balıkla yenen tatlılar / Balık Yedikten Sonra Sütlü Tatlı Yenir Mi ? - Kadınların Yeri

Balıkla Yenen Tatlılar

balıkla yenen tatlılar

Tatlı Su Balıkları

Aynalı Sazan

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Cyprinus carpio
İ: Common carp
A: Carpfen
F: Carpe

Büyükçe pullar vücuda tek tük serpilmiş durumda olduğundan aynalı sazan denmektedir. Pullar genellikle sırtın her iki tarafında ve sırt yüzgeci boyunca, karın ve göğüs yüzgeçlerinin vücuda bağlantı yerlerinin etrafında toplanmışlardır. Vücudun diğer kısımlarına serpilmiş pul miktarı fertler arasında çok değişiklik arz eder. Aynalı sazan bir kültür sazanıdır. Genel olarak doğa sazanı dediğimiz pullu sazanda vücut nispeten ince ve uzun olmasına rağmen, aynalı sazanda sırt yüksek ve daha geniştir. Yetiştiricilikte ve su kaynaklarının balıklandırılmasında en çok kullanılan balıktır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

Minimum Avlanma Boyu: 40 cm
ÜREME DÖNEMİ :
Eşeysel olgunluğa ulaşma yaşı erkeklerde 3 – 4 yaş, dişilerde ise 4 – 5 yaştır. Üreme zamanı su sıcaklığına bağlı olarak Nisan – Temmuz arasındadır.

TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti lezzetli olup, genellikle taze olarak tüketilir. Dolması, kızartması, buğulaması, pilakisi yapılır.

Bıyıklı Balık

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Barbus barbus
İ: Barbel
A: Barbe
F: Barbel

Vücut yanlarda basık ve alçak yapılıdır. Ağız başın altında ve at nalı şeklindedir. Bıyıklar orta uzunlukta, gözler ise küçüktür. Sırt yüzgeci iyi gelişmiş, en uzun şuanın arka kenarında yüzgecin üçte birini kaplayan testere şeklinde dişçikler vardır. Vücudun rengi sırtta koyu, karın ve yanlarda açık sarı veya sarı-beyazdır. Vücudun esas rengi değişiklik göstermesine rağmen yan taraflarda ve yüzgeçler üzerinde çok sayıda siyah lekeler bulunur. Doğu Karadeniz bölgesi, Doğu Anadolu bölgesinin kuzey kesimindeki tatlı sularda bulunur. Yaklaşık boyu 90 cm kadar olabilir.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ : Nisan – Temmuz aylarıdır.

Çapak

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Çıplak balığı
L: Abramis brama
İ: Carp bream
A: Brachsen
F: Breme

Vücut oldukça yüksek görünüşlü ve yanlardan iyice yassılaşmıştır. Baş boyu, vücut yüksekliğinden daha azdır. Ağız küçük ve başın alt kısmında hortum şeklinde öne doğru uzanır. Kuyruk yüzgeci derin, çatallı ve lopların ucu sivridir. Karın yüzgeçleri anüse kadar uzanır. Vücudun genel rengi sarı-kahverengi, göğüs yüzgeci kurşuni, diğer yüzgeçler siyah renklidir. Üreme döneminde ergin erkek Çapaklarda vücut, baş ve yüzgeçler üzerinde üreme işareti olan inci benzeri kabarcıklar oluşur. Anüs yüzgeci başlangıcı, sırt yüzgeci sonundan indirilen düşey hattın gerisinde bulunur. Bu özelliği ile Eğrez balığından ayrılır.
Ortalama uzunluk 30 – 50 cm, maksimum uzunluk 80 cm; ortalama ağırlık 1 – 2 kg, maksimum ağırlık ise 6 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ: Eşeysel olgunluğa 24 – 25 cm iken ve 3 – 5 yaşlarında ulaşır. Erkekler dişilerden 1 – 2 sene önce olgunlaşırlar. Mayıs – Temmuz ayları üreme dönemleridir. Üreme döneminde erkek balıklarda vücut, baş ve yüzgeçler üzerinde üreme işareti olan benzeri kabarcıklar oluşur.
TÜKETİM ŞEKLİ: Ülkemiz için fazla ekonomik değeri yoktur. Diğer ülkelerde taze, tuzlu, kurutulmuş ve isli olarak tüketilmektedir.

 

Dağ Alabalığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

M: Büyük Lekeli Alabalık, Büyük Benekli Alabalık
L: Salmo trutta macrostigma
İ: Char (Brown trout)
A: Wandersaibling (Mittelandische Bachforelle)
F: Omle chevalier

Vücut yanlardan yassılaşmış, üzeri küçük pullarla örtülmüştür. Ön solungaç kapağının üzerinde belirgin bir siyah leke; yanal çizginin üzerinde ise, bir sıra halinde uzanan ve küçük noktaların kümeleşmesinden oluşan 10 – 12 adet iri benek vardır. Vücut üzerindeki siyah lekeler yanal çizginin altında pek görülmezler.
Rengi siyahımsı gri olup, sırtta ve yanlarda esmer – gri, karın bölgesi ise kirli beyazdır.
Fazla büyümeyen bir formdur. Avlananlar da çoğunlukla – gramdır. En çok 0,5 – 1 kg ağırlığa ulaşabilirler.
Bütün yaşamlarını soğuk, berrak akarsularda geçirirler; hiçbir şekilde denize inmeyen, sedenter karakterli bir formdur.
Ülkemizde genel olarak Doğu, Güney, Batı, Kuzey – Batı Anadolu’da ve Trakya’da yayılış gösteren bu ırk bugün Kaz dağlarından, Dicle’ye akan Çatak çayından, Çoruh nehir sisteminden, Istranca dağlarından, Karadeniz’e akan Köprü çayından, Toroslardaki Beşkonak, Zindan deresi, Aykırı çay, Alara çayı, Esen çayı ve Seyhan nehrinin yukarı havzalarından, Uludağ’dan, Sapanca gölünden, Tortum şelalesinden ve Munzur suyundan bilinmektedir.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI: Ardahan, Bayburt, Erzurum, Kars, Tunceli ve Van il sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında, Aras ve Çoruh nehirleri ve kollarında, Muğla İli, Fethiye İlçesi, Eşen Çayının Kırkpınarlar ile Ören arasında kalan kısmında ve Köyceğiz İlçesi, Yuvarlak Çay’da, Iğdır İli, Tuzluca İlçesinin; Karacaören ve Üçkayalar köyleri arasındaki 20 km’lik alan içerisinde kalan Ünlendi ve Hamurkesen çaylarında, Tunceli İli, Munzur ve Pülümür çaylarında, Konya İli, İvriz ve Delimahmut çaylarında alabalık avcılığı dönem boyunca yasaktır.  Bu maddede belirtilen yerler dışında kalan tüm içsularda 1 Ekim - 1 Mart tarihleri arasında doğal alabalığın avlanması yasaktır.
Minimum Av Boyu: 25 cm
ÜREME DÖNEMİ: Yumurtlama Kasım – Aralık aylarında meydana gelir. Bu periyotta daima akarsuların sığ olan yukarı havzalarına tırmanırlar.
TÜKETİM ŞEKLİ: Çok lezzetli olan bu balıkların ekonomik değerleri yüksektir.

Dere Pisisi

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Pisi Balığı
L: Pleuronectes flesus (Platichthys flesus)
İ: Flounder
A: Flunder
F: Flet

Vücut yanlardan yassı ve asimetrik olup, metamorfoz esnasında sağa doğru dönmüştür. Deri genellikle küçük sikloyit pullarla örtülüdür. Baş, gözler arası sahadan yanal çizgiye doğru uzanan ve az çok sert yapılı kemiksi bir ibik ile sınırlanmıştır. Vücudun sağ tarafında ve gözlerin önünde bulunan burun deliklerinden birincisi büyük ve geniş, ikincisi ise, küçük ve tüp şeklindedir. Ağız eğik duruşlu, alt çene üst çeneye nazaran biraz daha uzamıştır.
Bulunduğu ortama göre rengi değişebilen bu balıklarda, vücudun gözlü olan tarafı, genellikle esmer, esmer – gri veya tamamen gri olup, bu fon üzerinde büyükçe kırmızımsı – esmer – oranj bazen de küçük beyaz lekeler veya bu lekelerin etrafları daha koyu bant ile çevrili olarak bulunur.
Ortalama uzunlukları 20 – 25 cm, maksimum uzunluk ise 50 cm’dir.
Sahilden itibaren 80 m derinliğe kadar çamurlu dip bölgelerde yaşar. Yazın nehir ağızlarını, lagünleri ve acısu fiyortlarını tercih eder.
Suların soğuması ile tatlısuları terk edip denizin derin yerlerine göç ederler.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜÜREME DÖNEMİ:
Erkekleri 3, dişileri 4 yaşından itibaren eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Bu balıkların üreme dönemi soğuk aylara denk gelir. Ocak-Nisan ayları arasında özellikle Şubat ve Mart aylarında m derinliklerde yumurtlarlar.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti çok lezzetli ve buna paralel olarak ekonomik değeri yüksek bir balıktır. Taze ve tuzlu olarak da tüketilirler.

Eğrez Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Çiçek Balığı, Kavinne Balığı
L: Vimba vimba
İ: Baltic vimba
A: Zährte
F: Zahrte

Ağız aşağı konumlu, dudaklar gelişmiştir. Vücut ince uzun, yanlardan basıktır. Üst çene, alt çeneden uzundur. Vücut ilk bakışta çapak bağlığına benzemekle beraber anüs yüzgeç kaidesinin kısalığı ile ondan ayrılır. Gözler iridir. Vücut açık kahverengidir. Üreme mevsiminde baş ve sırt portakal sarısı olur. Pulsuz kemik çıkıntısı, karın ile anüs yüzgeçleri arasındadır. Maksimum uzunluk 50 cm ( gr), ortalama uzunluk 30 cm ( gr)’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ: Eşeysel olgunluğa cm olduğu 3 – 4 yaşında ulaşır. Mayıs – Temmuz üreme dönemidir. Bu periyotta yumurta bırakmak için akarsuların genellikle dipleri çakıllı ve fazla derin olmayan yukarı zonlarına geçerler. Dişi balık – kadar yumurta bırakabilir.

Gökkuşağı Alabalığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Alabalık, Deniz Alabalığı
L: Salmo trutta labrax
İ: Black Sea Salmon
A: See Forelle
F: Truite arc-en-ciel

Vücutta egemen olan renk zeytin yeşili olup, üst kısımları kahverengi veya sarımtırak, yanlar daha açık, karın kısmı ise beyazdır. Yan taraf boyunca 10 – 12 koyu leke bulunabilir. Siyah ve kahve renkli lekeler değişik ebatta, etrafları ya açık renk bir hare ile çevrili veya değildir. Lekeler genellikle vücudun ön ve üst yarısına dağılmışlardır. Sırt yüzgecinde sıralanmış siyah lekeler ve yüzgeç kaidesinde kırmızı lekeler vardır. Yanal çizgi boyunca görülen lekeler tuğla kırmızısıdır.
Ortalama uzunluk 50 – 70 cm; ortalama ağılık 5 – 7 kg’dır. Maksimum uzunluk cm; maksimum ağırlık ise 26 kg’dır.
Anadolu’nun sadece Kuzey ve Kuzey – Doğu bölgesindeki akarsularla (Çıldır Gölü ve Çoruh nehri havzaları), Uludağ ve Karadeniz’de bulunmaktadır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜÜREME DÖNEMİ: Eşeysel olgunluğa 40 – 60 cm ve 2 – 4 yaşında ulaşırlar. Yumurtlama dönemi Kasım – Aralık – Ocak – Şubat aylarıdır.
AV YASAĞI:
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Özel Koruma Alanları Faaliyeti Merkezi (RAC/SPA) tarafından Akdeniz sular sisteminde soyu tehdit veya tehlike altında olan deniz canlıları listesinde Salmo trutta labrax’ta belirtilmiş bulunmaktadır.
Ayrıca Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereği avcılığı tamamen yasaktır.

Göl Alabalığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Salmo trutta abanticus
İ: Lake Trout
A: See Forelle
F: Truite de lac

Vücut yanlardan basık olup, diğer alt türlere göre vücut şekli daha kaba yapılı ve burnu kısa küt yapıdadır. Sırt profili, burun ucundan sırt yüzgeç başlangıcına kadar kubbemsi bir görünüştedir. Alt ve üst çeneler genellikle birbirine eşit olmakla beraber, bazen alt çene öne doğru çıkıntılı bir görümün alabilmektedir. Bu alt türün en belirgin özelliği vücudun yan taraflarında kırmızı beneklerin bulunmaması; buna karşın kahverengi halkalar içinde siyah renkte nokta lekelerin bulunmasıdır.Salmo trutta abanticus yurdumuzda yalnız Abant gölünde, Yedigöller ve civarındaki derelerde bulunan; soğuk, berrak, kaynak ve derelerde yaşayan dere alabalığının Abant gölüne izole olmuş bir alt türüdür.
Ortalama uzunluk 20 cm; ortalama ağırlık ise gr’dır. Maksimum uzunluk 60 cm; maksimum ağırlık da 1 kg dır.
Gerçekten lezzetli ve amatör balıkçılık açısından değer taşıyan bir alabalıktır. Etçil olup, bulundukları ortamdaki balık ve hayvansal canlılarla beklenir.
AV YASAĞI: Ardahan, Bayburt, Erzurum, Kars, Tunceli ve Van il sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında, Aras ve Çoruh nehirleri ve kollarında, Muğla İli, Fethiye İlçesi, Eşen Çayının Kırkpınarlar ile Ören arasında kalan kısmında ve Köyceğiz İlçesi, Yuvarlak Çay’da, Iğdır İli, Tuzluca İlçesinin; Karacaören ve Üçkayalar köyleri arasındaki 20 km’lik alan içerisinde kalan Ünlendi ve Hamurkesen çaylarında, Tunceli İli, Munzur ve Pülümür çaylarında, Konya İli, İvriz ve Delimahmut çaylarında alabalık avcılığı dönem boyunca yasaktır.  Bu maddede belirtilen yerler dışında kalan tüm içsularda 1 Ekim - 1 Mart tarihleri arasında doğal alabalığın avlanması yasaktır.
Minimum Av Boyu: 25 cm
ÜREME DÖNEMİ:
3 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Balığın yaşına bağımlı olarak yumurtasının çapı – mm arasında değişir. Fert başına adet yumurta verirler. Üreme dönemi ise Kasım – Aralık aylarıdır.

TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti çok lezzetli, ekonomik değeri bölgeseldir

Havuz Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Carassius carassius
İ: Crucian carp
A: Karausche
F: Cyprin (Carassion)

Görüntü olarak sazan balığını andırsa da ağzının bıyıksız olması, kuyruk yüzgecinin daha az girintili ve yassı olan farinks dişlerinin tek sıralı olması nedeniyle kolayca tanımlanır. Ayrıca vücudu yüksek olup, bir miktar yassılaşmıştır.
Rengi değişik olup, sırtı genellikle yeşil – kahve renklidir. Yan tarafları ise altınımsı sarı veya kırmızıdır, karı bölgesi ise sarı – beyazdır. Yüzgeçlerinin uç kısımları ise koyu kırmızıdır.
Ortalama uzunluğu 20 – 30 cm’dir; maksimum uzunluk ise 50 cm’dir. Ortalama ağırlığı – gr olmakla beraber, 3 – 4 kg’a kadar olanlarına da rastlanılmaktadır.
Durgun sığ sular ile hafifçe akıntılı ortamları tercih ederler. Bitkilerin yoğun olduğu kıyı zonlarında zemini tercih ederek yaşar.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa erkekleri 3 yaşında, dişileri ise 4 yaşında ulaşan ve üremek için büyük sürüler halinde toplanan bu balıkların yumurtlama dönemi Mayıs – Haziran aylarını kapsar. Dişi balık, sarı – yeşil renkte ve 1,5 mm çapında adet yumurta bırakabilir. Genellikle bitki gövdelerine bırakılan yumurtalardan 6 – 8 gün sonra yavrular çıkar.

TÜKETİM ŞEKLİ:
Ülkemiz için fazla ekonomik bir önemi yoktur. Buna karşılık etleri lezzetli olduğundan büyük boylu olanları besin olarak tüketilirler. Aslında bu balıklar, havuzlarda, küçük göllerde ve akvaryumlarda süs balığı olarak yetiştirilirler.

Kadife Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Yeşil Sazan
L: Tinca tinca
İ: Tench
A: Schleie
F: Tanche

Vücudu oldukça kalın ve yüksektir. Ağzı orta büyüklükte yukarı çevrilmiş olup, ağız köşelerinde birer adet yassı bıyık bulunur; bu bıyığın uzunluğu göz çapından küçüktür. Çok küçük olan pullarının yarıdan fazlası vücut içine gömülüdür. Yüzgeçlerin hepsi yuvarlaktır.
Vücut rengi bulunduğu ortama göre değişir. Yan taraflar koyu kahverengi, yeşilimsi – kahve veya parlak yeşilimsi sarıdır. Akıntılı sularda açık renkli, küçük göllerle gölgelik bölgelerde siyaha yakın renktedirler.
Ortalama uzunluk 20 – 40 cm, maksimum uzunluk 60 – 70 cm; ortalama ağırlık – gr, maksimum ağırlık ise 3 – 4 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

Minimum Avlanma Boyu: 26 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa 3 – 4 yaşında ulaşır. Mayıs – Temmuz üreme dönemidir. Yumurta verimliliği ortalama adettir.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Bu balığın eti yumuşak, lezzetli, oldukça semiz ve kılçıksızdır. Taze olarak tüketilir.

Karaburun Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Chondrostoma nasus
İ: The Brond-Snout
A: Nase
F: Hotu

Vücut yuvarlak ve ince uzun şekillidir. Ağız ventral durumdadır ve keskin kenarlı sertleşmiş dudaklara sahiptir. Bu özelliğinden dolayı taşların yarığındaki hayvanları ve taşlar üzerindeki yosunları kemirerek kolayca sökebilirler. Burun ileriye doğru uzamış olup, ucu küttür.
Sırtı yeşilimsi kahverengi veya kurşunidir. Yan tarafları ve karın kısmı gri – beyazdır. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri esmerimsi, diğer yüzgeçleri ise portakal sarısı veya kırmızıdır. Bazen pullar üzerinde küçük siyah renkli pigment taneleri seafoodplus.infoma uzunluk 15 – 20 cm, maksimum uzunluk ise 40 cm’dir.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa 3 – 4 yaşında ulaşan bu balığın üreme dönemi Mart – Mayıs aylarını kapsar. Cinsel olgunluğa ulaşan gerek erkek, gerekse dişilerin çiftleşme zamanında, başları kabarcıklarla kaplanır. Yumurtlama döneminde akarsuların hızlı akışlı ve sığ olan zemini taşlı – çakıllı zonlarına geçerler.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti fazla kılçıklı olduğu için ekonomik değeri yoktur. Sadece alabalık yetiştirilen göllerde yem balığı olarak kullanılırlar.

Kızılgöz

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Rutilus rutilus
İ: Rosch
A: Plötze
F: Gardon

Vücut yanlardan hafifçe basık olup, iri pullarla örtülüdür. Ağız terminal konumlu ve nispeten küçüktür.
Gözleri iridir. Gözlerinin iris tabakası daima kırmızı renkli olduğundan bu balığa “Kızılgöz balığı” denilmektedir.
Renk sırtta yeşilimtırak gridir. Yan taraflar ve karın bölgesi ise genellikle gümüş beyazıdır. Sırt ve kuyruk yüzgeç hariç diğerlerinin uç kısımları portakal kırmızısı renktedir.
Boyları ortalama 20 – 30 cm, ortalama ağırlıkları ise – gr; maksimum boy ise 45 cm, maksimum ağırlık ise 24 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
2 – 3 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşan bu balıkların üreme dönemi Mayıs – Haziran aylarını kapsar. Özellikle bu dönemde erkek bireylerin baş, burun ve sırt bölgelerinde tüberküller oluşur. Daha az belirgin olarak aynı durum dişilerde de görülebilir. Bitkili, sığ, durgun sulara yumurtalarını bırakırlar.

 

TÜKETİM ŞEKLİ:
Etleri kılçıklı olduğundan ülkemizde pek tutulmayan bu balıkların insan besini açısından ekonomik bir değeri yoktur. Genelde sportif avcılıkta olta yemi olarak kullanılırlar.

Kızılkanat

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Scardinius erythrophthalmus
İ: Rudd
A: Rotfeder
F: Rotengle

Vücut oval şekilli olup, genellikle iri pullarla örtülüdür. Başı küçüktür; ağzı terminal olup yukarı doğru çevriktir. Üst çene biraz öne doğru çıkıktır.
Vücut parlak gümüşi renkte, anal, kuyruk, göğüs ve karın yüzgeçleri açık kırmızı, sırt yüzgecinin ise yalnız bir kısmı kırmızı renktedir. Gözler portakal renginde ve üst kısmında kırmızı bir nokta vardır. Pullarının kenarları siyah renklidir.
Ortalama uzunluk 15 – 30 cm, maksimum uzunluk 45 cm; ortalama ağırlık – gr, maksimum ağırlık ise 2 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
Üç yaşında, 12 cm olduğunda yaklaşık 40 – 50 gr iken eşeysel olgunluğa ulaşır. Yumurtlama dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Üreme mevsiminde erkeklerin vücut ve başlarında kabarcıklar bulunur. Dişi balık 1,5 mm çapında civarında yumurta bırakabilir. Çok yapışkan olan yumurtalar daima bitkiler üzerine kümeler halinde tespit edilirler.

 

TÜKETİM ŞEKLİ:
Uzatma ağları ile avlanan bu balıkların; eti kılçıklı ve lezzetli olmayıp ekonomik öneme de sahip değildirler; bu nedenle sınırlı düzeyde insan besini olarak kullanılmakta, daha çok balık çiftliklerinde doğal yem şeklinde tüketilirler.

Kocaağız

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Ak Balık, Beyaz Balık
L: Aspius aspius
İ: Asp
A: Rapfen
F: Aspe

Vücudu uzun, yan taraflarından oldukça yassılaşmıştır. Ağzı terminal olup büyüktür. Alt çene daha uzun olup üst çenenin yarığına geçmektedir. Başı yan taraflarından yassılaşmış olup; başın yüksekliği başın genişliğinden fazladır.
Vücudun yanları gümüş gibi parlaktır. Sırt ve kuyruk yüzgeçlerinin kenarları siyahımsı kurşuni, diğer tarafları kırmızıdır.
Boyları cm,, maksimum uzunluk cm’dir. Ağırlıkları ise 12 kg kadar olur.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa 4 – 5 yaşında ulaşır. Üreme dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Dişiler yumurtalarını akarsuların zeminindeki taşlar ve çakıllar üzerine bırakır. Genellikle her bir dişi balık kadar yumurta verebilir.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Ülkemizde Sakarya Havzası, Porsuk Çayı, Sapanca Gölü, Çıldır Gölü ve Kura Nehrinden bilinmektedir. Eti lezzetli olduğu için yöre halkı tarafından tüketilmekte, bu nedenle de ekonomik önem taşımaktadır.

Pullu Sazan

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Cyprinus carpio
İ: Common carp
A: Carpfen
F: Carpe

Sazan balığı (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığıdır. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü yıla kadar varabilir. Türkiye''nin Akdeniz ve Güneydoğu bölgesi haricinde her yerinde bulunur. Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı''nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları kilograma ulaşabilmektedir.
Anayurdu Asya''dır. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika''nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Göl ve yavaş akan derelerin dip sularında yaşar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg''dan fazla olanları da vardır. Her ısıdaki suya uyum sağlar. °C arasındaki sularda rastlanır. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler.
Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtırak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar.
Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Sazanların yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Ağla bol miktarda avlanırlar. Durusu gölünde 30 kg gelenleri vardır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:

Minimum Avlanma Boyu: 40 cm
 ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa ulaşma yaşı erkeklerde 3 – 4 yaş, dişilerde ise 4 – 5 yaştır. Üreme zamanı su sıcaklığına bağımlı olarak Nisan – Temmuz arasındadır.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Sazanın eti beyaz ve lezzetlidir. İç sularımızdaki ekonomik yönden değerli balıklardan biridir.

Sudak

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

Y: Alman Levreği, Dişli Balık
L: Stizostedion lucioperca
İ: Pikepech
A: Zander
F: Sander

Vücudu ince uzun yapılı olup, sivrilmiş bir başı vardır. Ağız uç durumlu olup açıklığı geniştir. Ağızda iyi gelişmiş sivri uçlu köpek dişleri bulunur. Çeneler ve damak kemikleri üzerinde bulunan dişler kemik dişleridir. Yanakları genellikle çıplak veya sadece üst kısmı veya seyrek olarak orta kısmı pullarla kaplıdır.
Sırtı koyu renkte, yan tarafları gri – gümüşümsü renktedir. Genç bireylerde sırttan karına doğru 8 – 10 adet koyu renkli enine bantlar bulunur. Bu çizgiler balığın yaşlanmasıyla beraber soluklaşır. Kuyruk ve sırt yüzgeçleri üzerinde ışınları birbirine bağlayan şeffaf zarlar üzerinde sıralanmış siyah benekler bulunur.
Ortalama uzunluk 40 – 55 cm, maksimum uzunluk cm; ortalama ağırlık 1- 2,5 kg, maksimum ağırlık ise 15 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:
Tüm iç sularda 15 Mart Nisan, Eğirdir Gölünde dönem boyunca, Beyşehir Gölü’nde parakete ile dönem boyunca avcılığı yasaktır.
Minimum Avlanma Boyu: 26 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa 37 – 50 cm ve – gr iken 3 – 4 yaşında ulaşır. Nisan – Haziran üreme dönemidir. Üreme yerleri, akıntısız, iyi ısınan, sığ ve bitki ile kaplanmış sahil kısımlarıdır. Yumurtası yapışkan, çapı 1 – 1,5 mm olup bunlar çakıllı – kumlu zeminlerdeki taşlar ve bitki kökleri üzerine yapıştırılırlar.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti lezzetli ve çok kıymetli bir balıktır. Eti dondurulmuş, tuzlanmış, konserve ve taze olarak tüketilmektedir. Son derece yırtıcı olan bu balık ekonomik olmayan balıkların yoğun olduğu doğal göllere aşılanır, bu suretle stokları daha ekonomik şekle dönüştürülür.

Tahta Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Blicca bjoerkna
İ: White Bream
A: Güster
F: Breme Bordeliere

 

Vücut yanlardan iyice yassılaşmış ve gayet yüksek yapılı, her tarafı iri ve sağlam pullarla örtülüdür. Baş boyu vücut yüksekliğinden çok küçüktür. Burun kısmı yuvarlak, ağız uçta ve küçüktür.
Dış görünüş açısından Çapak (Abramis brama) balığına benzerse de sırt yüzgecinde 8 yumuşak ışın bulunması, anal yüzgeç kaidesinin daha kısa olması, göğüs ve karın yüzgeçlerinin kırmızı rengi ile ondan ayrılır.
Vücudun genel rengi sırtta esmer gri, yanlar esmer beyaz, karın tarafı ise gümüşi beyazdır. Göğüs ve karın yüzgeçleri kırmızı veya portakal renginde, diğerleri renksizdir.
Ortalama uzunluk 16 – 20 cm, maksimum uzunluk 35 cm; ortalama ağırlık – gr, maksimum ağırlık ise 1,2 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ AV YASAĞI:

ÜREME DÖNEMİ:
3 – 4 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşır. Üreme dönemi ise Mayıs – Temmuz aylarını kapsar. Ortalama yumurta verimliliği adettir.

TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti pek lezzetli değildir. Bu nedenle ülkemizde tüketimi sınırlıdır. Diğer ülkelerde ise taze, tuzlu ve isli şekilde yenmektedir.

Tatlısu Kefali

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Leuciscus cephalus
İ: Chub
A: Döbel
F: Chevaine

 

Vücut yanlardan çok hafif basık, uzunca ve kalın yapılıdır. Ağzı terminal ve büyüktür; iyi gelişmemiş ince dudakları vardır. Ağızda ise bıyık yoktur. Alnı geniş ve yassıdır. Çeneler ise birbirine eşit uzunluktadır.
Vücudun sırt kısmında koyu olup mavi – yeşil renkte metalik yansımalar gösterir; yan taraflara doğru ise renk açıktır. Sırt, göğüs ve kuyruk yüzgeci renksiz; karın ve anal yüzgeçler portakal sarısı rengindedir.
Ortalama uzunluk 30 – 50 cm; ortalama ağırlık ise 0,5 – 1 kg’dır. Maksimum uzunluk 80 cm; maksimum ağırlık ise 4 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa erkekler 22 cm uzunluğunda ve 3 – 4 yaşında; dişiler ise  4 – 5 yaşında ulaşırlar. Üreme dönemleri ise Nisan – Temmuz aylarını kapsar.
Minimum Avlanma Boyu: 20 cm
TÜKETİM ŞEKLİ:
Taze olarak tüketilir. Bölgesel olarak ekonomik önemi vardır. Kılçıklı olduğu için pek fazla aranmaz. Bununla beraber kırsal kesimde yaşayan halk tarafından özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde küçük dere ve çaylardan bol miktarda avlanır.

Tatlısu Levreği

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Perca fluviatilis
İ: Perch
A: Barsch
F: Perche fluviatile

Vücut yanlardan hafif yassılaşmış ve oval şekilli ktenoyit pullarla örtülüdür. Vücut yüksek, baş geniş bir müzoya sahiptir. Yanal çizgi yukarıya doğru kavis yapmış olup kuyruk yüzgecine kadar uzanmaz. Sırt hafif kambur ve başa doğru meyillidir. Solungaç kapağının ön kısmında çok sayıda girintiler bulunur, arka kısmında ise diken şeklinde bir çıkıntı vardır. Gözler arasında kalan kafatası bölümü pulsuz, yanak kısımların ucu tırtıllı yuvarlak pullarla kaplıdır. Sırt yüzgeçleri birbirine çok yaklaşmıştır.
Vücudun üst yarısında rengi koyu mavi yeşile veya gri yeşile; bazen kahverengiden mavi yeşile veya gri yeşile kadar değişir; bazen de kahverengiye veya sarıya çalar. Karın çok açık renkten, donuk beyaza kadar değişir.
Ortalama uzunluk 20 – 35 cm, maksimum uzunluk 50 cm; ortalama ağırlık – gr, maksimum ağırlık ise 3 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:
Tüm iç sularda 15 Mart Nisan, Eğirdir Gölünde dönem boyunca, Beyşehir Gölü’nde parakete ile dönem boyunca avcılığı yasaktır
Minimum Avlanma Boyu: 18 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa erkekler 2. yılda ve 9 – 10 cm boyda; dişiler ise 3. ve 4. yaşın sonunda 15 – 20 cm boyda ulaşırlar. Mart – Haziran üreme dönemidir. Yumurtlama, su sıcaklığının 7 – 8 ºC’den itibaren başlar.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Bulunduğu bölgelerde avlanıp satılan ve eti çok lezzetli olan, ticari değeri yüksek bir balıktır.

Turna

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Esox lucius
İ: Pike
A: Hecht
F: Brochet

 

Turna’nın vücudu uzun olup, torpil şeklindedir. Büyük olan baş, küçük ve düz pullarla örtülüdür. Burun kısmı oldukça uzun, basık ve ördek gagasını andırır. Alt çene öne doğru uzamıştır. Ağız geniş yarıklı ve kuvvetli dişlerle donatılmıştır.
Bu balıklarda renk yaşadıkları su ortamına ve balığın yaşına göre değişir. Genellikle otlu bölgelerdeki balıklar açık yeşil renkte, acı su bölgelerinde sarımsı renkli olurlar. Çoğu kez sırt koyu yeşilden siyahımsıya kadar, yanlar gri – yeşil – sarımsı – bantlı, genellikle altın sarısı lekelidir. Genç balıklarda vücudun yan taraflarında yeşil renkli enine bantlar varken, olgunluğa erişmiş bireylerde bu bantlar yuvarlağımsı kahverengi lekelere dönüşürler. Karın bölgesi daima açık sarı veya kirli beyazdır.
Erkek balıklar dişilerden daha küçüktür. Ortalama uzunlukları 30 – cm; ortalama ağırlıkları ise 4 – 5 kg.dır. Erkeklerde maksimum uzunluk 90 – cm; maksimum ağırlık ise 5 – 8 kg.dır. Buna karşın dişilerde ise maksimum uzunluk cm; maksimum ağırlık ise 35 kg.dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:
Tüm iç sularda 15 Aralık Mart tarihleri arasında avcılığı yasaktır.
Minimum Avlanma Boyu: 40 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Bu balık türü eşeysel olgunluğa erkek balıklarda 2 – 3 yaşında, gram ağırlığında ve 25 – 40 cm iken; dişilerde ise 3 – 4 yaşında, – gram ağırlığında ve 40 – 45 cm iken ulaşırlar. Yumurta bırakma periyodu Mart – Nisan ayları olup bu dönemde yumurtaların bırakılması 6 – 9 ºC arasında değişen sıcaklıkta belli aralıklarla 3 – 4 haftada tamamlanır.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti sert, beyaz, lezzetli ve özellikle 0,5 – 2 kg olanları makbuldür; yumurtası da değerlidir. Memleketimizde taze;  değişik ülkelerde ise taze, kurutulmuş, tuzlanmış ve konserve halinde yenir.

Yayın

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Silurus glanis
İ: Wels
A: Waller
F: Silure glane

Vücudu uzun ve çıplak olup, kaygan karakterli bir deri ile örtülüdür. Başı büyük, başının ön kısmı üstten yassılaşmış, gözler küçük, ağız çok büyüktür. Ağzın etrafında üç çift bıyık bulunur; bunların bir çifti üst çenede, iki çifti ise alt çenededir. Çenelerde gayet iyi gelişmiş dişler bulunur. Alt çene üst çeneye oranla daha uzundur. Burun delikleri ise dört adettir.
Rengi çok değişkendir. Bulunduğu ortama göre değişir. Sırtı siyahımsı gri veya kül rengindedir. Bazen sırt tarafında yeşilimsi kahverengi yansımalar görülür. Genç bireylerde vücudun yan tarafları alacalı bir desene sahiptir.
Çok değişik olmakla beraber, genellikle karın tarafları kirli beyaz veya sarımtıraktır. Sırt ve kuyruk yüzgeçleri bazen menekşe tonundadır. Gözlerin irisi sarımsı ve kırmızı beneklidir. Göz bebeği etrafında altın renginde dar bir halka vardır.
Ortalama uzunluk – cm; ortalama ağırlık 10 kg’dır. Maksimum uzunluk 3 – 5 m; maksimum ağırlık ise – kg’dır. Ülkemizde kg ağırlığında olanları yakalanmıştır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:
Sazangillerin avcılığının yasak olduğu dönemlerde avcılığı yasaktır. Uluabat Gölü ile bu göle bağlantılı sularda dönem boyunca avcılığı yasaktır.
Minimum Avlanma Boyu: 90 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Bu balık türü eşeysel olgunluğa erkek balıklarda 2 – 3 yaşında, 25 – 35 cm uzunluğunda; dişilerde ise 3 – 4 yaşında 45 – 60 cm uzunluğunda ulaşırlar. Yayın balığı, nispeten tropikal bir form olduğundan, yumurta bırakmak için mutlaka su sıcaklığının 20oC’den yukarı olmasını bekler. Üreme zamanı Mayıs – Temmuz arasıdır.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Yayın eti lezzetli, kılçığı az olan kaliteli bir balıktır. Taze, dondurulmuş veya tuzlu konserve olarak tüketilir.Yüzme kesesinden tutkal elde edilen bu balığın yapay olarak üretimi yapılmaktadır.

Yılan Balığı

Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜ

L: Anguilla anguilla
İ: Eel
A: Aal
F: Anguilla

Vücudu uzun ve silindirik, yanları yassı, ufak pullarla kaplıdır. Yan çizgi iyi gelişmiş, sırt ve anüs yüzgeçleri uzun olup, gelişmemiş olan kuyruk yüzgeci ile birleşmiştir.
Genellikle, sırt tarafları kızıl kahverengi, esmer-zeytuni yeşil veya koyu-mavimsi-gri olan renkleri, yan ve karın taraflarına doğru giderek açılmaktadır. Yüzgeçler, genellikle esmer renkli olup, beyazımsı görünümde olan anal yüzgecin kenarları ise ekseriyetle pembe renklidir.
Maksimum uzunluk cm olup, ortalama cm (dişi) ve cm (erkek) uzunluklarındadır. cm’lik erkek yılan balıkları 1kg, cm uzunluğundaki dişi yılan balıklarının ağırlığı ise 3, kg olabilmektedir. Maksimum ağırlık ise 10 kg’dır.
Tatlı Su Balıkları - TARIM VE SU ÜRÜNLERİ MÜDÜRLÜĞÜAV YASAĞI:
Yılan balığı avcılığı Bakanlığın belirleyeceği kota miktarınca yapılır. Yılan balığı kotasının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir.
Minimum Avlanma Boyu: 50 cm
ÜREME DÖNEMİ:
Avrupa’nın çeşitli yerlerinden, Kuzey Afrika’dan, ülkemizden bir hedefe doğru üremek için yola çıkan yılan balıklarının tek hedefi km uzaklıktaki Sargossa Denizi’ne ulaşmaktır. Bu olağanüstü içgüdü sonucu bu denizin m. derinliğinde %o35,5 tuzluluk ve ˚C sıcaklıkta yılan balıkları 0,12 mm çapında milyon yumurta bırakırlar. Yumurtlama görevini yapan yılanbalıkları yaşama veda ederler. Yumurtadan çıkan larvalar zaman geçirmeden su yüzeyine doğru yükselirler. mm boyda olan bu larvalar saydam, zakkum yaprağı biçimindedirler. Bu döneme leptocephalus dönemi denilmekte olup 2, yıl sürer. Bu dönemde, üreme yerinden, Avrupa kıta sahanlığına doğru olan göçü akıntılarla gerçekleşir. Bu familya temsilcilerinin, anne-babalarına hiç benzemeyen, pelajik, şeffaf ve yassı olan bu larva aşamasının üçüncü yılının sonbaharında mm uzunluğa ulaşırlar. Leptocephaller ilkin elvere, daha sonraki aşamada metamorfozunu sürdürerek sarı yılan balığı biçimine dönüşürler.
Üçüncü yılın sonbaharından itibaren, erginlerinin renklerini almaya başlayarak tatlı sulara, lagün, göl ve çamurlu bataklıklara girmeye başlayan yılan balıkları bu ortamda gelişmeye başlarlar. Bu gelişme esnasında son başkalaşım olayıyla gümüş yılan balığına dönüşüm ve erkek-dişi cinsellik ayırımı safhasına ulaşırlar. Eşeysel olgunluğa yaşlarından itibaren erişebilen bu familya temsilcileri, çevresel koşulların biyolojik isteklerine uygun kaldığı sürece, yıla kadar tatlı sulu bu bölgelerde kalabilmektedir. Daha sonra tekrar üreme göçünü gerçekleştirmek için bulundukları tatlı su ve lagünlerden denize ulaşırlar. Sargossa denizine kadar uzanan bu üreme göçü onların artık son yolculuğu olmaktadır.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti çok lezzetli, besin değeri yüksek olan bu balıkların bütün dünya ülkelerinde de ekonomik değeri çok yüksektir. Yılan balıkları taze, donmuş, füme, marinat ve konserve olarak pazarlanmaktadır.

'

Bal&#;k Yemekleri Yan&#;nda Ne Gider?

Sa&#;l&#;kl&#; beslenme denildi&#;inde ak&#;llara öncelikle et ve sebzeler gelmektedir. Et ürünleri aras&#;ndan da omega ya&#; asitleri aç&#;s&#;ndan zengin bal&#;k tüketilmesi önerilir. Bal&#;kta bulunan vitamin ve mineraller öncelikle zihin geli&#;imini sonras&#;nda ise kalp sa&#;l&#;&#;&#;n&#; destekler.

Bal&#;&#;&#;n Yan&#;nda Ne Yenir?

  • Fava
  • Humus
  • Patl&#;can Salatas&#;
  • Ajvar
  • Havuç Tarator
  • Karides Tava
  • Hibe&#;
  • &#;ak&#;uka
  • Patates Salatas&#;
  • Börülce Salatas&#;
  • Ac&#;l&#; Ezme

Tarif için: F&#;r&#;nda Hamsi (Videolu)

Yaz&#;m&#;zda bal&#;k yan&#;na meze önerilerimiz var ama bal&#;&#;&#;n yan&#;na hangi pilav gider diyenler için de sebzeli bulgur pilav&#;n&#; önerebiliriz. Peki, yemeklerin yan&#;na pilavdan sonra sofralarda en çok yer alan makarna bal&#;k ile de olur mu? Bal&#;&#;&#;n yan&#;na makarna yenir mi? Tabii ki yenebilir, seçim tamamen sizin damak tad&#;n&#;za kalm&#;&#;. Makarnan&#;n&#;z&#; rokal&#; bir sosla haz&#;rlarsan&#;z lezzet uyumunu art&#;rabilirsiniz.

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir sorusu cevaplar&#;na geçmeden önce bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenmez sorusunu cevaplayal&#;m. Bal&#;&#;&#;n biraz bayat olma ihtimali varsa yan&#;nda süt ve süt ürünleri tüketmek tehlikelidir. Bal&#;k tüketen ki&#;ilerin kalp krizi geçirme riski oldukça azd&#;r. Güçlü bir zihin, sa&#;lam bir vücut ve dinç bir ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi için; uzmanlar haftada iki defa mevsim bal&#;&#;&#; tüketmenizi vurgular. Bal&#;k seçerken tazeli&#;ine de dikkat etmenizi önerirler.

Bal&#;k tüketirken bal&#;&#;&#;n lezzetini ikiye katlayacak lezzetleri de ihmal etmemelisiniz. Genellikle salata veya meze ile tüketilen bal&#;k yemekleri, bu yaz&#;m&#;zdan sonra ufkunuzu daha da açacak.

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenilir? Lezzetli bir bal&#;k masas&#;nda neler olmal&#;? Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda hangi salata yenir? Bal&#;k yan&#;nda hangi tatl&#; yenir? Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda meze tercihi nas&#;l olmal&#;? gibi sorular&#;n&#;za birer birer cevap bulaca&#;&#;z. Haydi o halde ak&#;ama nefis bir bal&#;k sofras&#; kurmak için kollar&#; s&#;vayal&#;m!

Tarif için: F&#;r&#;nda Soslu Bal&#;k Tarifi (Videolu)

Bal&#;&#;&#;n Yan&#;nda En &#;yi Gidecek 11 Nefis Meze

1) Fava (Bakla Ezmesi)

Bal&#;k sofras&#;nda birbirinden lezzetli mezeler olmazsa olmazd&#;r. Bu mezeler aras&#;nda bakladan yap&#;lan fava, nefis bir seçim olabilir. Bal&#;k yemeklerinin sindirimini kolayla&#;t&#;ran fava, masan&#;z&#; lezzetlendiren mezelerden sadece birisidir. Bal&#;k &#;zgara yan&#;nda ne yenir, ç&#;t&#;r ç&#;t&#;r bir yeme&#;i kadifemsi dokulu ne ile e&#;le&#;tirebiliriz derseniz favay&#; tercih edebilirsiniz.

Tarif için: Fava (Bakla Ezmesi)

2) Humus

Bal&#;&#;&#;n yan&#;na meze denince zaten birçok ki&#;inin akl&#;na hemen humus gelir! Bal&#;k yemekleri haz&#;rland&#;&#;&#;nda, masada olmas&#; gereken bir meze de humus olacakt&#;r. Ha&#;lanm&#;&#; nohutun birkaç i&#;lemden geçerek bol limon ve baharat ile sofran&#;za konuk olmas&#;na ne dersiniz? Cevab&#;n&#;z evet ise nohutlar&#; ha&#;lay&#;n ve besin de&#;eri yüksek bir humus için harekete geçin. Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne iyi gider, sofralar&#;m&#;z&#; daha &#;enlikli hale nas&#;l getiririz diyorsan&#;z humus haz&#;rl&#;&#;&#;na ba&#;lamal&#;s&#;n&#;z!

Tarif için:Humus Tarifi (Videolu)

3) Patl&#;can Salatas&#;

Közlenmi&#; patl&#;can&#;n lezzetini ancak tadanlar bilir. Biraz biber ve baharat ile bulu&#;an patl&#;can, bal&#;k ziyafetlerinde bir anda biten bir mezedir. Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda yo&#;urtlu meze ne olabilir diye dü&#;ünüyorsan&#;z dilerseniz yo&#;urt ile de köz patl&#;can&#; lezzetlendirebilirsiniz. Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda yo&#;urt yenmez efsanesi tarihe kar&#;&#;&#;yor. Bal&#;k yan&#;nda ne yenir diyenler için harika bir alternatif olan köz patl&#;can salatas&#; tek ba&#;&#;na da lezzet &#;enli&#;idir!

Tarif için: Patl&#;can Salatas&#; (Videolu)

4) Ajvar (Patl&#;canl&#; Sos)

Ad&#; çok yabanc&#; gelse de içeri&#;i tarladan sofran&#;za gelen lezzette. Patl&#;can, k&#;rm&#;z&#; biber, domates, sar&#;msak ve so&#;an gibi favori tatlar&#;n harmanlanmas&#; ile olu&#;an bu lezzet hem kahvalt&#;da hem de bal&#;k menülerinde yo&#;un ilgi görüyor. Denemeye de&#;er!

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda so&#;an yenir mi sorusunun cevab&#; evet olmakla birlikte içinde so&#;an olan ajvar gibi tariflerle de lezzet patlamas&#; ya&#;ayabilirsiniz.

Tarif için:Patl&#;canl&#; Sos Ajvar (Videolu)

5) Havuç Tarator

Bayatlayan ekmekleri ziyan etmiyor, bal&#;k yemeklerinizin yan&#;na harika bir sos olarak ikram ediyoruz. Süzme yo&#;urt ile bir araya gelen ekmek içleri, biraz da ceviz içi ile kar&#;&#;&#;yor ve rendelenmi&#; sar&#;msak ile efsane bir lezzete dönü&#;üyor.

Böylesine güzel bir sos tam bal&#;k yemeklerinizin yan&#;na lay&#;k! Dilerseniz havuç, kabak ve patl&#;can gibi sebzelerle de enfes tarator çe&#;itleri haz&#;rlayabilirsiniz. Diyette bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir diyorsan&#;z bu tarifi de&#;erlendirebilirsiniz. Bal&#;k yan&#;na sebze garnitür haz&#;rlamay&#; dü&#;ünüp havuçlar&#; do&#;ramaya ba&#;lam&#;&#;ken ç&#;tay&#; bir t&#;k yükseltip havuç tarator haz&#;rlayabilirsiniz.

Tarif için: Havuç Tarator Tarifi (Videolu)

6) Karides Tava

Bal&#;k mezeleri aras&#;nda farkl&#; deniz mahsulleriyle haz&#;rlanan mezeler de yer al&#;r. Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda iyi giden &#;eyler aras&#;nda ayn&#; aileden gelen farkl&#; ürünler de vard&#;r. Deniz ürünleri ile süslenmi&#; bir masada karides olmaz m&#;? Bal&#;k restoranlar&#;nda ikram edilen sotelenmi&#; karidesleri sizler de bal&#;k ziyafetlerinde yapmal&#;s&#;n&#;z. Omega-3 her zaman ve her yerde olmal&#; diyoruz…

Tarif için: Karides Tava

7) Hibe&#;

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda meze çe&#;itleri aras&#;nda zengin yöresel tarifler de elbette yer almaktad&#;r. Tahinden gelen bu lezzet, özellikle Antalya mutfa&#;&#;nda önemli bir yere sahip. Çe&#;itli baharatlar ile kar&#;&#;t&#;r&#;lan tahin, bal&#;k sofralar&#;nda sevilen bir meze. Enerji veren hibe&#; ile ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sisteminizi her daim güçlü tutabilirsiniz.

Tarif için: Hibe&#;

8) &#;ak&#;uka

Patl&#;can sevenler için lezzetli bir meze olacak &#;ak&#;uka, bal&#;k sofralar&#;ndan eksik edilmemektedir. Yo&#;un olarak Akdeniz’de bal&#;k tüketilen ö&#;ünlerde servis edilmektedir. So&#;an, biber, sar&#;msak ve patl&#;can&#;n lezzetli uyumuna tan&#;k olmak için siz de &#;ak&#;uka haz&#;rlay&#;p bal&#;k sofralar&#;n&#;z&#; çe&#;itlendirebilirsiniz. F&#;r&#;nda bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir sorusuna da alternatif bir cevap olan &#;ak&#;ukay&#; afiyetle tüketebilirsiniz.

Tarif için: &#;ak&#;uka

9) Patates Salatas&#;

Bal&#;k menüsü haz&#;rl&#;yorsan&#;z bal&#;&#;&#;n yan&#;na bir patates salatas&#; yaparak leziz ve besleyici bir ö&#;ün haz&#;rlayabilirsiniz. Bal&#;k yan&#;nda yenecek salatalar aras&#;nda liste ba&#;&#;nda patates salatas&#; vard&#;r. Somon bal&#;&#;&#; yan&#;nda ne yenir diye dü&#;ünüyorsan&#;z, ha&#;lanm&#;&#; patates ile harikalar yaratabilirsiniz. Dilerseniz dereotu ile süsleyip bir patates salatas&#; haz&#;rlay&#;n, dilerseniz püre haline getirin ve nefis bir meze elde edin.

Somon ile patates mükemmel bir uyum sa&#;layacakt&#;r. Patates salatas&#; kendi ba&#;&#;na hafif bir yemek gibidir bu yüzden bal&#;&#;&#;n yan&#;na ba&#;ka ne yemek yap&#;l&#;r diyorsan&#;z patates salatas&#;yla pratik &#;ekilde ö&#;ün menüsünü tamamlayabilirsiniz.

Tarif için: Patates Salatas&#; (Videolu)

10) Börülce Salatas&#;

Akdeniz &#;ehirlerinde neredeyse her ö&#;ünde sofralara konuk olan börülce, bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir sorusunun da en güzel yan&#;tlardan birisi olmaktad&#;r. Bol suda kaynat&#;lan börülcelerin bir süre dinlendirilip sar&#;msak ezmesiyle harmanlanmas&#;yla haz&#;rlanmaktad&#;r. Zeytinya&#;&#; ve limon e&#;li&#;inde tüketilip bal&#;&#;&#;n lezzetini ikiye katlayacakt&#;r. Ton bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir derseniz bu ferah tarifi be&#;enebilirsiniz.

Tarif için: Kuru Börülce Salatas&#; (Videolu)

11) Ac&#;l&#; Ezme

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda neler yenir diyerek yola ç&#;kt&#;k ve ac&#; sevenleri de unutmad&#;k! Genellikle kebap yemeklerinin yan&#;nda ikram edilen ac&#;l&#; ezmeler, k&#;zarm&#;&#; ekmekler ile k&#;sa süre içinde tüketilir. Ac&#;l&#; ezme f&#;r&#;nda bal&#;k yan&#;nda ne yenir sorusunun da bir cevab&#; olmaktad&#;r. F&#;r&#;ndan ç&#;kan s&#;cak ve ç&#;t&#;r bal&#;&#;&#;n lezzetine ac&#;l&#; ezmeyi de &#;ahit edebilirsiniz.

Tarif için: Lokanta Usulü Ac&#;l&#; Ezme (Videolu)

Ba&#;lang&#;ç Bonusu: Mercimek Çorbas&#;

Bal&#;k mezelerine dald&#;k çorbalar&#; unuttuk diye dü&#;ünebilirsiniz. Mercimek çorbas&#; Türk mutfa&#;&#;nda her ö&#;ünü lezzetlendirmeye devam ediyor.

Bal&#;k yan&#;na hangi çorba gider sorusunun da en garanti cevab&#; her sofray&#; &#;enlendiren mercimek çorbas&#;d&#;r.
Bal&#;klar aras&#;nda en çok sevilenler aras&#;nda olan hamsinin yan&#;nda ne iyi gider diyenler de çorba seçene&#;ini de&#;erlendirebilirler.

Hamsi bal&#;&#;&#;n yan&#;nda ne yenir diye dü&#;ündü&#;ünüzde siz en iyisi bir kase s&#;cak mercimek çorbas&#; ile ba&#;lang&#;ç yap&#;n. Bol limon eklemeyi de unutmay&#;n.

Tarif için: Mercimek Çorbas&#; Tarifi (Videolu)

Tatl&#; Bonusu: Tahin Helvas&#;

Geçmi&#;ten gelen bir hikaye vard&#;r: Ölmü&#; bal&#;&#;&#;n helvas&#;n&#; yemek. Her ne kadar espri ifade etse de; bal&#;&#;&#;n yan&#;nda neden helva yenir diye dü&#;ünmeden edemiyor insan. Bal&#;kta yo&#;un fosfor bulunur. Bal&#;k tüketiminden sonra da mide asitlerinin dengesi bozuluyor ve yorgunluk gibi etki b&#;rak&#;yor. Yorgunlu&#;un nedeni de kan &#;ekerinin dü&#;mesi olarak bilinir. Bu nedenle bal&#;k yemeklerinden sonra tercih edilecek en hafif tatl&#; helva oluyor.

Bal&#;&#;&#;n yan&#;nda helva yenir mi derseniz yan&#;nda de&#;il ama bal&#;k sonras&#;nda bir tamamlanma hissi için helva ile finali yapman&#;z&#; öneririz. Sizler de bal&#;k ziyafetlerinden sonra az bir miktarda helva tüketebilirsiniz.

Tarif için: Birebir Ölçülü Nefis &#;rmik Helvas&#; (Videolu)

Helva tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bal&#;k ve Deniz Ürünleri tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Salata & Meze & Kanepe tarifleri için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

&#;lginizi çekebilir:

Türkiye’nin En Lezzetli Bal&#;k Çe&#;itleri Listesi

Bal&#;k Kaç Kalori? Pi&#;irme Çe&#;itlerine Göre Bal&#;k Kalori De&#;erleri

Bal&#;k Pi&#;irme Teknikleri: 9 De&#;i&#;ik Yöntem, Fark Yaratan &#;puçlar&#;

Bal&#;k Mevsimi Listesi: Hangi Ayda Hangi Bal&#;k Yenir? 12 Ay 12 Tarif

Bal&#;k Kokusu Nas&#;l Gider? Art&#;k Evinizde Rahatça Bal&#;k Pi&#;irebilirsiniz!

Balık yedikten sonra tatlı yenir mi?

İçindekiler:

  1. Balık yedikten sonra tatlı yenir mi?
  2. Balık yedikten sonra neden helva yenir?
  3. Balik yedikten sonra neden tahin helvası yenir?
  4. Balık alerjisi nasıl belli olur?
  5. Balık yedikten sonra ne yenmemeli?
  6. Balık yedikten sonra kaç saat sonra yoğurt yenir?
  7. Balık yedikten 2 saat sonra süt içilir mi?
  8. Balık yedikten sonra yoğurt yenir mi?
  9. Balık yedikten sonra yoğurt yenirse ne olur?
  10. Balık yoğurt zehirlenmesi kaç saatte belli olur?
  11. Balıktan sonra yoğurt zehirler mi?
  12. Balık yoğurt zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
  13. Balığın üstüne yoğurt yersek ne olur?
  14. Balığın üstüne ayran içilirse ne olur?
  15. Balık ayran öldürür mü?
  16. Balık ve süt ürünleri neden zehirler?
  17. Balık taze mi nasıl anlaşılır?
  18. Balıktan Zehirlenme kaç saatte belli olur?
  19. Pişmiş balığın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
  20. Palamut balığının bayat olduğu nasıl anlaşılır?
  21. Somon balığının bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
  22. Pişmiş balık bozulur mu?
  23. 2 gün önce pişmiş balık yenir mi?
  24. Pişmiş somon kaç gün saklanır?
  25. Balık ne kadar sürede bozulur?

Balık yedikten sonra tatlı yenir mi?

Balığın üstüne ikram edilen helva, sindirim sisteminde kolaylığa imkan sağlar. Sütlü tatlı türleri balıkların bayat olması ihtimaline karşı asla tüketilmemelidir. Diğer yandan şerbetli tatlılar şeker oranının yüksekliği ve mide rahatsızlığına neden olacağından aynı şekilde tercih edilmemesi gereken tatlı çeşididir.

Balık yedikten sonra neden helva yenir?

Balığın üzerine helva yenmesinin tek nedeni bu değil elbette. Zira tahin denizlerdeki kirlilikten dolayı balıklarda biriken ağır metalleri sıfırlıyor, radyasyon ve bazı ilaçların etkilerinden vücudu koruyor, aynı zamanda vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor.

Balik yedikten sonra neden tahin helvası yenir?

Hem sağlıklı hem de şekerini dengeleyen tahin helvası, balıktan sonra vücutta oluşabilecek ağır metalleri sıfırlayarak, vücuttaki fosfor miktarını düzenleyerek midedeki asit dengesi normalleştiriyor.

Balık alerjisi nasıl belli olur?

Balık Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

  • Kurdeşen.
  • Deri döküntüsü
  • Mide bulantısı ya da kusma.
  • Karın krampları
  • İshal.
  • Hazımsızlık sorunları
  • Tıkalı / akıntılı burun.
  • Baş ağrısı

Balık yedikten sonra ne yenmemeli?

Balık ile yoğurdu birlikte tüketebilirsiniz Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor. Özkahya, balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiç bir sakıncası olmadığını belirtiyor.

Balık yedikten sonra kaç saat sonra yoğurt yenir?

Balık yedikten en az 8 saat sonra yoğurt ve süt ürünleri tüketilebilir.

Balık yedikten 2 saat sonra süt içilir mi?

Balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için yemek öncesinde, yemek yerken veya sonrasında süt ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmenizde ise bir sakınca yok.

Balık yedikten sonra yoğurt yenir mi?

Yoğurtta da histamin adlı madde bulunur. Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez. Temiz sulardan elde edilmiş ve daha sonra uygun şekilde temizlenip depolanmış ve pişirilmiş balık, süt, yoğurt veya peynirle yendiğinde zehirlemez.

Balık yedikten sonra yoğurt yenirse ne olur?

NCBI'ın yaptığı araştırmaya göre balıkla süt ve süt ürünlerini beraber tüketmek temelde zehirlenmelere yol açmamalı. Balık ve süt ve süt ürünleri, özellikle yoğurt, çabuk bozulabilen ürünler oldukları içi balığın taze olmadığı durumlarda zehirlenmelerin önü açılıyor.

Balık yoğurt zehirlenmesi kaç saatte belli olur?

Özellikle tüketilen balıkların içinde zehirli kimyasallar var ise ardından süt ve ya yoğurt tüketilmesi zehirlenmeyi ciddi boyutlara taşıyabilir. Özellikle bayatlamış balıktan oluşan zehirlenmeler yaklaşık 2 saat sonra ortaya çıkabilir.

Balıktan sonra yoğurt zehirler mi?

Bayat balıkla birlikte tüketilen yoğurt vücutta histamin artışına neden olur ve zehirlenmelere yol açar. Bu yüzden halk arasında balık ve yoğurt birlikte tüketildiğinde zehirler kavramı ortaya çıkmıştır. Evet, Bayat balık ve yoğurt beraber tüketildiğinde besin zehirlenmelerine yol açabilir.

Balık yoğurt zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Balık zehirlenmesi belirtileri arasında baş dönmesi, mide bulantısı, titreme ve baygınlık gibi belirtiler vardır. İlk etapta zehirlenen kişi kusturulmalıdır. Vücuda giren zehir vücuttan atılmalı ve hasta rahatlatılmalıdır. Zehirlenme belirtileri devam ettiği takdirde doktora başvurulmalıdır.

Balığın üstüne yoğurt yersek ne olur?

Peki neden balıkla yoğurt ikilisi zehirler deniliyor? Bahsettiğimiz histamin, yoğurtta da bulunmaktadır. Balığı bayat olarak tükettiğinizde vücudunuza zehirli maddeyi almış olursunuz. Üzerine yoğurt da eklenince vücutta bulunan histamin miktarı epey artar.

Balığın üstüne ayran içilirse ne olur?

Çünkü rokanın içeriğinde bulunan yüksek demir, balık ile birlikte yendiğinde kalsiyum emilimini azaltır. Balık tazeyse yanında ayran içebilirsiniz. Fakat bayatsa balığın protein yapısında bulunan histamin miktarı artar ve tüketildiğinde vücutta toksik etki yaratabilir.

Balık ayran öldürür mü?

"Balık ve süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tazeyse birlikte tüketildiğinde zehirlenmeye neden olmaz. Fakat balık bayatsa ya da bozulmuşsa birlikte tüketilen süt ve süt ürünleri bozuk balıkta bulunan bakteri seviyesini artıracağından ve üremeye uygun ortam oluşturacağından zehirlenmeye sebep olabilir.

Balık ve süt ürünleri neden zehirler?

BAYAT BALIKTAKİ 'HİSTAMİN' ZEHİRLİYOR Histamin proteini, sütte de fazla miktarda bulunur. Bu yüzden bayat balık ve sütün birlikte tüketilmesiyle 'histamin zehirlenmesi' görülebilir. Bayat balık ile süt tüketilmiş ise bulantı, kusma, ishal ve halsizlik gibi sorunlar ortaya çıkar.

Balık taze mi nasıl anlaşılır?

Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar, sonra da içe çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, özellikle karın derisi buruşur.

Balıktan Zehirlenme kaç saatte belli olur?

Eğer bayat balıktan dolayı zehirlenme yaşanıyorsa, 2 saat sonrasında belirtiler kendini gösterebilir.

Pişmiş balığın bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Balığın Bayat olduğunu gösteren diğer önemli ipucu da solungaç ve dış yüzeylerindeki pullarının yapısı olmaktadır. Taze balıklarda solungaç 15 yüzeydeki pullar parlak gözükürken Bayat balıklarda solungaç ve dış yüzeyler daha mat bir renge sahip olmaktadır bunu da zaten basitçe ayırt edebilirsiniz.

Palamut balığının bayat olduğu nasıl anlaşılır?

Eğer bu balıklarda et yumuşaksa ve parmağınızı batırdıktan sonra geri gelmiyorsa bayattır. Ama İstanbul palamutu (dişli palamut diye de geçer) ilk çıktığı dönemlerde henüz eti yağlanıp sertleşmediğinden diğer balıklara nazaran biraz daha yumuşak bir ete sahiptir. Parmağınızı batırdığınızda et yumuşaktır.

Somon balığının bozuk olduğu nasıl anlaşılır?

Balığın bozulduğunu anlamak için üzerinde sütümsü bir tabaka olup olmadığına bak. Çiğ balığın bozulduğu üzerinde oluşan saydam ve beyaz deriden anlaşılır. Pişirmeden önce somonun üzerinde sütümsü bir film tabakası var mı diye kontrol et. Yüzeyinde herhangi bir mat tabaka oluşmaya başlamışsa balığı çöpe at.

Pişmiş balık bozulur mu?

Pişmiş balıklar buzdolabında gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında gün, derin dondurucuda ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Tütsülemeyle de su oranı azaltılarak, balığın uzun süre saklanması sağlanabilir.

2 gün önce pişmiş balık yenir mi?

Pişmiş balığı en fazla 2 gün içinde tüketmeniz gerekir. Muhafaza ederken mutlaka hava almayacak saklama kaplarından kullanmayı tercih edin.

Pişmiş somon kaç gün saklanır?

Pişmiş somon, karides ve ton balığını 3- 4 gün, çiğ somon, karides ve ton balığını ise 1- 2 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz. Hem kremalı hem de kremasız kekleri 2- 4 ay, çiğ meyveli tartları 1 gün, pişmiş meyveli tartları ise 3 gün buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Balık ne kadar sürede bozulur?

Buzdolapların buzluklarında sıcaklık 0 C ile -5 C arasında olduğu için burada muhafaza edilen balıklar 10 gün saklanabilir.(bir ek bilgi hamsi oda sıcaklığında 2,buzdolabında 4 gün,mezgitin oda sıcaklığında 1,buzdolabında 3 gün yenebilir kalitede olduğu gözlenmiştir.)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir