ösym tercih kuralları / YKS ek tercihleri nasıl yapılır? YKS ek tercih kılavuzu 2022... - Son Dakika Haberleri

Ösym Tercih Kuralları

ösym tercih kuralları

Üniversite Adaylarının Tercih Sırasında Yaptığı Hatalar

Sınav Sonuç Belgesini Okuma

Adaylar zaman zaman sınav sonuç belgelerini doğru olarak okuyamadıkları için tercihleriyle ilgili farklı beklentilere girmektedir. Sınav sonuç belgesinde sınava girdikleri her ders için netleri, netleri doğrultusunda oluşan ham puanları, ortaöğretim başarı puanları ve yerleştirmeye esas olacak ortaöğretim başarı puanlarının eklenmiş yerleştirme puanları yer almaktadır. Değişen sınav sistemi ile birlikte; adayların 2 yıllık ön lisans programlarından tercih yapabilmek için ham puanda 150 barajını; 4 yıllık lisans bölümlerinden tercih yapabilmek için ham puanda 180 barajını geçmiş olmaları gerekir. TYT de 150 barajını geçemeyen adaylar için yerleştirmeye esas olacak TYT yerleştirme puanları hesaplanmayacaktır. Aday AYT’ye girmiş ve TYT’den ham puanda 180 barajını geçememişse dört yıllık lisans bölümlerini tercih edeceği ilgili puanları hesaplanmayacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu Okuma

Kılavuz her yıl ÖSYM sitesinde yayımlanmaktadır. Adaylar bu kılavuzda üniversiteleri, bölüm/programları, kontenjanları, özel koşulları görebilmektedir. Bu yıl sınav sistemi değiştiğinden dolayı önceki yıllardan farklı olarak taban puan ve başarı sırası bilgileri olmayacaktır. Bu kılavuz adaylar için tercihler süresince bir rehber gibidir. Çoğu aday tercih öncesinde ve süresince bu kılavuzu incelememekte ve hatalı tercihler yapabilmektedir. Adayların bu kılavuzu detaylı bir şekilde incelemeleri yararlarına olacaktır.

Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan tabloları okuma

Adaylar puanlarına göre yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yer alan tablolardan tercihlerini oluşturacaklardır. TYT’de 150 ve üstü puan alan adaylar tercihlerini Tablo-3 te yer alan programlardan; AYT ve YDT’de 180 ve üstü puan alan adaylar Tablo-3 ve Tablo-4 (İlgili AYT/YDT puan türünde)’de yer alan bölüm ve programlardan tercihlerini yapabilecekler.

Tercihler puan mı yoksa başarı sırası mı dikkate alınarak yapılacaktır

Bu çoğu zaman adayların kafasını hep karıştırır. Adayların tercih yapacakları bölümlere göre ilgili başarı sırasına göre tercihlerini oluşturmaları gerekir. Puan ve başarı sıraları o yıl sınava giren öğrencilerin başarıları doğrultusunda, tercihleri eğiliminde belirlenmektedir. Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.

Değişen sınav sistemi ile birlikte bu yıl bölümlerin başarı sıraları ve puanları olmayacak, bu durumda neye göre tercih yapılacaktır?

Evet bu bir dezavantaj ama fırsata dönüştürülebilir. Sınav sistemindeki değişiklik tercihlerde bir belirsizlik oluşturmasının yanında fırsatlar da doğuracaktır. Bu nedenle bu yıl tercih yapacak olan adayların tercihlerini önceki yıllara göre daha geniş bir yelpazeden seçmeye özen göstermeleri gerekir.

24 tercihin tamamını doldurmak şart mı?

Adayların 24 tercih yapma hakkı var. Bu tercihlerini önlisans ve lisans olmak üzere 24’ü geçmeyecek şekilde yapabilirler.

Başarı sırasına göre nasıl tercih yapılır?

Adayların tercih eğilimlerine göre yerleştirmeler sonrasında başarı sıralamalarında değişiklikler olacaktır. Adaylar başarı sıralarının yarısı kadar üst, yarısı kadar alt aralıklarda tercihlerini oluşturabilirler. Örneğin; ilgili puan türünde başarı sırası 60 bin olan bir aday tercih yapmaya 30 bin başarı sırası olan bölümlerden başlayabilir, son tercihlerinde de başarı sırası 90 binlerde olan bölümleri listesine alırsa yerleşme şansını arttıracaktır.

Puanım yetiyor!!!!

Adayların tercih listelerini yaparken yaptığı en önemli hatalardan biri puanı ve başarı sırası yettiği, puanı zayi olacak kaygısıyla istemediği ve hiç düşünmediği bir bölümü yazması. Böyle bir tercih yaparak istemediğiniz bir bölüme yerleşirseniz mutsuz olursunuz. Tercihlerinizi başarı sıranızı da dikkate alarak ama önceliğiniz istediğiniz, okuduğunuzda mutlu olabileceğiniz bölümler olmak üzere oluşturmalısınız.

Özel koşullar ve açıklamaları okuma

Tercih listenize son haline getirip ÖSYM’ye göndermeden önce yazdığınız bölüm ve programlarla ilgili mutlaka özel koşullar ve açıklamalar kısmını da okumalısınız. Bazı bölümler adaylardan farklı şartlar da istemektedir. Örneğin; Ebelik bölümüne yalnızca kız öğrenciler alınacaktır. Yerleştiğiniz takdirde bölümün özel koşullarını taşımıyorsanız kaydınızı yaptıramazsınız. Dolayısıyla özel koşul mağduru olmayın. Bir yere yerleşmeniz halinde kayıt yaptırmazsanız dahi bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanınızın etkisi yarı yarıya düşecektir.

Vakıf üniversitelerini tercih ederkena

Vakıf üniversiteleri tercihlerinde adayların en sık yaptığı hatalar burslarla ilgili detaylı bilgiler almamak. Eğer bir vakıf üniversitesini tercih etmeyi düşünüyorsanız mutlaka burslar, bursların devamlılığı ve kesilme şartları ile ilgili detaylı bilgi alınız. Öğrenci arkadaşlarımız maalesef burslu kelimesini gördüğünde o bölüm ya da programın tamamen ücretsiz olduğu yanılgısına düşebiliyor. Bu da sık yapılan hatalar arasında!

Son olarak; hem belirsizlik hem de fırsatların olduğu bir tercih dönemi daha bizleri bekliyor. Bu dönemde tercihlerinizi oluştururken tercih danışmanlarından, rehber öğretmenlerinizden mutlaka yardım alınız. Tercih listenizi oluşturduktan sonra kendinize burada yazdığım tüm bölümler benim gerçekten mutlulukla kaydımı yaptıracağım, severek okuyacağım bölümler mi sorusuna cevabınız ‘Evet’ ise ve bu listedeki hangi tercihim gelirse gelsin üzülmem diyebiliyorsanız içiniz rahat olarak listenizi ÖSYM’ye gönderebilirsiniz. Sonrasında keyifle geçireceğiniz bir üniversite yaşamı sizi bekliyor olacak.

Uzm. Psk. Dan. Ece Tözeniş



© 2022 Tüm Hakları Saklıdır.

T.C. Üsküdar Üniversitesi Altunizade Mh. Üniversitesi Sokağı No:14 PK: 34662 Üsküdar / İstanbul / Türkiye
Pbx +90 (216) 400 22 22 Fax +90 (216) 400 22 22
[email protected]

KPSS tercih kılavuzu yayımlandı! KPSS tercihleri ne zaman yapılacak?

Değerli Haberturk.com okurları.

Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.

Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.

Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.

Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır