devlet katkısını ne zaman alabilirim / Devlet Katkısı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular | QNB Sağlık Hayat ve Emeklilik A.Ş.

Devlet Katkısını Ne Zaman Alabilirim

devlet katkısını ne zaman alabilirim

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)

OTOMATİK KATILIM SİSTEMİ (OKS)

1 Ocak itibarıyla, bireysel emeklilikte Otomatik BES dönemi başladı. Bu yeni uygulama ile 45 yaşını doldurmamış kamu ve özel sektör çalışanları, talep etmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler, işverenleri tarafından, mevcut bireysel emeklilik sözleşmeleri olmasına bakılmaksızın otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil ediliyorlar.

22 Ocak tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanun değişikliğine göre Otomatik Katılım Sisteminde 45 (kırk beş) yaşını doldurmuş çalışanlar, iş yerinden talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil olabiliyor.

Otomatik Katılıma Kimler Dahil Olacak?

Otomatik BES’te, aşağıdaki 3 şartı sağlayanlar işverenin ilgili Kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilmektedirler:

  • Türk vatandaşı olan veya sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun Maddesi uyarınca mavi karta sahip olan,
  • 45 yaşını doldurmamış ve fiili ehliyete sahip kişiler ve talep etmesi halinde 45 yaşını doldurmuş kişiler,
  • sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Maddesi’nin 1. Fıkrası’nın (a) bendi uyarınca hizmet akdi ile çalıştırılanlar veya (c) bendi uyarınca kamu idarelerinde çalışanlar.

Otomatik Katılım Zorunlu Bir Uygulama mıdır?

Evet, zorunludur. tarihinden itibaren çalışan sayısına bağlı olarak kademeli olarak sisteme dahil olunmaya başlanmıştır.

Çalışan sayısı tespitinde işverene ait tek vergi levhası altındaki çalışan sayısı baz alınmaktadır:

  • Ocak ayında +
  • Nisan ayında
  • Temmuz ayında
  • Ocak ayında
  • Temmuz ayında
  • Ocak ayında

Bir Şirket Birden Fazla Emeklilik Şirketi ile Çalışabilir mi?

Evet, bir işveren birden fazla emeklilik şirketi ile sözleşme imzalayabilir.

Çalışanın Maaşından Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Otomatik BES’te çalışan, asgari prime esas kazancının %3’üne karşılık gelen tutar kadar katkı payı öder. Çalışan katkı payı hesaplanırken virgülden sonraki kısım dikkate alınmaz. Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını işverenden isteyebilir.

Asgari ücretli çalışanlar için (asgari brüt ücret TL), bugünkü hesaplamayla, aylık TL, yıllık TL kesinti yapılır. Yani, OKS’de en düşük kesilecek aylık tutar, bugün için TL olacaktır. Örneğin; aylık prime esas kazancı TL olan bir çalışan için, aylık TL, yıllık ise TL kesinti yapılacaktır.

Tüm Şirketler Otomatik Katılımı Uygulayacak mı?

sayılı Kanun uyarınca çalışanların bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dâhil edilmesinde kademeli bir geçiş ile tarihinde 5+ çalışanı olan tüm iş yerlerindeki çalışanlar da sisteme dâhil olmuştur.

Mevcutta BES'i Olanlar Ne Yapacak?

Otomatik katılım sistemine katılmak zorunlu ve 45 yaş altı tüm çalışanlar işverenler tarafından otomatik sisteme dahil edilecektir. Yani mevcut sözleşmeler otomatik katılım kapsamında sayılamayacaktır. Eğer katılımcının mevcutta bireysel emeklilik sözleşmesi ya da sözleşmeleri var ise otomatik katılım ile birlikte bir adet daha emeklilik sözleşmesi olacak.

Mevcutta BES'i Olanların Sözleşmelerini İptal Ettirip, Otomatik Katılıma Geçme Hakları Var mı?

Böyle bir imkân tanınmıyor. Kanun böyle bir hak tanımadığı için, mevcut BES’ten çıkış yapıldığı takdirde, süre, birikim, devlet katkısını hak etme gibi tüm haklar o sözleşme/ler için kaybolur.

Katkı Payları Nasıl Ödenecek?

Katkı payı tutarı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılacaktır.

Otomatik Katılımda İşveren de Çalışan gibi Katkı Yapacak mı?

Hayır, işverenin katkısı olmayacak.

Çalışanın Maaşından En Yüksek Ne Kadar Kesinti Yapılacak?

Otomatik katılım için aylık en yüksek kesilecek tutar, SGK tavan ücretinin %3’üdür.

yılı için SGK Tavan Ücreti olan TL‘nin %3’ü yani en yüksek tutar ,90 TL‘dir. Örneğin; aylık maaşı TL olan bir çalışan için, TL’nin %3’ü değil, yine ,90 TL kesinti yapılacaktır.

OKS'ye, Yasada Belirlenenden Daha Fazla Katkı Yapılabilir mi?

Evet, yapılabilir. Çalışan belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını sadece işverenden isteyebilecektir. Çalışanlar bu taleplerini ilgili ayın ücret hesaplaması tamamlanmadan önce işverene bildirmekle yükümlüdür. Ücret hesaplaması tamamlandıktan sonra gelen talepler bir sonraki ödeme döneminden itibaren gerçekleştirilecektir.

Çalışanın Otomatik Katılıma Girmek İstememe Hakkı Var mı?

Uygulama başladığında, işveren otomatik olarak 45 yaş altı her çalışanı sisteme dahil etmek, çalışan da sisteme girmek zorundadır. Ancak 2 ay içinde çalışan kendi isteği ile sistemden ayrılabilir. Buna da cayma hakkı denmektedir. Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara devlet bir kereye mahsus olmak üzere TL ilave devlet katkısı ödeyecektir. Bunun hak edişi süreye bağlı olarak devlet katkısı hak ediş kuralları ile aynı olacaktır.

Cayma hakkını kullanan bir çalışan aynı iş yerinde çalışıyor olması durumunda takvim yılını müteakip nisan ayı itibarıyla ve 45 yaşını doldurmamış olması durumunda otomatik katılım sistemine tekrar dahil olacaktır.

2 Ay İçinde Cayma Yapıldığında, Maaş Kesintileri İade Edilecek mi?

Cayma bildiriminin ulaşmasını müteakip 10 iş günü içinde ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile birlikte çalışana iade edilecektir.

Sistemden 2 Aydan Sonra Da Çıkış Yapılabilir mi?

Evet. Ancak çıkış tarihine göre devlet katkısı tutarlarının belli bir oranı hak edilebilecek aynı zamanda içinde bulunulduğu süreye göre farklı oranlarda getiri üzerinden stopaj/vergi kesintisi uygulanacaktır.

Otomatik Katılımdan Ne Zaman Emekli Olunacak?

Mevcut BES’teki şartlar otomatik katılım için de geçerli olup; sistemde 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu sağlayan kişiler emekliliğe hak kazanacak ve hem sistemdeki kendi birikimleri ve getirilerini hem de devletin yaptığı tüm katkıları alabilecektir.

Devlet Otomatik Katılım Kapsamında Katkıda Bulunacak mı?

Devletin katkısı iki türlü olacak:

  • Maaşlardan kesilip, BES’e ödenen katkı paylarına devlet de yüzde 30 katkı yapacak. Yani, maaştan her ay TL kesilip, emeklilik hesabına yatırıldığında; devlet de her ay hesabına 30 TL yatıracak.
  • Cayma hakkını kullanmayan çalışanlara, bir kereye mahsus olmak üzere devlet, TL ilave katkı yapacak.

Sisteme otomatik katılım kapsamında girdiniz ve cayma hakkını kullanmayıp, sistemde kalmaya devam ettiniz. Üçüncü ayda devlet aylık yaptığı yüzde 30’luk katkıların dışında emeklilik hesabınıza bir kereye mahsus TL devlet katkısını taahhüt olarak ilave edecek.

Otomatik Katılımda Devlet Katkısından Başka Avantaj Var mı?

Evet var. O da; BES’ten emeklilik hakkını elde eden çalışanların, birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırmaları yani sistemdeki birikimlerinin tamamını alıp çıkmak yerine, aylık maaş almaya karar vermesi halinde devlet, birikimin yüzde 5’i kadar daha katkı yapacak.

Otomatik Katılımdan İstendiği Zaman Çıkıldığında Devlet Katkısının Tamamı Alınabilecek mi?

Hayır, devlet katkısını hak etmenin süreleri var. Gerek yüzde 30’luk katkı gerekse de ek TL katkıyı hak etmenin süreleri aşağıdaki gibidir:

  • İlk 3 yıl içinde sistemden çıkanlar hiçbir şekilde devlet katkısından faydalanamamaktadır.
  • 3 - 6 yıl arasında çıkanlar devlet katkısındaki birikimlerinin yüzde 15’ini alabilir.
  • 6 - 10 yıl arasında çıkanlar yüzde 35’ini alabilir.
  • 10 yılı tamamlayanlar yüzde 60’ını alabilir.
  • 10 yılı tamamlayıp, bir de 56 yaşını dolduranlar devlet katkısının tamamını alıp, emekli oluyorlar.

Otomatik Katılımdan Erken Çıkıldığında Çalışanlar Kendi Birikimlerinin Tamamını Alabilecekler mi?

Kişilerin maaşlarından kesilen tutarları ve bunların getirisini alabilecekler. Sadece getiri üzerinden aşağıdaki belirtilen oranlarda stopaj kesintisi ödemeleri gerekecektir.

  • 10 yıldan önce ayrılanlar için getiri tutarının %15’i,
  • 10 yıllık katkı payını ödeyip 56 yaşını doldurmadan ayrılanları için getiri tutarının %10’u,
  • Emeklilik hakkı kazananlar ile bu sistemden vefat ve maluliyet gibi nedenlerle ayrılanlar için getiri tutarının %5’i oranında vergi uygulanmaktadır.

Çalışanın Katkı Payı Ödemesini Durdurma Hakkı Var mı?

Cayma hakkını kullanmayan çalışanlar, isterlerse katkı payı ödemelerine ara verebilir. Çalışanın ödemeye ara vermesi halinde yönetmeliğin yirmi birinci maddesi kapsamında ara vermeye ilişkin olarak çalışanın birikiminden ek yönetim gideri kesintisi yapılamaz. Çalışan, ara verme talebini tercihine göre şirkete veya iş verene iletebilir. Ara verme talebinin ulaşmasını takip eden beşinci iş gününün sonuna kadar ilgisine göre şirket veya işveren, ara verme talebi hakkında diğer tarafı bilgilendirir. Ara verme talebi, en geç talep tarihini izleyen ikinci ücret ödemesinden itibaren çalışanın yeniden katkı payı ödemesi talebine kadar geçen süre veya ara vermeyi talep ettiği süre boyunca uygulanır. Ara verme dönemi için süre kısıtı uygulanmaz. Ücretsiz izin vb. sebeplerle çalışanın ücret almadığı süreler ara verme olarak değerlendirilmez.

Eş Ve Çocuklar Otomatik Katılıma Dahil Edilebilir mi?

Hayır, sadece çalışan otomatik katılım sistemine dahil edilebilir.

Çalışan İşten Çıkıp Çalışmazsa, İşsiz Kalırsa ya da Kendi Şirketini Kurarsa Sistem Nasıl İşleyecek?

Bu durumda çalışan kendi isteğine bağlı olarak ödemelerine devam edebilecek, ara verebilecek veya erken çıkış yapabilecektir. Ancak çalışan kendi isteğine bağlı ödemelerine devam etmek isterse katkı paylarının tutarı ABÜ’nün %3’den aşağı olamayacaktır.

Çalışan Birden Fazla İşverenden Maaş Alıyorsa Sisteme Nasıl Dahil Olacak?

Her bir işverenden zorunlu alınacak ve çalışanın birden fazla sözleşmesi olacak.

Çalışan İş Yeri Değişikliği Yaparsa Ne Olacak?

Başka bir iş yerine geçildiğinde eğer o iş yeri de otomatik katılım kapsamında ise çalışanın daha önceki iş yerinde kazandığı birikim, emeklilik süresi gibi haklar yeni iş yerindeki emeklilik planına aktarılabilecek. Çalışan bu talebini iş yeri değişikliğini izleyen ayın sonuna kadar şirkete bildirmek zorundadır.

Yeni iş yeri otomatik katılım kapsamında değilse, çalışan isterse, önceki iş yerindeki sözleşme kapsamında ödemeleri yapabilir, BES’ini kendi devam ettirebilir. Çalışanın böyle bir talebi olmazsa, katkı payı yatırılması gibi işlemlerden yine işveren sorumlu olacak ve otomatik katılım için ödenecek paraları tahsil ve takip sorumluluğu işverende olacaktır.

İşveren, Maaştan Yapılan Kesintiyi BES'e Aktarmazsa Ne Olacak?

Katkı payı tutarı, en geç çalışanın ücretinin ödeme gününü takip eden iş günü işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılır. İşveren katkı payını zamanında emeklilik şirketine aktarmaz veya geç aktarırsa çalışanın varsa birikiminde oluşan parasal kaybından sorumlu olur. İşverenin otomatik katılım kapsamındaki yükümlülüklere ve düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca idari para cezası uygulanır.

İşverenin İflası ya da Şirketi Kapatması gibi Durumlarda Ne Olacak?

Çalışanların birikimleri emeklilik fonlarında ve Takasbank’ta saklanmaktadır. İşverenin iflası veya kapanması, satılması gibi durumlardan etkilenmez. Çalışan katkı payı, işverenin taraf olduğu 09/06/ tarihli ve sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında haciz ve iflas yoluyla takip bakımından işçi alacağı niteliğinde imtiyazlı bir alacaktır.

Otomatik Katılım ile Sisteme Girenlerden Kesinti Yapılacak mı?

Bu kapsamda sunulan emeklilik planlarında emeklilik şirketlerince fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılmaz (Mevcut BES’te ise giriş aidatı, yönetim ve fon işletim giderlerine ilişkin kesintiler yapılmaktadır).

Fon İşletim Gideri Kesintisi Oranı Ne Olacak?

Otomatik katılım sözleşmelerinde sunulan fonlar için fon işletim gider kesintisi azami yıllık yüzde 0,85 olacaktır.

Çalışanların Birikimleri Nerelerde Değerlenecek?

İki aylık cayma süresinde, ilgisine göre çalışan veya işverence tercih edilen Başlangıç Fonunda yatırıma yönlendirilir. Faizli ve faizsiz olarak 2 tip Başlangıç Fonu olacak.

İki aylık cayma süresi sonrasında, çalışanın talep etmesi durumunda Değişken Fonlara geçiş yapılabilecek.

Değişken fonlar:

  • Muhafazakar, Dengeli, Atak ve Agresif olacak şekilde 4 tip faizli
  • Atak ve Agresif olacak şekilde 2 tip faizsiz

Talep edilmesi durumunda Başlangıç Fonu’nda kalınabilecek.

Birinci yılın sonunda, çalışanın herhangi bir fon tercih talebi olmaz ise Standart Fon’a dahil olunur. Standart Fon içinde faizli ve faizsiz olacak şekilde 2 alternatif sunulacaktır.

Çalışan Otomatik Katılım Sözleşmesini İptal Ettikten Sonra Tekrar Sözleşme Başlatılacak Mı?

Çalışanın farklı bir iş yerine geçmesi durumunda ve ilgili şirket otomatik katılım kapsamında ise, hemen otomatik katılım sistemine dahil olacaktır.

Aynı iş yerinde çalışmaya devam etmesi durumunda, takvim yılını müteakip nisan ayı itibarıyla ve 45 yaşını doldurmamış olması durumunda otomatik katılım sistemine tekrar dahil olabilecektir.

Otomatik Katılım Sözleşmelerinde Devlet Katkısı Getirileri Nasıl Olacak?

Her takvim yılı başında devlet katkısı tutarları TÜFE oranında artırılarak hesaplamalarda gösterilecektir.

KURUMSAL EMEKLİLİK PLANLARI

Otomatik Katılım Planları, HDI Fibaemeklilik tarafından sunulmaktadır. Fibabanka A.Ş., HDI Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. acentesidir.

6 soruda BES’te yeni devlet katkısı

Haberin Devamı

3- Sisteme peşin para ödeyenler de yüzde 30 devlet katkısı alacak mı?

Yasa çıktından sonra peşin ödeyenler yüzde 30 katkıdan yararlanacak. Ancak yasa çıkmadan önce sisteme peşin para yatıranlar yüzde 25 katkı alacak. Örneğin, ’in aralık ayında ya da bu yılın ocak ayının başında BES’e peşin katkı payı yatırdıysanız devlet katkısı yüzde 25 olacak.

4- Devlet katkısının üstsınırı ne oldu?

BES katılımcılarının devlet katkısından yararlanacağı üst sınır hem asgari ücretle hem de katkının yüzde 30 çıkması ile değişti. BES’te en yüksek yararlanacağınız devlet katkısı tutarı, yıllık brüt asgari ücret toplamının yüzde 30’u ile sınırlı. Bu yıl asgari ücretin brüt aylık tutarı 5 bin lira, yıllık da 60 bin lira oldu. Buna göre de bu yıl yararlanacağınız en yüksek devlet katkısı tutarı 18 bin lira. Sisteme yılında 60 bin lira katkı payı öderseniz devlet de hesabınıza 18 bin lira yatıracak.

5- Eşim ve çocuklarım için de ayrı ayrı yüzde 30 alabilir miyim?

Alabilirsiniz. Eşinizin BES’i varsa eşiniz de yılında 18 bin liraya kadar devlet katkısı alabilecek. Yeni uygulama ile artık 18 yaş altı çocuklara da kendi adlarına BES yaptırılabiliyor. Bu durumda çocuğunuz da ayrıca yıllık 18 bin liralık devlet katkısı alabilecek. Böylece üç kişilik bir ailenin en yüksek yararlanacağı toplam devlet katkısı tutarı 54 bin lira olacak. Tabi bu en yüksek devlet katkısı tutarı. Örneğin, BES’e, eşiniz, çocuğunuz ve kendiniz için ayrı ayrı lira yatırıyorsanız; ayrı ayrı liradan toplam aylık lira, yıllık da lira devlet katkısı alacaksınız. Hatta hem kendi BES’iniz varsa ve bir de işverenleri tarafından çalışanların BES’e dahil edildiği otomatik katılım sistemindeyseniz (otomatik BES); kendi BES’iniz için yüzde 30, otomatik BES’iniz için de yüzde 30 devlet katkısı alabileceksiniz. Burada da devlet katkısından yararlanma üst limiti yine ayrı ayrı 18 bin lira. Eşiniz de çalışıyorsa ve otomatik BES’teyse, eşiniz de ayrıca yüzde 30 katkıdan yararlanacak. Daha açık şöyle anlatayım. Üç kişilik bir aile düşünün, anne-baba çalışıyorsa ve hem gönüllü hem de otomatik BES’leri varsa, çocuk için de BES yaptırılmışsa; devletin bu aile için ödeyeceği en yüksek devlet katkısı tutarı 90 bin liraya kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

6- Sisteme peşin ödeme yapanların devlet katkısı farklı olacak mı?

Sisteme peşin katkı payı ödeyenler için yeni düzenleme ile bir ayrıcalık getiriliyor. Diyelim ki, sisteme bin lira yatırdınız. Bugün için bunun 60 bin lirasından yararlanabiliyorsunuz ve devlet 18 bin lira katkı yapıyor; kalan 40 bin lira ise devlet katkısına konu olamıyor. Yasa çıktıktan sonra kalan o, 40 bin lira, gelecek yıla aktarılacak ve bundan da yüzde 30, yani 12 bin lira, katkı alabileceksiniz. Öyle ki, gelecek yıl sisteme hiçbir ödeme yapmasanız bile 12 bin lira devlet katkısı hakkınız olacak.

#BES#Yasa Tasarısı#Katkı Payı

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

BES yani Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcının aylık belirli bir ücret yatırarak katıldığı devletin de %25 oranında katkı sağladığı bir sistem.  Yatırdığınız TL’ye 25 TL, en çok ise TL’ye TL devlet katkısı alabiliyorsunuz. Genel anlamda bu kısa hesaplama size bir fikir veriyor olsa da sistemin işleyişinde  özellikle devlet katkı payını nasıl ve ne zaman alabileceğiniz konusunda bilmeniz gereken bazı detaylar bulunmakta.

Devlet katkısını kim takip ediyor?

Devlet katkısını almak için sistemde kalmalısınız.

Devlet katkısını kim takip ediyor?

Sigorta şirketleri, yatırdığınız katkı payını Emeklilik Gözetim Merkezi'ne bildirir ve hesaplanan devlet katkısı bireysel emeklilik hesabınıza ödenir. Devlet katkısı ve sizin katılım ödemeleriniz sigorta şirketiniz tarafından alınarak ayrı hesaplarda tutulur. Devlet katkısını ve ödemelerinizi sigorta firmanızın size sağladığı ekranlardan görebilirsiniz.

Devlet katkısını almak için sistemde kalmalısınız.

BES’ten çıkmak isteyenlerin ödemelerinde herhangi bir kesintiye gidilmiyor. Fakat devlet katkısından faydalanmak için sistemde en az 3 yıl kalmanız gerekiyor.  Devlet katkı payının ne kadarına hak kazandığınızı belirlemek için ise sistemde kalış yılınıza göre kademeli olarak bir düzenleme bulunuyor.

BES’te 3 yıldan az kalanlar devlet katkısından faydalanamıyor.

En az 3 yıl kalanlar devlet katkısının  %15'ine,

En az 6 yıl kalanlar devlet katkısının  %35'ine,

En az 10 yıl kalanlar fakat  56 yaşını doldurmayanlar devlet katkısının %60'ına,

10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar veya maluliyet/vefat nedeniyle sistemden ayrılanlar, getirileri dahil devlet katkısının tamamına hak kazanırlar.

Bireysel emeklilik hakkında tüm merak ettiklerinizi  sistemin avantajlarını ve dezavantajlarını tıklayarak öğrenebilirsiniz.


cemdisbudak

İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu. Çok sayıda internet sitesi ve dergide konular editörü olarak çalıştı. İçerik ve sosyal medya trendleriyle ilgili birçok konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Bireysel emeklilik sisteminde yılsonu yaklaştıkça BES şirketleri daha fazla devlet katkısı alabilmeleri için katılımcıları veya katılımcı adaylarını uyarıyor. Sisteme ek katkı payı ödeyenlere hediyeler veriyor. Diğer yandan katılımcılar da kendi açılarından sorulara cevap arıyorlar. Katkı payları en geç ne zamana kadar yatırılabilir? Maksimum devlet katkısına hak kazanmak için ne kadar katkı payı yatırılmalı? Ek katkı payı ödeyebilirler mi? Devlet katkısı için bir yıllık dönem ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor, kendi sözleşmelerinin başlangıç tarihiyle bir ilgisi var mı? Kredi kartıyla öderlerse ne olur?

BİR YILDA NE KADAR KATKI PAYI ÖDENEBİLİR?

Katılımcıların bir yıllık dönem içerisinde ne kadar katkı payı ödeyebileceği ile ilgili hiçbir sınırlama yok. Katılımcılar diledikleri kadar katkı payı ödeyebilir,  sisteme. Ancak bir yıl içerisinde alınabilecek maksimum devlet katkısı için yıllık brüt asgari ücret tutarı kadar katkı payı ödenmeli. Bir yıllık brüt asgari ücret tutarının üstündeki katkı payları için devlet katkısı alınamaz. Katkı payı ister aylık, üç aylık, yıllık vb. düzenli ödemelerle, isterse de ek katkı şeklinde ödenebilir. Devlet katkısı alabilmek için düzenli katkı payı ile ek katkı payı arasında bir fark bulunmuyor.

DEVLET KATKISI HESAPLAMASI

Devlet katkısı hesaplamasına konu edilen yıl kavramı 1 Ocak Aralık tarihleri arasındaki dönemdir. Her katılımcının; sözleşmenin başladığı tarihten itibaren, yıl bitene kadar o yılın devlet katkılarının tamamını alabilme potansiyeli vardır. yılının devlet katkısını almak isteyenler; 31 Aralık Cuma günü son olmak üzere, ister düzenli katkı payı yoluyla, ister ek katkı olarak yıllık 42, TL ödediklerinde yılı için 10, lira devlet katkısını alabiliyorlar.

EK KATKI PAYI-DÜZENLİ KATKI PAYI

Düzenli katkı payı bir anlamda bireysel emeklilik şirketine vaad edilen bir ödeme. Katkı paylarını düzenli ödeyenler, yılı başlarında uygulamaya giren kesinti iadelerinden faydalanabiliyor. Ara verme hakkını kullananlar, kesinti iadesi alamıyorlar.

Ek katkı payı ise, sisteme isteğe bağlı olarak yatırılan katkı payı demek. Ek katkı payının ne faydası var peki? Katılımcıların gelir-gider dengesini bozmadan birikim yapabilmelerini sağlıyor. Olağan dışı bir gelir veya ek bir birikim varsa, ek katkı payı ödemek için her zaman fırsat var.

KREDİ KARTIYLA KATKI PAYI ÖDEME

Gönüllü bireysel emeklilik tarafında katkı payının yaklaşık yüzde 50’si kredi kartı ile ödeniyor. Yaklaşık yüzde 23’ü havale, yüzde 27’si de otomatik ödeme yöntemiyle sisteme giriyor. Kredi kartı ile ödenen katkı paylarının katılımcının hesabına geçmesi 45 güne varan süreyi bulabiliyor. Buna blokaj süresi deniyor.  Blokaj süresinin sonunda katılımcının hesabına yansıyan katkı payı, tercih edilen fonlara yönlendiriliyor. Bu nedenle maksimum devlet katkısına hak kazanmak isteyen ancak bunu kredi kartı ile ödemeyi tercih edenlerin 15 Kasım’ı geçirmemeleri gerekiyor. Kasımın 15’inden sonraya kalanlar banka veya BES şirketinden blokaj süresini teyid etmeli.

OKS’DE EK KATKI PAYI VAR MI?

Otomatik Katılım (OKS) tarafında çalışanların katkı payları sisteme işverenleri aracılığıyla yatırılıyor. Her ay maaşlardan en az yüzde 3 oranında kesilen katkı payları, işverenler tarafından bireysel emeklilik şirketlerinin hesaplarına aktarılıyor. Yani çalışanlardan düzenli katkı payı kesiliyor. Ek katkı payı yatırma hakları yok. Peki, daha yüksek miktarda katkı payı yatırmak isteyen çalışanlar ne yapabilir? Çalışanlar, maaşlarından daha yüksek oranda katkı payı kesilmesini talep edebilir. Fakat çalışanların katkı payları brüt ücretlerinden kesildiği için, en fazla net ücretlerine denk düşecek bir oranda katkı payı kesilebilir.

İLK DEFA SİSTEME GİRECEKLER

Sisteme yeni girecek olan ama devlet katkılarının tamamını almak isteyenler, 31 Aralık tarihine kadar bir banka veya acentadan BES sözleşmesi imzalamalı ve katkı paylarını 31 Aralık tarihine kadar BES şirketi nezdindeki hesabına yatırmalı. 31 Aralık tarihinde sisteme girenler dahi yılın son işlem gününde nakit yatırdıkları yıllık brüt asgari ücreti tutarına kadar olan katkı payları karşılığında, yılının devlet katkısını alabilecekler. 

DEVLET KATKILARI NE ZAMAN HESABA GEÇECEK

Devlet katkılarını hesaplamak için her ayın dokuzuncu işgününde EGM ve bireysel emeklilik şirketleri arasında mutabakat sağlanıyor. EGM katılımcı bazında herkesin ne kadar devlet katkısı alacağını hesaplıyor. ’in Aralık ayında yatırılan katkı paylarının mutabakatı Ocak ayının dokuzuncu işgünü sağlanacak. Muhtemelen Şubat sonlarında devlet katkıları da hesaplara geçmiş ve devlet katkısı fonlarına yönlendirilmiş olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası