ortanca evde yetişir mi / Ortanca Rehberi: Bakımı Nasıl Yapılır? Nasıl Yetiştirilir?

Ortanca Evde Yetişir Mi

ortanca evde yetişir mi

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Anlamı nedir?

Ortanca çiçeği bakımı nasıl yapılır? Evlerimizi, balkonlarımızı ya da bahçelerimizi süsleyen bu büyüleyici çiçek, görüntüsüyle herkesi büyülüyor.

Pembenin maviye doğru uzanan en güzel tonlarını barındıran bu hayranlık uyandırası çiçek, her yaz bahçelerimize olduğu kadar dekorasyona da ilham veriyor.

ORTANCA ÇİÇEĞİ NEDİR?

Ortanca oldukça gösterişli ve güçlü bir çiçek. Çiçeklerinin kafa kısmı hacimli olduğu için ortanca aranjmanları ya da ortanca desenli ürünlerle hem iç hem de dış mekanda iddialı köşeler yaratmanız mümkün.

Mavi, mor ve pembe olan çiçekleri genellikle tazelik dolu ve feminen bir atmosfer elde etmenizi sağlar. Beyaz, lila, uçuk mavi, uçuk sarı gibi özellikle pastel tonlarla harika bir birliktelik oluşturur. Ortanca desenini ön plana çıkarmak isterseniz, desensiz ve düz renkli obje ve mobilyalarla birlikte kullanabilirsiniz.

ORTANCA ANLAMI

Ortanca, “hortensia” kelimesinden adını alıyor. (Türkçe‘de “oğtansya” gibi-gibi telaffuz ediliyor.)

Kökünde Latince‘de “bahçe” anlamına gelen “hortus“ gelimesini barındırıyor. Ayrıca Fransızca kadın ismi “Hortense“tan (tr. okunuşu: “oğtans“) türetilerek hortensia adı oluşturulmuş.

Yani ortanca “Hortense’ın çiçeği” gibi bir anlam taşıyor.

ORTANCA ÇİÇEĞİ NEREDE BAKILIR?

Ortancalar, derin, hafif asitli, humustan zengin toprakları sever. 1,5 metreye kadar çıkan boyları ile saksı çiçekleri olarak da yetiştirilebilir. Kısmen gölge ve havadar yerlerde rahat eder.

ORTANCA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Sıcak ve kuru havalarda ortancalar sık aralıklarla sulanmalı. Saksıdaki ortancalar asla tamamen kuru kalmamalı. Asitli topraklarda mavi bazik topraklarda ise pembe çiçek açarlar.

ORTANCA NE ZAMAN TOMURCUKLANIR?

Tomurcukların belirme zamanı iklim ve hava şartlarına göre değişir: nisan başı ile haziran başı arasında herhangi bir zamanda gerçekleşir

KURUTMAK İSTERSENİZ

Ortancalarınız açtıktan tam 6 hafta sonra saplarını kesip su dolu vazolara yerleştirin. Her bir kafanın yeterince hava akımı alabilmesi için sapları eşit uzunlukta kesmeyin.

Her kavanoza 6 sap ortanca yerleştirin. Çiçekleri kuruduğunda hafif soluk bir renk alır. Eğer hala kurumadıysa kavonazlara biraz daha su ekleyerek yeniden kurumaya bırakın. Tam kuruduktan sonra çiçek kısımlarını parlatmak isterseniz üzerlerine sprey vernik sıkabilirsiniz. Bu sayede bir yaz çiçeği olan ortancaları kış mevsiminde de dekorasyonda kullanabilirsiniz.

ortanca

SAKSIDA ORTANCA YETİŞTİREBİLİR MİYİM?

Eğer ortancalarınızı bahçe yerine saksıda yetiştirmeyi planlıyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın!

Evet saksıda ortanca yetiştirilebilir. Ancak dikeceğiniz saksının büyük olmasına dikkat edin. Çünkü ortancalar köklerini derine doğru salar ve su isterler.

Seçeceğiniz toprak da önemli. Ortanca en güzel nötr toprakta yetişir. Ph değeri 6 ile 8 arasında değişen topraklar ortanca için uygundur. Ancak gübreleme sırasında çeşitli karışımlar ile pH ve mineral miktarını değiştirmeniz çiçeğin sağlığı için sorun olmayacaktır.

ORTANCA NE SIKLIKLA SULANMALI?

Ortancalar suyu sever. Özellikle sıcak ve rüzgarlı günlerde suyunu kontrol edin. Yazları her gün sulamak gerekebilir. Saksının alt tabağını komple su ile doldurun. Tamamen suyunu çektikten sonra yine su ekleyin. Çekmesini
bekleyin. Su tamamen bitmeden bir daha sulamayın.

ORTANCA HANGİ ODAYA KONULMALI? NEREDE YETİŞİR?

Ortanca çiçeğinizi, bahçe girişine, havuz başına ya da verandaya yerleştirmelisiniz… Bu güzel çiçeği bahçenizin istediğiniz her yerine yerleştirebilirsiniz. Sadece güneş almasına dikkat edin. Hatta saksıda olduğu için istediğiniz zaman istediğiniz yere taşıyabilirsiniz.

Örneğin misafirleriniz gelecekse onların oturacağı alanda kullanabilirsiniz. Bir throw evde nasıl her yerde kullanılıp oraya renk katıyorsa, ortancalara da bahçelerin throw’ları diyebiliriz. Onlar da bahçenin her yanına renk katarlar.

ORTANCALARI KESİP VAZODA KULLANABİLİR MİYİM?

Mevsiminde kesip vazonuzda kullanabileceğiniz gibi mevsim sonunda kurutup onlardan aranjmanlar da hazırlayabilirsiniz.

Ortanca

ORTANCA BAKIMI PÜF NOKTALARI

Gölgenin prensesi derler ona…

Ortanca ne zaman çiçek açar?: Mayıs &#; Ağustos

Nemli ya da yarı nemli topraklarda sağlıklı gelişim gösterir.

Besin maddelerince zengin, humuslu ve asitli topraklarda yetişmek ister.

Bol güneşli ve açıklık bir yerde değil, duvar diplerinde ya da ağaç altlarında yetiştirin. Daha iyi gelişmesini istiyorsanız yarı gölge, kuytu, serin bir yerin iyi bir seçim olduğunu unutmayın.

Dalından ya da kökünden aldığınız çelikle üretebilirsiniz. Renkleri toprağın asit oranına yani pH değerine göre değişiklik gösterir.

ORTANCA RENGİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

Eğer toprağınıza kireç atarsanız beyaz ya da pembe; paslı demir, çivit, çay demi koyarsanız mavi; sulama suyuna sirke katarsanız koyu pembe ya da kırmızı olur.

ORTANCA NE ZAMAN BUDANIR?

İlkbahar öncesi budamak için en uygun zamandır. Daha sonraki budamasını, sonbaharda yapraklarını dökünce yapabilirsiniz. Kış aylarında budamayın, aksi takdirde bitkiniz kuruyabilir.

Ortanca budaması her yıl yapılmaz. Ortancalar türlerine göre farklılık gösterebilir. Budamalar genellikle yaz sonunda ya da ilkbahar döneminde yapılır. Çiçekler solduktan sonra kuruyan çiçekler temizlenmelidir.

Ayrıca dal eğer çok yaşlıysa yani artık verimsiz bir dalsa budanabilir. İlkbahar sonu ve yazın tomurcuk vermeye ve çiçek açmaya başlayacağı için budama yapmaktan kaçınılmalıdır.

Yazın tam büyüme zamanında gübrelenirse çiçekleri daha gösterişli olur. Özellikle yazları bol su ister.

BAHÇEDEKİ ORTANCALARIN YERİ NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLEBİLİR?

Soru: Bahçemdeki ortancaların yerini Ocak ayında değiştirmek istiyorum. Bunun için en uygun zaman nedir? Yer değiştirmeden önce budama yapmam gerekir mi? Bir de ortancaların çiçeklerinin renginin değiştirilebildiğini duydum. Doğru mu? Nasıl bir uygulama yapmak gerekiyor?

Cevap: Ortancalarınızı bu mevsimde vakit kaybetmeden topraklı bir şekilde söküp yer değiştirebilirsiniz. Yer değiştirme işleminin hemen ardından fosfor içerikli bir gübreyle gübrelemenizde fayda var. Ortancalara derin kesim yapmayın, yani toprağa yakın yerlerden kesmeyin. Son sürgünlerde iki ya da üç göz bırakarak kesimini yapın. Rengini değiştirmek için de yeni yaprakları çıkmaya başlayınca kök bölgesine bakır sülfat dökün ve bolca sulayın.

Ortanca çiçeği

ORTANCA ÇELİĞİ NASIL DİKİLİR?

Soru: Budadığım ortancamdan aldığım küçük dalları batırarak mı yoksa kazarak mı dikmeliyim?

Cevap: Önce toprağı çapalayarak yumuşatın; daha sonra da çelikleri toprağı açarak yerleştirin ve etrafını sıkıştırın.

Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?

Bonsai bakımı, sulaması, çoğaltılması nasıl yapılır?

Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bitkisi ile renklenin

Sukulent nedir ve nasıl bakılır? Sukulent bakımı püf noktalar

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları

Kumkuat ağacı bakımı püf noktaları: Saksıda kamkat nasıl yetiştirilir?

Yaz aylarının gözde çiçeklerinden biri olan ortancalar güzellikleriyle evleri ve bahçeleri renklendirirler. Bu güzel görünümlü çiçek kendisine verilen ilgiyi çokça hak etmektedir. Büyüklüğü, görünüşü ve renkleri ile kendisine hayran bırakan ortanca çiçeği, kolay yetişmesiyle de popülerliğini korumayı her zaman başarmıştır. Hızlıca büyüdükleri için genellikle dış mekânlarda tercih edilseler de evlerde saksı içinde de ortamları süsleyebilmektedirler.

30 kadar farklı türü bulunan ortanca çiçeğinin, ülkemizde en yaygın çeşidi büyük yapraklı olanıdır. Ortancalar genelde bahçe çiçekleridir ancak evlerde saksılarda da bakılır hatta balkonların en sevilen gösterişli çiçeklerinden biridir. Narin ve hassas gözükseler de aslında oldukça güçlü çiçeklerdir. Bu sebeple kurutularak da kullanılabilmektedir. Bu canlı ve güzel çiçekleriyle ortamları renklendiren ortancaların bakımı nasıl yapılır? Sizlerin bu gibi sorularınızı gidererek, ortancalar hakkında çeşitli bilgiler edinmenizi sağlamak istiyoruz. 

Baharın ve enerjinin simgesi olan ortancaları sitemizden gönül rahatlığı ile sipariş edebilirsiniz. Uygun fiyatlı ve oldukça sağlıklı bir şekilde sizlere ulaştırdığımız ortancaları dilediğiniz ortamda yetiştirebilirsiniz. 

Ortancaların Bakımı

Ortanca bakımı oldukça zevklidir. Doğru teknikler uygulandığı zaman ortanca çiçeği bakımı oldukça kolaylaşacaktır. Daha çok yarı gölge alanları tercih eden ortancaların dikim yerlerini buna göre ayarlanması gerekmektedir. Güneş ışığından faydalanmalı fakat bu doğrudan olmamalıdır. Organik içeriği bol, iyi drenajlı ve bol humuslu topraklarda ortanca çiçeği kendisini gösterecektir. Zengin ve nemli toprağı sevdikleri gibi sürekli su isterler. Suyu çok seven bu bitkilerin her gün sulanması gerekmektedir. Sıcaklığa da bağlı olarak haftada bir ya da iki kez mutlaka su alması gerekmektedir. 

Mart, mayıs ve temmuz gibi havaların sıcak olduğu dönemlerde gübre kullanılarak daha sağlıklı büyümelerini sağlayabilirsiniz. Dış mekânlarda yetişen ortanca çiçekleri soğuktan korunmak için kış aylarını örtü altında geçirmelidir. Kesme ortanca çiçekleri daha hızlı nem kaybettikleri için kısa zamanda solmaktadırlar.

Bu solmayı önlemek için çiçeği oda sıcaklığına batırıp çıkardıktan sonra vazoya koymalısınız. Böylelikle vazolarınızda duran ortanca çiçekleri daha uzun süre sizlere eşlik edecektir. Bitkinin sonbaharda budama zamanı gelmektedir. Bu işlem ortancaların solan çiçeklerinin steril bir bıçak veya makasla kesilmesidir. Sonbahara yapraklar döküldükten sonra da budama yapılmaktadır. Eğer daha büyük olan ortancalar elde etmek istiyorsanız budama esnasında dalları biraz daha seyrekleştirebilirsiniz.

Ortanca Çoğaltma

Ortanca çiçeğinden yeni ortancalar elde etmek oldukça kolaydır, bunlarla evlerinizin çeşitli alanlarını renklendirebilir veya arkadaşlarınıza hediye ederek gönüllerini kazanabilirsiniz. Bahçelerde olduğu gibi saksılarda da oldukça kolay bir şekilde yetişen ortanca çiçekliğinin çoğaltılması oldukça kolaydır.

Nisandan ağustos ayına kadar, çiçeklenmemiş 2 3 yapraklı dalların kesilip çimlendirilmesiyle kolaylıkla çoğaltılmaktadır. Üzerinde çiçek olmayan dallardan, 15 cm kadar çelik kesilerek işe başlanır. Kesilen çelik parçası üstte iki yaprak kalacak şekilde diğer yapraklardan temizlenir. Toprak olarak bahçe toprağı ve perlit karışımı olan toprak hazırlanır. Köklendirme işlemi için kesilen çelik boyutunda yani 15 cm saksı yeterli olacaktır. Drenaj deliklerinin açık olduğundan mutlaka emin olduktan sonra lav ya da çakıl taşı, saksı tabanına bir sıra olacak şekilde dökülür. Bu işlemi kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Toprak hafifçe batırılarak sıkıştırıldıktan sonra aşırıya kaçmayacak şekilde bir miktar sulanır. Doğrudan güneş almayan bir yerde köklendirilen ortancalar hızlıca büyümeye başlar. 

Bu işlemlerden sonra ortancalarınızı bahçeye veya dilediğiniz saksıya dikebilirsiniz. Sitemizden alacağınız ortancaları anlattığımız şekilde kolayca çoğaltabilir, istediğiniz alanı renklendirebilirsiniz.

Ortanca Ne Zaman Ekilir?

Ortanca çiçeği için en uygun ekim zamanı nisan ve mayıs gibi ilkbahar aylarıdır. Kış aylarını ekim işlemi için tercih etmemelisiniz. Ekim yapacağınız toprağın çeşidi ise fark etmemektedir. Toprak seçmeyen ortancalar her tip toprakta rahatça yetişebilmektedir. Çiçeğinizi dikmek için özel bir karışım yapmanıza gerek bulunmamaktadır. Sadece toprağın ph değerinin fazla alkali olmaması çiçek için daha olumlu bir ortam oluşturacaktır. Poşet toprak yerine doğal toprağı da daha çok seveceklerine eminiz. Ortancalar saksılarda da yetişebilseler de geniş alanları çok sevdikleri için bahçeler veya geniş saksılar tam onlara göredir. 

Ekildikten sonra uygulanan işlemler oldukça kolaydır. Suyu seven ortancalar için toprağın susuz kalmadığına dikkat edilmeli ve toprak sürekli kontrol edilmelidir. Ancak toprak çamur kıvamında da olmamalıdır. Kurumaması toprağın yeterli su aldığını gösteren en iyi işarettir. Sabah saatlerinde yapılan sulama, ortancaların sağlığına iyi gelecektir. Oda sıcaklığında, kireçsiz ve aynı miktar ve zamanda sulama yapılması diğer çiçeklerde olduğu gibi ortancalarda da olumlu bir sonuç oluşturacaktır. 

Ortanca Çiçeği Özellikleri

Ortanca çiçeği Asya’ya özgü bitki türlerindendir ve en fazla çeşidi de bu bölgede bulunmaktadır. Asya’da yetmişten fazla tür kaydedilmiştir. Amerika da bir diğer doğal yetişme bölgesidir. Çalı formunda olan ortancaların boyları 1 ila 3 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yaygın yetişen türleri kış aylarında yaprak dökse bile her mevsim yeşil kalarak ortamları renklendiren türleri de bulunmaktadır. 

Ortancalar ilkbaharın ilk ayları ile çiçek açarlar. Sonbahara kadar hayranlık oluşturan çiçek rengi ile ortamları süslemeye devam ederler. Ortancaların çoğu türünde beyaz çiçekler olsa da bazı türlerde çiçeklerin aldığı renk toprağın asit düzeyine göre değişir. Mavi kırmızı pembe gibi renklerde çiçek açabilirler. Bunun yanı sıra büyük bir kısmının rengi, toprak özelliklerinden etkilenmez. Kesme çiçek olarak da üretimi yapılan çiçeklerdendir.

Ortanca bitkisinin renk değiştirme hikâyesi ise oldukça farklıdır. Beyaz renk bir ortanca fidesini bahçenize diktiğinizde mavi bir ortanca ile karşılaşabilirsiniz. Yukarda da söylediğimiz gibi bu renk değişimi toprağın ph değeri ile alakalıdır. Peki, kendimiz bu işlemi nasıl gerçekleştirebiliriz? Bu sorunun cevabı oldukça basittir. Sulama işlemi sırasında suya cıva eritip karıştırarak renk değişimini sağlayabilirsiniz.

Ortancanızın toprağına bir miktar alüminyum sülfat dökerseniz çiçeklerin rengi maviye dönecektir bu işlem sadece pembe çiçekler için geçerlidir. Beyaz çiçekler bu durumdan etkilenmemektedir. Bitkinize daha doğal yollarla müdahale etmek isterseniz ilkbahar sonu ve sonbahar başı arasında ayda iki defa olacak şekilde yaprak çürüntüsü veya büyükbaş hayvan gübresi takviyesi de yapabilirsiniz. Eğer açık tonlu ortancalar istiyorsanız küçükbaş hayvan gübresi ile toprağınızı besleyebilirsiniz.

Ortanca Ne zaman Çiçek Açar

Ortancalar yaz aylarının gelmesiyle çevreyi süslemeye başlarlar. Canlı görünüşleri ve renkli çiçekleri ile doğal, ferahlatıcı bir görünüm oluştururlar. Ortanca çiçeklerinin açmasını görmeniz için ilkbahar mevsimini beklemelisiniz. Baharın gelişiyle açmaya başlayan çiçekler yaz ayları boyunca enerji vermeye devam ederler. 

Suyu çok seven ortanca çiçeklerinin çiçek açmasını sağlamak için yukarda da bahsetmiş olduğumuz bakım işlemlerini uygulamanız yeterli olacaktır. Sitemizden alacağınız ortancaları yetiştirerek güzel çiçekleri ile ortama renk katmalarını sağlayabilirsiniz. Ayrıca dekorasyon alanında kullanılan bu çiçekleri; düğün buketi yapımı, taç tasarımı, masa süsü gibi değişik eşyalarda da kullanarak renkli görünümlerinden yararlanabilirsiniz.

Ortanca Güneşi Sever Mi?

Ortancalar bahar ve yaz ayları ile özdeşmiş bitkilerdir yani güneş ışığını sevmemeleri mümkün değildir. Fakat bu bitkiler doğrudan gün ışığında hoşlanmamaktadır. Daha çok yarı aydınlık yerlerde olması gerekir. Balkon ya da dış mekânlarda doğrudan ışık almayan yerler yani yarı gölge alanlarda oldukça mutlu olacaklardır. 

Hediyelik bitki olarak da kullanılan ortancalar pek çok yazar ve şaire ilham olmuştur. Sitemizde canlı renkleriyle bahçeleri ve evleri süslemeyi beklemekte olan ortancalardan satın aldıktan sonra içinizdeki değişimi sizler de fark edeceksiniz. Farklı renkte saksılarla geniş alanlarınızı çok şık bir şekilde dekore edebilirsiniz.

Aydınlıktan oldukça hoşlanan bu bitkiyi sitemizden istediğiniz saatte sipariş edebilirsiniz. Ortancalarınızı oldukça hızlı bir şekilde evinize ulaştırarak güzel görünüme sahip bu bitki türüne sahip olmanız için elimizden geleni yapacağız.

Ortanca Çiçek Fiyatı

Çiçekler hayatımızdaki en önemli olayların bir parçasıdır. Düğünler, doğum günleri, mezuniyetler gibi mutlu olaylarda var oldukları gibi cenazeler gibi oldukça üzücü olaylarda da yanımızda bulunmaktadırlar. Herkes kırmızı bir gülün aşkı simgelediğini bildiği gibi cenazesi olan birine sarı güller gönderilmeyeceğini de bilmektedir. Her çiçeğin bir anlamı olduğu için ortanca çiçekleri de belirli anlamları üzerinde barındırmaktadır. Asya kültüründe dini törenlerde ortanca çiçeği sıklıkla kullanılırken, pembe ortanca çiçeği ise aşkın simgesidir. Ülkemizde ise yürekten gelen duyguları sembolize ettikleri gibi şükran ifade etmek için de kullanılmaktadırlar. 

Bu şekilde güzel anlamlar barındıran ortancaları satın almamak için hiçbir sebep bulunmamaktadır. Bütçelere kolayca uyum sağlayan ortanca fiyatları, uygun fiyata anlamlı bir hediye seçeneği oluşturmaktadır. Sitemizden en uygun fiyatlı ortancaları edinebilir; evlerinizi, bahçelerinizi süsleyebileceğiniz gibi sevdiklerinize de hediye ederek aranızdaki bağları güçlendirebilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir