2 aylık bebek neden uykuya dalamaz / Bebeklerde Uyku Problemleri - funduszeue.info

2 Aylık Bebek Neden Uykuya Dalamaz

2 aylık bebek neden uykuya dalamaz

Ay Uyku Düzeni

ay arasında bebeğinizin uyku düzeni nasıl olmalı? Uyku Eğitimi için uygun bir zaman mı? Sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak konusunda neler yapabilirsiniz? Bu dönemin zorlukları nelerdir?

Bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken, uyku ihtiyaçları da değişmeye devam ediyor.

UYKU MİKTARI

Bu dönemde bebekler genel olarak gece saat gece uykusu, gündüz ise toplamda 2, saat civarında 2 uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde ebeveynlerin akıllarını en çok karıştıran şeylerden biri, aydan sonra bebeklerini tek uykuya geçirip geçirmeme konusudur.

Çünkü genellikle aya kadar uzun bir sabah uykusu uyuyan bebekler bu dönemden sonra sabah uykusunu yavaş yavaş azaltmaya veya uzun bir sabah uykusundan sonra öğleden sonraki gündüz uykusunda zorlanmaya başlayabilirler. Bebeğinizin büyüdüğünü ve büyürken uyku ihtiyaçlarının da farklılık göstereceğini unutmamak ve buna uygun önlemler almak gerektiğini unutmamız gerekiyor.

aydan sonra bir çok bebek tek uykuya geçeceklerinin sinyalini verirken aslında büyük bir çoğunluğu tek uykuya geçmek için henüz hazır değillerdir.

Eğer bebeğiniz sabah uykusunu eskiden en az 1, saat uyurken şimdi en fazla 1 saat uyuyorsa öncelikle bunun normal olduğunu bilmek gerekir. Ancak eğer bebeğiniz 2 saatlik uzun bir sabah uykusundan sonra öğleden sonraki uykuyu uyumak istemiyor veya çok kısa uyuyorsa, burada öncelikli olarak yapılması gereken gündüz ihtiyaç duyduğu uyku miktarını dengelemektir.

Her bebek farklıdır, bir bebeğin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu uyku miktarı 3,5 saat olabilirken, bir diğer bebek toplam 2,5 saatlik bir gündüz uykusuna ihtiyaç duyabilir. Dolayısıyla ilk olarak yapılması gereken bebeğinizin gün içerisinde ihtiyaç duyduğu uyku miktarını belirlemektir. Buna karar vermek için de bebeğinizin 2 uyku arasında geçirdiği süreyi huzurlu geçirip geçirmediğine bakmak gerekir.

Eğer 14 aylık olan bir bebeğiniz varsa toplamda 2,5 saat bir gündüz uykusu uyuyorsa, bu 2,5 saati 2 uyku içinde dengelemeniz gerekir. Bir örnekle durumu nasıl düzenleyebileceğinize bakalım isterseniz.

Sabah 7&#;de uyanan bebeğiniz yaklaşık olarak uyandıktan 3 saat sonra yani civarında ilk uyku için kendini hazır hissedecektir. Eğer ilk sabah uykusunu 2 saat uyumasına müsaade ederseniz, bebeğiniz 2. uykuda ya çok zorlanacaktır ya da zaten sadece yarım saat uyuyup uyanacaktır. Bu şekilde gün içerisindeki düzeni bozulacak ve son uyku ile akşam yatma saati arasındaki süre yaşına göre uzun kalacaktır.

Öyleyse  2. uykuda zorlanan veya az uyuyan bebeklerin ilk sabah uykusunu 45 dakika-1 saat ile sınırlandırmak ve gerekiyorsa uyandırmak bebeğinizin 2. uykuyu hem daha rahat hem de daha uzun  şekilde uyumasına olanak sağlayacaktır.

UYANIKLIK SÜRELERİ:

aylar arasında bebeklerin uyanıklık süreleri yaklaşık olarak ,5 saat arasındadır. Bebeklerin uyanıklık süreleri gün ilerledikçe artar. Yani sabah uyandıktan 3 saat sonra ilk uykuya yatan bir bebek, daha sonra yaklaşık olarak 3,5 saat sonra 2. gündüz uykusuna yatmak için hazır olacaktır. Akşam uykusuna da son gündüz uykusundan uyandıktan ,5 saat sonra yatmak isteyecektir.

Bebeğinizin gününü planlarken robotik düzenlemelerden kaçınmanızı ve bebeğinizin size vereceği uyku işaretlerini takip etmenizi öneririm. Çok fazla planlı olmayı seven ebeveynlere küçük bir öneride bulunmam gerekirse + dakikalar düzeninizde sapmalara neden olmayacaktır.

Bu konuda endişelenmeyin ancak yaklaşık olarak bebeğinizin sabah aynı saatlerde güne başlaması, yaklaşık olarak aynı saatlerde gündüz uykularına  ve akşam uykusuna yatması biyolojik ritminin oluşmasına katkı sağlayacaktır. Biyolojik ritmin uyumlu çalışmasının da uykulara önemli yararları olacaktır.

DÖNEMİN ZORLUKLARI:

Gün geçtikçe büyüyen bebeğiniz gelişimsel olarak da her geçen gün yeni beceriler elde etmeye devam eder. Bu dönemde bebekler ayağa kalkmaya, emeklemeye ve sıralamaya başlarlar. Yeni kazandıkları bu beceriler bebeklerde uyku gerilemesine neden olabilir.  Burada ebeveynler olarak görevimiz bebeklerimize zaman tanımak ve yeni geliştirdikleri becerileri gün içerisinde tekrar etme fırsatını onlara sunmaktır.

Ayrılık kaygısı da bu dönemde yine ebeveynlerin karşılaştığı bir diğer zorluktur. Nesnelerin devamlılığı ilkesini kazanan bebekler için, ebeveynlerinin gözlerinin önünden kaybolması onlarda strese neden olabilir. Ayrılık kaygısı bebekler nesnelerin devamlılığını fark ettiğinde aylarda başlar.  aylar arasında en şiddetli zamanlarını yaşar ve aydan sonra gerileyerek kaybolur.

İPUÇLARI:

  • Uyku Öncesi Rutin: Eğer bebeğinizin bir uyku öncesi rutini yok ise hemen yaşına uygun şekilde bir uyku öncesi rutin oluşturmanızı öneririm. Uyku öncesi rutinler, bebeğinizin uykulardan önce sakinleşmesi, uykuya hazırlanması ve uykuyu tanıması için çok önemlidir. Bu dönemde banyo (eğer bebeğinizi rahatlatıyorsa) emzirme, alt değiştirme, kitap okuma bebeğinizi uyku öncesinde sakinleştirecek ve uykuya hazırlayacaktır.
  • Beslenme Düzeni: Gündüz yeterli beslenen bebekler, geceleri daha az beslenmeye ihtiyaç duyarlar. aydan sonra bebekler gece en fazla 1 beslenmeye ihtiyaç duyabilirler.   Her bebeğin ihtiyaçlarının farklı olduğunu unutmadan, gece beslenmesini ne miktarda yapabileceğinizi mutlaka doktorunuzla değerlendirmenizi öneririm. Ancak unutulmaması gereken önemli nokta bu aylarda saat başı ya da her 2 saatte bir uyanarak beslenen bebeklerin açlıktan değil alışkanlıktan uyandıkları gerçeğidir.
  • Sağlıklı Uyku Ortamı: Uykunun kalitesi ve verimliliği ile oda koşulları arasında önemli bağlantılar bulunur. Bebeğinizin odasının temiz ve havalandırılmış olması çok önemlidir. Bebekler de aslında biz yetişkinler gibi serin ortamlarda çok daha iyi uyurlar. Oda sıcaklığının C olması ideal bir ısıdır. Ayrıca gündüz uykularında bebeğinizin yattığı odanın olabildiğince karanlık olması uykunun kalitesini etkileyecektir. Ayrıca yine bebeğinizin odasının onu uyaracak olan süsleme ve oyuncaklardan arındırılarak olabildiğince sade olarak dekore edilmesi de yine uykulara yansıyacaktır. Burada bebeğinizin odasının sağlıklı bir uyku ortamına sahip olup olmadığını anlayabilmeniz için kendinize şu soruyu sormanızı öneriyorum: Bebeğinizin odasına girdiğinizde bu oda sizi rahatlatıyor mu? Siz olsanız bu odada huzurlu bir şekilde uyuyabilir miydiniz? Yoksa bu oda çok fazla dikkat çekici ve uyarıcı detay mı içeriyor? Bu sorular size bebeğinizin odasının sağlıklı bir uyku ortamına sahip olup olmadığı konusunda gerekli ipuçlarını sağlayacaktır.
  • Bağımsız Uyuma Becerisi: Eğer bu aylara kadar bebeğiniz uykuyu sadece memede/kucakta/sallanarak vb. gibi desteklerle yapmaya alıştıysa, uyku döngüleri sırasında hafif uykuya geçtiğinde de ne şekilde uykuya daldıysa aynı koşulu ( meme/kucak/sallama/el tutma vb) sizden bekleyecek ve bu şekilde uykuya geri dönmeye çalışacaktır. Eğer siz de böyle bir durum yaşıyorsanız, bu alışkanlığı bebeğinize unutturarak yerine yeni bir düzen oturtmak için çalışmalara başlayabilirsiniz. Bu konuda uygulayabileceğiniz bir çok farklı yöntem bulunur. Siz kendi aile dinamiklerinize ve bebeğinizin mizacına en uygun olan yöntemi kullanabilirsiniz. Bu konu oldukça detaylı bir konu olduğundan dolayı, bunun ayrıntılarına sadece özel danışmanlıklarda girebiliyoruz. Ama hem internetten hem de bir çok kitaptan dünyada uygulanan uyku eğitimi yöntemlerinin ayrıntılarına ulaşmanız mümkündür. Genellikle gece uykularında yeni bir düzen kurmak hafta sürerken, gündüz uykularının düzene girmesi bazen 6 haftayı bulabiliyor. Burada ebeveynlere düşen görev sabırla ve tutarlılıkla bebeklerine yaşlarına uygun bir program oluşturmak ve uykunun herhangi bir destek olmadan, gözlerini yataklarında kapatarak da olabileceğini bebeklerine göstermektir.

Sevgilerimle,
Güliz G. Özsaruhan
Yaş Bebek Uyku Danışmanı

Bebeğin ihtiyaç duyduğu uyku süresi bebekten bebeğe göre değişmektedir.  Bu da bebeğin yaşı, gelişim düzeyi ve kişisel özelliklerinden kaynaklanmaktadır.  Yeni doğan bebeklerin belli bir uyku düzeni yoktur. Bebeğin uyku düzeni ilk 6 aydan sonra gelişmeye başlar. İlk 6 ay boyunca kesintisiz uyku süresi 2 saati geçmez ve bir günde yaklaşık saat uyurlar. Büyümeyle birlikte günlük uyuma süresinde kısalma ve kesintisiz uyuma süresinde artma olur.

Bebeğinizi anlamak iyi bir ebeveyn olabilmenin ilk koşuludur!

Yeni doğmuş bebeklerin annelerinin vücudu dışında bir yaşamı sürdürdükleri gerçeğini benimsemeleri zaman almaktadır. Uykusundan uyanan bebek annesinin memesine sarılır, emer,  sonra doymuş ve halinden memnun bir şekilde tekrar uykuya dalar. Annesiyle arasında oral (ağızsal) yoldan bir ilişki kurmuştur ve anne karnında olduğu dönemdeki gibi annesiyle bir birlik ve bütünlük oluşturduğu hissine kapılır.  Ancak bebeğin duyu organları gelişmeye başladıkça artık anne karnında yaşamadığını fark etmeye başlar.

İşte bebek için uykunun bir anlamı da rahim içi yaşama dönüştür.

Bazı bebekler uyuyabilmek için birtakım seremoniler gerçekleştirme ihtiyacı hissederler. Kimi bebekler yastık püskülüyle oynamadan uykuya dalamaz. Kimi bebek burnunun önünde ince bir bezin varlığını hissetmeden uyuyamaz. Kimisi parmağını emerek uykuya dalar.  Bebeklerin uyumak için gereksindiği bütün bu kaçınılmaz seremoniler onun bir vakit ana karnında sürdürdüğü  cennet benzeri  yaşamdan ne kadar gönülsüz ayrıldığını sezgisel yoldan kavramamızı sağlar.

Uyumak için çocuğun gereksindiği bu seremoniden vazgeçirilmesi için bazı önlemler alınmalıdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli şey bebeğin zorlanmaması ve düş kırıklığına uğratılmaması gerekir.  Yavrusunu seven anne ona karşı uygulayacağı yasaklamanın ölçüsünü  içgüdüsüne dayanarak belirleyebilir. Aynı zamanda annenin bebek yeni durumuna alışana dek zaman zaman ağlayıp sızlanmasını sineye çekmesi gerekecektir. Çünkü dozu iyi ayarlanmış özverilere alıştırmak onun ileriki gelişimi için son derece önemlidir.

Bebeğinizi anladığınızı ona ifade etmek iyi bir ebeveyn olabilmenin ikinci koşuludur!

Yavrusunu belli bir uyku seremonisinden vazgeçirmeyi amaçlayan anne uyumadan önce ona ninni söylemeli, kendini yalnız hissetmesi için bir neden bulunmadığını, onu çok sevdiğini, birlikte olmaktan çok mutlu olduğunu, bu zor dönemi birlikte atlatabileceklerini sesiyle duyurabilmelidir.

 

Yenidoğan bebekler ile ilgili içerikler için tıklayın! funduszeue.info

Bebeklerde Uyku Döngüsü

Uyku konusu önemli.

Hem bebek hem de ebeveyn için.

Sa&#;l&#;kl&#; bir uyku sürecinin insan bedeni üzerindeki etkileri muazzam.

Ebeveyn zaten öncelikle bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; büyümesi ve geli&#;imi için uyku konusuna kafa yoruyor.

&#;kinci olarak da kendi fiziksel, zihinsel ve ruhsal sa&#;l&#;&#;&#; için.

Bu yaz&#;da uyku konusunda biraz daha derinle&#;iyor, uyku döngülerini ara&#;t&#;r&#;yoruz. Çünkü bir bebe&#;in uykusunu anlaman&#;n yolu uyku döngülerini bilmekten geçiyor.

Yaz&#;da farkl&#; uzman görü&#;leri bulacaks&#;n&#;z. Pediatrik uyku konusunda dünyaca bilinen bir uzman olan ancak uyku e&#;itimi konusundaki yakla&#;&#;m&#; baz&#; çevrelerce çokça ele&#;tirilen Dr. Richard Ferber bu uzmanlardan biri.

Bu yaz&#;da Ferber’in bebek uyku süreleri gibi uyku ile ilgili ara&#;t&#;rma sonuçlar&#; var. Bilgiler Türkçe’ye çevrilmi&#; olan Çocuklarda Uyku Sorunlar&#; ve Çözümleri kitab&#;ndan.

Di&#;er uzman&#;m&#;z Do&#;al Ebeveynlik denince akla ilk gelen isim olan Aletha Solter.Bilinçli Bebek kitab&#; bebekleri anlamak konusunda sa&#;lam bir kaynak.

Bir de tabii Uyku K&#;lavuzu var. Uyku ve bebek ili&#;kisiyle ilgili çok fazla bilgiye ula&#;aca&#;&#;n&#;za eminiz. &#;yi okumalar…

Yenido&#;an Bebek Kaç Saat Uyur?

Yenido&#;an bir bebek 24 saat içinde yakla&#;&#;k 16 saat uyur. Boston Çocuk Hastanesi Pediatrik Uyku Bozukluklar&#; Merkezi Direktörü Dr. Richard Ferber’e göre tipik aral&#;k saattir.

Baz&#; bebekler daha az ya da daha uzun süreyle uyuyabilir.

Bebe&#;in ilk aylarda ya&#;am&#; uyku-beslenme döngüsünde geçer. Bu nedenle tek bir uyku süresi en fazla saat olur. Çünkü bebek çabuk ac&#;k&#;r.

Yenido&#;an Bebe&#;in Uyku Döngüsü

Yenido&#;an bebe&#;in 2 uyku evresi vard&#;r: Aktif (h&#;zl&#; göz hareketi-REM) uyku ve sakin uyku (Non-REM).

Aktif uykuda bebe&#;in beyni gün boyu kaydettiklerini i&#;leme sokar. Böylece bebe&#;in bili&#;sel ve fiziksel becerileri geli&#;ir.

Bebek uykuya dalar dalmaz REM uykusuna (aktif uyku) girer. Bu a&#;amada bebek kolayl&#;kla uyand&#;r&#;labilir.

Yakla&#;&#;k 20 dakika sonra bebek sakin uyku faz&#;na geçer. Bebek otomobil koltu&#;unda ya da pusetinde uyuyakald&#;ysa, yata&#;a ta&#;&#;mak için en uygun zaman derin uyku zaman&#;d&#;r.

Yenido&#;an bebe&#;in bir uyku döngüsü yakla&#;&#;k dakikad&#;r.

Bebek 3 ayl&#;k oldu&#;unda ilk önce Non-REM a&#;amaya geçer. Bebe&#;in uykusu art&#;k bir yeti&#;kininkine benzemek üzere farkl&#; bir a&#;amaya do&#;ru evrilir.

 

Yenido&#;an Bebek Neden Çok Uyur?

Yenido&#;an bebek günde ortalama 16 saat uyur.

Çünkü büyümesi ve geli&#;mesi için uykuya ihtiyac&#; çoktur. Çabuk yorulur. Çabuk ac&#;k&#;r. Ve tüm ihtiyaçlar&#; acildir.

Bu yüzden yenido&#;an dönemi, bebe&#;in anne karn&#; d&#;&#;&#;ndaki ortama uyum çabalar&#; ve h&#;zla devam eden geli&#;im süreciyle hem bebek hem de ebeveynleri için yo&#;un ve heyecanl&#;d&#;r.

Yenido&#;an &#;çin Uykunun Önemi

Uyku geli&#;imin temel ta&#;lar&#;ndan biridir.

  • Bebe&#;in beyin geli&#;iminin büyük bölümü uyku esnas&#;nda gerçekle&#;ir.
  • Bebe&#;in beyni gün boyunca ö&#;rendiklerini uyku esnas&#;nda düzenler.
  • Uyku azl&#;&#;&#; geli&#;imsel sorunlara neden olabilir.
  • Uyku bebe&#;in beslenmesini, davran&#;&#;lar&#;n&#;, tepkilerini vs. belirler: &#;yi uyuyan bebek daha iyi beslenebilir. Sakinle&#;tirmesi daha kolayd&#;r. Bebek daha uyumlu bir hal içinde olur.

Yenido&#;anda Uyku
Yenido&#;an bebekler günün büyük bölümünü uykuda geçirir.

Ancak her bir uykunun süresi birkaç saati geçmez.

&#;&#;te ironi de burada yatar. Bebek günün büyük bölümünü uykuda geçirse de k&#;sa aral&#;klarla uyuyup uyand&#;&#;&#;ndan ebeveynler için uygun saatlerde uyumalar&#; mümkün olmaz.

Bu durum da uykuyu, yenido&#;an bak&#;m&#;n&#;n en zor bölümü haline getirir.

Düzensiz bir programla ilerleyen günün sonunda ebeveyn hem yorgundur hem de endi&#;eli: Bu bebek az m&#; uyudu çok mu?

Ço&#;u yen&#;do&#;an bebek gece ve gündüz yakla&#;&#;k 8’er saat uyur.
ço&#;u bebek en fazla
3 saatte b&#;r beslenmek &#;ç&#;n uyan&#;r.

 

MedicalNewsToday’de yay&#;mlanan makaleye göre yenido&#;an bebekler için verilen uyku süreleri asl&#;nda çok geni&#; bir aral&#;kta.

Çünkü baz&#; bebekler sadece 11 saat uyurken baz&#;lar&#;n&#;n uykusu 19 saate kadar ç&#;kabiliyor.

Ayr&#;ca bir bebek hasta oldu&#;unda ya da günlük rutinlerinde bir de&#;i&#;im oldu&#;unda daha fazla ya da daha az uyuyabiliyor.

Uzmanlar yenido&#;an ve uyku konusunda dikkat edilmesi gereken temel noktalardan birinin bebe&#;in tek seferde 3 saatten fazla uyumas&#;na izin vermemek oldu&#;unu söylüyor.

Yani bebe&#;in uykusu 3 saati doldurduysa uyand&#;rman&#;z&#; öneriyorlar. Çünkü bebe&#;in karn&#;n&#; doyurmas&#; gerekiyor.

  • Bu kadar küçük bir bebe&#;in midesi de küçük oldu&#;undan,
  • Bebek beslenirken hemen yoruldu&#;undan, beslenmeyi de k&#;sa sürede bitirir.

Geli&#;imsel aç&#;dan özellikle ilk haftalarda bu uyku-yemek döngüsü çok önemli.

Ancak,

  • Bebe&#;iniz tek seferde 3 saatten fazla uyumaya meyilli bir bebekse,
  • Bebek do&#;um kilosuna ula&#;t&#;ysa,doktorunuzla bebe&#;in uykudan uyand&#;r&#;lmas&#;n&#;n gereklili&#;ini tekrar görü&#;ün.

Bebe&#;im Fazla m&#; Uyuyor?
Arada s&#;rada normalden fazla uyuyan bir bebek için, ortada ba&#;ka semptomlar yoksa, endi&#;e etmeye gerek yok.

Sa&#;l&#;kl&#; bir bebek,

  • Büyüme ata&#;&#;
  • So&#;uk alg&#;nl&#;&#;&#;
  • A&#;&#;
  • Solunum yolundaki küçük bir enfeksiyon nedeniyle günlük uyudu&#;u uykudan fazlas&#;n&#; uyuyabilir.

Yukar&#;daki durumlar ve bebe&#;in genel hali sizde kayg&#;ya neden oluyorsa mutlaka doktorunuzla ileti&#;ime geçin.

MedicalNewsToday makalesinde baz&#; bebeklerin,

  • Sar&#;l&#;k
  • Yetersiz beslenme nedeniyle de fazla uyudu&#;unu anlat&#;yor.

Sar&#;l&#;k konusunda detayl&#; bilgiye buradan ula&#;abilirsiniz.

Yeterli beslenemeyen bebekler susuz kalabilir, kilo kayb&#; ya&#;ayabilir ve halsizle&#;ebilir.

Anne sütüyle ya da formül mamayla beslenip yeterli besin alamayan bebeklerde durum &#;öyledir:

  • Bebek uykulu bir haldedir, tepkisizdir.
  • Günde 4 bezden daha az say&#;da bez &#;slat&#;rlar.
  • Beslenme seans&#; sonras&#; rahatlam&#;&#; görünmezler.

Çok nadir durumlarda bebe&#;in t&#;bbi bir nedenle fazla uyumas&#; mümkün olabilir. Örne&#;in solunum ve kalp sorunlar&#; uykuyu ekileyebilir.

Bu arada prematüre bebeklerin uyku düzenlerinin normal do&#;um zaman&#;nda dünyaya gelen bebeklerden farkl&#; oldu&#;unu unutmay&#;n. Prematüre bebeklerle ilgili daha fazla bilgi için Prematüre Bebek Nedir?

 

Bebeklerin Uyku Döngüsü Ne Zaman Uzar?

Bebeklerin uyku döngüsü yakla&#;&#;k olarak 6. ayda uzar.

Ço&#;u uzmana göre 6. ay itibariyle bir bebek gece boyu uyumaya psikolojik olarak haz&#;rd&#;r.

Bu konuda daha fazla bilgi vermeden önce konuyu anlayabilmek için uyku döngüsü ne demek, bakal&#;m.

Ard&#;ndan bir bebe&#;in uyku döngüsü nas&#;ld&#;r, ne kadar sürer ve ne zaman uzar konusuna geri dönelim.

Uyku Döngüsü Nedir?

Uyku, belirli bir düzen içinde birbirini izleyen ve tekrarlayan de&#;i&#;ik evreleri içerir. Bunlar,

  • h&#;zl&#; göz hareketlerinin oldu&#;u REM (rapid eye movement) ve
  • göz hareketlerinin yava&#; oldu&#;u ya da kayboldu&#;u Non-REM evreleridir.

Bu evreler gecede birkaç kez tekrarlan&#;r. Tüm evrelerin bir sefer gerçekle&#;ip tamamlanmas&#; bir uyku döngüsünü olu&#;turur.

Non-REM: Kendi içinde uykunun derinli&#;ine ba&#;l&#; olarak 4 bölüme ayr&#;l&#;r.

  • Uyan&#;kl&#;ktan uykuya 1. Non-REM evresiyle geçilir. Bu evrede kaslar gev&#;emeye ba&#;lar. Uyku sürecinin yakla&#;&#;k % ’luk bölümünü olu&#;turur.
  • 2. Non-REM evresi beyin dalgalar&#;n&#;n daha yava&#;lad&#;&#;&#; bir evredir. Derin uykudan önceki hafif uykudur. Beyin dalgalar&#; teta dalgalar&#; olarak yay&#;l&#;m yapar. Uyku sürecinin yakla&#;&#;k % ’ini olu&#;turur.
  • 3. ve 4. Non-REM evreleri derin uyku olarak bilinir. Beyin art&#;k delta dalya boyundad&#;r. Yani beyin aktivitesi çok daha yava&#;t&#;r, nab&#;z ve solunum h&#;z&#; azal&#;r, vücut &#;s&#;s&#; dü&#;er, kaslar iyice gev&#;er. Dinlendirici etkisi en çok olan iki evredir. Uyku sürecinin yakla&#;&#;k % ’lik k&#;sm&#;n&#; olu&#;turur.


REM Evresi:
Uykuya dald&#;ktan yakla&#;&#;k 90 dakika sonra ilk REM evresine girilir.

  • Rüyalar&#;n büyük bölümünün görüldü&#;ü evredir.
  • Merkezi sinir sistemi, di&#;er sistemler ve metabolizman&#;n uyan&#;kl&#;&#;a yak&#;n faaliyet gösterdi&#;i evredir.
  • Gözler h&#;zla hareket eder.
  • Bu evrede göz ve solunum kaslar&#; d&#;&#;&#;nda di&#;er tüm kaslar gerginli&#;ini kaybeder. Zaten aksi durumda rüya s&#;ras&#;nda hareket ederdik.
  • Yeti&#;kinlerin toplam uyku sürelerinin yakla&#;&#;k yüzde ’lik k&#;sm&#;n&#; olu&#;turur.

REM evresiyle beraber yeti&#;kinlerde uykunun ilk döngüsü (siklus) tamamlan&#;r. Bir uyku döngüsü, yakla&#;&#;k dakika aras&#;ndad&#;r.

Ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;mekle beraber, bir gece uykusu yakla&#;&#;k 4 uyku döngüsünden olu&#;ur. Daha detayl&#; bilgiye buradan ula&#;abilirsiniz.

Buraya kadar yeti&#;kinlerde durumu anlatt&#;k.

Bebeklerde durum daha farkl&#;.

 

Bebeklerde Uyku Döngüsü

Dr. Richard Ferber, “Çocuklarda Uyku Sorunlar&#; ve Çözümleri isimli” kitab&#;nda bebekte uyuma düzeninin do&#;um öncesinde geli&#;meye ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; anlat&#;yor.

Ferber’e göre REM evresi (aktif uyku) ayda fetüste olu&#;ur. Bir ay sonra Non-REM (sakin uyku) evre ortaya ç&#;kar.

Gebeli&#;in 8. ay&#;nda her iki evre de geli&#;mi&#; olur.

REM uykusu bebe&#;in ilk geli&#;im a&#;amalar&#;nda çok önemlidir ve ya&#; ilerledikçe önemi azal&#;r.

Bakal&#;m Ferber bebek ve çocuklarda uyku döngüsüyle ilgili daha ne bilgiler veriyor:

 

YEN&#;DO&#;ANDA DURUM

Yeti&#;kinlerde dakikada tamamlanan bir uyku döngüsü, bir bebe&#;in ilk aylar&#;nda ( ay) dakikada bir tamamlan&#;r.

Bu nedenle baz&#; bebeklerin ö&#;le uykusu yakla&#;&#;k 45 dakika sürer. Bebek bir döngüyü tamamlar ve uyan&#;r, tekrar uykuya dönemez.

Bebeklerin uyku döngüsünün büyük k&#;sm&#; aktif uykuda geçer. Ve 45 dakikal&#;k uyku döngüsünü tamamlad&#;ktan sonra hafif uyan&#;kl&#;k ya&#;ad&#;klar&#; geçi&#;leri yeti&#;kinlerden daha s&#;k deneyimlerler.

Yenido&#;an bir bebek günde ortalama 9 saatini REM evresinde geçirir. Bu nedenle uykular&#; a&#;&#;r de&#;ildir ve kolay bölünür.

Yakla&#;&#;k 5 ya&#;&#;nda REM uykusu süresi ortalama 2 saate dü&#;er.

Zaman&#;nda do&#;an bebe&#;&#;n
b&#;r uyku döngüsünün
yakla&#;&#;k % 50’s&#; REM, % 50’s&#; Non-REM’d&#;r.

Erken do&#;an bebeklerde uykunun % 80’i REM’dir.

Yenido&#;an bebek uyur uyumaz REM evresine geçer. (Ferber kitab&#;nda ya&#;am&#;n ilk a&#;amalar&#;nda REM’in neden bask&#;n oldu&#;unu bilmediklerini söylüyor. Ancak sakin uyku yani Non-REM için belirli bir beyin geli&#;imi gerekti&#;ini bildiklerini anlat&#;yor.)

3. ayda bebek, önce Non-REM evreye geçmeye ba&#;lar ve bundan sonra hep böyle devam eder.

Yenido&#;an bir bebek günde yakla&#;&#;k 16 saat uyur. Ve her bir uyuma birkaç saati geçmez.

20 dakika-5 saat aras&#; sürebilen uyku, REM uykusuyla ba&#;lar. Ve her uykunun süresine ba&#;l&#; biçimde REM ve Non-REM evrelerden geçer.

Bebek birkaç saat iyi uyusa da k&#;sa uyan&#;&#;lar görebilirsiniz.

&#;lk zamanlarda bebekte düzenli uyku döngüleri olmaz.

Yenido&#;an bebekte 24 saat içinde çe&#;itli zamanlarda k&#;sa ve uzun uyku süreleri olabilir.

3. AYDA DURUM

Bebek 3 ayl&#;k oldu&#;unda uyur uyumaz ilk önce Non-REM evreye geçer. Ve bundan sonra da hep böyle olur.

ayl&#;k bebek günde yakla&#;&#;k 13 saat uyur.

Gündüzleri 3 kestirme düzenine döner.

13 saatlik uykunun 2/3’ü gece olur.

Bebek gündüz ve gece fark&#;n&#; alg&#;lar.

Bebek art&#;k gece beslenmesinden sabah beslenmesine kadar uyuyabilir.


6. AYDA DURUM

Dr. Ferber 6. ayda hemen hemen bütün bebeklerin uykular&#;n&#;n düzene girdi&#;ini ve gece uykular&#;n&#;n süresinin uzad&#;&#;&#;n&#; söylüyor.

Yani bilimsel olarak normal geli&#;im gösteren bir bebek 6. ay itibariyle “iyi uyumaya” ba&#;lar.

Ferber burada da düzen konusunun her çocu&#;a göre de&#;i&#;ebilece&#;ini söylüyor.

Gece uyanmalar&#; zamanla ortadan kalkabilir. Baz&#; bebekler birdenbire tüm gece uyumaya ba&#;lar, sanki gece beslenmelerini aniden unutur.

Ne var ki baz&#; bebeklerde durum farkl&#;d&#;r.

Ferber, her halükarda ay aras&#;nda bebe&#;in gece daha iyi uyumaya ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; söylüyor.

6 ayl&#;k bir bebek gece vakti ortalama saat uyur.

Gece uykusunda k&#;sa süreli uyanmalar olabilir.

Bebek gündüzleri iki kez 1 veya 2 saat kestirir.

Gündüz kestirmelerinin biri sabah, di&#;eri ö&#;leden sonra gerçekle&#;ir.

6. ayda genellikle ak&#;amüstü uykusu kalmaz.

1 YA&#;INDA DURUM

Bebekler büyüdükçe gündüz uykusuna duyduklar&#; ihtiyaç azal&#;r.

Uyan&#;k kald&#;klar&#; süre uzar.

Gece uykular&#; daha uzundur ve geceleri daha az uyan&#;rlar.

1 ya&#;&#;ndaki çocuklar&#;n ço&#;u günde toplam 12 saat uyur.

12 saatlik günlük uykunun saati gece uykusudur.

Bu ya&#;tan sonra birçok çocuk sabah uykusunu b&#;rak&#;r.

Kalan gündüz uykusu genellikle ö&#;le yeme&#;inden sonrad&#;r.

Çocuk art&#;k daha uzun sürelerle uyan&#;k kal&#;r. Bu da gündüz ve gece uykuya geçi&#;i kolayla&#;t&#;r&#;r.

 

ÖNEML&#; NOT:

Dr. Ferber dahil neredeyse tüm uzmanlar uyku gereksinimlerinin her çocuk için farkl&#; olabilece&#;ini söyler. Uyku ile ilgili verilen rakamlar&#; okurken lütfen bunlar&#;n yakla&#;&#;k ve ortalama de&#;erler oldu&#;unu unutmay&#;n. Çocu&#;unuzun durumunu onun özelinde bir uzmanla de&#;erlendirin.

Bebek, çocuklu&#;a geçerken
uyku döngüler&#;n&#;n süres&#; (3 ya&#; &#;t&#;bar&#;yle) dak&#;kadan 90 dak&#;kaya yüksel&#;r.

REM uykusunun toplam süresi ve toplam uykudaki REM uykusu süresi oran&#; azal&#;r. Ve sonunda yeti&#;kin de&#;erine ula&#;&#;r.

Uyku Döngüsü Geli&#;iminde Hangi Faktörler Etkilidir?

Uyku uyan&#;kl&#;k döngüsü geli&#;imini a&#;a&#;&#;daki faktörler etkiler:

  • Gün içi &#;ekerlemeler (uzun/k&#;sa gündüz uykular&#;)
  • Uykuya gidi&#; saatlerinin düzenli olmas&#;
  • Düzenli uyku öncesi ritüelleri
  • Çocu&#;un uyku döngüleri aras&#;nda uyand&#;&#;&#;nda kendini sakinle&#;tirmesine yard&#;mc&#; olabilecek araçlar. Örne&#;in uyku arkada&#;&#; bir oyuncak.
  • Uyku odas&#;n&#;n temiz havas&#;
  • Uyaranlar&#;n ortamdan uzakla&#;t&#;r&#;lm&#;&#; olmas&#;

 

Bebeklerin Uyku Düzeni Nas&#;l Olmal&#;?

Bebeklerin uyku düzeni, bebe&#;in ya&#; ve geli&#;imine göre de&#;i&#;iklik gösterir.

ay aras&#; bebe&#;in ihtiyaçlar&#; ile ay aras&#; bebe&#;in ihtiyaçlar&#;n&#;n ayn&#; olmas&#; beklenemez.

Gerçi temel ihtiyaçlar hep ayn&#;: Ebeveyn &#;efkati ve sevgisi, yeti&#;kinlerin duyarl&#; tepkileri, görülmek ve duyulmak.

Biz burada bebeklerde uyku düzeninin nas&#;l olmas&#; gerekti&#;ini ara&#;t&#;raca&#;&#;z.

Ç&#;k&#;&#; noktam&#;z da sa&#;l&#;kl&#; bir bebek için olmas&#; gereken ortalama de&#;erler. Lütfen bebeklerin uyku düzeninde pek çok faktörün etkili olabilece&#;ini, her bebe&#;in bu nedenle ayn&#; olmad&#;&#;&#;n&#; hep hat&#;r&#;n&#;zda tutun.


AYLIK BEBEKLERDE UYKU DÜZEN&#;

Bu dönemdeki bir bebek günde yakla&#;&#;k 16 saat uyur. Baz&#; bebeklerin 18 saate kadar uyudu&#;u da bilinir.

  • Uyku döngüsü ortalama dakika aras&#;ndad&#;r.
  • Her bir döngü aktif uyku ve sakin uykudan olu&#;ur.
  • Bebek aktif uyku s&#;ras&#;nda hareket eder ve ses ç&#;kar&#;r.
  • Bebek sakin uykuda derin uyur.
  • Her uyku döngüsünün sonunda bebek çok k&#;sa bir süre için uyan&#;r ( saniye ile dakika aras&#;nda). Bebek bu arada a&#;layabilir, m&#;r&#;ldanabilir ya da inleyebilir. Bu dönemdeki bir bebe&#;in bir sonraki uyku döngüsü için yat&#;&#;t&#;r&#;lmaya ihtiyac&#; olabilir.
  • Yakla&#;&#;k ayda bebe&#;in gece ve gündüz uyku düzeni olu&#;maya ba&#;lar. Bu da bebe&#;in geceleri daha fazla uyumaya meyilli hale geldi&#;inin habercisidir.
  • 3. ay civar&#;nda bebe&#;in uykusu de&#;i&#;ir.
  • Uyku döngüsünde evrelerin süresi uzar.
  • Bu de&#;i&#;iklikler bebe&#;in daha az uyanmas&#; ve uyku döngüleri aras&#;nda uyand&#;&#;&#;nda kendi kendini yat&#;&#;t&#;rabilmesi anlam&#;na gelebilir.
  • 3. ay civar&#;nda bir bebe&#;in gece uykular&#; uzayabilir. Örne&#;in tek seferde yakla&#;&#;k saat uyuyabilir.


AY UYKU DÜZEN&#;

Bu dönemdeki bir bebe&#;in saat uykuya ihtiyac&#; vard&#;r. Ancak ortalama uyku süreleri bu dönemde genellikle 13 saat civar&#;d&#;r.

  • Bu dönemde bebek gündüzleri kez kestirebilir. Bazen tek bir gündüz uykusunda 2 saate kadar uyuyabilir.
  • Daha uzun sürelerle gece uykusu uyuyabilir. Hatta bebek 6. aya geldi&#;inde 6 saat kesintisiz uykuya geçebilir.
  • Ancak bu dönemde de en çok uyuyan bebe&#;in bile gece en az 1 kere uyanmas&#;na haz&#;rl&#;kl&#; olmal&#;s&#;n&#;z.

 

AY UYKU DÜZEN&#;
Bebekler büyüdükçe daha az uyumaya ba&#;lar.

Bebek 1 ya&#;&#;na geldi&#;inde günde yakla&#;&#;k 12 saat uyumaya ba&#;lar. Ancak saat uykuya ihtiyac&#; vard&#;r.

  • Yakla&#;&#;k 6. aydan itibaren bebek geceleri daha uzun süreyle uyumaya ba&#;layabilir.
  • Bebek ak&#;am aras&#; gece uykusu için haz&#;rd&#;r.
  • Genellikle uykuya dal&#;&#; süresi 30 dakikan&#;n alt&#;ndad&#;r.
  • Bu dönemde bebe&#;in uyku döngüleri yeti&#;kinlerin uyku döngülerine en yak&#;n hali al&#;r. Ki bunun anlam&#; geceleri daha az uyanmakt&#;r.
  • Bebek gece hiç uyanmayabilir. Ya da eskiye göre daha az uyan&#;r.
  • 8. ayda ço&#;u bebek gece uyand&#;&#;&#;nda kendi kendine uykuya dalabilir. Ancak buna al&#;&#;mam&#;&#; ya da gece beslenmeleri devam eden bir bebek için bu pek de mümkün de&#;ildir.
  • Bu dönemde gündüz uykular&#; aras&#;ndad&#;r. Baz&#; bebekler her bir gündüz uykusunu saat uyuyabilir ancak ço&#;u bebekte gündüz kestirmesinin süresi 1 saatten azd&#;r.

 

AY ARASI UYKU DÜZEN&#;N&#; NELER ETK&#;LER?

Yakla&#;&#;k 6. ayda bir bebek uykuyu geçi&#;ini etkileyebilecek yepyeni beceriler geli&#;tirir.

  • Bebek çevresiyle çok ilgilidir. Ortamda ilginç bir durum varsa, uykuya dalmamak için çaba gösterir. Fazla ses ve &#;&#;&#;k bebe&#;i uyan&#;k tutabilir.
  • Emekleme ba&#;lad&#;&#;&#;nda bebe&#;in uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#;n da de&#;i&#;meye ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebek bu dönemde gözüyle görmediklerinin de var oldu&#;unu ö&#;renir. Örne&#;in odadan ç&#;kt&#;&#;&#;n&#;zda, evin ba&#;ka bir yerinde oldu&#;unuzu bilir. Ve sizi ça&#;&#;rmak için a&#;lar, sesler ç&#;kar&#;r.
  • Ayr&#;l&#;k kayg&#;s&#; bu dönemde bebe&#;in daha zor uykuya dalmas&#;na ya da geceleri daha çok uyanmas&#;na neden olabilir. Çünkü uykuya dald&#;&#;&#;nda yan&#;nda olmayacaks&#;n&#;zd&#;r.

Bebek Uyku K&#;lavuzu’nda da bu konuya dair bilgiye ula&#;abilirsiniz.

 

Bebekler Kaç Dakikada Uykuya Dalar?

Bebeklerin derin uykuya dalmas&#; yakla&#;&#;k olarak 20 dakika sürer.

Bunun nedeni de bebeklerin uyku döngüsünün yap&#;s&#;d&#;r.

Bebek uyku döngüsü yeti&#;kinlere göre k&#;sad&#;r. Yani bir yeti&#;kinin bir uyku döngüsü dakika sürerken bebeklerde bu süre dakikad&#;r.

Yenido&#;an bebek uyur uyumaz REM a&#;amas&#;na geçer.

REM, aktif uyku olarak bilinen evredir. Bebek bu evredeyken gözleri göz kapaklar&#; alt&#;nda hareket eder, se&#;irmeler ve nefes düzensizlikleri görülür. Bazen bebek gülümser.

Bebe&#;in sakin uykuya yani daha derin uykuya geçi&#;i, yakla&#;&#;k 20 dakika sonra gerçekle&#;ir.

Bebek gözler&#;n&#; kapatt&#;ktan
dak&#;ka sonra uyan&#;rsa,
der&#;n uykuya dalamam&#;&#;t&#;r.

Erken do&#;an bebeklerde uykunun yüzde 80’ini, normal do&#;umda zaman&#;nda do&#;an bebeklerde de uykunun yüzde 50’sini REM evre olu&#;turur.

Bebek 3. ay&#;nda ilk önce Non-REM evreye geçmeye ba&#;lar ve bundan sonra da hep böyle olur.

Bebekler Kaç Saat Uyumal&#;?

Bebe&#;in kaç saat uyumas&#; gerekti&#;ini ya&#;&#; ve daha birkaç faktör belirler.

A&#;a&#;&#;da belli ay aral&#;klar&#;ndaki bebeklerin kaç saat uyumas&#; gerekti&#;ini bulacaks&#;n&#;z.

Lütfen bu bölümü okurken her bebe&#;in farkl&#; olabildi&#;ini, baz&#; bebeklerin daha az ya da daha fazla uyuyabildi&#;ini unutmay&#;n.

Bebe&#;inizin yetersiz uyudu&#;unu dü&#;ünüyor ve bu durumun geli&#;imini etkiledi&#;ini dü&#;ünüyorsan&#;z, mutlaka doktorunuzla görü&#;ün.

 

Ay Aras&#; Bebekler

Yenido&#;an bebeklerin günde 16 saat uyumas&#; beklenir. Daha az ya da daha fazla uyuyan bebekler vard&#;r. Bu dönemdeki bir bebek için tipik aral&#;k saattir.

Her bir uyuma birkaç saati geçmez ( saat). Çünkü bebe&#;in en fazla 3 saatte bir beslenmesi gerekir.

Gece ve gündüz uykular&#;n&#;n say&#;s&#; bebe&#;e göre de&#;i&#;ir. Yenido&#;an ile 3 ay aras&#; bebeklerden belli bir uyku düzeni beklenmez.

3 ayl&#;k bebeklerin toplam uyku süreleri 13 saattir. Gündüzleri 3 kez kestirirler.

 

Ay Aras&#; Bebekler

ay aras&#; bir bebek en az saat aras&#;nda uyumal&#;d&#;r.

Bu dönemdeki bir bebe&#;in gece uykusu kesintisiz saat olabilir.

6. ayda bebe&#;in gündüz kestirmeleri ’e dü&#;er. Bu dönemde bebe&#;in uykusu da düzene girer. Bebek 6. ayda en az yakla&#;&#;k saat uyumal&#;d&#;r. Ve bu uykunun büyük bölümü gece uykusudur.

 

Ay Aras&#; Bebekler

Bu dönemdeki bebekler yakla&#;&#;k 12 saat uyumal&#;d&#;r.

Gündüz kestirmelerinin say&#;s&#; genellikle 2’dir.

 

Prematüre bebekler ve uyku

Prematüre bebeklerin uykular&#; normal do&#;um zaman&#;nda dünyaya gelen bebeklerden farkl&#;d&#;r.

Prematüre bebekler uykular&#;n&#;n yüzde 80’inde REM uykusundad&#;r. Sakin uykuda k&#;sa süre kal&#;rlar.

Toplam günlük uyku süreleri 22 saate kadar ç&#;kabilir. Bu durumu belirleyen elbette hangi haftada dünyaya geldikleridir.

Beslenmek için daha s&#;k uyan&#;rlar.

Prematüre bebeklerin uykular&#;n&#;n belli bir düzene oturmas&#; di&#;er bebeklere göre daha uzun bir zaman al&#;r. Baz&#; kaynaklar bu sürenin ay&#; bulabilece&#;ini söylüyor.

Beslenme yöntemi ve uyku

Beslenme yöntemi de bebe&#;in geceleri uyanma s&#;kl&#;&#;&#; ve uyku süreleri üzerinde etkili bir faktördür.

Anne sütüyle beslenen bebekler daha çabuk ac&#;k&#;r. Çünkü anne sütü, bebe&#;in henüz olgunla&#;mam&#;&#; sindirim sistemi için rahat bir besindir. Yani bebek anne sütünü kolay hazmeder. Bu nedenle daha çabuk ac&#;k&#;r ve beslenme ihtiyac&#;yla uyanabilir.

Formül mamayla beslenen bebekler daha uzun süreyle uyur. Çünkü bebe&#;in formül mamay&#; sindirmesi zaman al&#;r. Yani daha uzun süreyle tok kal&#;r. Fakat buradan formül maman&#;n bebe&#;in toplam uyku süresini etkileyen sihirli bir formül oldu&#;u anlam&#; ç&#;kmas&#;n.

Çünkü ister formül mama ister anne sütü, bebek günlük toplamda ayn&#; sürede uyur.

&#;lk 3 ay bebekte bir uyku düzeni olu&#;turmak için uygun bir zaman de&#;ildir.

Bebe&#;in ya&#;am&#; uyku ve yemek döngüsünde geçer.

Bebek ancak 3 ayl&#;k oldu&#;unda uykusu biraz düzene girer.

Bebeklerde Uyku Saati

Bebeklerin aylar&#;na göre uyku süreleri ve uyku düzenleri farkl&#;d&#;r.

Buna bir de her bebe&#;in ve aile düzeninin farkl&#; olabilece&#;ini ekleyin.

Gerçekten herkes için geçerli uyku süreleri ve uyku düzeni vermek mümkün de&#;il.

Ancak ara&#;t&#;rmalara göre ay&#;na göre bebeklerde ideal uyku süreleri ile uyku saatleri &#;öyle olabilir demek mümkün.

A&#;a&#;&#;daki tabloda bebe&#;in ay&#;na göre ihtiyac&#; olan ideal uyku sürelerini bulacaks&#;n&#;z.

Ard&#;ndan bir bebek için ay&#;na göre ideal uyku düzeni saatlerini göreceksiniz.

Lütfen bebe&#;iniz bu saatleri yakalayamad&#; ya da bu düzenleri olu&#;turamad&#;k diyerek kendinizi h&#;rpalamay&#;n. Kendi düzeninize dair bir mutsuzlu&#;unuz varsa, uzman birinden yard&#;m al&#;n. Bebe&#;iniz özelinde bir doktorla görü&#;ün.

 

Uyku Süreleri Tablosu

Ya&#;Toplam uykuToplam gece uykusuToplam gündüz uykusu
Yeni do&#;an16 saat saat8 saat
1 ayl&#;k saat saat7 saat
3 ayl&#;k15 saat saat saat
6 ayl&#;k14 saat10 saat4 saat
9 ayl&#;k14 saat11 saat3 saat
1 ya&#;14 saat11 saat3 saat
ya&#; saat11 saat saat
2 ya&#;13 saat11 saat2 saat

Kaynak: Stanford Üniversitesi

 

&#;deal Uyku Düzeni
Her bebe&#;in farkl&#; oldu&#;unu hep hat&#;r&#;n&#;zda tutun.

En ba&#;ta aileler, ailevi al&#;&#;kanl&#;klar farkl&#;.

Sizin için ideal düzeni olu&#;tururken a&#;a&#;&#;daki bilgileri referans alabilirsiniz.

Ay (yenido&#;an)
Yenido&#;an bebek günde yakla&#;&#;k 16 saat uyur.

Her bir uyuma birkaç saati geçmez.

Gün ve gece boyunca oldukça e&#;it bölünmü&#; biçimde 7’&#;er kez uyan&#;r.

Uyku aral&#;klar&#; 30 dakika-1 saat aras&#;nda de&#;i&#;ebilir.

Dr. Ferber’e göre, bu dönemdeki bir bebek birkaç saat iyi uyusa da k&#;sa uyan&#;&#;lar ya&#;ayabilir.

Bebek 24 saat içinde çe&#;itli zamanlarda k&#;sa ve uzun uykular uyuyabilir.

Bu dönemdeki bir bebek için gündüz kestirmeleri ya da ak&#;am uykusu saatleri vermek pek mümkün de&#;ildir.

Önemli &#;pucu: Yenido&#;an dönemi bir nevi ya&#;ama adaptasyon dönemidir. Bebe&#;in uyku ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar&#;n&#;n zaman&#;nda kar&#;&#;lanmas&#; çok önemlidir.

Bu kadar küçük bir bebe&#;e bak&#;m verirken uyku ile ilgili tek kural&#;n&#;z, bebe&#;e güvenli bir uyku ortam&#; yaratman&#;zd&#;r.

  • Bebek s&#;rtüstü yatmal&#;.
  • Karyola ya da be&#;i&#;inde yast&#;k, yorgan, pelu&#; oyuncak vs. bulunmamal&#;.
  • Bebe&#;in uyudu&#;u oda temiz, iyi havaland&#;r&#;lm&#;&#; ve uyaranlar&#;n azalt&#;ld&#;&#;&#; bir ortama sahip olmal&#;.
  • Bebek a&#;lad&#;&#;&#;nda a&#;lamalar&#;na hemen yan&#;t verilmeli.

 

3. Ay
Bebek 3 ayl&#;k olunca gündüzleri 3 kez kestirmeye ba&#;lar.

Sabah ortas&#; ve ö&#;le yeme&#;i sonras&#; iki ana kestirme, ak&#;amüzeri de k&#;sa kestirme olabilir.

Bebek son gündüz kestirmesinden ak&#;amüstü 17’de uyan&#;rsa, yakla&#;&#;k saat sonra gece uykusuna geçebilir. Yani yakla&#;&#;k 1 gibi bebek gece uykusuna yatabilir.

 

5. Ay
Bebe&#;in uykular&#; art&#;k daha düzenli ve uzundur. Bu dönemde bir bebek saatlik uyku uyuyabilir.

Bebek gündüz ve gece fark&#;n&#; alg&#;layabilir durumdad&#;r.

Gündüzleri yakla&#;&#;k 3 uyku uyur.

Son gündüz uykusunun ak&#;amüstü 17’den önce bitmi&#; olmas&#; gerekir.

Bu uykunun üstünden saat geçtikten sonra bebek gece uykusu için haz&#;r hale gelebilir.

Bebek 4 ayl&#;k oldu&#;unda saat civar&#; gece uykusuna geçebilir.

Bebe&#;in geceleri beslenmek için iki kez uyanmas&#; ola&#;an bir durumdur.

 

Aylar
6. ayda genel olarak bütün bebeklerin uykular&#; düzene girer.

Gece uykular&#;n&#;n süresi uzar.

Uyku düzeni her bebek ve ailesi için farkl&#;d&#;r. Bebeklerine uyku e&#;itim vermek ihtiyac&#; duyanlar için e&#;itime ba&#;lama zaman&#; 6. ay olarak dü&#;ünülebilir.

Bebek sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirmesi için gereken geli&#;imsel kilometre ta&#;lar&#;n&#; yakalam&#;&#;t&#;r.

Bebek bu dönemde 2 gündüz uykusu uyur. Bu uykular biri sabah, biri de ö&#;leden sonra olmak üzere 1 veya 2 saat sürebilir.

Bu ya&#;ta ak&#;amüstü uykusu genellikle kalmaz.

Sabah uykusu aras&#;nda, ö&#;le uykusu da aras&#;nda olabilir.

Düzen durumu her bebek için farkl&#;d&#;r. Örne&#;in sizin bebe&#;iniz sabaha kadar kesintisiz uyuyabilirken arkada&#;&#;n&#;z&#;n bebe&#;i en fazla 4 saat kesintisiz uyuyabilir.

6. ay itibariyle (bu zamana kadar yapmad&#;ysan&#;z) bebe&#;iniz için tutarl&#; bir uyku öncesi rutini uygulamaya ba&#;layabilirsiniz.

Bebek ak&#;am aras&#; gece uykusuna geçebilir.

Bu dönemde bebe&#;inizin uykuyla ilgili ipuçlar&#;n&#; takip etmeniz ve günlük program&#; ona göre olu&#;turman&#;z en do&#;rusudur.

 

Aylar
Bu dönemdeki bebekler daha uzun süreler uyan&#;k kal&#;r. Çevreleriyle çok ilgilidir. Uyumak yerine çevrelerine ke&#;fetmeyi tercih eder.

Uykular&#;, ö&#;le kestirmeleri d&#;&#;&#;nda az çok yeti&#;kinlerinkine benzemeye ba&#;lar.

ay aras&#;ndaki bebekler gündüzleri kez kestirebilir. Bu kestirmeler saat sürebilir.

Baz&#; bebekler tek bir gündüz uykusuna dönebilir ancak bu bebek için çok yorucu olabilir. Ak&#;amüstü uykusu uyumas&#; ise gece uykusuna geçi&#; saatinin geç olmas&#;na yol açabilir.

Bu nedenle bebe&#;in uyku ve açl&#;&#;a dair ipuçlar&#;n&#; takip etmeniz uyku saatlerini düzenlemeniz aç&#;s&#;ndan önemlidir.

Uzmanlar genellikle bu dönemdeki bir bebe&#;in ak&#;am saat aras&#; ak&#;am uykusuna geçmesini önerir.

 

Bebeklerin Uyku Düzeninde Do&#;ru Bilinen Yanl&#;&#;lar

Yenido&#;an döneminin ard&#;ndan aileleri bir tela&#; al&#;r. Özellikle de anneleri.

Bu bebek nas&#;l uyuyacak? Uyku düzeni nas&#;l oturacak?

Çünkü özellikle baz&#; bebekler aç&#;s&#;ndan uyku ö&#;renilmesi gereken bir süreç.

Uyku düzeni oturtmak da bir o kadar emek gerektiren bir i&#;.

&#;&#;te, film de genellikle burada kopuyor. Çünkü uyku konusunda do&#;ru bilinen pek çok yanl&#;&#; var. Ve bu yanl&#;&#;lar nesilden nesile aktar&#;l&#;rken olan çocuk ve ebeveynlere oluyor.

Tamamen iyi niyetle hayata geçirilmeye çal&#;&#;&#;lan yanl&#;&#; bilgiler, ebeveynlerin kendilerini uyku düzeni konusunda ba&#;ar&#;s&#;z bulmas&#;na; uykusuz gecelerin herkesi tüketmesine yol aç&#;yor.

Oysa belki de yap&#;lmas&#; gereken bebe&#;e biraz daha yak&#;ndan bakmak, genel e&#;ilimini anlamaya çal&#;&#;mak.

Sonra, annelik içgüdülerine güvenmek. Kendine de bebe&#;e de &#;ans tan&#;mak.

Ve tek ba&#;&#;na i&#;in içinden ç&#;kamay&#;nca yard&#;m almak.

  • Uyku konusuna kafa yormu&#;,
  • Bebe&#;i de ebeveyni de ayn&#; derecede önemseyen;
  • “Bu bebek bu düzende uyuyacak” anlay&#;&#;&#;ndan çok “bebe&#;e büyümek ve geli&#;mek için ihtiyaç duydu&#;u uykuyu almas&#;n&#; sa&#;layacak uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#; geli&#;tirmesinde &#;efkat ve sevgiyle yard&#;mc&#; olacak” bir uyku uzman&#;na ba&#;vurmak do&#;ru bir hareket olur.

Gelin biz yine de uyku düzeninde do&#;ru bilenen yanl&#;&#;lardan baz&#;lar&#;na bakal&#;m. Uyku düzeni oturtma yolunda ç&#;k&#;&#; noktam&#;z buras&#; olsun: Do&#;ru bilinen yanl&#;&#;lar.


Ne Kadar Geç Uyursa O Kadar Geç Uyan&#;r?

Yanl&#;&#;. Bebe&#;i ne kadar geç uyutursan&#;z uyutun sabah&#;n ilk &#;&#;&#;klar&#;yla birlikte uyanacakt&#;r.

Çünkü yorgun bebek iyi uyuyamaz.

Ve gece geç uykuya yat&#;r&#;ld&#;&#;&#; için almas&#; gereken uykuyu da alamaz.

Ek G&#;da Alan Bebekler Daha Çok Uyur?

Yanl&#;&#;. Asl&#;nda k&#;smen yanl&#;&#;; konuyu nereden ele ald&#;&#;&#;n&#;za ba&#;l&#; olarak.

Burada dikkatimizi vermemiz gereken nokta, bebe&#;in beslenmesi.

Anne sütüyle beslenen bebekler kendileri için gereken tüm g&#;day&#; al&#;rlar. Anne sütü, bebek için hazm&#; en rahat ve en kolay besin kayna&#;&#;d&#;r. Ve bebek tabii ki ek g&#;da alan bebe&#;e göre daha çabuk ac&#;k&#;r.

Ac&#;kan bebek de uyan&#;r, uyanmas&#; gerekir. Çünkü gereken besinleri al&#;p geli&#;ip büyümesi gerekir.

Bebek Gündüz Uykusunu Ayd&#;nl&#;kta Uyumal&#; ki Gece-Gündüz Ayr&#;m&#;n&#; Bilsin

K&#;smen yanl&#;&#;. Yenido&#;an bir bebek gündüz veya gece uykusu hakk&#;nda pek bir bilgiye sahip de&#;ildir. Ya da biraz daha büyük bir bebe&#;in bu konuda çok az fark&#;ndal&#;&#;&#; vard&#;r. Yani odan&#;n karanl&#;k ya da ayd&#;nl&#;k olmas&#; çok da bir&#;ey de&#;i&#;tirmez.

Burada konu, bebe&#;in karanl&#;k odada daha rahat etmesi ve dolay&#;s&#;yla daha rahat uykuya geçmesi.

Özellikle bebek 2 aydan büyükse, karanl&#;k melatonin salg&#;s&#;n&#; art&#;r&#;r. Melatonin bebe&#;in sakinle&#;ip iyi uyumas&#; için gerekli bir hormondur.

Bebe&#;e gündüz-gece ayr&#;m&#;n&#; fark ettirmenin en iyi yolu, sirkadiyen ritmini düzenlemektir.

Bu ne demek? a) Bebe&#;i sabahlar&#; daima ayn&#; saatte uyand&#;rmak, b) Bebe&#;i geceleri tutarl&#; bir &#;ekilde ayn&#; saatte uykuya yat&#;rmak.

 

Gece &#;yi Uyumas&#; &#;çin Gündüz Uyutma

Yanl&#;&#;. Gündüz uyumayan bebek yorgun olur.

Yorgun bebek uykuya kolay geçemez.

Geceleri de daha s&#;k uyan&#;r.

Sa&#;l&#;kl&#; bir uyku düzeninde gündüz uykular&#;n&#;n (kestirmelerin) yeri önemlidir. Gündüz kestirmeleri sa&#;l&#;kl&#; geli&#;imin temellerindendir.

 

Mama &#;le Beslenen Bebekler Geceleri Daha &#;yi Uyur

K&#;smen yanl&#;&#;. Mama ile beslenen bebeklerin geceleri daha iyi uyudu&#;una dair bilgi asl&#;nda maman&#;n formülüyle anne sütünün bile&#;enlerinin farkl&#; olmas&#;ndan kaynaklan&#;r.

Anne sütü, annenin emzirmesi mümkünse, bebek için en sa&#;l&#;kl&#; besin kayna&#;&#;d&#;r. &#;çeri&#;i bebe&#;in ihtiyaçlar&#;na göre kendili&#;inden güncellenen özel bir besindir. Bak&#;n&#;z Anne Sütü yaz&#;m&#;z.

Bu nedenle de hazm&#; kolayd&#;r. Bebe&#;in henüz geli&#;mekte olan sindirim sistemi için çok önemli bir konu bu.

Di&#;er yandan formül maman&#;n sindirimi anne sütüne göre daha zordur. Bebe&#;i daha uzun süre tok tutar.

Bebek anne sütüyle daha s&#;k ac&#;kaca&#;&#; için gece de daha çok uyanabilir.

Formül mamayla beslenen bebeklerde açl&#;k nedeniyle uyanma daha az olabilir.

Yani bu önermeye yanl&#;&#;tan çok “bir tercih meselesi” demek daha do&#;ru olabilir. Seçim sizin…

Uyuyan Bebek Asla Uyand&#;r&#;lmaz

Yanl&#;&#;. Sebebine gelince: Bebe&#;in ya&#; dönemine ba&#;l&#; olarak sa&#;l&#;kl&#; büyüme ve geli&#;im için gereken uyku ihtiyac&#;n&#; bilmek gerekir.

Bebek harika bir gündüz uykucusu olabilir. Ama gündüzleri ihtiyac&#;n&#;n ötesinde uyursa gece uykuya yatma saatleri sarkabilir.

Bu nedenle bebe&#;inizi takip ederek gündüz ne kadar uyudu&#;unda gece uykusuna zaman&#;nda ve rahat geçti&#;ini ke&#;fedin.

Bebe&#;in gündüz uykusu “uzad&#;&#;&#;nda” onu tatl&#; bir &#;ekilde uyand&#;rmaktan çekinmeyin.

“B&#;rak k&#;z&#;m uyusun” ifadelerine kap&#;l&#;rsan&#;z, bir bakm&#;&#;s&#;n&#;z gece yar&#;s&#; minicik bebekle “parti” halindesiniz. Ve onun de&#;ilse de sizin gözlerinizden uyku ak&#;yordur.

Yenido&#;an Bebe&#;ine Kendi Kendine Sakinle&#;meyi Ö&#;retmelisin

Yanl&#;&#;. 12 haftadan küçük bir bebekten öz düzenleme yapmas&#;n&#; beklemek do&#;ru olmaz.

Hatta 3 ay ve 3 ay&#;n üstünde bir bebekten bile bunu tam anlam&#;yla beklemek çok mümkün de&#;il.

Ama &#;unu yapabilirsiniz: Bebe&#;i her seferinde derin uykuya geçerken yata&#;a koymak yerine belli bir rutin izlemeye ba&#;layabilirsiniz.

Nas&#;l m&#;?

Diyelim ki,

  • Yenido&#;an bebe&#;inizle ihtiyac&#; olan ten tene temas&#; sa&#;lad&#;n&#;z.
  • Bebek kalp at&#;&#;lar&#;n&#;z&#; duydu.
  • S&#;cakl&#;&#;&#;n&#;z&#; hissetti.
  • Göz göze temas içinde olup onunla sakin bir sesle konu&#;tunuz.
  • Karn&#;n&#; doyurdunuz.
  • Bezini de&#;i&#;tirdiniz.
  • Ve s&#;ra bebe&#;in uykusuna geldi.

&#;&#;te bu noktada mümkünse, bebek uykuya dalmadan ancak uykuluyken yata&#;a yat&#;rmaya çal&#;&#;&#;n. Ki bebek uykuya dalmadan önceki son anlar&#; yata&#;&#;nda geçirsin. Bu ilerleyen aylarda bebe&#;in kendi kendine uykuya dalabilmesinin öncüsü olabilir.

Ama sak&#;n bunun için kendinizi ve bebe&#;i zorlamay&#;n olur mu? Yenido&#;an bebek için uyku e&#;itimi gibi bir alg&#; olu&#;mas&#;n, çünkü bu do&#;ru de&#;il.

 

Bebek Gece Açl&#;ktan Uyan&#;yordur

Bu k&#;smen yanl&#;&#;. Çünkü bebek geceleri açl&#;ktan uyan&#;r ama sadece bunun için uyanmaz.

Bebe&#;in gece uyanmalar&#;n&#;n olas&#; nedenlerini Aletha Solter Bilinçli Bebek kitab&#;nda &#;öyle s&#;ralar.

  • Açl&#;k (daha çok 6 aydan küçük bebeklerde)
  • Hastal&#;k, a&#;r&#;, rahats&#;zl&#;k
  • Fiziksel yak&#;nl&#;k iste&#;i
  • Kabus ya da korku
  • Kucakta a&#;layarak stres atma ihtiyac&#;

 

Bebekler Karanl&#;ktan Korkar

Yanl&#;&#;. Bebekler karanl&#;ktan korkmaz. Yani bebeklerin böyle bir korku geli&#;tirmeleri için bir dayanaklar&#; yok.

Anne karn&#;nda zaten karanl&#;ktalard&#;. Hatta orada gürültü de vard&#;. Beyaz ses ya da gürültü bebe&#;in kolay uykuya geçmesi ve kolik bebekleri sakinle&#;tirmek için bu nedenle kullan&#;l&#;yor.

 

Bebek Sese Al&#;&#;s&#;n

Yanl&#;&#;. Sese al&#;&#;s&#;n diye gürültülü bir ortamda, TV kar&#;&#;s&#;nda uyutulan bebekler kaliteli uyku uyuyamaz.

Herkes gibi bebekler için de sa&#;l&#;kl&#; uyku ortam&#; önemlidir.

Evet bazen uyku saatinde d&#;&#;ar&#;da olabiliyoruz, bebek pusette ya da kucakta uyumak durumunda kalabiliyor. Konu bu de&#;il.

Konu, çocu&#;u, evinde huzurlu ve sessiz bir ortam yerine bilerek gürültünün göbe&#;inde uyutmak.

Bebe&#;i o an için imkanlar&#;n&#;z uygunsa kendi odas&#;nda, kendi yata&#;&#;nda gündüz veya gece uykusuna yat&#;r&#;n. Uyku ortam&#;n&#;n kalitesi uykunun kalitesi aç&#;s&#;ndan önemlidir.

 

Bebekleri Sallayarak Uyutmak Do&#;ru mu?

Bebekleri “sallayarak uyutmak” konusuna do&#;ru ya da yanl&#;&#; penceresinden bakmak ne kadar “do&#;ru” tart&#;&#;&#;l&#;r. &#;öyle ki…

Kuca&#;&#;n&#;zda küçücük bir bebek var. En büyük ihtiyaçlar&#;ndan biri de ten tene temas.

Do&#;al Ebeveynlik Uzman&#; Aletha Solter “Bilinçli Bebek” kitab&#;nda anlatt&#;&#;&#; fikirleri dört temel varsay&#;ma dayand&#;r&#;r.

Bunlar:

  • Bebekler neye ihtiyaçlar&#; oldu&#;unu bilirler.
  • &#;htiyaçlar&#; kar&#;&#;lan&#;r ve incitilmezlerse bebekler zeki ve sevecen olurlar, ileriki ya&#;amlar&#;nda &#;iddet kullanmazlar.
  • Bebekler a&#;&#;r&#; k&#;r&#;lgand&#;r, erken dönemde ya&#;ad&#;klar&#;n travmalar&#;n ve kar&#;&#;lanmayan ihtiyaçlar&#;n kal&#;c&#; olumsuz etkileri olabilir.
  • Bebeklerin stres ve travman&#;n birçok etkisinden kurtulma yetenekleri vard&#;r.

&#;imdi uzun y&#;llar&#;n ara&#;t&#;rmalar&#;n&#; okuyucular&#;yla bulu&#;turan Bilinçli Bebek kitab&#;n&#;n dayand&#;&#;&#; varsay&#;mlar&#; gözden geçirdi&#;imize göre yenido&#;an bebeklerin ihtiyaçlar&#;na tekrar bakal&#;m:

  • S&#;cakl&#;k
  • Fiziksel temas (dokunma ve kuca&#;a alma)
  • Yumu&#;ak hareketler (sallama)
  • Kalp at&#;&#;&#; sesi
  • Annenin ve baban&#;n sakin sesleri
  • Yeti&#;kinlerin duyarl&#; tepkileri
  • A&#;lamalar&#;na hemen yan&#;t verilmesi
  • Ac&#;kt&#;klar&#;nda emzirilmeleri
  • A&#;&#;r&#; uyarandan korunmalar&#;

Yenido&#;an bebekler günün büyük bölümünü uykuda geçirir. Bu nedenle fiziksel yak&#;nl&#;k kurmak ihtiyac&#;yla kuca&#;&#;n&#;za ald&#;&#;&#;n&#;z bebe&#;inizi sallarken kendinizi bulabilirsiniz.

Ve bir bakm&#;&#;s&#;n&#;z bebek uykuya dalm&#;&#;. Sonra onu usulca yata&#;&#;na yat&#;r&#;rs&#;n&#;z. Art&#;k ne kadar uyursa.

Biliyorsunuz, uzmanlar yenido&#;an bir bebe&#;in uyku ihtiyac&#; için ortalama rakamlar verse de (en fazla 3’er saat olabilecek &#;ekilde günlük 16 saatlik bir uyku) her bebek için süreler de&#;i&#;ir.

Yenido&#;an a&#;amas&#;nda bu durumlar normal.

Ancak yenido&#;an a&#;amas&#;n&#;n ard&#;ndan “sallanmak” bebe&#;in bir uyku rutini haline geldiyse, i&#;ler kar&#;&#;&#;yor.

Neden?

Dr. Richard Ferber, baz&#; rutin ve yakla&#;&#;mlar&#;n çocukta iyi uyuma al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirece&#;ini ve büyüyünce ortaya ç&#;kabilecek uyku sorunlar&#;n&#; önleyebile&#;ini söylüyor.

Örne&#;in,

  • çocu&#;u uyutmak için her gece dakika sall&#;yorsan&#;z,
  • gece uyand&#;&#;&#;nda uyumas&#; için ayn&#; &#;eyin yap&#;lmas&#; gerekiyorsa, “çocu&#;un uyuma yetene&#;ine müdahale edip kendi ba&#;&#;na uyumas&#;n&#; engelliyorsunuz” demektir.

Dr. Ferber de ilk birkaç ay bebe&#;i uyuyana kadar kucakta hafif hafif sallamay&#; normal kar&#;&#;l&#;yor.

Ancak “ ayl&#;k bebek gece birkaç kez uyan&#;yor ve kendi ba&#;&#;na uykuya dönemiyorsa, yatak rutininizi gözden geçirin” diyor.

Aletha Solter“kontrol kal&#;b&#;” ifadesini kullan&#;yor. Ve diyor ki “Bebe&#;iniz sallanmak ya da meme emmek gibi kontrol kal&#;plar&#; geli&#;tirdiyse, geceleri s&#;k s&#;k uyan&#;p a&#;lamas&#; daha yüksek bir olas&#;l&#;kt&#;r”.

Özetle,

  • Neredeyse tüm uzmanlar uykunun bebek için ö&#;renilebilir bir süreç oldu&#;undan söz ediyor.
  • Gün boyu çocu&#;unuza ihtiyac&#; olan ilgiyi ve &#;efkati ko&#;ulsuzca vermeniz uyku kalitesini de etkiler.
  • Uyku ritüelleri her aile için farkl&#; olabilir. Bu nedenle nas&#;l bir ritüelin bebe&#;inizi uykuya daha rahat haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#; deneyerek siz bulun.
  • Uyku ili&#;kilendirmeleri önemlidir. Bebe&#;inizi sallayarak uyutuyorsan&#;z, yani bebek “sallanma ile uykuyu” ili&#;kilendirdiyse uyumak için sizden bunu talep edecektir.
  • Bebek geceleri uyku döngüleri s&#;ras&#;nda ya&#;anan do&#;al, k&#;sa uyan&#;kl&#;klardan sonra uykuya kendi ba&#;&#;na dönemeyecek ve uyumak için sizden onu sallaman&#;z&#; isteyecektir.

Bebeklerde Uyku Sorunu

Bebeklerde pek çok nedenle uyku sorunu geli&#;ebilir.

  • Bebe&#;in geli&#;im a&#;amas&#;nda olmas&#; (büyüme ata&#;&#;),
  • Yanl&#;&#; uyku ili&#;kilendirmesi (bebe&#;in uykuyu beslenme, sallanmak, s&#;rt&#;n&#;n s&#;vazlanmas&#; vs. ile ili&#;kilendirmesi),
  • Ayr&#;l&#;k endi&#;esi,
  • Bebe&#;in gün içinde a&#;&#;r&#; ya da yetersiz uyarana maruz kalmas&#;,
  • Uygunsuz uyku ortam&#;,
  • Ebeveyn davran&#;&#;lar&#; (çat&#;&#;malar, gergin ortam vs.),
  • Bak&#;c&#; de&#;i&#;imi gibi nedenlerle uyku sorunlar&#; geli&#;ebilir.

Uyku Sorunlar&#;n&#;n Belirtileri Nelerdir?

Bebek aralar&#;nda yukar&#;da s&#;ralanan faktörlerin de bulundu&#;u nedenlerle uykuya dalmakta zorluk çekebilir. Ya da kesintisiz uyuyamaz, s&#;k s&#;k uyan&#;r.

Bakal&#;m uyku sorunlar&#;na dair ba&#;ka belirtiler neler olabilir?

  • Geceleri kesintisiz uykuya geçmi&#;ken, 1 veya daha çok kez uyanmak
  • Ebeveyn ya da bak&#;m veren ki&#;i odadan ç&#;kt&#;&#;&#;nda a&#;lamak
  • Yan&#;nda ebeveynlerinden biri olmadan uyumay&#; reddetmek
  • Ebeveynin gitmesi ihtimaline kar&#;&#;n ona adeta yap&#;&#;mak

Hastal&#;k dönemleri de bebeklerde uyku sorunlar&#;n geli&#;imine yol açabilir.

Böyle dönemlerde lütfen bebe&#;in doktoruyla ileti&#;imde olun ve bebe&#;in genel haliyle ilgili doktorunuzdan bilgi al&#;n.

 

Bebe&#;in Uykuya Haz&#;r Oldu&#;una Dair &#;&#;aretler

Bebe&#;in uyku sorunlar&#; ya&#;ad&#;&#;&#; dönemde onu yak&#;ndan takip ederek uyumas&#; ve dinlenmesi için destek verebilirsiniz.

Unutmay&#;n uyku do&#;al bir ihtiyaç olman&#;n yan&#; s&#;ra ö&#;renilen bir süreçtir. Bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; kazanmas&#; sizin özveriniz ve bu sürece tam anlam&#;yla yat&#;r&#;m yapman&#;zla da ilgilidir.

Bebe&#;in verdi&#;i uyku sinyallerini zaman&#;nda yakalar ve onu uygun uyku ortam&#;nda uyumaya te&#;vik ederseniz, bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; kazanmas&#;nda ciddi ve önemli bir ad&#;m atm&#;&#; olursunuz.

Bakal&#;m bebe&#;in uykusu geldi&#;i hal ve tav&#;rlar&#;ndan nas&#;l anlar&#;z?

  • Bebek gözlerini ovu&#;turur.
  • Esner.
  • Uzaklara bakar, sanki dalar gider.
  • Huysuzla&#;&#;r.

 

Bebe&#;in Uykuya Dalmas&#;na Nas&#;l Yard&#;m Ederim?

Bebekler kendi uyku ve uyanma düzenlerini yaratmak konusunda yetkin olmayabilir. Hatta baz&#; bebekler kendi kendilerine uykuya bile dalamayabilir.

Ba&#;lang&#;çta ebeveynler için en kolay&#; bebe&#;i sallamak ya da beslemektir. Özellikle anne sütü alan bebekler söz konusu oldu&#;unda genel e&#;ilim bebe&#;i emzirerek gece uykusuna yat&#;rmakt&#;r.

Bu yenido&#;an bebekler için normaldir. Ancak bebek büyüdükçe, uyku döngüleri aras&#;ndaki uyanmalarda da al&#;&#;&#;k oldu&#;u üzere emerek, sallanarak, s&#;rt&#; s&#;vazlanarak uykuya geri dönmek ister. Aksi takdirde huzursuzlan&#;r, a&#;lar, bir türlü uykuya dalamaz.

Bebek uyku ile sallanmay&#;, beslenmeyi, s&#;rt&#;n&#;n s&#;vazlanmas&#; gibi durumlar&#; ili&#;kilendirmi&#;tir. Bu durum uzun vadede yorucu ve y&#;prat&#;c&#; olabilir.

Bir bebe&#;in sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; kazanmas&#;nda ve kendi kendine uyumas&#;nda ona yard&#;mc&#; olmak ebeveynin en temel görevlerinden biridir.

&#;imdi bunu nas&#;l yapabilece&#;imize bakal&#;m…

  • Bebe&#;in ay&#;na göre ihtiyac&#; olan gündüz uykusunu uyumas&#;n&#; sa&#;layarak,
  • Uyku vaktine yak&#;n uyar&#;c&#; aktiviteleri ortadan kald&#;rarak,
  • Aileye ve bebe&#;in ihtiyaçlar&#;na uygun bir uyku rutini olu&#;turarak,
  • Uyku ortam&#;nda yumu&#;ak bir müzik çalarak,
  • Bebek uykuya dalmadan önceki a&#;amada, yani hafif uyan&#;kken onu yata&#;a yat&#;rarak,
  • Korktu&#;unda, endi&#;elendi&#;inde bebe&#;e güvende oldu&#;unu hissettirerek, onu rahatlatarak,
  • Gece uyanmalar&#;nda bebe&#;in s&#;rt&#;n&#; s&#;vazlayarak ve onunla sakin bir tonda konu&#;arak (ama bebe&#;i yata&#;&#;ndan mümkünse ç&#;karmayarak),
  • Rutinlerde ve tepkilerinizde tutarl&#; olarak uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirmesi konusunda bebe&#;e yard&#;mc&#; olabilirsiniz.

 

Bebeklerin Uykusu Ne Zaman Düzene Girer?

Alt&#;nc&#; ayda hemen hemen bütün bebeklerin uykusu düzene girer.

Gece uykular&#;n&#;n süresi uzar.

Ne var ki düzenin anlam&#; her çocuk ve aile için farkl&#;d&#;r.

Baz&#; bebekler birdenbire tüm gece uyumaya ba&#;larlar. Adeta gece beslenmelerini hemen unuturlar.

Baz&#; bebeklerin geceleri uzun süreyle ya da kesintisiz uyumas&#; ise zaman al&#;r.

Yine de uzmanlar bebeklerin ay aras&#;nda daha iyi uyumaya ba&#;lad&#;&#;&#;n&#; söylüyor.

3. ay bebe&#;in uyku döngüsünün de&#;i&#;ti&#;i, bebe&#;in önce REM uykusu yerine, t&#;pk&#; yeti&#;kinler gibi, Non-REM uykuya girdi&#;i dönem.

Dr. Richard Ferber, “Çocuklarda Uyku Sorunlar&#; ve Çözümleri” kitab&#;nda çocu&#;un uykusunun yeniden yap&#;land&#;r&#;lmas&#;ndan söz eder.

&#;lk 3 ay sonunda bebekler gece-gündüz fark&#;, &#;&#;&#;k, ses, sessizlik gibi d&#;&#; i&#;aretleri alg&#;lar.

4 ayl&#;k olunca gece uykusu uzar. Bu dönemde bebekler günde gündüz uykusu uyurlar.

&#;&#;te Ferber ebeveynlerin, bebe&#;in mevcut uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#; gözeterek bu dönemde uyku düzenlemeleri yapmaya ba&#;layabilece&#;ini söylüyor.

Bebe&#;in,

  • Uyanma
  • Hareket etme
  • Yeme
  • Uyuma sürelerini izleyerek ihtiyaçlar&#;n&#; fark eder ve bu ihtiyaçlar&#;n&#; giderirsiniz.

Bebek beslenme saatinde a&#;lamasa da beslemeniz gerekir.

Gündüz uykusu saati geldi&#;inde çok yorulmad&#; diyerek uykuyu es geçmek yerine bebe&#;i uyumaya te&#;vik etmelisiniz.

6 ayl&#;k bir bebek geceleyin yakla&#;&#;k saat uyuyabilir. Gündüz iki kez kestirebilir. Ve bu kestirmelerin süresi 1 veya 2 saat olabilir.

Bir bebe&#;in uykusunun düzene girmesini etkileyebilecek pek çok faktör var.
Buradan okuyabilirsiniz.

 

4. Ay Uyku Gerilemesi

Healthline uzmanlar&#; “ister inan&#;n ister inanmay&#;n, 4. ay uyku gerilemesi diye bir &#;ey var” diyor.

Bakal&#;m 4. ay uyku gerilemesi bize neler anlat&#;yor?

Uzmanlar uyku gerilemesini &#;öyle tan&#;ml&#;yor:

  • Bebe&#;inizin eski uyku düzeni kalmad&#;ysa,
  • Bebek geceleri daha s&#;k uyan&#;yorsa,
  • Bebek uykuya dönmekte güçlük ya&#;&#;yorsa,

uyku gerilemesi ya&#;&#;yorsunuz demektir.

&#;yi haber &#;u ki uyku gerilemesi bebe&#;in bir büyüme ata&#;&#;ndan geçti&#;i ya da beyninin geli&#;ti&#;i anlam&#;na gelebilir.

Bebe&#;in beyni sürekli geli&#;im halindedir. Bebek çevresine uyum çabalar&#; içindeyken yeni beceriler geli&#;tiririr. Örne&#;in 4. ayda oldu&#;u yerde dönmeyi ya da kendi ba&#;&#;na oturmay&#; geli&#;tirmeye çal&#;&#;&#;yor olabilir.

Ö&#;renmenin ve yeni beceriler geli&#;tirmenin baz&#; a&#;amalar&#; stresli, sinir bozucu olabilir. Ço&#;u zaman bebe&#;in uyku düzeninin gündüz ya&#;ad&#;klar&#;ndan etkilenmesi mümkündür.

 

&#;lk uyku ger&#;lemes&#; genell&#;kle
bebek 4 ayl&#;kken gerçekle&#;&#;r.
&#;lk oldu&#;u &#;ç&#;n de ebeveynler&#;
oldukça zorlar.

 

Healthline uzmanlar&#; uyku gerilemelerinin hafta aras&#;nda sürebilece&#;ini, yayg&#;n görüldüklerini ancak her bebe&#;in de böyle bir durum ya&#;amad&#;&#;&#;n&#; söylüyor.

Uyku Gerilemesi Belirtileri Nelerdir?

Uyku gerilemesini en kolay, geceleri uzun süreyle uyuyan bir bebekte tespit edebilirsiniz.

En önemli belirti 4. ayda birden bire bebe&#;in uyku düzeninde beliren olumsuz de&#;i&#;imdir.

  • Bebek huysuzdur.
  • Gece birkaç kereden fazla uyanmaya ba&#;lar.
  • Gündüz kestirmeleri azal&#;r.
  • Bebe&#;in i&#;tah&#; de&#;i&#;ir (azal&#;r ya da ço&#;al&#;r).

Neyse ki bu belirgin gerilemenin sebebi bebe&#;in büyüyor ve yeni &#;eyler ö&#;reniyor olmas&#;. Art&#;k bebek çevresiyle daha fazla ileti&#;im halindedir.

Bebeklerde Uykuya Dalma Güçlü&#;ü

Aletha Solter “Bilinçli Bebek” kitab&#;nda bir bebe&#;in a&#;a&#;&#;daki nedenlerle uykuya dalma güçlü&#;ü ya&#;ayabilece&#;ini söyler.

  • Bebe&#;in uykusu yoktur.
  • Ortamda fazla uyaran vard&#;r.
  • Bebe&#;in fiziksel temasa ihtiyac&#; vard&#;r.
  • Bebe&#;in a&#;layarak stresini atmaya ihtiyac&#; vard&#;r.
  • Anne baba gergin ve endi&#;elidir.
  • Bebek söyleneni yapmaya itiraz eder (bu daha çok aydan sonra rastlanan bir durumdur.)

&#;imdi bu nedenlere ve neler yap&#;labilece&#;ine bir bakal&#;m.

Bebe&#;in Uykusu Yoktur

Aletha Solter bebeklerden düzenli uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; beklemenin do&#;ru olmayaca&#;&#;n&#; ve bebeklerin uyku ihtiyac&#;n&#; etkileyen pek çok faktörün oldu&#;unu söylüyor. Bunlar:

  • Ya&#;
  • Hareketlilik
  • Temiz hava
  • Güne&#;
  • Sa&#;l&#;k durumu
  • Büyüme h&#;z&#; ve
  • A&#;layarak geçirdikleri süredir.

Bu nedenlere bak&#;ld&#;&#;&#;nda “bebe&#;in uyumas&#; gerekti&#;ini dü&#;ündü&#;ünüz zaman uykuya dalaca&#;&#;n&#; zannetmemelisiniz” diyor Solter.

Bebe&#;i yat&#;rmadan önce uykusu oldu&#;unu gösteren i&#;aretleri takip etmelisiniz. Süreç bu &#;ekilde daha rahat olacakt&#;r.

Bebe&#;in,

  • gözlerinin kapanmaya ba&#;lamas&#;
  • gözlerini ovu&#;turmas&#;,
  • yere uzanmas&#; ya da
  • size yap&#;&#;mas&#; uykusu geldi&#;ini gösterir.

Solter, bebe&#;in ak&#;amüstü geç bir saatte uyumas&#;n&#;n gece uykusuna yat&#;&#; saatini etkileyece&#;ini belirtiyor.

Bebe&#;inizi ak&#;amlar&#; henüz haz&#;r de&#;ilken daha erken uyutmak için zorlamay&#;n. Bunun yerine ak&#;amüstü geç saatlerde uyumas&#;n&#; engellemeye çal&#;&#;&#;n.

Bebek büyüyüp günde yaln&#;zca 1 kere uyudu&#;unda ö&#;len ya da ö&#;leden sonra erken bir saatte uyumas&#;n&#; sa&#;lay&#;n.

Ortamda Çok Fazla Uyaran Vard&#;r

Bebekler büyüdükçe insanlar&#; ve nesneleri ilginç bulmaya ba&#;lar.

Sosyal ili&#;kileri geli&#;ir.

Yeni edindikleri ileti&#;im ve hareket becerileri yeni heyecanlar getirir. 1 ya&#;&#;ndan sonra uyumak yerine oyun oynamay&#; ve sosyal ili&#;kide bulunmay&#; tercih ederler.

Böyle zamanlarda bebe&#;in uykusuzluk belirtilerine dikkat etmeli ve uyaranlar&#; azaltmaya çal&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

Karanl&#;k ve sakin bir odada uykuya dalmak, ayd&#;nl&#;k ve gürültülü bir odada uykuya dalmaktan daha kolayd&#;r.

Bebe&#;in Fiziksel Temasa &#;htiyac&#; Vard&#;r

Solter bebeklerin uykuya dalarken fiziksel yak&#;nl&#;&#;a ihtiyaç duyduklar&#;ndan söz ediyor. Bu nedenle de bebe&#;i kuca&#;a almay&#; ya da bebek uykuya dalana kadar yan&#;na yatmay&#; tavsiye ediyor.

Ve ekliyor: “Bir bebe&#;in hiçbir kontrol kal&#;b&#; kullanmadan, tek ba&#;&#;na uykuya dalmas&#; az rastlanan bir olayd&#;r.”

 

Bebe&#;in A&#;lamaya &#;htiyac&#; Vard&#;r

Solter, kimi zaman uykusu olan bebekle a&#;lama ihtiyac&#; olan bebe&#;i birbirinden ay&#;rman&#;n zor olabildi&#;ini söylüyor.

  • Huzursuzluk ve m&#;z&#;rdanma bebe&#;in a&#;lama ihtiyac&#; oldu&#;unun göstergesidir, uykusu oldu&#;unun de&#;il.
  • Huzursuz bebekler uykular&#; olsa da m&#;z&#;rdand&#;klar&#; sürece uyumaya haz&#;r de&#;ildir.
  • Huzursuzluk genellikle ak&#;am saatlerinde görülür. Bunun nedeni yorgunlu&#;un bebeklerin duygular&#;n&#; kontrol etmesini zorla&#;t&#;rmas&#;d&#;r. Bebe&#;in çok enerjisi yoksa muhtemelen duygular&#;n&#;n aç&#;&#;a ç&#;kmas&#;na izin verecek ve a&#;layacakt&#;r. Ancak a&#;lamadan uyumaya gerçekten haz&#;r olmayacakt&#;r.
  • Bebe&#;inizi sallayarak ya da emzirerek uyuttuysan&#;z ve onu yat&#;r&#;r yat&#;rmaz uyan&#;p a&#;lamaya ba&#;lad&#;ysa, muhtemelen a&#;lamaya ihtiyac&#; vard&#;r.
    Bu durumda sallanmak ya da emmek birikimi&#; stresinin bast&#;rmas&#;na neden olmu&#;tur. Bu sorunu bebe&#;inizi “sallamadan” ya da “emzirmeden” onunla ilgilenerek çözebilirsiniz. Böylece dikkati da&#;&#;lmadan a&#;layabilecek ve a&#;laman&#;n ard&#;ndan derin bir uykuya dalacakt&#;r.
  • Bebekler genellikle uyumadan önce a&#;lama ihtiyac&#; hissederler. Onun yan&#;nda olup a&#;lamas&#;na izin verirseniz, a&#;lad&#;ktan sonra derin bir uykuya dalacakt&#;r.
Anne-Baba Gergin ve Endi&#;elidir

Baz&#; bebekler çevresinde bulunan ki&#;ilerin ruh hallerine kar&#;&#; a&#;&#;r&#; duyarl&#;d&#;r. Ebeveynleri gergin ve stresliyse rahatça uykuya dalamaz.

  • Bebe&#;i hemen uyumal&#; diyerek kuca&#;&#;n&#;za al&#;rsan&#;z,
  • Bebek kuca&#;&#;n&#;zdayken gergin, endi&#;eli, öfkeli ve stresliyseniz

bebek kolay kolay gev&#;eyemeyecektir.

Bunun için önce sizin gev&#;emeniz gerekir.

Uyumak ya da yaln&#;z kal&#;p kafa dinlemek için yeterince zaman bulam&#;yorsan&#;z, bu zaman&#; yaratmaya çal&#;&#;&#;n.

Tela&#; ve stresinizin azalmas&#;, bebe&#;in yatma saatinde daha sab&#;rl&#; ve esnek olman&#;za yard&#;m eder.

Bebek Söyleneni Yapmaya &#;tiraz Eder

Bu daha çok 1 ya&#;&#;ndan büyük bebeklerde kar&#;&#;la&#;&#;lan bir durumdur.

Solter, çocuk için yatman&#;n oynamaktan daha heyecanl&#; olmas&#; durumunda yatma saati al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#; daha e&#;lenceli hale getirmeyi tavsiye ediyor.

Örne&#;in çocu&#;a küvette oynayabilece&#;i e&#;lenceli bir oyun önererek onu banyo yapmaya ikna edebilirsiniz.

Ayr&#;ca çocu&#;un ayr&#;l&#;k anlam&#;na gelen yatma saatine itiraz etmesi do&#;ald&#;r. Uykuya dalana kadar çocu&#;unuza sar&#;l&#;r ya da yan&#;na uzan&#;rsan&#;z yatma saati heyecanla bekledi&#;i bir yak&#;nla&#;ma zaman&#; haline gelebilir.

 

Bebe&#;im Uykuya Dalm&#;yor

Bebe&#;im uykuya dalm&#;yor derken bebe&#;in uykuya kar&#;&#; sava&#; verdi&#;ini mi kast ediyorsunuz?

Son uykusunun üzerinden epey zaman geçti. Karn&#; tok. Bezi temiz. Fark&#;nda oldu&#;unuz tüm ihtiyaçlar&#;n&#; giderdiniz. Ancak bebek uykuya dalm&#;yor.

Bunun pek çok sebebi olabilir.

Biz burada en çok kar&#;&#;la&#;&#;lan 3 sebebi ara&#;t&#;raca&#;&#;z.

Bebek Çok Yorgun Olabilir mi?

Çok yorgun bebek san&#;lan&#;n aksine kolay kolay uykuya dalamaz.

Yani durum biz yeti&#;kinlerin tam aksi bir seyir gösterir.

Bu nedenle bebe&#;in yorgunluk belirtilerini kaç&#;rmamaya bak&#;n.

 

Bebe&#;in Uykusu Olmayabilir mi?

Uykusu olmayan bebek uyumay&#; reddeder! Bu kadar basit.

&#;&#;te yine konu bebe&#;in ipuçlar&#;na geldi. Son birkaç saattir bebekle geçen zaman&#;n&#;z&#; gözden geçirin. Belki 15 dakikal&#;k yumu&#;ak bir aktivite zaman&#; bebe&#;in uyuyacak kadar yorulmas&#;na yol açabilir.

Bebe&#;in Ayr&#;l&#;k Kayg&#;s&#; Ya&#;amad&#;&#;&#;ndan Emin misiniz?

Ayr&#;l&#;k kayg&#;s&#; bebeklerin uykuya dalmas&#;n&#; önemli oranda etkiler.

Bebek sizinle fiziksel temasa ihtiyac&#; olabilir. Kokunuzu duymak, kalp at&#;&#;&#;n&#;z&#; hissetmek isteyebilir.

Uykuya dalmayan bebe&#;inizin uykuya dalmas&#;n&#; nas&#;l sa&#;layabilirsiniz?

Yukar&#;da s&#;ralad&#;&#;&#;m&#;z 3 sebep bebe&#;iniz söz konusu olunca size herhangi bir&#;ey ifade ediyor mu?

Belki de bebe&#;iniz bamba&#;ka bir sebeple uykuya dalm&#;yor.

A&#;lama ihtiyac&#;, merak, a&#;&#;r&#; uyaran, hastal&#;k gibi durumlar da söz konusu olabilir. Ya da bebe&#;iniz ki&#;ili&#;i nedeniyle uykuya kar&#;&#; direniyordur.

Sebep her ne olursa olsun, bebe&#;inizin uykuya dalmas&#; için bir&#;eyler yapabilirsiniz.

A&#;a&#;&#;da baz&#; öneriler bulacaks&#;n&#;z.

Yatma saatini de&#;i&#;tirin: Bebek yatma saatinde a&#;&#;r&#; yorgunsa, uyku öncesi rutinini biraz erkene alabilirsiniz.

Yar&#;m saat günlük bir rutin için uygun bir süredir.

Bebek uyuyacak kadar yorgun de&#;ilse, uyku ritüeline 15 dakika daha geç ba&#;layabilirsiniz. Bu kadar k&#;sa bir süre bile küçücük bir bebek için etkili olabilir.

Gündüz kestirmelerine dikkat edin: Gündüz düzenli uyuyan bebek, geceleri de iyi uyur.

&#;yi bir gündüz uykusu rutini, bebe&#;in a&#;&#;r&#; yorulmas&#;n&#;n ve günün sonunda a&#;&#;r&#; yorgunluk nedeniyle huzursuz hale gelmesinin önüne geçebilir.

Bebek gündüz kestirmeleri nedeniyle ak&#;am uyku vakti geldi&#;inde uykuya dalamayacak kadar zinde ise, o zaman gündüz uykular&#;n&#;n süresine ve zaman&#;na dikkat edin. Bebe&#;i ak&#;amüstü geç saatte uyutmay&#;n.

Tüm günlük rutininizi gözden geçirin: Bebek gün sonunda her zaman a&#;&#;r&#; yorgun oluyorsa, tüm gün neler yapt&#;&#;&#;n&#;z&#; s&#;k&#; &#;ekilde gözden geçirmeniz gerekiyor demektir.

Bak&#;n bakal&#;m gündüz uykular&#;n&#;n aras&#; kaç saat? Bu süreyi k&#;saltabilir misiniz?

Böylece bebek ak&#;amlar&#; a&#;&#;r&#; yorgun olmayabilir.

Gündüz uykular&#;n&#;n say&#;s&#;n&#; erken bir zamanda m&#; azaltt&#;n&#;z? 3 kestirmeden 2 kestirmeye dönmek bebek için zor mu oldu? Ya da 2’den 1’e mi indirdiniz? Tüm bunlar&#; gözden geçirin.

Ak&#;amlar&#; uykuya dalmayacak kadar zinde olan bebekler içinse günlük daha fazla aktiviteye yer vermek fark yaratabilir.

Tüm bunlar sizin bebe&#;inizi gözlemleyerek yapabilece&#;iniz de&#;i&#;iklikler.

Ona varl&#;&#;&#;n&#;z&#; hissettirin: Bebe&#;in ayr&#;l&#;k kayg&#;s&#; nedeniyle uykuya dalma güçlü&#;ü ya&#;ad&#;&#;&#;n&#; dü&#;ünüyorsan&#;z, bilin ki birlikte oldu&#;unuz zamanlar tüm dikkatinizi ona verdi&#;inizde i&#;in rengi de&#;i&#;meye ba&#;layacak.

A&#;lad&#;&#;&#;nda mutlaka yan&#;nda olun, ona ninni söyleyin, &#;efkatli bir tonda onunla konu&#;un.

Ayr&#;l&#;k kayg&#;s&#; da sonsuza kadar sürmeyecek, emin olun.

 

Bebe&#;imin Uyku Döngüsü Bozuldu

Herkes gece boyu uykunun farkl&#; evrelerini ya&#;ar.

Yeti&#;kinler önce Non-REM a&#;amas&#;na, en son da REM uykusuna (h&#;zl&#; göz hareketi) geçer. Bu süreç yakla&#;&#;k dakikal&#;k bir uyku döngüsünü olu&#;turur.

REM uykusunun sonunda hafif bir uyan&#;kl&#;k evresi ya&#;ar&#;z. Yeti&#;kinler bu uyan&#;kl&#;k evresini rahats&#;zl&#;k veren herhangi bir durum yoksa (yere dü&#;en yast&#;k, tuvalet ihtiyac&#; vs.) hat&#;rlamayabilir bile. Hafif uyan&#;kl&#;kla sa&#;a sola dönebilir, belki yorgan&#; biraz yukar&#; çekebilir ve gerisin geri uyumaya devam edebiliriz. Çünkü uykuya geri dönmek için kimsenin yard&#;m&#;na ihtiyac&#;m&#;z yoktur.

Bebeklerde durum biraz daha farkl&#;. 3 aya kadar bebekler, önce uykunun REM a&#;amas&#;n&#; ya&#;ar. Sonra Non-REM evresi gelir. Bebe&#;in bir uyku döngüsü yakla&#;&#;k dakikad&#;r. Ve bebek bir döngüyü tamamlay&#;p di&#;erine geçerken t&#;pk&#; bizim gibi hafif bir uyan&#;kl&#;k ya&#;ar. Ve genellikle kendi ba&#;&#;na uykuya geri dönemez.

3. aydan sonra bebeklerin uyku döngüsü yeti&#;kinlerinkine benzemeye ba&#;lar. Örne&#;in uykuda ilk Non-REM a&#;amaya geçerler.

Ve uzmanlar ay aras&#;nda bebeklerin uyku düzenlerinin oturmaya ba&#;lad&#;&#;&#;ndan söz eder.

Özellikle 6. aydan itibaren geceleri kesintisiz uyumak pek çok bebek için mümkündür. Fakat baz&#; bebekler neden kesintisiz uyuyamaz?

Öncelikle &#;unu bilmek gerekir ki kesintisiz uyuyan bebekler de bir uyku döngüsünü bitirip di&#;erine geçmeden önce uyan&#;r. Ne var ki o bebekler kendi ba&#;lar&#;na uykuya geri dönmeyi ba&#;ar&#;r.

Yani sorun bebe&#;in geceleri uyanmas&#; de&#;il (çünkü zaten herkes uyan&#;yor), kendi ba&#;&#;na uykuya dönemiyor olmas&#;d&#;r.

Bebe&#;iniz yanl&#;&#; bir uyku ili&#;kilendirmesi yapt&#;ysa, gece uyand&#;&#;&#;nda tekrar uykuya dalmak için ko&#;ullar&#;n ayn&#; olmas&#;n&#; isteyecektir; do&#;al olarak.

Diyelim ki bebe&#;inizi emzirerek ya da sallayarak uyutuyorsunuz, bu durumda bebek gece uyand&#;&#;&#;nda tekrar uykuya dalabilmek için sallanmaya ya da emmeye ihtiyaç duyacakt&#;r.

Bu nedenle yenido&#;an döneminin ard&#;ndan bebe&#;in kendi ba&#;&#;na uykuya dalabilmesine yard&#;m edecek rutinler olu&#;turmak çok önemlidir.

Bebe&#;in uyan&#;k oldu&#;u saatlerde ihtiyac&#; olan,

  • Fiziksel temas
  • Annenin kalp sesi
  • Ebeveyn ve bak&#;m verenlerin duyarl&#; tepkileri
  • &#;efkatli oyun
  • Beslenme
  • A&#;lad&#;&#;&#;nda yan&#;t verilmesi
  • A&#;&#;r&#; uyarandan korunmas&#; gibi ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;lad&#;ktan sonra sa&#;l&#;kl&#; uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; için düzenlenecek uyku rutinleri i&#;inizi kolayla&#;t&#;r&#;r.

 

Bebekler Geceleri Neden Uyan&#;r?

Bebekler çe&#;itli sebeplerle geceleri uyan&#;r.

A&#;a&#;&#;da bu sebepleri bulacaks&#;n&#;z.

Uyku döngüsü: Bebekler geceleri uyan&#;r çünkü uykunun REM evresinden Non-REM evreye geçerken beyin dalgalar&#; de&#;i&#;ir.

Ço&#;u bebek uykunun evreleri aras&#;ndaki geçi&#;lerde uyan&#;r. Bu uyan&#;kl&#;k s&#;ras&#;nda bazen a&#;lar, bazen m&#;r&#;ldan&#;r bazen de açl&#;k nedeniyle talepkar olur.

Yeti&#;kinler de dahil herkes uyku döngüleri aras&#;nda hafif bir uyan&#;kl&#;k ya&#;ar. Bu normaldir. Ve gecede yakla&#;&#;k kez gerçekle&#;ebilir.

Ço&#;u yeti&#;kin, uyku döngüleri aras&#;ndaki geçi&#;lerde uyand&#;&#;&#;n&#; bile hat&#;rlamadan uykusuna devam eder (e&#;er yast&#;&#;&#; yere dü&#;memi&#;se, tuvalete gitmesi gerekmiyorsa, yani uykuya dald&#;&#;&#; zamanki ko&#;ullar ayn&#;ysa).

4. ayda pek çok ebeveyn bebeklerinin uyku gerilemesi ya&#;ad&#;&#;&#;ndan söz eder. Bebek ilk derin uykudan sonra uzun uyan&#;kl&#;klar ya&#;amaya ba&#;lam&#;&#;t&#;r. Bu normal bir durumdur ve sebebi delta dalga uykusunun geli&#;imine dayan&#;r.

Ebeveyn olarak ba&#;&#;ndan beri &#;efkatli bir tav&#;rla bebe&#;in kendi kendini sakinle&#;tirmesine yat&#;r&#;m yapt&#;ysan&#;z, i&#;iniz nispeten daha kolay olur.

Burada konu a&#;layan bebekle ilgilenmemek, kendi kendine susmas&#;n&#; beklemek asla de&#;ildir.

Tam aksine yenido&#;an döneminin ard&#;ndan bebek uyku geçi&#;leri s&#;ras&#;nda uyan&#;p m&#;z&#;rdand&#;&#;&#;nda,

  • Bebe&#;in yan&#;nda olmak
  • Belki s&#;rt&#;na elinizi koyup kendi kendine tekrar uykuya geçme al&#;&#;kanl&#;&#;&#;n&#; kazanmas&#;nda ona destek vermektir.

Her bebe&#;in uykusu farkl&#;d&#;r: Uzmanlar baz&#; bebeklerin di&#;erlerine göre daha az uyuyabildi&#;ini söylüyor. Ancak ekliyorlar: Baz&#; bebekler de iyi uyur ancak uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; o kadar da iyi de&#;ildir.

Ebeveynler olarak görevimiz bebeklerin iyi uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirmesine yard&#;m etmek ve bunun için uygun ko&#;ullar&#; yaratmak.

Bunun en önemli yollar&#;ndan biri de tutarl&#; uyku rutini.

Özellikle yenido&#;an a&#;amas&#;ndan sonra bebe&#;in kurabilece&#;i uyku ili&#;kilendirmelerine dikkat kesilmek gerekiyor.

Bebek sadece emmek ve sallanmak gibi faaliyetlerle uykuya geçebiliyorsa, geceleri uyku döngüleri s&#;ras&#;nda uyand&#;&#;&#;nda, yine emmeyi ya da sallanmay&#; talep edecektir.

Bunlar bebek çok küçükken ve ebeveyn henüz çok yorulmam&#;&#;ken yap&#;labilecek &#;eylerdir.

Ne var ki zaman geçtikçe ebeveynin tolerans&#; azalacak, bebek kurdu&#;u bu uyku ba&#;lant&#;lar&#;n&#;n yoksunlu&#;u durumunda güvenle uykuya geri dönemeyecektir.

Anne ve baban&#;n rolü: Uzmanlar uykunun bebekler aç&#;s&#;ndan ö&#;renilebilir bir süreç oldu&#;undan söz eder.

Baz&#; bebekler do&#;u&#;tan iyi uyur. Bunda herkes hemfikir. Ama baz&#; bebeklerin ailelerin deste&#;i ve yol göstericili&#;inde iyi uyku al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirmeye ihtiyaçlar&#; var.

Uyku çocuk bak&#;m&#;n&#;n en temel konular&#;ndan biri olmal&#;. En az beslenmek, so&#;uktan, virüslerden korunmak kadar önemli. Bu nedenle ciddi bir ebeveyn mesaisini gerektiriyor.

Baz&#; ara&#;t&#;rmalara göre, bebeklerde uyku bozukluklar&#;n&#;n temeli ebeveyn yakla&#;&#;m&#;yla ilgili.

Rutinler ve yakla&#;&#;mlar bebekte iyi uyuma al&#;&#;kanl&#;klar&#; geli&#;tirebilir; büyüyünce ortaya ç&#;kabilecek uyku sorunlar&#;n&#; engelleyebilir.

Geli&#;im a&#;amalar&#;: Geli&#;im dönemleri uyku üzerinde etkilidir.
Örne&#;in 4. ayda bebekler tek seferde daha uzun uyumaya ba&#;layabilir ancak uyku döngülerindeki de&#;i&#;im nedeniyle her birkaç saatte bir uyanabilir.

6. ayda bebekler daha uzun süreyle gece uykusu uyuyabilse de, çevreye kar&#;&#; artan ilgileri nedeniyle her türlü e&#;yay&#; a&#;&#;zlar&#;na sokmaya çal&#;&#;&#;rlar. Bu da enfeksiyon riskini art&#;rabilir.

Hastal&#;k, uyku düzenini de&#;i&#;tirebilecek etkiye sahiptir. Ayr&#;ca 6. ayda bebekler kendi kendilerine oturmay&#; ö&#;renir. Bu da bebe&#;in uyanmalar&#;n&#; tetikleyebilir.

9. ayda bebekler karyolada aya&#;a kalkma denemelerine ba&#;lar. Gecenin bir yar&#;s&#; bebe&#;i karyolas&#;nda aya&#;a kalkm&#;&#; halde görürseniz &#;a&#;&#;rmay&#;n.

Di&#; ç&#;karma: Di&#; ç&#;karma dönemi baz&#; bebekler için zorlu geçebilir. Uyku düzeninin bu dönemde etkilenmesi muhtemeldir.

 


Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: rfunduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info funduszeue.info, Aletha Solter “Bilinçli Bebek”, Dr. Richard Ferber “Çocuklarda Uyku Sorunlar&#; ve Çözümleri”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası