ukrayna rusya savaş sebebi / Rusya neden Ukrayna'da ilerleyemiyor?

Ukrayna Rusya Savaş Sebebi

ukrayna rusya savaş sebebi

Ukrayna savaşı: Rusya, Donbas bölgesini neden ele geçirmek istiyor?

Rus askeri

Kaynak, Getty Images

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki güçlerini geri çektikten sonra savaşı ülkenin doğusunda yoğunlaştırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın Donbas'ta geniş kapsamlı bir saldırı başlattığını, bölgedeki Harkov kentinde ve Dnipropetrovsk'ta saldırıların yoğunlaştığını duyurdu ve Rus ordusunun önemli bölümünün bölgede savaştığını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "özgürleştireceğini" iddia ettiği bu eski sanayi bölgesinde zafer ilan etmesi için ne yapması gerekiyor? Böyle bir zafer mümkün mü?

Ukrayna ordusunun en iyi eğitimli güçleri, 'te Rusya yanlısı ayrılıkçılara karşı başlayan ve sekiz yıldır aralıklarla da olsa süren savaştan dolayı halihazırda doğuda konuşlandırılmıştı. Bu süre içinde çok büyük kayıplar verdikleri biliniyor ancak hâlâ Rusya'nın işgalci ordusuna karşı çok güçlü bir savunma yapıyorlar.

Mariupol başta olmak üzere Rusya'nın kuşatması altındaki bölgelerde bir insani kriz var. Haftalardır bu durum sürmesine rağmen Rusya hâlâ Mariupol'ü ele geçiremedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Her bir karış toprağımız için savaşacağız" dedi.

Donbas neden önemli?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Donbas" dediği zaman, Ukrayna'nın eski kömür yataklarını ve demir üretim merkezini kast ediyor. Aslında bahsettiği yer doğudaki iki büyük bölge; Luhansk ve Donetsk, yani ülkenin Mariupol'den başlayıp en kuzeye kadar olan neredeyse tüm doğu bölgesi.

Royal United Services Enstitüsü'nden Sam Cranny-Evans, "Burada kilit nokta şu ki; Kremlin bu bölgeyi Ukrayna'nın Rusça konuşulan bölgesi olarak, Ukrayna'dan çok Rusya olarak görüyor" diyor.

Ancak bu bölgelerde çoğunlukla Rusça konuşulsa da artık çoğunluğu Rusya yanlısı değil.

Rochan Danışmanlık'ın başındaki savunma uzmanı Konrad Muzyka da, "Mariupol, Ukrayna'daki en Rus yanlısı bölgeydi" diyor.

Savaşın başlamasından bir ay sonra yani Mart sonunda, Rusya Luhansk'ın yüzde 93'ünün; Donetsk'in de yüzde 54'ünün kontrolünü ele geçirdiğini öne sürmüştü. Ancak Putin'in tüm bölgeyi ele geçirmesine yani zaferini ilan etmesine daha belli ki çok vakit var. Putin zafer ilan etse bile burası kontrol edebilmek için çok geniş bir alan.

Putin neden Donbas'ı kontrol etmek istiyor?

Putin, hiçbir zaman kanıt gösterememiş olsa da uzun süredir Ukrayna'nın ülkenin doğusunda soykırım yaptığına dair iddiaları dile getiriyordu.

24 Şubat'ta savaş başladığında, doğudaki bölgelerin üçte ikisi Ukrayna'nın kontrolündeydi. Geri kalanı 'teki savaştan bu yana Rus yanlıları tarafından tek taraflı ilan edilmiş; Rusya destekli küçük özerk bölgeler olarak varlığını sürdürüyordu.

Savaşın başlamasından birkaç gün önce Putin, bu iki bölgenin tümünün Ukrayna'dan bağımsızlığını kabul ettiğini açıkladı.

Eğer Rusya bu iki bölgeyi de tamamen ele geçirirse, bu Putin'e büyük bir "başarı" imkanı vermiş olur. Bir sonraki adım da Donbas'ı ilhak etmek olur. Tıpkı 'te tartışmalı ve uluslararası alanda kabul edilmeyen bir referandumla Kırım'da yaptığı gibi

Eğer böyle bir zafer ilanı 9 Mayıs'tan önce gelirse Putin, Zafer Günü'nde büyük kutlamalar yapmaktan da çekinmeyecektir. Bu tarih, 'te Rusya'nın Nazi Almanyasını mağlup ettiği günün yıldönümü olarak her yıl büyük kutlamalarla anılıyor.

Rusya'nın "kuklası" durumundaki Luhansk bölgesi lideri, daha şimdiden "ileride yapılacak bir referandumdan" bahsetmeye başladı. Elbette ki şu an savaşın devam ettiği bir bölgede referandumdan ya da herhangi bir oylamadan bahsetmek bir hayli garip görünüyor.

Putin'in stratejisi ne?

Ukrayna ordusu, Putin'in sadece Donbas'ın hakimiyetini istemediğini; Harson'un güneyinden kuzeye ve Kırım'ın batısına kadar tüm bölgeyi hedeflediğini düşünüyor. Çünkü bu şekilde güney kıyılarından Rusya sınırına kadar olan tüm bölgeyi ve Kırım'a giden su ikmal hattını kontrol etmiş olacak.

Donetsk'in büyük kısmı ve Luhansk'ın kritik bölgeleri hâlâ Ukrayna'nın kontrolünde; bu sebeple Rusya güçleri doğudaki güçlü Ukrayna birliklerini kuzey, güney ve doğudan yaklaşarak kuşatma altına almaya çalışıyor.

Londra'daki King's College'da çatışma ve güvenlik dersleri veren akademisten Tracey German, "Bu kontrol etmek için çok büyük bir alan, bunun coğrafi zorluklarını da gözardı etmemeliyiz" diyor.

Rusya sınırının hemen güneyinde yer alan Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkov'un kontrolünü ele geçirmeyi henüz başaramadılar, ancak ayrılıkçıların kontrolündeki doğu bölgelerine erişimi sağlayan karayolunun üzerindeki kritik İzyum kasabasına girmeyi başardılar.

Prof. German, "İzyum'da yaptıklarına bakarsanız, anayolların üzerinden devam ettiklerini görürsünüz. Bu çok mantıklı çünkü araçlarının ve mühimmatlarının çoğunu karayolu ve trenyoluyla taşıyorlar" diyerek İzyum'un önemini anlatıyor.

Şu an Rusya'nın hedeflediği tüm yerleşim yerleri, 'te Rus yanlıları Donbas'ın geniş bölgelerini ele geçirdiğinden beri savaşla yüz yüze. M03 karayolu üzerindeki bir sonraki hedef, bin kişinin yaşadığı Slovyansk şehri. Bu şehir de Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından 'te kuşatılmış, ardından Ukrayna güçlerince geri alınmıştı. Slovyansk'ın ardından da hemen güneyindeki Kramatorsk geliyor.

ABD merkezli Institute for the Study of War'a (ISW) göre eğer Ukrayna Slovyansk'ta Rus güçlerine karşı durmayı başarırsa, Rusya'nın iki bölgenin tamamını ele geçirme planı "muhtemelen başarısızlıkla sonuçlanacak."

Rusya ordusu kuzeyden doğuya doğru ilerlerken Luhansk'ta Ukrayna kontrolündeki Kremenna, Rubizhne, Popasna ve Lysychansk dahil birçok kasabaya saldırdı bile.

ISW'ye göre bu kasabalar önemli çünkü bunların kontrolünü ele geçirirse Rusya batıya doğru askeri araçlarıyla ilerleyip İzyum'dan güneydoğuya doğru saldırılarını artıran güçlere katılabilir. Ukrayna ordusu da bu sebeple İzyum'un dışında karşı saldırılara ağırlık veriyor.

Kaynak, Serhiy Haidai/Luhansk OVA

Ruslar şimdi karayolları üzerindeki ikmal hatlarını kapatmak ve batıdan gelen demiryollarının önünü kesmek durumunda. Ukrayna ordusu için en etkili asker ve mühimmat takviye yöntemi demiryolları; bu yol aynı zamanda sivillerin tahliyesi için de en hızlı yol.

Demiryollarının kontrolünü sağlamak, Ruslar için de askerlerinin ve mühimmatın daha kolay taşınması anlamına geliyor.

Bu karşı saldırılar sırasında trenyollarının zarar görmesi ihtimali de var. Ukrayna bu sebeple sivillerin tahliyesini hızlandırdı.

İzyum'dan kuzeye giden ve güneyde Mariupo'le Melitopol'e giden trenyolları kesildi. Slovyansk'ta da tren yolculuklarında aksamalar yaşanıyor. Kramatorsk'ta da tahliye için bekleyen sivillerin beklediği ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren istasyonu saldırısından beri hiçbir tren çalışmadı.

Ukrayna güçleri dayanabilir mi?

Savaşın başında, Ortak Güçler Operasyonu'nu oluşturan güneydeki 10 tugay, Ukrayna ordusunun en iyi eğitimli ve en iyi donanmış güçleri olarak görülüyordu.

Sam Cranny-Evans, "Ukrayna güçlerinin şu anki gerçek gücünü gerçekten bilmiyoruz" diyor ancak son birkaç haftadır çok sayıda gönüllünün bu birliğe yazıldığını; bu sebeple daha da güçlenmiş olabileceklerini söylüyor.

Rusya güçleri de son yedi haftadır savaşta ciddi kayıplar verdi. Morallerinin de düşük olduğu tahmin ediliyor. Geniş Rus ordusunun yanı sıra Ukrayna içindeki ayrılıkçıların da katılımıyla savaşmaya devam ediyorlar.

Konrad Muzyka, "Ukraynalıların asıl amacı Rusya tarafında olabildiğince büyük zararlar vermek. Büyük savaşların önüne geçmek için de asimetrik taktikler kullanıyorlar" diyor.

Altıncı Ayında Rusya-Ukrayna Savaşı: Ne Beklemeliyiz?

Rusya-Ukrayna Savaşı, 6. ayında farklı ve derin belirsizlikler arasında sürüyor. Savaşın başlamasının üzerinden “artık Ukrayna sahasındaki silahlı mücadele uzun bir savaşa doğru evriliyor” diyebileceğimiz kadar süre geçmiş olmasına rağmen bugün ortaya çıkan maliyetler dışında savaşın ne niyetle başlatıldığı konusunda dahi ortak bir görüş oluşturmak mümkün olmadı. Kimileri için Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik operasyonu başlangıçtan itibaren NATO’nun Rusya’nın çevresinde son kalan tampon alanlarda genişleme isteğine, Ukrayna bağlamında da olaylarına Moskova’nın verdiği tepkinin bir devamıydı. Yani Kremlin’in gerçek amacı Ukrayna’yı işgal aracılığıyla kontrolden ziyade, buranın Batı tarafından bir tampon bölge olmaktan çıkartılmasını önlemekti. Bu Kremlin’in benimsediği Ukrayna Savaşı’nı “özel bir operasyon” olarak tanımlama eğilimine de uygun bir açıklama. Gerçekten de Rusya’nın Trans-Atlantik dünyanın Soğuk Savaş sonrası güvenlik yapılanmasını hedef alan revizyonist tavrının savunmacı bir yanı olduğunu kimse yadsıyamaz. Bu tavır, Rusya’nın savaş öncesi Brüksel ve Washington nezdinde yürüttüğü diplomasi ile görünürlük kazandığından, Kremlin’in dillendirdiği Rusya’nın güvenliğinin tehdit edilmeyeceği yönünde güçlü teminatlar elde etme arzusu bir şekilde Ukrayna’daki savaş ile ilişkili hale geldi.

Bu niyet okumasını Batı dünyasında paylaşan realist bir cenahın olduğu ve bu cenahın uzayacak bir savaştan, bu savaşın getirebileceği risklerden endişe duyduğu biliniyor. Endişeler hem Rusya-Ukrayna Savaşı’nın bugününe içkin yönetilmesi zor tırmandırma risklerinden hem Avrupa güvenliğinin kırılganlığından hem de ABD’nin bir noktada Hint-Pasifik’teki mücadele ile ilgilenmek zorunda kalacağı gerçeğinden kaynaklanıyor. Bu bakış açısından yola çıkanlar bugün bu savaşın daha maliyetsiz ve yürütülebilir bir çatışmasızlığa (ateşkes üzerinden dondurulmuş bir sorun ya da daha uzak bir ihtimal bir tür barış) evrilmesi için stratejik denge açısından çok büyük önemi olmayan bazı teminatların Rusya’ya verilebileceğini, böylece Rusya ve Batı güvenliği arasındaki kırmızı çizgilerin netleşebileceğini söylüyorlar.

Washington’ın İsteği

Tabii bu teminatların Ukrayna tarafından ya da Rusya tarafından bugün bir taviz olarak görülme riski de var. Bu risk belki Rusya’nın konvansiyonel savaş yapma kabiliyetlerinin sınırları işgalin ilk ayında tespit edildiği ve Rusya’nın NATO caydırıcılığını sınamak konusunda çok isteksiz davranacağı düşünüldüğünden Avrupa açısından katlanılabilir bir risk ki hemen belirtelim, tüm Avrupa ülkeleri Moskova’ya verilebilecek teminat/tavizler açısından aynı yerde durmuyorlar. Ancak bu bakış açısındaki temel sorun Avrupa’daki görüş farklılığından ziyade ABD’nin Rusya-Ukrayna Savaşı üzerinden aldığı pozisyonu kısa dönemde değiştirmeyecek görünmesi. ABD politikasını övenler, Washington’ın bugün ve gelecekte ortaya çıkabilecek revizyonist atılımları, savaşın sonuçları ve maliyeti üzerinden caydıracağını düşünüyor; Ukrayna’ya saldırının caydırılamadığı gerçeğini görmezden gelmeyi tercih ediyor. ABD politikalarını eleştirenler ise Washington’ın Rusya karşısında maksimalist bir amaç belirlediğini söylüyor. Bu amaç, şimdilik Avrupa ve NATO’da ABD’nin bazı müttefikler tarafından da paylaşılan “Rusya’nın zayıflatılması” amacı ve uzun soluklu, kırmızı çizgisi muğlak bir yıpratma harbine işaret ediyor. Bu yıpratma harbinin iki temel ayağı var. İlki ekonomik savaş ve yaptırımlar, ikincisi Ukrayna’da Rusya karşısında kazanamasa bile yenilmeyecek bir Ukrayna direnişi oluşturmak. Yani yıpratma harbinin Kiev’e verilen finansal, askeri, siyasi destekle Ukrayna’dan ziyade Rusya’nın savaşma azmini kırmasını sağlamak. Üzerinden 6 ay geçip Rusya’nın savaşma azmi hala kırılmadığından Ukrayna’nın ve hiç istemese de ABD’nin bazı tırmanma senaryolarına hazır olması gerektiği söyleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden

Ukrayna İçin Direnç ve Tırmandırma Senaryoları

Ukrayna için tırmandırma senaryolarının direnç senaryoları ile yan yana gittiğini kabul etmemiz gerekiyor. Yani Kiev ve Kiev’i destekleyenler için en önemli öncelik ve Ukrayna’nın tırmandırma seçeneğini seçebilmesi için en önemli gereklilik, Ukrayna ordusunun yenilmemesi. Rusya çatışma alanını, Kiev’in devrilmesi sarpa sarınca, topçu gücünden faydalanarak daha istikrarlı biçimde kontrol edebileceği Ukrayna’nın doğu ve güneyine taşımıştı. Bu sınırlı alanda Ukrayna birliklerinin direnebilmesinin en önemli yolu kritik önemdeki bazı mühimmatın, örneğin HIMARS ve MANPAD’lerin, sürdürülebilir bir biçimde Ukrayna’ya sağlanması. Bu çerçevede ABD’nin, Rusya ile tırmanma opsiyonunu bizzat iki büyük gücün karşı karşıya kalmayacağı bir şekilde kotarması için çok ince bir ipin üzerinde yürümek zorunda olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Washington’ın kritik mühimmatın akışının sürekliliğini sağlamak için NATO müttefiklerine arada bir bakması, Kiev’e umut vermek için büyük finansal destek paketleri açıklaması normal. Rusya Ukrayna hava sahasını ve Ukrayna-Polonya sınırını kontrol edemediği sürece ABD için doğrudan Rusya ile karşı karşıya kalmadan bu desteği sürdürme şansı da var. Uzmanlar Ukrayna ordusu direnmeyi sürdürürken Kiev yönetiminin denizle bağlantısının kesilmemesinin de yani Odessa, Nikolaev gibi limanların Rusya denetimine girmemesinin de önemli olduğunu söylüyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın doğu ve güneye sıkışmasından itibaren Kiev’in elinde ne gibi tırmandırma seçenekleri olduğu da tartışılıyor. Bu seçeneklerden biri Rusya’nın da zaman zaman kullandığı krizlerin yönetişimini zorlaştırma taktiği ki tahıl krizi olsun, nükleer santrallerin güvenliği meselesi olsun, krizler korku üzerinden güçlendiğinde, çözümsüzlük ve sorunun kaynağı olarak Moskova ve Kiev’in birbirini suçladığını görüyoruz. Diğeri, Moskova’nın canını acıtabilecek sembolik eylemlerle Rus istihbarat ve hava savunma açığının görünür hale getirilmesi. Moskva Kruvazörünün batırılması bu tip bir eylemdi, Kırım’daki Saki Rus hava üssüne düzenlenen son saldırı da böyle bir eylem. Üçüncü seçenek sürekli dillendirilen ama sınırlı doğası nedeniyle gerçekten nasıl bir başarı üretebileceği şu andan bilinmeyen Ukrayna karşı saldırı hamlesi. Kiev yönetimi, amacının Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün sağlanması olduğunu sürekli açıklayarak aslında Ukrayna direnişinin bir karşı saldırı kabiliyeti olduğunu ima ediyor. Bu iddiaya rağmen askeri uzmanlar Ukrayna ordusunun Rus kuvvetlerinin tamamını Ukrayna’da işgal altındaki alandan söküp atabilme olasılığına şüpheyle yaklaşıyor; daha ziyade stratejik bazı hedeflere, örneğin Herson’a yönelik yapılacak bir saldırının Rusya’da oluşturabileceği psikolojik etkiden dem vuruyor. Bu noktada Ukrayna karşı saldırısının -başarılı dahi olsa- sahadaki çıkmazı ve çözümsüzlüğü değiştirmeyeceğini düşünenler de var. Açıkçası biz de bu yoruma hak vermeye doğru meylediyoruz. Bu görüşü savunanların iki temel iddiası var.

Rusya Neden Direnir?

İlk olarak Rusya’nın savaşı ’teki hibrit yöntemlerden farklı olarak açık bir işgal eylemiyle gerçekleştirmesini sadece “savunmacı bir saldırganlık” ile açıklamak, dolayısıyla Rusya adına savaşın maliyeti gerçek veya algı düzeyinde çok artığında Kremlin’in savaşı sona erdireceğini düşünmek çok mümkün değil. Bu bakış açısına göre Putin’in işgal öncesi yapmış olduğu ulusa sesleniş konuşması Rusya’nın büyük güç statüsüne sahip olmasına dayalı stratejik Rusya milliyetçiliğinin açık bir göstergesiydi. Kremlin’in Yeni Soğuk Savaş, yani yeni büyük güç mücadelesinde ideolojik bir meşrulaştırma ve kontrol aracına sahip olması da önemli. Devlet/büyük güç milliyetçiliği -ki kimi zaman Rus milliyetçiliği ya da muhafazakarlığı ile de karışıyor- aynı zamanda Rus dış politika/güvenlik elitlerinin elinde. Moskova’nın Rusya’nın büyük güç statüsünü ve ABD ile eşit rakip konumunun tanınmasını önemsediği, Batı ile yapılacak pazarlıkları da bu statü üzerinden yapmak istediği sır değil. Bu statü elbette sadece küresel düzende ABD ile eşit bir konum, pazarlık gücü ve güvenlik garantisi talebine dayanmıyor, aynı zamanda Rusya’nın kritik alanları kontrol etme yeteneği olduğunu göstermesine dayanıyor. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşın başında soluğunun kesilmesi ve Ukrayna’da saldırıyı sınırlı bir alan kontrolüne kaydırması Rusya’nın sınırlandırılmasını planlayanlar açısından önemli bir göstergeydi. Ama bu sınırlandırma Rusya’nın ’ye kadar Avrupa’nın çevresinde kontrol ettiği alanlardan çıkmasını sağlamadı. Dahası Ukrayna özelinde Rusya Kırım’ın ötesine geçmeyi başardı. Donbass bölgesiyle ilgili olarak da bu yazı yazılırken hedef küçültmüş değildi. Rusya’nın alan kontrolü daha maksimalist bir hedefe bağlı olduğu müddetçe sınırlı karşı saldırıların Moskova’nın maliyetini artırmak ve Kremlin’e karşı yapılan ama Kremlin’in şu ana kadar direndiği yıpratma harbini beslemek dışında bir etkisi olması zayıf bir olasılık.

İkinci olarak Rusya ve ABD’nin el yükseltme, tırmanma araçlarına sahip olduğu ve bunları henüz tam manasıyla kullanmadıkları biliniyor. Tırmanma araçlarının kullanılması, nükleer düzeni bozabilecek taktik nükleer silahların kullanılma olasılığı, nükleer savaş, ABD-Rusya arasında niyet edilmemiş bir doğrudan askeri karşılaşma, savaşın bölgeye ya da Avrupa’ya yayılması gibi uç ihtimalleri de kapsıyor. Bu ihtimallerin uçta görünmesinin üç temel sebebi var: Birincisi tırmanma araçları üretebilecekleri maliyet nedeniyle şu ana kadar iki büyük gücü, NATO ve Rusya’nın doğrudan temasını caydırdı; ikincisi ABD/NATO ve Rusya arasında oluşacak tüm bu senaryolar büyük kayıpları işaret ettiğinden, gerçekten “kaybetme” aşamasına gelinmediği yani Kırım dahil kontrol altında tuttuğu alanlardan sökülüp atılmadığı takdirde yıpratma savaşı Rusya için sürdürülebilir bir savaş görüntüsünde, kısa dönemde Ukrayna ve Avrupa için Rusya kadar maliyet oluşturma olasılığı da baki. Ve üçüncü olarak yıpratma savaşının bir kazan-kaybet oyunu olduğu görüşü hakim olsa da ABD ve Rusya’nın farklı kazançlar ve benzer risklerle sınandığını söyleyebiliriz. ABD, Ukrayna ordusunun tamamen kaybetmemesi üzerinden savaş sürdükçe Rusya’yı üstelik söküp atma tehdidi ile birlikte yani bir stratejik muğlaklık içinde sınırlıyor. Öte yandan Rusya, yıpratma harbine karşı direnirken -üstelik tırmanma korkusu üzerinden Ukrayna ve Avrupa’yı rahatsız ederek- alan kapatma stratejisine devam edeceğini gösteriyor.

Bu iki faktör, aslında bize hala sürdürülebilir bir barıştan uzak olduğumuzu, Minsk Anlaşması’nın canlanmasına dayalı statükoya geri dönüş çabalarının şu an için manasız olduğunu, yıpratma harbinin bir süre daha devam edeceğini çünkü Moskova ve Washington’ın pozisyonlarını değiştirmeyeceğini, bu yüzden de başarılı kriz yönetimi modellerine ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Süregiden bu bulutlu, belirsizliklerle dolu tabloda Türkiye’nin diplomasi çabasının ve tahıl koridoru gibi iş birliği modellerinin tek umut olması da bu yüzden.

Rusya Ukrayna savaşı neden başladı? Rusya Ukrayna savaşı nedenleri ve sebebi!

Değerli funduszeue.info okurları.

funduszeue.info ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak funduszeue.info yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca funduszeue.info yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve funduszeue.info bunlardan sorumlu tutulamaz.

funduszeue.info yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası