mandevilla ne zaman çiçek açar / Bitkiler: Dipladenie Için Bitki Ve Bakım - Güzel Bahçem |

Mandevilla Ne Zaman Çiçek Açar

mandevilla ne zaman çiçek açar

Mandevilla Çiçeği ya da diğer adıyla Sundaville Çiçeği, Güney ve Orta Amerika kökenli, çiçekleri olan tropikal bir sarmaşık türüdür. Cinsine göre pembe, sarı, kırmızı veya beyaz renktir.

Mandevilla Çiçeği nedir?

Mandavilla Sanderi Çiçeği, Amerika kıtasından gelmektedir. Bahçede yetiştireceğiniz oldukça uyumlu bir bitkidir. Sıcağa dayanıklı olan bitkinin yaprakları yeşil, çiçekleri ise kırmızı, beyaz ya da pembe renkte ve boru şeklindedir. Çiçeklerinin iç kısımları sarı renkte olmaktadır.

Çiçekler mayıs ayı başında açar ve ekim ayına dek sürer. Kış aylarında yaprak dökülmez. Tropik bir bitki olduğundan ılık ve nemli yerleri sevmektedir. Direk güneş ışığı almayan bir alanda olmalıdır. Kışın olduğu yerin ısısı 15 derece altında olmamalıdır.

Ülkede hemen hemen her yerde yetişir. Mandevilla Çiçeği, don olan bölgelerde bir yıllık, ılık yerlerde ise çok yıllık olarak yetişmektedir. Saksıda kullanımı çok iyi olan Mandevilla Çiçeği, fazla miktarda çiçek açar. Ilıman iklimi olan bölgelerde dış mekanda yetiştirilebilir. Balkonda ya da apartman girişinde çok güzel bir görüntü oluşturur.

Özellikle Akdeniz sahil bölgelerinde bütün bir yıl dışarıda yetiştirilmektedir. Kışın bozulmuş olması pek de önemli değildir. İlkbaharda yeniden canlanmaktadır.

Mandevilla Sarmaşık Dikimi

Mandevilla sarmaşığı fidan üretimi, tohum ya da çelik yöntemiyle olmaktadır. Işık alan gölge yerlere dikilmesi gereken Mandevilla Çiçeği ilkbaharda don tehlikesi atlatıldıktan sonra dikilir. Organik içerikli toprak ile gölge bir yer seçilmektedir.

mandevilla sarmasigi

Mandevilla Çiçeği dikimi sırasında çit, çardak veya kafes benzeri bir yapıya ihtiyaç olmaktadır. Ekim yapılmadan önce bir yemek kaşığı içinde fosfor bulunan gübre toprağa yayılır. Mandevilla Çiçeği’ni dikmek için kökünün iki katı bir delik kazılır ve İlkbaharda don tehdidi geçtikten sonra dikilir.

Organik içerikte olan iyi drene edilmiş toprak ile filtrelenmiş gölge bir konum seçilmelidir. Asma, bir kafes, çit veya çardak ile dikilir. Dikim yapıldıktan sonra iyice sulanır. Daha sonra haftada bir kez sulanır.

Mandevilla Çiçeği Saksı Dikimi

Mandevilla Çiçeği saksıda yetiştirilebilir. Bunun için 20 – 25 litrelik bir saksı kullanılmalıdır. Saksı toprağının steril olmasına da özen gösterilmelidir. Bitki dikimi için buharlaşmanın az görüldüğü sabah ya da ikindi vakti rüzgar olmayan zamanlar tercih edilmelidir. Dikim sırasında kimyasal gübre kullanılmaz, toprak harmanlanır.

Mandevilla Ne Zaman Çiçek Açar?

Mandevilla Çiçeği, nemli toprağı sevdiğinden bitkinin düzenli sulanması gerekmektedir. Bitkiye verilecek su oda sıcaklığında olmalıdır. Sıcak iklimlerde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayında haftada üç kez sulanması gereken çiçek, su ihtiyacı karşılanmadığında hızla kurur.

Bu nedenle toprakta ki nemin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Kış aylarında haftada bir kez sulamak yeterli olmaktadır. Mandevilla Çiçeği, çiçeklenme dönemine girdiğinde sulamayı azaltmak gerekmektedir. Ve, tekrar sulamadan önce bitki köklerinin kurumuş olmasına dikkat edilmelidir.

Mandevilla Çiçeği Gübreleme

Bitkinin büyümesi sırasında çiçeklenmesini güçlendirmek amacıyla iki hafta aralıklarla toprak gübrelenir. Mesela bir yemek kaşığı su ile yarım yemek kaşığı suyun içinde çözülen gübre karıştırılır. Düzenli aralıklarla toprak gübrelenir ve gübrenin bitki üzerinden ayrılması sağlanır.

Dikkat edilmediği takdirde bitki üzerinde gübre yanıkları oluşabilir. Kışın Mandevilla Çiçeği dikimi yapılmaz. İlkbaharda yapılan dikim ile gübreleme programı da başlatılır. Verilecek olan gübre bitki yaşıyla da ilgilidir. Toz gübre ya da organik granür gübre kullanılabilir. İkisi bir arada kullandığında ise fenni gübrenin sağladığı katkı en yüksek seviyeye çıkar.

Organik gübre toprak yapısını düzenler ve bitki fenni gübreyi hızla alır. Bitki humuslu toprağı sever. Toprak besin açısından iyi olmalıdır.

mandevilla cicek bakimi

Mandevilla Çiçek Bakımı

İklimi sert bölgelerde Mandevilla Çiçeği, kış aylarında kök kısmına kadar ölebilir ancak ilkbaharda köklerinden tekrar yetişmeye başlayabilir. Çok soğuk bölgelerde kapalı mekanda olmaz ise tamamıyla ölmektedir. Bahçede yetişen bitkiler, varsa eğer konteynere alınmalıdır.

Çiçek iç mekanlarda bulunuyor ise filtrelenmiş güneş ışığı alması sağlanmalıdır. Mandevilla Çiçeği bakımı için, haftalık sulama yapılmalıdır. Kışın yaprak dökmeyen bitki her zaman yeşildir. Eğer bitki toprağı güçsüzleşti ise her beş sulama yapıldığında sulama suyuna bitki besini konmalıdır.

Mandevilla Çiçek Budama

Budama yapmak için, bitkinin büyüme zamanı seçilmelidir. Uçları kesmeye başlamak için sterilize edilen bir budama makası kullanılmalıdır. Yeni sürgünler yaprak düğümüne kadar budanmalıdır.

Mealy böcekleri ve örümcek akarları Mandevilla Çiçeği için sorun teşkil eder. Böceklerin bitkiden çıkmasını sağlamak için bitkiye çok güçlü bir basınçla su püskürtülür. Uygun ortamda büyütüldüğünde ve gerekli budama aksatılmadan yapıldığında Mandevilla Çiçeği hastalık riskinden uzak olur.

Mandevilla Türleri

Amerika kıtasından dünyanın dört bir yanına dağılmış Mandevilla Sanderi türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

1. Mandevilla Splendens

Yaprakları iri, ortalama 20 cm boyunda, elips şeklinde, pütürlü yapıdadır. Çiçekleri pembe, orta ve iç kısmı sarıdır. Yeni ince dalları sarmaşık gibi değneklere sarılır. 3 metreye kadar uazayabilir. Anavatanı Brezilya’da Rio de Janeiro bölgesidir.

2. Mandevilla Sanderi (Meksika Yasemini)

İsmi Meksika Yasemini olsa da, bu tür de Brezilya’da Rio de Janeiro bölgesindendir. Sıfır derece ve daha düşük sıcaklıklarda yaşamaz. Yaprakları diğer türlere göre daha küçüktür ve dar yapılıdır.

3. Mandevilla Boliviensis (Beyaz Dipladenya)

Ekvador, Peru, Bolivya civarında yetişen Mandevilla türüdür. Dipladenia olarak da bilinir.

4. Mandevilla Laxa (Şili Yasemini)

Ekvator bölgesine komşu bölgelerde ve Türkiye gibi iklimde yaşayabilir. Kışın dereceye kadar dayanabilir. Sarmaşık boyu 6 metreye kadar uzayabilr. Demetler halinde beyaz çiçekleri vardır ve hoş kokuludur.

Mandevilla Çiçeği Hastalıkları

Mandevilla çiçek bakımını ne kadar özenli yaparsanız yapın, maalesef her çeşit yaprak biti dadanabilmektedir. Mesela örümcek bitleri göz ile görülmezler ancak bitkiye çok zarar verirler. Beyaz sineklerin larvaları bir kere yapılan ilaçla yok olmayacak kadar yaprak içlerine işleyebilir.

Bu tür durumlarda üç günde bir ilaçlama yapılmalıdır. Mandevilla Çiçeği’ne musallat olan bitki biti kendi verdikleri zararın yanı sıra bakteri ve mantar kaynaklı olan hastalıklara da sebep olmaktadırlar. Bu hastalıklar bitki yapraklarının hızla yıpranmasına neden olur.

Mandevilla Çiçeği için Tavsiyeler

Mandevilla Çiçeği, çiçek tarhları, bordürler, geniş saksılar, küçük veya büyük bahçede yetiştirilebilinir. Büyüme hızı oldukça fazladır, bu nedenle budama zamanları aksatılmamalıdır. Bahar aylarında çiçeklenir. Dona dayanıksız olduğu dikkate alınarak dikimi yapılmalıdır. Zira don olaylarının olduğu yerlerde bir yıl yaşar.

Umarım yazımızı faydalı ve bilgilendirici bulmuşsunuzdur. Beğendiyseniz, teşekkür olarak sizden yazımızı paylaşmanızı ve daha çok kişiye ulaşmasında yardımcı olmanızı rica ediyoruz.

Mandevilla &#;i&#;eği Yok: Bir Mandevilla Bitkisinin &#;i&#;ek A&#;masını Sağlamak

Mandevilla &#;i&#;eği Yok: Bir Mandevilla Bitkisinin &#;i&#;ek A&#;masını Sağlamak - Bahçe

İçerik

Canlı, pembe &#;i&#;ekler ve zarif, asma sapları mandevilla bitkisini karakterize eder. Bir mandevilla bitkisinin tropik ve alt tropik b&#;lgelerde &#;i&#;ek a&#;ması, bol su ve yeterli g&#;neş ışığına bağlıdır. Serin iklimlerde, bitki sadece yazın a&#;ık havada b&#;y&#;meye uygundur ve mevsim kısa olduğundan ve asmaların &#;i&#;eklenmeden &#;nce olgunlaşması gerektiğinden biraz daha fazla bebek bakımına ihtiya&#; duyabilir. Bitkinizde mandevilla &#;i&#;eği yoksa deneyebileceğiniz birka&#; numara var.

Mandevilla bitkileri, &#;i&#;ek a&#;maya zorlamak i&#;in yaklaşık 60 F (15 C) gece sıcaklıklarına ihtiya&#; duyar. 40 F (4 C) altındaki daha d&#;ş&#;k sıcaklıklara tahamm&#;l edemezler ve tam bir donma asmayı &#;ld&#;r&#;r. Kuzeyli bah&#;ıvanlar, "Mandevilum neden &#;i&#;ek a&#;mıyor?" diye merak ediyor. Bu tropik harikayı manzaralarını aydınlatmaya teşvik etmek i&#;in ciddi bir &#;alışma i&#;inde olabilir.


Mandevilla'm Neden &#;i&#;ek A&#;mıyor?

Mandevilla, doğru koşullarda ağır &#;i&#;ek a&#;anlardır. Hatta onları kışın sonunda veya ilkbaharın başında budama bile yapabilirsiniz ve bitki hızla yeniden b&#;y&#;yecek ve sizi yeni asmalardaki şaşırtıcı &#;i&#;eklerle &#;d&#;llendirecektir.

Bitkinizde mandevilla &#;i&#;ekleri yoksa, bunun nedeni k&#;lt&#;rel, uygun olmayan saha koşulları veya &#;ok soğuk olan sıcaklıklar olabilir. Olgunlaşmış k&#;kl&#; bitkiler en iyi renk g&#;r&#;nt&#;s&#;n&#; sağlayacaktır, bu nedenle gen&#; bitkilerden vazge&#;meyin. &#;i&#;ek şovlarını ortaya &#;ıkarmak i&#;in daha fazla zamana ihtiya&#;ları olabilir.

Mandevilla'nın &#;i&#;eklenmemesinin K&#;lt&#;rel Nedenleri

Bu sevimli bitkiler, bol miktarda humus eklenmiş, iyi drene edilmiş toprağa ihtiya&#; duyar. İ&#; mekan bitkileri turba, saksı toprağı ve ince kum karışımında gelişir. İlkbahardan yaza kadar saksı bitkileri iki haftada bir y&#;ksek fosforlu bitki besinleri ile g&#;brelenmelidir. Dış mekan bitkilerini erken ilkbaharda zaman salımlı bir &#;i&#;ek yemi ile besleyin. Yaprak ve asma b&#;y&#;mesini hızlandırdıkları, ancak &#;i&#;ekleri teşvik etmedikleri i&#;in y&#;ksek azotlu bitki gıdalarından ka&#;ının.


Tomurcukların bol g&#;neş ışığı alabilmesi i&#;in asmalar i&#;in bir destek sağlayın. Sıcaklıklar &#;ok sıcak olamaz, ancak g&#;n&#;n en sıcak saatlerinde bitkileri kavurucu ısıdan korumanın olduğu yerlere yerleştirir. Hızlı b&#;y&#;yen asmayı derinden sulayın, ancak ıslak değil. Bu y&#;nergeleri takip etmek genellikle bir mandevilanın &#;i&#;ek a&#;mamasını &#;nleyecektir.

Mandevilla Bitkisinin &#;i&#;eklenmesi

Doğru k&#;lt&#;rel bakımı ve yerleşimi izlediyseniz, bir mandevilla bitkisinin &#;i&#;ek a&#;maması i&#;in &#;ok az sebep vardır. Bununla birlikte, asmanızın basit&#;e &#;retemeyeceği nadir durumlarda, onu &#;i&#;ek a&#;maya zorlayabilirsiniz. Bir ay boyunca iki haftada bir suda eritilmiş bir &#;ay kaşığı (5 ml.) Epsom tuzu kullanın. Bunu daha uzun s&#;re denerseniz, toprakta tuz i&#;eriği birikecektir. Epsom tuzlarındaki magnezyum onu ​​tekrar &#;i&#;eklenmesini sağlamalıdır. Saksı bitkilerinde bu tedaviyi denedikten sonra bol su ile toprağı s&#;z&#;n.

Ek olarak, bir mandevilla bitkisi, doğru şekilde eğitilmemişse &#;i&#;ek a&#;maz. Gen&#; bitkilerde, yan s&#;rg&#;nleri desteklemek i&#;in yeni b&#;y&#;meyi sıkıştırın. Mandevilla yeni b&#;y&#;meden &#;i&#;ek a&#;ar, bu y&#;zden bu sadece yeni sarmaşıklar elde etmenin ve &#;i&#;eklenmeyi arttırmanın hilesi olabilir.


Mandevilla &#;i&#;eklenme Mevsimi: Mandevillalar Ne Kadar S&#;rede &#;i&#;eklenir

Mandevilla &#;i&#;eklenme Mevsimi: Mandevillalar Ne Kadar S&#;rede &#;i&#;eklenir - Bahçe

İçerik

Mandevilla asma ne zaman &#;i&#;ek a&#;ar? Mandevillalar ne kadar s&#;re &#;i&#;ek a&#;ar? T&#;m iyi sorular ve cevaplar bir dizi fakt&#;re bağlıdır. Mandevilla &#;i&#;eklenme mevsimi hakkında &#;zel bilgiler i&#;in okumaya devam edin.

Mandevilla &#;i&#;eklenme D&#;nemi Ne Kadardır?

Mandevilla &#;i&#;eklenme mevsimi ne kadardır ve mandevilla t&#;m yaz &#;i&#;ek a&#;ar mı? Evet, genellikle ilk mandevilla &#;i&#;eklerini yaz başında g&#;r&#;rs&#;n&#;z ve mandevilla &#;i&#;eklenme d&#;nemi sonbaharda ilk dona kadar s&#;rer.

Bu g&#;zel asma g&#;r&#;nd&#;ğ&#;nden daha sağlamdır, ancak USDA bitki sertlik b&#;lgeleri 8 ve 9'da don nedeniyle &#;l&#;r. Bununla birlikte, k&#;kler hala canlıdır ve bitki ilkbaharda tekrar b&#;y&#;yecektir. B&#;lge 8'in kuzeyindeki iklimlerde, bitki kışın hayatta kalamayabilir. &#;&#;z&#;m, bir tencerede mandevilla yetiştirmek ve sıcaklıklar yaklaşık 40 ila 50 derece F ( C) ulaştığında i&#;eriye getirmektir.


Dış Mekanda Yetiştirilen Mandevilla'nın Bakımı

Mandevilla'yı kısmi g&#;lgede ve iyi drene edilmiş toprakta ekin. Bitkiyi d&#;zenli olarak sulayın, ancak her sulama arasında toprağın kurumasına izin verin. Mandevilla'yı b&#;y&#;me mevsimi boyunca d&#;zenli olarak g&#;breleyin.

Gen&#; mandevilla bitkinizi korumak i&#;in asmayı bir kafes &#;zerinde b&#;y&#;mek &#;zere eğitin. &#;alı b&#;y&#;mesini teşvik etmek i&#;in gen&#; bitkileri sıkıştırın ve istenen boyut ve şekli korumak i&#;in gerektiği gibi budayın.

İ&#; Mekanda Yetiştirilen Bitkiler İ&#;in Mandevilla &#;i&#;eklenme Mevsimi

Mandevilla yıl boyunca i&#; mekanda b&#;y&#;meye uygundur, ancak bu tropik bitkinin &#;zellikle kışın g&#;neye bakan bir pencere gibi sıcak ve g&#;neşli bir yere ihtiyacı vardır. M&#;mk&#;nse, bitkiyi yaz aylarında dışarıya taşıyın.

Toprak dokunulduğunda kuru hissettiğinde su, ardından tencerenin iyice boşalmasına izin verin. Bitkiyi ilkbahar ve yaz aylarında d&#;zenli olarak g&#;breleyin.

Mandevilla bitkisini her baharda bir drenaj deliği olan biraz daha b&#;y&#;k bir tencereye koyun. Solmuş &#;i&#;ekleri d&#;zenli olarak sıkıştırın ve sonbaharın sonlarında bitkiyi yarıya veya daha az budayın.


Mandevilla çiçeği bakımı nasıl yapılır? Güneşi sever mi?

Mandevilla çiçeği bakımı ile ilgili püf noktaları biliyor musunuz? Çoğaltma adımlarını, özelliklerini ve tüm detayları Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf anlattı.

Mandevilla çiçeği güneş sever mi? Ne zaman çiçek açar? İşte yanıtlar&#;

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Mandevilla çiçeği bakımı

Mandevilla çiçeği, yerli bir tropikal asmadır. Koyu kırmızı, pembe, sarı, mor, krem ve beyaz tonlarında bulunan büyük, parlak yaprakları ve göz alıcı çiçekleriyle gösterişli bir asmadır. Bu zarif, sarmaşık asma, tek bir mevsimde 3 metreye kadar büyüyebilir. Bu bitkinin belirli bazı ihtiyaçları vardır ve iç mekanlarda büyüyen mandevilla asma, biraz yer kaplayabilir.

  • Mandevilla çiçeği, 9 metre uzunluğa kadar büyüyebilmektedir. Bol organik madde içeren zengin nemli topraklarda kısmi güneşli ortamları sever.
  • Dış mekan bitkileri olarak ilkbahar ve yaz aylarında iki haftada bir fosforlu besinlerle birlikte sık sık suya ve gübreye ihtiyaç duyarlar. Bitki kışın hareketsiz kalır ve hatta bazı yapraklarını kaybedebilir. Ancak bahar mevsiminde havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte yeniden büyümeye başlar.
  • Mandevilla çiçeği için en iyi ortam sıcaklığı 15 C ve üzeri sıcaklıklardır.
  • Bitkinin içeriye taşınması, bitki için farklı yetiştirme koşulları sağlar. Bu nedenle, iç mekanda mandevilla çiçeğine nasıl bakılacağını bilmek önemlidir. 
  • Mandevilla çiçeği iç mekanda ayrı ve özel bakım ister. Yaşam alanında mevsim başına metreye kadar büyüyebilmektedir. Bu nedenle iç mekanda büyüdüğü odanın sınırları içinde tutabilmek adına budama yapılmalıdır. Budamalar için en ideal mevsim kışın sonları veya ilkbaharın başlarıdır.
  • Mandevilla çiçeği için sera ortamı oluşturabilirseniz mutlu gelişir. Bitkiyi gün ortasında yani öğle saatlerinde kavurucu güneşten koruyarak yetiştirebilirsiniz.

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ NEDEN ÇİÇEK AÇMAZ?

Mandevilla çiçeği bakımı

İç mekanlarda mandevilla çiçeği bakımı yapıyorsanız çiçek açmama gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Bu durum sizi şaşırtmasın. Tomurcuk ve çiçeklenmesi için aşırı yüksek yapay ışığa ihtiyacınız olacaktır. Mandevilla çiçeği iç mekanda kış dönemini geçirdiyse bitki ne yazık ki çiçek açmaz ve daha parlak bahar ışığı gelene kadar uykuda kalır.

İç mekanda normal bir bitki gibi yetiştirebilir veya sadece cm kadar kesip bakım sağlayabilirsiniz. Saksıyı, sıcaklığın ortalama 12 ila 15 C olduğu serin ve loş bir alana taşıyın. Uyku döneminde sulamayı yarı yarıya kesin ve ilkbaharda kurumuş yaprakları üstünden temizleyin. İç mekan mandevilla çiçeğinin çürümesini önlemek için toprağının oldukça kuru kalması gerekir. İç mekan mandevilla çiçeğinin toprağını kışın orta derecede kuru tutun. Böylelikle ilkbaharda filizler görme şansınızda artacaktır. 

SAKSI DEĞİŞİMİ NE ZAMAN OLMALI?

Kış boyunca az miktarda su, saksı karışımının kemik kurumasını önlemeye yetecek kadar nem sağlar. Bitkinin uyku halini kırdığını gösteren erken ilkbahar büyümesini gördüğünüzde, mandevillayı sıcak, güneşli bir odaya taşıyın ve normal sulama ve gübrelemeye devam edin. Sıcaklıklar dış mekanda 15 C üzerine çıkınca iç mekanda dış mekana taşıyabilirsiniz. Bu aynı zamanda bitkiyi taze toprak karışımı ile biraz daha büyük bir saksıya taşımak için iyi bir zamandır.

Mandevilla çiçeğini dış mekanda iç mekana taşırken saksı içerisinde yer alan zararlıları eve taşımamak adına birkaç işlem yapmanız gerekiyor. Bitkiyi lavaboya koyun ve saksı karışımında pusuya yatmış olabilecek zararlıları temizlemek için toprağı iyice ıslatın, ardından yaklaşık 25 cm kadar kesin.

SAKSI VE TOPRAK SEÇİMİ

Mandevilla çiçeği için mutlaka alt tabanı birden fazla hava deliğine sahip saksı kullanılmalıdır. Yine toprak ve saksının iyi bir drenaja sahip olması çok önemlidir.

Suyu bünyesinde tutmayan, geçirgen, taneli dokuda, süzek,kum ve kompost ile desteklenmiş saksı toprağı kullanılabilir.

Ölü veya hasarlı kökler mevcutsa mutlaka saksı değişimi zamanı temizlenmelidir.

MANDEVİLLA ÇİÇEĞİ ÇOĞALTMA

Mandevilla çiçeği çelik yöntemiyle ya da tohumla çoğaltılabilmektedir. Tohumdan çoğaltırken tohumları 12 saat kadar suda bekletip daha sonra hafif nemli, uygun toprağa dikebilirsiniz.

Lisyantus çiçeği bakımı, anlamı, çoğaltma yolları

Lisyantus çiçeği bakımı, anlamı, çoğaltma yolları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir