korkudan burun kanaması / Çocuklarda görülen her burun kanaması masum değildir. – Avrasya Hospital

Korkudan Burun Kanaması

korkudan burun kanaması

Sürekli Burundan Kan Gelmesi Hangi Hastalığın Belirtisi?

Sürekli burun kanaması nedenlerinin sonuçlarının korkutucu olabileceğinin bilinmesi gereklidir. Kişilerde saman nezlesi, alerjik durumlar ya da sinüzit varsa burun kanamaları sıkça ortaya çıkabilir. Bunun dışında sıkça burundan kan gelmesi rahatsızlığı, şu hastalıkların belirtisi olabilir;

Yüksek tansiyon,Kanama bozuklukları,Hematolojik ( Kanama) nedenli kanser,Kalsiyum eksiklikleri,Kan pıhtılaşma bozukluklarıdır.

D) Duşta Burun Kanaması Neden Olur? Düşme Sonucu Burun Kanaması Neden Olur?

Burun kanamasında ne yapılır? Duşta burun kanaması yaşanmışsa, bu durumda endişe edilmesine gerek yoktur. Bilindiği üzere sıcak burun damarlarına basıncı artıran bir dış etmendir. Duş esnasında burnun aşırı sıcak ile temas etmesi, damarların basıncının artmasına ve çatlamalara yol açabilecektir. Bu nedenle uzmanlar ılık su ile duş alınmasını önermektedir.

2- Burun Kanamasına Ne İyi Gelir? Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanaması nasıl durdurulur konusu, bu durumla karşılaşan bireyler tarafından araştırılan ve bilgi edinmek istenen bir konudur. Burun kanamasında bazı uygulamalar başarılı sonuçlar alınmasını sağlarken, bazı uygulamalar kanamanın artmasına ve aşırı kan kaybedilmesine yol açabilir. Özellikle kanama miktarı fazla ise ve kanamalar sık yaşanıyorsa, bu durumda mutlaka KBB doktoruna başvurulmalıdır.

A) Burun Kanaması İçin Ne Yapılmalı? Burun Kanamasında Tampon Yapılır mı?

Peki burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasında tampon yapmak hem oldukça kolay ve etkili bir yöntemdir. Burun deliklerini bir pamuk ile dakika sıkıştırmanız, kanın hızlı bir şekilde pıhtılaşmasını ve durmasını sağlayabilecektir.

B) Burun Kanamasında İlkyardımda Neler Yapılır? Burun Kanaması İlkyardım Uygulamaları

Burun kanamasında ilkyardım uygulamalarından biri tampon yapılırken, hastanın dik durması olacaktır. Hastanın aşağı yönlü eğilmesi kan akışının daha fazla olmasına neden olur. Ayrıca kişilerin dik durmaması kanın geriye akmasına ve kişilerin kanını yutması ile sonuçlanabilir.

Yapılabilecek bir diğer ilkyardım uygulaması burun sırtına buz konulması olacaktır. Buz soğuk olması nedeniyle damarları hızlı bir şekilde büzüştürür ve kanın akışını yavaşlatır. Birkaç dakika içerisinde pıhtılaşma mekanizması devreye girerek, kanama duracaktır.

C) Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Geçer? Çocukların Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Çocuklarda burun kanamasını kontrol etmek daha güçtür. Çünkü henüz kanla tanışmayan bebek ve çocuklar kan gördüklerinde büyük bir korkuya kapılacaktır. Korku nedeniyle sabit ve sakin duramayan çocuklar, kanamanın aşırı olmasına neden olabilir. Çocuklarda burun kanaması nasıl geçer konusunda ise ekstra yapılacak bir ilkyardım uygulaması bulunmamaktadır.

Ancak tampon uygularken çocuğun hareketlerini kontrol etmek ve sakinleştirmek için onunla sakin bir şekilde konuşmak gerekecektir. Tampon, dik durma ve buz uygulaması sonrasında burun kanaması durmuyorsa, adımlar tekrarlanmalıdır. Kanama durmuyorsa mutlaka bir sağlık kuruşuna başvurulmalıdır.

3- Burun Kanamasında Ne Yapılır? Burun Kanamasına Bitkisel Çözümler

Burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasında yapılacak belli başlı bitkisel yöntemlerde bulunmaktadır. Genellikle uzun süren ve herhangi bir hastalık tanısı konulamayan durumlarda bitkisel çözümlerle kanama sıklığının ve miktarının azaltılması amaçlanır. Burun kanamasına bitkisel çözümler arasında ilk önerilecek ürün kantaron çiçeğinin kaynatılmasıdır.

Kantaron çiçeğini dakika kaynattıktan sonra soğutup, belirli aralıklarla buruna uygulamanın kanamayı durdurduğuna inanılmaktadır. Bitkisel çözümün burundaki kanama üzerinde ne kadar etkili olduğu bilinmemektedir. Ancak şu bitkisel içeriklerin kanamayı durdurduğuna ve azalttığına inanılmaktadır;

Elma sirkesi,Soğan suyu,Limon suyu,Vazelin,Isırgan otu suyu,Tuzlu su

Burun Kanamasının Bilinmeyen Nedenleri

Kadın Sağlığı

Burun Kanamasının Bilinmeyen Nedenleri

"Burnunuz bu ara sık sık kanıyorsa ve kanamanın nedenini bilmiyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var."

Burun kanaması burun içi kısmını döşeyen örtünün herhangi bir alanından kaynaklanabilir. İnsanların %60’ında en az bir defa burun kanaması görülür. Genellikle kendiliğinden durabileceği gibi bazen hayatı tehdit eden durumlara da yol açabilir. Çocuk yaşlarda ve 50 yaş üstü kişilerde daha fazla görülür. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Burun ön kısım damarlarından kaynaklanan kanamalara ön kanamalar, burun arka damarlarından kaynaklanan kanamalara arka kanamalar denir.

Burnumuz neden kanar?

Çocuk yaşlarda daha çok ön burun kanamaları; ileri yaşlarda, damar sertliği ya da hipertansiyonu olan kişilerde daha çok arka burun kanamaları görülür. Burun kanamalarının büyük kısmı, burnun ön bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Sıklıkla kuru ve sıcak iklimlerde burun içerisini döşeyen örtünün kuruması ve tahriş olması sonucunda ortaya çıkar.

Çocuklarda burun ile oynama ve hatta ufak dokunuşla dahi kanayabilir. Bu tip kanamalarda kanamanın kontrolü kolaydır, kendiliğinden bile durabilir.

Burun Kanamasının Bilinmeyen Nedenleri

Arka burun kanamaları, sıklıkla orta ve ileri yaşlarda ve özellikle hipertansiyon hastalığı olanlarda veya burun ve yüz yaralanmalarında görülür. Burnun içinde arka üst bölgelerden kanama olur ve şiddeti burun ön kanamalarına göre daha fazladır ve sıklıkla geniz ve burundan aynı anda kan gelir. Kanamanın kontrolü zordur, hastaneyi yatışı ve ekstra işlemler gerektirir. Burun kanamalarının nedeni;

  • Alerji, enfeksiyon veya kuruluk durumlarında burnun karıştırılması.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben
  • Kuvvetli burun temizleme sonucu
  • Kortizonlu burun spreyinin yanlış ve uzun dönem kullanımı
  • Burun travması, burun kırıkları, yüz ve kafatası kırıkları
  • Kanama bozukluğu ve kan sulandırıcı ilaç kullanımıd

Burun kanaması olan kişi ne zaman doktora başvurmalıdır?

  • Burun kanaması tekrarlıyorsa,
  • 10 dakika boyunca burun sıkılmasına rağmen kanama devam ediyorsa,
  • Kanama kısa süre sonra tekrarlıyorsa,
  • Soğuk soğuk terleme, gözlerde kararma veya bayılma hissi varsa,
  • Çarpıntı veya nefes almada zorluk varsa,
  • Burun kanamasına kanlı kusma eşlik ediyorsa,
  • Burun dışında idrar ve gaitada da kanama olması söz konusuysa,
  • Vücutta hafif darbelerle bile morarma ve çürüklerin varlığında,
  • Kan sulandırıcı ilaçların kullanıldığı durumlarda,
  • Kan hastalığı, kanama bozukluğu gibi durumlar varlığında,
  • Son dönemde kemoterapi alınmış olması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır.

Burun kanamasına doğru müdahale çok önemli!

Kanaması olan kişiyi sakinleştirmeye çalışın. Stres ve korku hali tansiyonu yükselterek kanamanın şiddetini artırabilir. Baş hafifçe öne doğru eğilmeli kanamanın mideye gitmesi engellenmelidir. Burnun kıkırdak olan ön kısmını tamamen kavrayacak şekilde başparmak ve işaret parmaklarıyla 5 dakika kadar burun sıkılmalıdır. Bu yolla burun kanamalarının büyük kısmı durur. Durmayan kanamalar içinse acil olarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Burun kanamalarının kesin çözümü sebebinin ortaya konularak ona yönelik tedavinin yapılması ile olur. Kanamanın durmadığı ön burun kanamalarında sınırlı bir tampon veya küçük bir müdahale ile damar pıhtılaştırılarak kanama durdurulabilir. Kanama durmuşsa, tampon alındıktan sonra çoğu kez yumuşatıcı ve yara iyileştirici krem veya merhemler önerilir. Tekrarlayan burun kanamalarında mutlaka Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Endoskopik muayene yöntemiyle burun içerisindeki kanama yeri belirlenebilir. Böylece kanamaya yol açan damarlar kimyasal veya elektrikli aletler ile yakılabilir. Kanamaya yol açan sebep burun eğriliği, burun eti gibi sebepler ise bunlara yönelik cerrahi işlemler uygulanır. Burun boşluklarında yerleşik bir tümörden şüphelenildiğinde biyopsi alınmalı ve gerekli tedavi yapılmalıdır. Arka burun kanamalarında burun arkasına kadar ulaşıp kanama alanına bası uygulayan özel tamponlar yerleştirilir.

KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr Mücahit Altınışık

Burun Kanamasının Bilinmeyen Nedenleri

False

Çocuklarda görülen her burun kanaması masum değildir.

Söz konusu çocukları olduğunda çok daha dikkatli ve özverili olan ebeveynler, bir anda ortaya çıkan burun kanamaları karşısında endişe ve stres yaşayabilir. Özellikle de  herhangi bir hastalıktan farklı olarak yaşanan kanamalar, ailelerin paniğe kapılmasına yol açar. Burun kanamasının çocuklarda sıklıkla gözlemlenen bir durum olduğunu ifade eden Avrasya Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz hastalıkları Uzmanı seafoodplus.info Koray Cengiz , konuyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor.

Burun kanamasının nedenleri

Ön burun kanamaları burun boşluğunun hemen girişinde, orta hatta kılcal damarlar mukoza örtüsünün içinde özel bir bölgede toplanırlar. Çocuklarda en sık görülen burun kanamaları bu bölgeye ait olanlardır. Çoğu kanama, buradaki kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı seafoodplus.info genel olarak kısa süreli olmakla birlikte az kanamalardır. Olası burun kanamalarını nedenleri aşağıdaki gibidir;

Burun kanamalarında ilk yardım çok önemlidir

Burun kanamalarında ilk yapılması gereken sakin olmaktır. Endişeli ve kaygılı bir şekilde davranmak asıl yapmanızgerekenleri unutturabilir. Burun kanaması anında yapılacakları şöyle sıralamak mümkün;

Burun kanaması hastalık habercisi mi?

Hafif burun kanamaları dışında çocuklarda arka burun kanadında meydana gelen ciddi kanamalarda meydana gelir. Dolayısıyla yaşanan her kanamanın basit olduğu kanaatine varılmamalıdıseafoodplus.infoıları kontrol edilmesi zor ve ciddi kanamalar olabilirler. Kafa travmaları ile yüz yaralanmaları dışında aslında sıklıkla orta ve ileri yaştakilerde, tansiyon sorunları olanlarda görülürler.

Çocuklarda ise kanama, pıhtılaşma sorunları nedeniyle meydana gelebilir. Burnumuzun içinde arka üst bölgelerden kaynaklandıkları için burun ön tarafına uygulanan parmak basısı burada kanamayı durdurmaz. Ağız ve boğaza doğru kanama devam eder. Bu bölgenin kanamaları mutlaka bir Kulak Burun Boğaz uzmanının müdahalesini gerektirir.

Sık sık görülen burun kanamaları tedavi edilebilir

Basit kılcal damar kanamaları için çok fazla test yapılmasına gerek yoktur. Aşırı kanamalarda ise kanama ve pıhtılaşma faktörleri için kan sayımı yeterli olacaktır. Burun içi muayenesi en iyi yöntemdir. Kan testleri dışında radyolojik tetkikler de yapılabilir, özellikle hastanın travma hikayesi varsa sistemik bir hastalık araştırılır.

Burun damarları yakılıyor

Tedavi edilmesi gereken burun kanamalarında en sık tercih edilen yöntem burun damarlarının yakılmasıdır. Bu yöntemde öncelikle parmakla burunda basınç oluşturularak, iki kanattan kanama kontrol edilir. Kılcal damar kanamalarında gümüş nitrat çubuğu ile burun damarlarını yakma yeterli olur. Bazen kanama kontrolü için burun içi tamponlar kullanılabilir. Bu tamponlar, artık can yakmayan ve aynı zamanda nefes alınabilen yumuşak süngerimsi yapıdadır.

Yakma olayı bir kaç dakikada biter. Tamponlar gün, ileri ve ciddi durumlarda 7 güne kadar tutulabilirler. Bu vakalarda tedavi mutlaka antibiyotik ile desteklenmelidir. Hastaya sümkürmekten ve buruna basınç uygulamaktan kaçınması önerilir.

ETİKETLER: avrasya hastanesi, avrasya hospital, boğaz, burun, burun kanaması, çocuk cerrahisi, çocuk hastalıkları, çocuk sağlığı, hastalık, kbb, kulak, sağlık, tedavi

Burun kanamasında ne yapılır? Hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz bu durum hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Özellikle yaz aylarında sıkça karşılaştığımız burun kanaması bizi tedirgin edebiliyor. Kimi zaman burun kanaması normal karşılanabilirken, kimi zaman ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Peki, bu ayrım nasıl yapılabilir? Burun kanaması nedenleri ve yapılabilecek ilkyardım uygulamalarının tamamı haberimizde….

Burun Kanaması Nedir? Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Burun estetiği nedir? Nasıl yapılır yazımıza göz atmak için tıklayınız. Burun kanamasında ne yapılır? Bir sağlık sorunu olarak adlandırabileceğimiz burun kanaması, bazı nedenlerden dolayı burundan kan gelmesi olarak tanımlanır. Toplumda yaygın olarak görülen burun kanaması, kendi kendini sınırlayan bir yapıya sahiptir. Sık sık tekrarlayan bu hastalık, yaşamı tehdit eden durumlara sebebiyet verebilir. Burnun ön kısmında birkaç kan damarı birleşmiş bir şekilde bulunur. Bu ince damarların hasar alması, burundan kan gelmesine sebebiyet verebilir.

1- Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir? Burun Kanamasında Ne Yapılır?

Burun kanamasında ne yapılır? Burun kanamasının nedenleri oluştuğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi ön burun kanaması nedenleri arasında %80’i damarların hasar alması sonucunda ortaya çıkabilir. Arka burun kanamaları ender olarak görülse de ciddi sağlık sorunları sebebiyle oluşabilir.

Yaşlılarda sıkça görülen bu hastalık, atardamardan kaynaklı olabilir. Bu nedenle atardamar kaynaklı burun kanamaların mutlaka KBB uzmanları tarafından görülmesi ve tetkiklerin yapılması gerekecektir. Burun kanamalarının en önemli dezavantajı ise sınırlandırılması ve dikkate alınmamasıdır. Birçok insan bu durumu ciddiye almadığı için, durumun ciddiyetinin farkında olamayacaktır. Burun kanamasının nedenleri şunlardır;

Travma, mukozal irritasyon, septal anomaliler, enfeksiyonlar, tümörler,İdiyopatik nedenler,Sistemik nedenler

A) Durup Dururken Burun Kanaması Neden Olur? Aniden Burun Kanaması Nedenleri

Aniden burun kanaması sizi kaygıya düşürebilir. Ansızın meydana gelen burun kanamalı ender karşılaşılan bir durumsa, kaygı duymanız gereksizdir. Çünkü bu kanamalar çoğunlukla ön burun kanaması sebebiyle gelişir ve damarların azıcık hasar gördüğünü ifade eder.

B) Tek Taraflı Burun Kanaması Neden Olur? Sağ ya da Sol Burun Kanaması

Burun kanamasında ne yapılır? Tek taraflı burun kanaması çoğunlukla kuru, sıcak ve nemsiz havalara maruz kalma sonucunda kılcal damar çatlaması oluşması ile ortaya çıkar. Bu kanamalar genellikle ilkyardım uygulamaları sonucunda hızlıca onarılabilecektir.

C) Sürekli Burun Kanaması Nedenleri

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir