cilt yağlanması nasıl geçer / Yüz yağlanması nasıl engellenir?

Cilt Yağlanması Nasıl Geçer

cilt yağlanması nasıl geçer

Burun Yağlanması Neden Olur? Nasıl Geçer?

Burun yağlanması, beslenme tarzı, yaşam alışkanlıkları, kullanılan ilaçlar gibi nedenler dolayı ortaya çıkabilir. Uzmanlar en sık karşılaşılan bu cilt problemine T bölgesi ismini veriyor. T bölgesinde bulunan burun da aktif yağ bezelerinin daha fazla olması ve büyük gözenekler nedeniyle diğer bölgelere nazaran daha fazla görülür. Oluşan bu yağlanmayı gidermek için evde bazı maskeler ya da kürler hazırlayabilirsiniz. Genellikle pudralı veya mat ürünler kullanan kişilerin muzdarip olduğu bu durumu gideren birbirinden pratik ve etkili maskeler bulunuyor. Hazırladığımız bu yazıda burun yağlanmasına iyi gelen kürleri mercek altına aldık. Gelin birlikte inceleyelim

Burun yağlanması, beslenme tarzı, yaşam alışkanlıkları, kullanılan ilaçlar gibi nedenler dolayı ortaya çıkabilir. Uzmanlar en sık karşılaşılan bu cilt problemine T bölgesi ismini veriyor. T bölgesinde bulunan burun da aktif yağ bezelerinin daha fazla olması ve büyük gözenekler nedeniyle diğer bölgelere nazaran daha fazla görülür. Oluşan bu yağlanmayı gidermek için evde bazı maskeler ya da kürler hazırlayabilirsiniz. Genellikle pudralı veya mat ürünler kullanan kişilerin muzdarip olduğu bu durumu gideren birbirinden pratik ve etkili maskeler bulunuyor. Hazırladığımız bu yazıda burun yağlanmasına iyi gelen kürleri mercek altına aldık. Gelin birlikte inceleyelim

Cilt Yağlanması Nedir? Neden Olur?

Cildin altında yer alan yağ bezleri tarafından sebum olarak adlandırılan bir salgı salgılanmaktadır. Salgının görevi, cildi korumak ve nemlendirmektir. Ancak aşırı üretimi sonucunda ciltte yağlanma gibi sorunlar görülebilir. Yağlanma sonucu yüz parlak görülürken, ciltteki gözenekler genişler. Bu gibi durumlar görünüm bakımından bireyi rahatsız edebilir. Genetik bir yatkınlık veya farklı bir rahatsızlık bu duruma neden olabilirken, bu durumun tedavisi için bir cildiye uzmanına başvurulabilir.

Vücutta en çok yağ bezi bulunduran bölgeler arasında ilk sırada yüz ve saç derisi gelir. Bu bölgelerde deri altında yer alan bezlerin aşırı salgı üretimi sonucun cilt yağlanması ortaya çıkar. Ayrıca bu durum kişinin yaşı, hormon üretimi ve kullandığı kozmetik ürünler gibi yaşam tarzından kaynaklı olabilir. Kozmetik ürünlerin seçimi sırasında dikkat edilmesi ve gözenekleri tıkamayan komedojenik ürünlerin seçilmesi önemlidir.

Cilt Yağlanması Nedenleri Nelerdir?

Cilt sorunlarında ilk olarak problemin altından yatan farklı bir fizyolojik neden olup olmadığına bakılmalıdır. Hormon üretiminden ya da farklı bir sorundan kaynaklı görülmesi halinden kullanılan bakım ürünleri fayda sağlamaz. Yağlanma sorunu ciddi oranlarda ise ilk olarak uzman bir hekime muayene olunmalı ve alttan yatan nedenler belirlenmelidir. 

Günlük yaşamdaki birçok alışkanlık ve aktivite, organları ve vücut sistemini etkileyebilir. Ciltte yağlanma nedenleri arasında sağlıksız beslenme gibi kötü alışkanlıklar yer alabilir. Bunların yanı sıra cilt yağlanması nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Gün içerisinde maruz kalınan kirli hava veya toz
  • Uyku düzeninin olmaması
  • Sigara ve alkol tüketimi
  • Genetik faktörler
  • Stres gibi bazı psikolojik faktörler
  • Su tüketiminin yetersiz olması
  • Kişiye uygun olmayan cilt bakım ürünleri

Yağlı Ciltler İçin Çözümler

Yağlı ciltler için yapılabilecek cilt bakımı, birkaç temel ilkeden oluşmaktadır. İlk olarak kullanılan ve cilde zarar veren bakım ürünleri belirlenmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Kişi cilt tipine uygun olanları seçmeli ve günlük bir rutin oluşturmalıdır. Yağlı ciltler için yapılabilecek adımlardan bazıları şunlardır:

Beslenme Alışkanlığı: Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanmak cilt sağlığına da fayda sağlar. Şeker, tuz, baharatlı ve işlenmiş yağlı gıdaların aşırı tüketiminden uzak durulmalıdır.

Cilt Bakımı: Cilt bakımı ve temizliği, yağlanma konusunda önemlidir. Kişi, doktoru ile birlikte bir rutin oluşturmalı ve bu rutinden çıkmamalıdır. Ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da kişinin cilt tipine uygun olan bakım ürünlerini kullanmasıdır.

Kötü Alışkanlıklar: Sigara ve alkol tüketimi ciltteki yağlanmanın yanı sıra akneyi de artırmaktadır. Bu kötü alışkanlıklardan uzak durmak cildin estetik görünümünü artırır. 

Su Tüketimi: Su, insan vücudu ve vücut işlevselliği bakımından çok önemlidir. Görevleri arasında cilt sağlığını koruma ve cildi nemlendirmesi yer alır. Bu nedenle su tüketimini artırmak hem vücut sağlığı hem de cilt sağlığı bakımından fayda sağlar. 

Uyku Düzeni: Uyku düzeni oluşturmak ve düzenli olarak uyumak, fiziksel ve zihinsel sağlığa fayda sağlar. Uyku bozukluğu olan kişilerde birtakım fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklar ortaya çıkabilirken, bu rahatsızlıklar arasında cilt problemleri de yer alabilir.  

Kozmetik Ürünler: Kozmetik ürünlerin doğru seçilmesi ve kullanımının doğru yapılması cilt sağlığı açısından önemlidir. Ciltte aşırı yağlanma durumu yaşanmaması için cilt tipine uygun olan ürünler seçilmeli ve uygun olmayanlardan uzak durulmalıdır.

Stres: Günlük yaşamda çoğu kişinin maruz kalabileceği psikolojik faktörler arasında yer alan stres, vücutta ortaya çıkan rahatsızlıklar için tetikleyici bir faktör olarak rol oynar. Stres gibi durumlardan uzak durmak, stresin psikolojik ve fiziksel etkilerinden korunabilmek cilt sağlığı bakımından önemlidir.

Kuru Ciltler İçin Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Cilt kuruluğu yaşayan kişiler için cilt bakımı rutini oluşturmak, cildin azalan nem miktarını geri kazandırmak ve cilt sağlığını korumak üzerine yapılmalıdır. Yağlı ciltlere yapılan düzenli bakım uygulamaları kuru ciltler için de aynı düzende uygulanmalıdır. Ancak, kullanılacak olan ürünlerin bir uzman tarafından belirlenmesi kişinin cilt sağlığı bakımından çok önemlidir. 

Kuru ciltler için yapılan bakım rutininde amaç, cildin kuruluğunu ortadan kaldırmak, cildi nemlendirmek ve korunmasını sağlamak. Cilt bakımı rutininde ilk olarak kuru ciltler için geliştirilen bir yüz temizleyicisi ile yüz yıkanmalıdır. Sonrasında nemlendirici bir serum da uygulanabilir. İçeriğinde hyaluronik asit bulunduran ürünler de kuru ciltlere fayda sağlayabilir. Ayrıca her cilt tipi için uygulanabilecek ürünler arasında güneş kremleri de yer alır.

Yağlı Ciltler İçin Nasıl Bir Rutin Uygulanmalıdır?

Cilt problemleri arasında önemli olan sorunlardan biri de cildin aşırı yağlanmasıdır. Aşırı yağlanma sorununun tedavisi ve iyileştirilmesi için ilk olarak uzman bir hekim ile görüşülmesi gerekir. Doktor, bireyin cilt sorunlarına bağlı olarak ilaç tedavisi önerebileceği gibi krem ve yüz temizleyici ürünlerin kullanılmasını da önerebilir. 

Cildi yağlı olan bireyler alkol içeriği bulunmayan ve yağ bazlı olmayan ürünler ile günlük olarak cildini temizleyebilir. Cilt temizliği için kullanılan ürünlerin su bazlı olması önemlidir. Kişi, yağlı cildine uygun olan nemlendirici ürünleri ve su bazlı makyaj ürünlerini seçmesi ve doğru kullanması gerekir.

Cilt yağlanması sorunu yaşayan kişiler uzman tavsiyesi üzerine cilt tipleri için geliştirilmiş olan kurutma kağıtlarını yüzde bulunan aşırı yağın emilmesini sağlamak için kullanabilir. Ayrıca yüze sürekli dokunma alışkanlığı cilt yağlanmasına neden olabileceği için bu duruma dikkat edilmeli ve kişi bu durumdan kaçınmalıdır.

Yüz Yağlanmasını Önlemek İçin Ne Yapmalıyız?

Yüz yağlanmasını önlemek için yüze uygulanabilecek birtakım bakım ürünleri ile beraber kişinin günlük alışkanlıklarında bazı değişikliklere gitmesi fayda sağlayabilir. Günlük yaşamda sıkça tercih edilen bakım ürünleri veya kozmetik ürünlerin kişiye uygun olarak seçilmesi ve özellikle hekim tavsiyesi üzerine kullanılması yüz yağlanması gibi sorunların ortaya çıkma ihtimalini büyük oranda azaltır.

Hekim tavsiyesi üzerine cilt yağlanmasının önüne geçebilmek için belirli takviyeler de alınabilir. Özellikle çinkonun cilt için onarıcı bir etkisi bulunduğundan cildin yenilenmesine katkı sağlayabilir. Bunun yanında yapılan araştırmalar, retinoik asitin yağ bezlerini küçülttüğü ve aşırı salgılamanın önüne geçtiği yönündedir. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, tüm bunların bir uzman tavsiyesi üzerine yapılmasıdır.

Yüzün Yağlı Olması İyi midir?

Yağlı cilt gözenekleri tıkayıp sivilcelerin artmasına neden olsa da, birçok faydası bulunmaktadır. Cildin korunmasına yardımcı olurken, diğer cilt tiplerine oranla daha kalın bir cilde ve daha az kırışıklığa sahip olma eğilimindedir.

Cilt Yağlanmasını Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Düzenli olarak yüzün yıkanması, temizliğinin yapılması ve sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması önemlidir. Ayrıca cildi düzenli olarak nemlendirmek ve yüz maskesi yapmak da cilt yağlanmasının önüne geçebilir. Kullanılacak olan kozmetik ürünlerin kişinin cilt tipine uygun olması ve doğru kullanılması önemlidir. Bunların yanı sıra bu tür ürünlerin bir uzman tarafından tavsiye edilmesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 17 Mart

Yayınlama Tarihi: 09 Mart

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır