kulak arkası şişlik / Kulak arkasında şişlik - Prof. Dr. İrfan Yorulmaz

Kulak Arkası Şişlik

kulak arkası şişlik

Kulağımın Arkasında Beze Çıktı, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

Enfeksiyon, kemik büyümesi, alerji, bazı kanser türleri gibi çeşitli nedenlerden dolayı, kulak arkasında şişlik ve beze meydana gelebilir. İşte kulak arkasındaki şişliğinin ve bezenin en sık karşılaşılan nedenleri ve tedavi yöntemleri

Kanser

Kulak arkasındaki bölgede ortaya çıkabilecek cilt kanseri, tükrük bezi kanseri, kan kanseri gibi çeşitli kanserler de kulak arkasında şişliğe ve bezeye yol açar. Bu kanser türleri sonrası oluşan beze genellikle ağrıya neden olmaz ve şişlik gün geçtikçe daha da büyür. 

Tedavisi: Mevcut tedavi seçenekleri arasında kimyasal veya radyasyon yoluyla kanserli hücrelerin yok edilmesi, cerrahi ile bezenin alınması veya kemoterapi yer alır. Tedavi yönteminin nasıl olacağına karar verilmesinde kanserin türü, hangi aşamada olduğu ve bezenin büyüklüğü önemli rol oynar.

Seboreik dermatit

Aşırı yağlanma ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmaya denir. Bu bölgelerden biri de kulak arkasıdır. İltihap, kızarıklık, şişlik, beze seboreik dermatit belirtilerindendir. İklim değişiklikleri, stres, yorgunluk, nörolojik rahatsızlıklar veya mantar enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkabilir. Parkinson hastalığı, epilepsi veya AIDS olan kişiler seboreik dermatit oluşumuna daha yatkınlardır.

Tedavisi: Ciltten biyopsi yapılması ve dermatolojik incelemeler, durumun teşhisini doğrulamaya yardımcı olur. Şişliği indirmek için, doktor tarafından hidrokortizon ve betametazon gibi kortikosteroid içeren topikal kremler ve losyonlar reçete edilebilir. Keza durum mantar enfeksiyonundan kaynaklıysa doktor antifungal ilaç yazacaktır.

İyi huylu tümörü (Benign tümörü)

Benign tümörü denilen kulak arkasında bulunan yumuşak dokulardan kaynaklanan iyi huylu tümörler, beze veya şişlik şeklinde ortaya çıkabilir. "Fatty lipoma" adipoz dokuda gelişen bir tümör türüdür. Yumuşak, ağrısız ve hareketli bir yumru olarak kendini gösterir. Tükrük bezinin dokularında gelişen iyi huylu tümörler kulak arkasındaki kısımlara kadar uzanabilir ve zamanla boyutları büyüyebilir yahut aynı kalabilir.

Tedavisi: Bu tür tümör genelde ciddi sağlık sorunlarına neden olmaz. Fakat doktorunuz uygun bulursa lokal anestezi altında yapılan küçük bir cerrahi işlemle çıkarılabilir.

Lenf bezlerinin şişmesi

Kulak arkasındaki lenf bezlerinin şişmesi, beyaz kan hücreleri ve bağışıklık sisteminin molekülleri ile doldurulmuş bezelye büyüklüğünde bir yumrunun oluşmasına neden olabilir. Bu yumrular yumuşaktır, kimi zaman ağrıya da neden olabilir. Bu durum vücutta enfeksiyonun varlığını gösterir. Soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, viral ve bakteriyel sinüzit, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığı, tularemi gibi hastalıkların yanı sıra toksoplazmoz gibi paraziter enfeksiyonlar da kulak arkasında lenf bezlerinin şişmesine yol açabilir. 

Tedavisi: Bakteriyel enfeksiyonlarla başa çıkmak için genellikle anti-inflamatuar ilaçlar ve analjeziklerle birlikte antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Paraziter enfeksiyonlarda ise anti-paraziter ilaçlar ve geniş spektrumlu antibiyotikler reçete edilir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Lupus ve Hashimoto hastalığı gibi bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar, kulak arkasındaki lenf bezlerinin çalışmasına zarar verip kulak arkasında şişliğe veya bezeye neden olabilir.

Tedavisi: Bu hastalıkların tedavi edilmesiyle kulak arkasındaki şişlik zamanla inecektir. Yahut doktorunuz uygun görürse bezeyi operasyonla da alabilir.

Sivilce

Sivilce, cilt yüzeyindeki küçük nodüllere denir. Sivilce, hormonal değişiklikler ve anormal derecede androjen seviyesi, stres, staf enfeksiyonları veya genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkabilir. Kulak arkasındaki sivilce çıkması da şişliğe veya beze görünümüne yol açabilir.

Tedavisi: Kulak arkasındaki sivilce kaynaklı şişlikler zamanla iyileşebilir. Tedavisi için benzoil peroksidaz veya retinoidler gibi kimyasal maddeler içeren ilaçlar reçete edilebilir. Enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik reçete edilebilir. Şiddetli hormonal dengesizlik vakalarında, anti-androjenik ilaçlar veya hormonal tedavi reçete edilebilir. 

Kulak arkasında şişliğin nedenleri

  1. Boğaz enfeksiyonu
  2. Orta kulak iltihabı
  3. Bazı ilaçların yan etkisi
  4. Mononükleoz
  5. Tüberküloz
  6. Diş eti iltihabı
  7. Bademcik iltihabı
  8. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  9. Ağız yaraları
  10. Mastoidit
  11. Hemanjiyom
  12. Keloid
  13. Tiroid hastalığı veya hipertiroidizm
  14. Tekrarlayan baş derisi enfeksiyonu
  15. Paraziter enfeksiyonlar
  16. Deri, kemik ve eklem enfeksiyonu 
  17. Frengi
  18. Çeşitli şeylere karşı alerji

Kulak arkasında şişlik veya beze nasıl geçer?

Kulağınızın arkasında şişlik veya beze meydana geldiyse kulak burun boğaz doktoruna başvurun. Doktor teşhise göre yukarıda bildirdiğimiz tedavilerden birini uygulayacaktır.

Kulak Arkasında Şişlik Kanser Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kulak Arkasında Şişlik Kanser

Kulak Altında Şişlik Kanser çok bilinmeyen bir hastalık gibi görünüyor bu sebeple birçok kişi endişelenecek bir şey olmadığını düşünmektedir, ancak kulak arkasında şişlik sebebini araştırmak ve anlamak önemlidir çünkü bazı durumlar küçük olabiliyorken, bazıları çok daha ciddidir. Yumrular acısız, ağrılı, küçük veya büyük olabilir ve tıbbi bakıma ihtiyaç duymadan birkaç gün veya hafta içinde kaybolabilirler. Kulaklarınızın arkasında dört haftadan fazla can sıkıcı bir şişlik fark ederseniz, doktora gitmelisiniz.

Belirtiler, sorunun sebebine ve şişkinliğin herhangi bir şekilde iltihaplanıp iltihaplanmadığına bağlı olacaktır. Örneğin, eğer kanayan noktayı kaşırsanız, enfekte olabilir, bu da daha da kötüleştirir. İstatistikler mevcut olmamasına rağmen, kulak arkasındaki kistlerin oldukça yaygın olduğunu bilinmektedir. Aşağıda listelenen kulağın arkasındaki bir kist semptomları size böyle bir kütlenin nasıl bir şey olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir:

• Küçük yumuşak topaklar
• Sivilce benzeri yumru
• Ağrı
• İltihaplanmış kist ateş veya titremeye neden olur

Kulak arkasındaki ağrısız şişlik nedenleri:

• Sebasöz kistler: Bunlar, yağ üretmekten sorumlu yağ bezin çevresinde gelişen kanserli olmayan topaklardır.
• Lipom: Cildin tabakaları arasında gelişebilen yağlı yumru. Zararsız olmamasına rağmen, çok büyüyebilir.
• Benign tümörler: Bunlar tükrük bezi dokularından kulakların arkasına gelişen yumuşak, hareketli topaklardır. Ağrısız olmasına rağmen, kolesteatom adı verilen ve yakınındaki dokuları yok eden ve işitme kaybına, kulaktaki drenaja ve baş dönmesine neden olan bir formu vardır.
• Malign kanserler: Cilt kanserlerine çok benzer şekilde, bu topaklar kulak arkasında büyüyebilir. Ağrısız olabilirler, ancak zamanla büyürler ve tabii ki tıbbi yardıma ihtiyaçları vardır.

Kulak arkasındaki ağrılı şişlik nedenleri:

• Apse: Bunlar doku veya hücreler enfekte olduklarında gelişen topaklardır. Vücutlarımız, etkilenen bölgeye beyaz kan hücreleri göndererek enfeksiyona tepki verirler. Sonuç olarak, iltihabın topak şeklinde gelişmeye başlar. Abseler dokunulduğunda sıcak ve acı vericidir.
• Seboreik dermatit: Bu, ölü cilt hücreleri veya kuru ciltler biriktiğinde ve iltihaplanma ve kızarıklık ile birleştirildiğinde gerçekleşir. Stres, yorgunluk, maya enfeksiyonları ve nörolojik koşullar dermatite neden olabilir.
• Mastoidit: Mastoid kemik kulağın arkasında bulunur ve enfekte olabilir. Kulak arkasında şişme ve topaklar oluşmasına neden olabilir. Ateş, baş ağrısı ve işitme kaybı belirtilerden bazılarıdır.
• Şişmiş lenf nodları: Lenf düğümleri şiştiğinde, kulaklar arkasında yumuşak ve ağrılı küçük şişlikler oluşturabilirler. Çoğu zaman, strep boğaz, viral sinüzit, bakteriyel sinüzit veya hatta soğuk algınlığı gibi diğer sağlık sorunları ile ilişkilendirilir.
• Akne: Kulak arkası da dahil olmak üzere derinin yüzeyindeki sivilceler. Hormonal değişiklikler ve stafilokok enfeksiyonlarının veya stresin yüksek düzeylerde olması nedeni olabilir. Ayrıca, bazı insanlar genetik olarak sivilce eğilimlidir.
• Orta kulak iltihabı: Bu bir kulak enfeksiyonu için resmi bir terimdir. Kulak iltihabı, kulak arkasında şişme ile sonuçlanabilir.

Ayrıca Detaylı Bilgi İçin Arayınız

GSM: +90 67 68

E-Mail: [email&#;protected]

Leave a reply

Boyunda Şişlik Neden Olur?

Neredeyse her birey hayatının belirli bir döneminde boynunda bir şişlik fark etmiştir. Bunların bir kısmı çok sıradan hastalıkların bir göstergesi olabilir iken, bazıları ise çok önemli ve üzerinde hemen yoğunlaşılması gereken bir rahatsızlığın belirtisi olabilir.

boyunda-sislik

Değişik yaş gruplarında boyun bölgesinde şişlik yapan ya da diğer bir deyişle kitleye yol açan hastalıkların oransal olarak dağılımında farklılıklar görülür.

boyunda-sislik

Çocukluk Çağında Boyunda Şişlik

Çocuk KBB çağında boyun şişliklerine çok sık rastlanır. Bu şişlikler boyunda orta hatta ya da yanlarda, alt çene kemiğinin hemen altında, kulağın önünde ya da arkasında, bir ya da birden fazla sayıda olabilir. Çocukluk çağında görülen şişliklerin en sık nedeni inflamasyon yani iltihaplanma ile giden başta üst solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere bağışıklık sistemi ya da üst solunum ve sindirim sistemi ile ilişkili değişik hastalıktır.

Çocukluk çağında, anne karnında gelişimin belirli bir aşamasında bazı dokuların gelişmesinin duraklaması ya da yanlış şekilde gelişmesi sonucu oluşan hastalıklar da boyunda şişlikler ya da kitle ile kendisini belli edebilir. Bu tür gelişimsel problemler sadece çocukluk çağında görülmemekle birlikte, en sık görüldüğü yaş grubu çocukluk çağıdır. Gelişimsel patolojiler, boyut olarak milimetrik bir kitleden nerede ise tüm boyunu kaplayacak kadar büyük düzeye ulaşabilir. En sık görülen gelişimsel patolojiler arasında tiroid bezi gelişimi ile ilişkili tiroglossal kanal kisti, baş boyun ve göğüs bölgesi yapılarının gelişimi ile ilişkili brankial anormallikler, bağışıklık sistemi ve akkan yapıları ile ilişkili lenfanjiyomlar gibi çok değişik örnekler sayılabilir.

Genç Erişkinlerde Boyunda Şişlik

Genç erişkin çağda en sık görülen boyun kitleleri de aynen çocukluk çağında olduğu gibi enfeksiyonlara bağlı bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenf nodu adı verilen yapıların büyümesinden (bu duruma lenfadenopati ya da lenfadenit adı verilir) kaynaklanır. Lenfadenopati, aynada bireyin kendisinin ya da bir yakınının fark ettiği bir boyun şişliği şeklinde, veya yutkunurken ağrı, el ile dokunulduğunda acıma, bulunduğu bölgede kızarıklık ve ısı artışı, lenf nodunun üzerindeki cilde akıntı olması ya da genel olarak bireyin vücut ısısının artması ve halsizlik gibi şikayetlere yol açabilir. Lenf nodu büyümesi günlük hayatta sık karşılaşılan bir viral enfeksiyona ikincil olabileceği gibi, daha ciddi örneğin tüberküloz gibi vücudun diğer bölgelerini de etkileyen daha özgün bir enfeksiyonun ilk belirtilerinden de olabilir.

Yaşlı Erişkinlerde Boyunda Şişlik

İleri yaşlardaki erişkinlerde yine iyi huylu şişlikler kötü huylu olanlara göre çok daha sık olarak görülür, ancak oransal olarak kötü huylu nedenlere bağlı boyun şişlikleri diğer yaş gruplarından fazladır. Ağız çevresinde yerleşmiş tükürük bezlerine ait patolojiler (taş, tükürük bezinin büyümesi, tükürük bezi dokusundan kaynaklanan iyi ya da kötü huylu tümöral hastalıklar gibi) de baş ve boyun bölgesinde şişlikler ortaya çıkabilir.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır? Tanı Nasıl Koyulur?

Baş ve boyun bölgesinde şişlik fark eden her yaşta birey öncelikle bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları – Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı’na başvurmalıdır.  Kulak Burun Boğaz Uzmanı yapacağı kapsamlı kulak, burun, boğaz ve tam bir baş boyun muayenesinin ardından (bu muayene hastanın gereksinimleri doğrultusunda genellikle geniz, yutak, gırtlak ve yemek borusu girişinin endoskopik olarak muayenesini de kapsar) gerekli bilgileri hastaya verecektir.

Enfeksiyöz, inflamatuar bir rahatsızlık düşünülen hastaların ilaç tedavisine başlanması ve takibe alınması yeterli olabilir. Bazı hastalarda herhangi bir tedaviye başlanmadan önce ayırıcı tanı yapılması, patolojinin nesnel olarak daha iyi ortaya koyulması gibi nedenlerle değişik radyolojik incelemeler (ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi) gerekli olabilir. Bazı hastalar için nükleer tıp yöntemleri (sintigrafi gibi) ya da dokunun patolojik incelemesi için örnek alınması (ince iğne aspirasyon biyopsisi ya da dokudan doğrudan parça alınarak) gerekebilir.

Boyun Kitlelerin Tedavisinde Cerrahinin Yeri Nedir? Ne Zaman Ameliyata İhtiyaç Duyulur?

Yukarıda da arz ettiğim üzere, baş boyun kitlelerinin çok büyük bir çoğunluğu enfeksiyonlara ya da diğer iltihaplanma durumlarına ikincil olarak oluşur. Bu tür kitlelerin medikal yani ilaçlar kullanılarak tedavisi genellikle çok başarılıdır. Doğru ilaçların uygun süre ve dozda kullanılması bir gerekliliktir. Ancak, ilaç tedavisinden fayda görmeyen enfeksiyöz – inflamatuar hastalıklar ile baş boyun bölgesinde yer alan yapıların iyi ya da kötü tümöral hastalıkları gibi birincil tedavisi cerrahi olan durumlarda cerrahi tedavi çok başarılı olarak uygulanabilen bir seçenektir. Cerrahi tedavi sayesinde çıkarılan örnekler patolojik olarak da incelenebilir ve hastanın ihtiyaç duyabileceği diğer tedavi yöntemlerinin (radyoterapi ya da kemoterapi gibi) planlaması yapılabilir.

Kısaca…

  • Baş ve boyun bölgesine ait şişlikler her yaş grubunda görülebilir.
  • En sık boyun şişliği nedeni lenfadenopati ya da lenfadenit ‘tir.
  • Hastaların bir Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı tarafından detaylı olarak değerlendirmesi uygun olacaktır.
  • Tedavi yöntemleri olarak genellikle ilaç tedavileri, gereken hastalarda ise cerrahi tedaviler kullanılmaktadır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bogazimizi-nasil-koruruz

Boğazımızı Nasıl Koruruz?

Boğazımızı Nasıl Koruruz? – Bu bölüm küçük hanımefendi ve beyefendiler için yazılmıştır  

Detaylı Bilgi

cocukta-isitme-azligi

Çocukta İşitme Azlığı

İşitme duyusu, bireyin çevresi ile etkileşimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple, işitme kayıpları bireylerin yaşam kalitesini önemli derece olumsuz olarak etkiler. Çocuklarda görülen işitme kayıpları

Detaylı Bilgi

cocuk-kulak-hastaliklari-ve-geniz-eti

Çocuk Kulak Hastalıkları Ve Geniz Eti

Çocuk kulak hastalıkları Tekrarlayan orta kulak iltihabı Otitis media

Detaylı Bilgi

Boyun ve kulaklara dikkat! Şişlik varsa hemen doktora başvurun: Kanserin yaygın belirtisi

Vücutta yer alan &#;i&#;likler s&#;kl&#;kla ya&#;anan sa&#;l&#;k problemleri aras&#;nda bulunmaktad&#;r. Boyun ve kulakta ortaya ç&#;kan &#;i&#;likler de özellikle k&#;&#; aylar&#;nda artan enfeksiyonlar nedeniyle s&#;k s&#;k görülmektedir. Ancak bu &#;i&#;liklerin göz ard&#; edilip doktora gösterilmemesi riskli durumlara neden olabilmektedir.

KANSER BEL&#;RT&#;S&#; OLAB&#;L&#;R

Boyundaki &#;i&#;likler üst yutak kanserinin lenf dü&#;ümlerine yay&#;lmas&#;na neden olabilir. Bu topaklar genellikle a&#;r&#;l&#; olmaz, ancak göz ard&#; edilmemelidir. Bu kanserin di&#;er belirtileri aras&#;nda, i&#;itme s&#;k&#;nt&#;s&#;, burun t&#;kan&#;kl&#;klar&#;, burun kanamas&#; ve bulan&#;k görme gibi sorunlar vard&#;r. Kulaklar&#;n arkas&#;ndaki topaklar, cilt kanseri gibi baz&#; kanser türlerine de e&#;lik edebilir. &#;yi huylu tümörlere de neden olabilir.

Ekran görüntüsü

LENF BEZLER&#;N&#;N &#;&#;&#;T&#;&#;&#;N&#; FARK EDERSEN&#;Z DOKTORA BA&#;VURUN

Lenf bozukluklar&#;nda lenf dü&#;ümleri büyür ve &#;i&#;er. Bu t&#;bbi durum “lenfadenopati” olarak bilinir. Lenfatik sistemimiz lenf damarlar&#;ndan olu&#;ur ve lenf dü&#;ümlerinde bulunan yüzlerce bakteriyi yakalay&#;p yok eder. Lenfadenopati, boyun, kulak çevresindeki alan ve kollar&#;n alt&#;nda olmak üzere vücudun farkl&#; bölgelerindeki lenf dü&#;ümlerinin geni&#;lemesine neden olabilir. Lenf bezlerinin herhangi birinin geni&#;ledi&#;ini ve &#;i&#;ti&#;ini fark ettiyseniz, doktora ba&#;vurman&#;z gerekir.

Ekran görüntüsü

D&#;&#;ER BEL&#;RT&#;LERE D&#;KKAT

Boynunda, kollar&#;n alt&#;nda veya kas&#;kta geni&#;lemi&#; lenf dü&#;ümleri, beyaz kan hücrelerinde ba&#;layan ve bir kanser türü olan Hodgkin Lenfoma’n&#;n yayg&#;n monash.pw hastal&#;&#;&#;n di&#;er semptomlar&#; aras&#;nda gece terlemeleri, kilo kayb&#;, ate&#; ve kal&#;c&#; öksürük de vard&#;r.

Ekran görüntüsü

ENFEKS&#;YON KAYNAKLI OLAB&#;L&#;R

Virüslü ve bakteriyel enfeksiyonlar da s&#;kl&#;kla boyun ve kulaklar&#;n etraf&#;nda &#;i&#;lik ve topaklar olu&#;turur. Kulaklar&#;n arkas&#;nda topaklar olu&#;turan en yayg&#;n enfeksiyonlar aras&#;nda mononükleoz, strep bo&#;az, suçiçe&#;i ve k&#;zam&#;k bulunur. Meydana gelen &#;i&#;liklerin ya&#; kistlerinden kaynaklan&#;p kaynaklanmad&#;&#;&#;n&#; kontrol edin.

Ekran görüntüsü

Bu kistler cildimizi ve saç&#;m&#;z&#; ya&#; ile kaplayan ya&#; bezelerini de olu&#;turur. Doktorlar genellikle görsel muayene s&#;ras&#;nda kistleri te&#;his eder, ancak baz&#; durumlarda ek testlere ihtiyaç duyulabilir. Boyun ve kulakta olu&#;an topaklar göz ard&#; edilmemelidir. Topaklar&#;n&#;z&#;n tedavi gerektirip gerektirmedi&#;ini doktorunuza dan&#;&#;&#;p ö&#;renmelisiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır