teknoloji zararlari / Teknolojinin Zararları ve Yararları Nelerdir? | MentalUP

Teknoloji Zararlari

teknoloji zararlari

Dijital oyun, kumar, akıllı telefon ve sosyal medyanın aşırı kullanımı gibi nedenlerden ötürü ortaya çıkan uzun süreli ekran maruziyeti, davranışsal bağımlılıklara zemin hazırlıyor. Uzun süreli ekran maruziyetinin yalnızca psikolojik değil fizyolojik açıdan da olumsuz etkileri bulunuyor.

Ekran maruziyeti ve buna bağlı olarak hareketsiz kalmak, başta çocuk ve gençler olmak üzere her yaştan kişide çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasında etkili rol oynuyor.  Bilgisayar, internet, dijital oyunlar ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda kişinin, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğu olan teknoloji bağımlılığı; baş, boyun ve sırt ağrılarından karpal tünel sendromuna, uykusuzluktan obeziteye, görüş problemleri ve göz kuruluğundan hayati risk oluşturan akciğer embolisine kadar birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. 

PSİKOLOJİK ETKİLER

Teknoloji bağımlılığı nedeniyle sosyal yaşamdan ve sosyal yaşamın gerektirdiği gerçek ilişkilerden uzaklaşan birey, çeşitli psikolojik sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyor. Teknoloji bağımlığının risk faktörü olduğu psikolojik sorunlar arasında depresyon öncelikli olarak sayılabilir. Dijital oyun, kumar, akıllı telefon ve sosyal medyanın aşırı kullanımı gibi nedenlerden ötürü birey, depresyonun yanı sıra suçluluk duygusu ile de karşı karşıya kalabiliyor. Dış dünyadan ve çevresinden izole olan kişi, önceliklerini belirleyemeyerek planlarını sürekli erteliyor ve ailesi başta olmak üzere yakınlarından uzaklaşıyor. Uzun süre ekran karşısında kalmasından dolayı zaman kavramını yitirerek, sorumluluklarını aksatıyor. İşindeki veya okulundaki görevlerini yerine getirmeyi sürekli erteliyor veya aksatıyor. Anksiyete, korku gibi duygular yaşayan birey, ani duygu durum değişiklikleri ile karşı karşıya kalabiliyor. Yalnızlık hissi ile karşı karşıya kalan kişinin ailesinden ve sevdiklerinden uzaklaşması ve giderek yalnızlaşması içinden çıkılması zor bir kısır döngüyü de beraberinde getiriyor.

ÇAĞIMIZIN HASTALIĞI: OBEZİTE

Teknoloji bağımlılığının temel tanı kriterleri içinde bilgisayar, internet, dijital oyun, mobil cihazlar ve akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlarla ilgili aşırı zihinsel uğraş ve çekilme belirtileri (internete ulaşılamayan durumlarda disfori, anksiyete, irritabilite veya sıkılma hissinin olması) yer alıyor. İnternet bağımlılığı tanı kriterlerinde süre ile ilgili olarak ise günlük en az altı saat kullanım ile (iş/akademik amaçlı kullanım hariç) en az üç ay devam eden kullanım süresi tanımlanıyor. Gerçek sosyal yaşamdan kopup uzun süre ekran karşısında kalan kişilerde, özellikle de gençler ve çocuklarda, obezite kaçınılmaz hale geliyor. Obezite sonucu ortaya çıkan diyabet, kalp-damar hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi sorunlar sağlığı tehdit edici boyutlara ulaşıyor. Ekran başında tüketilen sağlıksız atıştırmalıklar, abur cuburlar, yüksek yağ ve şeker oranına sahip yiyecekler de obezite riskini artırıyor. Modern çağın en yaygın halk sağlığı sorunu haline gelen obezite ile mücadele ile teknoloji bağımlığının önüne geçilmesi arasında paralel bir ilişki bulunuyor. 

HAREKETSİZLİĞİN SONUCU: KAS VE İSKELET SİSTEMİ HASTALIKLARI

Ekran başında uzun saatler geçirmek boyun ve omuz bölgesindeki kaslarda ağrıya neden olmakla beraber omurga eğriliği, kamburluk gibi sorunlara sebebiyet veriyor. Bu durum özellikle de çocukları ve gelişme çağındaki gençleri olumsuz etkiliyor. Duruş ve oturuş bozukluğundan kaynaklanan kas gerilmeleri kas ve iskelet sistemi bozukluklarına yol açan uzun süre ekran karşısında kalma durumu, çocukların karın ve sırt kaslarında zayıflığa yol açıyor. Ayrıca özellikle son yıllarda akıllı telefon ve tablet kullanımının artmasıyla başparmak tendiniti daha sık görülüyor. Bu sorun karıncalanma ya da hissizlik ile belirti veriyor. Bunların yanı sıra el bileğindeki zorlamalara bağlı olarak gunyon kanal ve karpal tünel sendromu gibi zedelenme ve sinir sıkışmaları ortaya çıkıyor.  

GÖRMEYE BAĞLI SORUNLAR

Uzun süre ekran karşısında zaman geçirmenin bir diğer olumsuz etkisi ise göz sağlığımızda ortaya çıkıyor. Uzun süre ekrana bakmak göz yorgunluğuna, gözde kuruluğa, ağrıya ve acıma hissine neden oluyor. Kişilerde göze bağlı oluşan baş ağrısının yanı sıra bulanık görme, gözlerde batma, sulanma bazen ise çift görme şikayetleri ortaya çıkabiliyor. Görme sistemindeki bu tip bulgular vücut yorgunluğuna ve mental yorgunluğa da neden oluyor. Ekran ışığı görsel kontrastı azaltan ve netliği etkileyen parıltı yayarken, melatonin hormonunu engelleyerek uykusuzluğa da yol açıyor.  Bu nedenle uzmanlar yatmadan en az iki saat önce ekran kullanımının kesilmesi gerektiğini ifade ediyor. Görme ile ilgili sorunlar, diğer sağlık problemlerinde de olduğu gibi, özellikle çocuk ve gençleri tehdit ediyor. Uyku düzeni ve kalitesi etkilenen çocukların sağlıkları ve gelişimleri sekteye uğruyor.

AKCİĞER EMBOLİSİ RİSKİ

Uzun saatlerini ekran karşısında geçiren kişilerde kan akışıyla ilgili sorunlar baş gösterebiliyor. Sağlıklı bir kan akışı için kasların hareket etmesi gerekiyor; uzun süre hareketsiz kalmak ise kanın akışkanlığını azaltarak pıhtıya neden oluyor. Damar tıkanıklıkları yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaşabiliyor, akciğer embolisine yol açıyor. Sakat kalmaktan kalbin durmasına kadar uzanan geri dönüşü olmayan hastalıklara yol açan bu durum teknoloji bağımlılığının tehlikeli boyutunu ortaya koyuyor.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ETKİLERİ

FİZİKSEL ETKİLER

  • Baş, boyun ve sırt ağrıları

  • Karpal tünel sendromu

  • Uykusuzluk (insomnia)

  • Kilo artışı ve obezite

  • Kişisel bakım ve hijyenin ihmal edilmesi

  • Göz kuruluğu ve diğer görüş problemleri

  • Kalp-damar hastalıkları

PSİKOLOJİK ETKİLER

  • Depresyon

  • Anksiyete bozuklukları

  • Suçluluk duygusu

  • Yalnızlaşma

  • Dış dünyadan ve çevreden izole olmak

  • İş ve sorumlulukları yerine getirmemek, ertelemek veya aksatmak

  • Zaman kavramını yitirmek

  • Ani duygu değişiklikleri

PAYLAŞ

Bağlantıyı kopyala

https://www.yesilay.org.tr/tr/makaleler/teknoloji-bagimliligi-hasta-ediyor

KOPYALA

Teknolojinin Zararları Nelerdir?

Gelişen teknolojilerin yaşamımızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Bu teknolojiler, günlük yaşamımızı son derece etkileyen ve kolaylaştıran etkilere sahiptir. Bu gelişmeleri ve kolaylıkları özellikle akıllı telefonlar ile görmekteyiz. Dilediğimiz bilgilere saniyeler içerisinde ulaşabiliyor ve kendimizi sonsuz bilgi deryasında bulabiliyoruz. 

Teknolojinin bir diğer önemli yanı ise online eğitimler alabilme imkanı. İnternet bağlantısının olduğu tablet, akıllı telefon ya da bilgisayarınızdan online derslere erişim sağlayabilirsiniz. Teknoloji yararlı kullanıldığında, hayatımızdaki yeri büyük öneme sahip. Ancak her şeyde olduğu gibi teknolojinin de fazlası zarar. Gereğinden fazla ve kontrolsüz biçimde kullanılan teknolojik aletler, insanların bireysel yaşamından sosyal ve kariyer hayatına varan zararlara neden olabiliyor. Teknolojinin zararları nelerdir? Teknolojinin zararları nelere sebep olur? Teknolojiyi nasıl etkin kullanabiliriz?  Bu soruların cevabına geçmeden önce teknoloji nedir?

Teknoloji Nedir?

Teknoloji kelimesini göz önüne getirdiğinizde ve düşündüğünüzde aklınıza neler geliyor? Hayranlıkla izlediğimiz bilim-kurgu filmlerinden sahneler, yapay zeka ya da hibrit araçlar gelebilir. Bu listeyi uzatmak mümkün.Teknoloji aklımıza çok fazla şey getirebliyor. Peki daha da somutlaştıracak olursak teknoloji ne anlama gelmektedir?

Teknoloji; sanayide, üretimde ya da günlük yaşamımızda hayatımızı kolaylaştıracak pratik amaçlar ve uygulamalar için bilimsel bilginin kullanılmasıdır. Yani temel olarak, belirli bir amaca ulaşmak için bilimsel bilgimizi ne zaman kullanırsak, teknolojiyi de kullanıyoruz demektir. Teknoloji genellikle belli bir ekipman parçası içerir. Ancak bu ekipman inanılmaz derecede basit veya göz kamaştırıcı bir şekilde karmaşık olabilir. Tekerleğin keşfedilmesinden bilgisayarlara, akıllı telefonlardan MP3 çalarlara kadar her şey olabilir. 

Teknolojinin Zararları Neler?

Teknolojinin zararları mı olur? diye düşünenler olabilir. Faydasını öne sürerek zararlarını göz ardı etmek isteyenler olabilir. Ancak bazı doğruları görmezden gelmek, doğruların olmadığı anlamına gelmez. Yani, bazı gerçekleri görmezden gelemeyiz. Teknolojinin zararları, bireysel ilişkilerimizden yaşamımıza kadar tüm hayatımızı etkileyebilir. Çünkü ne demiştik? Her şeyde olduğu gibi teknolojinin de fazlası zarar. Teknolojinin zararları neler? Teknolojinin fazla kullanımı hayatımızı nasıl etkiliyor? Teknoloji denince akla ilk gelen şüphesiz akıllı telefonlarımız, tabletlerimiz olacaktır. Teknolojinin zararları da aslında buralarda yatıyor. Kontrolsüz kullanımları hayatımızı olumsuz etkiliyor. Peki, bu olumsuzluklar neler?

Dış dünyadan soyutlanma

We are social ve Hootsuit tarafından her yıl hazırlanan sosyal medya 2018 istatistiklerine göre, Türkiye'deki insanlar internet üzerinde günde ortalama 7 saat geçirmekte. Peki bu kullanıcılar en çok nerelerde vakit harcıyorlar? Günde ortalama 2 saat 48 dk sosyal medyada, günde ortalama 2 saat 44 dk televizyon başında ve son olarak günde ortalama 1 saat 22 dk müzik dinleyerek vakit geçirmekteler. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda ‘sosyal medya’ üzerinde ‘sosyalleştiğimizi’ sanarken aslında gerçek dünyada asosyalleşiyoruz. Bireysel anlamda günden güne daha fazla içimize kapanarak yalnızlaşmaya başlıyoruz. 

İletişimde kopukluk

Arkadaş grubu ile ya da aile arasında sohbet ederken eliniz kaç defa telefona ya da tabletinize gidiyor? Kaç kere iletişimi sekteye uğratacak bu davranışı tekrarlıyorsunuz? Eğer cevabınız “hiç”se, bu gerçekten takdire şayan. Çünkü bunu başarabilen kişi sayısı artık son derece azaldı. Siz heyecanla önemli bir şeyler anlatırken karşınızdaki kişi sosyal medya bildirimlerini kontrol etse ne hissederdiniz? Muhtemelen kendinizi o an için değersiz hisseder, karşınızdaki kişinin sıkıldığını düşünürdünüz. Aynı şekilde, hissetmek istemediğinizi karşınızdaki insana hissettirmeyin. İletişim kurduğunuz insanları gerçekten dinleyin karşınızdaki insana saygı gösterin.

Ailesel sorunlar

Teknolojinin kontrolsüz kullanılması, günümüzde bir ailenin bölünmesine neden olabilir. Fütursuzca kullanılan sosyal medya hesapları, insanların özel alanının kalmadığı mecraya dönüşmüştür. Chat üzerinden evli-bekar fark etmeksizin herkese ulaşılabildiği ve aldatmaların arttığı bir çağdayız. Bilinçsizce kullanılan sosyal medya, geri dönüşü olmayan durumların yaşanmasına sebep olacaktır. Ebeveynlerin, çocuklarının kullandığı teknolojiyi kullanamadıkları için mi yoksa çocuklar elektronik cihazlara gömülü kaldığı için mi bilemeyiz ancak bu ikilem sık yaşanmakta. Sırf ağlıyor ve yemeğini yemiyor diye küçücük çocukların eline tablet sıkıştırmak, çizgi film açarak oyalamaya çalışmak tamamen bilinçsizliktir. Bu bilinçsizlik ile yetişen bir çocuğun, ilerleyen yaşlarda teknoloji bağımlısı olmasında ailenin payı büyük olacaktır.

Fiziksel sorunlar

İnsan vücudu, binlerce yıldan fazla bir süredir hayal edilemez özelliklere ve yeteneklere ulaşmak için gelişim gösterdi. Kros koşudan, nehirler arasında yüzmeye kadar fiziksel sınırlarımızı test edebilecek şekilde yaratılmıştır. Ancak birçoğumuz, bir çalışma günü boyunca masada oturarak, gün içerisinde akıllı telefonlarımızın ekranına saatlerce bakıp, akşamları ise Netflix izleyen bir günlük eziyet ile kendimizi her türlü teknik baskıya zorluyoruz. Ve modern teknolojiden yararlanmak için vücudunuzun kendini zorladığı pozisyonlar ona zarar verebilir. Basitçe söylemek gerekirse, vücudunuz daha önce var olmayan bu faaliyetlere katlanmak zorunda değil.

Teknoloji, vücudumuzun yüzyıllardan ziyade birkaç yıl içinde yetişmek zorunda kaldığı şaşırtıcı bir hızla günlük hayatın bir parçası haline geldi. Ve teknolojinin olumsuz etkileri bugün hepimizde görülebiliyor. Neler mi? Teknolojinin yaşamlarımızdaki artan varlığı, görme gücümüzü çarpıcı biçimde olumsuz yönde etkiliyor olabilir. Baş ağrısı, bulanık görme, sulanan veya kuruyan gözler, ışığa duyarlılık gibi birçok rahatsızlık meydana gelmektedir. Öte yandan gün boyu dijital ekranlarda takılıp kalmak, günlük hareket etme süremizi azaltmakta. Buna bağlı olarak da kaslarda zayıflama, kilo artışı gibi sağlığımızı olumsuz etkileyen durumlarla da karşı karşıya kalmaktayız.

Ruhsal sorunlar

Teknolojinin en çarpıcı olumsuz etkilerinden biri de uyku kalitesini azaltmasıdır. Kullandığımız çoğu ekran teknolojisi (akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar) mavi bir ışık yayar. Bu, uyumamıza yardımcı olan melatonin hormonunun salgılanmasını engeller. Daha uzun süre uyanık kalmamıza ve daha az dinlenmemize neden olur. 

Daha da ciddi olanı, insanların teknolojiye bağımlı olmasıdır. Bunun, kişinin sağlığı ve sosyal yaşamı üzerinde zararlı etkileri vardır. Gerek sosyal bağları gerek aile bağlarını tahrip eder. Teknolojinin yol açtığı diğer zihinsel problemler arasında, kontrol edilemeyen stres artışı vardır. Bildirimlerden (veya bunların yokluğundan), sürekli mesaj veya e-posta beklentisinden kaynaklanır. Yeterince dikkat çekmezseniz, bu sizin stresli veya depresyonda hissetmenize neden olabilir. Sosyal medyada iyi görünen her şeye özenmek, beğenilme arzusu gibi beklentiler karşılanmadığında depresif hissedebilirsiniz.

Teknolojiyi Nasıl Verimli Kullanırız?

Teknolojinin, kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında insan hayatını ne kadar olumsuz etkilediğini hep birlikte görmüş olduk. Peki teknolojiyi verimli kullanmanın yolu nedir? Teknoloji nasıl verimli kullanılır? Bilgiye ulaşma hızınız yüksektir. Örneğin hafta sonu için tatil planı yapmak istediğinizde belirlediğiniz bölgedeki otelleri kısa sürede öğrenebilir, fiyat ve hizmet kıyaslaması yapabilirsiniz. Telefonunuzdaki hava durumu uygulaması sayesinde yanınıza ince mi yoksa kalın mı kıyafetler alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Teknolojiyi verimli kullanmanın bir diğer yolu, unutmamanız gereken özel günleri ve randevuları, anımsatıcı sayesinde not edebilirsiniz. Önemli güne yaklaşırken telefonunuza gelecek olan hatırlatıcı bildirim sayesinde özel günlere hazırlıksız yakalanmazsınız. Uzakları yakın eder. Görüntülü konuşma imkanı sayesinde size kilometrelerce uzaklıktaki sevdikleriniz ile biraz olsun hasret giderebilirsiniz. Sınırsız eğitim imkanı. Teknolojinin belki de en güzel kullanılabilecek yanlarından biri de sınırsız eğitim alabilme imkanı. Nasıl mı? Online uzaktan eğitimler sayesinde.

Enstitü tarafından verilen online eğitimler sayesinde dilediğiniz yerden dilediğiniz alanda eğitim alabilirsiniz. Kariyer, satış-pazarlama, iletişim ve çok daha fazla alanda eğitimler mevcut.

Online eğitimler sayesinde başta kişisel gelişim olmak üzere kendinizi en iyi şekilde geliştirebilmenize ve hatta kariyer hayatınızda başarılı olmanıza katkı sağlar.

Teknolojinin zararları ve kontrolsüz kullanımın yol açtığı olumsuz etkilerden korunmak için insanlarla olan iletişimimizi güçlendirmek gerekir. İletişim eğitimlerisayesinde kendinizi çok daha iyi ifade edebilmeyi öğrenin ve insanlarla daha iyi anlaşabilmenin keyfini çıkarın.

1. Teknoloji insanların fiziksel sağlıklarını tehdit edebilir; fiziksel aktivitelerin azalması, obezite ve diğer sağlık sorunlarının artmasına neden olur.

2. Teknoloji insanların sosyal ilişkilerini olumsuz etkileyebilir; çevrimiçi aktivitelerin arttığını gözlemlediğimiz günümüzde, insanlar arasındaki iletişimin ve içinde bulunduğumuz ortamda gerçek etkileşimin azalmasına neden olabilir.

3. Teknoloji insanların güvenliklerini tehdit edebilir; kötü amaçlı yazılımlar, internet korsanları ve diğer tehditler, insanların gizliliğini ve kişisel bilgilerini tehlikeye sokabilir.

4. Teknoloji çevrenin bozulmasına neden olabilir; elektronik ürünlerin üretiminde ve kullanımında kimyasal atıkların salınımı, hava kirliliği ve diğer çevresel problemlere neden olabilir.

Teknolojinin insanların sağlığına olumlu etkileri olduğu gibi olumsuz etkileri de vardır. Teknoloji, hastalıkların tanısını ve tedavisini kolaylaştırarak insanların yaşam kalitesini artırmıştır. Teknoloji, hastaların erişebileceği sağlık hizmetlerini kolaylaştırmış ve hastaların daha erken tanı almalarını sağlamıştır. Aynı zamanda, teknoloji, insanların sağlıklarını izlemelerine, bilgiye dayalı kararlar almalarına ve önlem almalarına olanak sağlamıştır. Ancak, teknoloji insanların çevresel sağlık risklerini de arttırmıştır. Örneğin, teknolojik aletlerin üretimi karbon salınımını artırarak iklim değişikliğini tetikleyebilir. Ek olarak, teknolojinin kullanımının, kişisel sağlık bilgilerinin güvenliğinin ihlal edilmesine ve aşırı kullanımının sağlıkla ilgili tahribata neden olmasına da yol açabileceği unutulmamalıdır.

Teknoloji insanların sosyal hayatını oldukça etkilemiştir. Teknolojinin gelişmesi, insanların aralarındaki iletişimi önemli ölçüde geliştirmiştir. İnsanlar, konuşma, mesajlaşma, paylaşım ve iletişim için çok daha kolay yollarla birbirlerine ulaşabilmektedir. Teknolojinin gelişmesi, insanların aralarındaki sosyal mesafeyi azaltmış ve onların aralarındaki ilişkileri kuvvetlendirmiştir. Teknolojinin gelişmesi, insanların zaman ve mekandan bağımsız olarak birbirleriyle iletişim kurmalarını da kolaylaştırmıştır. Teknoloji, insanların aralarındaki mesafeleri kısaltan ve aralarında kişisel bağları güçlendiren etkileriyle, insanların aralarındaki sosyal bağları geliştirmesine yardımcı olmuştur.

Teknolojinin Olumsuz Etkileri

Bireysel Yaşamlar Üzerindeki Olumsuz Etkiler

Gelişen teknolojiler, günlük yaşamımızı kolaylaştıran etkilere sahip olsa da, kontrolsüz ve aşırı kullanımı bireysel yaşamlar üzerinde olumsuz etkiler doğurabilir. Özellikle akıllı telefonlar ve tabletler, insanların sosyal ve kariyer hayatlarına zarar verici sonuçlar doğurabilecek düzeyde bağımlılık yaratmaktadır.

Dış Dünyadan Soyutlanma

Türkiye'deki insanlar internet üzerinde günde ortalama 7 saat geçirirken, bu sürenin büyük bir kısmını sosyal medya ve televizyon gibi platformlarda harcamaktadır. Bu durum, bireylerin dış dünyadan soyutlanmasına ve sosyal iletişim becerilerinin azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca, sürekli teknoloji kullanımı insanların stres ve kaygı düzeylerini artırarak, psikolojik sağlık sorunlarına yol açabilir.

Bilgiye Ulaşma Kolaylığı ve Dikkat Eksikliği

Teknolojinin sağladığı bilgiye ulaşma kolaylığı sayesinde, bireylerin araştırma ve analiz yetenekleri zayıflamaktadır. Çünkü insanlar, her şeye hızlı bir şekilde ulaşabildikleri için, derinlemesine düşünmeye ve problem çözmeye yönelik davranışlar sergilemezler. Ayrıca bu durum, insanların dikkat sürelerini azaltarak, öğrenme ve hafıza süreçlerinde zorluklar yaşamasına neden olabilir.

Sağlık Sorunları

Aşırı teknoloji kullanımı, bireylerin fiziksel sağlıkları üzerinde de olumsuz etkiler yaratabilir. Örneğin, uzun süre hareketsiz kalarak bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon kullanan insanlar, duruş bozuklukları, obezite ve göz sağlığı problemleri gibi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler.

Sonuç olarak, teknolojinin bireysel yaşamlar üzerindeki olumsuz etkileri, insanların sosyal, kariyer ve sağlık açısından zarar görmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, teknolojiyi etkin ve kontrollü bir şekilde kullanarak, olumsuz etkilerinden kaçınmak önemlidir.

Teknolojinin Modern Aile Yaşantısına Verdiği Zararlar

Akıllı Telefon ve Tablet Bağımlılığı

Teknolojinin yaşamımıza sağladığı yararların yanı sıra, modern ailelerin yaşamında birtakım olumsuz etkiler de görülmektedir. Özellikle akıllı telefon ve tabletlerin kontrolsüz kullanımı, insanların sosyal, fiziksel ve duygusal hayatlarına zararlar verebilmektedir. Türkiye'deki kullanıcıların günde ortalama 7 saat boyunca internet üzerinde vakit geçirdikleri düşünüldüğünde, bu cihazların aile yaşamına nasıl zararlar verdiği daha net anlaşılabilir.

Dış Dünyadan Soyutlanma

Teknolojik cihazların özellikle sosyal medya aracılığıyla sık kullanılması, insanların gerçek dünya ile olan bağlarının zayıflamasına neden olmaktadır. Günde ortalama 2 saat 48 dakika sosyal medyada, 2 saat 44 dakika televizyon başında ve 1 saat 22 dakika müzik dinleyerek geçiren kullanıcılar, bu süre zarfında aile fertleriyle ve çevreyle etkileşime girmekte zorluk yaşayabilmektedir.

Sosyal İlişkilerin Zayıflaması

Teknoloji bağımlılığı, kullanıcıların gerçek hayattaki sosyal ilişkilerinin zayıflamasına yol açmaktadır. Aile üyeleri ile yapılan sohbetlerin, öğrenme ve etkileşim süreçlerinin önemi göz ardı edilerek, sanal ortamdaki iletişime ağırlık verilmesi, bireysel ilişkilerde kopmalar yaşanmasına sebep olmaktadır.

Öğrenme ve Konsantrasyon Sorunları

Özellikle çocuklar ve gençlerde, sürekli teknoloji kullanımı nedeniyle konsantrasyon ve öğrenme problemleri ortaya çıkmaktadır. Sürekli akıllı telefon ve tablet kullanımı, eğitsel süreçlerde dikkat eksikliği, motivasyon kaybı ve başarı düşüklüğü gibi sorunlara yol açabilmektedir.

Uyku ve Sağlık Problemleri

Teknolojinin aşırı kullanımı, bireylerin uyku düzenlerinin bozulmasına ve sağlık problemleri yaşamalarına da yol açmaktadır. Uyandıktan sonra hemen telefona sarılma, gece geç saatlere kadar cihazları kullanma ve uyku öncesi yatakta telefonla vakit geçirme gibi alışkanlıklar, uyku kalitesini düşürmekte ve bireylerin enerji seviyelerini olumsuz yönde etkileyerek, gün içinde verimliliğin düşmesine sebep olmaktadır.

Sonuç olarak, teknolojinin modern aile yaşantısına verdiği zararlar önemsizleştirilmemeli ve bilinçli bir şekilde teknoloji kullanımına dikkat edilmelidir. Ailelerin, teknolojiyi etkili ve dengeli kullanarak bir araç olarak değerlendirmeleri, bu konuda yaşanan problemlerin önüne geçebilir.

Teknolojinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Gelişen teknolojilerin yaşamımızdaki yeri ve önemi yadsınamaz. Ancak her şeyde olduğu gibi teknolojinin de fazlası zarar. Gereğinden fazla ve kontrolsüz biçimde kullanılan teknolojik aletler, insanların bireysel yaşamından sosyal ve kariyer hayatına varan zararlara neden olabiliyor. Bu bağlamda, teknolojik gelişmelerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değineceğiz.

Dış Dünyadan Soyutlanma

Dış dünyadan soyutlanma, teknolojik bağımlılığın insan sağlığı üzerindeki en önemli olumsuz etkilerinden biridir. We are social ve Hootsuit tarafından hazırlanan sosyal medya 2018 istatistiklerine göre, Türkiye'deki insanlar internet üzerinde günde ortalama 7 saat geçirmekte. Bu durum hem fiziksel hem de zihinsel açıdan riskleri beraberinde getirir.

Uyku Bozuklukları ve Yorgunluk

Teknolojik aletlerin yaydığı mavi ışık, uyku kalitesini düşürerek uyku bozukluklarına sebep olmaktadır. Bu durum, gün içinde yorgunluk ve algılamada güçlük yaşanmasına neden olur. Aynı zamanda sürekli yorgun hissetmek depresif duyguları tetikleyebilir.

Göz Sorunları

Sürekli ekran başında geçirilen zaman, gözleri zorlar ve göz sağlığında sorunlara yol açabilir. Göz kuruluğu, kızarıklık ve uzun vadede miyopi gibi problemler özellikle gençler arasında yaygınlaşmaktadır.

Obezite ve Fiziksel Sağlık Sorunları

Teknoloji kullanımının artması, hareketsiz yaşam tarzını da beraberinde getirir. Günümüzde bilgisayar ve oyun konsolu kullanımı, çocuklar ve gençler arasında obezite oranlarının artmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda sürekli oturarak geçirilen zaman, eklem ve kas ağrılarına sebep olabilir.

Psikolojik Sorunlar

Sosyal medya kullanımının artması, özellikle gençler arasında aşırı kıyaslanma, benlik saygısının azalması ve geçirdikleri anları paylaşma zorunluluğu gibi durumlar yaratmaktadır. Bu da genel yaşam memnuniyetini düşürerek, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların oluşumuna zemin hazırlar.

Sonuç olarak, teknolojinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri bilinçli kullanım ve kontrol ile önemli ölçüde azaltılabilir. Teknolojinin doğru kullanılması, insan yaşamını kolaylaştırması ve sağlığı üzerindeki potansiyel riskleri en aza indirmesi adına önemlidir.

teknolojinin zararları teknolojinin fiziksel zararları teknolojinin psikolojik zararları
Merve Nur Cengiz

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Gece modemi kapatmadan yatanlar dikkat! Bu hatanın öyle zararları var ki şimdiye kadar yaptığınız için pişman olacaksınız

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası