göbek deliğim kanıyor / Göbek deliği hakkında şaşırtıcı gerçekler: Eğer kaşınıyorsa - Sağlık Haberleri

Göbek Deliğim Kanıyor

göbek deliğim kanıyor

Göbek deliğim kanamaya başladı. Bebeğimin göbek deliği kanarsa ne yapmalıyım? Göbek yenidoğanda kanıyor - ne zaman doktora görünmeli

Annenin içinde olan bebek, göbek kordonu ile doğrudan onunla bağlantılıdır. Bir çocuğun doğumunda, sünnetli göbek kordonunun yerinde bir göbek halkası oluşur.

Normalde, kesilen doku parçaları yavaş yavaş iyileşir. Zamanla, iki ila üç hafta sürer.

Bebeğin göbeği kurur ve içe doğru hafifçe girintili görünür.

Göbek yarasının tedavisi için kurallar

Göbeğin iyileşmesinin doğal olarak ve doğanın belirlediği zaman diliminde gerçekleşmesi için ebeveynlerin basit hijyen kurallarına uyması yeterlidir.

  • İlk olarak, yenidoğanın yaşamın ilk ayında yıkanması, bir potasyum permanganat çözeltisi ilavesiyle kaynamış suda olmalıdır;
  • İkincisi, bebek için günlük hava banyoları ayarlamanız gerekir. Havada, göbek bölgesindeki kabuk çok daha hızlı kurur;
  • Üçüncüsü, göbek iyileşene kadar bebek karnın üzerine yatırılmamalıdır.

Bu kurallara uyulması, göbek yarasının enfeksiyondan korunmasına ve göbeğin kanamaması için koşullar yaratılmasına yardımcı olur.

Normalde, bir bebeğin hayatının ilk birkaç gününde göbek yarasından küçük bir iksir salınır ve daha sonra göbek kurur ve iyileşir. Göbek bölgesinde kanama veya hafif kanama olması durumunda, yara bölgesi önce hidrojen peroksit solüsyonuna batırılmış bir pamuklu çubukla tedavi edilmelidir. Daha sonra göbek halkasının merkezi parlak yeşil ile yağlanmalıdır. Hidrojen peroksit mikrop kalıntılarını uzaklaştırır ve parlak yeşilin alkollü solüsyonu yarayı kurutur ve dezenfekte eder.

Göbeğin iyileşme sürecinde üzerinde kuru bir kabuk oluşur. Silmemelisin! Kabuk kendi kendine düşmelidir.

Bir bebeği yıkarken veya kundaklarken, yanlışlıkla kabuğa dokunabilir ve ona zarar verebilir, hatta yırtabilirsiniz. Bu durumda yaradan kan çıkacaktır. Bu olursa, panik yapmayın. Göbeği peroksit ve parlak yeşil ile dikkatlice işlemek gerekir. Ardından havanın yarayı kurutması için bebeğin karnını bir süre açık tutun. İşlem tekrar kuru bir kabuk oluşana kadar günde kez tekrarlanmalıdır.

Göbek bölgesini mümkün olduğunca mekanik hasarlardan korumak için bebek bezinin veya bebek bezinin bebeğin karnını ovmamasına dikkat etmelisiniz.

Göbek deliği neden uzun süre kanar?

Yenidoğanın göbeği üç haftadan fazla iyileşmez ve kanamaya devam eder. Bunun aşağıdaki nedenleri olabilir:

  • dikkatsiz bir hareketle, göbek deliğinden kuruyan bir kabuk yırtıldı;
  • göbek yarası uygun şekilde bakım görmez;
  • çok kalın plasenta nedeniyle göbek kordonunun da kalınlaştığı ortaya çıktı, bu nedenle üzerindeki yara daha yavaş iyileşir;
  • bebek bulaşıcı bir hastalıkla doğdu veya doğumdan hemen sonra hastalandı. Vücudun zayıflamış bağışıklığı göbek yarasının zamanında iyileşmesine izin vermez;
  • göbek fıtığı oluşumu;
  • göbek yarasının içinde yabancı bir cisim var.

Göbek kanaması ilk üç nedenden birine bağlıysa, yaranın uygun tedavisi ve bebeğin uygun bakımı yardımcı olabilir. Hastalık, fıtık veya yabancı cisim varlığında etki değil neden tedavi edilmelidir. Burada kalifiye bir çocuk doktorunun yardımına ihtiyacınız olacak.

Ek olarak, göbek kanaması üç haftadan fazla devam ederse, buna bu tür işaretlerin eşlik edip etmediğini dikkatlice gözlemlemeniz gerekir:

  • göbek bölgesinde şişlik ve hiperemi;
  • pürülan eksüdanın göbek yarasından akıntı;
  • göbek bölgesindeki çocuğun vücut ısısında bir artış;
  • yenidoğanın vücut sıcaklığındaki genel artış;
  • göbek halkasının yerinde kokuşmuş bir kokunun varlığı;
  • özellikle ağlarken göbek deliğinin güçlü çıkıntısı;
  • göbek halkasının etrafındaki kaslar düzgün şekilde kasılmaz.

Yukarıdaki işaretlerin varlığında bağımsız eylemlerde bulunmamak daha iyidir. Yenidoğan kesinlikle doktora gösterilmelidir!

Doktor doğru bir teşhis koyacak ve yetkili ilaçları yazacaktır.

Anne karnında plasenta ve bebek göbek kordonu ile birbirine bağlıdır. Bebek doğar doğmaz kesilir. Uygun bakım ve tedavi ile, kurumuş göbek kalıntısı, 7 gün içinde bir karpuz "kuyruğu" gibi kaybolur. Ayrıca yeni doğmuş bir bebeğin göbeğinin kanaması da olur. O zaman inflamatuar bir süreç veya sepsis gelişimini önlemek için hemen bir doktora danışmalısınız.

Nedenler

Hamilelik sırasında anne ve fetüsü birbirine bağlayan göbek kordonu, 3 damarın iç içe geçmesidir:

  • anne karnındaki bebeğe plasentadan oksijen ve hayati maddeler sağlayan iki atardamar;
  • fetüsün metabolik ürünlerini anne vücuduna taşıyan tek damardır.

Göbek bağı kesildiğinde, kalan kısmına bir klips veya mandal uygulanır.

Yaşamın ilk haftalarında, bir çocuğun göbeği, yanında büyük bir kan damarı düğümü bulunan bir yaradır. İç organları kanla beslerler. İyileşme sürecini herhangi bir garip hareketle bozmak çok kolaydır: bir yarayı tedavi ederken ve bir bebeğe bakarken yanlış bez değişimi veya yıkanmamış eller. Bazen bu yara kendi kendine dağılabilir.

Göbek iyileşmesi genellikle 3 aşamada gerçekleşir:

  1. günde göbek kordonunun geri kalanı tamamen kaybolur. Klipsten veya mandaldan kurtulmanın zamanı geldi.
  2. 3 hafta içinde göbek deliğinde kısmi bir iyileşme olur.
  3. Bir ay sonra göbek yarası tamamen sıkılır.

Göbek deliğinin kanamaya devam etmesinin birkaç nedeni vardır:

  1. Hava banyoları yok. Sürekli hava sirkülasyonu olmaması nedeniyle yara çabuk kurumaz. Sadece doğal kumaşlardan giysiler ve nevresimler kullanarak çocuğun vücuduna oksijen erişimi sağlamak gerekir. Kanamanın nedeni, göbeği kaplayan ve iyileşmemiş bir yarayı ovalayan normal bir bebek bezi olabilir.
  2. Yaranın yanlış tedavisi. Göbeğin uzun süreli iyileşmesi ve kanamasının nedeni aynı zamanda annenin yenidoğana bakma konusundaki aşırı gayretidir. Göbek halkası çok dikkatli bir şekilde temizlenirse kötü iyileşme ve travma meydana gelebilir. Daha sonra ortaya çıkan dokulara zarar verme riski vardır.
  3. Göbek kordonunun özellikleri. Norm cm kalınlığındadır, çapı 2 cm'ye ulaşırsa, iyileşme süreci genellikle sadece 3. veya 4. haftada gerçekleşir.
  4. Zayıflamış bağışıklık. Yaşamın ilk günlerinde bebek çok sayıda enfeksiyon ve mikropla yan yanadır. Zayıf bağışıklık, sepsis gibi olası iltihaplı hastalıklarla baş edemeyecek.
  5. İncinme. Çocuk doktorları, kırıntıların 3 aya kadar karın üzerine bırakılmasını önermezler. İhmal ile yaraya zarar vererek kanamaya neden olabilirsiniz.
  6. Enfeksiyon. Göbekteki iltihaplanma süreci, iyileşmemiş bir yaraya düşen yabancı bir parçacık tarafından tetiklenebilir. İşlendiği bir parça pamuk olabilir.


Yenidoğanın göbek deliğinin kanamasının daha az yaygın nedenleri şunlardır:

  • kan pıhtılaşması ile ilgili sorunlar;
  • göbek fıtığı gelişimi;
  • göbek kordonunun yanlış kesilmesi.

Deneyimsizlik nedeniyle, genç anneler göbekle ilgili sorunlara hemen dikkat etmeyebilir. Çocuğun genel durumu tatmin edicidir: bebek sakin, sıcaklık normal, ağrı yok. Ancak kan görürseniz, pürülan seröz sıvı veya iksir şeklinde akıntı görürseniz, doktora gitmeyi geciktirmeyin.

komplikasyonlar

Ebeveynler genellikle aşağıdaki belirtiler ortaya çıktığında alarmı çalmaya başlar:

  • karında süpürasyon;
  • göbek deliğinden gelen hoş olmayan koku;
  • vücut ısısında artış.

Bu görünür işaretler, teşhis için çocuk doktorlarına acil sevk sebebidir. Bu durumda geleneksel tıp işe yaramaz ve hatta tehlikelidir, çünkü bağışıklığı yeni oluşan yenidoğana zarar verebilir. Göbek kanamasının nedenleriyle uğraşmadan önce bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir.


Kana ek olarak, göbek bölgesinde öne çıkabilir:

  • irin;
  • irin;
  • beyazımsı, gri-sarı sıvı.

Önemli! Vücuttaki herhangi bir akıntı, bakterilerin üremesi için uygun bir ortamdır. Göreviniz, cildi temiz ve kuru tutarak bebeği her türlü enfeksiyondan korumaktır.

Şu anda yaranın kendisi "büyüdü" ve dışbükey hale geldiyse, göbek fıtığı şüphesi vardır. Endişe verici bir semptom, göbek derisinin kızarıklığı ve şişmesi olabilir. Bu durum, bir dizi enflamatuar sürece neden olduğu için en tehlikelidir:

  • karın boşluğunun peritoniti;
  • sepsis (kan zehirlenmesi);
  • göbek çevresindeki cildin tahrişi ve kaşıntı ile birlikte dermatit;
  • omfalit (deri altı dokusunun iltihaplanmasına neden olan bulaşıcı bir hastalık).

omfalit

Yara iyileşmesi sürecinde, daha sonra kaybolan bir kabuk oluşur. Bebeğinizin karnının durumuna çok dikkat edin. Bu noktada göbek yarasında enfeksiyon olduğunu gösteren küçük yaralar görünebilir.

Yaygın bir olay, göbek deliğinin bir granülomu veya mantarıdır. Aynı zamanda, kanamaya ek olarak, üzerinde küçük bir “bacak üzerinde top” belirir. Aynı zamanda, karın derisi kızarır.

Ne yapalım?

Yenidoğanın göbeği nasıl tedavi edilir ve kanarsa hangi ilaçların reçete edileceğini sadece bir doktor belirleyebilir.


Aşağıdaki durumlarda onun tavsiyesine ihtiyacınız olacak:

  1. Bebeğin göbeği gün boyunca "kurumaz". 8 gün sonra herhangi bir akıntı ve kan anormaldir. Çoğu zaman, çocuk doktoru Dioxidin ile tedaviyi reçete eder. Kanama durmazsa ve pürülan bir sır, hoş olmayan bir koku veya şişlik eklenirse, doktor güçlü antiseptikler, hormonal merhemler veya antibiyotikler reçete eder.
  2. Göbek üzerinde kan ve kızarıklık var. Bu belirti bir enfeksiyonu gösterebilir. Bu durumda antiseptik ajanlarla vücuttan uzaklaştırılır.
  3. Granülom şüphesi var. Tedavi, enjeksiyon veya merhem şeklinde ayrı ayrı reçete edilir. Terapinin temeli, Elidel, Niacinamide, Dermovate merhem gibi ilaçlardır.
  4. Bebeğin göbeğine yabancı bir cisim, örneğin bir parça pamuk girmiş. Bu durumda, bir çocuk cerrahına danışmanız gerekecektir. Doktor ziyaretinden önce yarayı herhangi bir renklendirici antiseptik (iyot, potasyum permanganat, parlak yeşil) ile tedavi edin.

    Zelenka ve hidrojen peroksit, tedavi için değil, yalnızca yarayı dezenfekte etmek için kullanılır.

  5. Göbek halkasının iltihaplanmasını, şişmesini veya kızarıklığını fark ettiniz. Bu, omfalit gelişiminin, karın boşluğunun peritonitinin veya kan zehirlenmesinin bir işareti olabilir. O zaman bir hastanede antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olacak.
  6. Fıtık şüphesi var. Bir bebeğin herhangi bir şiddetli ağlaması veya öksürmesi ile göbeğinin büyüdüğünü ve bir ceviz büyüklüğüne ulaştığını fark edebilirsiniz. Cerrahi müdahale ihtiyacını doğrulayacak veya çürütecek bir cerraha danışmak gerekir. Bebekler için sadece 3 aydan sonra karın üstü yatma ve özel masaj önerilir. Fıtığı kesme operasyonu ancak 3 yıla ulaştıklarında gerçekleştirilir.


Önemli! Bebeğin vücudunun bir enfeksiyona karşı direncini arttırmak için doktorlar genellikle bir C ve B vitamini kürü ve gama globulin verilmesini reçete eder.

Yasaklanmış eylemler

Yara iyileşmemiş olsa bile, bebeğin hayatının ilk günlerinde kaynamış suda veya bitkisel kaynatma ile banyolara izin verilir. Bununla birlikte, çocuk doktorları, göbeği aniden kanıyorsa veya kanama 8 günden fazla devam ederse, bir çocuğa banyo yapılmasını kategorik olarak yasaklar.


Bir yarayı tedavi ederken şunlardan kaçının:

  1. Göbek bölgesi bir alçı ile kapatılır. Bu, havanın erişimini engeller ve bakterilerin üremesi için uygun bir ortam oluşturur.
  2. Hidrojen peroksit ve parlak yeşil kullanarak yaranın silinmesiyle ilgili sık prosedürler. Maksimum - günde 2 kez.
  3. 2'den fazla antiseptik kullanımı. Göbek yarasını parlak yeşille tedavi ediyorsanız, iyot, potasyum permanganat veya klorofililt ile değiştirmenize gerek yoktur.
  4. Sentetik giysiler. Tüm fanilalar, bodyler pamuklu veya doğal yünden yapılmış olmalıdır. Pantolon, karnı sıkacak sıkı bir elastik banta sahip olmamalıdır.


Bakım

Göbek yarası iyileşirken bebeğin dikkatli bakımı önemlidir. Çeşitli enfeksiyon türlerinin penetrasyonu için bir tür "ağ geçidi" dir.


Hoş olmayan sonuçlarla karşılaşmamak için iyileşmemiş bir göbeğin doğru tedavisini gözlemleyin:

  1. Ellerinizi iyice yıkayın ve antiseptik ile dezenfekte edin.
  2. Hidrojen peroksite batırılmış bir pamuklu çubukla iyileşme bölgesini nazikçe kurulayın. Çözeltinin yarada "tıslaması" durana kadar birkaç saniye bekleyin.
  3. Islatılmış kabukları ve peroksit kalıntılarını, cilde bastırmamaya dikkat ederek kuru steril bir bezle çıkarın.
  4. Zelenka veya potasyum permanganat, yarayı dezenfekte etmek için göbeği yağlar. Bu tür fonlara bir alternatif, %1 "Klorofillipt" veya "Furacilin" olabilir. Bu solüsyonların avantajları sadece dezenfekte edici etkisinde değil, aynı zamanda cildi lekeleyememesinde de yatmaktadır. Böylece karında herhangi bir kızarıklık ve şişlik olduğunu hemen fark edebilirsiniz.
  5. Göbeği “havalandırın”, bebeği optimum hava sıcaklığı ° C ve nem oranı% olan bir odada dakika çıplak bırakın. Hava sirkülasyonu doku epitelizasyonunu hızlandırmalıdır.
  6. Göbek yenidoğanda kanıyorsa, Komarovsky'nin yapmasını önerdiği şey:

    1. Banyo. Çocuk doktoru banyo yapmanıza izin verdiyse, su prosedürlerini sadece kaynamış suda yapın. Ayrıca göbek bölgesinden kaçınarak vücudun belirli bölgelerini suyla silebilirsiniz.
    2. Çocuk bezi. GOON, Moony ve Bella Baby Happy, Pampers Active Baby gibi kaliteli bebek bezlerini kaçırmayın. Oldukça yumuşak bir "tokaya" sahipler, ancak yine de göbeği kapatmaya gerek yok.
    3. Bebek giysileri. Çocukların eşyalarını her iki taraftan da ütülerseniz daha iyi olur. Böylece enfeksiyon yarasına girme riski azalır.


Görüntüleme: 6

Bebeğin göbek yarasının hayatının ilk ayının sonunda güvenli bir şekilde iyileşmesi için, kural olarak, göbeğin basit günlük bakım ve tedavisi kurallarına uymak neredeyse her zaman yeterlidir. Bununla birlikte, kaliteli bakımla bile göbek deliğinin yenidoğanda kanadığı durumlar vardır. Bu tür durumlar ortaya çıktığında, çocuğun göbeğinin neden kanadığını en kısa sürede bulmak ve enfeksiyon ve göbek yarasında irin görünümünün neden olduğu inflamatuar bir süreç geliştirme riskini önlemek için uygun tedaviye başlamak gerekir. Başlangıçta, doktorların yardımına başvurmadan kanayan bir yarayı iyileştirmek için önlemler alabilirsiniz. Ancak, tüm manipülasyonlarınız ve özel araçlarla tedavinizden sonra göbek hala iyileşmeye başlamaz ve kanamaya devam ederse, ayrıca yara bölgesinde şişlik, ciltte kızarıklık varsa, göbek çevresi ıslanır ve başlar. “ıslanmak” için gecikmemek ve doktora danışmak önemlidir.

Göbek yarası, mikropların ve çeşitli enfeksiyonların penetrasyon kaynağıdır. Yenidoğanda göbek kanaması durumlarını önlemek için öncelikle yaraya kaliteli bakım sağlamak gerekir. Göbek yarasının tedavisi, kanama kaynağının ortadan kaldırılmasına ve göbeğin özel araçlarla tedavi edilmesine dayanır.

Göbek yarası iyi iyileşirse ve sonra göbek aniden kanamaya başlarsa, yaranın ortasına biraz hidrojen peroksit dökmek gerekir. Peroksit kanı durdurmalı ve oluşan kabukları yumuşatmalı, daha sonra pamuklu çubukla çıkarılmalıdır. Daha sonra göbek parlak yeşil veya bir potasyum permanganat çözeltisi ile yağlanmalıdır. Göbek yarasını tedavi ettikten sonra dışarıda olmanız gerekir, bebeği bir süre giydirmeyin. “Kötü” bir koku, enfeksiyon belirtileri olması durumunda ve ayrıca çocuk kaprisli hale geldiyse, omfalit görünümünü gösterebileceğinden, mümkün olan en kısa sürede doktorlara başvurmalısınız. Bu hastalığı tedavi etmek için zaten antibiyotiklere, bazı merhemlere ve antiseptiklere başvurmak gerekiyor. Hastanede yatış da gerekli olabilir.

Bebeğin hızlı iyileşmesi için tedavi sırasında bazı önerilere uyulmalıdır. Göbek yenidoğanda kanadığında, yara bandı ile kapatmanıza gerek yoktur, bir bebek bezi ile kapatın. Cildin mümkün olduğunca sık nefes almasına izin vermek gerekir. Göbek yarası sabah ve akşam tedavi edilmelidir, gerekmedikçe daha sık tedavi önerilmemektedir. Yara iyileşene kadar bebeği kaynamış suda yıkamak gerekir. Suda, doktor tavsiyesi üzerine şifalı otlar ekleyebilirsiniz. Su prosedürleri tamamlandıktan sonra yenidoğanın cildi kurutulmalı ve yara yüzeyinden su damlaları alınmalıdır. Göbeğin tamamen iyileşmesi anına kadar bebek mideye yatırılmamalıdır.


YouTube'da Bebeğinizi Beslemek için Abone Olun!

Bebeğimin göbek deliği neden kanıyor?

Bir bebeğin göbeğinden kanlı akıntının ortaya çıkmasına neden olan aşağıdaki nedenler vardır. Öncelikle bebeği pansuman sürecinde göbek deliğinin iyileşmesi sırasında oluşan kabuk zarar görebilir. Bu durum sizi endişelendirmemelidir. Kanamayı durdurmak için sadece göbek yarasının günlük tedavisine devam etmek ve pansuman veya bebek bezini değiştirirken yaralanmayı önlemek gerekir. Yaralanan yara kanamaya devam ederse ve iyileşmezse bir doktora danışmalısınız. İkincisi, göbek kordonunun yeterince kalın olması nedeniyle göbek yarası bazen görünürde bir sebep olmaksızın kanabilir. Daha sonra düzenli dezenfeksiyon ve dinlenme durumu, yaranın hızlı iyileşmesine katkıda bulunacaktır. Üçüncüsü, göbeğin kanaması, ebeveynlerin yarasına aşırı "bakım" neden olabilir. Çeşitli çözeltilerin aşırı kullanımıyla, kabuğun oluşması için zaman yoktur ve sonuç olarak göbek uzun süre iyileşmez.

Göbek yarasının yetersiz kan pıhtılaşması nedeniyle kanadığı, vücudun koruyucu özelliklerinde azalma olduğu durumlar da vardır. Göbek kanamasının bir başka nedeni de yaradaki bir enfeksiyon olabilir. Ve son olarak, belki de en olumsuz seçenek, bir nodülü andıran bir iltihap olan bir granülom oluşumudur.

Kanamanın nedenleri hakkında herhangi bir şüpheniz varsa, hemen bir doktora danışmalısınız. Sadece yaranın kendi kendine iyileşeceğine güvenemezsiniz. Bir uzmandan zamanında yardım, olumsuz sonuçların ortaya çıkmasını önleyecektir.

İnternet sitesi

Genç bir anne ve bebeğin doğum hastanesinden dönüşü sorumlu ve çok önemli bir dönemdir. Sonuçta, şimdi küçük bir kişinin büyümesi, gelişmesi ve sağlığı için tüm sorumluluk tamamen annesine ve tüm akrabalarına aittir. Çoğu zaman, en yanlış anlaşılan anlardan biri göbek bakımıdır. Buna duyulan ihtiyaç, deneyimsiz ebeveynler arasında paniğe bile neden olabilir. Ancak, aslında, bu konuda karmaşık bir şey yoktur. Sonuçta, bir patronaj çocuk doktorunun rehberliğinde bu işin temellerini öğrenebilirsiniz.

Doğum hastanesinde bile anneler, yenidoğanda göbeğin ne kadar iyileştiğini doktorla ilgilenir. İyileşme ne kadar sürer sorusunun cevabı göbek yarası daha ziyade bireysel. Çoğu durumda, bu bir çocuğun yaşamının üçüncü haftasında ortaya çıkar. Fakat bazen bu süreç biraz daha uzun sürebilmektedir. Bu nedenle, ebeveynler göbeğin iyileştiğini nasıl anlayacaklarını açıkça bilmelidir.

Göbek hakkında bilmeniz gerekenler

Anne karnında bebek, ihtiyaç duyduğu besinleri ve oksijeni göbek bağı yoluyla alır. Ayrıca, ürünler içinden çıkıyor. Bir bebek doğduğunda, onunla annesinin bedeni arasındaki bu bağlantı kopar. Göbek kordonunun geri kalanına uygulayın braket Rogovin.

Ancak doğumdan sonra göbek deliği bandajlanmasa dahi kanama olmaz. Göbek halkasının iki atardamarı ve bir damarı vardır. Kesildikten sonra, duvarın daha yoğun yapısı nedeniyle arterler açılır ve damar çöker. Ancak bu, bakterilerin oluşan yaraya giremeyeceği anlamına gelmez. Bunu önlemek için doğum hastanesinde göbek kalıntısı bandajlanır ve dikkatlice işlenir.

Ve yaklaşık gün sonra olan göbek kordonunun geri kalanı düştüğünde, yarayı dikkatlice tedavi etmeye devam etmeniz gerekir. “Gerisi düştü, ne yapmalıyım?” diye paniğe kapılmaya gerek yok, Çünkü doğru işlenirse her şey yoluna girecek.

Göbek düşmezse, birkaç gün daha beklemeniz gerekir. Bazen bu hastanede olmaz ve bu evde gün sonra kaybolacağı anlamına gelir. Göbek düştükten sonra, göbek yarasını çok dikkatli bir şekilde tedavi etmeniz gerekir, bunu üç aşamada yapın.

Başlangıçta, steril bir pamuklu çubuk yardımıyla yarayı her taraftan tedavi etmeniz gerekir. Hidrojen peroksit% 3 konsantrasyonunu almak en iyisidir.

Enfeksiyonu önlemek için yarayı yağlamak gerekir. alkol %96. Kalan güdük kurutulmalı ve hafifçe yağlanmalıdır. potasyum permanganat %5.

Göbek düşmediyse bebeği yıkamak mümkün mü?

Göbek bağı düştükten sonra anne çocuğu güvenle yıkayabilir. Kaynamış suda banyo yapmak daha iyidir. Ancak kordon düşene kadar bebek yıkanmaz - vücudunun yalnızca ılık, nemli bir süngerle hafifçe silinmesi gerekir.

Yenidoğanın göbeğinin evde işlenmesi

Bebeğin normal gelişimi ile göbek yarasının iyileşmesi 3. haftada gerçekleşir - bu süre zarfında epitelleşir. İyileşmeden önce yeni doğan bebeğe göbek deliği nasıl tedavi edilir, yerel hemşire veya çocuk doktoru kadına açıklayacaktır. Bu prosedür doğum hastanesinde olduğu gibi yapılmalıdır. Yeni doğmuş bir bebeğin göbeğine nasıl doğru şekilde bakacağını tam olarak bilmesi gereken bir anne için, bunun banyodan sonra her gün yapılması gerektiğini düşünmek önemlidir. Öncelikle annelerin ellerini sabun ve suyla iyice yıkaması gerekir.

Yeni doğmuş bir bebeğin göbeğinin nasıl tedavi edileceğini bilmek de önemlidir. Bu amaçlar için kullanılan hidrojen peroksit, alkol %96, parlak yeşil çözüm2% veya işleme için. Ve işte çözüm potasyum permanganat Bu amaçlar için kullanılması tavsiye edilmez, çünkü tozlarının doğru konsantrasyonundan bir çözelti hazırlamak kolay değildir ve ayrıca, kristal yanlışlıkla bir çocuğun cildinde belirirse, provoke edebilir. yakmak.

Başlangıçta, kabuğu hidrojen peroksite batırılmış bir pamuklu çubukla yumuşatmanız gerekir. Aynı zamanda peroksit köpürmeye başlamazsa, bu göbeğin iyileştiği anlamına gelir.

İyileşme sürecinde, kabuklar yavaş yavaş düşer ve çok dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekir. Kuvvet uygulayarak kabukları soyamazsınız.

Göbeği işlerken, göbek kordonunun tabanına özel dikkat gösterilmelidir. Tüm ıslak akıntıyı gidermek için her seferinde çok dikkatli bir şekilde silinir. Bunu bir pamuklu çubukla yapmak en uygunudur. Bu kuruma ve iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Günde kaç kez?

Bu prosedür günde bir kez yapılmalıdır.

Göbek iyi iyileşmezse, düzenli “havalandırma”, karnı daha sık açmanız gereken bu süreci hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Çocuk bezi kullanırken, yaranın açık kalması için kuşağı bükmeniz gerekir. Gerekli değilse yaraya dokunmayın.

Yenidoğanda göbek kanıyorsa ne yapmalı?

Göbek yarasında kan belirirse ne yapacağını bilmeyen ebeveynlerin, başlangıçta göbeğin yenidoğanda neden kanadığını bulması gerekir.

Bazen bu fenomenin nedenleri basit ve anlaşılırdır. Göbek yarası oluşursa kanar travmatizasyonçocuk kundaklandığında, silindiğinde veya yıkandığında. Yara tamamen iyileşene kadar bebek bezi çok dikkatli bir şekilde giyilmelidir. Bazı anneler yarayı kabuklardan temizlemede çok aktiftir, bu nedenle yaralanmaya neden olur.

Göbek oluşumu nedeniyle kanama olabilir göbek granülomu (mantar). Göbek kordonu kalınsa, kesildikten sonra geniş bir göbek halkası kalır ve uzun süre iyileşir. Sonuç olarak, granülasyonlar artar ve göbek şeklinde bir mantarı andırır. Bu oluşum ağrılıdır ve kundaklarken bile yakalarken ağrının ortaya çıkmasına neden olabilirsiniz. Ve küçük bir yaralanmadan sonra bile, bu durumda göbek yarası kanamaya başlar.

Göbek yarasından kan göründüğünde, aşağıdaki gibi davranmalısınız:

  • Yaranın dikkatsiz kullanımı nedeniyle kan ortaya çıktıysa, göbek yarasına birkaç damla hidrojen peroksit damlatmanız gerekir.
  • Bebeği karnına koymanıza gerek yok.
  • Göbeğe hava verilmelidir.
  • Göbek yarasının kanadığı dönemde bebeği yıkamak mümkün değildir. Göbek tamamen kanamayı durdurana ve üzerinde bir kabuk görünene kadar beklemeniz gerekir.

Ancak, yaradan kan akması şartıyla, bir doktora danışmak, ona bebeği göstermek en iyisidir.

Çocuğu sadece göbek yarası kanaması değil, aynı zamanda genel durumu da kötüleştiyse hemen çocuk doktoruna göstermek özellikle önemlidir. Böyle bir durumda, acilen hastaneye gitmek veya ambulans çağırmak daha iyidir.

Göbek yenidoğanda uzun süre iyileşmezse, buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Ağlayan göbeğe dikkat edildiğinde, bu ilk aşamayı gösterir. omfalit- göbek yarasının iltihaplanma süreci. Bu süre zarfında göbek henüz iltihaplanmaz, ancak yaradan açık renkli seröz bir akıntı görülür ve etrafındaki cilt biraz kırmızıya döner. Bu durumda bebek normal hisseder.

Böyle bir durumda, yerel tedavi uygulanır - önce göbeği hidrojen peroksit ile dezenfekte etmeli ve ardından parlak yeşil ile tedavi etmelisiniz. Bu işlem günde kez tekrarlanmalıdır.

Bazı durumlarda, ek kullanım belirtilir ultraviyole ışınımı. Göbek yenidoğanda ıslanırsa, bazen merhem veya tozların kullanımı belirtilir. Yenidoğanda ağlayan bir göbeğin tedavisi, aşağıdakileri içeren merhemlerin kullanılmasını içerir. basitrasin ve polimiksin.

Enflamasyonun zamanında durdurulmaması koşuluyla, yaradan görünmeye başlayabilir. irin. Böyle bir durumda göbek halkası kırmızıya döner, ödem ortaya çıkar. Yavaş yavaş, göbek dışa doğru döner, üzerindeki ve yakınındaki cilt ısınır ve kızarır. Omfalit ile vücut ısısı yükselir, çocuk çok yaramaz, isteksizce memeyi alır ve uyuşuk hale gelir.

Bu durumda, derhal bir doktora danışmak ve uygun tedaviyi sağlamak çok önemlidir. Aksi takdirde, irin deri altı dokuya yayılmaya başlayacak, diğer organlara taşınacak ve daha sonra gelişmeye yol açabilecektir. sepsis.

Tedavinin özellikleri

Bu tür bebekler yatarak yenidoğan patoloji bölümlerinde tedavi görmektedir. Onlara antibiyotik reçete edilmelidir.

Bebeğin ateşi çok yüksekse ve şiddetli belirtiler varsa zehirlenme, bebeğe gerekli ilaçlar damardan verilebilir.

Bazen kısırlık için ekimden sonra, stafilokok göbek yarasında. Bu durumda tedavi anti-stafilokokal immünoglobulin.

İltihaplı bölgeyi tedavi etmek gerekir antiseptikler bunu günde birkaç kez yapıyor.

Vücut ısısının stabilize olması şartıyla, yürütmek mümkündür. fizyoterapi yani mikrodalga.

sonuçlar

Bu nedenle göbek iyileşene kadar yaraya çok dikkat etmek gerekir.

Ebeveynler iyileşme sürecini hızlandırmak için fazla çaba göstermemelidir. Her şeyin kendiliğinden olmasına izin verin.

Bebeklerin göbeklerinin çok farklı olduğunu hatırlamak önemlidir. Bazı çocuklarda derin, bazılarında ise çıkıntılıdır. Şekli değiştirmek için herhangi bir eylemde bulunmamalısınız, çünkü bu tür eylemler tahrişe ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Genel olarak, göbek yarasının bakımı zor değildir, asıl şey tüm önerileri açıkça takip etmek ve acele etmemek.

Yeni doğmuş bir bebeğin yaşamının ilk ayı, çocuğun durumundaki en ufak değişikliklere artan dikkat zamanıdır, çünkü bu yaşta vücutta önemli ve önemli değişiklikler meydana gelir.

Yenidoğanda göbek deliğinin durumunu izlemek gerekir, çünkü göbek yarası hafta içinde iyileşir ve bebek ve anne 5. günde doğum hastanesinden taburcu edilir. Genellikle iyileşme süreçleri yavaştır, yenidoğanın göbeği kanar, göbek halkası bölgesinde süpürasyon meydana gelir. Her onuncu yenidoğanda görülür ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Göbek kanaması ne zaman tehlikelidir?

Göbek kordonunun düştüğü yerde bir yara oluşur. Bir süre burası kanar. Daha sonra, kabuk oluşumu meydana gelir. Çıkarıldıktan sonra, düşen göbek bağı kalıntısının yeri bir hafta içinde tekrar kanar. Her şey belirtilen süre içinde biterse - bu normal bir fizyolojik fenomendir.

Aşağıdaki tehlikeler dikkat gerektirir:

Göbek kanaması doğum anından itibaren 10 günden fazla devam eder;

Yaranın tedavisine rağmen kanama devam ediyorsa;

Göbekteki yaranın granülasyonunun gelişmesiyle.

Göbek yenidoğanda kanar - nedenleri

Nasıl devam edileceğini bilmek için her zaman kanamanın nedenini bilmek gerekir. Göbeğin yenidoğanda kanaması gerçeğine yol açar:

Göbek kordonunu çıkarırken hata - yanlış sünnet;

Kalın göbek kordonu, çıkarıldıktan sonra geniş bir yara bırakarak, uzun süre iyileşir;

Kanayan bir göbeğin yanlış bakımı;

Agresif bakım ürünlerinin kullanılması, bundan sonra göbeğin iyileşmek için zamanı yoktur;

Düşük kan pıhtılaşması;

Kan damarlarının artan kırılganlığı;

Yenidoğanın midede erken döşenmesi;

Yetersiz bağışıklık.

Yenidoğanda göbek deliğinin kanaması ve kanama süresinin uzadığı durumlarda bir çocuk doktoruna başvurmak gerekir. Göbeğin aşırı kanaması sorununun kendi başına çözülmeyeceği, ancak komplikasyonlarla ağırlaşabileceği unutulmamalıdır.

Yenidoğanda göbek kanaması - bakım kuralları

İyileşme süresini kısaltmak ve komplikasyonları önlemek için göbek bölgesinde kanama yarasının bakımı için uyulması gereken bazı kurallar:

Yaranın epitelize olması için yarayı günde en fazla 1 kez tedavi etmek gerekir;

İşlem en iyi banyodan sonra, kabuklar yumuşadığında ve kolayca çıkarıldığında yapılır;

Yarayı tedavi etmek için agresif ajanlar kullanmayın;

Yeşil boya ile tedaviden sonra yaranın maskelenmemesi, ancak görünür olması için klorfillipt kullanılması tavsiye edilir - bu, herhangi bir ihlali zamanında tespit etmeyi mümkün kılar;

Travmayı önlemek ve iyileşme süresini uzatmak için yarayı yapışkan bantla kapatmak imkansızdır - havanın yokluğunda enfeksiyon gelişimi için ideal koşullar yaratılır;

Bir çocuğu yıkamak için sadece kaynamış su kullanın;

Yaranın giysi veya çocuk bezi ile yaralanmadığından emin olun;

Aynı amaçla, yenidoğanı karnına yatırmayın ve çocuğun karın kaslarını zorladığı durumlardan kaçının (güçlü ıkınma, çığlık atma, uzun süreli ağlama);

Sera etkisi yaratan ve cildin "nefes almasına" izin vermeyen sentetik kumaşlardan yapılmış kıyafetleri hariç tutun;

Doğal kumaşlardan yapılan giysiler ise tam tersine havalandırma nedeniyle iyileşme sürecini yavaşlatmaz;

Aynı amaçla, pişiği önlemek ve çocuğu sertleştirmek için kreşi daha sık havalandırın.

Yenidoğanın göbeğinin tedavisi

Göbek yarasının doğrudan tedavisi aşağıdaki adımlardan oluşur:

1. Yaranın hidrojen peroksit ile dezenfeksiyonu: bir pipetten yaranın üzerine hidrojen peroksit damlatın. Birkaç dakika sonra kabuklar yumuşayacak ve yumuşayacaktır.

2. Pamuklu çubukla yumuşak kabukları nazikçe çıkarın. Kanamaya neden olmamak için kuvvet uygulamayın veya kuru kabukları yırtmayın.

3. Tamamen kuruması için yarayı steril bir peçeteyle kurulayın.

4. Sağlıklı cilde dokunmamaya çalışarak tüm göbek halkasını bir antiseptik (%1 klorofililt veya aynısefa tentürü) ile yağlayın. "Parlak yeşil" veya bir potasyum permanganat çözeltisi kullanılması tavsiye edilmez: yarayı zengin renkleriyle maskeler, çünkü kızarıklık, şişlik, süpürasyon kaçırılabilir. Chlorphyllipt - okaliptüsün alkol tentürü - yenidoğanda kullanım için güvenlidir, bebeğin cildine agresif değildir, iyi bir antimikrobiyal ve antienflamatuar ajan olan staphylococcus aureus ile iyi baş eder. Calendula tentürü de benzer bir etkiye sahiptir.

Göbeği tedavi etmenin alternatif bir yolu

Alkol, hidrojen peroksit, güçlü bir manganez çözeltisinin çok agresif olduğu ve yara iyileşmesini önlediğine dair bir görüş var. Yarayı kuru ve temiz tutarsanız 7 gün içinde epitelizasyonunun gerçekleşeceğine inanılır.

Yeni önerilere göre, kanamalı bir göbeği yönetmenin sözde "kuru" yöntemi, kütüğün mumyalanmasının (kurutmasının) doğal olarak, kendiliğinden, temiz havada, pansuman ve antiseptik tedavi olmadan gerçekleşmesi gerçeğine dayanmaktadır. Havaya serbest erişimin sağlanması (havalandırma, göbeği kapatmayacak şekilde bebek bezinin sıkıştırılması, serbest kundaklama) ve göbeğin temiz tutulması (kirli ise, kaynamış suya batırılmış temiz bir gazlı bezle silinir ve kurutulmuş).

İşleme için genel hijyen kuralları

Göbek tamamen iyileşene kadar genel hijyen kurallarına dikkatle uyulmalıdır:

  • Yarayı tedavi etmeden önce ellerin iyice yıkanması ve dezenfekte edilmesi.
  • Kuru olsalar bile gün boyunca yelek ve sürgülerin tekrar tekrar değiştirilmesi.
  • Tüm çocuk giysilerinin zorunlu ütülenmesi.
  • Göbeğe bebek bezi kemeri ile dokunmaktan kaçının. Merkezde bir oyuk bulunan özel modeller var. Normal bir bebek bezinde göbek için böyle bir kesim yapabilirsiniz.

Yenidoğanda göbek kanaması - enfeksiyon sonrası komplikasyonlar

Tüm işleme kurallarına uyulursa, ancak hoş olmayan bir koku, kızarıklık veya şişlik olan bir akıntı varsa, daha fazla komplikasyondan kaçınmak için bir doktora danışmalısınız.

Eğer ortaya çıktılarsa:

hiperemi;

Karnına dokunurken şişme ve ağrı;

Göbek fossasından irin kanaması ve deşarjı;

38 C'nin üzerindeki bir sıcaklık artışı, enfeksiyonun meydana geldiği anlamına gelir - gelişmiştir omfalit ya da ağlayan göbek. Çoğu zaman, omfalit, ebeveynleri göbeğin "kuru" işlenmesini tercih eden çocuklarda gelişir.

Omfalit, göbek yarası bölgesinde cilt ve deri altı dokusunun bakteriyel bir enfeksiyonudur. Süreç göbek damarlarını da etkiliyorsa, başka bir patolojiden bahsediyoruz - arterit.

Bu komplikasyonların ana etken maddeleri, iyileşmemiş bir göbek yarasından geçen staphylococcus aureus ve E. coli'dir.

Omfalit ve arterit, yenidoğan için yetersiz bakımın sonucudur.

Üç çeşit omfalit vardır:

Basit;

balgamlı;

Nekrotik.

Elbette, durumun ciddiyeti ve tedavi zamanlaması bakımından farklılık gösterirler.

Göbek yenidoğanda kanıyor - ne zaman doktora görünmeli

Bir enfeksiyonun ilk belirtisinde, bir çocuk doktoruna acilen başvurmanız gerekir.

Daha fazla tedavi sadece tıbbi gözetim altında gerçekleşir. Antibiyotikler, antiseptikler, antibakteriyel merhemler kullanılır, ağır vakalarda tedavi hastanede gerçekleşir.

Yanlış dozda gelişen birçok yan etki nedeniyle antibiyotik ve güçlü merhemlerin (antibakteriyel veya hormonal) tek başına kullanılması mümkün değildir.

Aşağıdaki durumlarda da bir doktora danışmalısınız:

3 hafta içinde iyileşmeyen göbek;

Hidrojen peroksit tedavisi başarısızlığı: Kanama devam ediyor;

Göbek kanıyor ve güçlü bir şekilde çıkıyor - bu göbek fıtığı olabilir.

Yenidoğanda göbek kanaması - önleme

Göbek kanamasının zamanında iyileşmesinin önemli bir yönü, kanamanın hızlı bir şekilde kesilmesine ve komplikasyonların önlenmesine katkıda bulunan önlemlerdir:

Yukarıda belirtildiği gibi göbek yarasının özenli bakımı;

Antiseptik ajanlarla tedavi için herhangi bir endikasyon yoksa, göbek kordonu kalıntısı için “kuru” bakım yöntemini kullanın;

Çocuğun vücudunun koruyucu güçlerini arttırmak;

Evde yenidoğan için mümkün olan tüm bakım türlerinin sıkı bir şekilde sağlanması (banyo yapmak, yıkamak, temiz çarşaflar, sık havalandırmak ve hava banyoları almak, çocuk bezi değiştirmek, kaydırıcılar, göbek derisinin izlenmesi);

Çocuğun göbeğine zarar vermemek için göbek delme, yara izi, dövme yapmayı reddeden yetişkinler tarafından doğal kumaşlardan yapılmış giysiler giymek.

büyük bir rol oynar:

Doğumdan hemen sonra emzirme;

Yenidoğanın anne ile ilk dakikalardan itibaren sürekli ortak kalması;

Çocuğun göbeğine ve cildine annenin mikroflorasını yerleştirmek için doğumdan sonra mümkün olduğunca erken annenin cildiyle temas edin.

Yeni doğmuş bir bebekte göbek kanamasının ortaya çıkmasıyla, her şeyin kendi kendine geçmesini bekleyemezsiniz. Derhal bir çocuk doktorundan tavsiye almak ve komplikasyonları önlemek için tüm randevuları açıkça takip etmek gerekir.

Çocuğun durumuna dikkat, uygun bakım ve zamanında tedavi, sağlığın korunmasına ve hoş olmayan sonuçlardan kaçınmaya yardımcı olacaktır.

Kategoride popüler:

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

Şeritler ile yeni yıl için şişelerin dekorasyonu Şampanya Noel Baba

okuman
Plastik kaşıklardan el işleri: Kendin yap takıları nasıl yapılır (78 fotoğraf)

Plastik kaşıklardan el sanatları: kendi ellerinizle nasıl süslemeler yapılır

okuman
Kendin Yap sapan boncuklar: Yeni başlayanlar için bir tığ işi ana sınıfı Sapan boncukları nasıl monte edilir

Kendi elinizle slingo boncukları: tığ işi ustalık sınıfı

okuman
kendin yap popik bebek: ana sınıf

kendin yap popik bebek: ana sınıf

okuman

Göbek Deliği İltihabı ve Kanaması Neden Olur?

Daha çok bebeklerde görülen göbek deliği iltihabı ve kanaması, farklı nedenlere bağlı olarak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Göbek deliğinde görülen bu tür rahatsızlıklar, enfeksiyon, kist ve piercing kullanımı gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir..

Göbek deliği temizliğini göz ardı eden bazı kişilerde, içeride biriken kir ve giysilerin bıraktığı tüyler nedeniyle zamanla kaşıntı ve kızarıklık gibi sorunlar gelişebilir. Bu durum, bölgenin düzenli olarak temizlenmesi ve kuru tutulmasıyla önlenebilir. Ancak ağır koku, akıntı, şişlik ve ağrı gibi şikayetler ortaya çıkarsa, bunlar göbek deliği iltihabını gösterebilir. Göbek deliğinden koku, kan ve akıntı gelmesi, aşağıda belirtilen nedenlerden kaynaklanıyor olabilir.

Makaleye Genel Bakış

Göbek Deliğinde Enfeksiyon

Göbek çukuru enfeksiyonu yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bunun başlıca nedeni bölgenin sürekli sıcak ve nemli olmasıdır. Göbek deliğinin yeterince temizlenmemesi, enfeksiyona neden olabilecek bakterilerin daha kolay birikmesine ve yayılmasına neden olacaktır.

Enfeksiyon riski, göbek deliği yakınlarında yara oluşması veya kaşıma sonucu ciltte gelişen tahrişle artabilir. Banyo yaparken göbek deliği temizliğine özen göstererek enfeksiyonları önleyebilirsiniz. Yapmanız gerek tek şey; banyo sırasında sabunlu su ve parmak ucunuzla bölgeyi temizlemektedir.

Belirtiler, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Örnek vermek gerekirse; bakteriyel enfeksiyonlar mantar enfeksiyonlarından daha farklı semptomlar gösterebilir. Göbek deliği enfeksiyonun genel belirtileri ise şu şekildedir:

  • Bölgede hassaslık.
  • Ciltte renk değişiklileri ve kızarma.
  • Kaşıntı, karıncalanma ve yanma hissi.
  • İrin dolu apse.
  • Göbek deliği üstünde veya etrafında şişme.
  • Göbek deliğinde sıcaklık artışı.
  • Kötü kokulu ve farklı renklerde akıntı.
  • Mide bulantısı ve baş dönmesi.

Bölgede Oluşan Kistler

Vücudun farklı yerlerinde oluşabilen kistler, göbek deliğinin içinde veya yakınlarda da görülebilmektedir. Kırmızı, yumru şeklinde olan bu kistler, genellikle yara veya tahriş oluşmuş ciltte gelişmektedir. Epidermoid kistler, göbek deliğinin kıl, kir veya yağ ile tıkanması sonucu oluşmaktadır. Nadir olarak görülen ürakal kistler ise göbek deliğinden kanlı bir akıntı gelmesine neden olabilir.

Göbek deliğinin içi veya yakınlarında oluşan kistlerin belirtileri şunlardır:

  • Cildin altında hareketli bir kütle oluşması.
  • Şişme ve kızarıklık.
  • Bölgede acı ve hassasiyet oluşması.
  • Yoğun, sarı renkte ve kokulu bir akıntı.

Göbek Deliğine Yaptırılan Piercing

Göbek deliğindeki piercing uygulamasının tamamen iyileşmesi, altı haftadan iki yıla kadar sürebilir. Söz konusu süre zarfında, göbek deliğinde enfeksiyon sonucu iltihaplanma, akıntı ve kanama görülme riski yüksektir. Göbek deliğindeki bu halka, pantolon ve kemer tokalarına takılarak ciddi yaralanmalara da yol açabilir.

Göbek deliğine takılan piercing sonrası oluşan açık yara nedeniyle, bölgede bakteriyel enfeksiyonlar ortaya çıkma riski de yüksektir. Piercing yaptıranlar, bu nedenle bölgeyi her zamankinden daha temiz tutmaya özen gösterilmelidir.

Piercing sonrası göbek deliğinde görülen enfeksiyonun belirtileri:

  • Şiddetli şişme, kızarıklık ve ağrı.
  • Kötü kokulu akıntı ve kanama.
  • Ateş, mide bulantısı, titreme ve baş dönmesi.

Göbekte Fıtık Görülmesi

Göbek deliğindeki kanama, bazı nadir durumlarda göbek fıtığından kaynaklanabilir. Karın kaslarında meydana gelen hasar, bir süre sonra bağırsağa baskı uygular ve şişkinliğe neden olur. Bölgedeki şişlik yatınca kayboluyor, bir şeyler kaldırınca veya karnınızı gerdiğinizde yeniden oluşuyorsa, bunun nedeni göbek fıtığı olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Hamilelikte Göbek Deliğinde Kanama

Gebelik döneminde vücutta birçok değişiklik yaşanmaktadır. Karın bölgesindeki genişleme, göbek deliğinin gerilerek her zamankinden daha hassas bir hale gelmesine neden olabilir. Bu dönemde göbek deliğine sürtünen kıyafetler bile kızarıklık ve kanamaya neden olabiliyor.

Gebelik döneminde göbek deliğinin kanamasını önlemek için yapılması gerekenler:

  • Piercing varsa çıkarılmalıdır.
  • Alanı kuru ve temiz tutmak gerekmektedir.
  • Doktorunuza danıştıktan sonra, tahriş ve hassasiyeti en aza indirmek için doğal aloe vera kremi uygulayabilirsiniz.

Göbek Deliği Sorunlarını Önlemek İçin İpuçları

Eğer göbek deliğinizde bir enfeksiyon veya kanama fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir doktora görünmekten çekinmeyin. Erken tanı sonrası uygulanacak tedavi yöntemi, enfeksiyonun ilerleyerek daha kötü bir hal almasını önleyecektir.

Aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat ederek, bu tür rahatsızlıkların oluşma riskini en aza indirebilirsiniz.

  • Göbek bölgenizi sıkmayan bol giysiler tercih edin.
  • Banyo yaparken bir bez ve ılık sabunlu su kullanarak göbek deliğinizi temizleyin.
  • Göbek deliğinin içinde biriken elbise tüylerini ve kılları, kulak temizleme çubuğuyla nazikçe temizleyebilirsiniz.
  • Göbek deliğini temizlemek için asla sert cisimler kullanmayın.
  • Göbek deliğinizi ve etrafını kuru tutmaya özen gösterin.

Göbek Deliği Neden Kanar?Göbek Deliğinde KaşıntıGöbek Deliğinde Kötü Koku

G&#;bek deliği iltihabı nedir? Neden olur? G&#;bek deliği iltihabı i&#;in hangi doktora gidilir? Tedavi y&#;ntemleri nelerdir?

Göbek Deliği İltihabı Nedir?

Her yaştan insanlarda göbek deliği iltihabı yaşanabiliyor. Göbek deliği içerisinde biriken kir, bakteri ve mantar ilerleyen dönemde göbek deliğinde enfeksiyon yaratabiliyor. Özellikle de gerekli tedavi erken bir zamanda yapılmaz ise bu durum da yaşamı tehdit edebilir. Yeni doğan bebeklerin göbek deliğinde oluşan iltihap ve enfeksiyon kana karıştığında vücuda yayılma riski de artıyor.

Kişi doğru bakım uyguladığı takdirde enfeksiyonların da önüne geçilebilir. Bu nedenle göbek deliğinde oluşan iltihap temizlenerek enfeksiyon riski ortadan kalkmalıdır. Kişinin göbek deliğinde oluşan yangılar genel olarak göbek deliği enfeksiyonu olarak bilinmektedir. Göbek deliğinin yapısı gereği bakteri ve mantarlar göbek deliğine yerleştiği takdirde hızla çoğalabilirler. Bu durumda da göbek deliği iltihabı olur. Yeni doğan bebeklerin vücudu hassas olduğu için göbek bağı düşmeden ve ya göbek bağı düştükten sonra iltihap riski olabilir.

Göbek Deliği İltihabı Neden Olur?

Göbek deliği iltihabının birbirinden farklı nedenleri olabilir. Göbek deliği iltihabı bebeklerde, çocuklarda ve yetişkinlerde sık sık görülebilir. Özellikle çocuklarda ortaya çıkan göbek deliği iltihabının pek çok nedeni olabilir. Özellikle kötü hijyen alışkanlığı, yapısal bir biçimde göbek çukurunun dar olması, piercing kullanımı, aşırı şekilde kilo alınması, aşırı terleme ve göbek deliğinin çok fazla kurcalanması sonucunda göbek deliğinde iltihap oluşabilir.

Özellikle de kıyafetlerden artan yün, iplik ve benzer kısımların göbek deliğinde toplanması da uzun süre sonrasında göbek deliği iltihabına yol açabilir. Göbek deliği iltihabının en önemli belirtisi göbek deliğinden sıvı gelmesidir. Göbek deliği iltihabı enfeksiyonunun yayılmaması için dikkatli davranılmalıdır.

Göbek Deliği İltihabı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Her yaştan kişilerde göbek deliği iltihabı görülebilir. Göbek deliğinin kirlenmesi ve içerisinde kir birikmesi nedeni ile oluşan göbek deliği iltihabının tüm vücuda yayılmaması için mutlaka erken önlem alınması gerekir. Göbekte şiddetli ağrı ve akıntı olduğu takdirde bu belirti ciddiye alınmalıdır. Göbekte kötü ve rahatsız edici akıntıların yanı sıra göbek etrafında kaşıntı ile kızarıklık da ciddiye alınmalı. Bu belirtiler görüldüğü andan itibaren mutlaka uzman bir doktora gitmek gerekir. Göbek deliği iltihabı yaşayan kişiler genel cerrahi bölümündeki doktorlara gidebilirler. Göbek deliği iltihabına genel cerrahi bölümü bakar. Burada bulunan doktor en doğru tedavi yöntemini belirler.

Göbek Deliği İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göbek deliği iltihabı yaşayan kişiler belirtilerin görüldüğü andan itibaren bunu mutlaka dikkate almalılar. Özellikle de belirtilerin ardından mutlaka bir doktora gitmek gerekir. Göbek deliği iltihabının erken belirlenmesi sonucu tedaviye başlanır. Göbek deliği iltihabının tedavisi hastanın enfeksiyon şiddeti ile hastanın yaşına göre belirlenir. Özellikle yeni doğan bebeklerde enfeksiyon hızla kana karışabilir.

Bu şekilde iltihabın vücuda yayılma olasılığı da çok fazladır. İleri derecede göbek iltihabı durumunda hastanın birkaç gün hastaneye yatırılması söz konusu olabilir. Bu hastane yatışı gerçekleştiğinde damar içinden de antibiyotik tedavisine başlanır. İlaç tedavisinin yanı sıra göbek deliği iltihabı yaşayan hastaların bakım ve temizliğe de çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle de bebeklerde göbek deliği iltihabı şiddetli şekilde yaşanıyor ise bebek hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. Göbek deliği iltihabı daha hafif olduğunda ilaç kullanımı ve hijyenik bir bakım yapılabilir. Özellikle çocuklarda ve üç aydan büyük bebeklerde ayakta tedavi yöntemi uygulanabilir.

Yenidoğan Bebeklerde Göbek Bakımı

Göbek deliği iltihabı tedavi edilmediği takdirde hızla vücuda yayılarak yaşamı tehdit etmektedir. Bu nedenle özellikle yenidoğan bebeklerin göbek bakımına çok dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerin göbek bölgesi kuru ve çok temiz tutulmalıdır. Özellikle yenidoğan bebeklerde göbek kordonu düşene kadar o bölgeye fazla dokunulmamalıdır. Yetişkinler ise her banyonun ardından göbek deliğini iyi temizleyip doğru bir şekilde de kurulamalılar.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır