndürücü manşet (rotator kaf) denilen 4 önemli tendon vardır ve yırtıkları dolayısıyla çok önem kazanırlar. 

Vücudumuzun en hareketli olan omuz ekleminin daha rahat hareket etmesini sağlayan subakromiyal bursa dediğimiz vücudun en büyük keseciklerinden biri bulunur. Bu yapıda iltahaplı romatizmalarda, omuzu kötü kullandığımız durumlarda iltihaplanarak sorunlara neden olabilir. Bu bursanın da üzerinde omzumuzun şeklini veren en güçlü kaslardan biri olan deltoid kası bulunur. 

Omuz ağrının nedenleri nelerdir?

En sık karşılaştığımız omuzun kendi yapılarından kaynaklanan omuz ağrılarıdır. En başta omuzun tendonlarını ilgilendiren sıkışma sendromu diye tanımladığımız patoloji gelmektedir. Donuk omuz, tendonlara kireç birikimi ile oluşan kalsifik tendinitler, omuz gevşekliği ya da omuzun yarı çıkıkları, miyofasyal ağrı sendromu denilen omuzun çevresindeki kaslara bağlı zorlanma ağrıları en çok görülen problemlerdir. Omuz çevresi kasların sinirlerinin hasarına bağlı olarak da omuz ağrıları görülebilir ve omuzda kuvvetsizlik, zayıflık daha ön plandadır. 

Daha az karşılaştığımız nedenler ise omuz dışı yapılardan kaynaklanan ağrılardır. İltihaplı romatizmaların çoğunluğu omuzu etkilemektedir. Akciğerin üst bölgesinin kanserleri, karaciğer, safra kesesi, dalak problemleri bile omuz ağrısı ile karşımıza çıkabilmektedir. Boyun fıtıklarının omuza yayılan ağrı yapması dolayısıyla boyun ağrısı yapan nedenlerle omuz ağrısı yapan nedenlerin sıklıkla karışabileceği unutulmamalıdır.

Sıkışma sendromu nedir?

En çok görülen omuz ağrısı nedeni sıkışma sendromudur. Sıkışma sendromu, kolumuzu kaldırmamızı sağlayan kasların tendonlarının ve bu bölgedeki kesenin omuzu oluşturan kemik yapılar arasında sıkışması sonucunda görülür. Elini yukarda kullanan mesleklerde, ev kadınlarında, yüzme ve voleybol gibi spor yapan sporcularda daha sık görülmektedir. Sonuç olarak bu problem omuzu kötü kullanma veya aşırı kullanma hastalığıdır. Bu sendromun önemi gerekli tedavi yapılmaz ve önlemler alınmazsa tendonlarının tamamiyle yırtılmasıyla sonuçlanabileceğidir.

Sıkışma sendromunun belirtileri nelerdir?

Yakınmalar sıklıkla omuzun ve kolun kullanılması sonucu ortaya çıkar. Zamanla ağrı devamlı olmaya başlar. Özellikle geceleri hastayı uyutmayan ağrı haline dönüşür. Hastanın giyinme soyunma gibi günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek düzeye gelir.

Sıkışma sendromu nasıl anlaşılır?

Sıkışma sendromunun tanısı sadece hekimin klinik değerlendirmesi sonucu konulur (Resim 3). Maalesef bu konudaki en büyük yanılgı bu sendromunun tanısının manyetik rezonans görüntüleme ile konulduğudur. Manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi bize sadece olayın boyutunu anlamakta yardımcı olur.

Description: funduszeue.info
Resim 3

Sıkışma sendromunun tedavisi nasıl yapılır?

Tedavisinde kolun istirahate alınması, zorlayıcı hareketlerden kaçınılması en önemli konudur. En az 3 ay süreyle elin baş üzerinde kullanılması önlenmeli, bu tür aktiviteler kesinlikle yapılmamalıdır. Tedavinin başında günde 5 defa 20 dakikalık buz paketleri uygulaması yanında ağrı kesici ve anti romatizmal ilaçların kullanılması gereklidir. Buz tedavisi ve ilaç tedavisinden faydalanmayan hastalarda omuza yapılan kortizon enjeksiyonları çok faydalı olabilmektedir (Resim 4). Ağrı kontrol altına alındığında fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları çok önemli hale gelir. Bu tedavi programı sonunda omuzun doğru kullanılması ve sıkışmaya yol açmadan omuzun kuvvetlendirilme egzersizlerine devam edilmesi çok önemlidir. Altı aylık iyi bir tedavi programına rağmen yeterli sonuç alınamayan hastalarda cerrahi girişim söz konusu olur.

Description: funduszeue.info
Resim 4

Donuk omuz nedir?

Donuk omuz eklem kapsülünün daralması sonucu kolun hareketlerinin ileri derecede kısıtlanması sonucu ortaya çıkan klinik bir tablodur. Tam olarak nedeni bilinmemektedir Omuz ekleminin iyi tedavi edilmemiş rahatsızlıkları sonrası veya kendiliğinden de oluşabilir. Şeker hastalarında daha sık görülmektedir. 

Donuk omuz uzun süren bir hastalık mıdır?

Donuk omuz yıl sürebilen bir hastalıktır. Üç dönemi vardır. Birincisi ağrılı dönemdir ve 1 yıl kadar sürebilir. Bu dönem diğer omuz ve boyun problemleri ile çok sık karışabilen bir dönemdir. İkinci dönem ise omuzun tam olarak donduğu dönemdir. Ağrı azalır fakat hasta günlük yaşam aktivitelerini yapamayacak derecede omuz hareketleri kısıtlanır. Üçüncü dönem ise çözünme dönemidir.

Donuk omuzun tedavisi nasıl yapılır?

Çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Ancak donuk omuzun tedavisinde en önemli konu hastanın hastalığının uzun süreceğini bilmesidir. Her dönem tedavisi farklılık gösterir. İlk dönem ağrıyla mücadele edilir. İkinci dönemde ise fizik tedavi eşliğinde germe egzersizlerinin yapılması en önemli tedavi yöntemidir.

Kalsifik tendinit ağrılı bir hastalık mıdır?

Omuzda en şiddetli ağrıya yol açan bir patolojidir. Bilinmeyen bir nedenle yumuşak dokuda kireç birikimi diye izah edebileceğimiz tendon üzerinde kristallerin çökmesi ile oluşan bir durumdur. Omuz ağrısı zorlayıcı bir aktivite sonrası ani ve şiddetli bir şekilde başlar. Genellikle basit röntgen filmleri ile tanı konulur (Resim 5). Şiddetli ağrının olduğu dönemde ilaç tedavisinin yanı sıra buz uygulaması ve kalsifik lezyona yapılacak enjeksiyon uygulamaları çok önemli yer tutar. Kronik olgularda ultrason tedavisinin ön planda olduğu fizik tedavi rehabilitasyon programları uygulanır. Ayrıca şok dalga ultrason uygulaması vardır. Çok dirençli olgularda cerrahi olarak bu kalsifikasyonların çıkarılması gerekebilir. 

Description: funduszeue.info
Resim 5

Omuzun çok sık yerinden çıkmasında ne yapılmalıdır?

Eğer bir omuzda herhangi bir travma olmadan tekrarlayan çıkıklar olmaktaysa bu hastalar çıkığın yönüne göre uygun kasların kuvvetlendirmesini içeren fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarından çok fayda görürler. Düşme gibi büyük bir travma sonrası omuzu çıkmış daha sonra tekrarlayan çıkılar oluşan hastalarda ise ilk planda cerrahi girişim düşünülmelidir. Omuz ağrısı olan genç hastalarda ve sporcularda ilk olarak düşünülmesi gereken problem omuzda bağların gevşekliğine bağlı instabilite dediğimiz çıkmaya eğilimli olma durumudur.

Omuz ekleminde kireçlenme hastalığı görülür mü?

Yük taşıyan bir eklem olmadığı için omuz ekleminde diz eklemi kadar osteoartrit dediğimiz kireçlenme hastalığı fazla görülmez. Eklem kıkırdağının aşınması ile oluşan bu hastalık gelişti ise fizik tedavi uygulamaları çok önem kazanır. Protez uygulamalarının daha geç yapılmasına olanak sağlar. 

Omuz ağrılarında fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi nedir?

Görüldüğü gibi omuz ağrılarının nedenleri çok çeşitlidir. Tümörlerden travmaya kadar geniş bir yelpazeyi içermektedir. Bu nedenle ateş, gece ağrısı, kilo kaybı, kol hareketleri ile değişmeyen sürekli olan ve basit ağrı kesicilerle dinmeyen ağrılarda tümör ve enfeksiyonların mutlaka ekarte edilmesi gereklidir. İltihaplı romatizma omuzu tutmuşsa tanısı çok çabuk konulmalıdır. Yoksa bu hastalıklar omuz eklemini hemen harap edebilir ve sakat kalınmasına neden olur.

Bunun yanı sıra travmalardan sonra mutlaka acil hekime müracat edilmelidir. Travmaya bağlı tendon hasarı, sinir hasarı, çıkıklar olabilir ve omuz çevresi yapılara önemli hasarlar oluşabilir. Bu ilk planda tanısı konulması gereken kanser, enfeksiyon ve iltihaplı romatizmal hastalıklar da bile hastalıkların aşamasına göre yapılacak fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları vardır. En azından eklemin hareketlerini korumak için uygun egzersizlerin yapılması gerekir. Bu hastalıkların dışında omuz ağrısı yapan patolojilerin çoğunda ise ana tedavi; fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıdır. Ameliyat gerektiren durumlarda ise ameliyat öncesi ve sonrası mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları yapılmak zorundadır. Bu nedenle bel ve boyun ağrılarında olduğu gibi omuz ağrılarında da ilk başvurulacak hekim bu konuda yetkin olan fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimi olmalıdır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası