magnezyum testi nasıl yapılır / Melek Vuslat Özdoğan

Magnezyum Testi Nasıl Yapılır

magnezyum testi nasıl yapılır

Magnezyum insan vücudunda en bol bulunan minerallerin arasında dördüncü sırada yer alır. Toprakta, denizde, bitkilerde ve hayvanlarda mevcuttur. Ne var ki sağlıklı bir beslenmeniz olduğunu düşünseniz bile yeterli magnezyum alamıyor olabilirsiniz. Yapılan çalışmalar insanların %50 kadarının yeterli magnezyum almadığını gösteriyor.

Magnezyum: Çok Tanınmayan ama Önemli Bir Yaşam Minerali
Magnezyum insan vücudunda en bol bulunan minerallerin arasında dördüncü sırada yer alır. Toprakta, denizde, bitkilerde ve hayvanlarda mevcuttur. Ne var ki sağlıklı bir beslenmeniz olduğunu düşünseniz bile yeterli magnezyum alamıyor olabilirsiniz. Yapılan çalışmalar insanların %50 kadarının yeterli magnezyum almadığını gösteriyor. Üstelik kanda bakılan magnezyum düzeyi, aslında vücudumuzdaki magnezyum miktarını göstermek açısından yeterli değildir zira magnezyumun büyük bölümü vücutta hücre içerisinde bulunur. O nedenle hücrelerdeki düzeyine belirleyecek bir magnezyum testinin yapılması gerekir.

Magnezyum vücut ve beyin işlevlerinde çok sayıda önemli role sahiptir. Sağlığımız için çok önemli yeri olan bu mucizevi mineralin yararlarına şimdi hep birlikte göz atalım:

Biyokimyasal reaksiyonlara katılır

Vücudumuzdaki magnezyumun %60’ı kemiklerde iken geriye kalanı kaslarda, yumuşak dokularda ve sıvılardadır. Bir kofaktör olarak magnezyumun başlıca rollerinden biri, enzimler tarafından sürekli olarak gerçekleştirilen biyokimyasal reaksiyonlara “yardımcı olmaktır”. Enerji, protein, DNA ve RNA yapımı, onarımı, kas hareketleri, sinir sistemi regülasyonu dahil ’den fazla reaksiyonda görev alır. 

Egzersiz performansını artırır

Egzersiz sırasında dinlenmeye nazaran %10–20 daha fazla magnezyuma ihtiyacımız vardır. Magnezyum kan şekerinin kaslara gitmesini sağlar ve egzersiz sırasında kaslarda birikerek ağrıya neden olan laktik asidin kaslardan atılmasına yardımcı olur. Çalışmalar günde mg magnezyum desteğinin egzersiz performansını artırabildiğini göstermiştir. 

Depresyona iyi gelir

Magnezyum beyin işlevi ve duygu durumu üzerinde kritik bir role sahiptir. Magnezyum düzeylerinin düşüklüğü depresyon riskini artırmaktadır. Magnezyum alımı en düşük olan grupta depresyon riskinin %22 daha yüksek olduğu bulunmuştur. Modern beslenme tarzındaki düşük magnezyum içeriğinin pek çok depresyon olgusunun sebebi olabileceğini düşünen uzmanlar vardır. Nitekim mg magnezyum desteği alınması, depresyon semptomlarını bir anti-depresan kadar etkin biçimde azaltabilir. 

Tip 2 Diyabete karşı etkili

Diyabetiklerin %48 kadarında magnezyum düzeyleri düşüktür. Bu da insülinin kan şekerlerini kontrol altında tutma yeteneğini azaltabilir. Magnezyum alımı en düşük olan kişilerin diyabet gelişme riski en yüksek kişiler olduğunu düşündüren çalışmalar vardır. Magnezyum eksikliğinde diyabet riski %47 daha yüksektir. Dahası yüksek doz magnezyum alan diyabetiklerde kan şekerinde ve son üç aylık kan şekeri ortalamasını gösteren Hemoglobin A1c testinde kontrol grubuna göre anlamlı düzelme olmaktadır. 

Yüksek kan basıncını düşürebilir

Magnezyum desteği alanlarda kan basıncı daha düşüktür. Günde mg magnezyum alanlarda sistolik ve diyastolik kan basıncında anlamlı azalma olmaktadır. Bu durum sadece yüksek tansiyonu olan kişilerde görülmekte, tansiyonu normal olan kişilerde tansiyon düşmesi yaşanmamaktadır. 

Enflamasyonu önler

Düşük magnezyum alımı ile kronik enflamasyon arasında bağlantı vardır. Kronik enflmasyon yaşlanma, kronik/dejeneratif hastalıklar ve obezitenin tetikleyicisidir. Magnezyum düzeyi en düşük olanlar, enflamasyon göstergesi CRP düzeyleri en yüksek olan gruptur. Bu kişilerde kan şekeri, insülin ve trigliserit düzeyleri de daha yüksektir. Yaşlılarda, aşırı kilolu kişilerde ve prediyabeti olanlarda magnezyum destekleri CRP ve başka enflamasyon belirteçlerinin düzeyini düşürebilir. Yağlı balık ve bitter çikolata gibi magnezyumdan zengin gıdalar enflamasyonu azaltmaktadır. 

Migreni önleyebilir

Migren tipi baş ağrıları sık görülen ve yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Bulantı, kusma, ışığa ve gürültüye karşı duyarlılık ile birlikte olabilir. Migren yakınması olanlarda magnezyum noksanlığı ihtimali, başka kişilere göre daha fazladır. Yüksek doz magnezyum desteği, migren ağrılarını hızlı ve etkin biçimde giderebilir. 

İnsülin direncini azaltır

Metabolik sendrom ve tip 2 diyabetin önde gelen sebeplerinden biri olan insülin direnci, kas ve karaciğer hücrelerinin kan akımında şekeri çekme yeteneğinin azalmasıyla kendini belli eder. Magnezyum bu süreçte kritik bir role sahiptir. Nitekim metabolik sendrmu olan pek çok kişide aynı zamanda magnezyum noksanlığı vardır. Ayrıca insülin direncine eşlik eden yüksek insülin düzeyleri idrarla magnezyum atılımını artırarak vücudun magnezyum depolarını daha da boşaltır. Magnezyum alımının artırılması insülin direncini azaltmada ve kan şekeri düzeylerini normalize etmede fayda sağlar.

PMS semptomlarını hafifletir

Premenstrüel sendrom (PMS) [adet öncesi sendromu] doğurganlık çağındaki kadınlarda en sık görülen bozukluklardan bir tanesidir. Vücudun su tutması (ödem), karın krampları, yorgunluk ve sinirlilik başlıca belirtileri arasındadır. İlginç bir şekilde, magnezyum PMS olgularında duygu durumunu düzeltmekte, su tutulmasını ve diğer semptomları hafifletmektedir. 

Günlük önerilen alım miktarı

Sağlık için kesinlikle vazgeçimez bir mineral olan magnezyumun önerilen günlük alımı [RDI] erkekler için – mg ve kadınlar için – mg’dır. Hem gıdalarla hem de destek formunda alınabilir. 

Besin Kaynakları

Aşağıdaki gıdalar mükemmel birer magnezyum kaynağıdır:

  • Kabak çekirdeği: Çeyrek kasede %46 RDI (16 gram).
  • Ispanak, pişmiş : %39 RDI ( gram).
  • Bitter çikolata (%70–85 kakao): %33 RDI ( gram).
  • Börülce: Bir kasede %30 RDI ( gram).
  • Kinoa, pişmiş: %33 RDI bir kase ( gram).
  • Badem: %25 RDI çeyrek (24 gram).
  • Keju: %25 RDI çeyrek kase (30 gram).
  • Uskumru: %19 RDI ( gram).
  • Avokado: %15 RDI bir orta boy ( gram).
  • Somon: %9 RDI ( gram).
Magnezyum Desteği

Doktorunuza danışarak magnezyum desteği kullanabilirsiniz. Genel olarak iyi tolere edilmekle birlikte belirli diüretikleri, kalp ilaçlarını veya antibiyotikleri alanlarda magnezyum güvenli olmayabilir. 

İyi emilen destek formları magnezyum sitrat, glisinat, orotat ve karbonat formlarıdır. 

Kabızlıkta veya detoks için kullanılan magnezyum bileşikleri de mevcut olup bunların kullanım amaçları magnezyum desteği dışındadır. 

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ VE MAGNEZYUM FORMLARI


Magnezyum çoğu sağlık sorunu için önerilir. Çünkü vücudumuzda birçok farklı kritik işlemlerde rol alır. Vücutta görev aldığı biyolojik reaksiyon sayısının den fazla olduğu bilinmektedir. Özellikle ilerleyen yaşla magnezyum eksikliği artmaktadır. Kadınlarda eksiklik erkeklere göre daha yaygındır.

Düşük magnezyum seviyesi ile osteoprozis, yüksek tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, diyabet, felç arasında bağlantı bulunmaktadır. Magnezyum eksikliği oldukça yaygındır.

MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ NEDENLERİ:

 1-Günümüzde çoğu insan besinlerden yeterli magnezyum alamamaktadır. Temelde bu kişinin tükettiği besinlerin kaliteli besin kaynakları yerine daha çok paket gıdalara doğru kaymasından kaynaklanmaktadır.

2- Yediğimiz gıdaların da bozulmasından dolayı (Yediğimiz besinlerin içerdikleri magnezyum topraktan gelmektedir. Artık topraklarımızda uygulanan yanlış tarım yötemlerinden dolayı gıdalar eski besinsel zenginliğini koruyamamaktadır. ) bunlarla beslendiğimizde magnezyum eksikliği görülmektedir.

3- Alkol kullanımı

4- Asitli gıdaların tüketimi (kola,soda vs magnezyumun emilmesini engeller.), kahve ve çay tüketimi (magnezyumun emilmesini engeller.) Kafein kullanımı da ayrıca magnezyum eksikliğine neden olmaktadır.

5- Bazı hastalıklarda; Bağırsak hastalıklarınız var ise chron ,ülseratif kolit vb. (emilim bozuk olduğundan), diyabet hastasıysanız (kullanım fazla olduğundan) magnezyumunuzun düşük olma ihtimali yüksektir.

6- Bazı ilaçlar; Mide ilaçları kullanımı, antibiyotikler, kortkikosteroidler, diüretikler

7- Ayrıca artık toksisiteden, çevresel, fiziksel, kimyasal ve ruhsal streslerden ötürü magnezyum ihtiyacımız da giderek artmaktadır.

SONUÇ; Bir yandan ihtiyacımız artarken diğer yandan besin yoluyla aldığımız magnezyum giderek azalmaktadır.

MAGNEZYUMUN  VÜCUTTAKİ GÖREVLERİ VE KULLANILABİLECEĞİ HASTALIKLAR

  • Hücresel enerji üretiminde (ATP üretiminde) önemlidir. Belkide magnezyumun en önemli görevi budur.
  • Kan şekerini dengeler, diyabet riskini azaltır ve insülin direncini önler.
  • Kan dolaşımı ve kan basıncının optimal iyilik seviyesinde seyretmesinde faydalıdır.
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Düzensiz kalp ritimleri tedavisinde kullanılır.
  • Tiroid fonksiyonlarında önemlidir.
  • Östrojenin zararlı metabolitlerinin temizlenmesinde önemlidir.
  • Adrenalin ve kortizol seviyelerinin düzenlenmesinde önemlidir.
  • Testesteron üretiminde önemlidir.
  • Seratonini arttırır.
  • Sinir sistemini sakinleştirir.
  • Ağrıları rahatlatır ve sinir ağrılarında etkili olabilir.
  • Kasları gevşetir, kas performansını arttırır.
  • Astım tedavisinde faydalı olabilir.
  • Spor performansını arttırabilir ve spor sonrası vücudun iyileşme süresini kısaltabilir.
  • İmmun sistemini güçlendirir.
  • Felç riskini azaltır.
  • Migren tedavisinde kullanılabilir, migren ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmaktadır. Migren hastalarımda özellikle kullandığım bir takviyedir.
  • Premenstural semptom şikayetlerini, ağrılarını azaltabilir.
  • Metabolik sendroma karşı savaşır.
  • Nörolojik fonksiyonları destekler,birçok enzimatik reaksiyonda kofaktör olarak görev alır.
  • Anksiyete, depresyon ve dikkat dağınıklığı tedavisinde etkinliği birçok çalışma ile öne çıkarılmıştır.
  • Kronik inflamasyon tedavisinde önemlidir. Tüm hastalarımda belirli bir süre kullanmamdaki nedenlerden biridir.
  • Gebelik sırasında oluşabilecek bazı semptomatik problemleri engelleyebilir.
  • Eklampsi tedavisinde önemlidir.
  • Kabızlıkta rahatlama sağlar.
  • Cilt alerjilerinin tedavisinde önemlidir. Detoksifikasyondaki görevleri aracılığı ile bu duruma faydası bulunmaktadır. 
  • Optimal böbrek fonksiyonlarını destekler.
  • Uyku sağlığında ve derin uykuya dalmada önemlidir. Uyku bozukluklarının tedavisinde göz önünde mutlaka bulundurulmalıdır.
  • İşitme kaybı tedavisinde kullanılabilir.
  • Kafa travması ve kanamalarda kullanılabilir.
  • Kemik dansititesini ve kalsiyum dengesini sağlar.
  • Ligamentlere katılır, esnekliği sağlar.
  • Sodyum ve potasyum regülasyonunda önemlidir.
  • Fibromilayji tedavisinde,
  • Kistik fibrosiz tedavisinde,
  • Osteoprozis tedavisinde,
  • Alkolizim tedavisinde,
  • Kronik yorgunluk sendromu tedavisinde,
  • Böbrek taşı tedavisinde,
  • Üriner inkontinans tedavisinde,
  • Huzursuz bacak sendormu tedavisinde,
  • Multiple sklerozis tedavisinde,
  • Kanser tedavisinde,
  • Kemoterapi yan etkilerini azaltmak için,
  • Kronik ağrı tedavisinde,
  • Ameliyatlar sonrası iyileşme için,
  • Saman nezlesi tedavisinde,
  • Yüksek rakıma bağlı oluşan rahatsızlıkların tedavisinde,
  • Kilo verme tedavisinde,
  • Enfektif cilt lezyonlarında (özellikle streptekok),
  • Kızarıklıklar, cilt tahrişleri, cilt ülserleri tedavisinde,
  • Koah tedavisinde,
  • Yüksek kolesterol tedavisinde kullanılabilir.

Magnezyumla alakalı güzel bir şey de fitoterapik adaptojenler gibi vücudumuzun yeni stresli hayata adaptasyonunu sağlamada oldukça önemlidir. Yani magnezyum yeni gelişen çevre koşullarına karşı adaptasyonumuzu arttırmaktadır.

1-Bilişsel semptomların zayıflaması

2-Baş ağrıları, kronik migren ağrıları

3-Kabızlık ve başka bağırsak sorunları (IBS, SIBO vb.)

4-Uykusuzluk, insomnia

5-Kas spazmları ve krampları

6-Kronik ağrı

7-Yorgunluk (fiziksel, ruhsal, duygusal)

8-Fibromiyalji

9-Kalp aritmileri

Hissizlik ve karıncalanma

Duygudurum bozuklukları (anksiyete, depresyon vb.)

Davranış bozuklukları

-Bulantı

-İştah kaybı

-Kusma

-Güçsüzlük

-Kramplar

-Hissizlik

-Koroner spazm

-Kalp ritim bozuklukları

-Nöbetler

-Potasyum düşüklüğü

-Kalsiyum düşüklüğü yaşayabilirsiniz.

Magnezyum eksikliği olduğunda hücre içindeki kalsiyum seviyesi artar.

Magnezyum düşüklüğünüz orta seviyedeyse ya hiç semptom yaşayamayabilir ya da yaşasanız da bu semptomları saptamak zor olabilir. Yaşadığınız semptomların magnezyum eksikliğine bağlı olduğunu belirlemek de zordur.

Magnezyum eksikliğinizin olduğunu düşündüğünüzde hemen kan testi yaptırmak isteyeceksiniz ama şöyle bir sorun bulunmaktadır ki vücudunuzdaki magnezyumun sadece yüzde 'lik bir kısmı kanda bukunmaktadır. Vücudunuzdaki magnezyumun %60'lık kısmı kemik hücrelerinde %40'lık kısmı ise intrasellüler (hücre içi) alanda %1'lik kısmı ise extracellüler alanda yani kanda  bulunmaktadır. Kemik magnezyumunun 3'te 1'i ekstracellüler magnezyum ile iletişim halindedir. Yani kemik dokusu içindeki bu 3'te 1'lik alan kanın deposunu oluşturur.

MAGNEZYUM İÇİN TESTLER

1-Total serum magnezyum testi

2-İdrar magnezyum seviyesi

3-Kırmızı kan hücrelerindeki (RBC ) magnezyum seviyesi

4-Hücrelerdeki magnezyum seviyesi (EXA Test); Ağız içi hücrelerden örnek alınır ve oldukça pahalıdır.

5-Magnezyum kullanımı sonrası vücudumuzdan idrar yolu ile atılan magnezyum seviyesi

Sonuç olarak, doktorunuz sadece kan testlerine bakarak değil aslında temelde şikayetlerinize, semptomlarınıza bakarak tablonun tamamını değerlendirip magnezyum takviyesi düşünmelidir.

Mesela kan testleriniz sınırda ya da normal ama magnezyum eksikliği semptomları gösteriyorsanız buna göre değerlendirilmelidir. Bir kez daha belirtiyorum, eğer kan testinde magnezyumunuz düşük ise bu eksikliğin işaretidir ama normal seviyelerde ise bu eksik olmadığını ispatlamaz.

 Normal sağlıklı bireylerde diyetle alınan magnezyumun ise %si bağırsaklardan emilir.

Burada en çok sorulan sorulardan biri peki gereğinden fazla magnezyum alınırsa ne olur? Üst sınır nedir? Çünkü kan tahlilleri ya da herhangi bir tahlil bana ne kadar magnezyum eksik olduğumu göstermiyorsa ve semptomlarıma göre hareket edeceksem maksimum ne kadar magenzyum alabilirim?

Burada üst sınırdan bahsetmeden önce şunu da belirtmek istiyorum! Gıdalardan aldığınız magnezyum ile takviye olarak aldığınız magnezyum arasında fark var yani bu bahsettiğimiz üst limit daha çok takviye olarak aldığınız için geçerlidir.

Gıdalarla aldığınız magnezyumun fazlası böbrekler aracılığı ile atılıyor, yani gıdayla aldığınız magnezyum fazlasının zararı yok çünkü gereğinden fazlasını vücudunuz atıyor ama takviyelerle aldığınız için bu geçerli değil.

Takviye ile aldığınız magnezyum gıdalardakinden farklı olarak sadece magnezyum formları şeklinde geldiğinden vücudunuz buna gıdalardakine verdiği yanıt gibi bir yanıt vermiyor. Fazla magnezyumun vücutta yan etkileri olabiliyor. En sık görülen yan etkimiz bulantı ve ishaldir. Ayrıca eksikliğinde olduğu gibi fazlalığında da kramplar görülebilir.

Bazı tip magnezyumlarda bu yan etkilerin görülme olasılığı çok daha yüksektir. Özellikle magnezyum oksit, glukonat, karbonat ve kloritte daha çoktur.

Temelde ishal olana kadar magnezyum takviyesi kullanılabilir, ishal olduğunuzda dozu düşürmek gerekebilir.

Burada dikkat etmeniz gereken sizin için uygun olan form magnezyumda muhtemelen ishal yapmayacaktır yani ishal hem doğru formu seçerken hem de dozun miktarını seçerken önemlidir.

Yalnız bilinmesi gereken şey çok yüksek dozlarda magnezyum alırsanız ciddi yan etkilerle de karşılaşabilirsiniz.

Günlük mg'dan fazla magnezyum alırsanız muhtemelen magnezyum toksisitesi yaşayabilirsiniz.

Magnezyum toksisitesi belirtileri; kas zayıflığı, idrar kaçırma, nefes almada zorluk, kızarıklık, depresyon, bulantı, kusma, hipotansiyon ve hatta kardiyak arrest riski bile mevcut.

PEKİ BESLENME DISINDA MAGNEZYUM SEVİYEMİZİ YÜKSELTMEK İÇİN BİR TAKVİYE TERCİH EDECEK OLURSAK NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Vücutta her bir magnezyum formunun metabolize olması ve etkileri farklıdır.

MAGNEZYUM FORMLARI

EN İYİ FORMLAR

1-MALAT= Enerji ile bağlantılı sorunlar, depresyon, fibromiyalji, kronik yorgunluk, kas ağrısını azaltır.

2-GLİSİNAT= Bağırsaklardan emilimi yüksektir. Sinirsel ağrılarda sakinleştirir, uyku sorunları, pms, fibrokist, kramp, aşermede etkilidir.

3-KLORÜR= Detoksifikasyon, böbrek fonksiyonları, mide asidi, sinir sisteminde etkilidir.

4-TAURAT= Biyoyararlanımı yüksek, kardiyovasküler sistem, diyabet, metabolik sendromda etkilidir.

5-OROTAT= Kardiyovasküler sistemde etkilidir.

6-SİTRAT= Böbrek taşları, bağırsak hareketleri (kabızlık), kas spazmlarında etkilidir.

7-L-TREONAT= Treonat kan beyin bariyerini geçer. Böylelikle stresi azaltmakta, öğrenme kabiliyetinin artmasında, hafıza ve uyku kalitesinde oldukça önemlidir. Alzheimer hastalarında ön plana çıkabilir. Ayrıca anksiyete, depresyon ve kronik yorgunlukta da tercih edilebilir.

***Bu formların emilimleri daha yüksektir. Hücresel enerji üretimindeki etkinlikleri daha yüksektir.

DAHA AZ ETKİN FORMLAR

Bu formların biyoyararlanımı daha düşüktür. Daha ucuzlardır. Bağırsaklarda ishal yapma etkileri yüksektir.

1-OKSİT= Biyoyararlanımı düşüktür. İshal yapma olasılığı yüksektir. Kabızlık tedavisinde kullanılabilir.

2-HİDROKSİT= (Magnezyum sütü) Bu form daha çok mide yanması daha çok mide yanması ve ağrıları için kullanılmaktadır. Magnezyum hidroksitin suda çözünmesi ile oluşan süspansiyondur.

3-SÜLFAT= Ciltte kullanım için uygundur ve ciltten emilimi yüksektir (epsom tuzu, banyoda etkin ama içmek için uygun değildir.) Epsom tuzları detoksifikasyon için de ciltten uyarımda olduğu için sıklıkla hastalarıma önerdiğim bir yöntemdir. Kendinize epsom banyosu yaparken aromaterapik yağları da bu suya katmayı düşünebilirsiniz. (mesela lavanta yağı)
4-ASPARTAT= İnsan kullanımı için sağlıklı olup olmadığı konusunda farklı görüşler vardır. Bazı çalışmalar toksik etki gösterebileceğini belirtmiştir. Bu formdan uzak durulmasını önermekteyim.
5-KARBONAT= Çok tercih edilmemektedir.
6-PİDOLAT= Üzerinde henüz yeterli çalışma yoktur.

NOT: Eğer ciddi bağırsak ve mide sorunlarınız var ise topikal magnezyum kullanabilirsiniz. Özellikle topikal kullanımlar kas spazmları ve spor sonrası ağrıları azaltmak ve rahatlamaya yardımcı olmak amaçlı kullanılabilir. Fibromiyalji ağrılarında ya da genel kas ağrılarında semptomatik olarak ağrılı bölgeye topikal magnezyum kremleri uygulanabilir. Kasların gevşemesine yardımcı olacağı için ağrıyı da rahatlatacaktır. Magnezyum, MSM  (methylsulfonylmethane )  karışımları topikal uygulamalar için en uygun olanıdır.

AYRINTILI ŞEKİLDE;
Malik aside bağlı magnezyum formudur. Malik asit birçok gıdada bulunur özellikle de meyvelerde bulunmaktadır. Bu magnezyum formunun enerjiyle alakalı tüm sorunlarda en iyi form olduğu düşünülmektedir. Malik asit krebs siklusundeki anahtar bileşenlerden biridir. Krebs siklusu enerji (ATP) üretiminin biyolojik bir işleyişidir. Bu yüzden de malat formu kronik yorgunluk ve depresyon vakalarında faydalı olabilir. Ayrıca fibromilayji için en uygun form olduğu düşünülmektedir. Bazı kişilerde magnezyum malat fazla uyarıcı olabilir ve akşamları alındığında uykuyu engelleyebilir.
Amino asit glisin ile magnezyumun birleşmiş halidir. Glisinin ayrıca sakinleştirici etkisi vardır. Biyoyararlanımı en yüksek olan magnezyum formudur, aynı zamanda bağırsaklar için en uygun magnezyum formu olarak düşünülebilir. İshal gibi yan etkilerden korkuyorsanız ilk akla gelen formlardan biri olabilir. Kaliteli ve düzgün bir uyku için glisinat formu en uygunu olabilir. Pms, fibrokistlerde ,uyku sorunlarında ,anksiyetede, kramplarda, aşermelerde kullanılabilir.

Magnezyumun yeni formudur. Mental sistem sağlığı için en etkili form olduğu düşünülmektedir. bazı çalışmalar bilişsel yetenekleri geliştirmede ve hafıza sorunlarında faydalı olabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle faydaları alzheimer hastalığında ön plana çıkmaktadır. Bu formun en önemli özelliği hayvan deneylerinde kan beyin bariyerini geçtiği gösterilen tek form olmasıdır. Aynı zamanda hücre içinde mitokondriyal membranı da geçebilmektedir. Magnezyum treonatın aynı zamanda hem kısa hem de uzun zamanlı hafızayı geliştirdiği ve öğrenmeyi arttırdığı çalışmalarla ortaya konmuştur. Kan beyin bariyerini geçtiği için depresyon, kronik yorgunluk, anksiyete gibi durumlarda diğer magnezyum formlarından üstün olabilir.
Magnezyum treonatda önerilen doz günlük mg’dır.
En sık kullanılan magnezyum formudur. Çünkü maliyeti en düşük ve bu maliyete göre biyoyararlanımı en yüksek olan formdur. (Dikkat! Fiyat-performanstan bahsediyorum.)
Sitrat formunun diğer bir özelliği de kendiliğinden asidik olan tek magnezyum formudur. Bunun nedeni ise magnezyumun burada sitrik aside bağlı olmasıdır.
Magenzyum sitrat formunun en önemli iki özelliğinden biri bağırsak hareketlerine etkisidir; kabızlığın tedavisinde tercih edilebilir. Diğeri de oksalat metabolizmasına yardımcı olmasıdır. Böbreklerde oksalat taslaı olan hastalar sitrat formundan ayrıca fayda saglayabilirler.
Magnezyum klorür, magnezyum formları arasında en stabil olan formudur. Detoksifikasyon ve böbrek fonksiyonları için en önemli form sayılabilir. Magnezyum klorit vücut içinde magnezyuma ve klorüre ayrıştığında bu ikisinin de vücut içindeki ayrı ayrı etkileri sayesinde fayda sağlarlar. Yani bu form da magnezyum kadar klorürden de kaynaklı fayda sağlar. klorür vücutta sinir sisteminde, kasların kasılmasında, tansiyonun dengelenmesinde, sağlıklı beyin fonksiyonları, mide asidinin salgılanması (HCL) için önemlidir. Bu form tabletten ziyade daha çok yağ olarak piyasada bulunur, ya da iyonize form olarak likit olarak bulunur. Topikal olarak kullanıldığında cilt alerjilerinde ve iritasyonlarına iyi gelebilir. Aynı zamanda yara iyileşmesini de kısaltabilir. Ciltten de magnezyum emilimi klorit seklinde olduğunda oldukça iyidir. Topikal magnezyumlar klorür gibi emilim bağırsaklarda sorunlu olduğu zamanlarda, daha iyi bir seçenek gibi düşünülebilir. Çünkü adrenal yorgunlukta ve mide asidi azlığında magnezyumun emilimi azalacaktır.

Oratik asit ile magnezyumun kombin formudur. Kardiyovasküler hastalıklarda özellikle etkinliği ortaya konulmuştur. Çalışmada gösterilmiştir ki konjesif kalp yetmezliği vakalarında hayat kalitesini arttırmış, semptomlarını azaltmış, yaşam şanslarını yükseltmiştir
Bu form magnezyumun taurin ile kombin halidir. Damarlar için koruyucu etkisi araştırılmıştır. Kardiyovasküler hastalıklarda tercih edilebilir. Ayrıca başka bir çalışmada da insülin direncinde faydalı olduğu ortaya konmuştur ve bu metabolik sendromda ve diyabette kullanımını düşündürmektedir.

Sukrozomal magnezyum= Magnezyumun en yeni formlarından biridir. Dünyada bazı markalar supplement olarak piyasaya sürmüştür (pure encapsulatıons) bu magnezyum tipinde magnezyum iyonları şekerden membranlar içine hapsedilmiştir. Bu şekerden membranlar bağırsaklara girdiğinde bağırsak geçirgenliğini arttırarak magnezyumun emilimini daha çok arttırmaktadır. Yapılan bir çalışmada bu formun glisinat, sitrat, oksit formundan daha iyi emilim sağladığı ve kan seviyelerini daha iyi yükselttiği ortaya konmuştur. 
Magnezyumun vücut için en önemli minerallerden biri olmasının nedenleri çoktur ama en önemli nedeni ise ATP üretimindeki (hücresel enerji üretimi; yaşamın devamı buna bağlıdır) görevidir. Magnezyum ATPye bağlanır ve hücrelerimizin bu ATPyi daha efektif kullanabilmesini sağlar.

Eğer magnezyum supplementi sende çarpıntı oluşturuyorsa ya da anksiyeteyi arttırıyorsa başka minerallerinde dengesizlik olabilir. (Ör. sodyum ve potasyum gibi) Ayrıca vücutta magnezyum emiliminin normal olması için yeterli B vitamini ve borona ihtiyacın vardır. Ama boron takviyesi kullandığında da yüksek dozlarda alırsan bu da magnezyumun hücre içinde kullanılmasını engelleyebilir. Yani dengede olması için takviyeden önce her zaman ilk besin yolunu seçmeliyiz. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi vücut besinlerle aldıgınızın dengesini kurabiliyor. Gıdalarla aldığınızın fazlasını vücut atabiliyor.

***Sporcularda magnezyum ihtiyacı normal insanlara göre daha artmaktadır. Bunun nedenlerinden biri hem magnezyumun kullanımının artması vücutta hem de terleme ile magnezyum atılımının artmasıdır.
Hafif sporlarda günlük önerilen magnezyumun % civarı fazlasının alınması
Ağır ve profesyonel sporlarda % oranında daha fazla magnezyum alınması önerilebilir. Yani bir sporcunun alması gereken magnezyum miktarı mg arası değişmektedir.
Magnezyum kasların kasılması, enerji üretimi, vücutta laktik asit üretiminin azaltmasında görev almaktadır.
Vücudun spor sonrası toparlanması için magnezyumla beraber çinko takviyesi alınması düşünülebilir, çünkü bu iki mineral kasların toparlanmasında beraber çalışır. Çinko ve magnezyum kas kasılmasında ve çalışan kaslara oksijen iletilmesinde görev alır. Yoğun antrenmanlarda çinko takviyesinin de beraber alınması düşünülmelidir.

MAGNEZYUM VE İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aşağıda yazılan ilaçları kullanan kişilerin magnezyum supplementleri kullanırken doktora danışması önerilir.
1-Antiasitler
2-Antibiyotikler (Özellikle aminoglikozidler, kinolonlar ve tetrasiklinler); Aminoglikozidler ve magnezyum kaslara etki ederler, ikisini aynı anda almak kas sorunları oluşturabilir.
Magnezyum vücutta kinolonların emilme kapasitesini azaltabilir. Bu yüzden iki ilaç arasında en az saat olması uygundur
Magnezyum midede tetrasiklinlere bağlanır ve bu da tetrasiklinlerin emilme kapasitesini azaltır. Yüzden tetrasiklin türevi bir antibiyotik kullanırken arasında en az saat olması gerekmektedir.

3-Antikoagülan ilaçlar
4-Bifosfonats (Kemik dansititesi tedavisinde kullanılır) magnezyum bifosfonatların emilme kapasitesini azaltır. İlaçlar arasında en az saat olması uygundur.
5-Digoxin
6-Gabapentin
7-Diyabet ilaçları
8-Kas gevşeticiler. Magnezyum da kas gevşetici etki gösterir. Aynı anda ikisini almak kas gevşeticilerin yan etkisini arttırabilir.
9-Hipertansiyon ilaçları; Magnezyum tansiyonu düşürücü etki gösterir. Magnezyum ve hipertansiyon ilaçlarını aynı anda kullanmak tansiyonun çok düşük olmasına sebep olabilir. Özellikle kalsiyum kanal blokörleri ile aynı anda magnezyum kullanmaya dikkat edilmesi gerekmektedir.
Diüretikler; Magnezyumun vücuttan atılmasına neden olabilirler. Fazla doz kullanımı ciddi magnezyum kaybı oluşturabilir.
Diğer Takviyelerle Etkileşimi;
Boron= Magnezyumun vücut içinde kullanımını yavaşlatabilir ve kandaki magnezyum seviyesini arttırabilir.
Kalsiyum= Magnezyum ve kalsiyumun genelde beraber alınması önerilir ama çok yüksek doz kalsiyum da vücudun magnezyumun emilme kapasitesini azaltır. Çok ciddi magnezyum eksikliği olanlar kalsiyum ve magnezyumu beraber almayı düşünebilir ama birçok çalışma kalsiyumun takviye olarak alınmasından ziyade besinlerle alınmasının daha uygun bir yol olduğunu belirtmektedir.
D vitamini= D vitamini magnezyumun vücutta emilme kapasitesini arttırabilir.
Çinko= Çok yüksek doz çinko, magnezyumun emilme kapasitesini azaltabilir. Bir çalışmada da gösterilmiştir ki yüksek doz çinko kullanımları postmenapozal kadınlardaki magnezyum atılımını arttırmaktadır.

MAGNEZYUM KULLANIMI VE DOZLAR

  • Günlük mg ve altı elemental magnezyum kullanımı güvenilir kabul edilmiştir. Daha yüksek dozlarda kullanımların mutlaka doktor kontrolünde olması önerilmektedir.
  • Gebelerde ve emziren annelerde magnezyum kullanımı mg ve altı güvenilirdir. Doğum sırasında iv magnezyum doğumu kolaylaştırmak adına kullanılabilir.
  • yas arası çocuklarda 65 mg ve altı magnezyum güvenilirdir.
  • yaş arası çocuklarda mg a kadar, 8 yas üstü çocuklarda da mg a kadar güvenlidir.

MAGNEZYUM VE MİGREN

  • Çalışmalar gösteriyor ki migren hastalarının %50’sinde magnezyum eksikliği mevcut
  • Hatta bir çalışmada gösterilmiştir ki magnezyum supplemantasyonu ağrı kesicilerden daha etkili sonuç vermektedir.
  • Migren tetikleyici bir uyarı geldiğinde beyin hücrelerinden nöratransmitter salgılanır. (CGRP = Calcitonin Gene Related Peptid) ve (Substance P )
  • Bu nörotransmitterler beyinde kan akışını arttırır, şişmeyi arttırır, inflamasyonu arttırır.
  • Sinir hücreleri beynin diğer bölümlerine bu uyarıyı aktarır ve ağrı hissedilir.
  • İnsan ve hayvan deneyleri göstermiştir ki magnezyum kullanımı CGRP’yi azaltmaktadır ve ağrı reseptörlerini bloke edebilmektedir.
  • Ayrıca magnezyum eksikliği de migreni tetikleyecek inflamasyona neden olabildiği için eksik magnezyumu tamamlamak migreni önleyebilir.

Migren İçin Kullanılabilecek Magnezyum Formları;
1-Magnezyum Sitrat***
2-Magnezyum Glisinat***
3-Magnezyum Laktat 
4-Magnezyum L Treonat
5-Magnezyum Malat
6-Magnezyum Taurat***
7-Magnezyum Klorür***
***Migrende en etkili olduğu düşünülen ve bilimsel çalışmalarla ortaya net faydası konan magnezyum çeşitleri


1-Badem
2-Avakado
3-Kaju
4-Ispanak
5-Fıstık
6-Patates
7-Fasulye
8-Pirinç (siyah)
9-Brezilya cevizi
Kabak çekirdeği
Susam
Kelp (bir tür deniz yosunu)
Ananas
Kereviz sapı
Muz
Elma
Şeftali
Börülce
Fasulye
Mercimek
Uskumru
Ispanak
Pırasa
Patlıcan
Alfa alfa
Kuru meyveler
Nohut
Lahana
Hardal
Turp


seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info#section=Top
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info?alert=1
seafoodplus.info(09)/abstract

seafoodplus.info?action=get-tokens&js=1&sid=&return=https%3A%2F%seafoodplus.info%2Fdoi%2Fabs%2F%2Fjhedx&sid=74fuf1iv65m3e3elu31kgb8cf2
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Etiketlermagnezyummagnezyumeksikligimagnezyumformlarimagnezyumeksikliginedenlerisupplementlerkansekeridiyabetkalphastaliklaritiroidtestesteronseratoninsinirsistemiastimimmunsistemfelcmigrenmetaboliksendromgebelikeklampsikabizlikbobrekisit

Magnezyum Kan Testi Nedir? Sonuçlar Ne Anlama Gelir?

Magnezyum Kan Testi Nedir?

Bir magnezyum kan testi, kanınızdaki magnezyum miktarını ölçer. Magnezyum bir tür elektrolittir. Elektrolitler , vücudunuzdaki birçok önemli işlev ve işlemden sorumlu olan elektrik yüklü minerallerdir .

Kaslarınızın, sinirlerinizin ve kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olmak için vücudunuzun magnezyum ihtiyacı vardır. Magnezyum ayrıca kan basıncını ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur .

Vücudunuzun magnezyumunun çoğu kemiklerinizde ve hücrelerinizde bulunur. Ancak kanınızda küçük bir miktar bulunur. Kandaki magnezyum seviyeleri çok düşük veya çok yüksek, ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Diğer isimler: Mg, Mag, Magnezyum-Serum

Magnezyum Kan Testi Ne İçin Kullanılır?

Kanda çok az veya çok fazla magnezyum olup olmadığını kontrol etmek için bir magnezyum kan testi kullanılır. Hipomagnezemi veya magnezyum eksikliği olarak bilinen çok az magnezyuma sahip olmak, hipermagnezemi olarak bilinen çok fazla magnezyuma sahip olmaktan daha yaygındır.

Bir magnezyum kan testi bazen de sodyum , kalsiyum , potasyum ve klorür gibi diğer elektrolitlerin testlerine dahil edilir.

Neden Magnezyum Kan Testine İhtiyacınız Olabilir?

Düşük magnezyum veya yüksek magnezyum seviyeleri semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınız bir magnezyum kan testi isteyebilir.

Düşük magnezyum belirtileri şunları içerir:

  • Zayıflık
  • Kas krampları ve / veya seğirme
  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • Düzensiz kalp atışı
  • Nöbetler (ağır vakalarda)

Yüksek magnezyum belirtileri şunları içerir:

  • Kas Güçsüzlüğü
  • Yorgunluk
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Nefes almada güçlük
  • Kalp durması , kalbin aniden durması (ağır vakalarda)

Hamileyseniz de bu teste ihtiyacınız olabilir. Magnezyum eksikliği, hamile kadınları etkileyen ciddi bir yüksek tansiyon şekli olan preeklampsinin bir işareti olabilir .

Ek olarak, magnezyum eksikliğine neden olabilecek bir sağlık sorununuz varsa, sağlık hizmeti sağlayıcınız bu testi isteyebilir. Bunlar yetersiz beslenme , alkolizm ve diyabeti içerir .

Magnezyum Kan Testi Sırasında Ne Olur?

Bir sağlık uzmanı, küçük bir iğne kullanarak kolunuzdaki bir damardan kan örneği alacaktır. İğne takıldıktan sonra az miktarda kan bir test tüpüne veya şişesine alınacaktır. İğne girip çıktığında biraz batma hissedebilirsiniz. Bu genellikle beş dakikadan az sürer.

Magnezyum Kan Testi Öncesi Herhangi Bir Şey Yapmanız Gerekir Mi?

Bazı ilaçlar magnezyum seviyelerini etkileyebilir. Sağlık uzmanınıza, aldığınız reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar hakkında bilgi verin. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, testinizden birkaç gün önce onları almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir. Ayrıca testinizden önce magnezyum takviyeleri almayı bırakmanız gerekir .

Magnezyum Kan Testi İçin Herhangi Bir Risk Var Mı?

Kan testi yaptırmanın çok az riski vardır. İğnenin takıldığı yerde hafif ağrı veya morarma olabilir, ancak çoğu semptom hızla geçer.

Sonuçlar ne anlama geliyor?

Sonuçlarınız magnezyum eksikliğiniz olduğunu gösteriyorsa, bunun bir işareti olabilir:

  • Alkolizm
  • Yetersiz beslenme
  • Preeklampsi (hamileyseniz)
  • Kronik ishal
  • Crohn hastalığı veya ülseratif kolit gibi sindirim bozukluğu
  • Diyabet

Sonuçlarınız normalden daha yüksek magnezyum miktarına sahip olduğunuzu gösteriyorsa, bunun bir işareti olabilir:

  • Addison hastalığı , adrenal bezlerin bir bozukluğu
  • Böbrek hastalığı
  • Dehidrasyon , çok fazla vücut sıvısı kaybı
  • Diyabetin yaşamı tehdit eden bir komplikasyonu olan diyabetik ketoasidoz
  • Magnezyum içeren antasitlerin veya müshillerin aşırı kullanımı

Sonuçlarınız magnezyum eksikliğiniz olduğunu gösteriyorsa, sağlık uzmanınız muhtemelen mineral seviyelerini yükseltmek için magnezyum takviyeleri almanızı tavsiye edecektir. Sonuçlarınız çok fazla magnezyumunuz olduğunu gösteriyorsa, sağlayıcınız fazla magnezyumu kaldırabilecek IV tedavileri (doğrudan damarlarınıza verilen ilaçlar) önerebilir.

Sonuçlarınızla ilgili sorularınız varsa, sağlık uzmanınızla görüşün.

Magnezyum Kan Testi Hakkında Bilmeniz Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Sağlık uzmanınız, magnezyum kan testine ek olarak idrar testinde bir magnezyum sipariş edebilir.

Medlineplus, Magnesium Blood Test,

Referanslar

  1. Hinkle J, Cheever K. Brunner & Suddarth&#;s Handbook of Laboratory and Diagnostic Tests. 2nd Ed, Kindle. Philadelphia: Wolters Kluwer Health, Lippincott Williams & Wilkins; c Magnesium, Serum; p.
  2. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c– Electrolytes [updated May 6; cited Jun 10]; [about 2 screens].
  3. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c– Magnesium [updated Dec 21; cited Jun 10]; [about 2 screens].
  4. Lab Tests Online [Internet]. Washington D.C: American Association for Clinical Chemistry; c– Pre-eclampsia [updated May 14; cited Jun 10]; [about 2 screens].
  5. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c Hypermagnesemia (High Level of Magnesium in the Blood) [updated Sep; cited Jun 10]; [about 3 screens].
  6. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c Hypomagnesemia (Low Level of Magnesium in the Blood) [updated Sep; cited Jun 10]; [about 3 screens].
  7. Merck Manual Consumer Version [Internet]. Kenilworth (NJ): Merck & Co., Inc.; c Overview of Magnesium&#;s Role in the Body [updated Sep; cited Jun 10]; [about 2 screens].
  8. National Heart, Lung, and Blood Institute [Internet]. Bethesda (MD): U.S. Department of Health and Human Services; Blood Tests [cited Jun 10]; [about 3 screens].
  9. UF Health: University of Florida Health [Internet]. Gainesville (FL): University of Florida Health; c Magnesium blood test: Overview [updated Jun 10; cited Jun 10]; [about 2 screens].
  10. University of Rochester Medical Center [Internet]. Rochester (NY): University of Rochester Medical Center; c Health Encyclopedia: Magnesium (Blood) [cited Jun 10]; [about 2 screens].
  11. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c Health Information: Magnesium (Mg): How to Prepare [updated Jun 25; cited Jun 10]; [about 4 screens].
  12. UW Health [Internet]. Madison (WI): University of Wisconsin Hospitals and Clinics Authority; c Health Information: Magnesium (Mg): Test Overview [updated Jun 25; cited Jun 10]; [about 2 screens].

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliğinin Sebepleri

Magnezyum sağlıklı kemikler, kaslar, sinirler ve kalp için gereklidir. Vücudun enerjiyi, kan basıncını, kan şekerini ve diğer birçok süreci kontrol etmesine yardımcı olur. Magnezyum; sinir ve kasların işlevi, proteinlerin sentezi, kan şekerinin ve kan basıncının dengelenmesi dışında vücudun çeşitli işlevlerini düzenleyen çok sayıda enzim sisteminin yapısında bulunur. Enerji üretimi, kemik gelişimi ve kalp ritmi üzerinde de etkisi vardır. Yetişkin bir insan vücudunda magnezyum en çok kemiklerde ve yumuşak dokularda bulunur. Birçok gıdanın tüketimi ile birlikte doğal olarak magnezyum alınabilir. Bunlardan bazıları fıstık, fındık, kepekli tahıllar, süt, muz, ıspanak, fasulye ve somondur. Bir kişi için önerilen magnezyum miktarı yaş, boy ve kilo gibi faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her ne kadar tüketilen gıdalarda magnezyum bulunsa da bazı insanlar vücutlarının ihtiyaç duyduğu kadar magnezyum almaz. Bu durumun uzun süre devam etmesi üzerine magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir.

Magnezyum Eksikliği Nedir?

Magnezyum eksikliği, vücudun sağlığı için ihtiyaç duyduğu miktarda magnezyuma sahip olmamasıdır. İnsan vücudunda bulunan birçok enzim işlevini devamlı bir şekilde sürdürebilmek için magnezyuma ihtiyaç duyar. İnsan vücudu magnezyum mineralini üretemediği için magnezyumun besinler ve takviye ilaç ile yeterli miktarda alınması önem taşır. Yeterli miktarda magnezyum alınmadığı takdirde magnezyum eksikliği ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği, devam etmesi durumunda çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Magnezyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunları nadirdir. Ancak uzun vadede devam eden magnezyum eksikliği bu riski artıracaktır. Bununla birlikte belirli faktörler, bir kişinin magnezyum eksikliği semptomları geliştirme riskini artırabilir.

Magnezyum eksikliğinin yol açabileceği sağlık sorunlarının arasında;

  • İştahsızlık,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Uykulu olma,
  • Zayıflık (Güçsüzlük),
  • Yüksek kan basıncı,
  • Diyabet hastalığı yer alır.

Her ne kadar magnezyum eksikliğinin bu tür sağlık problemlerine yol açması nadir olsa da diğer sağlık koşulları nedeni ile uzun vadede magnezyum eksikliği yaşayan kişilerde bu gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliği zamanla kemikleri zayıflatabilir, şiddetli baş ağrılarına sebep olabilir ve hatta kalbe zarar verebilir. Bu durum zaman içerisinde vücut için önemli olan diğer minerallerin de seviyelerinde azalmaya neden olabilir. Sorunun ilerlememesi için kısa sürede teşhis edilmesi gerekir. Magnezyum eksikliğinden şikayetçi kişilerin tedavi alması önem taşır.

Magnezyum Eksikliğinin Belirtileri

Magnezyum eksikliği başlangıçta belirti vermeyebilir ya da fark edilmeyebilir, önemsenmeyebilir. Magnezyum eksikliğini sadece belirtilerinden yola çıkarak teşhis etmek kolay değildir. Magnezyum eksikliği kan testi ya da idrar testi ile teşhis edilebilir. Eğer aşağıdaki belirtilerden herhangi biri fark edilirse bir doktor ile konuşmak ve teşhis için gereken testleri yaptırmak faydalı olacaktır.

Magnezyum eksikliğinin yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • Bitkinlik ve kuvvetsizlik,
  • İştahsızlık,
  • Kas krampları ve spazmlar,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Uyuşma,
  • Anormal kalp ritimleri.

İstemsiz kas kramplarının ve spazmlarının başka birçok nedeni olabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmakta fayda vardır. Bu belirtilerden bazıları kullanılan ilaçların yan etkileri olabileceği gibi başka nedenlerden kaynaklanıyor da olabilir. Dolayısı ile bir doktor desteğine başvurmak ve uygun testleri yaptırmak en doğru seçim olacaktır. Magnezyum seviyesini öğrenmenin en kolay yolu kan testidir.

Magnezyum kan testi, yaptırılan diğer kan testleri gibidir. Bir hemşire ya da sağlık çalışanı koldaki ya da eldeki damarlardan kan örneği alır. Yapılan kan testinin sonuçlarına göre magnezyum seviyesinin düşük olup olmadığı görülür. Kan testi yerine idrar testi yapıldığında da benzer bir süreç işler. Alınan örnek laboratuvarda incelenir ve magnezyum seviyesi belirlenir.

Magnezyum Eksikliğinin Nedenleri

Magnezyum eksikliği çok sayıda nedene bağlı olarak gelişebilir. Magnezyum içeren gıdaları yeteri kadar tüketmemek ya da çeşitli hastalıklar dolayısı ile magnezyum kaybetmek bu nedenler arasında yer alır. Ancak magnezyum eksikliğine yol açan nedenler bunlarla sınırlı değildir. Vücudun magnezyum kaybetmesine ve dolayısı ile magnezyum eksikliği durumunu geliştirmesine sebep olabilecek çok sayıda etken vardır.

Magnezyum eksikliğinin yaygın nedenleri arasında sayılabilecek durumlar aşağıda listelenmiştir:

  • Emzirme,
  • Yeme bozuklukları,
  • Yanlış diyet yapmak,
  • İdrar çıkışını artıran ilaçlar,
  • Vücudun büyük bir bölümünde ciddi yanıklar,
  • Belirli böbrek hastalıkları,
  • Yoğun alkol kullanımı.

Yukarıdakilere ek olarak, magnezyum eksikliğini nedenleri olarak sıralanamayacak ancak magnezyum eksikliği riskini artıran faktörler arasında değinilmesi gereken bazı durumlar vardır. Örneğin yaş bu risk faktörlerinden bir tanesidir. İnsanlar yaşlandıkça, vücudun magnezyum gibi mineralleri doğal olarak özümseme kabiliyeti azalır. Alkol bağımlılığı ve hamilelik gibi faktörler de magnezyum eksikliği riskini artırır. Hamile ya da emziren kadınlarda vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum miktarı artar. Dolayısı ile beslenme şekline daha büyük bir özen göstermek gerekir. Aksi takdirde vücuda yeteri kadar magnezyum girmez ve magnezyum eksikliği durumu gelişir. Sağlıklı ve magnezyum açısından zengin bir diyet yapmak, risk faktörlerini azaltacaktır. Ancak belirli durumlarda sadece beslenme şeklini değiştirerek magnezyum eksikliği riskinden kurtulmak mümkün değildir. Bu durumda doktor tarafından önerilecek tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir.

Magnezyum Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi süreci, sahip olunan magnezyum eksikliğinin şiddetine ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Damar yoluyla verilen ilaçlar, magnezyum takviyesi ya da semptomları azaltan ilaçlar gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Magnezyum seviyesi çok düşük olmayan hastalara genellikle magnezyum takviyesi yazılır. Bu tür ilaçlar zaman zaman ishale neden olabilir, dolayısı ile doktor tarafından dozunun özel olarak ayarlanması gerekir.

Herkesin magnezyum seviyesi aynı olmadığı için bir başkasına verilen ilaçların kullanılması tehlikeli olacaktır. Magnezyum takviyesine başvurmadan önce bir doktor ile görüşmek çok önemlidir. Magnezyum eksikliği olan kişilerin yeterli dozda takviye almaması, semptomları azaltmak için yeterli olmayacaktır. Ayrıca doktor tarafından önerilen dozdan fazlasını almak kusma, ishal, karın krampları ve aşırı durumlarda düzensiz kalp ritmine yol açabilir. Doktor tarafından verilen magnezyum takviyesinin doğru dozaj ile kullanılması çok önemlidir. Bunun yanı sıra sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmenin faydası olacaktır. Özellikle magnezyum açısından zengin besinlerin dengeli bir diyete dahil edilmesi önerilir. Bu tedavi yöntemleri doktora danışmadan ve gerekli testleri yaptırmadan uygulanması doğru değildir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir