ihtiyarı mali mesuliyet nedir / İMM Tamam: İMM Nedir & İMM Sigortası | Ray Sigorta

Ihtiyarı Mali Mesuliyet Nedir

ihtiyarı mali mesuliyet nedir

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet, trafik kazası sonucu zorunlu trafik sigortasının ödediği limitler üzerindeki hasar masraflarını karşılayan sigorta ya da teminattır. Şöyle de açıklayabiliriz kaza sonucu öncelikle kusurlu tarafın trafik sigortası devreye girer. Trafik sigortası, olası bir trafik kazasında karşı tarafa verilen zararın poliçe teminatları kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanmasını sağlayan ve yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Ancak trafik sigortası dahilinde ödenecek sigorta bedeli sınırlıdır. İşte, burada ihtiyacın olan sigorta İMM’dir.

İMM Nedir, Ne İşe Yarar?

Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası’’ olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır. 

Bir örnekle İMM Sigortası’nı açıklayalım. Bir trafik kazası geçirdiğini karşı tarafa verdiğin hasarın yetkili birimler tarafından 250.000 TL olarak hesaplandığını varsayalım. Bu durumda Zorunlu Trafik Sigortası hasar masrafının 120.000 TL'sini karşılar. Geriye kalan 130.000 TL’yi ise senin karşılaman gerekir. İşte, trafik sigortası limitinin üzerinde kalan bu kısmı, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’nın teminatları ve limitleri kapsamında karşılaman mümkün.

Bir trafik kazası durumunda karşı tarafa verdiğin zarar, manevi olduğunda ise size açılacak tazminat davası sonucunda ödeyeceğin bedel yine İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası kapsamındadır. Kısacası İMM Sigortası genel şartları, manevi tazminat taleplerini de karşılar. Ancak hatırlatmakta fayda var: Zorunlu trafik sigortan yalnızca karşı tarafa verilen “maddi” zararı karşılayacaktır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Limitleri Nelerdir?

İMM poliçesi düzenlemesi yaptırırken dikkat etmen gereken bazı konular vardır. Bunlardan biri İMM limitidir. Örneğin aracınla yanlış sollama yaparak bir araca çarptın ve çarptığın araç da yol kenarındaki bariyerlere çarptı. Bu nedenle de araç kullanılamaz hale geldi. Bu durumda diğer aracın aldığı hasarı karşılayacak yüksek limitlere ihtiyacın olacak. Bu yüzden poliçende yazan İMM limiti oldukça önemli.

İMM Sigortası’nın limitini, Sigortam.net'ten kasko ya da İMM sigortası teklifi aldığında farklı seçenekler içerisinden belirleyebilirsin. Ancak şehir içi veya şehirler arası fazla seyahat ediyorsan İMM Sigortası limitini yüksek tutmanda fayda var. Hatta cüzi bir miktar farkla limitsiz bir teminat alabileceğini de unutma!. Limitsiz İMM konulu sayfamızdan detaylı bilgi alabilirsin.

İMM Nasıl Alınır?

İhtiyari mali mesuliyet iki şekilde satın alınabilir. Kasko sigortası poliçesi kapsamında bir ek teminat olarak ve kaskodan bağımsız sadece İMM sigortası olarak. 

İki yönteme de detaylarıyla bakalım.

  • İMM, kasko poliçesi içerisine teminat olarak ekletilebilir. Eğer kasko poliçen içerisinde İMM’yi tercih etmek istiyorsan İMM limitlerini kendi ihtiyaçlarına göre belirleyebilirsin. Yüksek ya da limitsiz İMM teminatını kaskona ekleterek satın alman mümkün. Kasko teklifi alarak İMM ek teminatı seçeneklerini inceleyebilirsin.
  • İMM’yi kasko ve trafik sigortasından bağımsız ayrı bir sigorta olarak da satın alabilirsin. Eğer kasko sigortan yoksa İMM sigortası yaptırmak kaza sonucu bütçeni korumak için oldukça avantajlı bir yöntem olacaktır. İMM sigortası teklifi alarak fiyat ve teminatlarını öğrenebilirsin. 

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Fiyatları Nedir?

İhtiyari mali mesuliyet fiyatları limitlere göre değişkenlik gösterir. Aynı zamanda kasko sigortana teminat olarak eklettiğinde ve sadece İMM sigortası olarak aldığında ödeyeceğin primler ve kapsamları farklı olacaktır.

Eğer kasko sigortası içerisinde İMM teminatı şeklinde almayı düşünüyorsan öncelikle kasko fiyat teklifi alman gerekir. Kasko teklifi alarak hem diğer kasko teminatlarını hem de İMM limitini belirleyebilir, kendine uygun olan poliçe fiyatını öğrenebilirsin. Kasko içerisinde İMM teminatı ve limit yükseltme tercihi kasko poliçesinin primini yükseltse de bütçeni kazalara karşı koruma kapasitesini arttırır.

İMM sigortasını kaskodan bağımsız ayrıca satın alırken de yine fiyatın belirleyicisi limitlerdir. 1.000.000, 3.000.000 TL ya da limitsiz İMM seçenekleri İMM fiyatlarını değiştirecektir. İhtiyaçlarına ve bütçene uygun İMM’yi seçmen için teklif almanı öneririz.

Sınırsız İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Nasıl Kullanılır, Avantajları Nelerdir?

ihtiyari mali mesuliyet

Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı (İMM), kaza sonrası karşı tarafa verilen zarar bedelinin Zorunlu Trafik Sigortası poliçe limitlerinin üzerinde kalması durumunda, aşılan tutarın sigorta şirketi tarafından güvence altına alınmasını sağlar. Üstelik sadece aşılan hasar tutarı değil, sağlık ödemeleri ve manevi tazminat talepleri de İMM tarafından karşılanır. 

İMM, kasko sigortasında bir ek teminat olarak alınabileceği gibi ayrı bir poliçe olarak yani İMM sigortası olarak da satın alınabilir. İMM’nin poliçede sunulan teminatlara göre limitli ve limitsiz(sınırsız) olarak iki farklı seçeneği bulunur. Ödeme miktarlarına göre ihtiyacına uygun olan teminat seçeneğini belirleyebilirsin. 

İhtiyari Mali Mesuliyet ile ilgili detaylı bilgi almak için İMM Nedir? konulu içeriğimizi inceleyebilirsin. 

Limitli ve Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyetin Farkları Nelerdir?

İMM limiti, kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarının karşılayacağını ifade eder. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanır. Limitsiz İMM teminatında ise karşı tarafın hasarı ne kadar olursa olsun tüm hasar masrafları limit sınırına takılmadan sigorta şirketi tarafından ödenir. Araba fiyatlarının ve tamir masraflarının çok yükseldiği bu dönemde, yüksek İMM teminat limitlerini tercih etmek ya da bazı şirketlerin sunduğu limitsiz İMM teminatlı kasko sigortalarını tercih etmek mantıklı olabilir. Çünkü bir kaza gerçekleştiğinde hasar masrafları oldukça yüksek çıkabiliyor. 

İMM Sigortası Limitlerine Örnek

İMM teminatının ne işe yaradığını örnekle açıklayalım. Eğer İMM teminatlı kaskon ya da İMM sigortan yok sadece trafik sigortan varsa karşı tarafa verilen hasarların 120.000 TL'sini trafik sigortan öder. Karşı tarafa verilen hasarın 300.000 TL olduğunu düşünelim. Sadece trafik sigortan hasarın 120.000 TL'lik kısmını karşılacağı için senin ödemen gereken hasar masrafı 180.000 TL olacaktır. Bu durumda İMM sigortan olsaydı İMM limitleri dahilinde kalan hasarın ödemesi de yapılacaktı. Bu aşamada da İMM limitinin önemi ortaya çıkıyor. Çünkü karşı tarafa verilen zararın ne kadarının ödeneceği İMM limitine bağlı.

Aynı örnek üzerinden İMM sigortanın da olduğunu ve İMM limitinin 100.000 TL olduğunu varsayalım. Hesap şu şekilde yapılıyor;

Karşı tarafın arabasında 300.000 TL'lik bir hasar ortaya çıktı. Senin;

Trafik Sigortan; 120.000 TL'sini ödedi, geriye 180.000 TL hasar masrafı kaldı.

İMM limitin 100.000 TL. Geriye kalan 180.000 TL hasar masrafının 100.000 TL'sini de İMM sigortan karşıladı.

Geriye kendi bütçenden ödemen gereken 80.000 TL lik bir ödeme kalıyor.

Bu örnekte olduğu gibi İMM limitinin ne kadar olduğu da oldukça önemli. Eğer İMM sigortan limitsiz olsaydı, geri kalan hasar masrafını da karşılardı. Limitsiz İMM' de hasar masrafının ne kadar olduğunun önemi tamamen ortadan kalkıyor. Limitsiz bir şekilde karşı tarafın hasarı İMM sigortan tarafından ödeniyor. 

Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Nasıl Alınır?

limitsiz ihtiyari mali mesuliyet nasıl alınır

İMM sigortası, farklı limit seçenekleri ile sunulur. Limitsiz İMM teminatı olan İhtiyati Mali Mesuliyet Sigortasını tercih ederek hasar masraflarının tümünü güvenceye alabilirsin. Kaza durumunda yüksek hasar masraflarını cebinden ödememek adına, İMM teklifi alırken limitsiz ya da yüksek İMM limitli poliçeleri tercih etmen faydana olacaktır. 

Bir diğer seçenekte kasko poliçendeki limitli İMM teminatını limitsize çevirmek ya da limitsiz İMM'li bir kasko tercih etmek olacaktır. Limitsiz İMM teminatını ekletmeyi talep ederek kasko poliçeni düzenleyebilirsin. Limitsiz İMM teminatlı kasko sigortaları için daha yüksek prim ödemesi yapman gerekebilir. Bu tamamen kişisel durumlara göre verilebilecek bir karardır. Koruma teminatı arttığı için poliçe fiyatı da yükselecektir. 

Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Kaç Yıl Geçerlidir?

Limitsiz İMM sigortası 1 yıllık poliçe dönemi boyunca geçerli olacaktır. Aynı şekilde kaskodaki İMM teminatı poliçe düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerlidir. 

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir ve Genel Şartları Nelerdir?

Gündelik hayatta meydana gelebilecek kusurlu trafik kazalarında karşı tarafa verilen zarar bazı zamanlarda trafik sigortası limitlerini aşabilmektedir. Yetersizlik durumları maddi olarak insanların karşısına çıksa bile bazı durumlarda hayati konular için de bu durumlar geçerli olabilmektedir. Bu tür durumlar ile karşılaştığınız zaman ortaya çıkabilecek hasarı kusurlu kişi veya kişiler yerine Motorlu Kara Taşıtları Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) karşılığında sigorta şirketi karşılamaktadır. İhtiyari Mali Mesuliyet özetle bir sigorta çeşididir ve isteğe bağlı ek bir teminat olarak değerlendirilmektedir. Kasko poliçelerine ek olarak yaptırabileceğiniz İMM sigortası, Zorunlu Trafik Sigortası’nın sınırlarını aşan durumlarda meydana gelebilecek hasarların poliçede belirtilmiş durumlara kadar olan teminatını karşılar. Maddi ve fiziksel zararlar trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda İMM tarafından karşılanır. Sigortalı kişi aynı zamanda haklı taleplere karşı korunurken yersiz ve aşırı taleplere karşı da korunur. İMM sigortası, Türkiye sınırları dahilinde geçerli olan bir sigortadır. İMM sigortasının genel şartları arasında manevi tazminatlar da bulunabilmektedir. Manevi hasarların ölçümü zor olabileceği için güvence ayrıca teminatlarda belirtilmelidir. Manevi teminat eklenen sigortalarda aylık ödemelerde belirli farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. İMM sigortası çerçevesinde belirlenmiş olan haller, sigortalıya sigortacı tarafından detaylı bir şekilde aktarılmaktadır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Neden Yapılır?

Sigorta sahiplerinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilen İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, araç sahiplerinin üçüncü kişilere verebileceği zararları kapsar. Üçüncü kişilere verilen maddi veya fiziksel zararların zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmayan kısımları karşılanır. Teminat, ek teminat olarak motorlu kara taşıtları için de geçerli olmaktadır. Zorunlu trafik sigortasının karşı tarafta karşılayamadığı hasarları karşılayabilen bu sigorta türü, kapsamı aşmış tutarın tazmin edilmesini de sağlar. Zorunlu trafik sigortasının yetersiz kaldığı pek çok farklı alanda devreye giren İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası hayat kurtarıcı bir sigorta türü olarak nitelendirilmektedir. İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, sigortalı kişilerin sigortalı oldukları süreç boyunca destek alabilmesini sağlar. Üçüncü şahısların ölümü, yaralanması veya sağlıklarının bozulması, üçüncü şahıslara ait olan mallarda meydana gelebilecek zararlara karşı kendisine karşı ileri sürülebilecek zarar taleplerinin neticeye ulaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki sorumluluklarına ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde poliçede tespit edebilecek meblağlar da bu sigorta türü sayesinde temin edilir.

İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı Nedir?

İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı, zorunlu trafik sigortası teminatlarından daha farklı olarak ön plana çıkar. Teminatlar ile güvence altına alınan 3. şahısların maddi, bedensel ve manevi zararları da ortaya çıkar. Zarar görmüş kişinin kazanç kaybı ile aracın onarım süresi boyunca kullanılamayacak hale gelmesinden doğabilecek zararlar trafik poliçesi kapsamı dışında kalır.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortasından Yararlanmak için Neler Gerekli?

Sigortalı kişi zorunlu trafik sigortasının karşılayamayacağı kaza durumunun gerçekleştiği durumlarda en az 5 iş günü içerisinde durumu mutlaka sigorta şirketine bildirmelidir. Hasarın meydana geldiği durumlarda hasar gören parçanın onarımı mümkün değil ise veya eşdeğeri bir parça ile değiştirilebilmesi mümkün değil ise yenisi ile değiştirilebilmektedir. Zincirleme kazalarda ise İhtiyari Mali Mesuliyet sigortası araç başına teminat sunmaktadır. Motorlu araç kazalarındaki zararların tazminine ait olan talepler ise zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlar. Daha sonra iki yıl ve kaza gününden başlayarak on yıl içerisinde zaman aşımı başlar.

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Avantajları

İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası tekliflerini görmek ve anında satın almak için İMM Teklifleri sayfamızı ziyaret edin.

Aracınızla seyir halindeylen üçüncü şahıslara vereceğiniz maddi veya bedeni zararlarda öncelikle aracınızın trafik sigortası limitleri devreye girer ve hasarı öder. İhtiyari mali mesuliyet sigortası ise zorunlu trafik sigortası limiti üzerinde kalan kısmı, belirlenen limitler dahilinde motorlu kara taşıtları için güvence altına alıyor. Trafik sigortanıza veya kasko sigortanıza ek olarak yaptırabileceğiniz ihtiyari mali mesuliyet teminatını bu yazımızda inceleyeceğiz.  

Trafik Sigortası Teklifi Al »

Kasko Sigortası Teklifi Al »

Kasko ve Trafik Sigortasında Ek Teminatlar

Her geçen gün artan araç sayısı, dikkatsizlik ve trafik yoğunluğu sonucunda sürücüler birçok riskle karşı karşıya getiriyor. Trafikte yaşanacak risklere karşı korunmak amacıyla araç sigortası yaptırmak araç sahiplerini daha rahat ve güvende hissettiriyor.

Araç sigortaları temelde trafik sigortası ve kasko sigortası olarak ikiye ayrılıyor. Aslında her iki sigorta adeta birbirini tamamlıyor: Zorunlu trafik sigortası hasar anında üçüncü kişilere vereceğiniz maddi ve bedeni zararları karşılarken, isteğe bağlı olarak yapılan kasko sigortası ise trafik kazası sonrası aracınızda ortaya çıkacak zararı güvence altına alıyor. Hem trafik sigortası hem de kasko sigortasının teminatları sonsuz değil ve her bir hasar tutarı poliçelerde belirlenen üst limitlere kadar ödeniyor. Bu standart teminatlar manevi tazminat taleplerini, dış etkenleri veya limit üstü hasar bedellerini karşılamıyor. Bu nedenle bir araç sigortası satın aldığınızda sadece maddi olarak yaşanacak riskleri düşünmemelisiniz. Aracınızın yanma, çarpma, çalınma veya karşı tarafa verilecek hasar gibi risklere karşı sağladığı ana teminatlarla beraber, sigorta şirketlerinin isteğe bağlı olarak sunduğu çevresel riskleri ve teminatı aşan hasarları da güvence altına alan ek teminatlardan faydalanabilirsiniz.  

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?

Trafik ve kasko sigortasında ek teminatların en önemlisi İhtiyari Mali Mesuliyet teminatıdır. Özellikle büyük hasarlı kazalarda sigorta sahiplerini kara kara düşündüren sorunların önüne geçen ek teminat, trafik sigortasında belirtilen teminatı aşan durumlarda sizi büyük maddi külfetlerden kurtarır. Araç sahipleri arasında çok fazla bilinmeyen İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı, birçok durumda altından kalkılması zor olan ve trafik sigortası poliçesi kapsamında olmadığından araç sahiplerinin ödemekle karşı karşıya kalabilecekleri hasar tutarlarını bile sigortanızın karşılamasını sağlıyor. 

İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile güvence altına alınan, üçüncü şahısların uğrayacağı zararlar olduğu için bu teminatı sadece zorunlu trafik sigortasına da ilave edebilirsiniz. Kaskoya veya trafik sigortasına eklendiğinde karşı tarafın bedensel zararını karşılamayan ve limitlerinin üzerindeki hasarları kapsamayan poliçelerinizi bu teminatla güçlendirmiş, olası risklere karşı önleminizi almış olursunuz. 

2018 yılında aracınızla herhangi bir kaza yapmanız durumunda sigorta şirketinin zorunlu trafik sigortası kapsamında üstleneceği teminat limitlerini Trafik Sigortası Teminat Limitleri başlıklı yazımızdan okuyabilirsiniz.  

İhtiyari Mali Mesuliyetin Avantajları

Trafikte kendinizi rahat ve güvende hissetmenin yolu trafik kurallarına uyup dikkatli olmaktan geçse de, kazalar yalnızca sizden kaynaklanmaz. Daha genel bir tabirle ifade edecek olursak “Kaza geliyorum demez!” Bu yüzden zorunlu trafik sigortanız veya kaskonuza ihtiyari mali mesuliyet teminatını da eklemeniz, sizi kaza sırasında yaşadığınız stres halinde birçok yorucu sorunla uğraşmaktan kurtarır. İhtiyari mali mesuliyetin avantajlarından en öne çıkanı: ummadığınız ve yüksek meblağlardaki tazminat bedellerini ödemek zorunda kalmanızı önler.

Bir trafik kazası neticesinde karşı tarafın maddi hasarı ilk önce trafik sigortası tarafından karşılanır. 2023 senesi için trafik sigortası tarafından araç başına sağlanan maddi hasar bedeli 120.000 TL’dir. Şayet trafik kazası neticesinde karşı tarafın aracı büyük bir hasar alırsa, onarım bedeli 120.000 TL’nin çok daha üstünde olacaktır. Bu durumda teminatı aşan her maddi gideri cebinizden ödemeniz gerekir. Trafikte en kötü olayın kendi başına geleceğini düşünüp ve kendini güvende hissetmek isteyenlerin tercihi ihtiyari mali mesuliyet sigortası oluyor. Trafik sigortası yaptırırken de kasko sigortanıza ek olarak da alabileceğiniz bu teminat, yarın yaşayabileceğiniz kötü sürprizlerin beklenmedik sonuçlarına bugünden hazırlıklı olmanızı sağlar. Eskiden yalnızca kasko sigortanız kapsamında yer alan ihtiyari mali mesuliyet Hazine Müsteşarlığı’nın düzenlemesiyle 2014 yılının Ocak ayından beri sigorta şirketleri tarafından trafik sigortanıza ek teminat olarak da eklenebiliyor. 

İhtiyari mali mesuliyet sigortası yaptırmanın an büyük avantajı, çıkabilecek anlaşmazlıklarda sigorta şirketinin araç sahibin vekili olarak yerini almasıdır. Bu sigortanın alınmamış olması halinde karşı taraftan gelebilecek bu tür taleplerin muhatabı araç sahibi olacakken, bu sigortanın yapılması ile sigorta şirketi, herhangi bir tazminat ödenmesi talebi karşısında muhatap durumunda olacaktır.  

İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası Zorunlu Mu?

Araç sigortaları içinde yalnızca trafik sigortasının yaptırılması zorunludur. İhtiyari mali sorumluluk sigortası veya teminatı zorunlu değildir, isteğe bağlı olarak trafik sigortanıza ya da kasko sigortanıza ek olarak yaptırabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortalarındaki teminatlar sınırlandırılmış olduklarından bazı kazalarda hasar trafik sigortasını aşabiliyor.  Ancak birçok araç sahibi trafik sigortası sorgularken en ucuz seçeneğe yöneldikleri için prim tutarını artıran ihtiyari mali mesuliyet teminatını incelemiyor. Aslında kendileri için oldukça önemli bir riske karşı koruma sağlayan ek teminatın kapsamını anlamadıklarından göz ardı ediyorlar. Halbuki ihtiyari mali mesuliyet teminatıyla sorumluluklarınızı büyük ölçüde sigorta şirketine devretmiş olurken üçüncü şahıslarla yaşanabilecek anlaşmazlıklarla sigorta şirketiniz muhatap oluyor. İhtiyari mali mesuliyet teminatı ile trafik veya kasko poliçesi primlerinde bir artış elbette olur ancak bütçenizi çok sarsmadan ödeyebileceğiniz bu ek primler, başınıza gelecek beklenmedik bir durumda; sizi ödeyemeyeceğiniz miktarlardan kurtarır.  

Kaskoda İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir?

Kasko poliçelerinin birçoğu kapsamlarına göre farklı teminat tutarlarında ihtiyari mali mesuliyet sigortasını da içerir. Kasko poliçenizde yer almıyorsa ekleyebileceğimiz ihtiyari mesuliyet teminatı, zorunlu trafik poliçesi ile aynı risklere karşı teminat sağlarken teminat limitlerinin yetersiz kaldığı durumlarda devreye giriyor. İhtiyari mali mesuliyet sigortası çoğunlukla kasko poliçesi kapsamına dahil edilebileceğiniz gibi ayrı bir poliçe olarak da yaptırabilirsiniz. Kaza halinde sahip olunan trafik sigortasının ya da kasko poliçesinin teminat kapsamını aşan fiziksel ve maddi zararlar teminat altına alınabiliyor. Ayrıca manevi tazminat talepleri de ek sözleşme ile teminata dahil edilebiliyor. Kasko sigortası kapsamına dahil edilen ihtiyari mali mesuliyet zorunlu trafik sigortasının varlığına bağlı olmaksızın, bu sigorta limitlerinin içinde hüküm ifade eder.  

İhtiyari Mali Mesuliyet Manevi Tazminatları Kapsar Mı?

Hasar anında aracımızın gördüğü maddi zarar dışında, ne yazık ki bedeni hasarlar da yaşanabilmektedir. Bedeni bir hasar yaşayan üçüncü şahıslar manevi tazminat talebi ile dava açabilirler. Manevi tazminat talepleri trafik sigortasının teminatları içine girmemektedir. Trafik veya kasko poliçesine eklenen ihtiyari mali mesuliyet teminatı, maddi ve fiziki hasarların yanı sıra manevi hasarlara karşı da sizi güvence altına alabilir. Türkiye sınırları içinde geçerli olan bu teminat, manevi tazminat talepleri için genişletilebilir ancak bu durumda prim tutarlarında bir artış oluşur. Herhangi bir kaza sonucunda, öncelikli olarak Zorunlu Trafik Poliçesi limitleri devreye girer. Zorunlu Trafik Sigortası limitlerinin yetersiz kaldığı veya karşı tarafın manevi tazminat talebinin olması durumunda İhtiyari Mali Mesuliyet kusur oranınıza göre Trafik Poliçesi teminatlarından daha fazlasını sağlar. Bu teminat sayesinde söz konusu talepler sigorta şirketinin sorumluluğuna devredilmiş olur.  

Konuyu somutlaştırmak adına bir örnek ile ela almak yerinde olacaktır. Aracınızla seyir halideyken bir trafik kazasına karıştınız. Karıştığınız trafik kazasıda çarptığınız araçta yer alanların hayatını kaybetmesi neticesinde ödenmesi gereken tazminat tutarı 1.660.000 TL olarak belirlendi. Sonuçta bu zarar için trafik sigortasının ödeyeceği rakam 360.000 olarak önceden poliçe kapsamında belirlenmiş. Bu nedenle Geriye kalan 1.300.000 TL tutarındaki tazminatı kazaya sebebiyet veren araç sahibinin ödemesi gerekmektedir. Şayet söz konusu hatalı sürücü 2.000.000 TL teminat veren ihtiyari mali mesuliyet teminatı yaptırmış olsaydı 1.300.000 TL’lik tazminat tutarının ödeme sorumluluğunu sigorta şirketine devrederdi.

İhtiyari mali mesuliyet, kasko sigortanız kapsamında da yer alabilir. Ancak bu teminat zorunlu trafik sigortası yerine geçmemektedir; trafik sigortası limitlerinin yetmediği durumlarda poliçenizin üzerine ilave teminat olarak gelmektedir. Yukarıda yer alan örnekte belirttiğimiz 360.000 TL’lik trafik sigortası teminatını ihtiyari mali mesuliyet ödemez ancak bu tutarın üzerinde kalan hasar tutarlarını öder. 

Manevi tazminat taleplerine yönelik zararlar, zorunlu  trafik poliçesi kapsamından hiçbir şekilde ödenmez ve direkt olarak ihtiyari mali sorumluluk kapsamında değerlendirilir. Bu nedenle poliçe kapsamınızda ihtiyari mali mesuliyet teminatının olup olmadığını ve limitlerini kontrol etmenizi önemle tavsiye ederiz.  


Trafik sigortasında yer alan teminatları aşan hasarlarda, ağır maddi yüklerin altına girmemek adına Koalay.com üzerinden trafik poliçenize ihtiyari mali mesuliyet teminatı ekletin, yollara güvenle çıkın. 


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası