ramazanda nefes kokusu / Ramazanda Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebilirsiniz? - Medicana Sağlık Grubu

Ramazanda Nefes Kokusu

ramazanda nefes kokusu

Ramazan&#x;da ağız kokusunu gidermenin yolları

Oruç tutarken uzun süren açlık saatleri, dikkat edilmediği takdirde pek çok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Ramazan’da oruç tutan pek çok kişi ağız kokusundan çekinir. Ramazan’da özellikle iş hayatı ve sosyal hayatta çevresine karşı mahcubiyet hissetmeleri nedeniyle zorunlu olmadıkça ağız kokusu yüzünden konuşmaktan bile kaçınabilir. Pek çok kişi bir şey yemediğini düşünüp ağız bakımını yapmaz.

İftar ve sahur arasında bol su tüketin

Ramazan’da ağız sağlığı, oruç nedeniyle uzun açlık ve susuzluk süreleri göz önüne alındığında ayrı bir önem taşır ve çok daha özel bakım gerektirir. Yeterli süre diş fırçalama ve diş ipi kullanım alışkanlığı yoksa sorun daha da büyüyebilir. Bu hem sağlık açısından tehlikeye yol açar hem de ağız kokusunun artmasına neden olur. Ramazan’da iftar ile sahur arasında yeterli su tüketimi son derece önemli. Lifli gıdalar da dişler üzerinde ve ağız dokularında temizliğe katkı sağlar. Örneğin; elma, armut gibi katı meyvelerin ısırılarak yenilmesi diş sağlığı açısından da faydalı. Ramazan’da ağız kokusuyla ilgili uyarılar ve öneriler…


Dişlerinizi birkaç saniye değil, 2 dakika fırçalayın

Ramazan’da iftar ile sahur arasındaki zamanda şekerli gıdalar tüketmek en çok yapılan hatalardan biri. Bu sürede dişlerin mutlaka fırçalanması, sadece fırçalama ile yetinmeyip diş ipi kullanılması hatta yanakların içinin de yumuşak dokunuşlarla fırça ile temizlenmesi son derece önemli. Hatta oruç esnasında, diş macunu kullanmadan sadece su ile fırçalama yapılması ve suyun yutulmaması halinde diş fırçalamak orucu bozmaz. Diş fırçalamanın birkaç saniye içerisinde sonlandırılması ağız içinin yeterli hijyenin sağlanamamasına neden olur. Dişlerin iftar ve sahurda en az 2 dakika özenle fırçalanması, fırçalama esnasında diş etine masaj yapılarak yuvarlak hareketler uygulanması gerekir. Sadece fırçalamak, ağız hijyeninin yarısı anlamına gelir.

Yanak içlerini de fırçalayın

Özellikle oruç sırasında dil üzerinde pas oluşurken, dilin pütürlü yapısı bakterinin tutunmasına neden olur. Bunların da fırça ya da özel dil temizleme aparatlarıyla uzaklaştırılması şart. Diş ipi olmadan dişlerin ara yüzeylerini başka türlü temizlemek mümkün değil. Ara yüzlere yapışan yumuşak gıdaların temizlenmemesi halinde hem çürük oluşur hem de ağız kokusu sorunu ile karşılaşılır. Yanakların içinin temizliği de ihmal edilmemeli, yumuşak dokunuşlarla zedelemeden yanakların içi fırça yardımı ile temizlenmelidir. Fırçalama ve diş ipi kullanımı sonrası kullanılacak ağız gargaralarının içindeki antiseptik ve flor da ağız sağlığının korunması açısından önemli.

Ağzınızdan mı nefes alıyorsanız&#x;

Ramazan’da artan ağız kokusunun sebeplerinin başında, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gelir. Gece ağzınızdan nefes alırsanız; yani burun tıkalı olduğundan ağızdan nefes alır ve ağzınız açık uyursanız; bu durum kuruluğa yol açar ve bakteri oluşumu ile kokuyu beraberinde getirir. Yetersiz ağız temizliği ile baharatlı, sarımsaklı ve soğanlı yiyecek tüketimleriyle de katlanır. Ramazan’da tükürüğün azalması, sigara tüketimi, mide problemleri ve geniz akıntısı gibi diğer faktörler de ağız kokusunun sebepleri arasındadır.

İyi bir sindirim ağız kokusunu önler

Öncelikle iftar ve sahur arası vakitte alınan su miktarı, en az bardak olmalıdır. Bu, tükürük kalitesi için çok önemli. Sarımsak, soğan ve fermente peynir gibi yiyeceklerin kokusu da bir miktar maydanoz çiğnenerek giderilebilir. Hızlı yemek yememek, lokmaları yavaş ve iyi çiğneyerek yemek de sindirime yardımcı olur ve mide az yorulurken, gazı engellenir.

Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir?

Doğal bitkiler de Ramazan’da ağız kokusunun giderilmesinde önemli yer tutar. Limonlu ılık su, ağız içini ve boğazı temizlemek için yararlı. Ramazan’da tüketimi artan tatlılarla birlikte bir miktar tarçın yenilebilir. Tarçın, ağızda kalan gıdalarla üremeye başlayan bakteri gelişimini engelleyen bakteriostatik özelliği ile ağız kokusunu önlemede yardımcıdır. 1 litre su ile 1 yemek kaşığı tarçın kaynatılarak hazırlanan gargara da yapılabilir. Nane çayının yanı sıra, anason da Ramazan’da ağız kokusuna karşı faydalı. Anason, ağızdaki bakterilerin üremesini önler. Çay olarak içilebilirken çekirdeği de çiğnenebilir. Ramazan’da ağız kokusundan kurtulmanın bir diğer yolu ise antibakteriyel özelliğe sahip kekik ve biberiyeden geçer. Kurutulmuş çiçekleri su ile kaynatılarak elde edilen enfüzyonla gargara hazırlanabilir. Zencefil de ağız kokusunu önlemede önemlidir ve çayı içilebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Ramazanda ağız kokusundan kurtulmanın 10 yolu

Sağlık

 Son Güncelleme:

Ramazanda ağız kokusundan kurtulmanın 10 yolu

Ramazan ayında açlık ve susuzluktan kaynaklı pek çok kişide ağız-nefes kokusu oluşur. Peki, ağız kokusu probleminden kurtulmak için ne yapmak gerekir?

Ağız kokusu toplumda sıkça görülen ve insanların sosyo-psikolojik durumunu ciddi ölçüde etkileyen bir rahatsızlıktır. Altında pek çok sebep yatmakla beraber şeker hastalığı, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer yetmezlikleri, diş ve dişeti rahatsızlıkları, açlık başlıca etkenlerdir. Özellikle Ramazan ayında açlık ve susuzluk nedeniyle ağız kokusu problemi sıklıkla yaşanıyor.

Açlık Kokuyu Tetikliyor!

Özellikle ramazan ayında pek çok kişi açlık ve susuzluğa bağlı olarak ağız ve nefes kokusu, ağızda kötü tat sıkıntısı çekmektedir. Bunun sebebi açlığa bağlı vücutta oluşan biyokimyasal tepkimelerin yan ürünleri, iyi temizlenemeyen diş ve ağız yüzeylerinde biriken bakteriler, susuzluğa bağlı ağız kuruluğudur.

İftar ve Sahur Arası Bol Su İçin

Normal tükürük salgısı ağız ve diş dokusunu hem yıkama görevi görür hem de koruyucu rol oynar. Azalması ile beraber bireylerde ağız enfeksiyonuna yatkınlık ve koku ortaya çıkar. Dolayısıyla oruç dışı saatlerde bol miktarda su ve sıvı tüketilmeli.

Ramazanda artan şeker tüketimi sebebiyle daha çok ağız içinde bakteri ürer. İşte bu nedenlerden dolayı ağız bakımına ekstra dikkat edilerek dişlerin yanı sıra dilin sırtı ve arkası, yanağın iç yüzeyleri temizlenmeli, fırçanın yanında diş ipi ve ara yüz fırçaları ile temizlik desteklenmeli. Tüm bunlara ek olarak antiseptik solüsyonlar da önerilir.

AĞIZ KOKUSUNDAN KURTULMANIN 10 YOLU

Ramazanda ağız kokusundan kurtulmanın 10 yolu
  • Yumuşak diş fırçası yerine orta diş fırçası kullanılmalıdır.
  • Bakteri plakları ve yiyecek artıklarını temizlemek için dişler günde iki defa fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır.
  • Ağız kokusuna neden olan dildeki tabakalaşmayı önlemek için dil fırçalamak alışkanlık haline getirilmelidir.
  • Piyasadaki ağız kokusu giderici gargaraların alkolsüz olanları tercih edilmelidir.
  • Çinkolu sakızlar ve çinkolu diş macunları tercih edilmelidir.
  • Diş ve diş eti hastalıkları, ağız muayenesi ve bakımı için diş hekimi düzenli olarak ziyaret edilmelidir.
  • Ağızdaki tüm diş çürükleri, kırık dolgular veya kron-köprüler tedavi ettirilmelidir.
  • Protez, dolgu, diş köprülerinin aralarına kaçan ve orada kalan yiyecekler kötü kokuya sebep olacağından, bu protezler çıkarılarak temizlenmelidir.
  • Ağız kokusuna neden olan ağız kuruluğunu önlemek için bol bol su içilmelidir.
  • Mümkün olduğunca maydanoz, kahve tanesi, limon kabuğu gibi kokuyu önleyici yiyecekler tüketilmeli; pastırma, sucuk gibi baharatlı yiyeceklerin hemen ardından dişler fırçalanmalıdır.

[fotogaleri=]

False

Ramazanda Ağız Kokusunu Nasıl &#;nleyebilirsiniz?

Öncelikle ağız kokusuna sebep olan başlıca etkenler;

Ramazan Ayında Ağız Kokusunu Önlemek için Nelere Dikkat etmeliyiz?

Ağızda var olan çürükler ve dişeti hastalıkları için Ramazan başlamadan önce diş hekiminize uğramanız en önemli ve etkili tedbirlerin başında yer alıyor. Ramazan ayı boyunca işlenmiş gıdalardan, aşırı şekerli ve baharatlı gıdalardan uzakta durmak önemlidir. Bu gıdaların vücuttan uzaklaşmaları ter ve nefes yolu ağırlıklı olduğu için ağız kokusu ve ter kokusunun temelini oluştururlar. Sahurda midemizi rahatsız edecek ağır gıdalar yerine lif içeriği ağırlıklı gıdalar tüketilmelidir.

Kafein içerikli içecekler ağız kuruluğuna neden olma özellikleriyle bilinirler. Aşırı çay, kahve ve kola gibi kafein oranı yüksek olan içecekler  iftar ve sahurda aşırı tüketilmemelidir. 

Ramazan ayındaki uzun süreli açlık döneminde tükürük akışının  azalmasına bağlı olarak çürük oluşma oranında büyük bir artış meydana gelmektedir. Bundan dolayı iftardan ve sahurdan sonra dişler mutlaka, sürekli ve dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işleminden sonra diş ipi yardımıyla fırçanın ulaşamadığı diş aralarında kalmış olan ve kokuya sebep olabilecek gıda artıkları da uzaklaştırılmalıdır. Devamında hazır ağız çalkalama suları veya tuzlu su ile yapılan gargara işlemi çürüklere karşı koruma kalkanı oluşturacaktır. 

Ağız Kokusunun Nedenleri; 

Ağız kokusunun en önemli sebeplerinden biride, büyük ölçüde dilin arka kısmında yer alan bakteriler  ve yanak iç yüzünde kalan gıda artıklarıdır. Bu sebeple bu bölgeler özel dil temizleme fırçaları ve aparatlarıyla özenli bir şekilde temizlenmelidir.

Ağız Kokusu Nedir? Nasıl Giderilir?

Kokunun kaynağı %90 oranında ağız ve diş bölgesi kaynaklı olsa da üst solunum yollarından (%8) veya diğer etkenlerden (%2) yani mide bağırsak sisteminden, hastalıktan, ilaçlardan veya tüketilen gıdalardan da kaynaklanabilir.

Ağız kokusu ramazan dönemine has değil de genel olarak mevcutsa durum daha bir ciddiyet kazanır. Yani akciğer, mide ve bağırsak kaynaklı olabilir.

Örnek vermek gerekirse, aseton kokusuna benzer bir koku aklımıza şeker hastalığını getirebilirken, hafif tatlımsı veya küf kokusu da karaciğer problemlerinden kaynaklanır. Çürümüş yumurta kokusu ise siroz hastalığının belirtisi olabilir.

Bu dönemde sigara veya koku salan soğan sarımsak gibi sülfürik bileşikli gıdalara dikkat edilmelidir. Örneğin sarımsak içerisindeki allil metil sülfit” mideden kana karışır ve dolaşım sisteminize girer. Yani vücudumuzdaki kanımız sülfür kokmaya başlar ve terlediğimiz anda veya nefes alıp verirken kandaki sıvı bezlerinden çıkarken sarımsak kokusu yani kükürtlü koku da açığa çıkar. Atılma süresi ise tüketim ve karaciğer – böbrek sağlınıza bağlıdır.

Ramazanda oluşan ağız kokusunu gidermek için ne yapabiliriz?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası