en çok b12 içeren besinler / B12 DESTEĞİ SAĞLAYAN SAĞLIKLI BESİNLER – Korayspor Blog

En Çok B12 Içeren Besinler

en çok b12 içeren besinler

B12 nelerde bulunur? B12 nelerde var? İşte B12 vitamini eksiliğini giderecek besinler

Haberin Devamı

B12 vitamini eksikliği yetişkinlerde ve çocuklarda bir takım sağlık sorunlarına neden olabiliyor. B12 vitamini, alyuvar üretiminde folik asitin düzenlenmesine yardım eder ve demir kullanımına yardımcı olur. Doğru sindirim, besinlerin alınması, protein sentezi, karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir. Peki B12 vitamini nelerde bulunur?İşte B12 vitamini eksiliğini giderecek besinler

B12 VİTAMİNİ FAYDALARI NELER?

B12 vitamini sinir tahribatını önler, doğurganlığı sağlar,

hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar, sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır, hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.

B12 vitamini eksikliğinde yürüme bozukluğu, kronik yorgunluk, depresyon, sindirim bozuklukları, bayılmalar, mide bulantısı, kusma, fazla gaz çıkarma, baş dönmesi, uyku hali, karaciğer büyümesi, göz bozuklukları, halüsinasyonlar, baş ağrıları, dil enfeksiyonu, huzursuzluk, zor nefes alma, hafıza kaybı, sinirsel bozulmalar, kalp çarpıntısı, kansızlık, kulaklarda çınlama, omurilik yıpranması gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Haberin Devamı

B12 VİTAMİNİ NELERDE VAR?

Peki eksikliği çeşitli sağlık sorunlarına neden olan B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?

Süt ve süt ürünleri
Süt, yoğurt ve kefir.

Sebzeler
Mercimek, pancar, brokoli, ıspanak, barbunya, bezelye, taze fasulye, maydanoz.

Mantarlar
Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur. Günlük bir tabak mantar ile bu eksiklik giderilebilir.

Yumurta
Tavuk, kaz ve ördek yumurtaları.

Ciğer
Dana, kuzu, koyun ancak özellikle kuzu ciğeri B12 vitamini açısından zengindir.

Kabuklu deniz ürünleri
İstiridye, midye, yengeç, ıstakoz.

Balık
B12 vitamini bulunan yiyecekler arasında uskumru, somon, ton ve lüfer balıkları önemli bir yere sahiptir. Bu besinler ayrıca Omega 3 alımı içinde uzmanlarca önerilmektedir.

Kırmızı et
Özellikle sığır ve kuzu etleri yüksek oranda B12 içerir.

B12 vitamini kaynağı besinler

B12 vitamini vücudumuzun yiyeceklerden enerji salmasına yardımcı olur, sinir sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar ve vücutta oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin yapılmasına yardımcı olur. Bu yüzden B12 vitamini değerleri çok önemli. B12 vitamini eksikliği ciddi şekilde kalıcı sinir ve beyin hasarına neden olabilir. Sinir sisteminin sağlığı, beyin fonksiyonları ve alyuvarların üretimi için gereklidir. Suda çözünebilen bir vitamin olan B12 vücutta az miktarda da olsa depolanabilir. İçeriğindeki kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinen vitamin, sağlıklı bir insanın karaciğerinde yaklaşık 2 mg ve diğer vücut bölgelerinde 2 miligram olmak üzere toplamda 4 mg kadar depolanır. Depolanma miktarı düşük olduğundan dolayı günlük olarak alınması önerilen B12 vitamini, hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur. İşte B12 vitamini açısından zengin besinler...

B12 VİTAMİNİ ZENGİNİ BESİNLER KARACİĞER VE BÖBREK

Herkesin zevkine uygun olmayabilirler ancak karaciğer ve böbrek gibi organ etleri en iyi B12 vitamini kaynaklarından biridir.

TAM TAHILLI YİYECEKLER

B12 vitamini ile güçlendirilmiş tam tahıllı besinler D vitamini ve C vitamini gibi diğer besinleri de sağlar , böylece diğer sağlık yararlarından da yararlanılabilir.

YUMURTA

Yumurta sadece iyi bir protein kaynağı değil, aynı zamanda B12 vitamininin de önemli kaynaklarından biridir. kahvaltıda birkaç yumurta, günlük önerilen B12 vitamini miktarını sağlamanıza yardımcı olacaktır. Yumurtalar ayrıca sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için D vitamini de dahil olmak üzere diğer vitamin ve minerallerin yararlı kaynaklarıdır

SÜT

B12 vitamini sağlayan sadece süt değildir; peynir ve yoğurt gibi diğer süt ürünleri de yapar.

SIĞIR ETİ

Bir sığır bifteği bol miktarda B12 vitamini içerir. Sığır eti sadece kemik, kas ve genel hücre sağlığı için gerekli olan iyi bir protein kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda diğer B vitaminlerinin yanı sıra demir, çinko ve selenyum minerallerini de içerir.

B12 Vitamini Nedir?

B12 vitamini daha çok hayvansal gıdalarda bulunan bir vitamindir. Vücudun kendi kendine üretemediği bir vitamin olan B12 vitamini besinlerle dışarıdan alınması gerekir. Suda çözünen bu vitamin, kobalt minerali içerir ve bu nedenle kobalamin olarak da adlandırılır. Vücuttaki her hücre B12 vitamine ihtiyaç duyar. Yetişkinlerde ortalama günlük B12 vitamin ihtiyacı 2,4 mikrogramdır. Bu vitaminin fazlası karaciğerde depolanır. B12 vitaminini alacağınız besinleri gündelik beslenmenize eklemelisiniz.


B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Bazı besinler B12 vitamini açısından zengindir. Hayvansal gıdalarda bulunan B12 vitamini hangi besinlerde var inceleyelim.

Kırmızı Et

Dana eti ve kuzu eti, B12 vitamini açısından zengindir. Yine bu hayvanların ciğerinde de B12 yoğun miktarda bulunur. Ancak kan yağlarını da yükseltme riski nedeniyle kırmızı et tüketiminde ölçülü olunmalıdır son derece sınırlı olunmalıdır. Aksi halde kalp ve damar sorunları baş gösterir. Karaciğerin yanı sıra, beyin böbrek gibi sakatat türleri de bol miktarda B12 vitamini içerir. Ancak özellikle sakatat tüketirken sakatatın B12 vitamini haricinde önemli miktarda da kolesterol ihtiva ettiğini gözden kaçırmamak gerekir. Örneğin 100 gram sığır beyni, insan vücudunun bir günlük kolesterol ihtiyacının 10 katı kadar kolesterol içerir. Bu nedenle beynin B12 kaynağı olarak sık tüketilmemesi önerilir.

Yumurta

Protein ve B2 vitaminlerince de zengin olan yumurta, B12 vitamini bakımında en zengin besinlerden biridir. Özellikle yumurta sarısı iyi bir B12 vitamin kaynağıdır. Yumurta sarısındaki B12 vitamininin emilimi daha kolaydır. Yumurtayı tüketirken sadece beyazlarını ayırıp yemek yerine hem beyazını hem sarısını yiyin. 60-70 gramlık orta boy bir yumurta günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30’unu ihtiva ederken, günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 60’ını içinde barındırır. Bu durumda B12 vitaminini sadece yumurta ile karşılamaya çalıştığımızda her gün 4 yumurta yememiz gerekir, ancak bu tüketim de kolesterol değerlerine olumsuz etki eder.

Süt ve Süt Ürünleri

Süt, peynir, yoğurt ve kefir B12 vitamininin bol miktarda bulunduğu besinlerdir. Protein bakımından da zengin olan bu besinler, günlük B12 vitamin alımında büyük destektir. Araştırmalar vücudun süt ve süt ürünlerindeki B12 vitaminini, et ve yumurtadaki B12 vitaminine göre daha iyi emdiğini söylüyor. Süt ve süt ürünleri aynı zamanda iyi birer kalsiyum, A vitamini, D vitamini, çinko, potasyum ve kolin kaynağıdır.

Balık

Sardalya, somon, alabalık, ton balığı ve uskumru gibi balıklar, B12 vitamini kaynaklarından biridir. İyot deposu da olan bu balıklar, diğer hayvansal gıdalara göre daha sağlıklı biçimde B12 vitamini ihtiyacını karşılar. Ton balığı, derinin hemen altındaki koyu renk kaslarda biriken B12 açısından çok zengindir. Omega 3 kaynağı balık, inflamasyonu azaltmada, kalp sağlığını iyileştirmede büyük rol oynar. B12 vitaminini gıdalardan alırken her birinden daha dengeli ve sınırlı miktarlarda tüketmeniz uygun olur.

Kabuklu Deniz Ürünleri

Çiğnenebilir küçük bir deniz ürünü olan istiridye, yağsız bir B12 vitamin kaynağıdır. Demir ve antioksidan bakımından da zengin olan istiridyenin haşladığınız suyu da yüksek miktarda B12 vitamini içerir. Aynı şekilde midye de B12 vitamini kaynaklarından olan bir deniz ürünüdür.

Kümes Hayvanları

Dana, kuzu ve balığın yanı sıra kümes hayvanları da B12 vitamini içerir. Hindi ve tavuk hem iyi birer protein kaynağıdır hem de kardiyovasküler hastalıklara uygun beslenmede önemli olan sağlıklı etlerdir.

Besin Mayası

“B12 hangi yiyeceklerde var?” diye düşündüğünüzde aklınıza bitkisel kaynaklar gelmeyebilir ama bazı bitkisel gıdalarda da B12 vitamini bulunur. B12 vitamini, özellikle vegan beslenenler için daha özenli alınması gereken bir vitamindir. Hayvansal gıdalarda daha çok yer alan B12 vitamini, zenginleştirilmiş besin mayasında da bulunur. Bu maya bira ve ekmek mayası değildir. Özel olarak geliştirilen bu maya vegan beslenenler için protein, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamada büyük bir destekçidir. Besin mayasında doğal olarak B12 vitamini bulunmaz. Mayaya takviye edilmesiyle B12 vitamini eksikliğinin özellikle veganlarda önüne geçilir. Soya fasulyesinden yapılan mayalı bir ürün olan olan tempeh ve nori adlı kurutulmuş yosun yaprakları gibi bitkisel ürünler de B12 vitamin desteği sağlar. Ancak bu ürünlerden ne kadar B12 vitamini alacağınızı gıda etiketini okuyarak anlayabilirsiniz.

Bitkisel Süt

Badem, fındık, soya, pirinçten yapılan bitkisel sütler doğal olarak B12 vitaminini çokça barındırmaz. Yine vegan beslenenler için kurtarıcı olan bu sütlerin B12 vitamini ile zenginleştirilmiş olanları B12 vitamin eksikliğinin oluşmamasında önemli birer kaynaktır.

Sebzeler

Özellikle vegan ve vejetaryen beslenen kişiler için tüketilebilecek olan B12 vitamin kaynakları bazı sebzelerdir. Ispanak, pancar, bal kabağı, tatlı patates ve mantar B12 vitamini açısından zengindir. Beslenmenizde sadece bu sebzelere yer vermeyin, çok çeşitli beslenin. 

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

Günlük hayatın koşuşturmacasında çoğu kez sağlıklı ve dengeli beslenmek yerine fast-food türü yiyecekler ve hazır gıdalar devreye girer. Hal böyle olunca yanlış beslenme alışkanlığının da etkisiyle B12 vitamini eksikliği son yıllarda yaygınlaşan bir sorun olarak karşımıza çıkar. Oysa B12 vitamini sinir sistemini ve hafızayı güçlendirmesinden öğrenmeyi kolaylaştırmaya, kansızlığı önlemesinden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hücre çoğalması ve yenilenmesinden sigara dumanı ve ultraviyole ışınları gibi dış etkenler nedeniyle zarar gören hücrelerin yenilenmesine dek son derece önemli rol oynar. B12 vitamini eksikliği, kansızlık ve sinir sistemi hasarına bağlı rahatsızlıklara yol açar. Çarpıntı, halsizlik, çabuk yorulma ve cilt renginde solukluk gibi kansızlık belirtileri, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, denge duyusunda bozulma, hafıza ve hatırlama güçlüğü, bunama benzeri nörolojik belirtiler görülebilir.

B12 Vitamin Eksikliği Daha Çok Yaşlılarda Görülür

Hayvansal gıdaları yeterince tüketemeyen kişilerde, vegan vevejetaryen beslenenlerde B12 vitamininin alım azlığına bağlı eksiklik görülebildiği gibi sorun yaşla birlikte daha da yaygınlaşır. Yaş arttıkça emilim azaldığı için B12 vitamini eksikliği yaşlılarda daha sık görülür. Öte yandan kronik gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları, midenin ya da bağırsağın bir kısmının cerrahi olarak alınması gereken durumlar, proteinden kısıtlı beslenme gerektiren hastalıklar (gut hastalığı, fenilketonüri vb.) gibi çeşitli hastalıklar ile uzun süreli antibiyotik ve mide koruyucu kullanmak da B12 vitamin eksikliğine yol açar.

B12 Vitamini Yüksekliği de Sorun

B12 vitamini düzeyi kandan bakılır. Tedavide günlük olarak ağızdan alınan haplar ya da birkaç haftada bir tekrarlanan iğneler ile B12 vitamini takviyesi yapılır. B12 vitamininin fazlası idrarla atılır, bu nedenle fazla miktarda alınması kendi başına bir sağlık sorunu oluşturmaz. Ancak kanda bakılan B12 vitamini düzeyinin normalin üzerinde çıkması başta kronik böbrek yetmezliği, diyabet ve bazı kan hastalıklarının da belirtisi olabilir. Gebeler ve emziren anneler de B12 takviyesi kullanabilir. Bu dönemde vücudun B12 ihtiyacı normal zamanlara göre artış gösterir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

B12 Vitamini Nedir?

 

B12 vitamini, B vitamini grubunda yer alan vitamin türlerinden biridir. B vitamini grubunda olan her vitamin gibi B12 de suda çözünebilir ancak vücutta depolanamaz. Vücut yalnızca ihtiyacı olan miktarda B12’yi besinlerden alır ve fazlasını atar. Bu sebeple bu vitamini içeren besinler beslenme düzenine mutlaka dahil edilmelidir. Peki B12 vitamini eksikliği nelere yol açar? İşte B12 vitamini ile ilgili bilinmesi gerekenler: 

B12 Vitamini Nedir?

Konu vitaminler olunca “B12 vitamini nedir?” sorusu sıklıkla dile getirilir. B12 vitamini nedir kısaca açıklamak gerekirse; suda çözünen bir vitamin olan B12, vücutta az miktar da olsa depolanabilir. Bu nedenle günlük olarak alınması gereken vitaminlerden biridir ve hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. B12 kandaki kırmızı hücrelerin üretimi ve DNA sentezinde folik asitle çalışır. Magnezyum ve çinko gibi minerallerin fonksiyonlarında etkili olan B12, amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenmesinde de etkilidir. Bunun yanında sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıflarının sentezinde görev alır. B12 içeriğinde bulunan kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinir. Bu vitamin sağlıklı bir insanın karaciğerinde 2 mg ve vücudun diğer bölgelerinde 2 mg olacak şekilde 4 mg kadar depolanır.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

“B12 vitamini ne işe yarar?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

B12, insan vücudunda sinirler, DNA üretimi, kırmızı kan hücreleri ve diğer fonksiyonların yerine getirilmesi için gereklidir. Bu nedenle bir yetişkinin günde ortalama 2.4 mikrogram kadar B12 alması gerekir. Vücut tarafından üretilmeyen bu vitamin için gerekli kaynaklar hayvansal gıdalar ya da B12 vitamini hapı takviyelerdir. Kobalamin olarak da adlandırılan bu vitaminin eksik olması durumunda depresyon, hafıza problemleri, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenir.

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini faydaları aşağıdaki gibidir:

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 vitamini nelerde var?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu vitamini içeren hayvansal kaynaklar; balık, et, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleridir. En iyi kaynak ise kabuklu deniz ürünleri ve sığır karaciğeridir.

Ne Kadar B12 Vitamini Alınmalı?

B12 vitamini eksikliği durumunda kişi doktor önerisiyle takviye alır. Alınması gereken takviye kişinin yaşı, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve ilaç kullanımı ile yakında ilgilidir. Mikrogram (mcg) cinsinden önerilen vitamin miktarı ise aşağıdaki gibidir:

B12 Vitamini Yüksekliği Nedir?

“Vitamin B12 nedir kan tahlili sonucunda B12 vitamininin 800 pg/mL ve üzeri gelmesi neyi ifade eder?” diye merak ediyorsanız bu durum B12’nin vücutta fazla olduğu anlamına gelir.

B12 Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkisi

“B12 vitamini nedir ne işe yarar?” sorusuna verilecek yanıtlardan biri de sağlık üzerindeki etkisidir. B12 vitamininin sağlık üzerindeki etkilerini ölçmek adına yapılan çalışmalara göre B12 kalp hastalığı, felç, demans gibi rahatsızlıklara karşı korunmada bir miktar yardımcıdır.

Vejetaryen Beslenme ve B12 Vitamini

“B12 vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur?” sorusunun yanıtı vejetaryen beslenenler için şöyledir:

B12; balık, kırmızı et ve sakatat ürünlerinde bolca bulunur ancak bu ürünler vejetaryen beslenenler için uygun değildir. Bu nedenle vejetaryen beslenenler B12 ile zenginleştirilmiş yiyeceklerden tüketmeli ve takviye yapmalıdır. Bunun yanında yoğurt, az yağlı süt, peynir, yumurta, meşe mantarı, besin mayası, bitkisel sütler, mısır gevreği, yulaf kepeği içeren kahvaltılık gevrekler de iyi birer B12 kaynağıdır. Sebze ve meyvelerden de; avokado, brokoli, bezelye, barbunya, ıspanak, mercimek, maydanoz, muz, narenciye, pancar ve taze fasulye de en fazla B12 vitaminini bulundurur.

B12 Değeri Kaç Olmalıdır?

“Vitamin B12 nedir kaç olmalı? B12 vitamini sınırı nedir?” diye merak ediyorsanız B12 vitamini testi ile referans olarak 300 pg/mL'nin üzerinde olan seviyelerin normal, 200-300 pg/mL seviyelerinin sınırda ve 200 pg/mL'nin altında olan seviyelerin de B12 vitamini eksikliği belirtileri olarak kabul edildiğini bilmelisiniz.

Yorum Ekle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası