defter beyan sistemi sabit kıymet kodu / Makale - Vergide Gündem

Defter Beyan Sistemi Sabit Kıymet Kodu

defter beyan sistemi sabit kıymet kodu

Serbest meslek faaliyetine ilişkin mükellefiyet tesis edilmesinden evvel iktisap edilmiş olan ofisin Defter Beyan Sistemine kaydedilmesi ve amortismana tabi tutulması hk.

T.C.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Gelir Kanunları Usul Grup Müdürlüğü

Sayı

:

[VUK]

Konu

:

Mükellefiyet tesisinden önce alınan gayrimenkulün defter Beyan Sistemi üzerinden aktife alınması

İlgide kayıtlı özelge talep formlarının tetkikinden; avukat olarak faaliyet gösterdiğiniz, mükellefiyet tesisinden önce alınan mülkün tamamını ofis olarak kullandığınız, Defter-Beyan Sisteminde ofisi iktisadi kıymet olarak aktifleştirmek istediğinizde, iktisadi kıymet listesinde yalnızca '' Belirli bir kısmı iş yeri olarak kullanılan meskenler'' kodu ile kayıt yapılabildiği belirtilerek, envantere kayıt işleminin hangi bedel üzerinden yapılacağı, () funduszeue.info iktisadi kıymet kodu üzerinden kayıt yapıldığı taktirde amortisman ve diğer harcamaların tamamının gider gösterilmesinde sakınca olup olmayacağı hususlarında Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

sayılı Gelir Vergisi Kanununun;

- 65 inci maddesinde, "Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

",

- 68 inci maddesinde, "Serbest meslek kazancının tespitinde aşağıda yazılı giderler hasılattan indirilir:

1. Mesleki kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için ödenen genel giderler (İkametgâhlarının bir kısmını iş yeri olarak kullananlar, ikametgâh için ödedikleri kiranın tamamı ile ısıtma ve aydınlatma gibi diğer giderlerin yarısını indirebilirler. İş yeri kendi mülkü olanlar kira yerine amortismanı, ikametgâhı kendi mülkü olup bunun bir kısmını iş yeri olarak kullananlar amortismanın yarısını gider yazabilirler.).

"

hükümleri yer almaktadır.

Buna göre, aktife kaydedilerek işyeri olarak kullanılan taşınmaz için ayrılan amortismanların serbest meslek kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında hasılattan indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, sayılı Vergi Usul Kanununun;

- nci maddesinde, "Ferdi teşebbüslerde, mükellefin sahip olduğu bina ve arazi hakkında aşağıda yazılı esaslar cari olur:

1. Fabrika, ambar, atelye, dükkan, mağaza ve arazi -işletmede ister kısmen, ister tamamen kullanılsınlar- değerlerinin tamamı üzerinden envantere alınır.

2. Ticaret hanları gibi oda oda veya kısım kısım kullanılabilen binalarla evlerin ve apartmanların yarısından fazlası işletmede kullanıldığı takdirde envantere ithal edilir.

3. Envantere alınan gayrimenkullerin kullanış tarzlarında sonradan vaki olacak değişiklikler, hesap yılı içinde nazara alınmaz.",

- uncu maddesinde, "Üzerinden amortisman yapılan kıymetler ve bunların amortismanları aşağıda yazılı şekillerden herhangi biri ile gösterilir:

1. Envanter defterinin ayrı bir yerinde;

2. Özel bir amortisman defterinde;

3. Amortisman listelerinde.

Amortisman kayıtları, amortismana başlandığı tarihten itibaren her yılın amortismanı ayrı ayrı gösterilmek şartiyle birbirine bağlanır. İşletmeye yeniden giren iktisadi kıymetlerle bunların amortismanlarının evvelki yıllara ait kayıtlarda devam ettirilmesi caizdir.

Amortisman defteri veya listelerinin kayıtları envanter kaydı hükmündendir. Yukarıdaki esaslara göre kayıtlarda gösterilen iktisadi kıymetlere ait değerler envanter defterine toplu olarak geçirilebilir.",

- inci maddesinde, "Serbest meslek erbabı, işlerinde bir yıldan fazla kullandıkları ve amortismana tabi tuttukları tesisat ve demirbaş eşyanın kıymetleri ile amortismanlarını 'uncu maddede yazılı şekilde tutulan "Amortisman kayıtlarında" gösterirler.",

- nci maddesinde, "Maliyet bedeli, iktisadi bir kıymetin iktisap edilmesi veyahut değerinin artırılması münasebetiyle yapılan ödemelerle bunlara müteferri bilumum giderlerin toplamını ifade eder.",

- uncu maddesinde, "İktisadi işletmelere dahil bilumum gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir. Bu kanuna göre, aşağıdaki yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir:

1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzüleri ve teferruatı;

2. Tesisat ve makinalar;

3. Gemiler ve diğer taşıtlar;

4. Gayrimaddi haklar.",

- inci maddesinde, "Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satınalma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:

1. Makina ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;

2. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.

Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.",

- nci maddesinin birinci fıkrasında, "Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.",

- üncü maddesinde, "İşletmede bir yıldan fazla kullanılan ve yıpranmaya, aşınmaya veya kıymetten düşmeye maruz bulunan gayrimenkullerle uncu madde gereğince gayrimenkul gibi değerlenen iktisadi kıymetlerin, alet, edavat, mefruşat, demirbaş ve sinema filmlerinin birinci kısımdaki esaslara göre tespit edilen değerinin bu Kanun hükümlerine göre yok edilmesi amortisman mevzuunu teşkil eder.

",

- nci maddesinde, "Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği yıldan başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan nispete bölünür.

Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede nazara alınabilir.

Amortismanın her hangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan nispetten düşük bir hadle yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.",

- Geçici 5 inci maddesinde "Bu kanunun mer'iyete girdiği tarihte veya müteakip yıllarda ticari, zirai veya mesleki kazançları dolayısıyla yeniden Gelir Vergisine girecek veya basit usulden gerçek usule geçecek olan mükellefler ile öteden beri faaliyete devam eden serbest meslek erbabının amortismana tabi iktisadi kıymetleri maliyet bedeli, maliyet bedeli bilinmiyorsa bizzat kendilerince alış tarihindeki rayice göre tahmin olunacak bedeli ile değerlenir. Şu kadar ki, bu kıymetlerin alış tarihleri ile mükellefiyete giriş veya gerçek usule geçiş tarihi arasındaki yıllara ait amortismanlar tutarı bu değerden düşülür ve bakiyesinin amortismanına devam olunur."

hükümleri yer almaktadır.

Bunun yanı sıra, mezkûr Kanunun inci maddesinde, mükelleflerin amortismana tabi iktisadi kıymetlerini Hazine ve Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden itfa edecekleri ve ilan edilecek oranların tespitinde iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerinin dikkate alınacağı hükme bağlanmış olup, söz konusu maddenin Bakanlığımıza verdiği yetkiye istinaden amortismana tabi iktisadi kıymetler için uygulanacak "Faydalı Ömür ve Amortisman Oranları" tespit edilerek; , , , , , , , ve Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği eki liste (Amortisman Listesi) ile açıklanmıştır.

Buna göre, mükellefiyet tesis edilmesinden evvel iktisap edilmiş olan ofisin (değer artırıcı giderler dahil) maliyet bedelinden, maliyet bedeli bilinmiyorsa alış tarihindeki rayice göre tahmin olunacak bedelden, ofisin iktisap tarihinden envantere alınma tarihine kadar ayrılması gereken amortisman tutarının düşülmesi sonucu oluşacak bedel üzerinden envantere dahil edilmesi gerekmekte olup, bu işlemden sonra, Bakanlığımızca belirlenen faydalı ömre göre amortisman süresi sona ermemişse kalan süre için amortisman ayrılması mümkün bulunmaktadır.

Diğer taraftan, sabit kıymet yönetimi ile ilgili olarak Defter-Beyan Sistemi internet adresi olan funduszeue.info bölümünde Defter-Beyan Sistemi Kılavuzu (versiyon ) ve Sabit Kıymet Yönetimi Kullanıcı Kılavuzu yayınlanmış olup, Defter-Beyan Sistemi üzerinde sabit kıymet yönetimine ilişkin tüm aşamaları gösteren detaylı bilgi bu kılavuzlarda bulunmaktadır. funduszeue.info sayfasından Defter-Beyan Sistemine giriş yapıldığında "Sabit Kıymet Yönetimi > Giriş İşlemleri > Aktifleştirme" bölümünde "Sabit Kıymet Ek Bilgileri kısmında yer alan "İktisadi Kıymet" alanında arası genel sınıflamaya ait tüm amortismana tabi iktisadi kıymetler yer almaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*)     Bu Özelge sayılı Vergi Usul Kanununun maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

DEFTER BEYAN SİSTEMİ DUYURULAR

Geri dön

 

 

Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun 26/10/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Kanun ile 31/12/ tarihli ve sayılı Gelir Vergisi Kanununa mükerrer 20 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir."Bu Kanuna göre kazançları Basit Usulde tespit olunan mükelleflerin 46 ncı maddeye göre tespit edilen kazançları gelir vergisinden müstesnadır.”Bu kapsamda kazançları sadece “Basit Usulde Vergilendirilen” mükellefler “” vergilendirme döneminde elde ettikleri kazançlara ilişkin  “Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi” (Beyana Tabi Geliri Sadece Basit Usulde Tespit Edilen Ticari Kazançlardan İbaret Olanlar İçin) (C) vermeyeceklerdir.

01 Şubat

Defter- Beyan Sistemine yönelik Sık Sorulan Sorular kılavuzuna funduszeue.info adresinden ulaşabilirsiniz.

26 Ocak

26 Ocak günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi, Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31 Ocak Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.

25 Ocak

Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki mükelleflerin sicil kayıtlarında yapılan değişiklikler, belirli periyotlar halinde otomatik olarak Defter-Beyan Sistemine aktarılmaktadır. Bununla birlikte dileyen mükelleflerimiz bahse konu periyotları beklemeden Defter-Beyan Sistemine aktarılması gereken sicil bilgilerini manuel olarak da güfunduszeue.info kayıtlarındaki değişiklikler “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasında bulunan “Güncelle” butonu kullanılmak suretiyle Defter-Beyan Sistemine doğrudan yansıtıfunduszeue.info işlem adımlarını gerçekleştiren mükelleflerin güncel sicil bilgileri ile işlem yapabilmeleri için Sistemden çıkış yaparak tekrar giriş yapmaları gerekmektedir.

20 Ocak

hesap döneminden itibaren “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına” göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; funduszeue.info adresinden, tarihinden itibaren başvuru yapmaları ve funduszeue.info adresi üzerinden “ Yılı Karşılama Ekranına Onay” vermeleri ve “Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri” menüsünden “Defter Durum” kontrollerin yapmaları gerekmektedir.Mükellefiyet ve defter durumunuzu dikkate alarak,   hesap dönemi  öncesinde bilanço usulüne göre defter tuttuğunuz hesap dönemleri için ( hesap dönemi hariç)   “Bilançoya Geçiş Yap” işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.

05 Ocak

hesap döneminden itibaren “İşletme Hesabı Esasına” göre defter tutan mükellef statüsünden “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutan mükellef statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin, tarihinden itibaren funduszeue.info adresine giriş yaparak “ Yılı Karşılama Ekranına” onay” vermesi ve“Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap” adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerini tamamlaması gerekmektedir.

05 Ocak

Defter-Beyan Sistemini öteden beri kullanan mükelleflerin “ Yılı Defter İşlemlerinin” aktif duruma getirilmesi için yeniden başvuru yapmalarına gerek bulunmamakta olup, tarihinden itibaren karşılama ekranına onay vermek suretiyle “ Defter İşlemlerini” aktif duruma getirmeleri yeterlidir.

24 Aralık

Defter-Beyan Sisteminde - saatleri arası Planlı Bakım Çalışması yapılacaktır. Söz konusu çalışma kapsamında Sisteme erişim sağlanamayacaktır. Söz konusu çalışmanın planlanan süreden önce tamamlanması durumunda Başkanlığımızca ayrıca duyurulacaktır.

Bilindiği üzere, 19/10/ tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Tebliğiyle, Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin “Kayıt zamanı” başlıklı 7 nci maddesinde değişiklik yapılmak suretiyle, elektronik kayıt usulü ile kayıtların Sisteme girilme ve iletilme zamanında, meslek mensuplarımızın iş ve işlemlerinde kolaylaştırma ve beyan dönemlerinde yaşanan yoğunlukların azaltılması amacıyla güncelleme yapılmıştır.​​​​​​​

Bilindiği üzere; 19/10/ tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Tebliği ile sıra funduszeue.info Vergi Usuı Kanunu Genel Tebliği’nin “Sistemin kullanımına ilişkin hususlar” başlıklı 12 nci maddesinde aşağıdaki şekilde değişiklik yapılmıştır.“MADDE 12 – (1) (Değişik:RG/10/) Başkanlık, Sistem üzerinden işlem veya kayıt yapılması, elektronik ortamda defter ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, muhafazası ve ibrazı ile Sistem üzerinden veya Elektronik Beyanname Sistemi üzerinden beyanname ve/veya bildirimlerin hazırlanması, elektronik ortamda beyannamelerin Sistem veya Elektronik Beyanname Uygulaması aracılığıyla verilmesi, bildirim ve dilekçelerin elektronik ortamda hazırlanması ve gönderilmesi, elektronik belge düzenlenmesi ile diğer kullanım şekillerine ilişkin standart, kural, usul, zorunluluk veya izinleri ve bunlarda yapılacak değişiklikleri funduszeue.info adresinde yayımlayacağı teknik veya uygulama kılavuzları veya duyuruları ile belirler.”Bu kapsamda, kayıtları “Defter-Beyan Sistemi” kapsamında elektronik ortamda tutulan mükelleflerimizin beyanname ve bildirimleri, bu duyurunun yayın tarihinden itibaren öteden beri olduğu üzere Sistem içerisinden verilebileceği gibi “Elektronik Beyanname Uygulaması” aracılığıyla da verilebilecektir.

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: )’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No) 19/10/ Tarihli Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır.

Defter-Beyan Sisteminde saatleri arası Planlı Bakım Çalışması yapılacaktır. Söz konusu çalışma kapsamında Sisteme erişim sağlanamayacaktır. Söz konusu çalışmanın planlanan süreden önce tamamlanması durumunda Başkanlığımızca ayrıca duyurulacaktır.

Defter-Beyan Sisteminde - saatleri arası Planlı Bakım Çalışması yapılacaktır. Söz konusu çalışma kapsamında Sisteme erişim sağlanamayacaktır. Söz konusu çalışmanın planlanan süreden önce tamamlanması durumunda Başkanlığımızca ayrıca duyurulacaktır.

Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki mükellefler tarafından verilmesi gereken; aşağıdaki  yer alan beyannamelerin Defter-Beyan Sistemi üzerinden verilebilmesinin yanı sıra  e-Beyanname Uygulaması aracılığıyla da verilebilmesine imkan sağlanmıştır.E- Beyanname Uygulaması Aracılığıyla Gönderilebilecek Beyanname ve Dönemleri:  /Temmuz Katma Değer Vergisi Beyannamesi ( KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4) /Temmuz Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi /Temmuz Damga Vergisi Beyannamesi  /Temmuz Özel Tüketim Vergisi Beyananmesi-4  /Temmuz Noterlerce Yapılacak Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait Beyanname

Bilindiği üzere;- yılında elde edilen gelir unsurlarına ilişkin Yıllık Gelir Vergisinin ikinci taksidinin ödeme süresi,- sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların onsekizinci taksidinin ödeme süresi,-  sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların dördüncü taksidinin ödeme süresi,- yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi ikinci taksitinin ödeme süresi,- Aşağıda dönem bilgileri belirtilen Katma Değer Vergisi,  Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme sürelerinin yakın tarihlere denk gelmesi nedeniyle Başkanlığımız beyanname, bildirim ve ödeme sistemlerinde oluşan anlık yoğunluklar sonucunda, zaman zaman Defter-Beyan Sistemine erişimde veya bu sistem üzerinden beyannamelerin gönderilmesinde gecikmeler yaşandığı göfunduszeue.info çerçevede, Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki mükellefler tarafından verilmesi gereken; aşağıdaki beyannamelerin, Defter-Beyan Sistemi üzerinden verilebilmesinin yanı sıra     e-Beyanname Uygulaması aracılığıyla da verilebilmesine imkan sağlanmıştır.e- Beyanname Uygulaması Aracılığıyla Gönderilebilecek Beyanname ve Dönemleri:-  /Haziran Katma Değer Vergisi Beyannamesi ( KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4)-  /Nisan, Mayıs, Haziran Katma Değer Vergisi Beyannamesi ( KDV1, KDV2, KDV2B, KDV4)-  /Haziran Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi,-  /Nisan, Mayıs, Haziran Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi,-  / Haziran Damga Vergisi Beyannamesi,-  / Haziran Özel Tüketim Vergisi Beyananmesi  /Haziran Noterlerce Yapılacak Makbuz Karşılığı Ödemelere Ait BeyannameÖnemle duyurulur.

26 Temmuz günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi,  Damga Vergisi ve Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Temmuz Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Stopaj () vergi kodu mükellefiyetinizin dönem tipinin üç aylıktan aylık döneme dönüştürülme işleminin gerçekleşmesi için öncelikle “İnteraktif Vergi Dairesinden “Dönem Değişikliği Dilekçesi”nin gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu göndermiş olduğunuz dilekçe’nin işleme alınması sonrası  Stopaj () vergi kodu mükellefiyetiniz sistem tarafından otomatik aylığa  dönüştürülmüş olacaktır. Sicil kayıtlarınızdaki bu değişikliğin Defter- Beyan Sistemine anlık yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde yer alan  “Güncelle” butonunu tıklayınız. Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda Muhtasar Prim Hizmet Beyannamenizde yer alan   “Dönem Tipi” “Aylık” olarak sisteme yansıyacaktır.

3 Mayıs tarihli ve Sıra funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile, 17 Mayıs günü sonuna kadar verilmesi gereken Gelir ve Kurum Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31 Mayıs Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri funduszeue.info Tebliğ Güncellemesi

16/2/ tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri funduszeue.info Tebliğ ile tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV tevkifatı uygulamalarında değişiklikler yapılmış olup, konuya ilişkin  KDV beyannamelerine yönelik güncellemeler tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

Defter Beyan Sisteminde Sicil Bilgilerine İlişkin Duyuru

Stopaj () vergi kodu mükellefiyetinizin dönem tipinin üç aylıktan aylık döneme dönüştürülme işleminin gerçekleşmesi için öncelikle “İnteraktif Vergi Dairesinden “Dönem Değişikliği Dilekçesi”nin gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu göndermiş olduğunuz dilekçe’nin işleme alınması sonrası  Stopaj () vergi kodu mükellefiyetiniz aylığa dönüştürülmüş olacaktır. Sicil kayıtlarınızdaki bu değişikliğin Defter- Beyan Sistemine anlık yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde yer alan  “Güncelle” butonunu tıklayınız. Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda Muhtasar Prim Hizmet Beyannamenizde yer alan   “Dönem Tipi” “Aylık” olarak sisteme yansıyacaktır.

Sicil kayıtlarınızdak gelir unsuru değişikliklerin  Defter- Beyan Sistemine anlık  yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde bulunan  “Güncelle” butonunun tıklanması gerekmektedir. Bu işlem sonrası Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda sicil bilgileriniz güncellenecektir.

Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası Tablosu

05/05/ tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Seri funduszeue.info Gelir Vergisi Genel Tebliği; Birinci Bölüm “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” Madde 6 “(3) Mükellefler tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablolarına istisna düşüldükten sonra kalan tutar yazılır.” ifadesi yer almaktadır. Genç girişimci kazanç istisnası, gelir bildirimleri tablosunda manuel düzeltme ile yapılması gerekmektedir.

Stopaj Vergi Kodu Mükellefiyetinizin Dönem Tipinin Üç Aylıktan Aylık Döneme Dönüştürülme İşlemi Hk.

Stopaj () vergi kodu mükellefiyetinizin dönem tipinin üç aylıktan aylık döneme dönüştürülme işleminin gerçekleşmesi için öncelikle “İnteraktif Vergi Dairesinden “Dönem Değişikliği Dilekçesi”nin gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu göndermiş olduğunuz dilekçe’nin işleme alınması sonrası  Stopaj () vergi kodu mükellefiyetiniz aylığa dönüştürülmüş olacaktır. Sicil kayıtlarınızdaki bu değişikliğin Defter- Beyan Sistemine anlık yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde yer alan  “Güncelle” butonunu tıklayınız. Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda Muhtasar Prim Hizmet Beyannamenizde yer alan   “Dönem Tipi” “Aylık” olarak sisteme yansıyacaktır.

Takvim Yılına İlişkin Kıst Dönem Beyannamesi Hk.

takvim yılına ilişkin "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi" (Kıst Dönem) kullanıma açılmıştır.

KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri funduszeue.info Tebliğ Kapsamında Gelir ve Gider Kayıtlarında Güncelleme

16/2/ tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 35 Seri funduszeue.info Tebliğ ile tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV tevkifatı uygulamalarında değişiklikler yapılmış olup, konuya ilişkin gelir ve gider kayıtlarına yönelik güncellemeler tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

İşletme Hesabı Esasından Bilanço Usulüne Geçiş Yapacak Mükellefler

tarihinden itibaren “İşletme Hesabı Esasına” göre defter tutan mükellef statüsünden” Bilanço Usulüne” göre defter tutan mükellef statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin funduszeue.info adresine giriş yaparak “ Yılı Karşılama Ekranına Onay”  verilmesinden sonra  Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri →  İşletme Defteri → İşlem Yap → Bilançoya Geçiş Yap adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Bilanço Usulü Esasından İşletme Hesabına Geçiş Yapacak Mükellefler tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve Sisteme funduszeue.info adresi üzerinden giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir.

Sicil Bilgilerindeki Değişikliğin Sisteme Anlık YansımasıSicil kayıtlarınızdaki değişikliklerin  Defter- Beyan Sistemine anlık  yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde bulunan  “Güncelle” butonunun tıklanması gerekmektedir. Bu işlem sonrası Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda sicil bilgileriniz güncellenecektir.

Basit Usul Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

Ticari kazançları "Basit Usulde"  vergilendirilen mükelleflerin takvim yılına ilişkin  "Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi"  kullanıma açılmıştır

“Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi” ile “Basit Usule Tabi Mükelleflerin Yıllık Gelir Vergisi Beyanı Broşürü’ yılında ticari kazancı basit usulde tespit edilen mükelleflerin vergilendirilmesine ilişkin olarak “Basit Usule Tabi Mükellefler İçin Vergi Rehberi” ile “Basit Usule Tabi Mükelleflerin Yıllık Gelir Vergisi Beyanı Broşürü’’ funduszeue.info adresinde yayımlanmıştır.

Stok Defterin Kapatılması Hakkında - vergilendirme döneminden itibaren “Stok Defteri” kullanıma kapatılmıştır. Söz konusu defterin yılında açılması mümkün değildir. yılı sonundaki “Dönem Sonu Mal Mevcudu” tutarınızı, yılı defterine “Dönem Başı Mal Mevcudu” olarak aşağıda belirtilen kayıt doğrultusunda kaydedilmesi gerekmektedir. “Muhasebe bilgileri" başlığı altında yer alan “gider ekle” menüsü tıklanarak “belge bilgisi” bölümünde belge türü "tevsiki zaruri olmayan gider" seçildikten sonra “gider kalemleri” bölümünde sırasıyla alış türü “normal alım”, gider kayıt türü “ticari mal alışı” ve gider kayıt alt türü “dönem başı emtia” seçilerek kayıt yapılması funduszeue.info alış ve satışlarınızı “Stok Programı” aracılığı ile takip etmeyi tercih etmeniz durumunda Defter-Beyan Sistemi dışında "Stok Programı" kullanabilirsiniz.

Karşılama Onay Ekranı Hakkında - Entegratör firmalar aracılığı ile gelir ve gider kaydı göndermek isteyen mükelleflerin öncelikle  funduszeue.info adresine giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir. Karşılama ekranına onay verilmeden muhasebe yazılımları aracılığı ile kayıt gönderilmesi mümkün değildir.

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Hk.

sayılı Kanun ile Sayılı Kanuna eklenen Geçici 27 ve 28 inci maddelere istinaden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinde SGK Bildirimleri bölümlerine Aralık/ dönemi beyannamelerinden itibaren uygulanmak üzere ve kanun numaraları eklenmiştir. 

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve funduszeue.info adresi üzerinden  “ Yılı Karşılama Ekranına Onay”  verilmesi sonrası “Mükellefiyet ve Defter Durumlarınız” dikkate alınarak aşağıda yer alan açıklamalar doğrultusunda Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri menüsünden “Defter Durum” kontrollerin yapılması gerekmektedir. Mükellefiyet ve defter durumunuz dikkate alınarak tarihinden önce vergi mükellefiyetiniz mevcut ise;   ve yılları arasında “Bilanço Usulü Esasına”  defter tutmuş iseniz;  uygun  “Mükellefiyet ve Defter Durumunuza” göre sadece ve yıllarına ilişkin sayfanızda iken “Bilançoya Geçiş Yap” butonunu kullanınız. Tarihinden İtibaren  “İşletme Hesabı Esasına” defter tutacağınızdan Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap adımlarını kullanarak “Bilançoya Geçiş Yap” butonunu kesinlikle kullanmayınız. Başlangıç Tarihi:   ibaresinin yer aldığı sayfanızda “Bilançoya Geçiş Yap” işlemenin yapılması durumunda yılı sayfanız kullanıma kapatılacaktır.  

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve funduszeue.info adresi üzerinden  “ Yılı Karşılama Ekranına Onay”  verilmesi sonrası “Mükellefiyet ve Defter Durumlarınız” dikkate alınarak aşağıda yer alan açıklamalar doğrultusunda Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri menüsünden “Defter Durum” kontrollerin yapılması gerekmektedir. Mükellefiyet ve defter durumunuz dikkate alınarak tarihinden önce vergi mükellefiyetiniz mevcut ise;   ve yılları arasında “Bilanço Usulü Esasına”  defter tutmuş iseniz;  uygun  “Mükellefiyet ve Defter Durumunuza” göre aşağıdaki yer alan adımları uygulayınız. Söz konusu adımlara ilişkin işlemlerin gerçekleştirilmemesi durumunda yılı öncesi “Bilanço Usulü Esasına” defter tutuğunuz dönem (ler) için e- beyanname (BDP) uygulaması üzerinde beyanname gönderilmesi mümkün olmayacaktır. 1-) Tarih Aralığında “Bilanço Usulü Esasına”  Defter Tutmuş İseniz;Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap adımlarını uygulayarak öncelikle yılı sayfasına geçiş yapmanız ve özellikle   başlangıç ve bitiş tarihlerinin ibaresinin yer aldığı sayfasında bulunduğunuza emin olduktan sonrası tekrar Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri →  İşletme Defteri → İşlem Yap → Bilançoya Geçiş Yap adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir. Tarih Aralığında “Bilanço Usulü Esasına”  Defter Tutmuş İseniz; Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap adımlarını uygulayarak öncelikle yılı sayfasına geçiş yapmanız ve özellikle   başlangıç ve bitiş tarihlerinin ibaresinin yer aldığı sayfasında bulunduğunuza emin olduktan sonrası tekrar Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri →  İşletme Defteri → İşlem Yap → Bilançoya Geçiş Yap adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir. Tarih Aralığında “Bilanço Usulü Esasına”  Defter Tutmuş İseniz; Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap adımlarını uygulayarak öncelikle yılı sayfasına geçiş yapmanız ve özellikle   başlangıç ve bitiş tarihlerinin ibaresinin yer aldığı sayfasında bulunduğunuza emin olduktan sonrası tekrar Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri →  İşletme Defteri → İşlem Yap → Bilançoya Geçiş Yap adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.   

tarihinden itibaren “İşletme Hesabı Esasına” göre defter tutan mükellef statüsünden” Bilanço Usulüne” göre defter tutan mükellef statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin funduszeue.info adresine giriş yaparak “ Yılı Karşılama Ekranına Onay”  verilmesinden sonra; aşağıda yer alan iki aşamalı işlemleri gerçekleştirmeniz durumunda   “ Yılı Bilanço Geçiş”  işlemleriniz sonuçlandırılabilecektir Aşama:  “Bilanço Geçiş Yap” butonu kullanılmadan önce; Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri → Yılı → İşletme Defteri → İşlem Yap adımlarını uygulayarak öncelikle yılı sayfasında geçiş yapmanız ve özellikle Başlangıç Tarihi:   ibaresinin yer aldığı sayfasında bulunduğunuza emin olunuz. Söz konusu işleminin gerçekleştirilmesi sonrası aşağıda yer alan 2. Aşamadaki adımları uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemleriniz sonuçlandırılabilecektir. 2. Aşama:  Başlangıç Tarihi:   ibaresinin yer aldığı sayfasında;  Sistem Yönetimi → Defter İşlemleri →  İşletme Defteri → İşlem Yap → Bilançoya Geçiş Yap adımlarını uygulayarak “ Yılı Bilanço Geçiş” işlemlerinin sonuçlandırılması mümkün olacaktır. Başlangıç Tarihi:   ibaresinin yer aldığı sayfasında bulunduğunuzu kontrol ederek işlem yapmayı unutmayınız.

tarihinden itibaren  “İşletme Hesabı Esasına”  göre defter tutan mükellefiyet statüsünden   “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren aşağıda yer alan adımları takip ederek “Bilanço Usulüne Geçiş İşlemine” onay vermesi gerekmektedir.   Sistem Yönetimi  >> Defter İşlemleri >>Yıl >> >> İşletme Defteri >> İşlem Yap >> Bilançoya Geçiş Yap adımlarını takip ederek işlem sonuçlandırılabilecektir. Söz konusu işlemlerin tarihinden itibaren yapılması gerektiğini unutmayınız.  

Defter-Beyan Sistemini öteden beri kullanan mükelleflerin “” yılına ilişkin yeniden başvuru yapmalarına gerek yoktur.  yılına ilişkin karşılama ekranına onay verilmeden , ve yönelik işlemler “Sistem Yönetimi” menüsü kullanılarak ilgili yıl ekranlarına geçiş yapılarak işlem yapılabilecektir.

Entegratör firmalarına yönelik güvenlik sebebiyle test ortamı olan “funduszeue.info” ve “funduszeue.info” adresleri internet trafiğine kapatılmıştıfunduszeue.info-Beyan Sistemi’ne entegre çalışan firmalara IP bazlı yetkilendirme yapılabilmesi için Internet çıkış IP’lerinin [email protected] adresiyle paylaşılması gerekmektedir.

Stopaj () vergi kodu mükellefiyetinizin dönem tipinin üç aylıktan aylık döneme dönüştürülme işleminin gerçekleşmesi için öncelikle “İnteraktif Vergi Dairesinden “Dönem Değişikliği Dilekçesi”nin gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu göndermiş olduğunuz dilekçe’nin işleme alınması sonrası  Stopaj () vergi kodu mükellefiyetiniz aylığa dönüştürülmüş olacaktır. Sicil kayıtlarınızdaki bu değişikliğin Defter- Beyan Sistemine yansıması için “Mükellef Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sicil Bilgileri” sayfasının sağ alt köşesinde yer alan  “Güncelle” butonunu tıklayınız. Sisteme tekrar giriş çıkış yaptığınızda Muhtasar Prim Hizmet Beyannamenizde yer alan   “Dönem Tipi” “Aylık” olarak sisteme yansıma işlemi gerçekleşecektir.

İşçi çalıştıran mükellefler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini aylık olarak vermek zorundadır. Ancak çalıştırılan işçi sayısı en az 1, en fazla 10 ise mükellefler isteğe bağlı olarak vergiye ilişkin kesintilerini üç ayda bir beyan edebilirler. Vergi kesinti bilgilerini üç ayda bir beyan etmeyi tercih eden mükellefler Mart-Haziran-Eylül ve Aralık dönemleri dışında Vergiye Tabi İşlemler tablosunu boş olarak beyan etmelidir. Çalıştırılan işçi sayısı en az 11 olan mükellefler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini aylık olarak hem SGK Bildirim tablosunu hem de Vergiye Tabi İşlemler tablosu doldurularak göndermek zorundadır. İşçi çalıştırmayan mükellefler Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini üç ayda bir vermeye devam edebileceklerdir.

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve Sisteme funduszeue.info adresi üzerinden giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir.

tarihinden itibaren  “İşletme Hesabı Esasına”  göre defter tutan mükellefiyet statüsünden   “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren aşağıda yer alan adımları takip ederek “Bilanço Usulüne Geçiş İşlemine” onay vermesi gerekmektedir.   Sistem Yönetimi  >> Defter İşlemleri >>Yıl >> >> İşletme Defteri >> İşlem Yap >> Bilançoya Geçiş Yap adımlarını takip ederek işlem sonuçlandırılabilecektir.

Defter-Beyan Sistemini öteden beri kullanan mükelleflerin yılına ilişkin yeniden başvuru yapmalarına gerek yoktur.  yılına ilişkin karşılama ekranına onay verilmeden , ve takvim yılına ilişkin işlemler yapılabilecektir. tarihinden itibaren yılı karşılama ekranına onay verilmesi gerekmektedir.

Meslek Mensupları veya Meslek odaları tarafından tanımlanan ve yetkilendirilen alt kullanıcılar kendi kullanıcı kodu ve şifreleri  ile “Beyanname Oluştur” “Beyanname “Görüntüle” “Beyanname Güncelle” “Beyanname Sil” işlemlerini yapabilmektedirler. Alt kullanıcıların beyanname gönderme ve iptal işlemi yapmaları mümkün bulunmamaktadır. Alt kullanıcılar; mükellef sayfasında yer alan “Beyannameler” bölümündeki beyannameleri mükellef bazında oluşturabilmekte ve “Onayla Kaydet” butonunu kullanarak beyannameyi “Paket Gönderilecek” aşamasına getirebilmektedir. Meslek Mensupları veya Meslek odaları;  alt kullanıcılar tarafından ilgili mükelleflerin sayfasında “Onayla Kaydet” işlemi sonucu gerçekleştirilmiş “Paket Gönderilecek” aşamadaki tüm beyannameleri “Mali Müşavir İşlemleri” ve/veya “Oda İşlemleri” bölümü altında yer alan “Beyanname İşlemleri” menüsünden beyanname türü bazında veya toplu olarak tüm beyannameleri tek bir seferde gönderilebilmektedir.

Muhtasar Beyanname ile Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin birleştirilmesi ile oluşturulan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi tarihi itibariyle (Temmuz/ dönemine ait olup, 26 Ağustos tarihine kadar yapılacak beyanlar ile) Türkiye genelinde uygulamaya açılmıştır. Kırşehir, Amasya, Çankırı, Bartın, Bursa, Eskişehir ve Konya illerinde pilot olarak devam eden uygulamanın diğer iller için yeni olması ve mükellef alışkanlıklarının değişmesi sebebiyle, kullanıcı hatalarının düzeltilmesinin zaman alabileceği göz önüne alındığında, özellikle çalışan sayıları ve/veya prime ilişkin tahakkuk sayıları fazla olan mükelleflerin mağduriyet yaşamamaları için beyannamelerini son günlere bırakmamaları önem arz etmektedir.

Pilot illerde yapılan uygulama sırasında tespit edilen hataların en aza indirilmesi ve beyannamelerin sorunsuz bir şekilde verilebilmesi için, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi gönderecek mükelleflerimizin beyannamenin "SGK Bildirimleri" bölümünü doldururken aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. - Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin veri girişlerine ilişkin alanların ne şekilde doldurulacağı Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Düzenleme Kılavuzunda detaylı olarak açıklanmıştır.

Mükelleflerimizin/işverenlerimizin işlemlerini doğru ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmeleri için söz konusu kılavuzda belirtilen hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir. İlgili kılavuza aşağıdaki linkten ulaşılabilir. funduszeue.info - Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin gönderilmesi sırasında işyeri sicil sıra numarası, eski şube kod, yeni şube kod, il kodu, sigortalı T.C. kimlik numarası, sigortalı adı/soyadı, gün, kazanç gibi zorunlu alanların eksiksiz ve doğru olarak sisteme kaydedilerek gönderilmesi gerekmektedir. Söz konusu bilgilerin hatalı girilmesi halinde beyannamenin onaylanması mümkün bulunmamaktadır.

Bu gibi durumlarda mükelleflerimize/işverenlerimize hatalı girişlere ilişkin mesaj dönülmektedir. Sıkça rastlanan; “Sigortalı bilgilerinde "İşe Giriş Bilgisi Yanlış Girildi !!" hatası” "Soyadı bilgileri hatalıdır." "Adı bilgileri hatalıdır." “TC Kimlik Numarası, Sicil Numarası bilgileri hatalıdır.” gibi sigortalının tesciline ilişkin hatalar için aşağıdaki adresten düzenleme yapılabilir. funduszeue.info - Diğer taraftan, sigortalıların tescil bilgilerindeki değişiklikler nedeniyle alınan hataların da düzeltilmesi için mükelleflerimizin/işverenlerimizin çalıştırdıkları sigortalılara ait SGK Kurum Kayıtlarındaki bilgileri yine (funduszeue.info) linkinden ulaşacakları e-Bildirge ekranından güncellemeleri mümkündür. - Sigortalıların ilgili ayda fiilen çalıştığı meslek adına ait geçerli bir meslek kodu bilgisinin funduszeue.info formatına uygun bir şekilde sisteme kaydedilmesi gerekmekte olup, formata uygun olmayan ya da geçerli olmayan bir meslek kodunun kaydedilerek gönderilmesi halinde mükelleflerimiz/işverenlerimiz hata mesajı alacaklardır.

Beyannamenin vergi kesintileri ile ilgili bölümleri için Gelir İdaresi Başkanlığı adına, Vergi İletişim Merkezi () veya [email protected] adresinden gerekli teknik ve mevzuatsal destek verilmektedir. Beyannamenin “SGK Bildirimleri” bölümü ile ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumu adına Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İletişim Merkezi () veya [email protected] adresinden gerekli hizmetler verilmektedir. Duyurulur.

Defter Beyan Sistemi Duyurusu: Verilme süresinin son günü 27 Temmuz olan vergi beyannamelerine ilişkin olarak Defter Beyan Sisteminde yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle bazı mükelleflerimizin beyannamelerine ilişkin onay ve tahakkuk işlemleri 27 Temmuz saat ’e kadar sonuçlanamamış olup, bu çerçevede Defter Beyan Sisteminde beyannamelerini 27 Temmuz saat dan önce yükleyen ancak yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle onay işlemlerini belirtilen saate kadar gerçekleştiremeyen mükelleflerimizin sisteme yükledikleri bu beyannameleri ile bu beyannameleri izleyen dönemlere ait sistemde hazırlanmış ancak gönderim ve onay işlemleri belirtilen saate kadar gerçekleştirilemeyen beyannamelerin, verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 30 Temmuz tarihi olarak kabul edilecektir.

Başkanlığımızca belirtilen kapsamda olan beyannamelerin durumlarına ilişkin olarak sistem güncellemesi yapılmaya başlanmıştır. Defter beyan sisteminde yukarıda belirtilen statüde olan beyannamelerin, kanuni süresinde beyanname olarak onaylanamaması durumunda kanuni süresinden sonra veya pişmanlık talepli olarak onaylanması gerekmektedir. “Kanuni Süresinden Sonra” ya da “Pişmanlık Talepli” olarak onaylanan beyannamelere ait tahakkuklara ilişkin düzeltme işlemleri ilgili vergi dairesi müdürlüklerince yapılacaktır. Duyurulur.

Bilindiği üzere Başkanlığımızca 28 Temmuz tarihinde yapılan duyuru ile; “Verilme süresinin son günü 27 Temmuz olan vergi beyannamelerine ilişkin olarak Defter-Beyan Sisteminde yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle bazı mükelleflerimizin beyannamelerine ilişkin onay ve tahakkuk işlemleri 27 Temmuz saat ’e kadar sonuçlanamamış olup, bu çerçevede, Defter-Beyan Sisteminde beyannamelerini hazırlayıp sisteme 27 Temmuz saat dan önce yükleyen, ancak yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle onay işlemini belirtilen saate kadar gerçekleştiremeyip onay işlemleri ertesi güne sarkan mükelleflerimizin, sisteme yükledikleri bu beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş beyanname olarak kabul edilmesi ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerden vadesi 27 Temmuz tarihi olanların vadesi ertesi gün olan 28 Temmuz tarihi olarak kabul edileceği,” ifade edilmiştir.

Bununla birlikte Başkanlığımıza intikal eden olaylardan, mükelleflerimizin beyannamelerini “Kanuni Süresinde” onaylayamadıkları için beyannamelerine onay vermedikleri anlaşılmıştır. Bu durumdaki mükelleflerimizin verilme süresinin son günü 27 Temmuz olan ve sisteme yükledikleri veya yükleyemedikleri beyannamelerini zaman kaybetmeden “Kanuni Süresinden Sonra” ya da “Pişmanlık Talepli” olarak onaylamaları gerekmektedir. “Kanuni Süresinden Sonra” ya da “Pişmanlık Talepli” olarak onaylanan beyannamelere ait tahakkuklara ilişkin düzeltme işlemleri ilgili vergi dairesi müdürlüklerince yapılacaktır. Duyurulur.

Bilindiği üzere Başkanlığımızca 28 Temmuz tarihinde yapılan duyuru ile; “Verilme süresinin son günü 27 Temmuz olan vergi beyannamelerine ilişkin olarak Defter-Beyan Sisteminde yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle bazı mükelleflerimizin beyannamelerine ilişkin onay ve tahakkuk işlemleri 27 Temmuz saat ’e kadar sonuçlanamamış olup, bu çerçevede, Defter-Beyan Sisteminde beyannamelerini hazırlayıp sisteme 27 Temmuz saat dan önce yükleyen, ancak yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle onay işlemini belirtilen saate kadar gerçekleştiremeyip onay işlemleri ertesi güne sarkan mükelleflerimizin, sisteme yükledikleri bu beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş beyanname olarak kabul edilmesi ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerden vadesi 27 Temmuz tarihi olanların vadesi ertesi gün olan 28 Temmuz tarihi olarak kabul edileceği,” ifade edilmiştir.

Bununla birlikte Başkanlığımıza intikal eden olaylardan, mükelleflerimizin beyannamelerini “Kanuni Süresinde” onaylayamadıkları için beyannamelerine onay vermedikleri anlaşılmıştır. Bu durumdaki mükelleflerimizin beyannamelerini zaman kaybetmeden “Kanuni Süresinden Sonra” ya da “Pişmanlık Talepli” olarak onaylamaları gerekmektedir. “Kanuni Süresinden Sonra” ya da “Pişmanlık Talepli” olarak onaylanan beyannamelere ait tahakkuklara ilişkin düzeltme işlemleri ilgili vergi dairesi müdürlüklerince yapılacaktır. Duyurulur.

Verilme süresinin son günü 27 Temmuz olan vergi beyannamelerine ilişkin olarak Defter Beyan Sisteminde yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle bazı mükelleflerimizin beyannamelerine ilişkin onay ve tahakkuk işlemleri 27 Temmuz saat ’e kadar sonuçlanamamış olup, bu çerçevede, Defter Beyan Sisteminde beyannamelerini hazırlayıp sisteme 27 Temmuz saat ’dan önce yükleyen, ancak yaşanan sistemsel yoğunluk nedeniyle onay işlemini belirtilen saate kadar gerçekleştiremeyip onay işlemleri ertesi güne sarkan mükelleflerimizin, sisteme yükledikleri bu beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş beyanname olarak kabul edilmesi ile bu beyannamelere istinaden tahakkuk eden vergilerden vadesi 27 Temmuz tarihi olanların vadesi ertesi gün olan 28 Temmuz tarihi olarak kabul edilecektir. Başkanlığımızca belirtilen kapsamda olan beyannamelerin durumlarına ilişkin olarak sistemsel tarih güncellemesi yapılmaya başlanmıştır. Duyurulur

18 Mayıs günü sonuna kadar verilmesi gereken I. Geçici Vergi Dönemine (Ocak-Şubat-Mart) ait  Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Mayıs Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır. 

24 Nisan tarihine kadar verilmesi gereken /Şubat ve 27 Nisan tarihine kadar verilmesi gereken /Mart (vergilendirme dönemi üç aylık olan mükelleflerin /Ocak-Şubat-Mart dönemi dâhil) dönemine ait Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Nisan Salı günü sonuna kadar uzatılmıştır.



“Ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin  30 Nisan günü sonuna kadar Defter-Beyan Sistemine kaydedilmesi gereken /Ocak-Şubat-Mart dönemine ilişkin alış ve giderleri ile satış ve hasılatlarına ilişkin kayıt süresi funduszeue.info Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile 31 Temmuz Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.”

04/04/ tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 8) ile Amasya, Bartın, Bursa, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir ve Konya  illeri dışında  Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin  ülke genelinde uygulanmasına  1 Temmuz  tarihinden  itibaren başlanacaktır.

"Mükellef Bilgileri" başlığı altında yer  alan "Mükellef  Kartı" bölümüne  “Pos Satış Bilgileri”, “Başvuru  Bilgileri”, “Aracılık ve Sorumluluk Sözleşme Bilgileri”, “KDV Bilgileri, “Eğitim  ve Sağlık Harcamaları Bilgi Girişi”, “İşyeri Bilgi Girişi“, “İşyeri Sahiplik Bilgi Girişi” ,”Kazancın Tespit Yöntemi ve Brüt  Kazanç Dağılım Tablosu  Bilgi Girişi” menüleri eklenerek kullanıma açılmıştır.

Koronavirüs salgınından ve bu kapsamda alınan tedbirlerden doğrudan etkilenen mükelleflere ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: )  24/03/ tarihli ve  (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

26 Mart günü sonuna kadar verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 24 Nisan Cuma günü sonuna kadar uzatılmıştır.

31 Mart günü sonuna kadar verilmesi gereken takvim yılına ait Yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 30 Nisan Perşembe günü sonuna kadar uzatılmıştır.

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre  defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapan mükelleflerin “Sabit Kıymet Yönetim Modülüne”  “Devir Fişi” menüsü  eklenerek kullanıma açılmıştır.

Tevkifata ( Stopaj)  tabi gider kayıtlarının “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesine” otomatik aktarılması için  beyanname oluşturulmadan önce  "bu dönem vergiye ilişkin kesintilerimi beyan edeceğim”  seçeneği  "evet" işaretlenerek  beyannamenin  oluşturulması gerekmektedir. Söz konusu  işlemin yapılmaması durumunda  "Matrah ve Vergi  Bildirimi"  tablosuna "Stopaj Tür Kodları" yansıyamayacaktır.

Mükellef Kartı başlığı altında yer alan bölümlere ilişkin zorunlu alanlara bilgi girişlerinin süresi   tarihine kadar uzatılmıştır.

sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkındaki Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında "Turizm Payı Beyannamesi"  Sisteme eklenmiş ve kullanıma açılmıştır.

Defter-Beyan Sistemi kapsamında yer alan mükelleflerin  funduszeue.info adresine giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir. Karşılama ekranına onay verilmeden Sisteme giriş yapmaları mümkün bulunmamaktadır.

Gelir ve gider belgelerinin sicil bilgilerinde yer alan  "Faaliyet Kodu"  bilgilerini içerecek şekilde kayıt altına alınmasıyla amacıyla geliştirilen "Faaliyet Kodu" seçeneği gelir- gider kalemleri ve raporlama bölümlerine eklenmiş ve kullanıma açılmıştır. Özel entegratörlere yönelik "Faaliyet Kodu" parametreleri Defter-Beyan Sistemi Servis Kullanım Kılavuzu'nda yayımlanmıştır.

sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde sayılı Kanunun 18 inci maddesine, 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasına ve 68 inci maddesinin birinci fıkrasına ilave hükümler eklenmiştir. Söz konusu düzenlemeler kapsamında gerçekleştirilecek kayıt işlemlerine yönelik kullanıcıları yönlendirecek bilgilendirme  metinleri Sisteme dâhil edilerek kullanıma açılmıştır. 

sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde sayılı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendine ilave hüküm eklenmiştir. Söz konusu düzenleme kapsamında Serbest Meslek Kazanç Defterinde yer alan “Amortisman Gider (GVK 68/4)” türlerine  “Binek İkinci El Araç”, “Binek Sıfır Araç (KDV-  ÖTV Dâhil)” ve  “Binek Sıfır Araç (KDV-  ÖTV Hariç)” gider alt türleri eklenmiş ve kullanıma açılmıştır. 

sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde sayılı Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (7) numaralı bendine ilave hüküm eklenmiştir. Söz konusu düzenleme kapsamında İşletme Defterinde yer alan  “Amortisman Gider (GVK 40/7)” türlerine  “Binek İkinci El Araç”, “Binek Sıfır Araç (KDV-  ÖTV Dâhil)” ve  “Binek Sıfır Araç (KDV-  ÖTV Hariç)” gider alt türleri eklenmiş ve kullanıma açılmıştır. 

"Defter İşlemleri" menüsünde yer alan "" yılına ilişkin seçeneğinin "aktif" duruma getirilmesi için karşılama ekranına onay verilmesi gerekmektedir. Karşılama ekranına onay verilmeden doğrudan "" yılı seçeneği ile devam edilmesi durumunda "" yılına ilişkin defterlere geçişler mümkün bulunmamaktadır.

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin;  tarihinden itibaren; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve Sisteme funduszeue.info adresi üzerinden giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir.

  tarihinden itibaren  “İşletme Hesabı Esasına”  göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin;  tarihinden itibaren aşağıda yer alan adımları takip ederek “Bilanço Usulüne Geçiş İşlemine” onay vermesi gerekmektedir.

 Sistem Yönetimi  >> Defter İşlemleri >>Yıl >> >> İşletme Defteri >> İşlem Yap >> Bilançoya Geçiş Yap adımlarını takip ederek işlem sonuçlandırılabilecektir.

tarihinden itibaren  “Bilanço Usulü Esasına” göre göre defter tutan mükellefiyet statüsünden “İşletme Hesabı Esasına”   göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren; funduszeue.info adresinden başvuru yapmaları ve Sisteme funduszeue.info adresi üzerinden giriş yaparak karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir.

Defter-Beyan Sistemini öteden beri kullanan mükelleflerin yeniden başvuru yapmalarına gerek yoktur.  tarihinden itibaren  karşılama ekranına onay vermeleri gerekmektedir. yılına ilişkin karşılama ekranına onay verilmeden ve takvim yılına ilişkin işlemler yapılabilecektir.

tarihinden itibaren  “İşletme Hesabı Esasına”  göre defter tutan mükellefiyet statüsünden   “Bilanço Usulü Esasına” göre defter tutacak mükellefiyet statüsüne geçiş yapacak mükelleflerin; tarihinden itibaren aşağıda yer alan adımları takip ederek “Bilanço Usulüne Geçiş İşlemine” onay vermesi gerekmektedir. 

Sistem Yönetimi  >> Defter İşlemleri >>Yıl >> >> İşletme Defteri >> İşlem Yap >> Bilançoya Geçiş Yap adımlarını takip ederek işlem sonuçlandırılabilecektir.

Mükellef Kartı başlığı altında yer alan  “Genel Bilgiler” ve “ Beyannameyi Düzenleyen Bilgilerine”  yönelik  bilgi girişlerinin   tarihine kadar  yapılması  gerekmektedir. Söz konusu bilgi girişlerinin yapılmaması durumunda, sistem içeresinde başka sayfalara geçiş yapılması mümkün olmayacaktır.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi mükellefler için ”Excel” aracılığıyla toplu gelir belgesi eklenmesinde en fazla kayıt sınırı getirilmiştir.

Beyannamelerin Sistemden hızlı ve pratik bir şekilde gönderilmesine imkan sağlayan "Mükellef Kartı" uygulaması "Mükellef Bilgileri" başlığı altına eklenerek kullanıma açılmıştır. Mükellef Kartı başlığı altında yer alan bilgiler beyannamelerin ilgili bölümlerinde kullanılacaktır Söz konusu zorunlu alanlara bilgi girişlerinin yapılması gerekmektedir. Genel Bilgiler ve Beyannameyi Düzenleyen Bilgileri için: tarihlerine kadar bilgi girişlerinin yapılması gerekmektedir.

Entegratörlerin gelir ve gider işlemleri (create, delete, update), tek seferde 20 belge ile sınırlandırılmıştır.

Hızlı gelir ve hızlı gider kayıtları ilişkin kullanım kılavuzuna funduszeue.info adresindeki “Yardım-Kılavuz” bölümünden erişilebilir.

Gelir ve gider belgelerinin Sisteme hızlı ve pratik bir şekilde  kaydedilmesine imkan sağlayan "Hızlı Gelir Ekle" ve "Hızlı Gider Ekle” fonksiyonları "Muhasebe Bilgileri" başlığı altına eklenerek kullanıma açılmıştır. "Hızlı Gelir Ekle" ve "Hızlı Gider Ekle” fonksiyonlarının kullanabilmesi için öncelikle mevcut yapıda yer alan  "Gelir Ekle" ve "Gider Ekle" menüleri üzerinden "Kaydet ve Taslak Tanımla" butonunun  kullanılması  suretiyle taslak kayıtlarının oluşturulması gerekmektedir.

İşletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile basit usule tabi mükelleflerin “e-Arşiv Fatura” ile tevsik edilen  gelir kayıtların Sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

Brüt, net ve tahsil edilen tutardan hareketle serbest makbuzunda bulunması gereken bilgileri gösteren "Hesaplama Aracı" funduszeue.info adresi ve portalda "Sistem Yönetimi" başlığı üzerinden kullanıma açılmıştır.

Sistem Yönetimi başlığı altına “Vergi Levhası” menüsü eklenerek, vergi levhalarının “pdf” formatında oluşturulmasına ilişkin geliştirme kullanıma açılmıştır.

Defter-Beyan Sistemi kapsamındaki mükellefler tarafından /Ocak, Şubat, Mart dönemi ile /Nisan, Mayıs, Haziran dönemine ilişkin “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” Defter-Beyan Sistemi üzerinden verilebileceği gibi Beyanname Düzenleme Programı aracılığıyla e-Beyanname uygulamasından da verilebilir. /Temmuz, Ağustos, Eylül dönemi ve sonraki dönemlere ait “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” sadece Sistem üzerinden verilecektir. Bahse konu beyannameye Sistem kapsamında bulunan tüm mükellefler tarafından erişilebilmekle birlikte, beyannamenin verilmesi gerekip gerekmediğine yönelik değerlendirmenin sayılı Kanunun ek 11 inci maddesi ile 1 Sıra funduszeue.info Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

Sistemin “Beyannameler” bölümüne “Katma Değer Vergisi Beyannamesi (Hasılat Esaslı Vergilendirilen Vergi Sorumluları İçin)” eklenmiştir. Söz konusu beyanname kayıtlardan hareketle otomatik olarak oluşmaktadır.

“e-Fatura” ile tevsik edilen kayıtların Sisteme “Excel” aracılığıyla aktarılmasına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

“Katma Değer Vergisi Beyannamesi-4 (Hasılat Esaslı)”nın kayıtlardan hareketle otomatik olarak oluşturulmasına ilişkin geliştirme tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Defter-Beyan Sisteminde - arası (Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece) bakım çalışması yapılacağından, bu zaman aralığında, Sisteme erişim sağlanamayacaktır.

Korkuteli Vergi Dairesi Müdürlüğü sisteme eklendi.

Sisteme, özel matrah şekilleri kapsamında "İkinci El Araç ve Taşınmaz Ticareti” ile “Ön Ödemeli Elektronik Haberleşme Hizmet” gelir kayıt alt türleri eklenmiştir.

Sisteme, “ İş Güvenliği ve İş Sağlığı Hizmet Alımları(GVK 68/1-GVK 40/1)” gider alt türleri eklenmiştir.

Defter-Beyan Sistemi mobil uygulamalarında “Mali Bilgilerim” bölümüne “Kira Geliri”, “Kesinti”, “Ücret”, “Gayrimenkul Satışı” ve “Sigorta” bilgileri eklenmiştir. Söz konusu bilgilerin sözleşme imzalanan mali müşavir/meslek odası tarafından görülebilmesi için mükelleflerin Sisteme giriş yaparak “Mali Bilgilerim” kısmından izin vermesi (yetkilendirme yapması) gerekmektedir.

Sakarya İhtisas Vergi Dairesi Müdürlüğü sisteme eklendi.

Muhasebenin “dönemsellik ilkesi ” kapsamında yer alan giderlerin dönem(ler) itibariyle kayıt altına alınmasına ilişkin geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır. Söz konusu kayıtların sistem içerisinde yönetilmesi amacıyla basit usule tabi mükellefler ile işletme ve çiftçi işletme defteri tutan mükellefler için “dönemsellik ilkesi” butonu ve belge türü seçeneğine “dönemsellik gider türü” eklenmiştir.

Defter-Beyan mobil uygulamalarına “Beyanname ve Tahakkuk İndir” fonksiyonu eklenerek kullanıma açılmıştır.

sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun maddesinde sayılı Kanun ile yapılan değişiklikler çerçevesinde "Hasılat Esaslı Vergilendirme Usulü"ne ilişkin gelir ve gider kayıtlarının yapılmasına ilişkin geliştirme ile KDV4 beyannamesi kullanıma açılmıştır. Hasılat esaslı vergilendirme usulünü seçebilecek sektörler ve vergi oranı, 6/2/ tarihli ve sayılı Cumhurbaşkanı Kararında belirlenmiştir. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar 25 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'de açıklanmıştır.

sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun maddesinde sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler çerçevesinde, bir önceki takvim yılına ilişkin mal ve hizmet alımlarına (vergiyi doğuran olayı bir önceki yılda gerçekleşen) ait belgelerde yer alan “KDV” tutarlarının indirim konusu yapılabilmesine ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

Geçici vergi beyannamesinde ekler bölümünde yer alan “eğitim sağlık harcamalarına ilişkin tablo"nun doldurulması suretiyle, "indirimler" bölümüne otomatik akışın sağlanmasına yönelik geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Geçici vergi beyannamesinde gelir-gider kayıtlarından, kaydedilen hesap özetinden ve sicil bilgilerinden hareketle “matrah bildirimi” ,” vergi bildirimi” , “işletme hesap özeti” , “serbest meslek kazançlarına ilişkin bildirim tablosu”, "faaliyet kodları itibari ile brüt kazanç dağılım tablosu" ve “mükellefin kazancının tespit yöntemi tablosunun” otomatik doldurulmasına yönelik geliştirme çalışmaları tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Sistemin “Mali Bilgilerim” bölümüne “Kira Geliri”, “Kesinti”, “Ücret”, “Gayrimenkul Satışı” ve “Sigorta” bilgileri eklenmiştir. Söz konusu bilgilerin sözleşme imzalanan mali müşavir/meslek odası tarafından görülebilmesi için mükelleflerin Sisteme giriş yaparak “Mali Bilgilerim” kısmından izin vermesi (yetkilendirme yapması) gerekmektedir.

Sistemin “Beyannameler” bölümüne “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” eklenmiştir. 1 Sıra funduszeue.info Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğinin geçici 1’inci maddesi uyarınca /Ocak, Şubat, Mart dönemlerine ilişkin beyanname söz konusu dönemlerle sınırlı olmak üzere Sistem üzerinden verilebileceği gibi Beyanname Düzenleme Programı aracılığıyla e-Beyanname uygulamasından da verilebilir. /Nisan, Mayıs, Haziran dönemi ve sonraki dönemlere ait “Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi” Sistem üzerinden verilecektir. Bahse konu beyannameye Sistem kapsamında bulunan tüm mükellefler tarafından erişilebilmekle birlikte, beyannamenin verilmesi gerekip gerekmediğine yönelik değerlendirmenin sayılı Kanunun ek 11 inci maddesi ile 1 Sıra funduszeue.info Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliğinde yer alan düzenlemeler dikkate alınarak yapılması gerekmektedir.

Hal Komisyonculuğu” faaliyetinde bulunan mükelleflere yönelik olarak, işletme defterine “Müstahsil Makbuzu ve “e- Müstahsil Makbuzu” belge türü ile gerçekleştirilecek kayıtlar için “Hal Komisyon Alımı” gider alt türü ve stopaj alanına “” tür kodları eklenerek kullanıma açılmıştır.

“Sistem Yönetimi” menüsüne eklenen “İnteraktif Vergi Dairesi” ve “İnternet Vergi Dairesi” başlıkları ile söz konusu uygulamalara kullanıcı kodu ve şifre girilmeden geçiş yapılmasına yönelik geliştirme kullanıma açılmıştır.

Mobil uygulamaya yönelik olarak ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler için gelir ekle bölümünde “Gün Sonu Hasılatı”, serbest meslek kazancı elde eden mükellefler için gelir ekle bölümünde “Serbest Meslek Makbuzu” ile işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için gelir ekle bölümünde “Z Raporu”, aynı zamanda bu üç mükellef grubu içinde gider ekle bölümünde “ÖKC Fişi” ile kayıt yapılabilmesine ilişkin geliştirme kullanıma açılmıştır.

Özel matrah satış türü seçeneğine “stopaj vardır/yoktur” butonu eklenmiş ve kullanıma açılmıştır.

“Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Giriş (GEKSİS)” işlemlerine yönelik çalışma tamamlanmıştır. funduszeue.info adresinden GEKSİS iade talebine ilişkin bilgi girişleri yapılabilir.

Sisteme gelir kaydı yapılırken tahsil edilen tutara ilişkin olarak “Kredi Kartı” alanına kaydedilen tutarların, KDV beyannamesinin “Kredi Kartı ile Tahsil Edilen Teslim ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Bedel” satırına otomatik olarak yansımasına ve söz konusu tutarın bankalardan alınan POS satış bilgileri ile karşılaştırılarak farklılıkların “Beyanname Onay” aşamasında kullanıcılara mesaj olarak gösterilmesine yönelik çalışma tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

Defter-Beyan Sistemi üzerinden verilen Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesine (E) ilişkin “İade Talep Dilekçesi” funduszeue.info adresinden alınmaya başlanmıştır. “Gelir/Kurumlar Vergisi İade Talebi Giriş (GEKSİS)” işlemlerine yönelik geliştirme çalışmaları devam etmekte olup, söz konusu çalışmanın tamamlanması sonrası tekrar bilgilendirme yapılacaktır.

Defter-Beyan Sistemi üzerinden verilen Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi'nin kodu E'dir. Sonuçları itibarıyla E kodlu beyannamenin A kodlu beyannameden bir farkı yoktur. E beyannamesinin verilmesinin ardından iade talep edilmesine yönelik uygulamalarda geliştirme çalışması yapılmaktadır. Çalışmaların tamamlanmasını müteakip bilgilendirme yapılacaktır.

takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanan mükelleflerin söz konusu yıla ilişkin kazançlarını beyan edecekleri Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi kullanıma açılmıştır.

23 Seri funduszeue.info KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Tebliği ile 1 funduszeue.info KDV Beyannamesinin “İndirimler” bölümünün “İndirimler” tablosuna” “ - Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV” ve “Matrah” bölümünün “Diğer İşlemler” tablosuna “ - VUK Kapsamında Giren Borçlara Ait KDV” kodları eklenmiştir. Beyannameye eklenen söz konusu kodlara ilişkin bilgilerin kayıtlarından hareketle otomatik olarak oluşması için (a) “Gider Ekle” menüsünde “Belge Türü “Diğer”, “Alış Türü” “Normal Alım”, “Gider Kayıt Türü “İndirilecek Giderler” ve “Gider Kayıt Alt Türü” “Değersiz Hale Gelen Alacağa İlişkin Giderler” (b) “Gelir Ekle” menüsünde “Belge Türü” “Diğer”, “Satış Türü” “Diğer İşlemler (KDV Beyannamesi)” “Gelir Kayıt Türü” “Diğer Hasılat” Gelir Kayıt Alt Türü” “VUK Kapsamında Giren Borçlara Ait Gelir” şeklinde kayıt yapılmalıdır.

25/2/ tarihine kadar verilmesi gereken Muhtasar Beyannameler, Damga Vergisi Beyannameleri ve Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme süreleri 26/2/ günü sonuna kadar, ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin takvim yılına ilişkin yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin verilme süresi 28/2/ günü sonuna kadar uzatılmıştır.

Envanter Takip Listesi Kullanıcı Kılavuzuna funduszeue.info adresindeki “Yardım-Kılavuz” bölümünden erişilebilir.

"Z Raporu" ve "Perakende Satış Fişi" belge türlerine "Tam İstisna Kapsamına Giren İşlem” ve “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlem" türleri eklenmiş ve kullanıma açılmıştır.

"Deftere Kayıt Tarihi" alanına yazılan tarih bilgisinin "Belge Tarihi" alanına otomatik olarak yazılmasına ilişkin geliştirme tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

takvim yılında “bilanço usulü esasına” göre defter tutan mükelleflerin beyannamelerini Beyanname Düzenleme Programı aracılığıyla e-Beyanname uygulaması üzerinden verebilmesi için “Sistem Yönetimi” başlığındaki “Defter Yönetimi” menüsünden durumlarına uygun olan seçeneği işaretlemek suretiyle tercihte bulunması gerekmektedir.

İşletmeye tabi mükelleflerin belge türü "Fatura" olan kayıtların sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

KDV Beyannamesinin  "İndirimler Tablosu"nda yer alan " - İthalde Ödenen KDV" satırına gider kayıtlarından hareketle otomatik aktarımın sağlanması amacıyla belge türü alanına  "Gümrük Beyannamesi"  belge  türü eklenmiştir.

1 funduszeue.info KDV Beyannamesinde "İndirimler" bölümünde yer alan "Bu Döneme Ait İndirilecek KDV" satırı, Ocak/ vergilendirme döneminden itibaren kaldırılarak, yerine , ve olarak üç ayrı satır getirilmiştir. "Bu Döneme Ait İndirilecek KDV'nin Oranlara Göre Dağılımı" tablosunda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu tablo yeni oluşturulacak satırların toplamını içerecek şekilde beyan edilecektir. İndirimler tablosundaki yeni kodlar beyannamede aşağıdaki şekilde kullanılacaktır.   “ - Yurtiçi Alımlara İlişkin KDV”: Tevkifat kapsamında olmayan işlemlere ilişkin olarak satıcılar tarafından hesaplanan KDV ile kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak satıcılar tarafından beyan edilen KDV bu satırda indirim konusu yapılacaktır. Kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV bu satıra kaydedilmeyecek tevkifatı yapan mükellef tarafından funduszeue.info satıra kaydedilmek suretiyle indirim konusu yapılacaktır.   “ - Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV”: Tam ve kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak sorumlu sıfatıyla 2 funduszeue.info KDV beyannamesinde beyan edilen KDV, tevkifatı yapan mükellef tarafından bu satırda indirim konusu yapılacaktır. 2 funduszeue.info KDV beyannamesinde beyan edilmeyen ve satıcıya ödenen KDV funduszeue.info satırda indirim konusu yapılacaktır.   “ - İthalde Ödenen KDV”: İthalat sırasında gümrük idaresine ödenen ve gümrük makbuzu üzerinde gösterilen KDV bu satırda indirim konusu yapılacaktır.

sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereği, internet ortamında verilen reklam hizmetleri vergi kesintisi kapsamına alınmıştır. Ödeme yapılanın mükellef olup olmamasına bakılmaksızın internet ortamında reklam hizmeti verenlere veya verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Bu kesintilerin beyan edilebilmesi için Muhtasar Beyanname ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamelerinin "Vergiye Tabi İşlemler" ve "Ödemeler" bölümlerine “, , , , , ” kodları eklenmiştir. Sistemden gider kaydı yapılırken “stopajlı alım vardır” seçeneğinin işaretlenmesi durumunda söz konusu kodlar seçilebilecek ve seçilen kodlara ilişkin bilgiler beyannameye otomatik olarak yansıyacaktır.

KDV beyannamesindeki "Önceki Dönem Devreden KDV" satırındaki tutar bilgisinin, bir önceki döneme ait  KDV beyannnamesinde yer alan "Sonraki Dönem Devreden KDV" satırından haraketle otomatik olarak doldurulmasına ilişkin geliştirme tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır.

İşletmeye tabi mükelleflerin belge türü "Z raporu " olan kayıtların sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

İşletmeye tabi mükelleflerin belge türü "Perakende Satış Fişi" olan kayıtların sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

Meslek mensubu ile meslek odasının sözleşme imzaladıkları mükelleflere ilişkin olarak, sözleşmenin sonlandırılmasından sonraki tarihte, sözleşme dönemine isabet eden beyannameleri gönderebilmelerine yönelik geliştirme kullanıma açılmıştır.

ÖTV-1, ÖTV-2A, ÖTV-2B ve ÖTV-3 beyannamelerinin Sisteme eklenmesine yönelik çalışmaların devam etmesi nedeniyle söz konusu beyannameler, daha sonra yapılacak bilgilendirmeye kadar Beyanname Düzenleme Programı ile e-Beyanname uygulaması üzerinden verilebilecektir.

“Stok (envanter) Defteri” tutmayan mükelleflerin, emtialarına ilişkin stoklarını (envanterlerini) dönem başı, geçici vergi dönemleri ile dönem sonu itibariyle takip etmeleri amacıyla geliştirilen “Envanter Takip Listesi” Sistem üzerinden kullanıma açılmıştır. “Stok (envanter) Defteri” tutmayan mükelleflerin Sistemdeki “Envanter Takip Listesi”ni kullanmaları zorunludur.

Ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannameleri kullanıma açılmıştır.

Ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin takvim yılına ilişkin olarak, Şubat ayı içerisinde “Defter-Beyan Sistemi” üzerinden verecekleri “yıllık gelir vergisi beyannamesi” funduszeue.info adresinden test amaçlı kullanıma açılmıştır. Söz konusu beyannameye ilişkin geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

Kanunen gider kabul edilmeyen ödemelere (teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatlar, vb.) ilişkin kayıtların “Muhtasar Beyanname” ile “Muhtasar Prim Hizmet Beyannamesi"ne otomatik aktarımının sağlanabilmesi için, “gider kabul edilmeyen ödemeler” türü seçilerek yapılacak kayıtlara “stopajlı alım” butonu eklenmiştir.

“Karşılama Ekranı”na yılına ilişkin bilgiler onaylanmadan yılı işlemlerinin yapılabilmesi için “’e Devam Et” butonu eklenmiştir.

“Karşılama Ekranı”nda çıkan bazı durumlar (örneğin gelir unsuru, defter, ortalık bilgisi vb.) Başkanlığımız sicil kayıtları ve Defter-Beyan Sistemine başvuru aşamasında alınan bilgilerden hareketle otomatik olarak düzeltilmiştir. Buna rağmen karşılama ekranında hata olduğu düşünülüyorsa, gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesi ile iletişime geçilerek “gelir unsuru, ortalık bilgisi vb.” bilgilerin düzeltilmesi sağlanmalıdır.

Gider kayıtlarının hızlı ve doğru bir şekilde yapılmasını temin etmek amacıyla geliştirilen ve seçilen “belge türüne” göre değişen “gider kayıt alt türü” mekanizması” kullanıma açılmıştır.

yılına girilmesiyle beraber dönemi biten defterlerde işlem yapabilmek için “Sistem Yönetimi” başlığı altında yer alan “Defter İşlemleri” menüsünden işlem yapılacak defter seçimi yapılmalıdır. Defter Yönetimi Kılavuzuna funduszeue.info adresi Yardım ve Kılavuz bölümlerinden ulaşabilmektedir.

“Karşılama Ekranı”nda çıkan “Hatalı defteriniz bulunmuştur. Lütfen vergi dairesine başvurunuz.” uyarısının çözümüne yönelik çalışma tamamlanmıştır. Bahse konu uyarıya ilişkin olarak “Hatalı Defterler” bölümünde yer alan “hatalı defterin silinmesi” sırasında, söz konusu deftere yılında ve sonrasında yapılan gelir ve/veya gider kayıtları varsa, bu kayıtlar silinerek söz konusu defter iptal edilebilecektir. Elde edilen kazanç dikkate alındığında, bahse konu bölümde yer alan defterin hatalı olmadığı düşünülüyorsa, gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesi ile iletişime geçilerek “gelir unsuru” bilgisinin düzeltilmesi sağlanmalıdır.

Sisteme giriş yapıldığında, “Karşılama Ekranı”nda çıkan “Hatalı defteriniz bulunmuştur. Lütfen vergi dairesine başvurunuz.” uyarısının çözüme yönelik olarak çalışma yapılmaktadır. Söz konusu uyarı metni ile karşılaşan kullanıcıların bu aşamada vergi dairesine gitmesine gerek yoktur. Konuya ilişkin çalışmanın tamamlanmasının ardından tekrar bilgilendirme yapılacaktır.

Defter-Beyan Sistemine yılı için ilk kez giriş yapıldığında mükelleflerin sicil kayıtlarında yer alan bilgileri ile başvurularında ya da Sistemdeki mevcut bilgiler kontrol edilmekte ve eğer bir eksiklik ya da hata var ise bu konuda bilgilendirme yapılmaktadır. Bu kapsamda, sicil kayıtlarındaki gelir unsuru bilgisi (ticari kazanç, serbest meslek kazancı, basit usul ticari kazanç gibi) mevcut faaliyeti ile uyumlu olmayan (örneğin serbest meslek faaliyetinde bulunmasına rağmen sicil kayıtlarındaki gelir unsuru ticari kazanç olan), gelir unsurunun işe başlama tarihi eksik veya hatalı olan ya da sicil kayıtlarında gelir unsuru bilgisi olmayan mükelleflerle Sisteme giriş yaptıklarında uyarı mesajları paylaşılmaktadır. Söz konusu uyarı mesajları ile karşılaşan mükelleflerin vergi dairesi sicil servisinden bahse konu eksiklikleri ya da hataları düzelttirmeleri gerekmektedir. Bu işlem İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden “İşlemlerim” menüsü altında yer alan “Dilekçe Bildirim İşlem Başlat/Diğer” seçeneği ile “Genel Amaçlı Dilekçe” aracılığıyla yapılabileceği gibi vergi dairesine gidilerek de yapılabilir. Değişiklikler yapıldıktan sonra tekrar giriş yapılarak Sistem kullanılabilir.

Defter Yönetimi ve Karşılama Ekranları Kılavuzlarına funduszeue.info adresi Yardım ve Kılavuz bölümlerinden ulaşabilmektedir.

Defter-Beyan Sisteminde Pazartesi günü saat - Salı günü saat arası bakım çalışması yapılacağından, bu zaman aralığında, Sisteme erişim sağlanamayacaktır.

Defter işlemleri 'dan itibaren Sistem içerisinde sol menüde yer alan "Sistem Yönetimi" başlığı altında yer alan "Defter Yönetimi" menüsü üzerinden gerçekleştirilecektir. Söz konusu menüden kayıt işlemi yapılacak yıl ve defter seçilebilecektir.

yılında Sistemi kullanan serbest meslek kazancı elde eden mükellefler ile ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükellefler ile Sistemi yılından itibaren kullanmaya başlayacak işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler ile noterler ve noterlik görevini ifa ile mükelleflerin 'dan itibaren Sisteme ilk kez giriş yaptıklarında, defter ve sicil kayıtlarına ilişkin bilgileri kontrol edip onay vermeleri gerekmektedir. Söz konusu bilgiler onaylanmadan Sistem kullanılamayacaktır.

Defter-Beyan Sisteminde Çarşamba günü saat arası bakım çalışması yapılacağından, bu zaman aralığında, Sisteme erişim sağlanamayacaktır.

“” takvim yılında "basit usule tabi mükellef" olarak Defter-Beyan Sistemini kullanan ve "" takvim yılında "işletme hesabı esasına göre tespit edilen ticari kazanç" ve/veya "serbest meslek kazancı" yönünden Sistemi kullanacak olanların, tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur.

Defter-Beyan Sistemini 1/1/ tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler” ile “noterler” ve “noterlik görevini ifa ile mükellef olanların” başvuruları funduszeue.info  internet adresi üzerinden veya gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesi aracılığıyla yapılabilecektir.

“Bilanço usulüne” göre defter tutmakta iken, 1/1/ tarihinden itibaren “işletme hesabı esasına” göre defter tutmaya başlayacak olan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.

“Bilanço usulüne” göre defter tutup aynı zamanda serbest meslek faaliyetinden dolayı “serbest meslek kazanç defteri” tutan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.

“” takvim yılı içerisinde “işletme defteri”ne ilave olarak “envanter defteri” de tasdik ettiren mükelleflerin, “” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir

Ticari kazanç faaliyetinden dolayı “işletme hesabı esasına” göre defter tutan mükelleflerden sicil kayıtlarına göre “ (yıllık gelir vergisi)”, “ (gelir geçici vergi)”, “ (gelir vergisi stopaj-muhtasar)” vergi kodları bulunup “ (gerçek usulde KDV)” vergi kodu bulunmayanların Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.

“Basit usul ticari kazanç” faaliyetinin yanında, “gayrimenkul sermaye iradı”, “menkul sermaye iradı”, “ücret” ve “diğer kazanç ve iratlar”dan da gelir elde eden ve bu duruma bağlı olarak sicil kayıtlarında “ (yıllık gelir vergisi)” mükellefiyeti bulunan mükelleflerin Defter-Beyan Sistemini kullanmaları için yapmaları gereken başvuru, gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesi/malmüdürlüğü aracılığıyla yapılabilecektir.

“” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutmakla birlikte “” takvim yılında “bilanço esasına” göre defter tutacak olan mükellefler, Sistem kapsamında yer almamaları nedeniyle, Defter-Beyan Sistemine başvuru yapmayacaklardır.

“” takvim yılında “işletme hesabı esasına” göre defter tutan ve “” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanmak üzere başvuru yapan ancak başvuru yaptıktan sonra Vergi Usul Kanununun ilgili maddeleri gereğince “” takvim yılında “bilanço usulüne” göre defter tutacak olan mükellefler, gelir vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine dilekçe ile başvurarak daha önce yaptıkları başvuruları iptal edebileceklerdir.

“” takvim yılında Defter-Beyan Sistemini kullanan ve “” takvim yılında da bu Sistemi kullanmaya devam edecek olan mükelleflerin, tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur.

Alt kullanıcı olarak tanımlanan personelin tüm mükellefler adına işlem yapabilmesi amacıyla geliştirilen "toplu yetkilendirme" özelliği kullanıma açılmıştır.

Sistemi 1/1/ tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “işletme hesabı esasına göre defter tutan mükelleflerin” başvuruları funduszeue.info internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesinden alınmaya başlanmıştır.

Sistemi 1/1/ tarihinden itibaren kullanmakla yükümlü olan “noterler” ve “noterlik görevini ifa eden mükelleflerin” başvuruları funduszeue.info internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesinden alınmaya başlanmıştır.

Kaydedilen gelir belgelerinin “tahsilat türü (kredi kartı, banka/nakit)” bilgisine “Gelir Listele” menüsünden ulaşılmasına ilişkin özellik kullanıma açılmıştır.

Basit usule tabi mükelleflerin belge türü "Perakende Satış Fişi" olan kayıtların sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

"Taşıt Akaryakıt (GVK 40/5)" gider kayıt alt türü, "Taşıt Akaryakıt Giderleri (GVK 40/1- 40/5)" şeklinde revize edilmiştir.

"Diğer hasılat" gelir kayıt tür seçeğine "yansıtma gelir" alt türü eklenmiştir.

Defter-Beyan Sisteminin beta sürümü funduszeue.info adresinden kullanıma açılmıştır. Mevcut durumda söz konusu sürümde, Sistemin mevcut özelliklerine ilave olarak, Sisteme 1/1/ tarihinde eklenecek “Sabit Kıymet Modülü” ile “alt türlerin seçilen belge türüne göre şekillenmesi” konuları yer almaktadır. Sistemin beta sürümüne, kullanıcılar tarafından önceden bilinmesi ve kullanılması amacıyla, ilerleyen süreçte de başka uygulama ve özelliklerin eklenmesine devam edilecektir. Beta sürümünde yapılan işlemlerin ve kayıtların gerçek kayıtlar üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır.

Gider ekle fonksiyonunun “stopaj kodu” bölümünde yer alan “ Huzur Hakkı” ve “Yer altı maden işçileri” tür kodları ile kayıt yapılmaması gerektiğine yönelik olarak mükelleflere bilgilendirme metinlerinin gösterilmesine başlanmıştır.

Sisteme serbest meslek kazançlarına ilişkin olarak, “Sağlık ürünleri sarf malzemeleri alımları (diş protezi vb.) (GVK68/7)” ve “Hizmetli ve işçilerin GVK 27 nci maddede yazılı giyim giderleri (GVK 68/2)” gider alt türleri eklenmiştir.

Serbest meslek kazançlarına ilişkin “Trafik kasko gideri (GVK68/5)” alt türü “Araç sigorta giderleri (zorunlu trafik, kasko vb.) (GVK68/5)” şeklinde revize edilmiştir.

“Bireysel emeklilik ödemesi gideri GVK/40/9)” alt türü ile kayıt yapan mükelleflere, söz konusu alt türün hangi koşullar altında kullanılması gerektiğine yönelik bilgileri içeren bilgilendirme metinlerinin gösterilmesine başlanmıştır.

Geçici Vergi Beyannamesinin “brüt kazanç dağılımı” bölümünde ve “serbest meslek kazançlarına ait bildirim” tablosunda yer alan “şube faaliyet kodları”na” ilişkin bilgilerin sicil kayıtlarından hareketle otomatik aktarımı mümkün hale getirilmiştir.

“Basit usule tabi mükellef” statüsünden “serbest meslek kazanç defteri tutan mükellef” statüsüne geçiş yapan mükelleflerin bahse konu kazançlarına ilişkin işlemlerini Sistem içerisinde geçiş yaparak gerçekleştirmelerine yönelik özellik kullanıma açılmıştır.

“Muhtasar” ile “Muhtasar ve Prim Hizmet” beyannamelerinin “Matrah ve Vergi Bildirimi” bölümünde “, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ” stopaj tür kodları ile beyan edilen tevkifata tabi işlemler gider kayıtlarından hareketle beyannameye otomatik olarak aktarılmaktadır. /10 aylık ve / üç aylık vergilendirme dönemine ilişkin kayıtlar için geçerli olmak üzere, bahse konu “stopaj tür” kodlarında beyanname üzerinden manuel (elle) değişiklik yapılamayacaktır.

Defter-Beyan Sistemi mobil uygulaması kullanıma açılmıştır. Apple Store ve Google Play'den ücretsiz olarak indirilebilir.

Amortismana tabi iktisadi kıymetlerin kayıt altına alınması ve takip edilmesi amacıyla geliştirilen “sabit kıymet modülü ”nün “demo sürümü” funduszeue.info adresinden kullanıma açılmıştır. Söz konusu modül 1/1/ tarihine kadar deneme amaçlı olarak kullanılabilecek ve bu süreye kadar bu modüle yapılan kayıtların hukuki değeri olmayacaktır. Demo sürüme kaydedilen bilgiler Sistem tarafından 31/12/ tarihinde otomatik olarak silinecektir. Amortismana tabi iktisadi kıymetler 1/1/ tarihinden itibaren zorunlu olarak Sistemde yer alan “sabit kıymet modülü” üzerinden takip edilecektir.

Basit usule tabi mükelleflerin "Gider Ekle" bölümündeki belge türlerine "e-Fatura" ve "e-Müstahsil Makbuzu", "Gelir Ekle" bölümündeki belge türlerine ise "e- Fatura" ve "e-Arşiv Fatura" belge türleri eklenmiştir.

Alt kullanıcı olarak tanımlanan ve yetkilendirilen personelin hesap özeti, gelir ve gider listelerini “Pdf ve Excel” formatında doküman oluşturma imkanı kullanıma açılmıştır.

Defter-Beyan Sistemine başvuru yapılmasından sonra meslek odası/ meslek mensubu değişikliği yapan mükelleflerin, Sisteme tekrar başvuru yapmasına gerek yoktur. Meslek odası/ meslek mensubu Sisteme giriş yaparak üyesini/ müşterisini "Mükellef Yönetimi" bölümünden ekleyebilir.

Gider kayıtlarının hızlı, kolay ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla geliştirilen “hızlı kayıt türleri” kullanıma açılmıştır.

Basit usule tabi mükelleflerin belge türü "Z Raporu" olan kayıtlarının sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır.

Geçici Vergi Beyannamesinin “İndirimler” tablosunda yer alan “türlerin” kar veya zarar durumlarına göre aktif veya pasif olmasına ilişkin geliştirme kullanıma açılmıştır.

Geçici Vergi Beyannamesinin “Brüt Kazanç Dağılımı” bölümünde ve “Serbest Meslek Kazançlarına Ait Bildirim” tablosunda yer alan “faaliyet kodları”na ilişkin bilgilerin sicil kayıtlarından hareketle otomatik aktarımı sağlanmıştır.

Geçici Vergi Beyannamesinin “Vergi Bildirimi” bölümünde yer alan “Mahsup Edilecek Tevkifat Tutarı”nın gelir kayıtlarından hareketle beyannameye otomatik aktarım sağlanmıştır. Bununla birlikte bahse konu “tevkifat tutarı”nda beyanname üzerinden manuel (elle) değişiklik yapılabilecektir.

Geçici Vergi Beyannamesinin “Ekler” bölümüne, “eğitim ve sağlık harcamaları”na ilişkin bilgilerin bir önceki dönem beyannameden otomatik aktarımı sağlanmıştır. İstenirse bu bilgiler üzerinde manuel (elle) değişiklik yapılabilecektir.

T.C. Merkez Bankası döviz kurlarına ilişkin bilgiler, bilgi amaçlı olarak, Sisteme eklenmiştir.

Basit usule tabi mükelleflerin yılının ilk 9 ayına ait gelir ve gider belgelerinin Sisteme kaydı için son tarih 31 Ekim ’dir

Gelir ve gider kayıtları üzerinde istenilen şekilde filtreleme yapılabilmesi ve rapor alınabilmesi amacıyla geliştirilen “kişisel raporlama” mekanizması kullanıma açılmıştır.

Sistemde yer alan kayıtlardan hareketle yapılan kontroller neticesinde, “, ” ve “” stopaj tür kodu seçilerek yapılan kayıtlara ilişkin olarak tespit edilen hususlar hakkında ilgili mükelleflerle bilgilendirilme mesajları paylaşılmıştır.

“Basit usul ticari kazanç” faaliyetinin yanında, “gayrimenkul sermaye iradı”, “menkul sermaye iradı”, “ücret” ve “diğer kazanç ve iratlar”dan da gelir elde eden mükelleflerden, funduszeue.info internet adresi üzerinden başvuru yapamayanların, gelir vergisi yönünden bağlı bulunduğu vergi dairesinden başvuru yapması gerekmektedir.

Basit usule tabi mükelleflerin belge türü "Gün Sonu Hasılatı" olan kayıtlarının Gelir Kayıt Alt Türünde “Hizmet Satış Alt Türleri”nin Sisteme "Excel" aracılığıyla aktarımına ilişkin geliştirme tamamlanarak kullanıma açılmıştır. Hizmet Satış Alt Türlerinin koduna sol menüde “Sistem Yönetimi” başlığı altında “Ayarlar” menüsüne tıklanarak ulaşılabilir.

/10 aylık ve / üç aylık vergilendirme dönemine ilişkin kayıtlar için geçerli olmak üzere, “Muhtasar” ve “Muhtasar ve Prim Hizmet” beyannamelerinin “Tevkifata Tabi Ödemelere Ait Bildirim (Ücret ve Ücret Sayılan Ödemeler Hariç)” bölümünde “, , , , , , , , , , , , , , , ” stopaj tür kodları ile beyan edilen tevkifata tabi işlemler 1 Ekim tarihinden itibaren gider kayıtlarından hareketle beyannameye otomatik olarak aktarılacaktır. Söz konusu kayıtların beyannameye otomatik aktarımı için gider kayıtlarının “stopajlı alım vardır” seçeneği seçilmek suretiyle ve “uygun stopaj kodu” seçilerek yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte bahse konu “stopaj tür” kodlarında beyanname üzerinden manuel (elle) değişiklik yapılabilecektir.

/10 aylık ve / üç aylık vergilendirme dönemine ilişkin kayıtlar için geçerli olmak üzere, “Muhtasar” ve “Muhtasar ve Prim Hizmet” beyannamelerinin “Matrah ve Vergi Bildirimi” bölümünde “, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,” stopaj tür kodları ile beyan edilen tevkifata tabi işlemler 1 Ekim tarihinden itibaren gider kayıtlarından hareketle beyannameye otomatik olarak aktarılacaktır. Söz konusu kayıtların beyannameye otomatik aktarımı için gider kayıtlarının “stopajlı alım vardır” seçeneği seçilmek suretiyle ve “uygun stopaj kodu” seçilerek yapılması gerekmektedir. /10 aylık ve / üç aylık vergilendirme dönemine ilişkin kayıtlar açısından bahse konu “stopaj tür” kodlarında beyanname üzerinden manuel (elle) değişiklik yapılamayacaktır.

Ticari kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin Defter-Beyan Sistemine yapacakları başvuru için son tarih 30 Eylül ’dir. funduszeue.info internet adresinden ya da gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesinden başvuru yapılabilir.

Sistemde yer alan kayıtlardan hareketle yapılan kontroller neticesinde, “zorunlu mesleki sorumluluk sigortası”, “basit usule tabi mükellefler açısından ‘doğrudan gider yazılan demirbaş’ ve ‘taşıt bakım onarım gideri’ ve ‘taşıt akaryakıt gideri’” ile “motorlu taşıtlar vergisi” türleri ile yapılan kayıtlara ilişkin olarak tespit edilen hususlar hakkında ilgili mükelleflerle bilgilendirilme mesajları paylaşılmıştır.

Sisteme, serbest meslek kazancına ilişkin olarak “Temsil ve Ağırlama (GVK 68/1)” gider alt türü eklenmiştir.

e-Serbest Meslek Makbuzu ile e-Arşiv Fatura bilgilerinin Sistem içerisinde “Mali Bilgilerim” başlığı altında görüntülenmesi sağlanmıştır. Bu bilgilerin sözleşme imzalanan mali müşavirler/meslek odaları tarafından görülebilmesi için mükelleflerin Sisteme giriş yaparak “Mali Bilgilerim” kısmından izin vermesi (yetkilendirme yapması) gerekmektedir.

Muhasebe bilgileri başlığı altında gelir listele ve gider listele ekranlarında yer alan sütün başlıklarının, her sütuna ilişkin bilgilerin sıralanabilmesi özelliği kullanıma açılmıştır.

“Muhtasar Beyanname" ile "Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi”nin ekler bölümüne “Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim ( Öncesi)” ve “Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine İlişkin Bildirim ( Sonrası)” ekleri eklenmiştir.

, , , , , , , , , stopaj tür kodu ile “stopajlı alım vardır” seçeneği ile kaydedilen, damga vergisi kesintisine tabi ve tutarı “Maaş, ücret, gündelik, huzur hakkı, aidat, ihtisas zammı, ikramiye, yemek bedeli, harcırah, tazminat” ödemeler tür koduna yansıyan gider kayıtlarının “muhtasar beyanname” ile “muhtasar ve prim hizmet beyannamesi”ne otomatik aktarımı sağlanmıştır. Bununla birlikte beyanname yansıyan “” koduna ilişkin tutar üzerinde manuel (elle) değişiklik yapılabilecektir.

"Damga Vergisi Defteri"nde "açıklama" ve "adres" alanlarına bilgi girişi ihtiyarı hale getirilmiştir

“Taslak olarak kaydedilen” beyannamelerin tamamının silinmesi sağlayan menü, “Beyannameler-İşlemler” kısmına eklenmiştir.

Serbest Meslek Kazanç Defterinde "Mali Sorumluluk Sigorta" gideri, "Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigorta” şeklinde revize edildi.

Defter Beyan Sistemi Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır?

Her sektörde gerçekleşen dijital dönüşümün bir yansıması olan Defter Beyan Sistemi mükelleflerin birçok işlemi online olarak kolayca yapabilmesine imkân tanır. Bildirim, beyanname ve dilekçelerin düzenlenmesi, iletilmesi ve alınması için uygun bir zemin hazırlayan Defter Beyan Sistemi her ölçekten mükellefin avantajları sayesinde kullandığı bir elektronik muhasebe çözümüdür.

Defter Beyan Sistemi Nedir?

Defter Beyan Sistemi serbest meslek erbaplarının, basit usulde defter tutan mükelleflerin ve işletme hesabına göre defter tutan mükelleflerin, defter beyanlarını elektronik olarak yapabilmesini mümkün kılan bir sistemdir. Bu sistemde beyanname, bildirim ve dilekçe gibi işlemler yapılabilir. İnternet üzerinden kullanılır ve bazı gruplar için kullanması zorunludur.

Defter Beyan Sistemi Ne İçin Kullanılır?

Defter beyan sistemi mükellefler tarafından birçok işlemi yapmak için kullanılır. Vergi beyannameleri, bildirimler ve dilekçeler bu sistem üzerinden oluşturulabilir. Aynı zamanda elektronik belgeler kayıt altına alınabilir, belirli dönemlere ait kayıtlar görüntülenebilir. Defter işlemlerinin neredeyse tamamı Defter Beyan Sistemi sayesinde maliyetsiz şekilde internet bağlantısının bulunduğu herhangi bir yerden gerçekleştirilebilir.

Defter Beyan Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Defter Beyan Sistemi’nin başlıca avantajları şu şekildedir:

● Kayıt dışı faaliyetler önlenmiş olur.

● Defter, bildirim ve dilekçe işlemleri internet üzerinden yapılabilir, belgelerin basım maliyetleri ortadan kaldırılır.

● Elektronik belgeler istenildiği zaman mekândan bağımsız şekilde görüntülenebilir.

● Belgeler internet üzerinde kayıt altına alınır, fiziksel bir dosyalama gerekmez.

Defter Beyan Sistemi&#;ni Kullanmak Zorunlu Mu?

Serbest meslek erbapları, işletme hesabına göre defter tutanlar ve basit usule tabi mükellefler Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorundadır.

● Noterler ve noterlik görevini ifa edenler hariç olmak üzere, serbest meslek erbapları için 1 Ocak tarihinde Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorunlu kılınmıştır.

● Serbest meslek kazanç defteriyle beraber işletme hesabına göre defter tutanlar için 1 Ocak tarihinde Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorunlu hâle getirilmiştir.

● Diğer mükellefler için ise 1 Ocak tarihinden bu yana Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorunludur.

Defter Beyan Sistemini Kimler Kullanabilir?

Şu gruplar Defter Beyan Sistemi’ni kullanabilir:

● Serbest meslek erbapları

● Basit usule göre defter tutanlar

● İşletme hesabına göre defter tutanlar

Defter Beyan Sistemi&#;nde Hangi Defterler Tutulabilir?

Defter Beyan Sistemi kullanılarak şu defterler tutulabilir:

● Ambar defteri

● Envanter defteri

● Bitim işleri defteri

● Damga vergisi defteri

● Çiftçi işletme defteri

● Serbest meslek kazanç defteri

● İşletme defteri

● Amortisman defteri

Defter Beyan Sistemi&#;nde Hangi İşlemler Yapılabilir?

Mükellefler Defter Beyan Sistemi’ni kullanarak şu işlemleri yapabilir:

● Beyannameler oluşturulabilir, görüntülenebilir, onaylanabilir, kayıt altına alınabilir ve gönderilebilir.

● Elektronik belgeler düzenlenebilir, görüntülenebilir, kayıt altına alınabilir.

● Her türden vergi ve ticari işlem kayıt altına alınabilir.

Defter Beyan Başvuru Süresi Ne Kadar?

Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorunda olan mükellefler faaliyete başlayacakları yıldan bir önceki ayın son gününe kadar başvuru yapmalıdır.

Defter Beyan Ücreti Nedir?

Defter beyan ücretleri her yıl Aralık ayında belirlenir. Bu ücretin ne kadar olacağı ise mükellefin durumuna ve defterin sayfa sayısına göre değişiklik gösterir.

Defter Beyan Sistemi’ne Nasıl Başvuru Yapılır, Nasıl Kayıt Olunur?

Mükellefler şu yöntemlerle başvuru yapabilir:

● funduszeue.info adresi üzerinden,

● Gelir vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesi üzerinden. İnternet sitesi üzerinden başvuru için:

● funduszeue.info adresine giriş yaptıktan sonra ‘Başvuru Yapınız’ butonu tıklanır.

● Kullanıcı kodu ve şifre ile giriş yapılır.

● Kimin adına başvuru yapılacağı seçildikten sonra Defter Beyan Sistemi Başvuru Dilekçesi ekranda görüntülenir.

● Gerekli alanlar eksiksiz bir şekilde doldurulduktan sonra başvuru onaylanır. Bu dilekçe aynı zamanda yazdırılabilir.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Defter Beyan Sisteminde Alt Kullanıcı Şifresi Nasıl Alınır?

● funduszeue.info adresi üzerinden sisteme giriş yapılır.

● Sol tarafta yer alan liseden ‘Sistem Yönetimi’ seçilir.

● ‘Kullanıcı Listeleme’ butonu seçilir.

● Mükellefe ait kayıtlı kullanıcılar listelenir.

● İlgili kullanıcının bilgilerinin yanında yer alan ‘Şifre Değiştir’ butonu ile şifre alınabilir. Yeni bir alt kullanıcı eklemek ve şifresini almak için ise ‘Sistem Yönetimi’ ve ardından ‘Kullanıcı Ekle’ butonu seçilir. Bilgiler girildikten sonra alt kullanıcıya ait şifre belirlenebilir.

Defter Beyan Sistemi ile İlgili İşlemler ve Sıkça Sorulan Sorular

Defter Beyan Sistemi Nedir?

Serbest meslek erbaplarının, basit usule göre defter tutanların ve işletme hesabına göre defter tutanların kullanabileceği, beyanname, bildirim ve dilekçe işlemlerinin internet üzerinden yapılabilmesini sağlayan bir sistemdir.

Defter Beyan Sistemi’ni Kullanmak Zorunlu Mu?

Serbest meslek erbapları, işletme hesabına göre defter tutanlar ve basit usule göre defter tutanlar Defter Beyan Sistemi’ni kullanmak zorundadır.

Defter Beyan Sistemi’nde Hangi İşlemler Yapılabilir?

Defter Beyan Sistemi’nde beyannameler düzenlenebilir, iletilebilir, her türlü işlem kayıt altına alınabilir, elektronik belgeler düzenlenebilir.

Defter Beyan Sistemi Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi Nasıl Doldurulur?

Şu adımlarla Defter Beyan Sistemi üzerinden Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi doldurulabilir: ● Sisteme giriş yapıldıktan sonra sol taraftaki listeden ‘Muhasebe Bilgileri’ seçilir.

● ‘Hesap Özeti’ seçildikten sonra tarih aralığı girilir ve ‘Oluştur’ butonuna tıklanır.

● Ekranda görüntülenen hesap özetinin doğruluğu kontrol edilir ve ‘Kaydet’ butonuna tıklanır.

● Sol menüden ‘Beyannameler’ listesinde yer alan ‘Yıllık Gelir Vergisi’ seçeneğine tıklanır.

● Ekranda beliren alanlara bilgiler girildikten sonra ‘Beyanname Oluştur’ seçeneğine tıklanır.

● ‘Yıllık Gelir Vergisi’ listesinde yer alan ‘Genel Bilgiler’ seçilir, bilgilerin doğruluğu kontrol edildikten sonra sosyal güvenlik bilgileri ve varsa teşvik bilgileri girilir.

● ‘Onayla ve Kaydet’ butonu seçilir ve işlem tamamlanır.

Defter Beyan Sistemi’nde Düzeltme Nasıl Yapılır?

Defter Beyan Sistemi üzerinden yapılan hatalar şu adımlarla düzeltilebilir:

● ‘Beyannameler’ başlığında beyanname türü seçilir ve ‘Oluştur’ butonuna tıklanır.

● Ekranda beliren alanlara bilgiler doldurulur, ‘Onayla ve Kaydet’ seçilir.

● ‘Mali Müşavir İşlemleri’ başlığından ‘Beyanname İşlemleri’ seçilir ve ‘Paket Gönderilecek’ seçeneği seçilir. ‘Gönder’ butonuna tıklanır.

● ‘İşlemler’ bölümünden ‘Özel Onayla’ butonu seçilir. ‘Beyanname Onay’ bölümünde gerekli alanlar doldurulur.

● Son olarak ‘Onayla’ butonu seçilir ve düzeltme beyannamesi oluşturulur.

Defter Beyan Sistemi’nde Fiyat Farkı Nasıl İşlenir?

Defter Beyan Sistemi’nde fiyat farkı şu adımlarla işlenebilir:

● ‘Muhasebe Bilgileri’ seçildikten sonra ‘Gelir Ekle’ butonuna tıklanır.

● Belge bilgisi bölümünde yer alan ‘Diğer’ seçeneği seçilir ve ‘Gelir Kalemleri’ penceresine giriş yapılır.

● ‘Hasılat’ bölümünden ‘Diğer’ butonu seçilir ve fiyat farkı girilir.

Defter Beyan Sistemi’ne Z Raporu Nasıl İşlenir?

Z raporu şu adımlarla sisteme işlenebilir:

● İlk olarak ‘Muhasebe Bilgileri’ bölümünden ‘Toplu Gelir Belgesi Ekle’ butonu seçilir.

● ‘İşletme Z Raporu Veri Formatı’ seçilir ve Excel şablonu doldurulur.

● ‘Excel Göster’ seçeneği seçilir ve ‘Kaydet’ butonuna tıklanır. Bu şekilde Z raporu sisteme işlenmiş olur.

Defter Beyan Sisteminde Sabit Kıymet (Demirbaş) Kaydı Nasıl Yapılır?

● Sisteme giriş yapıldıktan sonra ‘Sistem Yönetimi’ ve ardından ‘Defter İşlemleri’ başlığı seçilir.

● Amortisman defteri aktif hale getirilir.

● ‘Sabit Kıymet Yönetimi’ başlığından ‘Giriş İşlemleri’ ve ‘Devir Fişi’ seçilir.

● Gerekli bilgiler doldurularak demirbaş eklenebilir.

Defter Beyan Sisteminde Dönem Başı Emtia Mevcudu Kaydı Nasıl Yapılır?

● ‘Mali Müşavir’ işlemleri sekmesinden ‘Mükellef Yönetimi’ başlığı seçilir.

● Mükellef seçimi yapılır.

● Sağ üst menüden ‘İşletme Defterine Geç’ seçilir.

● ‘Muhasebe Bilgileri’ bölümünden ‘Gider Ekle’ seçilir.

● Ekranda beliren alanlara bilgiler doldurulur ve ‘Kaydet’ butonuyla işlem tamamlanır.

İşletme Defteri Tutanlar Hangi Beyannameleri Verir?

● Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi

● Muhtasar Beyannamesi

● Prim Hizmet Beyannamesi

● KDV Beyannamesi

Defter Beyan Sistemine Ne Zaman Geçildi?Defter Beyan İlk Ne Zaman Başladı?

Basit usule tabi olan kişiler ve serbest meslek sahibi kişiler için Defter Beyanname Sistemi ilk olarak 1 Ocak tarihinde kullanılmaya başlandı. Diğer gruplar için ise sistem 1 Ocak tarihinde kullanılmaya başlandı.

Defter Beyan Sisteminde Yeni Dönem Nasıl Açılır?

● ‘Mali Müşavir İşlemleri’ başlığından ‘Mükellef Bilgileri’ seçilir.

● ‘Sicil Bilgileri’ penceresinden ‘Güncelle’ butonu seçilir ve yeni dönem eklenir.

Noterler Defter Beyan Sistemine Dahil Mi?

Noterler de Defter Beyan Sistemi kullanır. Sistemi kullanacak noterlerin 1 Ocak tarihinden önceki ayın son gününe kadar başvuru yapmalıdır.

Defter Beyan Mükellefi Ne Demek?

Defter Beyan Mükellefi Defter Beyan Sistemi’ni kullanmakla yükümlü gruplara verilen isimdir. Bu gruplara basit usul ile defter tutanlar, işletme hesabına göre defter tutanlar ve serbest meslek erbapları dahildir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun önerdiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı ile e fatura ve e arşiv faturalarınızı dilediğiniz yerden kolaylıkla kesebilir, gelir-gider takibi ve stok takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz uzmanlarımız ve işletmenize özel çözümler sayesinde tek bir yerden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9&#;unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı&#;nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası