miladi takvim ne demek / Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Miladi Takvim Ne Demek

miladi takvim ne demek

Miladi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?

Kimi toplumlar içerisinde takvimler suların çekilmesi ve yükselmesi, hasat vakitleri gibi doğa olaylarına bakılarak belirlenmiştir. Bununla beraber miladi takvim, çok eski zamanlarda düzelenmiş olup, halen kullanılan bir takvimdir. Dünya çapında çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. 

Miladi Takvim Nedir?

Miladi takvim; Gregoryen takvim olarak da isimlendirilmektedir. Ancak çoğu insan bu takvimi, Miladi takvim şeklinde bilmektedir. Bu takvim; Papa XIII. Gregorius tarafından, Jülyen takvimin yerine düzenlenmiştir. Milat'ı tarihin başlangıcı şeklinde kabul etmektedir.

Bunun yanı sıra Dünya'nın Güneş'in çevresindeki dönüş zamanı olan 365 gün ve 6 saatlik zaman dilimini, 1 sene olarak kabul etmektedir. Dünya çapında en çok kullanılan takvim şeklinde bilinen miladi takvim, yıl içerisinde 10.8 hata payı ile en hassas ve en güvenilir takvim olarak tanımlanmaktadır. 

Miladi Takvim Ne İşe Yarar? 

Miladi takvim; Gregorius tarafından düzenlenmiş bir takvim olup, en az hata payına sahip, en güvenilir takvim olarak belirtilebilir. Bunun dışında İsa'nın doğmuş olduğu seneyi milat şeklinde kabul eden bu takvim, Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüş süresini ele almaktadır. Bu takvim dünya çapında en yaygın şekilde kullanılan takvimdir. Miladi takvim; günümüzde kullandığımız takvim olarak da tanımlanabilir. 

Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?

Miladi takvimin bilinen bir diğer adı; Gregoryen şeklindedir. Bu takvim; Jülyen takvimin yerine yapılmıştır. Miladi takvimin öncüsü; Papa XIII. Gregorius'tur. Bunun yanı sıra milat şeklinde İsa'nın doğduğu sene alınmıştır. Miladi takvimin kabul yılı ise 4 Ekim 1582 senesidir. Bunun dışında ilerleyen tarihlerde Avrupa çapında kabul edilmiş ve diğer ülkelere de yayılmıştır.

Osmanlı Döneminde önceden Hicri takvim kullanılırdı. Ardından Rumi takvim kullanılmıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise Miladi takvime geçiş yapılmıştır. Miladi takvim kullanımına ise 1926 senesinde cumhuriyetin ilanından sonra başlanmıştır. 

Miladi takvim; Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüş zamanı olarak bilinen 365 gün 6 saatlik zaman dilimi, 1 sene şeklinde kabul edilmektedir. Günümüze dek kullanılan takvimler içerisinde hatası minimum olan takvim, Miladi takvimdir. Miladi takvim neredeyse gerçek ekinoks senesi ile birebir olarak bilinmektedir. Yılın başı; 1 Ocak şeklinde kabul edilmektedir. Bununla beraber zaman dilimi 24 saat olarak kabul edilmektedir. 

Dünya'nın Güneş çevresindeki tam turunun 365 gün 6 saat sürmesinden ötürü, her sene sonunda 6 saatlik bir vakit artmaktadır. Bununla birlikte Şubat aynın 28 yerine 29 çekmiş olduğu seneler artık yıllarla bu 6 saatlik zaman bir güne çevrilmiştir. Artık yıllar ise her 4 yılda bir tekrar etmektedir. Miladi takvim, dünya çapında en yaygın kullanılmakta olan ve hata payı en az olan takvimdir. 

Miladi takvim nedir?

Miladi takvim nedir?

Miladi takvim ya da Gregoryen takvim, Jülyen takviminin yerine Papa XIII. Gregorius tarafından yaptırılan takvim. Milat'ı tarih başlangıcı ve Dünya'nın Güneş etrafındaki dönüş süresi olan 365 gün 6 saatlik zamanı "1 yıl" olarak kabul eder.

Dünyada en yaygın olarak kullanılan takvim olan miladî takvim, senede 10,8 saniye hata oranıyla en güvenilir ve hassas takvimdir.

Miladi takvim ne zaman bulunmuştur?

4 Ekim 1582'de kabul edilmiştir. Değişik tarihlerde önce Avrupa'da daha sonra diğer ülkelerde yayılmıştır.

Gregoryen takvim oluşturulurken Jülyen takvimine 10 gün ilave edilmiştir; 5 Ekim Cuma günü, 15 Ekim Cuma olarak kabul edilmiştir. 1752'de kabul eden ülkeler ise 11 gün ilave etmek durumunda kalmışlardır.

Miladi takvim nedir

Türkiye’de miladi takvimi ne zaman kullanılmaya başladı?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde, önce Hicrî takvim, sonra da 1 Mart'ı yılbaşı kabul eden Malî takvim kullanılmıştı. Cumhuriyet'in ilanından sonra, Malî 26 Kânun-i Evvel 1341'de (26 Aralık 1925) kabul edilen "Takvimde Tarih Mebdeinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun" ve "Günün 24 Saate Taksimi Hakkında Kanun" adlı iki ayrı yasayla 1 Ocak 1926'dan başlayarak Gregoryen takvim benimsendi.

Yılbaşını 1 Ocak olarak alan bu takvimin yanı sıra günü 12 saatlik gündüz ve 12 saat gece dilimlerine ayıran saat sistemi yerine 24 saatlik bir gün kabul edildi.

Miladi takvim nedir

Miladi takvim güvenilir mi?

Gregoryen takvim, günümüze kadar kullanılan takvimler içinde en az hatalı olanıdır. Günümüzde bir ekinoks yılı 365,242375365 gündür (365 gün 5 saat 49 dakika 12 saniye). Gregoryen takvimde ortalama bir yıl 365.2425 gündür ve gerçek ekinoks yılı uzunluğuna oldukça yakındır.

Senede "ortalama" 0,000125 günlük bu ufak hata, yıllık olarak 10,8 saniyeye tekabül eder. Takvim hesaplamasında bir günlük hatanın ortaya çıkması için yaklaşık 8000 yıl geçmesi gerekir. Bununla birlikte 8000 yıl içerisinde bir ekinoks yılının uzunluğu da sabit kalmayıp hangi uzunlukta olacağı tam olarak bilinemez. Bu nedenlerle Gregoryen takvim yeterli hassasiyette bir takvimdir ve yeniden düzenlenmesi çok uzun bir süreliğine gereksizdir.

Artık yıl nedir?

Artık yıllar, Şubat ayının 28 yerine 29 gün çektiği yıllardır. Bu uygulama, Dünyanın Güneş çevresindeki bir turu 365 gün değil, yaklaşık olarak 365 gün ve altı saat sürmesi nedeniyle her sene sonunda artan 6 saatlik süreleri bir tam güne çevirmek için oluşturulmuştur.

Gregoryen takvimde sonu -00 ile bitmeyen ve 4'e kalansız bölünebilen tüm yıllar artık yıldır. Sonu -00 ile biten yıllar, yani yüzüncü yıllar ise eğer 400'e bölünebiliyorlarsa artık yıl olabilirler. Örneğin 1900 yılı artık yıl değilken 2000 yılı artık yıldır.

Artık yıllar, her dört senede bir tekrar ettiği için, en son artık yıl olan 2016'dan itibaren 2020, 2024, 2028, ... şeklinde 2100 yılına kadar devam edecek; 2100 yılı 400'e kalansız bölünemeyeceği için artık yıl olmayacaktır.

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Haberler

Teknoloji

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Zamanın yüzyıl, ay, yıl, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp belirli bir sıra içinde gösterildiği çizelgelere takvim denir. Takvimde belirlenen süreler güneş, ay, dünya gibi bazı astronomik olayların hareketlerine göre düzenlenmiştir. Bazı toplumlarda takvimler hasat zamanı, suların yükselmesi ve çekilmesi gibi doğa olaylarına göre de belirlenmiştir. Birçok uygarlık sosyal, ticari, dini ya da siyasi amaçlı takvim çeşitleri oluşturmuştur. Çok eski zamanlardan günümüze kadar birçok takvim çeşidi kullanılmıştır. Ancak en çok kullanılanı ise Miladi ve Hicri takvim olmuştur. Peki, miladi takvim nedir? İşte miladi takvim yıl sistemi...

Takvimler dört ayrı sınıfa ayrılırlar. Bunlardan ilk Güneş takvimleri olan Şemsi takvimlerdir. Bu takvim, Dünya'nın güneş etrafında gerçekleştirdiği bir tam süre ile bağlantılıdır. Şemsi takvimlerinde yıllar,  mevsimlerin sürelerin ölçümle belirlenmesine göre hazırlanır. Celâli takvim ve Miladi takvim, bu takvimlere örnek olarak gösterilir. Ay takvimleri de denilen Kameri takvimler, Ay'ın Dünya etrafındaki bir dolanımı sırasında görülen devrelerini temel alır. Ay'ın devrelerine dayalı ilk takvimi kullananlar ise Sümerler olmuştur. Günümüzde de bazı dini topluluklar tarafından kullanılmaktadır. Ay'ın gökyüzünde kolay izlenebilmesinden dolayı ilk takvim olarak bilinmektedir. Ancak mevsimlere uymadığı için bazı yıllara 13. yeni bir ay eklenmiştir. Bu nedenle Ay yerine Güneş- Ay takvimi niteliği kazanmıştır. Bu takvimlere Mezopotamya, Mûsevi, Nesili, Eski Çin Takvimi, On İki Hayvanlı Türk takvimi örnek verilebilir. Miladi takvim hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Miladi Takvim Nedir? Miladi Takvim Yıl Sistemi...

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır