ekmek makinasında ekmek yapmanın püf noktaları / Mutfak Gereçleri: Ekmek Yapma Makinesi – Mutfak Sırları – Pratik Yemek Tarifleri

Ekmek Makinasında Ekmek Yapmanın Püf Noktaları

ekmek makinasında ekmek yapmanın püf noktaları

EYM'de Köy Ekmeği Yapımı

ve Kıvam Ayarının Tutturulması

(Görüntülü-Sesli Anlatım)

Malzemeler ve Kazana yerleştirilmeleri ( MByte, 5 dk, indirmek için resme tıklayınız)

Kıvam Ayarının Yapılması ( MByte, 5 dk, indirmek için resme tıklayınız)

Hayırlı günler diliyorum.

Öncelikle Ekmek Yapma Makinesinde kullanacağımız malzemeleri biraz tanıtmak istiyorum. Bu sayede tarifleri çok daha iyi anlayacağımızı sanıyorum.

Tarifler, genel olarak; un, su, tuz ve maya temel bileşenleri ile şeker, yağ ve benzeri zenginleştirici bileşenlerden meydana gelir.

Bundan şunu anlayabiliriz ki; ekmek yapımının en temel malzemeleri un, su, tuz ve mayadır. Elimizde bu dört malzeme mevcut ise bildiğimiz köy ekmeğini ya da Fransız ekmeğini rahatlıkla yapabiliriz. Diğer malzemeler ekmeğin yapısı ve lezzetine katkıda bulunan malzemelerdir.

Malzemeleri kısaca tanıtacak olursak;

Un: EYM'de genellikle protein değeri yüksek ve özlü ekmeklik un kullanırız. Ekmeklik un bulamadığımız durumlarda genel amaçlı unları da kullanabiliriz. Bunun haricinde pasta ve böreklik veya kek ununu tercih etmeyiz. Beyaz un haricinde kepekli un veya tam buğday ununu da karışım olarak kullanabiliriz. Kepekli unlar, beyaz un içine kepek ilavesi ile yapıldığından daha ziyade tam buğday ununu tercih ediyoruz. Tam buğday ununun daha lezzetli ve besleyici olduğunu fakat dayanma süresinin maalesef daha kısa olduğunu biliyoruz.

Su: Çeşme suyunuz aşırı sert veya klorlu değilse kullanabilirsiniz. İmkanınız varsa damacana suyunu tercih ediniz. Bu konuda bir başka kural da; çok sıcak günlerde soğuk, çok soğuk günlerde de derecelik sıcak suyun kullanılmasıdır. Bu sayede mayanın faaliyeti EYM programına uygun hale getirilebilir.

Tuz: Hem lezzet hem de mayanın terbiyesi için tuza ihtiyaç vardır. Tuz aynı zamanda hamurun da yapısını güçlendirir. Tuz olarak deniz tuzu da kullanabilirsiniz.

Maya: EYM'de en pratik olarak kullanılacak maya İnstant mayadır. Küçük paketçiklerde bulabilirsiniz. Marka olarak beğendiğinizi kullanabilirsiniz. Bu durum, aktif kuru mayanın ya da yaş mayanın hatta ekşi mayanın kullanılamayacağı anlamına gelmez, sadece kullanımının kendine has bazı püf noktaları vardır ki hepsini funduszeue.info sitemizde ayrıntılı bulabilirsiniz.

Şeker ve yağ; Zenginleştirici malzemeler olup, tadına, kabuk ve dokusuna etki eder. Şeker aynı zamanda mayanın faaliyetini hızlandırır, kabuk renginin karamelizasyonuna yardımcı olur. Yağ ise hem tat hem de dokunun yumuşamasında etkilidir. Yağ ilaveli ekmekler biraz daha geç bayatlar. Şeker yerine bal ya da pekmez kullanılabileceği gibi, yağ yerine de sıvı ya da katı yağlar kullanılabilir.

Malzeme ölçümlerinde ise EYM'nin yanında gelen yardımcı aparatları kullanacağız. Bunlar da sırasıyla;

Ölçü Kabı: Cup denilmektedir. Biz Ölçü Kabı diyeceğiz. Bir ölçü kabı standart ml sıvı almaktadır. Beyaz un için elenmiş ise gr, elenmemiş ve biraz da sıkıştırılmış ise gr civarında un almaktadır. Tam buğday unu biraz daha ağır gelmektedir.

Ölçü Kaşığı: Bir tarafı büyük kaşık, diğer tarafı da küçük kaşık olarak kullanılmaktadır. Büyük kaşık 15 ml, küçük kaşık ise 5 ml hacmindedir. Yani 1 Büyük Kaşık, 3 adet küçük kaşığa denktir. Ağırlık olarak 1 küçük kaşık şeker 5 gr, tuz ise gr gelmektedir.

EYM'de ekmek yapımı:

Malzemeleri öğrendiğimize göre bunları kullanarak ilk ekmeğimizi yapalım.

Kazanımızı EYM içinde çıkarıp çalışacağımız uygun alana alalım.

İçinde bıçak olduğundan ve bıçağın çalışır durumda olduğundan emin olalım. Ayrıca yerine iyice yerleşmiş olduğunu ve altında boşluk olmadığını elle kontrol edelim. Aksi takdirde bu boşluğa girecek olan taneli malzemeler (örneğin çörekotu ya da benzeri taneliler) kolaylıkla kazanımızın altını çizebilirler.

Malzemelerin muhtelif sıralanma şekilleri olmasına rağmen biz üreticinin tavsiye ettiği sıralamayı kullanalım, yani öncelikle sıvılar, sonra un ve maya haricindeki tüm malzemeler, arkasından un ve maya sıralamasını uygulayalım.

Standart tarifimizi uygulayacağız. 3 Ölçü Kabı Ekmeklik, 1 Ölçü Kabı Tam Buğday unu, ml su, 1 Büyük Kaşık Zeytinyağı, 1 Büyük Kaşık Şeker, 1 Küçük Kaşık tuz ve Küçük Kaşık İnstant Maya kullanacağız.

Öncelikle suyumuzu 1 Ölçü Kabı ml olarak doldurup kazana boşaltıyoruz (Bismillahirrahmanirrahim) . Arkasından kalan 60 ml'yi ¼ Ölçü Kabı olarak hesaplayıp önceki suyun üzerine ilave ediyoruz. Burada önemli olan ölçüm seviyesinin düz bir satıhtan alınmasıdır.

Arkasından 1 Büyük Kaşık Zeytin yağını suyun içine ilave ediyoruz. Genelde Ölçü Kaşıklarının yağlanmaması için bu işlem göz kararı ya da terazi ile yapılır.

Hemen arkasından 1 Büyük Kaşık Şekeri ve 1 Küçük Kaşık tuzu da su ve yağ karışımının içine serperek boşaltıyoruz. Tuzun ve şekerin suda eriyerek daha homojen karışım yapması işimize gelmektedir.

Una gelince; sıvıların üzerini kaplayacak bir katman oluşturacak şekilde unumuzu yerleştiriyoruz. Yani, unlar sıvı ile mayayı ayırma görevi görmelidir. Unların elenmiş ya da havalandırılmış olması hamurun, dolayısıyla ekmeğin kalitesi ile doğrudan ilgilidir. Un elenmedi ise unun alımı esnasında havalandırmak gerekir. Bu da saplı bir ölçü kabı sayesinde unun almadan önce birkaç kez alınıp boşaltılması ile yapılabilir. Bu şekilde 3 Ölçü Kabı Beyaz un alıp sıvıların üzerine yayıyoruz. Daha sonra geriye kalan 1 Ölçü Kabı Tam Buğday Ununu da aynı şekilde havalandırıp beyaz unun üzerine yayıyoruz.

Son olarak İnstant Mayamızı Küçük Kaşık olarak ölçüp, unun üzerine serpiyoruz. Maya un üzerinde ya da içinde ne kadar fazla dağılmışsa o denli verimli çalışır. Bu nedenle illa ki parmakla delik açıp oraya yığmak gerekmez. Şayet akşamdan malzemeyi koyup sabaha programı başlatacaksanız sıvılar ile mayanın temasını kesinlikle önlemelisiniz. Hatta mayayı mümkünse kazanı EYM'ye koyunca ilave ediniz.

Normal olarak Kazan şu aşamada EYM'ye yerleştirilmelidir.

Bundan önce bir konuya değinmek istiyorum. Aslında ayrı uygun bir kaba unları, şekeri, tuzu ve mayayı koyup silikon çırpıcı ile çırptıktan sonra EYM kazanında sıvıların üzerine koymak en sağlıklı yöntemdir. Arzu eden bu yöntemi de uygulayabilir.

Kazanın EYM'ye yerleştirilmesi esnasında dikkatli olunmalıdır.

Kazanımızı dikkatle EYM'ye yerleştiriyoruz ve ilk aşamada kapağını kapatarak sağa sola un sıçramasına engel oluyoruz.

Fişini takıp EYM'yi açıyoruz.

Öncelikle programı seçiyoruz, 1 nolu programı tercih ediyoruz. Kabuk olarak koyu rengi ayarlıyoruz. gr ağırlığımız. Program hazır. Start/stop ya da başla tuşu ile programı başlatıyoruz.

Öncelikle EYM koymuş olduğunuz malzemeleri karıştıracak, arkasından yoğurmaya başlayacaktır. Karıştırma esnasında EYM kapağı kapalı olursa malzeme karıştırılırken EYM dışına un sıçramaz. Karıştırma esnasında bekleyelim ve silikon spatulamızı hazırlayalım.

Karıştırma bittikten sonra ilk yoğurma esnasında silikon spatulamız ile hem kenarda kalan malzemeleri ortaya alalım, hem de bu esnada kıvam kontrolu yapalım. Kıvamı kuru ise Büyük Kaşık ile azar azar su, kıvamı cıvık ise yine Büyük Kaşık ile azar azar un ilavesi yapalım.

Malzeme ilavesi esnasında hamurun kendini toplaması için dk süre verilmelidir. Aksi takdirde kıvam ayarında sıkıntı yaşayabiliriz.

Kulak memesi dediğimiz ve kendini toparlayabilen ancak kıvam olarak da kuru olmayan orta karar yakalanınca kapak kapatılır ve ilave edilecek malzemelerimiz varsa sinyal sesi beklenir.

Yoğurma bitimine 5 dk kala ilave malzeme sinyali çalar ve bu sinyalle birlikte kapak yeniden açılıp ilave edilecek malzemeler hamurun üzerine serpiştirilir.

Program bittikten sonra dk beklenerek ekmeğin kazan içinde kendini toparlamasına fırsat bırakılır. EYM enerjisi kesilerek kazan dışarı alınır ve ekmek silkelenerek çıkartılır. Karıştırma bıçağı ekmeğin altında kaldı ise teli yardımıyla unutmadan çıkarılır ve Ekmek, altının hava almasına izin veren nihale üzerinde pamuklu bez yardımıyla soğutulur.

Arzu edilirse 30 dk sonra dilimlenir ve dilimlenmiş halde saklanır.

Buraya kadar anlatılanlar ve çok daha detaylı bilgi, uygulamalı tarifleri ile birlikte funduszeue.info sitesinde bulunmaktadır. Yine de çözemediğiniz sıkıntılarınız ya da paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz mevcut ise bu durumda funduszeue.info'dan faydalanabilirsiniz.

EYM, ekmeği pişirmiş, beş-on dk bekletilir.

Köy ekmeği, tepe kümbeti ve maya sönüm yırtığı görülmekte.

Genel görünüş.

Tam Buğday Unlu Köy Ekmeği Kesidi

Hepinize sağlıklı günler ve afiyetler diliyorum.

Not: Bu kayıtlar sadece istek üzerine yapılmış olup, ev ortamında bir kerede, hiç bir prova yapılmadan, özel bir ihtimam gösterilmeksizin, tüm olumsuzluklara rağmen sadece istek üzerine gerçekleştirilmiştir. Dil sürçmeleri ve görüntü aksaklıkları lütfen affola.

Evde Ekmek Yapımı Tarifi, Tüm Püf Noktaları ve Kolay Ekmek Yapımı Rehberi: Fırından Çıkmış Gibi!

Öncelikle bunun için ihtiyaç listesinin uzayıp gitmesine gerek yok. Tek ihtiyacınız un, maya, su, tuz ve sabır! Pratik yöntemlerle kendi ekmeğinizi yapmak için tüm donanıma sahipsiniz. İlk seferinde doğru yapmak zorunda olmadığınızı ve bir yarışmanın içinde de yer almadığınızı şimdiden hatırlatalım.

Çavdar, arpa, tam buğday, mısır, siyez unu ve daha nicesi… Kullanabileceğiniz unlar o kadar çeşitli ki her seferinde birini deneseniz bile bitmek bilmez. Kullanacağınız unu seçme özgürlüğünüzün yanı sıra yapacağınız ekmeğin aromasını seçmek de size kalmış; cevizli, otlu, zeytinli, ekşi mayalı ve daha fazlası bir tarif uzağınızda…

Şimdi denemeye başlayıp sevdiklerinize kendi yaptığınız ekmekleri ikram edebilir, eve ekmek getirenden değil evde ekmek yapan olabilirsiniz. Hatta ustalık kazandıkça dostlarınıza evde hamburger ekmek yapımı, evde fırında ekmek yapımı gibi mini mini workshoplar da verebilirsiniz belki. Kim bilir! Unutmayın, kendi yaptığınız ekmeğinizin kokusu da dokusu da size çocukluğunuzda fırından aldığınız o mis gibi ekmeklerle doğru bir yolculuğa çıkaracak.

Garantili ve kolay evde ekmek yapımı için birçok bilgiyi yazımızda derledik. Ekmek kokusu eksik olmasın evinizden…

Evde Ekmek Yapımı ile İlgili Tüm Püf Noktaları

Ekmek Neden Sert Olur?

Ekmeğin içi elastik, nemli ve aromatik olmalıdır. Kabuğu ise çıtır çıtır… Ekmek, az mayalandığı için ya da pişme ortamındaki az nemden ötürü sert olur. Öncelikle mayalama aşamalarını gözden geçirmelisiniz. Pişirme esnasında ise nem oranını artırmak için fırına bir kapta su koymalısınız.

Ekmek Neden Kabarmaz?

Kullanılan mayanın gücü azalmış veya bozulmuş olabilir. Mayalı hamur uzun süre beklerse maya ölür ve hamur kabarmaz. Mayalı hamura yağ ilave etmek, mayalanmayı yavaşlatır. Mayalanma sonunda hamurun içinde kalan havayı kaçırmamak gerekir. Eğer hamur içindeki hava kabarcıkları giderse ekmeğiniz istenilen oranda kabarmaz.

Ekmek Yaparken Üzerine Ne Sürülür?

Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.

Ekmek Yaparken Fırın Önceden Isıtılır mı?

Kabarmış bir ekmek istiyorsanız, fırın alt ve üst olarak önceden ısıtılmalıdır. İdeal olan ise, önceden ısıtılmış fırında ekmek pişerken ısı ayarını önce yükseltmek ve bir süre sonra ısısını düşürmektir.

Ekmek Yaparken Yağlı Kağıt Yoksa

Yağlı kağıt veya fırın kağıdınız yoksa pişirme kabınızı önceden ısıtın ve yağlayıp hamurunuzu yerleştirin.

Hamur Nasıl Mayalanır?

Temel olarak maya için ekmeğin kalbi diyebiliriz. Maya, hamuru yoğururken su glüten ağının oluşumunu destekleyerek ekmeğin kabarması için gerekli havayı oluşturur. Pişirme esnasında ise hem mayanın oluşturduğu gaz hem de suyun buharlaşmasıyla ekmek kabarır.

Un, su veya süt, sıvı yağ, tuz, şeker, maya olarak 5 temel bileşenden oluşan ekmek, pide benzerindeki hamurlar altın oran ölçüsünde katı ve sıvıların karışımıyla dengelenerek uygulanır. Ekmek yaparken un su oranı yani altın oran miktarı 1/4 oranında artırılarak veya eksiltilerek istenilen ürünün özelliğine göre sertliği ayarlanır.

Hamur mayalamak için kullanabileceğiniz 3 çeşit maya vardır: Yaş maya, aktif kuru maya ve instant maya. Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya ya da yaş maya kullanmayı tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletilmelidir. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırılarak kullanılır. Aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılması gerekir. gram yaş maya, 40 gram kuru mayaya denk gelir.

Hamuru mayalarken tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Mayanın aktifleşmesi için 20 ila 30 derecelik bir hava ısısı gerekir. 50 derecede mayalanma yavaşlar ve 60 derecede maya ölür. Bu yüzden de aktif kuru mayada kullanacağını su mutlaka ılık olmalıdır. Mayalanmayı hızlandırmak için şeker ilave edilebilir. Tuz ilave ederseniz mayalanma yavaşlar. Az miktarda yağ eklemeniz durumunda ise ekmek daha gevrek ve kabarık olur. Yağı kaçırırsanız, hamur çok yumuşar ve kabarma azalır.

Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Bu sayede homojen bir hamur elde edebilirsiniz. Hamur daha hızlı ve düzgün kabarır. Tuzlu bir ekmek yapmak istiyorsanız bu aşamada tuz ilave edebilirsiniz. Mayaladığınız hamuru yoğurma işlemini bitirdikten sonra bir kaba almanız ve üzerini bir bez ya da streç filmle kapatmanız gerekiyor.

İyi mayalanmış bir ekmek hamuru için en az dakikaya ihtiyaç var. Bunun için zamanınız yoksa, 20 dakikanızı ayırarak fırınınızı uygun sıcaklığa getirin ve öyle mayalayın. Bunun için; fırınınızı dereceye ayarlayın ve içerisine bir kap su koyun. Bu su, fırının içini hem sıcak hem de nemli yapacaktır. Bu da mayalanma için uygun bir ortam yaratacaktır. Fırını bu şekilde 15 dakika kadar ısıttıktan sonra kapatarak 5 dakika bekleyin. Sonrasında hamurunuzu ısıya dayanıklı bir fırın kabına alarak fırına yerleştirin. 20 dakika boyunca kapağını kapalı tutun. Sonrasında hamurun mayalandığını göreceksiniz.

Ekşi Maya Nasıl Yapılır?

Un ve suyu birleştirerek sağlıklı ekmeklere dönüştürmenin en eski ve en etkili yollarından biri, ekşi maya. Tamamen doğal şekillerde hazırlanan ekşi maya, en eski fermente yöntemi olarak kabul ediliyor. Biraz su, un ve mikroorganizmaların ortaya çıkardığı büyülü bir dünya sunan ekşi maya, becerikli ellerde biraz sabır, biraz da heyecan ile ekmeği soframızın baş köşesine taşıyor. Ekşi maya yazımıza göz atmayı unutmayın.

Yaş Maya ile Evde Ekmek Yapımı

Yaş maya ile evde ekmek yaparken dilerseniz tüm malzemeleri tek bir kapta karıştırarak yoğurabilir ve sonra mayalama aşamasına geçebilirsiniz. Hamur nasıl mayalanır başlığında anlattığımız gibi yaş mayanın aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekleterek de malzeme karıştırma aşamasına geçebilirsiniz. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.

Kuru Maya ile Evde Ekmek Yapımı

Evde ekmek hamuru yaparken yaş mayanın kurutulmasıyla elde edilen aktif kuru maya tercih ettiyseniz, aktifleşmesi için su, süt veya benzeri ılık bir sıvıda 10 – 15 dakika bekletin. İnstant maya ise suda bekletilmeden doğrudan hamura karıştırın. İnstant maya, aktif kuru mayanın yarısı kadar az oranda kullanılmalıdır. Unun ortasına bir havuz açıp hazırladığınız mayalı karışımdan ya da instant mayadan dökün. Sonrasında hamuru elinizle içten dışa, yukarıdan aşağıya katlayarak yoğurmaya başlayın. Tüm malzemeleri yoğurduktan sonra yukarıda anlattığımız aşamalarla ekmek yapımını tamamlayabilirsiniz.

Evde Mayasız Ekmek Yapımı

Mayasız ekmek, pratik ekmek tariflerinden biridir. Maya yerini burada karbonat, yoğurt ya da kabartma tozuna bırakır. Tıpkı mayalı ekmek tarifindeki malzemeleri kullanarak hazırlayacağınız mayasız ekmek, beklemeye zamanı olmayanlar için ideal bir seçenektir.

Örnek bir tarif vermek gerekirse; gram un, 1 paket kabartma tozu, ml sütü hamur toparlanana kadar yoğurun. Sonra tezgaha alın ve şekil verin. derecelik alt üst ısınan fırınınızda üzeri kızarana kadar pişirin. Pişen ekmeği mutlaka en az 40 dakika dinlendirin!

Evde Ekmek Nasıl Yapılır?

Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Un seçiminizi kaliteli ve ekmek pişirmeye uygun bir undan yana kullanmalısınız. Önce tek tip unla temel bir yöntem kullanırken zamanla farklı unları karıştırarak ekmek yapma konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Maya seçiminin tarifin akışını değiştireceğini unutmayın. Kuru maya, yaş maya ya da ekşi mayanın hamuru aktif hale getirme süreleri ve gücü farklıdır. Tercih ettiğiniz tarifteki yönergeleri mutlaka adım. Adım uygulayın.

İlk aşamada büyük bir ekmek yapmak yerine küçük parçalar halinde ekmekler pişirmeyi tercih edebilirsiniz. Bu aşamalar size deneyim sağlayacaktır. Pişirme sırasında fırın tepsisinin altına ısıdan etkilenmeyecek bir kapla su koymak fırın içindeki buharı artırıp daha eşit de iyi bir pişmeye imkan tanıyacaktır. Ekmeklerinizi fırından çıkardıktan sonra tepsiyle birlikte tezgaha alın. Üzerini bir bezle kapatarak soğumaya alın ve bez buharını çekeceği için ekmeğin hamurlaşmadan soğumasına yardımcı olacaktır.

Ev Yapımı Ekmek Kaç Derecede Pişer?


Ev yapımı ekmek fırın ve yapacağınız ekmeğe göre, önceden ısıtılmış ila derecede pişer. Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin. Aksi halde hamurun üstü çok çabuk kurur.

Evde Ekmek Makinesi ile Ekmek Yapımı

Evde ekmek yapımını kolay hale getirmek için kullanılan son dönemlerin trend mutfak aletidir. Makine önceden ölçülmüş ve makinenin tavasına konulmuş malzemeleri, elektronik kumanda panelinden belirlenmiş özellikler çerçevesinde hazırlar. Hamur yoğurma süresi, dinlendirme süresi, pişirme süresi, ekmek kabuğunun rengi gibi makinenin ekmeği hazırlanması için gerekli tüm kontrol parametreleri vardır ve siz tercihinize göre programlarsınız. Bazı ekmek makinelerinin kontrol panelinde ayrıca sadece hamur yoğurma, reçel yapma, ekmeğin kabuğunun renginin seçimi, 13 saate kadar bekletme, 58 dakikada ekspres ekmek yapma gibi çeşitli program seçenekleri de vardır.

Ekmek yapmak için malzemeler makinenin tavasına tam ölçü ile koyulur. Bu aşamada önce sıvılar sonra katılar sırası izlenir. Bu sıra önemlidir, makinenin elektronik programı başlayana kadar su ve maya ayrı durmalıdır. Makinenin ekmeği yapması seçilen programa göre 3 ile 4 saat arasındadır. Ekmek pişince tavasıyla makineden elle çıkarılır.

Baget Ekmeği Nasıl Ortaya Çıktı?

Fransız yasalarına göre gramajı ve ölçüleri belirlenmiş baget ekmeğin ilk çıkış tarihi 18’inci yüzyıl olarak belirtiliyor. Ancak birçok uzman, bu ekmek türüyle ilgili bu zamana kadar herhangi bir akademik çalışma olmamasından dolayı ’de yazılmış bu yasaya göre baget ekmeğin ortaya çıkış tarihini 20’nci yüzyıl olarak gösteriyor. Fransızcada “baguette” kelimesinin karşılığı, ekmeğin şeklini de belirleyen “baton”, “sopa”dan geliyor. Fransa’dan dünyaya yayılan baget ekmeği hakkındaki detaylar yazımızda.

Dünyanın İkonik Ekmekleri

Tarihin en eski tarifleri arasında yer alan ekmek, besleyici bir karbonhidratın en çok sevilen formu diyebiliriz. Bölgeye, inançlara, pişirme tarzına, içeriğine ve şekline göre farklı isimler alan ekmekler; yörelerin ve burada yaşayan insanların yaşamları hakkında da bilgi veren sosyolojik gıdalardan bir tanesi. Ekmeksiz doymayanlar için evrensel seçenekler sayfamızda.

Ekşi Maya ile Ekmek Yapımı

Evde kendi ekşi mayalı ekmeğinizi yapmak sandığınız kadar zor değil. Biraz sabır ve özveriyle mükemmel ekmeğinize ulaşabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan; un, su, tuz ve ekşi maya.

Evde Ekmek Yapımı

Evde kendi ekmeğini yapmayan kalmasın! Daha önce evde ekmek yapmayı hiç denememiş olsanız bile doğru adımlarla kolaylıkla mis gibi ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Evde ekmek yapmanın püf noktaları için tıklayın!

Evde Ekmek Yapımı

Hazırlama 30 Dakika / Mayalandırma: 60 Dakika / Pişirme: 30 Dakika

8 Kişilik / Orta

Malzemeler

3 su bardağı un

1 paket yaş maya

ml su, ılık

2 tatlı kaşığı şeker

2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

funduszeue.infoık su içerisine yaş maya ve şekeri ekleyip, tahta kaşıkla iyice karıştırın. 5 dakika kabarana dek oda sıcaklığında bekletin.

funduszeue.info bir kabın içerisine 1 su bardağı un ekleyip, mayalı karışımı üzerine ekleyip karıştırın.

3.Üzerini kapatıp, sıcak bir yerde 30 dakika mayalanmaya bırakın.

funduszeue.info un ve tuzu ekleyip, yoğurun. Unladığınız tezgaha alın.

funduszeue.infonizi unlayarak hamuru kaldırıp, katlayarak yoğurun. Pürüzsüz bir kıvam aldığında unlanmış sepete alıp, 30 dakika mayalanmaya bırakın.

6.Fırını dereceye ısıtın.

funduszeue.infon üzerine jilet ile desen verip, 30 dakika fırınlayın.

funduszeue.info üzerinde dinlendirip, servis edin.

Fırında Kuru Maya ile Pratik Ekmek Yapımı

Ekmek yapmanın ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde artık hazır ekmek almayacaksınız.

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı

1. Suyun içine mayayı ekleyip karıştırın ve aktive olmasını sağlayın.

2. Eşit bir karışım olması için tuzu ve şekeri ekleyip karıştırın.

3. Derin bir kabın içine unu koyup ortasını açın.

4. Mayalı karışımı unun ortasından dökmeye başlayın ve yoğurun.

5. Hamur elinize yapışan ama yoğrulabilir kıvamda olmalı.

6. Yoğurulan hamuru kabın içinde bırakın ve üzerini örterek oda sıcaklğında 1 saat kadar bekletin. Bekleme sürsinin sonunda hamur iki katına çıkmış olmalı.

7. Tezgahı unlayın ve ekmek hamurunu tezgaha alarak iyice yoğurup kıvama gelmesini, havasının çıkmasını sağlayın.

8. Hamuru 6 eşit parçaya bölün ve şekil vererek pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.

9. Bıçağı ıslatarak hamurların üzerinde kesikler atın.

Pişirmeden önce ekmek hamurlarının üzerine fırça yardımıyla yoğurt sürebilir ya da bir miktar un serpebilirsiniz.

Önceden derece ısıtılmış fırında dakika pişirin.

Fırın tepsisinin altına ısıya dayanıklı cam bir kapta su koymak ekmeklerinizin buhar sayesinde daha yumuşak olmasını sağlar.

Fırından çıkan ekmeklerin üzerini bir bezle örtüp 20 dakika kadar bekletin.

Püf Noktası

Ekmekleriniz soğuduktan sonra dilimler halinde buzlukta muhafaza edebilir, çıkardıktan sonra fırında ya da yapışmaz tavada biraz ısıtarak tazecik hallerine kavuşabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası