nafaka maaşın yüzde kaçı olur / Emekli maaşı kadar nafaka ödüyor: Maaşından 25 TL kaldı - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

Nafaka Maaşın Yüzde Kaçı Olur

nafaka maaşın yüzde kaçı olur

Nafaka borcu yüzünden maaşın ne kadarı haczedilebilir?

Çalışan birçok insanın, çalışmalarının karşılığı olarak aldıkları maaşları çeşitli borçlarından ötürü haczedilip kesintiye uğrayabiliyor. Bu borçlardan biri de nafaka borcu. Vatandaşlar konuya ilişkin yeteri kadar bilgi sahibi olamadıkları için internette aramalar yapmaktadır. Peki, nafaka borcu yüzünden maaşın ne kadarı haczedilebilir? İşte haberimizin detayları…

Yayınlanma: 08:20 - 09 Ekim 2019 Güncellenme:

Nafaka borcu yüzünden maaşın ne kadarı haczedilebilir?

Sosyal Sigortalar Kurumu çatısındaki sigortaların hangisine mensup olursa olsun, çalışanlar emeklerinin bir aylık karşılığı olarak aldıkları maaşları bazen çeşitli borçları nedeniyle kesintiye uğrayabilir, haczedilebilir. Bu kesintiler ve borçların arasında nafaka borcu da var. Kişilerin bakmakla yükümlü oldukları aile üyeleri için ödemeleri mahkeme tarafından zorunlu kılınan nafakayı ödememeleri halinde maaşlarının bir bölümüne el koyularak haczedilir. Peki, nafaka borcu yüzünden maaşın ne kadarı haczedilebilir? Nafaka borcu ile birlikte kişinin başka borçları da varsa haciz işlemi nasıl gerçekleşir? Haciz işlemi nasıl gerçekleşir? Kanunlar maaş haczi hakkında neler diyor? İşte özellikle maaşı için haciz kararı çıkan kişilerin son dönemlerde sık sık aramış olduğu bu konu hakkında daha detaylı bilgi bulabilecekleri haberimizin detayları…

MAAŞ HACZİ NEDİR VE MAAŞIN NE KADARI HACZEDİLEBİLİR?

İster özel sektör çalışanı olsun ister herhangi bir devlet kurumu çalışanı olsun eğer kişinin maaşına haciz konulduysa çalışmış olduğu kurum ve kuruluşlar fark etmiyor. Alacaklıların şikâyeti ve mahkeme kararı üzerine borçludan temin edilecek olan miktar maaşından kesilecekse buna maaş haczi denmektedir.

Maaş haczi konulması için öncelikle borçluya bir icra takibi başlatılmalıdır. Başlatılan bu icra takibinin sonucunda kesinleşen bir karar olması gerekmektedir. İcra takibi kesinleştikten sonra kişinin çalışıp çalışmadığı tespit edilir. İcra Müdürlüğü'nün tanımış olduğu 90 günlük süre sonunda borçlu ödemek zorunda olduğu borcunu ödememişse kişiye son olarak uyarı yapılır ve 7 gün mühlet daha verir. Bu 7 günlük ek sürede de hala kişi borcunu ödemez ise maaşına haciz gelmekle birlikte gecikme faizi ile beraber maaşından kesintiler yapılır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 35. maddesine göre; işçilerin aylık olarak aldığı ücretlerinin yani maaşlarının dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. İşçinin borçları yüzünden maaşı haczedilse de bu miktar tüm maaşın dörtte birinden az olmak zorundadır.

Ancak maaş haczinde tek bir istisna bulunmaktadır. O da nafaka borcuna ait haciz kararı. İşçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için mahkeme tarafından takdir edilecek miktar bu paraya dâhil değildir. Nafaka borcu alacaklılarının hakları saklıdır.

NAFAKA BORCU YÜZÜNDEN MAAŞIN NE KADARI HACZEDİLEBİLİR?

Borçlu olan işçinin almakta olduğu ücretin maaşın, dörtte birinden fazlasının haczedilemeyeceğini 4857 Sayılı Kanun'un 35. Maddesi açıkça belirtmiştir. Ancak nafaka borcunun özelliği sebebiyle öncelikle aylık nafakanın tamamı borçlunun almakta olduğu ücretinden her ay kesilmesinden sonra geri kalan kısmının 4'te 1'nin birikmiş nafaka alacağı için, diğer adi alacaklar gibi daha önce konulan hacizler sona erdikten sonra kesilmesi gerekmektedir. Yani bu durumda borçlunun maaşından önce o aya ait olan nafaka borcu kesilir. Daha sonra kalan kısmından ¼'lük geçmişe ait nafaka borcu kesilir. Eğer başka haciz kararı varsa da tüm bu nafaka kesintilerinden sonra kalan maaşın ¼ ‘lük kısmından temin edilir.

Nafaka ödememenin cezası nedir?İlginizi ÇekebilirNafaka ödememenin cezası nedir?

aileEkonomimahkeme

Boşanmada Nafaka Çeşitleri Nelerdir?

Nafaka Davasının Çeşitleri Nelerdir?

Boşanmanı gerçekleşmesi sırasında en çok merak edilen konuların başında nafaka gelmektedir. Çünkü nafaka, neredeyse her boşanma davasında ortaya çıkan bir durumdur.

Nafaka Nedir?

Nafaka boşanma sonrasında ya da boşanma sırasında maddi anlamda zorluk çekecek olan kişiye ödenen paradır. Bu paranın tutarı değişmektedir. Ayrıca nafaka şartları ve nafaka türleri de farklı bir şekilde sınıflandırılmıştır.

Tedbir nafakası: Nafaka türleri arasında en kısa süreli olarak verilen paradır. Bunun süresi boşanma davasının yaşandığı dönem ile sınırlı tutulmuştur. Boşanma davası biterken taraflardan birisi maddi anlamda sıkıntıya giriyorsa bu nafakayı alabilmek için mahkemeye başvurmaktadır. Bu konuda son kararı ise mahkeme vermektedir. Tedbir nafakası sadece boşanma davası bitene kadar verilmektedir.

Yoksulluk Nafakası: Uzun süreli olarak alınan bir nafaka çeşididir. Bir nevi maaş gibidir. Bu nafakayı alabilmek için bazı şartların yerine gelmesi şarttır. Bunların arasında ise maddi sıkıntı gelmektedir.  Bu nafakayı talep edecek olan kişilerin mutlaka boşanma hususuna eşlerinden daha az kusura sahip olmaları gerekmektedir. Ancak bu şekilde nafakayı almaya hak kazanabilirler.

İştirak Nafakası: Boşanma sonrasında çocuğun bakımı için istenen nafaka çeşididir. Bunun için bu nafakaya çocuk nafakası adı da verilmektedir. Bunu talep edebilmek için çocuğun velayetinin mutlaka nafakayı isteyen kişide olması gerekmektedir.

Nafakayı Kimler Alabilir?

  • Geliri son derece az olan kişiler
  • Geliri oldukça düşük olan kişiler
  • Ev kadınları
  • İşten kovulmuş olan insanlar
  • Asgari ücrete tabi olan kişiler
  • Geçici işler ile hayatını devam ettirmeye çalışanlar

Nafakayı Kimler Alamaz?

  • Eşinin aldığı maaş kadar ücret alanlar
  • Memur olarak çalışanlar
  • Kumar oynayanlar
  • Eşi fakir olan kişiler
  • Geliri olanlar
  • Boşanma aşamasından sonra maddi anlamda sıkıntı yaşamayacak olanlar
  • Bir meslek sahibi olanlar
  • Sosyal yardımlardan faydalananlar
  • Bankada hazır parası olanlar
  • İşsizlik maaşı alan kişiler
  • Yabancı bir ülkeden gelire sahibi olanlar
  • Emekli maaşına sahip olanlar
  • Kira gelirine sahip olanlar

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası açmanın çok zor olmadığını görüyoruz. Bu anlamda dilekçe doldurarak işlemleri başlatmanız mümkün. Boşanma nedeninizi ve kimlik verilerinizi de dilekçeye eklemelisiniz. Boşanma davası için avukattan yardım alarak dilekçeyi doldurmak daha iyi bir hareket olacaktır. Bazı kişiler bu noktada arzuhalcilerden yardım alırlar. Ancak bu şekilde doldurulan dilekçelerde hatalar olabilir. Bu da davayı olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Boşanma Türleri Nelerdir?

Çekişmeli boşanma: Kadın ve erkeğin birçok konuda anlaşamadığı boşanma davalarına verilen isimdir. Son derece zorlu geçen bir dava sürecine konu olmaktadır. Avukat olmadan bu tip davalara girmek pek mantıklı değildir.

Anlaşmalı Boşanma: Avukat olmadan da görülen davalardır. İki taraf boşanma ve diğer her konuda anlaşmıştır.

6000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?

Boşanma davalarında nafaka veren kişinin maaşı, 6000 TL ise burada vermesi gereken nafaka 1500 TL’dir.


Nafaka ve çeşitleri nelerdir?

Nafakanın kendi içerisinde belirli çeşitleri bulunur. Bunlar tedbir nafakası, iştirak nafakası, yardım nafakası ve son olarak yoksulluk nafakasıdır.


Erkek nafaka vermezse ne olur?

Boşanma davalarında velayet çocukta kaldığı takdirde çocuğun geçiminin sağlanabilmesi için nafaka talebinde bulunulur. Çocuk anne de kaldığı zaman annenin geliri çocuğa bakamayacak düzeyde olduğu takdirde babanın nafaka vermesi gereklidir.


Kaç çeşit nafaka vardır?

4 adet nafaka çeşidi bulunur. Bunlar için farklı dava süreçleri yer edinir. Tedbir nafakası, iştirak nafakası, yardım nafakası ve son olarak yoksulluk nafakası, nafaka çeşitleri içerisindedir.

İlginizi Çekebilir;

https://mehmetalihelvaci.av.tr/bosanmada-tazminat-cesitleri-nelerdir.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/cekismeli-bosanmalarda-nafaka-almak.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/nafaka-yasasi-2019.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/anlasmali-bosanma-sureci-ve-nafaka-turleri.html

https://mehmetalihelvaci.av.tr/kadikoy-suadiye-mahallesi-bosanma-avukati.html

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır