organlarımız resimli / Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü

Organlarımız Resimli

organlarımız resimli

İç Organlar Nelerdir? Vücudumuzdaki İç Organlarımız İsimleri, Yerleri, İşlevleri ve Görevleri

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

İnsan vücudunda iç ve dış olmak üzere pek çok organ bulunuyor. Her organın yeri ve görevleri birbirinden farklılık gösteriyor. İnsan iç organları genellikle hayati öneme sahip olarak biliniyor. Yine de insan vücudunun çalışma sistemine akıl erdirmek mümkün olmuyor. Büyük hayati organ parçaları kaybedilse bile hayatta kalınabiliyor. Bazı insanlar beyinlerinin yarısı ile nispeten normal olan hayatlar sürdürebiliyor. Peki, İç Organlar Nelerdir? Vücudumuzdaki İç Organlarımız İsimleri, Yerleri ve Görevleri ile ilgili detaylar yazımızda.

İç Organlar Nelerdir? Vücudumuzdaki İç Organlarımız İsimleri, Yerleri, İşlevleri ve Görevleri

İnsan vücudunun çalışma sistemi, organlar ve organların görevleri sıklıkla merak ediliyor. İnsan organları, hayatta kalmak ve gelecek nesilleri devam ettirebilmek için bulunuyor. İki ya da daha fazla organ, birlikte çalıştığında vücut sisteminin bir parçası olurlar. İç organlarımız hakkında bilmeniz gereken detayları sizin için derledik. Konu ile ilgili bilgiler yazımızın devamında sizinle.

İç Organlar Nelerdir?

İnsan vücudunda yer alan iç organların, bağlı olduğu sistemler bulunuyor. Bu sistemler:

  • Dolaşım sistemi
  • Sinir sistemi
  • Hareket sistemi
  • Solunum sistemi
  • Boşaltım sistem

olarak biliniyor. Her sistem kendi içerisinde bir bütün olarak bulunuyor ve sürekli etkileşim halinde kalıyorlar. Vücut içerisinde yer alan iç organlar ise şu şekildedir:

  • Akciğer
  • Karaciğer
  • Soluk Borusu
  • Kalp
  • Mide
  • Böbrek
  • Bağırsak
  • Pankreas
  • Dalak
  • Apandisit
  • Safra Kesesi
  • Beyin

İç Organların Yeri ve Görevleri Nelerdir?

Her iç organ farklı yerde bulunuyor ve çeşitli görevlere sahip oluyor. İşte iç organların yeri ve görevleri:

  • Akciğer: Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanında yer alıyor. İki ayrı parçadan meydana gelen akciğer, solunum görevini üstleniyor.
  • Karaciğer: Diyaframın sağ alt tarafında yer alan ve yaklaşık 2 kg ağırlığında olan bir organdır. Koyu kırmızı renkte olan karaciğer, protein depolama ve üretme görevini görüyor. Aynı zamanda vücuttaki toksik ve zararı maddelerin nötralize edilmesine de yardımcı oluyor. Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri de hazırlıyor. Hormonların görevleri üzerinde de etkili oluyor.
  • Soluk Borusu: Vücutta solunum sistemine destek olan soluk borusu, adından da belli olacağı üzere boru şeklindedir. Boğazda yer alan organ, havayı ciğerlere iletme görevinde bulunuyor.
  • Kalp: Göğüs boşluğunun içerisinde, iki akciğer arasında yer alan kalp, vücudun en önemli organlarından birisidir. Kas yapısında bir organ olan kalp, vücuda kan pompalanmasını sağlıyor.
  • Mide: Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin arasında diyaframın altında yer alıyor. Kendisine ulaşan yemeklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalanmasını sağlıyor. Aynı zamanda yiyecekleri ezmek, büzmek, asit yardımı ile emilim sağlıyor.
  • Böbrek: Fasulye şeklinde, vücutta iki tane olan bir organdır. Vücut içerisinde boşaltım görevini görüyor.
  • Bağırsak: Vücudun alt tarafında, karın boşluğunda bulunuyor. Kalın bağırsak ve ince bağırsak olmak üzere ikiye ayrılıyor. Kalın bağırsak ve ince bağırsak, anüs arasında yer alıyor. Kalın bağırsağa aynı zamanda kolon olarak da biliniyor.
  • Pankreas: Karın boşluğunun üst bölümünde, bel omurlarının ise ön kısmında yer alıyor. Salgıları ile sindirim fonksiyonuna yardımcı oluyor.
  • Dalak: Karın boşluğunun solunda, midenin arka kısmında yer alıyor. Eskimiş kan hücrelerini yok etmek ile görevli olarak biliniyor. Çoğunlukla yaralanma sonucu vücuttan çıkarılıyor.
  • Apandisit: Kalın bağırsağın bir çıkıntısı olarak bilinen körbağırsağın alt bölümünde yer alıyor.
  • Safra Kesesi: Karaciğerin alt kısmında yer alıyor. Karaciğerin salgıladığı safranın, toplandığı torba şeklindeki bir iç organ olarak biliniyor.
  • Beyin: Beyin, insan vücudundaki sinir sisteminin merkezi olarak biliniyor. Kafatasının içerisinde yer alan beynin görevleri; kasları kontrol etmek, konuşmayı sağlamak, hafızayı depolamak, düşünce ve duyguyu oluşturmak, koordinasyonu sağlamak, vücutta üretilen verileri anlamaktır.

ARKADAŞINA GÖNDER

İç Organlar Nelerdir? Vücudumuzdaki İç Organlarımız İsimleri, Yerleri, İşlevleri ve Görevleri

SON DAKİKA

Bugün sizlere harika bir Montessori aktivitem var: İnsan vücudunu, iç organlarımızı, organların görevlerini ve bağlı oldukları sistemleri hem Türkçe, hem İngilizce olarak eğlenceli bir etkinlikle çocuklarımıza tanıtıyoruz.

Çocuklar insan bedeni hakkında doğal olarak ilgilidir. Bedenlerinin nasıl çalıştığını bilmek ister, organlara ait sorular sorarlar. Bu oyun, çocuğunuzun ikinci sınıf hayat bilgisi dersi müfredatında yer alan ve sonraki senelerde detaylı olarak işlenecek olan &#;İç Organlarımız&#; konusunu daha iyi anlamasına ve bu konuda severek pratik yapmasına yardımcı olacak. Organlarımız konusu ilk olarak ikinci sınıfta işlenmesine rağmen, aşağıdaki etkinlik oyun şeklinde olduğu için, ana sınıfı ve ilkokul seviyesindeki tüm çocuklar için uygulanabilecek bir Montessori etkinliği olabilir.

Bu aktivitede kullandığım organ isimleri, sistem isimleri ve görevlerini hem Türkçe, hem İngilizce verdim. Böylece İngilizce öğrenmeye çalışıyorsanız, dil öğrenme anlamında da faydalı bir aktivite olabilir.

Etkinliğe başlamadan önce çocuğunuza vücudumuz ve iç organlarımız hakkında kısa bir bilgilendirme yaparsanız daha ilginç ve akılda kalıcı olur. Bu sayfanın altında, küçük çocuklara uygun olacak şekilde basit bir anlatımla organlarımızı, görevlerini ve bağlı oldukları sistemleri anlattım. Çocukların aklının karışmaması için  sadece en önemli 12 iç organı ele aldım. Elbette organlar hakkında konuşurken başka organlarımız da olduğunu belirtebilirsiniz.

İhtiyacınız Olacak Materyaller

  • 8 adet boş kağıt (Print almak için kullanılacak)
  • Printer
  • Bant
  • Saat

Hazırlık

  1. Boş insan vücudu resmini 3 sayfada yer alacak şekilde ayırdım (Resim1, Resim 2, Resim 3). Böylece daha büyük bir resimle pratik yapma şansınız olacak. Aşağıda Resim1, Resim 2 ve Resim 3&#;e tıklayın ve büyük versiyonunu ekranda görün. Büyük resmin üzerinde sağ tuş yaparak, bilgisayarınızda, masaüstünüze &#;Farklı Kaydet&#; yapın. Üç resmin de çıktısını alın.
  2. Makasla işaretli yerlerden vücudu kesin ve bantla yapıştırarak büyük insan vücudunu oluşturun.
  3. Organların bulunduğu sayfaların (Resim 4, Resim 5) çıktısını alın.
  4. Makasla işaretli yerlerden keserek organları birbirinden ayırın. Daha sonra kenarlardaki beyaz kısımları tamamen keserek organları düzeltin. Bu kısımda ince bir makas çalışması gerekeceği için, çocuğunuz ufaksa kesmesine siz yardım edebilirsiniz.
  5. Organları yerleştirilmiş vücudun (Resim 6)  çıktısını alın. Organların yerleşiminin nasıl olduğunu hatırlatan bu sayfayı ters çevirerek kenara koyun.
  6. Organların ait oldukları sistemleri gösteren boş şemanın (Resim 7) çıktısını alın.
  7. Organların ait oldukları sistemleri içeren şemanın (Resim 8) çıktısını alın. Organların doğru yerleşimlerinin nasıl olduğunu hatırlatan bu sayfayı ters çevirerek kenara koyun.

Oyun 1

  1. Boş insan vücudunu yere yayın ya da bantla duvara yapıştırın.
  2. Kesilmiş organları karışık bir şekilde yere dizin ve çocuğunuzdan vücuttaki doğru yerlere yerleştirmesini isteyin.
  3. Eğer duvarda oynuyorsanız, çocuğunuz organları bantla vücudun üzerine yapıştırabilir. Yerde oynuyorsanız, organları tutkalla vücuda yapıştırabilirsiniz. Ya da birden fazla kere oynamak istiyorsanız, organları yapıştırmadan da yerlerine yerleştirebilirsiniz.
  4. Çocuğunuz organları yerleştirmeyi tamamlayınca, Resim 6&#;ya bakarak organların doğru yerlere konulup konulmadığını kontrol edin.

Oyun 2

  1. Organları vücuda yerleştirme oyununu tamamladıktan sonra, organları karışık olarak dizin.
  2. Organların ait oldukları sistemleri içeren boş şemayı (Resim 7) çocuğunuza verin, organları ilgili sistemlerin altına koymasını isteyin.
  3. Çocuğunuz organları ilgili sistemlerin altına yerleştirmeyi tamamlayınca, Resim 8&#;e bakarak organların doğru yerlere konulup konulmadığını kontrol edin.

Oyun 3

  • Kalbin ne işe yaradığını konuşun. Çocuğunuzu kalp atışınızı duyacak şekilde göğsünüze yatırın. Önünüze bir saat alın. 1 dakika içinde kaç adet kalp atışı duyduğunuzu sayarak not alın.

Vücudumuz ve İç Organlarımız Hakkında Bilgiler

Bedenimizde iç organlar bulunur. Her bir organın çeşitli görevleri vardır.

Sinir Sistemi &#; Nervous System

Beyin (Brain)

TR: Beyin, vücudumuzun kontrol merkezidir ve omurganızın üst kısmındaki kafatasınızda oturur. Beynimiz bir bilgisayar gibi çalışır. Görme, duyma, tatma, koklama ve dokunma duyularından mesajları alır, vücudun diğer bölümlerine göndererek onların ne yapacağını söyler.
Eng: The brain is the control center for our body and it founded in your skull at the top of your spinal cord. Our brain is like a computer. It gets the messages from our senses &#; seeing, hearing, tasting, smelling, and touching, and sends messages to the other parts of the body telling them what to do.

Dolaşım Sistemi &#; Circulatory System

Kalp (Heart)

TR: Kalp kanı pompalayarak kanın vücutta dolaşmasını sağlar.
Eng: The heart pumps the blood, allowing the blood to circulate in the body.

Solunum Sistemi &#; Respiratory System

Akciğer (Lungs)

TR: Nefes alındığında vücudumuza oksijen girer. Akciğerler kana oksijen verip, kandaki karbondioksiti temizlenir.
Eng: When you breathe, oxygen enters our body. Lungs are responsible for getting oxygen into, and carbon dioxide out of, our blood.

Sindirim Sistemi &#; Digestive System

Mide (Stomach)

TR: Ağızda çiğnenen besinler mideye gelir. Mide, besinleri sindirerek vücuda yararlı hâle getirir.
Eng: Food that is chewed in the mouth comes to the stomach. The stomach helps the body by digesting the nutrients.

İnce bağırsak (Small Intestines)

TR: İnce bağırsak mideden gelen besinlerin yararlı kısımlarının kana karışmasını sağlar.
Eng: Small intestines helps the beneficial parts of the foods coming from the stomach to blood.

Kalın bağırsak (Large Intestines)

TR: Kalın bağırsak sindirilmeyen besinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
Eng: The large intestine ensures that undigested foods are removed from the body.

Karaciğer (Liver)

TR: Karaciğer, toksinleri kandan temizlemeye yardımcı olur ve yiyecekleri sindirmek için gerekli pek çok kimyasal üretir.
Eng: The liver helps to clean toxins out of the blood and also produces many of the chemicals needed to digest food.

Pankreas (Pancreas)

TR: Pankreas, sindirim enzimlerini ve kan şekerini düzenleyen insülün hormonunu salgılar.
Eng: The pancreas secretes the digestive enzymes and the insulin that regulates blood sugar.

Safra kesesi (Gallbladder)

TR: Safra kesesinin görevi, karaciğerin ürettiği safra sıvısını depolamaktır. Sindirim sırasında safra sıvısı mideye giderek sindirime yardım eder.
Eng: Gallbladder stores the bile fluid that the liver produces. During digestion, bile fluid helps digestion by going to the stomach.

Boşaltım Sistemi &#; Excretory System

Böbrekler (Kidneys)

TR: Böbreklerimiz kanı süzer. Kanımızda doğru miktarda tuz ve şekerin bulunmasını sağlar.
Eng: Our kidneys filter the blood. They are used to make sure that the right levels of salts and sugars are present in your blood.

Mesane (Bladder)

TR: Mesane, idrarı depolayarak, idrarın seyrek ve kontrollü olmasını sağlar.
Eng: The bladder stores urine, allowing urination to be infrequent and controlled.

Lenf Sistemi &#; Lymphatic System

Dalak (Spleen)

TR: Dalak kan hücrelerinin yapımına, alyuvar depolamaya ve bağışıklık sistemine yardım eder.
Eng: 
Spleen helps build blood cells, red cell storage and immune system.

Sağlıklı yaşamak için vücudumuza iyi bakmalı, organlarımızın sağlıklı olmasına dikkat etmeliyiz.

İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, iç organlarımız
İnsan vücudu, organlar, sistemler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası