dış parazit aşısı ne kadar / Ev Kedilerine Dış Parazit Aşısı/ İlacı Yapılmalı mı? | Petlebi

Dış Parazit Aşısı Ne Kadar

dış parazit aşısı ne kadar

Ev Kedilerine Dış Parazit Aşısı/ İlacı Yapılmalı mı?

Evde yaşayan kedilerin aşı gereksinimi pek çok kedi sahibinin kafasında soru işaretleri oluşmasına neden olur. Kedilerin evde yaşaması dış dünyadan tamamen uzaklaştıkları anlamına gelmediği için ev kedilerinin de aşılarının düzenli olarak yapılması önerilmektedir. Kedi lösemisi, iç parazit aşısı veya ilaçları, kedilerde sık görülen Feline Parvos, Felin Calici ve Herpes gibi virüslere karşı bağışıklık sağlayan karma aşı aşılama takviminde atlanmaması gereken aşılar olarak dikkat çeker. Dış dünya ile bağlantısı olmayan başka bir deyişle evde yaşayan kedilerin dış parazit aşısına ihtiyacı olmadığı düşünülür. Ancak kedilere bulaşabilecek dış parazitlerin çok farklı taşınma yolları olacağı unutulmamalıdır. Bu yazımızda kedilerde dış parazit aşısının sağladığı faydaları ve neden uygulanması gerektiğini ele alacağız.

Dış Parazit Aşısı Nedir?

Dış parazitler kedilerin tüylerinde ve derilerinde bulunan, yani kediyi ana konak olarak kullanan organizmalardır. Pire, kene ve akar olarak sınıflandırılan dış parazitler kedilerin sağlığı açısından sorun teşkil ederler.

Pireler tüm kediler için risk oluşturan canlılardır. Evde yaşasa bile kaçma ihtimali olan, köpeklerle birlikte yaşayan, yaşam alanına yakın bölgede çok fazla evcil hayvan bulunan kediler için pire bulaşı riski her zaman vardır. Keneler kedilerin dış dünyaya erişimi olmasa bile eve gelen eşyaların ya da insanların üzerinden kediye geçebilen organizmalardır. Akarlar da pireler gibi kedilere bulaşabilirler. Bahsettiğimiz bu üç kategorideki dış parazitlere karşı önlem olarak yapılan aşılar da dış parazit aşısı olarak adlandırılmaktadır. Dış parazit aşısı kedilere parazit bulaşını önlemek ve parazit bulaşına bağlı meydana gelebilecek sağlık sorunlarını engellemek için yapılan önemli bir aşıdır. Evde yaşayan kedilere dış parazit bulaşı ihtimali bulunduğu için bu aşının 3 aylık periyotlarda tekrarlanması önerilir.

ev kedilerine dış parazit aşısı

Evde Yaşayan Kediler Neden Aşı Olmalıdır?

Evde yaşayan kedilerin aşı olması kedinin yaşam şartlarına bağlı olarak değerlendirilebilir gözükse de ihtimaller dahilinde bulaşı engellemek için mutlaka düzenli aşılanma gerektiği unutulmamalıdır. Evde yaşayan kedilerin izole bir hayatı ve günlük rutini olduğu düşünülse de aslında evde olmak demek kediler için sağlık sorunlarına neden olabilen dış parazitlerin yanı sıra kuduz, iç parazit, kedi lösemisi gibi sağlık sorunlarına karşı savunmasız kalabilme ihtimallerinin bulunduğunu unutmamak gerekir.

  • Dış parazit aşısı yapılmayan kedilere bulaş eve giren insanlar ve eşyalar aracılığı ile gerçekleşebilir. Özellikle hareket kabiliyeti çok yüksek olan ve çok uzak mesafelere zıplayabilen pireler bu yolla kolay bir şekilde kedilere bulaşabilir.
  • Balkona ya da pencereye çıkabilen, bu bölgelerde zaman geçiren kediler bulundukların konumun yerden yüksekliğine bağlı olarak diğer hayvanlarla temas edebilirler ya da pire örneğinde olduğu gibi yüksek hareket kabiliyetli bir parazit tarafından konak olarak seçilebilirler.
  • Taşınma, seyahate çıkma gibi durumlar söz konusu olduğunda kedinin dış dünya ile temas etmesi kaçınılmaz hale gelir. Bu da kedinin aşılarının tam olması gerekliliğini gündeme getirir.
  • Evde kedi ile birlikte yaşayan bir köpek varsa kedi ne kadar izole olursa olsun günlük rutininde dışarı çıkan bir köpek eve parazit getirebilir ve bu durumda kediye bulaş söz konusu olabilir.
  • Pire taşıyan kemirgenlerin istenmeyen şekilde evlere girmesi kedilerin dış parazit riski yaşamasına neden olabilecek durumlar arasında yer alır.
  • Kedinin tasma ile dışarıya çıkarılması, kontrollü de olsa gezmesinin sağlanması kedinin dış parazitlere karşı savunmasız kalmasına neden olabilir.
Tüm bu ihtimaller göz önünde bulundurularak kedilere dış parazit aşısı yapılıp yapılmaması gerektiğine dair bir karar verilmesi önemlidir. Dış parazit aşısının yanı sıra iç parazit, kuduz, lösemi gibi aşıların da düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Kedilerin aşılama takvimini hakkında daha detaylı bilgi almak için "Yavru ve Yetişkin Kedilerde Aşılama Takvimi" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

2023 Kedi aşı takvimi ve aşı fiyatları

Hem kedinizin hem de evde yaşayan tüm herkesin sağlığı için aşıların düzenli bir şekilde yaptırılması dikkat edilmesi gereken en önemli husustur. Önce kedinizi hastalıklara karşı korursanız akabinde dolaylı olarak kendinizi ve çevrenizdeki insanları da korumuş olursunuz. Bu hastalıkların önüne geçmenin yegane yolu olan kedi aşılarına başlamadan önce muayene edilmeli. Gerektiği takdirde dışkı ve kan tahlili yapılarak kesin sonuçlar elde edilmelidir. Bu aşılar, kedinize yapıldığı takdirde vücudu antikor üretir ve bağışıklık kazandırır. Anne sütü ile beslenen kediler, ilk 45 gün bu sütten almış oldukları bağışıklık hücreleri antikorları ile korunurlar. Bu 45 günün akabinde aşılarını yaptırmaya başlayabilirsiniz.

İçindekiler

Kedi Aşısı Nedir?

aşı olan sarı kedi

Kedinizin tedavisi çok zor ve ölümcül seyredebilen hastalıklara karşı antikor oluşturması yönünden hayati önem taşıyan aşılar içerisinde, normalde uygulanmayıp yalnızca özel durumlarda uygulananlar da vardır. Bundan dolayı aşılar kendi içerisinde core (zorunlu) ve non-core (zorunlu olmayan) olarak ikiye ayrılıyor. Birçoğu her sene bir kez tekrarlanan zorunlu aşılar, herhangi bir koşul gerektirmeksizin yapılması gerekiyor. Bu aşılar felin panlökopeni, felin herpesvirüs, felin kalisivirüs ve kuduzdur. Ülkemizde felin lösemi aşısı zorunlu olmayan aşılar kategorisindedir. Bunların yanında klamidya felis, bordetella ve FIV aşıları zorunlu olmayan aşılar kategorisindedir.

Zorunlu olmayan aşı grubu her kedi için önerilmiyor. Hastalıklardan bazıları önemli müdahalelere ihtiyaç duyduğundan bu aşılar yaptırılmadan önce veteriner hekimi tarafından, hastalık ve aşı sonrasında meydana gelebilecek zararlar baz alınarak yalnızca özel durumlarda yapılması gerekir. Bu aşılar; mantar, periton enfeksiyonları, cinsel yol hastalıkları, bağışıklık sistemini güçlendirme gibi durumlarda yapılır. 

Kedinize Aşı Yaptırmazsanız Ne Olur?

Eğer kedinizin aşı takvimine uymuyor ve hatta aşılarını yaptırmıyorsanız tüm bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarmış olursunuz. Onları bulaşıcı ve enfeksiyon hastalıkları ile karşı karşıya bıraktığınız gibi bu durumdan sizde nasibinizi alırsınız. Bilhassa aşısı olmayan yavrularda anneden gelen antikorların etkisinin azalmasıyla birlikte vücutta hali hazırda bulunan virüslerin atağa kalkması veya çevreden gelen etkenler çok ciddi enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Maalesef bu hastalıklar kedilerde ciddi enfeksiyonlara yol açmaktadır ve bugün kontrol altına alınabilmelerinin sebebi yapılan aşılama protokolleridir. Aşılama protokollerine tam uyulmayan veya eksik bırakılan bireylerde ciddi mortalite (ölüm oranı) ile seyreden bu hastalıklar tüm riskleriyle ortaya çıkmaktadır.

Aşı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk olarak veteriner hekim tarafından muayene edilerek sağlık kontrolü yapılmalı ve sonrasında aşı programına geçilmeli.
  • Aşı öncesinde iç/dış parazit tedavisi yapılarak vücudun direnci oluşturulmalıdır. Aşı öncesi vücut ısısının 38-39 derece aralığında olması önemli bir husustur! (Kedilerin vücut sıcaklığı insanlara göre daha yüksektir ve 39.3 santigrat dereceye kadar normal kabul edilebilir)
  • Hamilelik dönemine denk gelen aşılar stres yapacağı için hamileyken yapılmaması daha uygun olacaktır.
  • Antibiyotik ve kortizon alan kedilerin aşıdan en az 1 hafta önce bu ilaçları almayı bırakmaları gerekir.
  • Aşıdan önce yavru kedilere iyi bir bakım uygulanarak genel anlamda bir düzelme sağlanır, sonrasında aşı yapılır.
  • Herhangi bir sağlık problemi olan kedilere aşı uygulanmamalıdır. Aşu uygulanmadan önce veteriner hekiminize mutlaka kedinizin herhangi bir şikayeti olup olmadığı belirtin.

Kedinizin Aşı Takvimini Takip Etmek

Aşağıda verdiğimiz tablo ile kedinize hangi zamanlarda hangi aşıyı yaptıracağınızı takip edebilir veya veteriner hekiminiz tarafından size verilmiş olan karneden bu takibi yapabilirsiniz.

1 Yaşına Gelmeden Önce Aşı Takvimi

AşılarYaş
İç ve Dış Parazit Tedavisi/ Genel Kontrol6-8- Haftalık (2 ayda 1) (Gerektiğinde ayda 1)
Karma Aşı / Genel Kontrol8-10 Haftalık (1.Doz)
Lösemi Aşısı / Genel Kontrol9-11 Haftalık (1.Doz)
Karma Aşı 2 / Genel Kontrol10-12 Haftalık (2. Doz)
Lösemi Aşısı 2 / Genel Kontrol11-13 Haftalık (2.Doz)
Kuduz Aşısı / Genel Kontrol12-14 Haftalık (3 Aydan Küçüklere Yapılmaz)

Aşı programları değişiklik göstermektedir. Karma aşısı 3 veya 4 doz şeklinde uygulanabilir. Aynı aşının iki dozu arasında maksimum 21 gün olmalıdır. Aşıların 2. dozuyla birlikte vücuttaki antikor seviyesinin maksimuma çıkması amaçlanmaktadır. Gerektiğinden daha uzun süre geçmiş aşıların tekrarlanması gerekir. Bu da kediniz üzerinde ekstra bir aşı yükü oluşturmaya sebep olmaktadır. İstisnai durumlar dışında kedinizin aşı programına tam olarak uymaya özen gösterin!

1 Yaş Sonrası – Ömür Boyu Aşı Takvimi

Aşının AdıSüreleri
Karma AşıYılda bir kez (Daha sonra 3 yılda 1 kez uygulanabilir. Bu konu için veteriner hekiminize danışın)
LösemiYılda bir kez
Kuduz AşısıYılda bir kez
İç Parazit Uygulaması2 ayda 1
Dış Parazit Uygulaması2 ayda 1

2022 Aşı Fiyatları

Aşının AdıİstanbulAnkaraİzmir
Kuduz Aşısı Fiyatı120 TL110 TL110 TL
Lösemi Aşısı Fiyatı150 TL110 TL120 TL
Karma Aşı Fiyatı150 TL110 TL120 TL
FIV Aşısı Fiyatı190 TL190 TL170 TL
İç/Dış Parazit Uygulaması Fiyatı (Sanede En Az 4 Kez)520 TL460 TL640 TL

*Dikkat* Fiyatlar her ilin veteriner hekim odaları tarafından açıklanmış olup il kapsamında olduğu dikkate alınmalıdır.

İç ve Dış Parazit Uygulaması

İç ve dış parazit uygulaması bir aşı değildir. Koruma ve tedavi amaçlı yapılan bir ilaç uygulamasıdır. Düzenli olarak yapılması parazitlerin yaşam döngülerinin kırılması açısından önem taşımaktadır ve ömür boyu yapılması gereklidir. Çünkü kediniz ömür boyu bu etkenlerle karşılaşacaktır.

İç ve dış parazit uygulamaları öncelik taşıyor olup her iki ayda bir muhakkak ki yapılması şarttır. Dış parazit uygulaması dış parazit etkenlerinden kaynaklanan pire ve parazitlere karşı koruma sağlarken, iç parazit uygulaması ise kedinizin bağırsaklarında, akciğerlerinde, kalbinde, böbreklerinde, karaciğerinde ve idrar kesesinde meydana gelebilecek parazitleri etkisiz kılar. Zira bu parazitlerin oluşma durumu dışarı çıkıp çıkmaması ile alakalı değildir. Kedinize sürekli evde bakmanın verdiği rehavete kapılarak parazit uygulaması konusunu göz ardı etmeyin! 

Hatta öyle ki, sadece kediniz için değil sizin için de tehlikeli bir durum olarak tehdit oluşturuyor. Parazitlerin evde kedi ile yaşayan herkese bulaşma riski var. Kedinizde oluşan iç parazitin yumurtaları, dışkı ile vücuttan atılırken önce kedinize oradan da onu severken size bulaşacaktır. Parazitlerin vücuda girmesi durumunda akciğer ve karaciğerinizde kist oluşturma, hamilelikte çocuk düşürme ve gözünüze bulaştığı takdirde kör olma gibi vahim sonuçlara neden olur.

Karma Aşısı 1 ve Karma Aşısı 2

En yaygın olarak görülen viral enfeksiyonlara karşı yapılan karma aşısı temel aşılar arasında yerini alırken, kesinlikle yaptırılması gerektiğini tekrardan vurgulamam gerekiyor! Bu aşı kediniz 2 aylık olduğunda iç/dış parazit uygulamalarından bir hafta sonra yapılır. Karma aşının birincisi yapıldıktan sonra hekiminiz tarafından ikincisi için gün verilmekte. Aşının yan etkileri arasında; ateş, halsizlik, iştahsızlık ve hastalık belirtilerinin olması doğaldır. Ancak bu sepmtomlar ikinci güne de taşınırsa, vakit kaybetmeden veteriner hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz. 

Kuduz Aşısı

İsminden de anlayacağınız üzere kedinizi kuduz virüsüne karşı korumak adına yaptırılan aşı kediniz,  siz ve evde yaşayan tüm herkes için önem arz etmektedir. Kediniz 3 aylıkken yaptırılmasının sebebi, anne sütünden aldığı antikorların 3 ay koruma süresi olmasıdır. Ancak bu 3 ayın sonunda mutlaka ki aşı vurulmalıdır.

Lösemi Aşısı

En yaygın hastalıklardan biri olan lösemiye karşı korumak için yaptırılan lösemi aşısı, her ne kadar belirli bir süreçte yararlı olsa da yinede tam sonuç verme olasılığı yoktur. Ancak yinede yaptırılması zorunlu temel aşılardandır.

FIV Aşısı

4 aylık olan kediniz için, veterinerhekimizin tavsiyesi üzerine FIV aşısı vurulabilir. Yine oldukça önem arz eden bir aşı olup kedinizin aşı olmaması durumunda ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalabilir ve sonucu malesef ki ölüm ile neticelenebilir.

Yavru Kedilerde Aşı Uygulaması

aşı olan yavru kedi

Yetişkin kedilere kıyasla yavru kediler bağışıklık sistemi yönünden oldukça hassaslardır. Karşılaşabilecekleri hastalıklara karşı mücadeleci olamayıp yenik düşebilirler. Sizin dokunmaya özen gösterdiğiniz minik kediniz bakteri ve parazitlerin kurbanı olabilir düşüncesi hep aklınızda bulunmalı ki, bu tatlı canlıların aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyin. Aşı yaptırmak kadar doğru zamanda, doğru aşıyı yaptırmakta bir o kadar önemlidir. Bu yüzden veteriner hekiminiz ile devamı bir iletişim halinde kalarak aşı takvimini düzenli olarak uygulamalısınız.

2022 Yavru Kedi Aşı Fiyatları

Aşının AdıİstanbulAnkaraİzmir
İç-Dış Parazit Uygulaması (senede 4 kez)520 TL460 TL640 TL
Karma Aşı150 TL110 TL120 TL
Lösemi Aşısı150 TL110 TL120 TL
Karma Aşı 2. Doz150 TL110 TL120 TL
Lösemi Aşısı 2. Doz150 TL110 TL120 TL
Kuduz Aşısı120 TL110 TL120 TL

Kedi Aşılarının Yan Etkileri Var Mı?

Her aşıda olduğu gibi kedinize yapılan aşıların da yan etkileri tabiki vardır. Fakat birçok kedide görülme durumu oldukça düşük. Oldu da sizin kediniz bu düşük oran içerisinde yer almadı diyelim, paniğe kapılmayın 24 saat gibi bir süre içerisinde bu etkiler geçecektir. Ancak 24 saati aşan belirtiler için veteriner hekiminiz ile görüşmenizin de gerekliliğini vurgulamalıyım! Görülebilecek semptomlar:

  • İştahın kapanması
  • Ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Topallama
  • Kurdeşen dökme
  • Enerji kaybı
  • Enjeksiyonun uygulandığı bölgede şişme ve kızarma

Aşı Sonrasında Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kediniz aşı olduktan sonra iştahında kapanma, halsizlik, ateş gibi semptomlar görülebilir. Bu durumun 24 saat sürmesi gayet normaldir ancak daha fazla devam ederse veteriner hekiminiz ile hemen iletişime geçmeniz gerekiyor. Aynı zamanda kedinizde stres yaratacak faktörlerden uzak tutmanızda yarar var.
  • Dış parazit aşısı yaptırdığınız kedinize 3-4 saat boyunca dokunmamalı ve birkaç gün yıkamamalısınız.
  • Kedinizin aşısı tamamlanmadan diğer hayvanlar ile aynı ortama sokmayın. Aynı şekilde sizde başka hayvanlara dokunmayın. Sebebi ise dokunmuş olduğunuz hayvanda olabilecek hastalığın sizin aracılığınızla kedinize bulaşma riskinin olmasıdır.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

7/24 Açık Veteriner Kliniği

Kedi dostlarının, bu muhteşem yaratıklarla beraber bir yaşam sürdürebilmeleri için, onların çeşitli sağlık sorunlarına çözüm geliştirilmeleri zorunludur. İç ve dış parazitler, kediler için olduğu kadar, insanlar için de çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilen büyük bir problemdir. Kedilerin iç parazitleri için uygulanan koruyucu uygulamalar, mevcut sorunların çözümü için işlevseldir. Bu durum bu uygulamaların da belirli aralıklarla tekrar edilmelerini zorunlu kılar.

Kedi iç dış parazit aşısı fiyatı 2021 yılı için, her şehirde bulunan Veteriner Hekimleri Odası tarafından belirlenir. Bu sebeple iç ve dış parazitler için gerçekleştirilen uygulamaların fiyatları da şehirlere göre değişiklikler gösterebilir.

İç ve dış parazitlere çözüm üretilmesi zorunludur


Kedilerle birlikte sürdürmek istediğimiz yaşamlarımızı, hem onların hem de kendi sağlığımızı koruyabilmemiz için, iç ve dış parazitlere karşı korumamız önemlidir. Kedilerde iç parazit ve dış parazitler çeşitliliğe sahiptir. Bu parazitlerden etkilenmelerini sağlamak, onların sağlıklarına yapacakları olumsuz etkilerden korunmak için, mutlaka gerekli önlemlerin alınması zorunludur.

Bunu sağlayabilmek için, uzman bir veteriner hekime başvurulmalıdır. Kedi iç dış parazit aşısı fiyatı 2021 yılında da yine, her şehirde bulunan Veteriner Hekimleri Odası tarafından, asgari uygulanacak fiyat şeklinde belirleniyor. Her şehirde değişen fiyatlar, şehrin özelliklerine göre belirleniyor. Buna göre İstanbul için uygulanan parazit aşıları fiyatları şu şekilde;

İç parazit ilaçlarının uygulanma yoluna göre fiyatları;

  • Enjektabl yöntemiyle uygulanan aşı ücretleri kediler için: 60 ile 80 TL arasında

  • Oral yolla uygulanan iç parazit ilaçları ücretleri: 50 ile 70 TL arasında

  • Dış parazitler için kedilere gerçekleştirilen uygulama ücretleri 50 ile 70 TL arasında

Parazit aşılarına özen gösterilmeli


Kedi iç dış parazit aşısı fiyatı 2021 şehirlere göre değişiklik gösterse de, birbirlerine oldukça yakındır. İç ve dış parazitlerden kedileri korumamız, sürekli olarak aşılarını yaptırmamız önemlidir. Bu uygulamaları düzenli şekilde yapmak, onların mutlu, konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmelerini sağlar. Ancak bunun yanında bazı parazitler, insanlar için de çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Dolayısıyla, hem onların hem de kendimizin sağlığını koruyabilmek için, iç ve dış parazit uygulamalarını düzenli şekilde yapmamız bir zorunluluktur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası