arıcılık yıllık getirisi / Arıcılık Para Kazandırır Mı ? ** | Arı ve Arıcılık Malzemeleri

Arıcılık Yıllık Getirisi

arıcılık yıllık getirisi

Maliyetlerin yükselmesiyle arıcılıkta üreticiler kovan azaltıyor

Tüketicinin balla arasına “mesafe” koyması şu günlerde arıcıları kaygılandırıyor. Artan üretim maliyetleri karşısında direnip üretime devam mı edecekler, yoksa arılarından vaz mı geçecekler? Peki, gerçek bala ulaşmakta zorlanan tüketiciyi neler bekliyor? 

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz, doğru ve temiz gıdaya ulaşım krizine doğru gidiyor. Üretimdeki maliyetlerin artması tüketiciyi bütçesine uygun ürünlere yönlendirirken, bir yandan da raflardaki hileli ürünlerin sayısını da her geçen gün artırıyor. Dengeli ve sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı güvenli ve doğal ürünlere ulaşmak ise bu kriz ortamında neredeyse imkânsız. Hem sağlıklı hem de daha ekonomik olan balı doğal yollarla üreten ama ürettiği balı satma konusunda endişe duyan arıcılar ise önümüzdeki sezona kovan sayısını azaltarak hazırlanıyor. Petekler krizin gölgesinde balla dolmaya başlarken, ürettiği balı tüketiciye ulaştırıp ulaştıramama konusunda kaygı yaşayanlardan biri de 31 yıldır Malatya’da arıcılık yapan Baki Kubat. 90 kovandan 10’unu geçtiğimiz günlerde satmak zorunda kalan Kubat, “Binbir emekle ürettiğim balı satıp satamayacağım konusunda endişeliyim” diyor. Ekonomik krizin gölgesinde çiçeklenen bahar mevsimiyle beraber masrafları da artan Kubat endişelerini şu sözlerle ifade ediyor: “Bizim sezonumuz martta başlar, ekim sonunda da ürünü alırız. Sezon başlamadan 15 gün önce, henüz çiçekler açmadığı için hem arıları beslemek hem de hastalıklara karşı korumak için özel olarak hazırladığımız keklerden vermeye başlarız. Sonrasında da şerbetle destekleriz ta ki dağdan bal gelene kadar 10 kovana bir çuvaldan hesap yaparsak benim sadece bahar döneminde 80 kovan arı için sekiz çuval şekere ihtiyacım var ki buna sonbaharda yaptığımız takviye dahil değil. Geçen yıl lira olan şekerin çuvalı bugün lira, o da bulabilirsen. Üyesi olduğum Arıcılar Birliği’nin aracılığıyla benim liradan aldığım şekeri, birliğe üye olamayanlar alamadı.

Her yılın temmuz ayında arıcıya maliyeti hesaplanan balın, ’de maliyeti 23 lirayken bu yıl 65 liranın altında olmaması öngörülüyor.

MAZOTA GÜÇ YETMİYOR

Haziranın ilk haftası arıları, traktörle yaylaya götüreceğim. Her iki, üç günde bir de kontrole gideceğim, ta ki balı alıp dönene kadar. Suyla çalışmıyor ki bu traktör Geçen sene 55 lira olan petek bu yıl 90 lira. Her yıl dölleyip çoğaltmak için ana arı alman gerekiyor, onun da fiyatı 55’ten liraya çıktı. Bunun ilacı var, kovanı var. 

SOFRALARDAN İLK ELENEN ÜRÜN

Ben her yıl aşağı yukarı bir ton geven ve anık balı üretiyorum. Aracısız bir şekilde de tüketiciye ulaştırıyorum. Geçen sene kilogramını 80 liraya sattığım balı bu giderlerle kaça satacağım? Krizin sofralardan ilk elediği ürün bal oldu. Şimdi ben binbir emekle ürettiğim balı bu yıl satabilecek miyim, bunun endişesini yaşıyorum. Üretelim mi, üretmeyelim mi?”

İTHAL ŞEKER, İHRAÇ BAL

Muğla’da, Ordu’da, Tunceli’de Mersin’de sezona endişeyle başlayan üreticinin sorunlarını ve taleplerini dile getiren Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin, “Bugün ülkemizde 82 bin aile geçimini arıcılıkla sağlıyor. Bunların da yüzde ’i gezgin, yani bin km yol kat ederek arıcılık yapıyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye’deki arıcıların en büyük sorunu mazot. Bunu arı yemi olarak kullandığımız şeker takip ediyor. Mazotun ve şekerin birim fiyatının dört kat arttığı bir ortamda arıcılar, üretimle ilgili haykırışlarında son derece haklı” diyor.

Bal üretimine sorunsuz bir şekilde devam edebilmeleri için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğini işaret eden Şahin, “Pek çok ürünün ithal edildiği ülkemizde bal ihraç ediliyor. Bugün arıcıya yapılan yatırımın yarın devlete fazlasıyla döneceği düşünülmeli ve yılı destekleri yüzde artırmalı” diyor.

ÜÇ KAT ARTACAK

Her yılın temmuz ayında arıcıya maliyeti hesaplanan balın, ’de maliyeti 23 lirayken bu yıl 65 liranın altında olmaması öngörülüyor. Bu durumda akıllara, lüks tüketim sınıfına giren balın tüketicinin sofrasına tamamen veda edip etmeyeceği geliyor. Bu yıl arıcıdan kilogram fiyatı en az 65 liraya çıkacak balların tüketiciye satışının liradan aşağı olmayacağını söyleyen Şahin sözlerine şöyle devam ediyor: “En az 20 çeşit balın üretildiği ülkemizde tüketici neden bal yiyemiyor? Devletin kontrol mekanizmasını çok iyi çalıştırması gerekiyor. Sözleşmeli üretim modeliyle devlet üreticiden alacağı balları; Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Atatürk Orman Çiftliği’nin ve TÜRKŞEKER’in marketlerinde daha uygun fiyatlarla tüketiciyle buluştursun. Böylece arıcılığa sıcak bakmayan genç nesil için ekmek kapısı olacak bala tüketici de daha kolay ve uygun fiyatla ulaşmış olur.”  

"NASIL GÖLGE DÜŞÜREBİLİR"

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü, “Ülkemizdeki ekonomik kriz bütün gıda ürünlerinin fiyatlarında aşırı bir artışa neden oldu. Bu durum da gıdada taklit ve tağşiş yapan, hileli gıda üretenlere fırsat yaratıyor. Önümüzdeki günlerde tereyağı, zeytinyağı, peynir gibi fiyatı nispeten yüksek olan ürünlerde olduğu gibi balda da sahtekârlığın daha da artmasını bekliyoruz. Bugün marketlerden “bal” diye aldığımız ve sağlık açısından da fayda beklediğimiz pek çok ürünün bal aromaları ile tatlandırılmış şeker karışımları olduğunu görüyoruz. İşin kötü tarafı tüketicinin balın iyi mi, kötü mü olduğunu anlayabileceği sihirli bir formül de yok maalesef. Balın hakiki olup olmadığı ancak laboratuvarda yapılan analizler sonucunda anlaşılabilir. Bu sebeple hileli gıda üretenlerin önünü kesmenin tek yolu, devlet tarafından etkili denetimlerin arttırması” ifadelerini kullandı.


balÜreticiArıcılıkBaki Kubat

Son dönemlerin en popüler meslekleri arasında yer alan arıcılık, pek çok kişinin kafasında farklı soru işaretleri bırakır. Arıcılık mesleği hakkında merak edilen tüm detayları ve bazı püf noktaları aşağıdaki yazımızda sizin için derledik. Yazımızı sonuna kadar okuyarak kafanıza takılan tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

Arıcılık Nedir?

Arıcılık, arı ve bitkisel kaynakların bir araya getirilerek oldukça faydalı ürünlerin elde edilmesi işidir. Arıcılık işiyle polen, bal, arı sütü, propolis ve arı zehiri gibi pek çok faydalı aynı zamanda da bitkisel ürünler elde edebilirsiniz. Günümüzde son yılların popüler ve getirisi yüksek mesleklerinden biri olan arıcılık, ülkemizde farklı sektörlerin de doğmasına katkıda bulunur.

kovan

Arıcılık Türleri

Arıcılık gezginci ve sabit olmak üzere toplamda iki şekilde yapılır. Gezginci arıcılık, arı kolonilerinin yerlerinin sık sık değiştirilmesidir. Bu arıcılık türünde klasik yöntemlerin yanı sıra bilimsel yöntemlere daha çok ağırlık verilir. Bu şekilde ürün verimliliğini en üst seviyeye çıkarmak amaç edinilir.

Sabit arıcılık ise; arı kolonilerinin en az bir yıl boyunca aynı yerde durarak yapılmasıdır. Kolonilerin kurulduğu yerler resmi sistemlerde kayıt altına alınır. Bu tip arıcılıkta gezginci de olduğu kadar verim beklenmez. Genel olarak hobi amacıyla ya da ailenin kendine yetecek kadar bal üretme amacıyla yapılır.

arılar

Arıcılığa Başlamak İçin Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Arıcılık mesleğine giriş yapmak isteyen kişilerin öncelikle arı sokmalarına karşı ekstra bir alerjileri olup olmadıklarını test ettirmeleri gerekir. Herhangi bir alerji söz konusu değilse arıcılığı herkes yapabilir.

Arıcılık yapmak için çok yüklü sermayeler harcamak gerekmez. Başlangıç için birkaç tane kovan almak yeterli olacaktır. Tabii ki alınması gereken tek şey kovan ve arı değildir. İşe başlamak için eldiven, el maşası ve arıcı kıyafeti gibi bazı ürünleri de almalısınız. Bu tarz ihtiyaçlarla beraber toplamda 5 kovanlık bir iş için ortalama ile arası sermaye ayırarak ilk adımı atabilirsiniz.

bal fiyatları

Arıcılık İşinde Kar Marjı Yüksek Midir?

Sermaye yatırımı ve iş gücü bakımından araştırma yapıldığında arıcılığın yüksek kar marjına sahip bir iş dalı  olduğunu görebilirsiniz. Ancak her iş dalında olduğu gibi bu sektörde de net bir rakam vermek mümkün değildir. Bunun sebebi ise; arıcılığın yapıldığı bölgenin koşullarıdır. İklim ve coğrafi koşullar gibi detaylar alacağınız kar miktarını büyük ölçüde etkiler. Sadece bal odaklı iş yapmak yerine polen gibi farklı ürünlerin de üretimini yapmak kazancınızı artırır. Günümüzde 1 kg polenle 2 kg balın fiyatı neredeyse aynıdır. 1 kovandan yıllık ortalama 30 ile 50 kg arası bal üretimi yapılır. 50 kovanlı bir koloniye sahip olduğunuzda yıllık tl’ye kadar gelir elde edebilirsiniz. Bu rakamlar ortalama değerlerdir. Mesleğin yapılacağı dönemin şartlarına göre değişiklik gösterebilir.

bal kovanı doğal

Arıcılık Yıllık Kazanç Durumu

Bal Miktarı

Bal Maliyeti (kg)

Balın Satış Fiyatı

1 Kovandan Elde Edilen

30 kg

10 TL

50 tl

(Rakamlar piyasa ortalamasına göre alınmıştır.)

Yıllık

Kovan Maliyeti

Kovan Getirisi

Kovan Karı

1 Kovan

TL

TL

TL

Arıcılıkta Devlet Teşvik Desteği

Pek çok sektörde olduğu gibi arıcılıkta da son birkaç yıldır devlet desteği verilir. İlk defa yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tamamı hibe olarak teşvik paketi dağıtıldı. yılı itibariyle daha kapsamlı yardımlar yapılan arıcılık sektöründeki teşvik yılında da devam etmektedir. Geçmiş dönemlerde kovan başı için 10 tl destek ödemesi yapılırken itibariyle bu rakam 15 tl’ye çıkarılmıştır.

bal

Arıcılık Desteği İçin Başvuru Şartları

  • Arıcılık Kayıt Sistemine üye olmak
  • En az 30 tane, en fazla arılı kovan olması
  • Belirlenmiş tarih aralıklarında dilekçe oluşturmak
  • Gezginci arıcılık yapan kişiler o sırada bulundukları şehrin İl ya da İlçe Müdürlüklerine gidebilirler.
  • Yetkili kurumlar tarafından belirlenen kişiler tarafından yapılan incelemeler sonucunda olumlu ya da olumsuz dönüş yapılmaktadır.
  • Ödemeler yetiştiricilerin kendi hesaplarına, bakanlıkların belirledikleri tarihlerde iki ayrı ödenek şeklinde yatırılır.

kovanda arılar

Arıcılık Yatırımı Yapmak İçin Gerekli Olan Belgeler

  • İş yeri açabilme ve çalıştırabilme ruhsatı
  • Gerekli kurumlardan alınmış kayıt ve şartlı onay belgesi
  • Çevre izin belgesi
  • Arıcılık sistemine kayıt olmak
  • Arı üretim için izin belgesi

Arıcılık Belgesi Almak

Hobi amacıyla ya da geçim kaynağı olarak arıcılık yapmayı düşünen kişilerin arıcılık belgesi almaları önerilir. Bu belge sayesinde meslekle alakalı tüm detaylar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Arıcılık belgesi, Tarım ve Orman Bakanlıkları tarafından düzenlenen kurslara katılarak alınabilir. Ayrıca Türkiye’nin her yerinde bulunan Halk Eğitim Merkezlerinden de bu belge temin edilebilir.  Arıcılık esasen teorik uygulama gerektiren bir sektör olduğu için düzenlenen tüm kurslara gitmenize gerek yoktur. 

petek

Arıcılık İçin Gerekli Olan Malzemeler

Kovan: Arıcılığın yapılacağı yerin coğrafi koşulları göz önünde bulundurularak seçim yapılması tavsiye edilir.

Bal Süzme Makinesi: Elde edilen petek balların süzülmesi için kullanılır.

Eldiven: Arı sokmalarına karşı etkilenmemiz adına kalite seviyesi iyi olan bir eldiven kullanmanız önerilir.

Maske: Tüm bedeni komple kapatarak olası arı saldırılarının önüne geçilebilmesi amacıyla tercih edilir.

Arı Kaçıran: Elde edilen peteklere arıların saldırmaması için gereklidir.

Ana Arı Izgarası: Ana arıyı kovanın en alt kısmına hapsederek ürün üretiminin aktif olarak gerçekleşmesini sağlar.

El Demiri: Kovanları rahat bir şekilde açmanızı sağlar.

Listeye daha pek çok ürün eklenebilir. Başlıca ihtiyaç duyulan malzemeler bunlardır.

petekler

Arıcılıkla İlgili Bilinmesi Tavsiye Edilen Püf Noktalar

Arı yetiştirme mesleğinin rahat bir şekilde icra edilebilmesi için tercih edilen mekan oldukça önemlidir. Alanın genişliğini göz önünde bulundurarak kovan sayınızı belirleyebilirsiniz.

  • Arıların zarar görmemesi için yakın konumlarda zehirli atık alanlarının olmamasına dikkat etmelisiniz.
  • Arı cinsleri arasında seçim yaparken bölgedeki yaşam koşullarını ön planda tutmanız tavsiye edilir.
  • Yapılan tüm faaliyetler mutlaka kağıt üzerinde ya da dijital ortamlarda kayıt altına alınmalıdır.
  • Canlıların yaşam kaynağı olan suyun, arıcılığın yapılacağı alana yakın olması önemli bir noktadır.
  • Gerek yetiştirme gerekse de ürünlerin satışında doğru adımlar atmak için sık sık yetkili kişilerle iletişim halinde olunmalıdır.

Arı Seçimi ve Arıların Alım Zamanı

Arıcılığa yeni başlayan kişiler için arı seçimi ve alma zamanı büyük önem taşır. Arıların ilkbahar döneminde alınması tavsiye edilir. Kolonilerden verim alabilmeniz için Mart ya da Nisan ayları içerisinde arılarınızı alıp işe girişmeniz gerekir. Arı kolonileri; ana arı (kraliçe), erkek arılar ve işçi arılardan oluşur. Her kolonide sadece bir tane ana arı olmalıdır. Belirli periyotlarda yapılan kovan kontrolü sırasında mutlaka ana arının yaşamasına ve yumurtlama durumuna bakmanız önerilir.

kraliçe arı

Arıların ve Kovanların Bakımı

Her mevsim geçişinde mutlaka kovan bakımı yapılması gerekir. Yıl içerisinde istediğiniz verimi alabilmeniz için bakım önemlidir. Yumurtlama durumu, ana arının yaşam koşulları, işçi arıların sayısı ve kovandaki gıda miktarı gibi durumlar her dönem kontrol edilmelidir. Belirtilen talimatlar doğrultusunda arıcılık mesleğinde büyük ilerleme göstererek kısa süre içerisinde kara geçebilirsiniz. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir