sözel ders meslekleri / Sözel Bölümler ve Sözel (TS) Meslekler – Eğitim Sayfam

Sözel Ders Meslekleri

sözel ders meslekleri

Sözel Meslekleri ve Puanları

sözel meslekleri ,sözel meslekleri ve maaşları,sözel meslekleri ve puanları ,sözel meslekleri ve taban puanları,sözel meslekleri,sözel bölümleri ve puanları ,sözel

Sözel Bölümü Meslekleri,Sözel Puanlı Bölümleri sizleri için derledik. Öğrencilerin en çok merak ettiği konuların başında sözel bölümü ile alınacak bölümler ve puanların ne olacağı. 4 yıllık sözel bölümler taban puanları ,2 yıllık sözel bölümler ,Eşit ağırlık Bölümler,En iyi Sözel Bölümler,4 Yıllık sözel bölümler,Sözel meslekler,Gastronomi Taban Puanları,Okul Öncesi Öğretmenliği taban puanları ,2 yıllık sözel bölümler taban puanları

Sözel bölümleri TYT ve YKS ile alan bölümler olarak ikiye ayıra biliriz. Bunlar 2 Yıllık Sözel bölümler ile 4 yıllık Sözel bölümlerdir.

2 yıllık Sözel Puanları ; TYT puanıyla alacaktır.

Sayısal Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

Eşit Ağırlık Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

DİL Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

TYT Puanıyla Öğrenci Alan Bölümler Taban Puanları İçin Tıklayınız

4 yıllık Sözel Puanıyla Öğrenci Alacak Bölümler Aşağıdaki gibi olacaktır;

2 yıllık Sözel Puanıyla Öğrenci Alacak Bölümler Aşağıdaki gibi olacaktır;

4 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

2 Yıllık Bölümlerin Taban Puanları İçin Tıklayınız

YKS ile ilgili en çok sorulan soru ve cevapları İçin Tıklayınız

sözel meslekleri, sözel meslekleri , sözel puanlar

En popüler sözel meslekleri neler?

Üniversite s&#;nav&#;ndan önce hangi mesleklerin beklenti ve yeteneklerine uygun oldu&#;una karar vermende fayda var. Buna yard&#;mc&#; olmak için sözel bölüm mesleklerini senin için ele ald&#;k.

Ülkemizde kimi sözel bölümler iyi bir i&#; imkan&#; ve yüksek gelir vadeder ve en popüler sözel meslekleri olarak de&#;erlendirilebilir. Ancak say&#;sal ve e&#;it a&#;&#;rl&#;kta oldu&#;u gibi sözel bölümler de oldukça çe&#;itlidir. Bu çe&#;itlilik, tercih yaparken kafa kar&#;&#;&#;kl&#;&#;&#; ya&#;amana yol açabilir. Dolay&#;s&#;yla gelecekte iyi i&#; imkan&#;na sahip bir sözel bölüm okumak istersen, seçim yaparken bilgi sahibi olman oldukça önemli. &#;lgi alanlar&#;na, beklentilerine göre mesle&#;ini seçerken, sözel bölümlere yönelmek istersen bu alandaki meslekleri ara&#;t&#;rmak senin için faydal&#; olur. Sözel en çok tercih edilen meslekler karar vermende sana yard&#;mc&#; olabilir.

En iyi sözel bölüm meslekleri

Sözel bölümler Türkçe ve Sosyal a&#;&#;rl&#;kl&#; bölümlerdir ve üniversite s&#;nav&#;nda puan türüne göre yerle&#;tirilme yap&#;l&#;r. Dolay&#;s&#;yla üniversite giri&#; s&#;nav&#; TYT’nin ard&#;ndan AYT oturumuna girip Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerini çözmelisin. En iyi sözel bölümler; ilgi alanlar&#;n, yeteneklerin, imkanlar&#;n ve hayallerine göre de&#;i&#;ir. Meslek seçimi sadece yüksek gelir imkan&#; ve i&#; garantisinden ibaret de&#;ildir. Yap&#;lan i&#;ten duydu&#;un haz, hayat kaliteni do&#;rudan etkiler. &#;&#; hayat&#;, ya&#;am&#;n&#;n büyük bir bölümünü kapsar. Bu nedenle, sevmedi&#;in bir meslek tercihinde bulunmak hayat&#;n&#;n büyük bir bölümünde mutsuz olmana neden olabilir. Bundan dolay&#;, tercih döneminin öncesinde birçok meslek hakk&#;nda detayl&#; bilgi edinmende fayda var. A&#;a&#;&#;daki sözel meslekleri inceleyerek onlarla ilgili baz&#; önemli bilgileri ö&#;renebilirsin.

Okul Öncesi Ö&#;retmenli&#;i

Sözelde popüler bölümler denildi&#;inde akla gelen ilk mesleklerden biri Okul Öncesi Ö&#;retmenli&#;i. En çok tercih edilen sözel bölümlerinden biri oldu&#;u için üniversite s&#;nav&#;nda yüksek puan alman gerekir. Bu bölümü seçersen, Erken Çocukluk Döneminde E&#;itim, Psikoloji, E&#;itim Sosyolojisi gibi dersler alacaks&#;n. 4 y&#;ll&#;k Okul Öncesi Ö&#;retmenli&#;ini tamamlad&#;&#;&#;nda Okul Öncesi Ö&#;retmeni unvan&#; ile mezun olursun. Devlette, özel kre&#;lerde, sivil toplum kurulu&#;lar&#;nda ve anaokullar&#;nda çal&#;&#;abilirsin. Geli&#;mi&#;, i&#; imkan&#; aç&#;s&#;ndan talep gören bir bölümdür. Ö&#;retmenlerde maa&#; üzerinde ek ders saatlerinin büyük bir etkisi vard&#;r. Okul Öncesi Ö&#;retmenlerinin ise ek dersi sabittir. Bu nedenle, ek dersi tam alamamak gibi bir endi&#;eleri yoktur. Okul Öncesi Ö&#;retmenleri haftada 30 saat derse girmi&#; kabul edilirler. 30 saatin 18 saati maa&#; kar&#;&#;l&#;&#;&#; iken kalan 12 saati için ek ders ödemesi yap&#;l&#;r. Ayn&#; zamanda okul öncesi ö&#;retmenleri okul nöbetinden muaft&#;rlar. Teneffüsleri olmad&#;&#;&#; için belirli günlerde teneffüste de görev alma zorunluluklar&#; bulunmaz.

Özel E&#;itim Ö&#;retmenli&#;i

Özel e&#;itim; özel durumu olan, bedensel, zihinsel ya da duygusal engel ta&#;&#;yan ö&#;rencilere e&#;itim veren ö&#;retmenler yeti&#;tirir. Dolay&#;s&#;yla Özel E&#;itim Ö&#;retmenli&#;i mesle&#;ini icra edecek bir ö&#;retmen olmak istersen, son derece merhametli ve sab&#;rl&#; olmal&#;s&#;n. Bu bölümü seçersen, &#;&#;aret Dili, Zihin Yetersizli&#;i ve Otizm Spektrum Bozuklu&#;u, Uygulamal&#; Davran&#;&#; Analizi gibi dersler al&#;rs&#;n. &#;&#; olanaklar&#; aç&#;s&#;ndan da iyi bir seçenek olarak de&#;erlendirilebilir. Özel e&#;itim merkezleri, kamu ve özel sektör çal&#;&#;ma alanlar&#; olarak bilinir. Ayn&#; zamanda di&#;er e&#;itim fakültesi programlar&#;ndan farkl&#; olarak Özel E&#;itim Ö&#;retmenleri hastanelerde de i&#; imkan&#; elde edebilirler. Sözel en çok atanan bölümler aras&#;nda da ilk s&#;ralarda Özel E&#;itim Ö&#;retmenli&#;i yer al&#;r.

Türkçe Ö&#;retmenli&#;i

Türkçe Ö&#;retmeni, ortaokul düzeyine e&#;itim verir. Popülerli&#;ini uzun y&#;llara ra&#;men hala korur. Türkçe Ö&#;retmenli&#;i okursan, Türk Dili, Dil Bilgisi, E&#;itim Psikolojisi, Çocuk Edebiyat&#; ve Türk Halk Edebiyat&#; gibi dersler al&#;rs&#;n. Hem devlet hem özel sektörde i&#; imkan&#; bulabilirsin. Etüt merkezleri, dershaneler, kurslar ve okullar çal&#;&#;ma alanlar&#;n aras&#;nda yer al&#;r. Ayn&#; zamanda, Türkçe Ö&#;retmenli&#;i atamalar konusunda da temel derslerden birine yönelik olmas&#; sebebiyle talep edilen bir bölümdür.

Tarih Ö&#;retmenli&#;i

Tarih Ö&#;retmenli&#;i kamu kurumunda tarih ö&#;retmeni unvan&#; ile çal&#;&#;mak isteyenlerin tercihidir. Tarih ile ilgileniyor ya da akademik kariyer yapmak için tarih okumak istiyorsan tam sana göre olabilir. Üniversitede Tarih Ö&#;retmenli&#;i okudu&#;un takdirde, Orta Ça&#; Dünya Tarihi, Osmanl&#; Türkçesi, Tarih Felsefesi ve Yeni Ça&#; Dünya Tarihi derslerini al&#;rs&#;n. Dershaneler, okullar, etüt merkezleri çal&#;&#;ma alanlar&#;nda i&#; bulabilirsin.

Türk Dili ve Edebiyat&#; Ö&#;retmenli&#;i

Türk Dili ve Edebiyat&#; Ö&#;retmenli&#;i, sözel popüler bölümler aras&#;nda uzun y&#;llardan beri popülerli&#;ini kaybetmemi&#;tir. Türk Dili ve Edebiyat&#; Ö&#;retmenli&#;i bölümü baz&#; üniversitelerin E&#;itim Fakültelerinde bulunur. Türk Dili ve Edebiyat&#; Ö&#;retmenli&#;i haricinde Türk Dili ve Edebiyat&#; Bölümü de vard&#;r. Bu bölümü tercih edersen, akademik kariyer yapma &#;ans&#;na da sahip olursun. Medya &#;irketleri, Türk Dil Kurumu, yay&#;nevleri, özel etüt merkezleri ve dershanelerde i&#; bulabilirsin.

Radyo, Televizyon ve Sinema

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü de popüler bir sözel seçene&#;idir. Pek çok üniversitede bulunan bir bölüm olup fazla mezun verse de medya kurulu&#;lar&#; kendini geli&#;tirmi&#; mezunlarla çal&#;&#;may&#; tercih eder. Bu nedenle, çok mezun say&#;s&#;na ra&#;men, nitelikli çal&#;&#;an bulmak medya sektöründe oldukça zordur. E&#;itim sürecinde kendini geli&#;tirir, bir alanda uzmanl&#;k kazan&#;r, atölye çal&#;&#;malar&#;na a&#;&#;rl&#;k verirsen farkl&#; f&#;rsatlar kar&#;&#;na ç&#;kabilir. Filme, sanata, video ve foto&#;raf çekmeye, kurgu yapmaya ya da senaryo yazmaya ilgi duyuyorsan bu bölüm tam senlik olabilir! Radyo, Televizyon ve Sinema e&#;itimi al&#;rsan, Video- Kurgu, Görsel Kültür, Film Ele&#;tirisi, Medya Okuryazarl&#;&#;&#; görece&#;in derslerden baz&#;lar&#;d&#;r. Uzmanla&#;t&#;&#;&#;n alana, yetenek ve imkanlar&#;na göre Senarist, Yönetmen, Sunucu, Kameraman, Yap&#;mc&#;, Metin Yazar&#; gibi farkl&#; unvanlarda çal&#;&#;man mümkün.

Gastronomi ve Mutfak Sanatlar&#;

Son y&#;llar&#;n de&#;eri giderek artan sözel seçeneklerinden biri de Gastronomi ve Mutfak Sanatlar&#; Bölümü. Haz&#;r yemek tüketiminin giderek yayg&#;nla&#;mas&#; ve yemek tutkusunun art&#;&#; göstermesiyle beraber mutfakla ilgili programlar gitgide daha k&#;ymetli hale geliyor. Gastronomi ve Mutfak Sanatlar&#;’nda dersler genelde mutfakta uygulamal&#; olarak i&#;lenir. Türk Mutfak Kültürü, Estetik ve Sanat Felsefesi, Yiyecek – &#;çecek Yönetimi, Beslenmenin Temel &#;lkeleri bu bölümü seçersen görece&#;in derslerden baz&#;lar&#;d&#;r. Mezun oldu&#;unda Gastronom unvan&#; al&#;rs&#;n. &#;ef ya da A&#;ç&#; olman&#;n haricinde G&#;da Denetleyicisi, Tüketim &#;efi, E&#;itim &#;efi, Gurme veya Executive &#;ef olma &#;ans&#;n da var. Oteller, kafe ve restoranlar, catering &#;irketleri, havayolu &#;irketlerinde i&#; bulabilirsin. Yemek yapma tutkun varsa, beslenme ilkelerini ve dengeli beslenme tekniklerini merak eden biriysen bu bölüm sana hitap edebilir.

Tüm sözel bölümler

Sözelde hem lisans hem de önlisans bölümleri çe&#;itli ve okumas&#; keyiflidir. Pek çok ö&#;rencinin hobilerine ve yeteneklerine hitap edebilen sözel bölümler vard&#;r. Yukar&#;daki listede yer almayan di&#;er sözel programlar&#;n&#; da merak ediyorsan a&#;a&#;&#;daki listeyi inceleyebilirsin. &#;&#;te sözel en iyi bölümleri s&#;ralamas&#;nda 4 y&#;ll&#;k e&#;itim veren di&#;er lisans bölümleri:

  • Arkeoloji ve Sanat Tarihi
  • Animasyon ve Oyun Tasar&#;m&#;
  • Bas&#;n ve Yay&#;n
  • Canland&#;rma Filmi Tasar&#;m ve Yönetimi
  • Ça&#;da&#; Türk Lehçeleri ve Edebiyatlar&#;
  • Çerkez Dili ve Edebiyat&#;
  • El Sanatlar&#;
  • Film Tasar&#;m ve Yönetmenli&#;i
  • Film Tasar&#;m ve Yazarl&#;k
  • Foto&#;raf ve Video
  • Geleneksel Türk Sanatlar&#;
  • Görsel &#;leti&#;im Tasar&#;m&#;
  • Gürcü Dili ve Edebiyat&#;
  • Halkla &#;li&#;kiler
  • &#;leti&#;im Bilimleri
  • &#;leti&#;im Sanatlar&#;
  • &#;slami &#;limler
  • Kazak Dili ve Edebiyat&#;
  • Kurgu Ses Görüntü Yönetimi
  • Kürt Dili ve Edebiyat&#;
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Sanat Tarihi
  • Sümeroloji
  • Süryani Dili ve Edebiyat&#;
  • Tiyatro Ele&#;tirmenli&#;i ve Dramaturji
  • Türk Halkbilimi
  • Türkoloji
  • Yeni Medya
  • Zaza Dili Ve Edebiyat&#;

2 y&#;ll&#;k sözel bölümler listesi

En iyi sözel bölümler 4 y&#;ll&#;k olabilece&#;i gibi 2 y&#;ll&#;k popüler sözel bölümler de vard&#;r. Sözel seçenekleri aras&#;nda 2 y&#;ll&#;k e&#;itim veren birçok önlisans bölümü bulunur. Bu bölümler aras&#;nda Adalet gibi Dikey Geçi&#; S&#;nav&#; (DGS) ile 4 y&#;ll&#;k bölümlere geçi&#; &#;ans&#; tan&#;yan programlar da vard&#;r. DGS ile 4 y&#;ll&#;&#;a tamamlanan önlisans programlar&#; oldukça popülerdir. Ayn&#; zamanda, seni en k&#;sa sürede i&#; hayat&#;na haz&#;rlayan, i&#; imkanlar&#; pek çok lisans program&#;na göre daha fazla olan önlisans programlar&#; da bulunur. &#;&#;te 2 y&#;ll&#;k sözel bölümlerin bir listesi:

  • Adalet
  • A&#;ç&#;l&#;k
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanl&#;&#;&#;
  • Ça&#;r&#; Merkezi Hizmetleri
  • Çocuk Geli&#;imi
  • Deri Konfeksiyon
  • Foto&#;rafç&#;l&#;k ve Kameramanl&#;k
  • Geleneksel El Sanatlar&#;
  • Hal&#;c&#;l&#;k ve Kilimcilik
  • Halkla &#;li&#;kiler ve Tan&#;t&#;m
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterli&#;i
  • &#;lahiyat
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Marka &#;leti&#;imi
  • Medya ve &#;leti&#;im
  • Mimari Dekoratif Sanatlar
  • Radyo ve Televizyon Programc&#;l&#;&#;&#;
  • Reklamc&#;l&#;k
  • Saç Bak&#;m&#; ve Güzellik Hizmetleri
  • T&#;bbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Turist Rehberli&#;i ve Turizm Animasyonu
  • Uygulamal&#; &#;ngilizce, &#;spanyolca veya Rusya Çevirmenlik
  • Yerel Yönetimler

Bu programlar aras&#;nda 2 y&#;ll&#;k önlisans program&#;n&#; tamamlad&#;ktan sonra Dikey Geçi&#; S&#;nav&#; (DGS) ile 4 y&#;l e&#;itim veren lisans programlar&#;ndan birine geçi&#; hakk&#; elde edebilece&#;in birkaç program var. Dolay&#;s&#;yla sözel en iyi bölümler s&#;ralama olarak bak&#;ld&#;&#;&#;nda 4 y&#;ll&#;k e&#;itim veren lisans programlar&#; yer almaz. Dikey Geçi&#; S&#;nav&#; (DGS) ile geçi&#; yapabilece&#;in iyi programlar aras&#;nda Adalet, A&#;ç&#;l&#;k, Bas&#;n ve Yay&#;n, Ça&#;r&#; Merkezi Hizmetleri, Çocuk Geli&#;imi, Foto&#;rafç&#;l&#;k ve Kameramanl&#;k, &#;lahiyat, Medya ve &#;leti&#;im, Radyo ve Televizyon Programc&#;l&#;&#;&#; ve Uygulamal&#; &#;ngilizce ve Çevirmenlik yer al&#;r.

Sana en uygun sözel bölümü seçmelisin 

&#;&#;verenler, pek çok üniversite mezunu aday aras&#;ndan bir pozisyona en uygun aday&#; ararken karars&#;zl&#;k ya&#;ad&#;klar&#;nda kendini en çok geli&#;tirmi&#; aday&#; tercih etme e&#;iliminde olur. Bahsi geçen bölümlerde kazand&#;&#;&#;n deneyim ne kadar çe&#;itli olursa i&#; imkan&#;na sahip olma &#;ans&#;n da o kadar yükselir. &#;yi bir özgeçmi&#;, staj ve i&#; deneyimleri, yabanc&#; dil sertifikalar&#;, özel veya devlet kurumlar&#;ndan edindi&#;in mesleki e&#;itim sertifikalar&#;, kat&#;ld&#;&#;&#;n projeler, gönüllü çal&#;&#;malar&#;n, teknik bilgini ispatlayan çal&#;&#;malar&#;n ya da e&#;itimlerin seni di&#;er adaylar&#;n aras&#;ndan bir ad&#;m öne ç&#;karabilir. Edindi&#;in mesleki bilgi ve tecrübeye ek olarak kendini geli&#;tirdi&#;in ek becerilerin sana oldukça katk&#; sa&#;layabilir. Düzgün bir diksiyon sahibi olmak, iyi bir Türkçe bilgisi, farkl&#; bir yabanc&#; dilde uzmanl&#;k kazanmak ve güçlü ki&#;ileraras&#; beceriler genellikle i&#;verenlerin sözel bir bölüm mezunundan bekledi&#;i niteliklerdir. &#;irketlerin çal&#;&#;anlarda arad&#;klar&#; özellikler aras&#;nda plan ve organizasyon yapabilme, öncelik s&#;ralamas&#; yapabilme, liderlik becerileri, cesaret ve dürüstlük yer al&#;r. Gelecekte iyi bir kariyer in&#;a etmek için üniversite s&#;nav&#;na haz&#;rlan&#;rken hobilerini ve ilgi alanlar&#;n&#; çe&#;itlendirerek kendini geli&#;tirebilir, farkl&#; meslekler hakk&#;nda bol bilgi sahibi olabilirsin.

Merak etti&#;in mesleklerle/pozisyonlarla ilgili detayl&#; bilgilere Pozisyon Rehberi sayfam&#;zdan ula&#;abilirsin.

Sözel Bölümler (TS) ve Sözel Bölüm Meslekleri

Öğretmen Tercihim

 "Sözel bölümler hangileridir? En iyi sözel bölümler hangileridir? Sözel meslekler nelerdir? Sözel bölümünde hangi bölümler var? " gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını verdik. 

Kısaltması TS yani Türkçe- Sosyal Bilimler olarak bilinen sözel, YKS sınavında bulunan bir puan türüdür. Bir TS öğrencisi, bu alanda iyi bir derece elde etmek için şu derslere ağırlık vermelidir:

  • Coğrafya
  • Tarih
  • Felsefe
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • Türkçe
  • Matematik
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Sosyal Bilimler-1
  • Sosyal Bilimler-2

Yukarıdaki dersler hem TYT hem de AYT birlikte verilmiştir. Çoğu TS bölümü öğrencisi matematik dersinin öneminin farkında değildir. Bu yüzden matematiğin üzerine gitmemektedirler. Bu da matematiği yapamayarak matematikten daha da soğumalarına neden olmaktadır. Ancak TS grubu içerisinde matematik yapanların oranı düşük olduğu için puan getirisinin fazla olduğunu unutmayın.

Sözel Meslekler Nelerdir?

Bir önceki paragrafta bahsedilen dersler ile hangi fakültelere girebilirsiniz onlara bakalım.

Devlet memuru olmanın rahatlığını yaşamak isteyenlerin "ataması olan sözel bölümler nelerdir?" sorusunu son zamanlara göre cevaplandırabiliriz. Bu meslekler arasında;

  • Halkla İlişkiler
  • İlahiyat
  • Büro Yönetimi
  • Çocuk Gelişimi

Örneklerini gösterebiliriz. Her ne kadar bu örnekleri versek de garantisi olup olmadığı hakkında kesin bir şey söyleyemeyiz.

sözel bölüm meslekleri

4 Yıllık Sözel Bölümler

YKS' nin 1. oturumu olan TYT sınavından sonra yapılan AYT sınavı ile 4 yıllık fakültelerden kabul görebilirsiniz. İşte 4 yıllık sözel bölümleri sizin için sıraladık.

  • Arkeoloji
  • Animasyon ve Oyun Tasarımı
  • Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı
  • Basın-Yayın
  • Coğrafya
  • Coğrafya Öğretmenliği
  • Çerkez Dili ve Edebiyatı
  • Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
  • Çizgi Film ve Animasyon
  • El Sanatları
  • Film Tasarımı
  • Fotoğraf
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Gazetecilik
  • Görsel Sanatlar
  • Görsel İletişim ve Tasarımı
  • Gürcü Dili ve Edebiyatı
  • Halkla İlişkiler
  • İletişim
  • İlahiyat
  • İletişim Tasarımı ve Yeni Medya
  • İletişim Tasarımı ve Yönetimi
  • İslami İlimler
  • Kültür ve İletişim Bilimleri
  • Kurgu, Ses ve Görüntü Yönetmeni
  • Kürt Dili ve Edebiyatı
  • Medya ve İletişim
  • Medya ve Görsel Sanatlar
  • Özel Eğitim Öğretmenliği
  • Okul Öncesi Öğretmenliği
  • Radyo, Televizyon ve Sinema
  • Reklamcılık
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Sanat Yönetimi
  • Sanat Tarihi
  • Sinema-Televizyon
  • Sümeroloji
  • Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
  • Tarih Öğretmenliği
  • Tarih
  • Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji
  • Türk Dili ve Edebiyatı
  • Türkçe Öğretmenliği
  • Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
  • Yeni Medya ve Gazetecilik

sözel bölüm meslekleri

2 Yıllık Sözel Bölümler

YKS' nin 1. oturumu olan Temel Yeterlilik Testine girerek sadece ön lisans programlarını tercih edebilirsiniz. Sizin için sözelden tercih edebileceğiniz ön lisans programlarını sıraladık.

  • Aşçılık
  • Adalet
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Basın-Yayın
  • Çocuk Gelişimi
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • Fotoğrafçılık
  • Görsel İletişim
  • Geleneksel El Sanatları
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • İlahiyat
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Medya ve İletişim
  • Reklamcılık
  • Radyo ve Televizyon Programcılığı
  • Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
  • Turizm Animasyonu
  • Turist Rehberliği
  • Uygulamalı İspanyolca-Çevirmenlik
  • Uygulamalı İngilizce-Çevirmenlik
  • Yerel Yönetimler
  • Uygulamalı Rusça-Çevirmenlik

Yukarıda sizin için sıraladığımız ön lisans bölümlerinden hayalinizdeki üniversite için sıkı bir çalışma düzeni belirlemelisiniz. Bunun için bir ders çalışma programı hazırlamanız son derece önemlidir.

özel ders bul

Sözel Derslere Nasıl Çalışılır?

TYT, AYT ve KPSS gibi sınavlarda yer alan sözel derslerde en iyi sonuçları elde etmeniz için 6 taktikten bahsedeceğiz.

  1. Sözel derslere çalışırken mutlaka not alın. Not alırken hikaye gibi yazmak yerine Kavram Haritası gibi hızlı not tutma yöntemlerinden yararlanın. Böylece zaman kayıplarının önüne geçebileceğinizi unutmayın.
  2. Düzenli tekrar yapın. Özellikle sözel dersleri unutulmaya yatkın derslerdendir. Bundan dolayı sık sık hem notlarınıza göz gezdirerek hem de soru çözümleri ile tekrarlarınızı yapmayı ihmal etmeyin.
  3. Konuları hikaye haline getirerek kendinize veya çevrenizdekilere anlatın. Bu sayede eğlenceli hale getirdiğiniz sözel dersleri çalışırken hem sıkılmaz hem de unutmazsınız.
  4. Zamanı verimli kullanın. Her gün sözel derslerinize vakit ayıracak şekilde zaman planı yapın. Planınıza her gün soru çözümleri eklemeyi unutmayın.
  5. Bol deneme çözün. Sözel derslerde ne kadar çok soru ile karşılaşırsanız o kadar farklı bilgileri öğrenebilirsiniz. Çünkü konu anlatımlarında detay bilgilere çok fazla yer verilmemektedir.
  6. Zorlandığınız konular için özel ders alabilirsiniz. Böylece alanında uzman eğitmenler ile zorlandığınız veya anlamadığınız konuları aradan çıkarın. Bunun için en iyi öğretmenlere sahip Öğretmen Tercihim' den özel dersalabilirsin

online özel ders

Bu içerikte sade anlatım ile Sözel Bölümlerden bahsettik. Merak ettiğiniz veya aklınıza takılan şeyleri aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.

Lisede sözel alanlarda okuyan öğrenciler, üniversite tercih döneminde büyük bir kararsızlık yaşayabilir. Sayısal ve eşit ağırlık alanlarına kıyasla, sözelde daha kısıtlı imkanlar bulunur. Ancak buna rağmen en iyi sözel bölümler her zaman tüm kontenjanı doldurmaktadır. Ülkemizde bazı sözel üniversite bölümleri henüz çok iyi bir iş imkanı ve rahat bir yaşam sağlamıyor. Öğrenciler, üniversite mezunu olduğu halde hayallerindeki işe kavuşamıyor. Dolayısıyla ilerde daha rahat bir gelecek ve yaşam için en iyi sözel üniversite bölümleri arasından doğru seçim yapmalısınız.

Atama oranı yüksek, dolgun maaş ve rahat bir çalışma ortamı sunan işler her öğrencinin hayalidir. Ancak bütün sözel bölüm meslekleri bu özelliği karşılamaz. Aşağıda, en iyi sözel üniversite bölümleri ve mesleklerine dair detaylı bilgileri inceleyebilirsiniz.

En İyi Sözel Bölümler

Türkiye’de sözel bölümler henüz hak ettiği değeri görmüyor. Bu nedenle sözel bölüm mezunları yurtdışına gitmek veya akademik kariyerde ilerlemek gibi seçenekleri tercih ediyor. Şanslı kısım ise ilk birkaç senede atanarak meslek hayatına atılabiliyor. Siz de üniversite döneminde kendinizi geliştirerek ve entelektüel bilgi birikiminizi arttırarak hayalinize kavuşabilirsiniz.

İş imkanı fazla olan sözel bölümler kamuda ve özel sektörde daha fazla istihdam oranı sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, mezun olduktan kısa bir süre sonra iş hayatına başlayabilir. Üniversite tercih döneminde sözel bölüm seçmek konusunda kararsızsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. İşte en iyi sözel bölümler:

Okul Öncesi Öğretmenliği

Okul Öncesi Öğretmenliği son yıllarda en fazla tercih edilen sözel bölümler arasında bulunuyor. Dolayısıyla öğrencilerin üniversite sınavında yüksek puan alması gerekmektedir. Aynı zamanda diğer öğretmenlik bölümlerinde olduğu gibi Okul Öncesi Öğretmenliğinde de bin barajı bulunuyor. Bu bölümü seçen öğrenciler psikoloji, erken çocukluk döneminde eğitim, bebeklik döneminde gelişim, eğitim sosyolojisi, çocuk ruh sağlığı vb. derslerde eğitim görür.

Okul Öncesi Öğretmenliği dersleri çok zor olmamakla birlikte ilgi ve düzenli takip gerektirir. Öğrenciler 4 yıllık lisans eğitiminin ardından okul öncesi öğretmeni olarak mezun olur. Mezun olanlar devlet ve özel kreşlerde, anaokullarında veya sivil toplum kuruluşlarında kolayca iş bulabilir. İş imkanının fazla olması sayesinde en iyi sözel bölümler arasında kabul edilir.

Özel Eğitim Öğretmenliği

Özel Eğitim Öğretmenliği okuyan öğrenciler öncelikle sabırlı ve merhametli olmalıdır. En zor mesleklerden biri olmakla birlikte merhametli insanlar için oldukça iyi bir meslektir. Bu bölümde öğrenciler zihinsel, bedensel veya duygusal engeli olan öğrencilere eğitim vermek üzere geliştirilir. Özel eğitim öğretmenliği dersleri arasında zihin yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu, Türk işaret dili, uygulamalı davranış analizi, özel öğretimde Türkçe/fen/sosyal/ matematik öğretimi vb. bulunur.

Özel eğitim öğretmenleri kamuda ve özel sektörde özel eğitim merkezlerinde çalışabilir. İş bulma oranı oldukça yüksektir ve maaşları da tatmin edici seviyededir. Özel eğitim öğretmenleri farklı klinik ve hastanelerde de iş bulabilir.

Türkçe Öğretmenliği

Türkçe öğretmenliği geçtiğimiz senelerde yüksek atama oranlarıyla dikkat çekiyordu. Ancak günümüzde atama oranları biraz düştü. Yine de diğer branşlara oranla daha şanslı bir bölüm olduğu söylenebilir. Türkçe Öğretmenleri ortaokul (5, 6,7. Sınıflar) düzeyinde eğitim verir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda görevlendirme ile liselerde de dil ve anlatım derslerine girebilirler. Türkçe Öğretmenliği dersleri arasında Türk dili, Türk dil bilgisi, eğitim sosyolojisi, eğitim psikolojisi, Türk hal edebiyatı, çocuk edebiyatı vb. yer almaktadır.

Türkçe Öğretmenleri KPSS ile Türkiye’nin farklı okullarında çalışmaya başlayabilir. Özel sektörde ise özel okul, dershane, etüt merkezi, kurs vb. yerlerde iş bulma oranları yüksektir.

İlahiyat

İlahiyat bölümünde öğrenciler kapsamlı bir İslam dini eğitimi alır. Aynı zamanda diğer dinlerin tarihleri ve karşılaştırılması en önemli konulardandır. İlahiyat bölümünde öğrenciler İslam inanç esasları, Kuran okuma, din psikolojisi, hadis tarihi, çağdaş İslam hukuku, Türk İslam tarihi, Tefsir tarihi gibi derslerde eğitim görür. İlahiyat lisans diploması almaya hak kazananlar kamuda birçok alanda iş bulabilir. Öğrenciler, İlahiyat bölümünde Türkçe, Arapça veya İngilizce eğitim görür. Ancak temelde Arapça daha ağırlıklıdır.

Din kültürü öğretmenliği, imam, müezzin, vaiz, Diyanet İşleri’nde memurluk en çok tercih edilen meslekler arasında bulunur. KPSS ve DHBT ile kamu kurumlarının pek çok alanında iş olanağı vardır. İş olanaklarının büyük çoğunluğu kamudadır. Dolayısıyla en iyi sözel bölümler arasında yer alır.

Coğrafya Öğretmenliği

Geçtiğimiz senelerde Coğrafya bölümünde okuyan öğrenciler, pedagojik formasyon alarak öğretmen olabiliyordu. Ancak YÖK tarafından bu uygulama kaldırıldı. Dolayısıyla Coğrafya Öğretmenliğinin puanları yükseldi ve daha az üniversiteyle kısıtlandı. Coğrafya öğretmenliği okumak isterseniz Gazi, Marmara, 18 Mart, Dicle, Dokuz Eylül, Atatürk veya Necmettin Erbakan üniversitelerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.

Coğrafya öğretmenleri, diğer branşlara oranla KPSS’de daha az puanla atanabiliyor. Atama oranı düşük olsa da yüksek puan aldığınızda devlet okullarında işe başlayabilirsiniz. Coğrafya öğretmenliği dersleri arasında harita bilgisi, arazi çalışmaları, beşeri coğrafya, coğrafi bilgi sistemleri, siyasi coğrafya vb. yer alıyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları

Gastronomi ve Mutfak Sanatları son yıllarda en iyi sözel bölümler arasında bulunuyor. Genç nüfusun mutfağa ve yemeğe duyduğu tutkunun artmasıyla birlikte puanları da yükseldi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları dersleri genellikle mutfaklarda yapılıyor. Dersleri arasında beslenmenin temel ilkeleri, Türk mutfak kültürü, dünya mutfağı, estetik ve sanat felsefesi, yiyecek – içecek yönetimi, temel çikolata yapımı vb. yer alıyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları ‘Gastronom’ olarak adlandırılır. Gastronomlar gıda denetleyicisi, eğitmen şef, tüketim şefi, executive şef, gurme, mutfak şefi veya aşçı olabilir. Beş yıldızlı oteller, restoranlar, kafeler, büyük firmalar veya catering şirketleri vb. birçok yerde iş olanağı bulunmaktadır.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği

Sosyal Bilgiler Öğretmenleri ortaokul düzeyinde tarih ve coğrafya dersleri verir. Son yıllarda diğer öğretmenlik branşları gibi ataması ortalama seviyededir. Ancak özel sektörde iş bulma olasılığı da bir hayli yüksektir. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği dersleri arasında antropoloji, ülkeler coğrafyası, çağdaş dünya tarihi, Türkiye fiziki coğrafyası, insan hakları ve demokrasi vb. yer almaktadır.

Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar KPSS ile 80 puan civarında atanabilir. Ayrıca özel okullarda ortaokul düzeyinde derslere girebilir. Öte yandan dershaneler ve etüt merkezleri de sosyal bilgiler öğretmenleri için bir iş olanağı sağlamaktadır.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünde öğrenciler şirket, kurum, kuruluş, firma ve bireyler için tanıtım yapmayı öğrenir. İngilizce Public Relations kısaltması olan PR bu bölümün temel konusunu oluşturur. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık dersleri arasında marka yönetimi, ikna edici iletişim, pazarlama yöntemi, kamusal halkla ilişkiler, reklamcılıkta yaratıcılık ve yazarlık bulunur.

Halkla İlişkiler Ve Reklamcılık bölümü için KPSS ataması yoktur. Öğrenciler genel KPSS ile kamu kurumlarında çalışabilir. Öte yandan bu işte ilerlemek isteyenler reklam şirketleri, basın yayın kuruluşları, marka danışmanlık şirketleri, dijital pazarlama şirketleri vb. yerlerde iş bulabilir.

Tarih Ve Tarih Öğretmenliği

Kamu kurumunda çalışmak isteyen öğrenciler Tarih öğretmenliği bölümünü okuyabilir. Tarihe ilgi duyan ve akademik kariyer yapmak isteyenler ise Tarih bölümünü tercih etmelidir. Tarih bölümünü okuyanlar, kamu kurumlarında öğretmen olarak çalışamaz. Tarih ve tarih öğretmenliği dersleri arasında orta çağ dünya tarihi, Osmanlı Türkçesi, yeni çağ dünya tarihi, beylikler tarihi, tarih felsefesi vb. yer alır.

Türk Dili Ve Edebiyatı Veya Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği

Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünde de tıpkı tarih ve coğrafya bölümleri gibi öğretmen yetiştirmez. Türk Dili Ve Edebiyatı okuyan öğrenciler, bu alanda akademik kariyer yapabilir. Veya Türk Dil Kurumu, medya şirketleri, yayınevleri vb. yerlerde iş bulabilir.

Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği okuyanlar KPSS ile öğretmen olarak atanır. Aynı zamanda akademik kariyer yapabilir veya diğer iş olanaklarını tercih edebilir. Özel kurumlardaki istihdam oranı ve kurs, dershane vb. avantajı sayesinde en iyi sözel bölüm meslekleri arasında sayılır.

Radyo, Televizyon ve Sinema

Radyo, Televizyon ve Sinema sıralama ve puan açısından düşük olsa da iyi yerlere gelebilme imkanı sunar. Ancak öğrencilik döneminde kendinizi geliştirmeniz ve medya kuruluşlarından bir bağlantı kurmanız şarttır. Aksi takdirde alanınıza yönelik iş bulmanız çok zor olabilir. Doğru adımlarla sağlam bir gelecek kurabilirsiniz.

Radyo, Televizyon ve Sinema dersleri arasında görsel kültür, video – kurgu, iletişim kültürü, film eleştirisi, görüntü düzenleme, medya okuryazarlığı vb. bulunmaktadır. Bölüm mezunları yapımcı, kameraman, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, sunucu, metin yazarı, resim seçici vb. meslekleri tercih edebilir.

Gazetecilik

En iyi sözel bölüm meslekleri arasında bulunan diğer bir bölüm gazeteciliktir. Bölümde doğru haber ve gazetecilik adına her detay öğretilir. Gazetecilik dersleri arasında felsefe, sosyoloji, psikoloji, görsel kültür, sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri, algı yönetimi, mitoloji, yurttaş gazeteciliği, uluslararası hukuk vb. bulunur.

Gazetecilik bölümü mezunları basın yayın kuruluşları, televizyon ve radyo kuruluşları, web siteler, dergiler, içerik siteleri vb. pek çok yerde iş bulabilir. Ayrıca muhabir, kameraman, araştırmacı gazeteci, yazar vb. iş seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz.

Sözelde Lisans Bölümleri Nelerdir?

Sözelde lisans bölümleri her öğrencinin ilgisini çekebilecek kadar çeşitlidir. Neredeyse her öğrenci sözel bölümde kendine en uygun bölümü seçebilir. Yukarıda sizin için en iyi sözel bölüm meslekleri bulunmuyorsa, aşağıdaki listeyi de inceleyebilirsiniz.

  • Animasyon ve Oyun Tasarımı
  • Arkeoloji ve Sanat Tarihi
  • Basın ve Yayın
  • Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları
  • Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi
  • Çerkez Dili ve Edebiyatı
  • El Sanatları
  • Film Tasarım ve Yazarlık
  • Film Tasarım ve Yönetmenliği
  • Fotoğraf
  • Görsel İletişim Tasarımı
  • Halkbilim
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İletişim Bilimleri
  • İslami İlimler
  • Kazak Dili ve Edebiyatı
  • Kürt Dili ve Edebiyatı
  • Rekreasyon Yönetimi
  • Sanat Tarihi
  • Sümeroloji
  • Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji
  • Türk Halkbilimi
  • Türkoloji
  • Yeni Medya
  • Zaza Dili Ve Edebiyatı

Sözelde Önlisans Bölümleri Nelerdir?

Sözelde önlisans bölümleri diğer alanlarda olduğu gibi iki yıl eğitim verir. Birçoğunda iş oranı yüksektir. Ancak kamuda çalışma imkanı sunan bölümler kısıtlıdır. Dilerseniz, sözel önlisans bölümleri arasından tercih yaptıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girebilirsiniz. DGS’ye giren ve başarılı olan öğrenciler, bölümlerine uygun lisans eğitimi alarak okullarını değiştirebilir. Örneğin, iki yıllık çocuk gelişimi okuduktan sonra DGS ile lisans yapabilirsiniz.

  • Adalet
  • Aşçılık
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Çağrı Merkezi Hizmetleri
  • Çocuk Gelişimi
  • Halıcılık ve Kilimcilik
  • Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
  • Kültürel Miras ve Turizm
  • Marka İletişimi
  • Mimari Dekoratif Sanatlar
  • Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Turist Rehberliği
  • Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik
  • Yerel Yönetimler
Kategoriler Üniversite Bölümleri

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası