müsterham ne demek / Müsterham Ne Demek?

Müsterham Ne Demek

müsterham ne demek

seafoodplus.info anlamını bilmediğiniz kelimelerin Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Azerice, Hollandaca (Flemenkçe), Yunanca, Japonca, Lehçe, Osmanlıca ve bir çok dilde sözlük anlamı ve çevirilerine pratik bir şekilde cevap veren çok dilli ve kapsamlı bir sözlük ve bilgi kaynağıdır.

"Ne demek?" ve "Nedir?" gibi sorularınıza cevaplar bulabilir ve kelime anlamlarını öğrenebilir, atasözleri, deyimler ve türetilmiş kelimelere bakabilirsiniz.

Türkçe bilim terimleri sözlüğü veritabanında bir çok konuda terimler ve anlamlarına ulaşabilirsiniz. Veritabanında yer alan Türkçe kelimeler TDK - Türk Dil Kurumu - sözlük anlamı referans alınarak eklenmiştir.


seafoodplus.info kelime araçları kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanımı kolay kelime yardımcılarıdır. Kelime bulucu ve bulmaca sözlüğü kullanmanın kelime hazinenizi geliştirmenize, kelimeleri doğru bir şekilde öğrenmenize ve karışık harflerden oluşan bir kelimeden yeni kelimeler bulmanıza, bulmacalarda takıldığınız kelimeleri bulmanıza yardımcı olduğunu göreceksiniz.

İstirham etmek Ne Demek? TDK’ya Göre İstirham etmek Sözlük Anlamı Nedir?

İstirham etmek, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan istirham etmek kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan istirham etmek kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir. İstirham etmek kelimesi ne demek, TDK'ya göre anlamı nedir sorularının cevabını arayanlar için seafoodplus.info doğru adres! Peki, istirham etmek kelimesi ne demek, TDK'ye göre anlamı nedir? İstirham etmek kelimesinin kökeni ne, istirham etmek kelimesinin kaç anlamı var? İşte, TDK bilgileri ile merak edilenler…

İSTİRHAM ETMEK NE DEMEK, NEDİR? TDK'YE GÖRE ANLAMI

İstirham etmek kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. TDK'ye göre istirham etmek kelimesi anlamı şu şekildedir:

- yalvarmak, dilemek, rica etmek

İSTİRHAM ETMEK KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

- istirhamda bulunmak

“Müsterham”dan “müsterhim”e

Dün Habertürk’te Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun kelime seçiminde gösterdiği tercihi tartışan özet haber vardı. Bakan, bir yardım kampanyasının duyurusunda “müsterham“ kelimesini kullanmıştı.
Emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir, bu sözcüğün 40 yıl öncesinde “Hariciye” yazışmalarında kullanıldığını, şimdilerde terk edildiğini açıklıyordu.
Müsterham kelimesi “istirham olunmuş” anlamına gelir. İstirham edene de “müsterhim“ denirdi.
Karşılığı ilahi anlamda “niyaz etmek”; medeni anlamda ise rica etmekti.
Hepsinde tevazuyu aşan bir boyun eğikliği hissedilirdi. Dua ve niyaz değerini bir yana bırakırsak, ister istirham, ister rica olsun alttan alan karakter öne çıkardı.
Müsterham kelimesi hariciye lisanına Meşrutiyet üslubundan kalmadır. Çok uzun yıllar kullanıldı. Cumhuriyet hariciyecileri Osmanlıca’ya hakkıyla vakıftılar. Yerinde kullanırlardı.
Yusuf Kemal Tengirşenk, Şükrü Kaya Tevfik Rüştü Aras, Şükrü Saracoğlu, Numan Menemencioğlu, Necmettin Sadak, Fuad Köprülü hatırlı ve malumatlı isimlerdi.
O zaman Teşkilat-ı Esasiye kanunu vardı. ‘Reisicumhur’ derdik. Makamın adı hariciye vekâleti idi. Bakanın adı da hariciye vekiliydi.
Danıştay’a, Şura-i Devlet; Yargıtay’a Temyiz Mahkemesi; Sayıştay’a Divan-ı Muhasebat denirdi.
Cumhuriyet İdaresi anayasa dilini değiştirdi ve bugün herkesin rahatça anlayacağı kelimelerle zenginleştirdi.
Nüzhet Kandemir, Davutoğlu’nun bu tür kelimeleri sevdiğini ve sık kullandığını söylüyor.
İçimdekini samimi olarak yazıyorum. Bu, Davutoğlu’nun aklına gelmemiştir.
Yaranmak isteyen bir zihniyet, bu sözcüğü bulup önüne koymuş ve Bakanın merak ile keyfini tahrik etmiştir.
Yoksa bu kelimeyi bulmak için Davutoğlu’nun uzun ve derin “istikşafi“ çalışmalar yaptığı ve kelimeyi bulduktan sonra kullanmaya başladığı söylenemez.
Peki, müsterham sözcüğünün ihtiyar ve yorgun tabiatına sığınmak yerine, rica sözcüğünün açık ve tesirli anlamını öne çıkarmak, Dışişleri Bakanı’nın canını mı yakardı?
Hayır! Ama Bakan böyle seviyormuş!
Öyleyse “müsterham”ı seven Bakan için “müsterhim“ dersek bir suçumuz, günahımız olmaz.
Öte yandan bu sözcüğü çok uzun istikşafi çalışmalar sonunda bulduğu için kendisinden “müstekşif“ olarak söz etsek herhalde ayıp etmiş sayılmayız.
Ya da Davutoğlu’nun “müsterhimane“ üslubundan ötürü, “müsterhim“ desek günah olmaz.
Eski hariciye lisanında bir de “müsterhib“ sıfatı vardı. Bulunduğu makamda göz korkutan adam anlamına gelirdi.
Hariciyede “mana” kadar, imla da önemlidir
Hele imaya mana yüklerken çok önemlidir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir