çok salya akması / Uyurken Neden Salyamız Akar ve Bunu Nasıl Engelleriz Merak Ediyor musunuz?

Çok Salya Akması

çok salya akması

Uyurken ağızdan salya akması neden olur ve nasıl engellenir? Yetişkinlerde ve &#;ocuklarda tedavisi nasıldır?

Haberin Devamı

Sabah uyandığımız zaman ağızdan akan salyanın yastığı ıslatması çok hoş bir durum değildir. Bebeklerde aylarda bu durum normal karşılanırken yetişkinlerde sürekli olmasının nedenleri araştırılmalıdır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde uyku sırasında salya akması genellikle kişilerin ağzından nefes alması ile tükürük akıtmasına yol açan burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle burun ve sinüs kanallarının temizlenmesi gece daha rahat nefes alabilmemizi sağlamaktadır. Bunun dışında uyku sırasında ağızdan salya akmasının nedenleri şunlar olabilir:

- Bademciklerin iltihaplanması sonucu çok fazla salya akıntısı görülebilir. İltihaplanma oluştuğu zaman boğazda biriken salya yutulmadığı zaman akmaya başlar.

- Yatış pozisyonları da salya akmasının nedenlerindendir. Yan tarafa yatmak salyanın yastığa doğru akmasına neden olabilir.

- Sinir sistemi yatıştırıcı veya morfin gibi ilaçların kullanılmasının yan etkilerinden birisi de salya akıntısıdır.

- Alerji, zehirlenme gibi durumlarda ağızdan fazla salya akıntısı olabilir.

- Reflü, mide ekşimesi gibi şikayetlerin belirtilerinden birisi de ağızdan salya akmasıdır.

- Diş ve ağız içindeki sorunlardan dolayı salya akıntıları görülebilir.

- Gebelik döneminde mide bulantısı ve asit içeren besinlerin tüketilmesi salya artışına neden olmaktadır.

- MS hastalığı, parkinson ve psikolojik hastalıklar da uyurken salya akıntısına neden olmaktadır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL ENGELLENİR?

Uyurken salya akıntısını engellemek için gece yastıkları biraz yükseltmek gerekir. Bunun yanı sıra sırt üstü yatmak ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirmek salya akıntısının önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Bu yöntemler etkili olmaz ise altta yatan nedenin araştırılması için uzman bir doktora gitmekte yarar vardır. Uyurken salya akmasını engelleyecek yöntemler şunlardır:

YETİŞKİNLERDE TEDAVİSİ NASILDIR?

Yetişkinlerde gece salya akmasını engellemek için bazı yöntemler denenebilir. Bu yöntemler işe yaramıyor ise mutlaka nedeni araştırılmalıdır. Yetişkinlerde tedavisi şu şekilde yapılmaktadır:

- Burun içerisindeki büyümüş geniz etinin normal halini alması için kulak burun boğaz bölümüne gitmek ve gerekli tedavinin uygulanması gerekir.

- Ağızdan salya akmasının nedeni nörolojik sebepler olabilir. Bu sebeple fiziki durumdan dolayı genellikle ilaç kullanımı yeterli iken bazen cerrahi operasyonlar gerekebilir. Psikolojik sebeplerden dolayı ise mutlaka destek alınmalıdır.

- Ağız içindeki problemler salya akmasına neden olabilmektedir. Özellikle çene yapısındaki bozukluklar için ortodonti tedavisi yapılmalıdır.

- Ağızdan salya akmasının nedenlerinden birisi de mide problemleri ve safra kesesinin çalışmasına yönelik sorunlardır. Mide rahatsızlıkları için ilaçlar etkili olabilir. Safra kesesi için ise ameliyat gerekebilmektedir.

ÇOCUKLARDA TEDAVİSİ NASILDIR?

Uyurken ağızdan salya gelmesi veya akması bebeklerde çok sık görülen bir durumdur. Özellikle bebeklerde 3 ile 6 aylık dönem aralığında yoğun olarak görülebilir. Daha sonraki dönemlerde salyanın akmasının başka nedenleri olabilir. Burun tıkanıklığı, alerjik durumlar, bademcik şişmesi, reflü, mide asiti salya akma nedenleri arasındadır.

Salyanın yoğun olması durumunda doktora gidilmesi gerekmektedir. Salya sebebi tespit edildikten sonra tükürük üretimini kontrol eden ilaçlar ya da ağza yerleştirilen cihazlar ile salya kontrolü sağlanır. Eğer sebebi kulak burun boğaz ile ilgili ise bu bölgedeki tıkanıklar tedavi edilir. Bağırsak parazitlerinden kaynaklanıyor ise gerekli analizler yapılır ve çocuk ile ailenin diğer üyelerine de tedavi uygulanır.

Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? Uyurken ağızdan salya akması neden olur, evde tedavi nasıl geçer?

Sabah uyandığımızda ağzımızdan akan salyanın yastığımızı ıslatması hoş bir durum değildir. Özellikle bu durum sürekli meydana geliyorsa yatak temizliğine harcadığınız zaman da artabilir. Bebeklerde aylarda ağızdan salya akması normal karşılanır. Bu aylar diş çıkarma dönemi olarak kabul edildiğinden gece ve gündüz ağızdan yoğun bir salgı akması söz konusudur. Yetişkinlerde ise en çok yan tarafa doğru uyumak ağızdan salya akmasının nedenleri arasında yer alır. Her yaşta insanda görülen bu durumun tedavisi için önceliğinizi sağlık kuruluşuna gitmekten yana kullanmalısınız. Çünkü ağızdan salya akması önemli sağlık sorunlarından kaynaklanabilir. Peki, uyurken ağızdan salya akması neden olur? Uyurken ağızdan salya akması nasıl engellenir? İşte merak ettiğiniz tüm detaylar…

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Yetişkinlerde ağızdan salya akması, genellikle kişinin ağızdan nefes alması nedeniyle tükürük akıtmasına yol açan burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır. Bunun için sinüs ve burun kanallarının temizlenmesi, gece uyku esnasında rahat nefes almanızı sağlar ve ağzınızdan nefes almanızı önlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda uyurken ağızdan salya akmasının farklı sebepleri bulunur. Bunlar:

  • Boğazın arka kısmında bulunan bezlerin yani bademciklerin iltihaplanması sonucu aşırı salya akması durumu görülebilir. İltihaplanma meydana geldiğinde boğazda biriken salya yutulmadığından akmaya başlar.
  • Yatış pozisyonunuzda ağızdan salya akmasının nedenleri arasındadır. Özellikle yan tarafa yatmak yer çekiminin etkisi ile salyanın yastığınıza doğru akmasına neden olur.
  • Morfin, sinir sistemi yatıştırıcı, antidepresan ve ağız kuruluğu önleyici gibi kullanılan birtakım ilaçların yan etkisi olarak aşırı salya akması bulgularına rastlanabilir.
  • Alerji, zehirlenme gibi durumlarda ağızdan fazla salya akması kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda acilen doktora görünmeniz gerekir.
  • Reflü ve mide ekşimesi gibi şikayetler uyurken ağızdan salya akması nedenleri arasında yer alır. Ekşime ile bağlantılı olarak mide asidinin yemek borusunu uyarması sonucu ağızdan salya akma sorunu ortaya çıkar.
  • Ağız ve diş sorunları salya akmasının nedenleri arasında yer alır.
  • Gebelikte mide bulantısı ve asit içeren besinlere yoğunluk verilmesi yoğun bir salya artışına neden olabilir.
  • Aynı zamanda MS hastalığı, Parkinson hastalığı ve psikolojik rahatsızlıklar da uyurken yastığınıza salya sızmasına neden olabilir.

BEBEKLERDE AĞIZDAN SALYA AKMASI NEDEN OLUR?

Ebeveynler, bebeklerinin yaşadığı her durum karşısında asla kayıtsız kalamazlar. Bu nedenle bebeklerde ağızdan salya akması konusu da anneler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bebeklerde tükürüğün artmasına neden olan diş çıkarma dönemi haricinde, yutma reflekslerinin gelişmemesi ve aşırı salgıyı yutamaması nedeniyle ağız kenarından salya sızıntısı sıklıkla görülmektedir. Ülser ve reflü başlangıcı olan bebeklerde sık görülen ağızdan salya akması durumu, aynı zamanda ağız içinde oluşan bir enfeksiyondan dolayı tükürük üretiminde artışa neden olabilir. Kolik bebeklerde de mide asidini yok etmek amacı ile ortaya çıkan salya akması durumu mevcut bir bağırsak paraziti olduğunda da ortaya çıkacaktır.

Bebeklerde ağızdan salya akması, köpürme, tükürme ya da baloncuk sık görülen bir durumdur. Genellikle diş çıkarma döneminde ortaya çıkar ve endişelenecek bir durum değildir. Ancak bebeğinizde gözlemlediğiniz aşırı bir salya akması söz konusu ise çocuk doktorundan bu konuyla alakalı mutlaka yardım almanız gerekir.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI NASIL ENGELLENİR?

Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Ancak uyguladığınız bu yöntemler etkili olmadığında altta yatan nedene yönelik bir tedavi için hekiminizi ziyaret etmeniz gerekir. Uyurken ağızdan salya akmasını engellemenize yardımcı olacak diğer yöntemler ise şöyledir:

  • Burun içindeki büyümüş geniz etinin normal halini alması için kulakburunboğaz bölümüne gitmeniz gerekir. Gerekli tedavi uygulandığında ağızdan salya akması durumu çözümlenmiş olacaktır.
  • Bazı nörolojik bozukluklar sorunun temel nedeni olabilir. Bu nedenle fiziki ve psikolojik etmenler ele alınacaktır. Fiziki durumdan ötürü genellikle ilaç kullanımı yeterli iken bazen cerrahi operasyonlar söz konusu olabilir. Psikolojik sebepler için psikolog desteği alınması çok önemlidir.
  • Dişlerdeki eğrilik, çarpıklık ve çene yapısındaki farklılıklar ağızdan salya akmasına neden olur. Çene yapısındaki bozuklar için ortodonti tedavisi gerekirken dişlerin düzelmesi için diş teli takılması gerekecektir.
  • Mide sorunları ve safra kesesi çalışmasına yönelik sorunlar salya oluşumuna neden olabilir. Mide rahatsızlıkları için çoğu zaman ilaçlar etkili olurken, safra kesesi için ameliyat gerekebilir.
  • Uyku apnesi rahatsızlığınız bulunuyorsa gece boyu nefes almayı bıraktığınız için uykularınız bölünür. Yüksek sesle horlama, nefessiz kalma hissi ile uyanma gibi belirtiler ile karakterize edilen uyku apnesi, ağızdan salya akmasında risk faktörü oluşturmaktadır.

UYURKEN AĞIZDAN SALYA AKMASI İÇİN HANGİ DOKTORA GİDİLİR?

Uyurken ağızdan salya akması probleminin sürekliliğinin devam etmesi halinde hekiminize başvurmanız gerekir. Bunun için kulak burunboğaz uzmanına gidebilirsiniz. Hekiminiz muayene, tetkik ve tahlillerin ardından sizi Dahiliye bölümüne yönlendirebilir. Doktorunuz sizi gereken bölüme yönlendirdiğinde soruna yönelik bir tedavi böylelikle mümkün olacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır