tek ders sınavı ne demek / Marmara Üniversitesi

Tek Ders Sınavı Ne Demek

tek ders sınavı ne demek

Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Olur?

Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Zaman ve Nasıl Olur?

Tek ders sınavı hakkında aklınıza takılan hemen hemen her sorunun cevabını sizler için derledik. Peki tek ders sınavı nedir, ne zaman ve nasıl olur gibi bir çok konu başlığını ele aldık. Sınava kimler girebilir birlikte bakalım&#;

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

Liseye geçiş sınavları, üniversiteye geçiş sınavları, ÖSYM sınavları, kurum sınavları, dil sınavları, KPSS derken pek çok kişi ömrü boyunca onlarca sınava giriyor. Birbirinden farklı isimlere sahip olan bu sınavlara farklı amaçlarla giriliyor. Dil sınavlarına yabancı dil bilgisi seviyesini ölçmek için girilirken, üniversitede girilen sınavlara da mezun olmak amacıyla giriliyor.

Üniversitede girilen sınavlara ise bütünleme sınavı ile tek ders sınavı örnek olarak gösterilebilir. Pek çok kişi üniversitede uygulanan sınavları vize ve final sınavlarından ibaret sanmaktadır. Ancak tek ders sınavı gibi başka sınavlar da vardır. Peki tek ders sınavı nedir? Ne demek? Üniversitede tek ders sınavına neden girilir? Tek ders sınavı ne zaman ve nasıl olur? Tek ders sınavı zor mu? Kolay mı?

Tek Ders Sınavı Nedir? Ne Demek?

Üniversitede öğrenciler pek çok sınavla karşı karşıya gelmektedir. Mezun olma yolunda girilen geçilen bu aşamalardan biri olan tek ders sınavı öğrencinin gireceği son sınav olarak ifade edilebilir. Örneğin öğrenim süresini tamamlayan ancak 1 dersi geçemediği için mezun olamayan yani tek dersten başarısız olan bir öğrenci tek ders sınavına girme hakkını kullanmaktadır.

Tek Ders Sınavına Kimler Girebilir?

Her üniversite öğrencisi veya her üniversiteli bu sınava girememektedir. Yalnızca gereken şartları taşıyan adaylar girebilir. İşte sınava girmek için gereken şartlar;

Ders programındaki tüm dersleri alan, ikinci sınıfı tamamlayan ancak 1 dersten başarısız olan öğrenciler girebilir.

Tüm dersleri geçmesine rağmen okulu bitirmek için gereken ortalamayı yakalamayan öğrenciler girebilir.

Mezun olmasına 1 ders engeli kalan öğrenci, mezun olmak için ortalamasını yükseltmesi gereken öğrenci tek ders sınavına girebilir.

Daha önce hiç almadığı bir ders için bu sınava girilemez. Ayrıca bu sınava girme hakkı yalnızca 1 kez kullanılabilir. Sınava girmek için GR, FF, DD, DC, BB, BA gibi herhangi bir notlu ders seçilebilir.

Tek Ders Sınavı Ne Zaman Olur? Ne Zaman Yapılır?

Bu sınavın yapılacağı net tarih belli olmasa da tarih aralığı bellidir. Söz konusu sınav her yıl güz veya bahar yarı yıl sonlarında fakülteler tarafından belirlenen tarihlerde gerçekleştirilir.

Sınav tarihi: Güz veya bahar yarıyıl sonu

Tek Ders Sınavı Nasıl Olur? Nasıl Yapılır?

Normal dönemdeki sınavlar nasıl uygulandıysa bu sınavı da böyle uygulanır. Örneğin söz konusu ders normal dönemde çoktan seçmeli, klasik veya sözlü olmak üzere hangi şekilde yapıldıysa tek ders sınavı da o şekilde yapılmaktadır. Ayrıca öğrencinin alacağı not, ders notu, harf notu tek sınav üzerinden değerlendirilir. İlgili dersin alındığı dönemdeki vize ve final notları, ödevler, projeler etkili değerlendirmede etkili değildir.

Tek Ders Sınav Başvurusu Nasıl ve Nereden Yapılır?

Sınava katılmak için başvuru yapmak isteyen, sınava girmek isteyen adayların öğrenci işlerine gidip bilgi alması gerekmektedir. Fakültenizdeki işleyiş, sınav hakkında bilgi almak için, başvuru süreçlerini öğrenmek için öğrenci işleri en doğru adrestir. Ancak genellikle yazılı dilekçe ile tek ders sınavına başvuru yapmanız gerekir. Bu dilekçe ile sınava girmek istediğiniz dersi belirtip sınava girmek istediğinizi yönetime bildirirsiniz.

Tek Ders Sınavı Zor Mu? Kolay Mı?

Bu soruya cevap vermek oldukça zordur. Okuduğunuz fakülte, bölüm ve derse göre zorluk seviyesi değişebilir. Ayrıca akademisyenlerin sınav yapma şekli, öğrencinin dersteki başarısı, sınavda sorumlu tutulan konulara göre zorluk seviyesinde değişir. Genellikle tek ders sınavı kolay bir sınav olarak bilinmemektedir. Ancak öğrencilerin zorlanmaması adına çok da zor yapılmamaktadır.

Tek Ders Sınavı Geçme Notu Kaç? Kaç Puan Almak Gerekir?

Bu sınavdan alınacak not dönem notu yerine geçer. Vize ve final notu değil yalnızca bu sınavdan alınan not geçerli olur. Sınavdan geçip geçmeyeceğiniz, dersten kalıp kalmayacağınız bu sınavdan alınacak nota bağlıdır. Bu noktada geçer notun kaç olduğu derse ve fakülteye bağlıdır. Örneğin derste, fakültede geçer not 70 ise bu dersten almanız gereken en az puan 70 olmaktadır.

Açıköğretim Fakültesinde (AÖF) tek ders sınavı yoktur. AÖF tek ders sınavı yerine üç ders sınavı yürürlüktedir. Bu nedenle AÖF öğrencilerinin bu duruma dikkat etmesi gerekmektedir.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Tek ders sınavı nedir, ne zaman yapılır? Tek ders sınavına kimler girebilir?

Üniversiteler liselerden farklı bir sınav sistemi uygulamaktadır. Her öğrenci liseden sonra üniversiteye başladığında ilk olarak sisteme uyum sağlamaya çalışır. Örneğin üniversitelerde harflerin not karşılıkları bulunur. Bunun dışında bütünleme ve tek ders sınavları da bilinen farklı değişikliklerdir. Öğrenci derslerde geçmesini sağlayacak notları alamadığında derslerden kalmış olur ve bu dersler gelecek sene tekrar verilmelidir. Bu durumda öğrencinin dönemi ve yılı uzadığı için mezun olması zorlaşır. Böyle durumlar ile ilgili sorun yaşayan öğrencilere özel tek ders sınavları yapılmaktadır.

Aslında bu durum üniversite sisteminin öğrencilerin mezuniyetine destek verdiğini göstermektedir. Çünkü tek ders sınavları sayesinde notunu yükseltme ve dersten geçme şansı verilmektedir. Fakat tek ders sınavını da geçemeyen öğrenciler için mezuniyet gelecek yıla kalacaktır. Tek ders sınavına girmek isteyen öğrenciler bu sınavların tarihlerini merak ederler. Genellikle bu sınavların tarihleri yıllık olarak belirlenip akademik takvime eklenmektedir.

Her üniversitenin senelik olarak hazırladığı akademik takvimi bulunmaktadır. Öğrenciler bu takvime üniversitelerin web sitelerinden ulaşabilirler. Ancak bu tarihler her üniversitede farklı olabilir. Dolayısıyla bu tarihleri kaçırmamak için mutlaka önceden takip edilmesi gerekmektedir. Bazen tarihlerde yapılan değişiklikler üniversitelerin web sayfalarının duyurular kısmında da yer alabilir. Öğrenciler tek ders sınavına girmek için bu bilgileri takip etmelidir. Biz de bu içeriğimizde tek ders sınavı nedir, ne zaman yapılır? Tek ders sınavına kimler girebilir? Konularında ayrıntılı bilgileri sizler için bir araya getirdik. İşte tek ders sınavı ile ilgili tüm merak edilenler…

Tek Ders Sınavı Nedir?

Tek ders sınavı nedir? sorusu çok fazla öğrenci tarafından sorulmaktadır. Eğer öğrencinin not ortalaması 2’nin üzerindeyse ama yalnızca bir dersi başarısız kalmışsa bu öğrenciye mezuniyet şansı verebilen sınava tek ders sınavı denmektedir. Öğrenci bu sınava girerek mezun olma şansı yakalayabilir. Bu dersten başarılı olan öğrenciler mezun olabilir. Ancak her şeye rağmen bu sınavdan da öğrenci başarılı olamadıysa mezuniyeti bir sonraki seneye kalabilir.

Tek Ders Sınavına Kimler Girebilir?

Tek ders sınavına kimler girebilir? Sorusu pek çok kişinin zihninin kurcalamaktadır. Bu sınava girebilmek için öğrencinin mezuniyetine tek bir dersin kalmış olması gerekmektedir. Öğrencinin ortalaması 2’nin üzerinde olmasına rağmen mezun olması için tek dersi geçmesi gerekiyorsa bu sınavdan başarılı olup mezun olma şansı elde edebilir. Bunun dışında mezuniyet öncesi ortalamasını yükseltmek isteyen kişiler de bu sınava girebilir.

Tek Ders Sınavından Geçmek İçin Kaç Puan Almak Gerekir?

Tek ders sınava girmeyi düşünen öğrenciler mutlaka tek ders sınavından geçmek için kaç puan almak gerekir? sorusunu sormaktadır. Bu sorunun yanıtı her üniversitede farklı olabilmekle beraber genellikle 50 ya da 60 şeklindedir.

Tek Ders Sınavı Ne Zaman Yapılır?

Tek ders sınavı ne zaman yapılır? Sorusu pek çok üniversite öğrencisi tarafından sorulmaktadır. Bu tarih her üniversitede farklıdır. Genellikle sınavın yapılmasına yakın üniversitelerin web sitelerindeki duyurular kısmında sınav takvimi ilan edilmektedir.

Tek Ders Sınavı

Tek ders sınavına katılabilme koşulu nedir?

Mezuniyeti için azami öğrenim süresini kullanmış yada kullanmamış öğrencilerden, devam şartını yerine getirmiş olduğu tek dersten sorumluluğu kalan veya mezuniyeti için GANO’ sunun en az 2,00 olma şartı hariç tüm gerekleri yerine getirmiş öğrencilere; bu sınav sonucu alacağı notun katkısıyla GANO’ sunu en az 2,00 düzeyine çekebilecek durumda olması koşuluyla, yarıyıl/yıl sonunda yalnızca bir dersten tek ders sınav hakkı tanınır. Tek ders sınav günü akademik takvimde belirtilir

Tek ders sınavından aldığım not nasıl değerlendirilir?

Tek ders sınavında alınan not tek bir not olarak doğrudan dönüşüm sistemine göre belirlenir. Başarısızlık halinde, ders sonraki yarıyılda/yılda tekrarlanır veya öğrenci, akademik takvimde belirtilen sonraki tek ders sınavına alınır.

TEK DERS SINAVI

Eğitim Öğretim Yılı Güz Yarıyılı için Tek Ders Sınavı 12 Şubat  tarihinde uzaktan sınav modeliyle online sınav veya online ödev şeklinde yapılacak olup sınav türü ile ilgili detaylar için sınav gününe yakın dersin öğretim elemanı ile iletişime geçilmesi gerekmektedir (rehber).

>>> Başvurular SABİS üzerinden yapılacak olup; sınav gün, saat, mekan bilgilerine OBİS üzerinden erişebilirsiniz. (sabis / obis / başvurular / tek ders sınavı)

A) KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

Mezun* durumunda olan fakat; daha önce alıp da başarısız olduğu 1 dersi bulunan veya hiç başarısız dersi bulunmayıp ortalamayı sağlamak amacıyla yükseltmeye ders almak isteyen öğrencilerimiz başvurabilir. (AA alacağı halde ortalamayı sağlayamayacak öğrenciler başvuru yapamaz.)

*Bütün zorunlu dersler ve 11 Bölüm Seçmeli (aynı kodlu olan bölüm seçmeli dersler 1 bölüm seçmeli olarak sayılır), 2 Üniversite Ortak ve Girişimcilik ve Proje Yönetimi derslerinden başarılı olan; ayrıca AKST ( AKTS'e sahip olan öğrenciler AKTS Tamamlama dilekçesi doldurmalıdır), ve üzeri ortalaması olan öğrenciler mezuniyet şartlarını sağlamıştır.

 

B) BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Başvurular SABİS üzerinden (sınav tarihinden yaklaşık 1 hafta önce sistem açılacaktır) yapılacaktır. 

C) SABİS ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPAMIYORUM?

SABİS üzerinden başvuru yapamamanın 4 nedeni vardır.

1) Yazılmış olduğunuz derslerin notları transkriptinize henüz yansımamış olabilir.

Çözüm: Yazıldığınız bütün derslerin notları transkriptinize işlendiğinde yeniden deneyebilisiniz.

2) Başarısız olduğunuz birden fazla dersiniz vardır.

Çözüm: Tek Ders Sınavına girmek istediğiniz ders dışında başarısız olduğunuz diğer dersleri sildirmeniz halinde durumunuz yukarıdaki mezuniyet şartları dışına çıkmayacak ise diğer başarısız olduğunuz dersleri sildirebilirsiniz. Sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce Ders Sildirme formunu doldurmalısınız. Sildirme işlemi gerçekleştikten sonra yeniden SABİS üzerinden tek ders sınavı başvurusu yapmayı deneyiniz.

3) AKTS'niz aralığında olabilir.

Çözüm: Eğer bütün mezuniyet şartlarını sağlıyorsanız ve sadece AKTS eksiğiniz var ise ToplamAKTS+Ortalamaya Katılmayan AKTS miktarını toplayıp ardından AKTS için eksik kalan miktar kadar AKTS talebinde bulunabilirsiniz. Sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce AKTS Tamamlama formunu doldurmalısınız. AKTS tamamlama işlemi gerçekleştikten sonra yeniden SABİS üzerinden tek ders sınavı başvurusu yapmayı deneyiniz.

4) Başvuru tarihini kaçırmış veya başka teknik sorunlar yaşıyor olabilirsiniz.

Çözüm: Başvuru tarihi geçmiş sınavlara başvuru yapılamamaktadır. Teknik sorun yaşıyor iseniz, bu durumda başvurunuzu dilekçe vererek yapabilirsiniz. Durumunuz incelendikten sonra başvurunuz işleme alınacaktır. Dilekçelerinizi sınav tarihinden 2 gün önce Uluslararası İlişkiler Bölüm Sekreterliğine e-form üzerinden göndermeniz gerekmektedir. (SABİS üzerinden sistem açık olduğu sürece başvuru yapılabilir.)

D) SABİS ÜZERİNDEN VEYA DİLEKÇE İLE BAŞVURU YAPTIM SINAVLA İLGİLİ BİLGİLERİ NEREDE ÖĞRENEBİLİRİM?

SABİS >> BAŞVURU İŞLEMLERİ >> TEK DERS SINAVI BAŞVURUSU adımından sınavla ilgili bilgileri öğrenebilirsiniz.

Uyarı: Dilekçe ile Tek Ders Sınavı başvurusu yapan öğrencilerimiz aşağıda yer alan Sınav Yönetmeliğinde belirtilen şartları sağlamaları gerekmektedir. Aksi takdirde sınavınız iptal edilecektir.

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNETMELİĞİ

MADDE 31 – (1) Mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek FF, FD veya GR notu aldığı tek dersten veya tüm derslerden geçer not aldığı halde mezun olmak için gereken GNO ≥ koşulunu sağlayamayan öğrencilere seçecekleri bir dersten,öğrenimi süresince bir kezolmak üzere akademik takvimde belirlenen tarihlerde tek ders sınav hakkı verilir.

(2) Tek ders sınav sonucunda en yüksek notu (AA) alması halinde dahi GNO ≥ koşulunu sağlayamayacak öğrenciye tek ders sınav hakkı tanınmaz.

(3) Bitirme çalışması, tasarım, staj, işyeri eğitimi/uygulaması, intern uygulaması, öğretmenlik uygulaması veya yönlendirilmiş çalışma gibi uygulama gerektiren derslerden tek ders sınav hakkı tanınmaz.

(4) Tek ders sınavına başvurular kayıtlı olunan birimlere yapılır.

(5) Tek ders notu, öğrencinin ilgili dersi en son aldığı AKTS değeri üzerinden sisteme işlenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası