memede şiddetli ağrı / Meme ağrısı çeşitleri

Memede Şiddetli Ağrı

memede şiddetli ağrı

Meme Ağrıları

Meme ağrısı, kadınlarda memeyle ilgili olarak en sık görülen şikayetlerdendir. Ağrı, bir yada iki memede birden ve farklı şiddetlerde olabilir. Bu ağrıların ancak %’sinde tedaviye ihtiyaç vardır. Memede ağrı şikayeti ile hekime başvuran hastaların en büyük korkusu kanser olasılığıdır.

Gerçekte, meme ağrısı ile kanser arasında direkt bir ilişki yoktur. Meme kanserinin bir çok bulgusu yanında, memede ağrı olanı çok azdır. Ağrının nedeni, memenin kendisinden kaynaklanan patolojiler olduğu gibi, meme çevresindeki kas, eklem ve kemiklerde oluşan hastalıklar da olabilir.

Meme ağrısı, kadınlarda memeyle ilgili olarak en sık görülen şikayetlerdendir. Ağrı, bir yada iki memede birden ve farklı şiddetlerde olabilir. Bu ağrıların ancak %’sinde tedaviye ihtiyaç vardır. Memede ağrı şikayeti ile hekime başvuran hastaların en büyük korkusu kanser olasılığıdır. Gerçekte, meme ağrısı ile kanser arasında direkt bir ilişki yoktur. Meme kanserinin bir çok bulgusu yanında, memede ağrı olanı çok azdır. Ağrının nedeni, memenin kendisinden kaynaklanan patolojiler olduğu gibi, meme çevresindeki kas, eklem ve kemiklerde oluşan hastalıklar da olabilir.

Memede periyodik olarak menstürasyonla (regl) ilişkili ve periyodik olmayan, sürekli olmak üzere iki tip ağrı meydana gelir.

Periyodik ağrı

Meme, hormonlara duyarlı bir organdır. Regl dönemlerinden sonra yumurtalıklardan salgılanan östrojen ve progesteron hormonu, memeyi süt vermeye hazırlar. Bu hormonlar, memedeki süt kanallarının ve süt yapan hücrelerin büyümelerine ve çoğalmalarına neden olur. Bu nedenle de menstürasyon öncesi memede su retansiyonu ve hacim artması yaparak gerginliğe neden olur. Menstürasyonun başlamasıyla birlikte meme içinde oluşan yapılar involüsyona uğrar ve tekrar eski haline döner. Memedeki bu hücre çoğalmaları ve involüsyon sonucu fibrokistik yapılar oluşur. Menstürasyon öncesi dönemde memede gerginlik ve ağrı normaldir. Ağrı ve gerginlik hissi, periyodun başlaması ile kaybolur. Bazan bunun şiddetinde artmalar görülebilir. Meme ağrılarının %’i bu şekilde görülür. Genellikle yaşlarında daha sık görülen periyodik ağrıların nedenleri
arasında; hormonal (östrojen ve progesteron) değişiklikler, regl düzensizlikleri, prolaktin hormonunun artması, doğum kontrol hapları, menopoz döneminde hormon replasma tedavisi, stres, üzüntü, aşırı tuzlu beslenme, fazla kafein alımı ve yağlı besinlerin tüketilmesi bulunur.

Ağrıyla ilgili tavsiyeler

  • Memeyi alttan deslekleyen uygun sütyen kullanmak,
  • Tuz alımını azaltmak,
  • Kafein alımını azaltmak,
  • Yağ alımını azaltarak lifli gıda ve meyve alımını artırmak,
  • Kilo almamak, yürüyüş ve egzersiz yapmak.

Periyodik ağrının tedavisi

Memede oluşan regl öncesi periyodik ağrıların %20’sinde ilaçla tedaviye gereksinim vardır. Aspirin, parasetamol veya antifilojistik ilaçlar, ağrının azalmasında etkili olurlar. B1 - B6 ve E vitamin peraparatları ve çuha çiçeği yağı memede rahatlama sağlar. Bromokriptin, danazol gibi ilaçlar da çok gerekli olduğu zamanlarda kullanılır.

Nonperiyodik ağrı

Periyodik olmayan (non periyodik) ağrılar, regl dönemlerine bağlı olmaksızın oluşur. Ağrı, memenin belirli bir bölgesinde hissedilir ve genellikle ’li yaşlarda görülür. Bazan kolda, omuz veya koltuk altında da ağrı hissedilir. Ayrıca omuz, kol ve adalede oluşan hastalıklardaki ağrı da memede hissedilir.

Travma, memede hızlı büyümüş makrokistler, fibroadenom, meme iltihapları, süt kanalı etrafında oluşan iltihaplar ve stres, büyük pandüle memelerde yağ nekrozu oluşması memede ağrılara yol açar. Ayrıca miyalji, omuz ekleminde romatizmal hastalıklardan kaynaklanan ağrılar memede de hissedilir.

Nonperiyodik ağrının tedavisi

Tedaviler ağrının tipine göre değişiklik gösterir. Büyümüş kistlerin aspirasyonu, meme içerisinde büyüyen kitlelerin ameliyatla çıkartılması, meme içinde veya süt kanalı çevresindeki iltihapların antibiyotik ilaçlarla kurutulması, stresin yol açtığı ağrılar için stres giderici ilaçlar alınması, kas ağrısı veya romatizmal nedenlere bağlı meme ağrılarında nedene yönelik tedavi yapılması bu yöntemlerden bazılarıdır.

Meme Ağrısı / Mastalji&#;

Meme ağrısı / mastalji nedir?

Memenin kendisinde, koltuk altında ve/veya meme çevresindeki bölgelerde hassasiyet, şişme ve huzursuzluk ya da ağırlık hissedilmesi meme ağrısı / mastalji / mastodini olarak tanımlanır. Kadınların yaklaşık %70’i yaşamlarının herhangi bir döneminde meme ağrısı deneyimi yaşadıklarını ifade eder. 




 

Memede neden ağrı olur?

Ergenliğe ilk girişte memeler ağrılı ve hassastır. Gebeliğin ilk döneminde de çok memeler çok acır. Gebelik ve ergenlikteki ağrı ve hassasiyetin sebebi östrojen hormonudur. Aynı şey menopoz döneminde de, özellikle östrojen artarsa oluşabilir. 
Memeler östrojen ve progesteron tarafından uyarıldığı zaman şişer, yumru yumru ve aşırı duyarlı olmaya başlar. Hormonlar yıllar içinde azalarak menopoza yol açtığı zaman meme hassasiyetinden yakınılabilir. Çok fazla veya çok az östrojen ya da çok az progesteron var olabilir. Bu dönemsel ağrıdır ve her iki memede birden olur, ancak bir meme diğerinden daha fazla ağrıyabilir. Adet dönemi başladığında ağrı geçer.


Ağrı ile birlikte yumrular da hissediliyorsa?

Kadınların çoğunun memelerinde yaşamları boyunca birtakım değişiklikler oluşur. Bu değişiklikleri çoğu hormonlara bağlıdır. Adet dönemlerinde memelerin şiş ve daha hassas olması bu hormonal değişikliklere bir örnektir. 
Adet dönemleri sırasında veya öncesinde memelerde şişme, hassasiyet ve ağrı hissedilebilir. Bu dönemde meme dokusu içindeki su miktarı arttığından dolayı yumrular hissedilebilir. Adet döneminin sonunda genellikle bu bulgular kaybolur. 
Adet dönemleri bittiği zaman (menopoz), hormon seviyeleri azalır ve memeler daha az yoğun ve yağlı olmaya başlar. Daha önce var olan yumrular, ağrılar ve meme başı akıntıları kaybolabilir. 
Menopoza yaklaştıkça adet dönemleri daha az sıklıkla olmaya başlayabilir. Hormon düzeyleri de değişir. Bu durum memelerde, aybaşı döneminde olunmasa bile, hassasiyete neden olabilir. Memelerde daha önce olduğundan daha fazla yumrular hissedilebilir.


Meme ağrısının türleri var mıdır?

Genelde iki tip meme ağrısı tanımlanır. Dönemsel (adet ile ilgili) ve dönemsel olmayan. 
Dönemsel meme ağrısı adet dönemi ile birliktedir ve adet dönemi başlamadan bir hafta veya daha önce olma eğilimindedir. Bu ağrı menopoz öncesi veya aybaşı dönemleri bitmeden etkili olan ağrı tipidir. 
Dönemsel olmayan ağrının ise adet dönemi ile hiçbir ilgisi yoktur ve herhangi bir zaman başlayabilir. Menopoz öncesi, sırasında veya sonrasında oluşabilir. 


İlaçlar meme ağrısına neden olur mu?

Depresyon ilacı gibi bazı ilaçlar meme ağrısına neden olabilir ve dozunun azaltılması gerekebilir. Hormonlarla birlikte kullanılan kolesterol düşürücü ilaçlar, kalp ilaçları ve psikiyatri ilaçlarının meme ağrısını arttırması mümkündür. 


Meme ağrısı önemli olabilir mi?

Meme ağrılarının büyük çoğunluğu hormonal kökenli olsa da memedeki kitle ve iltihabi durumların da ağrı yaptığını unutmamak gerekir. Bazı meme kanserlerinde ilk belirti ağrı olabilir. 


Tanı nasıl konulur?

Meme ağrısı yakınmaları ile müracaat eden bir hastada öncelikle ağrının kaynağının hormonal olmayan bir sebebe bağlı olup olmadığının ayrımı önemlidir. Memedeki kitleler, iltihabi durumlar, memede büyüme ve hatta meme kanserinin de ağrı yapabileceği göz önüne alınarak bazı tetkikler yapılması zorunludur. Fizik muayeneyi takiben hasta yaşına göre mamografi ve/veya meme ultrasonografisine yönlendirilmekte, bu tetkik sonuçlarına göre gerekirse daha ileri tetkikler yapılabilmektedir. 


Tedavisi nasıl yapılıyor?

Meme ağrısı sebebi hormonal değil, organik bir nedene (büyüme, kitle, iltihap, kanser) bağlı ise bu nedenlere dönük tedavi planlanır. Organik bir neden yoksa yani hormonal bir ağrı ise kişinin yaşam kalitesini bozup bozmadığının sorgulanması önem taşır. Yaşam kalitesini çok etkilemiyorsa hafif egzersiz, stresten mümkün olduğunca uzak kalınması, istirahat ve gerekirse basit ağrı kesiciler önerilir. Yaşam kalitesini bozan hormonal ağrılarda ise öncelikle bitkisel ilaçlar, bunlar etkili olmazsa hormonal ilaçlar önerilir.


Meme ağrısı olduğunda ne zaman doktora müracaat etmeliyim?

Her ne kadar meme ağrılarının çoğunluğu hormonal sebeplere bağlı olsa da altta yatan diğer meme hastalıkları da ve bazen meme kanseri de ağrı ile karşımıza çıkabildiğinden dolayı zaman geçirmeden bir Meme Hastalıkları Uzmanı veya Genel Cerrahi Uzmanına müracaat ederek muayene olmak ve gerekli radyolojik tetkikleri yaptırmak uygun olacaktır.


Liv Hospital'da nasıl bir tedavi uygulanıyor?

Meme ağrısı yakınması ile hastanemize müracaat eden hastalara meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış Genel Cerrahi Uzmanları tarafından öncelikle bir fizik muayene yapılır. Daha sonra hastalar gerekli radyolojik tetkikleri için meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir Radyoloji Uzmanına yönlendirilir. Hastanın yakınmalarına göre gerekirse kan tetkikleri de yapılabilir. Radyolojik sonuçları takiben hasta gerekirse ileri tetkiklere yönlendirilerek, eğer ileri tetkik gerekmiyorsa gerekli tedavisi düzenlenir. 


Hangi hekim ve kliniklerle iş birliği içinde çalışılıyor?

Meme hastalıkları konusunda uzmanlaşmış Genel Cerrahi Uzmanları ile Radyoloji, Mikrobiyoloji, Endokrinoloji ve Patoloji Uzmanları iş birliği içinde çalışılıyor.

 

Kadınlarda G&#;ğ&#;ste Ağrı ve Şişkinlik

Günümüzün önemli sağlık sorunlarının başında gelen kanser hastalığına yönelik farkındalık artış göstermektedir. Bu sebeple çeşitli klinik belirtilere sahip kişiler endişelenebilir. Bunun sonucunda ise belirtilerin neye işaret edebileceğine dair merak ve bilgilenme ihtiyacı görülür. Kadınlarda memede ağrı ve şişkinliğin neden oluştuğu konusu, kadınlarda sık görülen meme kanseri ile ilişkilendirilebilir.

Memede Ağrı ve Şişkinlik Nedir?

Meme dokusu kadınlarda ergenlik dönemiyle birlikte eşey hormonlarına önemli ölçüde duyarlılık gösteren süt salgı bezleri ve bezlere ait kanallarla birlikte, yoğun yağ ve bağ dokusu içeriği ile özelleşmiştir. Kadın fizyolojisinde, doğurganlık dönemleri boyunca hormon düzeylerinin aylık döngüsel değişimi söz konusudur. Bu durumun sonucunda meme dokusu gibi hormona duyarlı dokular da bu değişime uygun olarak sürekli farklılaşır. Benzer şekilde hormon düzeylerini etkileyen hamilelik ve emzirme gibi dönemlerde de meme dokusu büyük oranda değişime uğrar. Tüm bu süreçler ise çeşitli meme rahatsızlıklarının gelişmesi açısından risk oluşturur.

Meme dokusu, göğüs kaslarıyla ve aynı bölgede yer alan çeşitli damar-sinir dokularıyla yakın komşuluğa sahiptir. Bu sebeple, memede hissedilen ağrı ve şişkinlik şikayetleri meme dokusunu oluşturan vücut bölgelerinden kaynaklanabileceği gibi çevre dokulara ait hastalıklarda da ortaya çıkabilir.

Klinikte mastalji olarak da bilinen meme ağrısı, temelde adet döngüsüne göre ortaya çıkmasına bağlı olarak döngüsel ve döngüsel olmayan olarak ikiye ayrılabilir. Döngüsel meme ağrısı (mastalji) temelde adet kanaması ve hormon sistemi ile ilişkilidir. Döngüsel olmayan meme ağrısı ise memenin travmalarında veya diğer hastalıklarında ortaya çıkar ve sürekli devam eden ağrılar olarak izlenir. Bunun yanında bazı hastalarda meme ağrısı hassasiyet olarak hissedilebilir ve memede dolgunluk veya şişkinlik şikayeti bu duruma eşlik edebilir.

Memede Ağrı ve Şişkinlik Neden Olur?

Klinikte kadınların göğüs bölgesinde ağrı ve şişkinlik ile karşılaştığı sık görülen hastalıklar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Hormonal Düzensizlik

Adet döngüsüne uygun olarak zamana bağlı kan düzeyleri ile östrojen ve progesteron düzeylerinde değişimler, meme dokusuna ait hücrelerin büyüme ve gelişmelerini etkiler. Bunun bir sonucu olarak adet döngüsünün belirli dönemlerinde memede hassasiyet, ağrı veya şişkinlik hissedilebilir. Özellikle adet düzensizliği olan kadınlarda hormon seviyelerinin düzensiz seyretmesi nedeniyle meme ağrısı şikayeti daha sık görülebilir.

Memenin Fibrokistik Hastalıkları

Hormon seviyelerindeki düzensizlikle ilişkili olarak, memeyi oluşturan dokuların farklı dönemlerde büyüme ve gelişme göstermesi sonucu meme içinde kistler veya fibrotik dokular ortaya çıkabilir. Bu ise memede hem lastik kıvamda, hareketli, iyi sınırlı, yumuşak kitlelerin hissedilmesine hem de memede ağrı ve şişkinlik şikayetlerinin gelişmesine yol açabilir. Genç kadınlarda görülen meme kitlelerinin en sık nedeni olan memenin fibrokistleri tamamen iyi huyludur ve kanserleşme göstermez.

Beslenme Alışkanlıkları

Kadınların günlük hayatta tükettiği besin ögelerine göre memede hassasiyet, ağrı veya şişkinlik şikayetleri belirebilir. Özellikle yağlı ve işlenmiş gıdaları fazla tüketen kişilerde meme şikayetlerinde artış izlenebilir.

Kas-İskelet Problemleri

Göğüs kaslarının fazla kasılması, tekrarlayan güç gerektiren hareketlerin yapılması, zedelenmesi gibi durumlarda göğüste hissedilen ağrı meme kaynaklı olarak algılanabilir. Yine büyük boyutlu meme dokusuna sahip kadınlarda vücut postürünün korunması için sırt, boyun ve omuz kasları fazla çalıştığından ağrı şikayeti hissedilebilir.

Mondor Hastalığı

Meme çevresinde yer alan toplardamarların çeşitli nedenlerle damar içi pıhtılaşmasına uğrayarak dolaşım yetmezliğine uğraması durumunda memede ağrı ve şişkinlik hissedilebilir.

Travma

Meme dokusunun fiziksel travmaya uğraması sonucu memenin yağ dokularında hasar ve nekroz gelişmesi ile birlikte hem meme içi sert kitle hissedilebilir hem de ağrı ve şişkinlik şikâyetleri gelişebilir.

İlaç Yan Etkisi

Hormon ilaçları, antibiyotikler veya antidepresanlar yan etki olarak meme ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir.

Memenin Kitlesel Lezyonları

Diğer sebeplere göre daha nadir olarak, memenin iyi veya kötü huylu kitlelerinde çevre dokulara baskı sonucu meme ağrısı ve şişkinlik gelişebilir.

Emzirmeyle İlişkili Problemler

Emzirme döneminde süt salgısının artışına paralel olarak meme başı ve süt bezlerinde iltihaplanma (mastit), meme başında egzama ve hassasiyet, memede süt dolgunluğu veya bebeğin ağzının meme başına tam oturmamasına bağlı gelişen travma sonucunda meme ağrısı ve şişkinlik şikayetleriyle karşılaşılabilir.

Memede Ağrı ve Şişkinliğin Tedavisinde Neler Yapılır?

Memede hissedilen ağrı ve şişkinlik şikayetlerinin varlığında, hekim tarafından hastanın detaylı fizik muayenesinin yapılması ve çeşitli ek görüntüleme yöntemleriyle incelenmesi sonucu belirlenen teşhise göre tedavi planlaması yapılır. Bu bakımdan hormon düzensizliği ile ilişkili rahatsızlıklarda, hormon seviyelerinin yeniden döngüsel düzen içinde seyredebilmesi için ilaç tedavilerinden yararlanılabilir. Ciddi fibrokistik hastalıklarda kistler ince iğne aspirasyon ile boşaltılabilir veya operasyonla çıkarılabilir. Hastanın beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi tedavinin önemli bir parçasıdır. Emzirmeyle ilgili problemlerde ise soruna bağlı olarak emzirmeye devam edilmemesi, meme başının nemlendirilmesi ve gerektiğinde antibiyotik gibi ilaç tedavilerine başvurulması gerekebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası