uzman çavuşluktan astsubaylığa / Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Var Mı? Nasıl Geçiş Yapılır? - Tercihini Yap

Uzman Çavuşluktan Astsubaylığa

uzman çavuşluktan astsubaylığa

iPhone Ekran Görüntüleri

Açıklama

Türkiye'nin en gelişmiş en kapsamlı Jandarma ve Sahil Güvenlik Personel Sınavı (JSPS) , Jandarma Mevzuat Konuları ve Misyon Koruma Sınavı Uygulaması; SÜREKLİ GÜNCEL



RAKİPLERİNİZE FARK ATIN



Jandarma ve Sahil Güvenlik Personeli Sınavı (JSPS) - Jandarma Mevzuat Bilgisi ve Misyon Koruma Sınavı




* Jandarma ve sahil güvenlik personelinin astsubaylığa geçiş ve ihtisas sınavlarına hazırlanmaları için en kapsamlı şekilde geliştirilmiştir. Ayrıca meslek içerisinde jandarma mevzuat konularından yararlanmaları da sağlanmaktadır.



* Jandarma Misyon Koruma Sınavına Hazırlanmanız için uygulama içerisine çıkmış Jandarma Misyon Koruma Soruları ve Konuları Eklenmiştir.

* Uygulama içerisinde Güncel Kanun ve Yönetmeliklerin hepsi ve binlerce soru bulunmaktadır. Her konudan soru bulunmaktadır. Sorular kanun ve yönetmeliklerin madde sayılarına göre değişmektedir. Soru sayıları sürekli arttırılmaktadır.

*Uygulama içerisinde Sesli Anlatım Özelliği bulunmaktadır. Konuları kulaklığınızı takıp her yerde dinleyebilirsiniz ve rakiplerinize fark atabilirsiniz.

* Uygulama içerisinde bilgi kartları bulunmaktadır.

*Uygulama içerisinde sınav formatıyla birebir uyumlu soruluk denemeler bulunmaktadır. Sınava hazırlanmak için en büyük avantajınız bu olacaktır.

* Geçmiş yıllara ait sınavların çıkmış soruları bulunmaktadır.

*Uygulamayı etkin bir şekilde kullanabilmeniz için Sınav Bilgilendirme bölümü, favorilerim bölümü, yapılacaklar bölümü, haberler bölümü bulunmaktadır.

*Sorular test olup anlık olarak cevap şıklarını görebilirsiniz ve akılda kalıcı bir şekilde pratik yapmış olursunuz. Sorular önemli kanun ve yönetmelik maddeleri dikkate alınarak hazırlanmıştır.

* Uygulama içerisinde geçmiş yıllara ait mülakatlarda çıkmış sorular bulunmaktadır. Sınavı kazandıktan sonrada sürekli yanınızdayız. anlık bildirimlerle sınav takvimini yapılması gerekenleri iletiyoruz. Örnek olarak sınavı kazanmış arkadaşların sınav tecrübesini okuyabilirsiniz.

********JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK MESLEK BİLGİSİ *********


* ASAYİŞ OLAYLARINDA ANLIK BİLGİ EDİNEBİLİR

* KURUM İÇERİSİNDE SAVUNMA VE CEZALAR HAKKINDA BİLGİ EDİNEBİLİR

* GÜNCEL OLARAK KANUN VE YÖNETMELİKLERDEN YARARLANILABİLİR

* İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA BİLGİ EDİNEBİLİR

* 30 DAN FAZLA TAHKİKAT DOSYASI BULUNMAKTADIR
(ÖRNEĞİN KASTEN ÖLDÜRME OLAYLARINDA YAPILMASI GEREKENLER VB BUNUN GİRBİ BİRÇOK ÖRNEK)

* ADLİ OLAYLARDA TAHKİKAT HAZIRLAYABİLİR

* ADLİ VE İDARİ KAVRAMLAR HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

* TUTANAK NASIL HAZIRLANIR VE BİR ÇOK ÖRNEK

* SUÇ TASNİFLERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ EDİNEBİLİR
(ÖRNEK KİŞELER KARŞI SUÇLAR )

* TRAFİK İDARİ PARA CEZALARI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

* SİLAH BİLGİSİ

* SİLAH KULLANMA YETKİLERİ

* KOLLUK ETİK İLKELERİ

* DİLEKÇE ÖRNEKLERİ

* ÜST YAZI ÖRNEKLERİ

*JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK HAKKINDA HERŞEY

BU UYGULAMA SİZLERİ KİTAP TAŞIMA DERDİNDEN KURTARIP ELİNİZİN ALTINDA SÜREKLİ KULLANABİLECEĞİNİZ SÜREKLİ DEĞİŞEN KANUN VE YÖNETMELİKLERİ EKSTRA PARA VERMEDEN GÜNCEL BİR ŞEKİLDE BULABİLECEĞİNİZ TÜM KUVVETLERİN KULLANABİLECEĞİ EN KAPSAMLI MOBİL UYGULAMADIR.

MESLEK İÇERİSİNDEKİ PERSONELİN İSTEKLERİNE GÖRE ANINDA GÜNCELLEŞTİRİLMEKTEDİR.

Uygulamanı Kapsadığı Sınavlar;

Sözleşmeli Subaylıktan Muvazzaf Subaylığa Geçiş Sınavı

Sözleşmeli Astsubaylıktan Muvazzaf Astsubaylığa Geçiş Sınavı

Jandarma İhtisas branş Sınavı

Jandarma Misyon Koruma Sınavı


Uzman Jandarmalıktan Astsubaylığa Geçiş Sınavı


Uzman Erbaşlıktan Astsubaylığa Geçiş Sınavı


Muvazzaf Subay


Sözleşmeli Subay


Muvazzaf Astsubay


Sözleşmeli Astsubay


Uzman Çavuş

JSPS Sınav Dönemi için Güncellemeler yapıldı.
Performans iyileştirmeleri yapıldı.

Oylar ve Yorumlar

Tahkikat

Verilen tahkikatlarda 1 2 örnek olay verile bilirdi

Kanunlar Özetler Sorular

Mükemmel Emeği geçenleri tebrik ediyorum.
Yanaşık Düzen talimnamesi
Tek er muharebe Talimnamesi
Mekanik nişancılık
Tim muharebe eğitimi
Patlayıcı Maddeler gibi konuları Ekleyenebilirse Daha İyi olur

PROFESYONEL

Uygulamayı yöneten arkadaş(lar) bu işi bilinçli şekilde yapıyorlar. Çözdüğüm sorular ve okuduğum konular birebir güncel. Ayrıca bir soru hakkında danışabiliyorsunuz iletişim kısmından. Sınava hazırlanmak istiyorsanız düşünmeyin hemen indirin.

Etkinlikler

Fatih Kondu adlı geliştirici, uygulamanın gizlilik politikasına göre verilerin aşağıda açıklandığı gibi işlenebileceğini bildirdi. Daha fazla bilgi için geliştiricinin gizlilik politikası bölümüne bakın.

Veriler Toplanmaz

Geliştirici, bu uygulamadan herhangi bir veri toplamaz.

Gizlilik uygulamaları, kullandığınız özellikler veya yaşınız gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Ayrıntılı Bilgi

Bilgi

Sağlayıcı
Fatih Kondu

Boyut
MB

Kategori
İş

Uyumluluk
iPhone
iOS veya üst sürümünü gerektirir.
iPod touch
iOS veya üst sürümünü gerektirir.
Mac
macOS  veya üst sürümünü ve Apple M1 veya üzeri çipe sahip bir Mac gerektirir.
Diller

Türkçe, Almanca, Arapça, Azerice, Farsça, Fransızca, Hollandaca, Lehçe, Portekizce, Rusça, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca

Yaş Sınırı
4+

Telif Hakkı
© MilitaryApp

Fiyat
₺,99

Destekledikleri

  • Wallet

    Tüm aboneliklerinizi, biletlerinizi, kartlarınızı ve daha fazlasını tek bir yerden alın.

  • Aile Paylaşımı

    Aile Paylaşımı etkinken en fazla altı aile üyesi bu uygulamayı kullanabilir.

Bu Geliştiricinin Diğer Uygulamaları

Diğer Beğenebilecekleriniz

Millî Savunma Bakanlığı

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Muvazzaf/sözleşmeli subay temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevrimiçi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için genel başvuru şartları nelerdir?

Muvazzaf subay adayları için; Fakülte ve Yüksek Okullar Askerî Öğrenci Komutanlıkları ve Öğrencileri ile Fakülte ve Yüksek Okullardan Yetişen Subaylara Ait Yönetmelik'in 25/a ve 26/a maddelerinde düzenlenmiş olan nitelikler ile başvuru kılavuzlarında belirtilen sınıf ve branşlar için gerekli olan başvuru koşullarını taşımaktır.

Sözleşmeli subay adayları için; Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinde düzenlenmiş olan "Sözleşmeli subay adaylarında aranacak nitelikleri" ile başvuru kılavuzlarında belirtilen sınıf ve branşlar için gerekli olan başvuru koşullarını taşımaktır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda öğrenim şartı nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subaylık için; sınıf ve branşlara göre kaynak okul olarak başvuru kılavuzunda belirtilen en az dört yıllık fakülte ve yüksek okullardan mezun olmak şartı aranmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda yaş şartı nedir?

Lisans düzeyinde mezunlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşından büyük olmamak, Lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 32 yaşından büyük olmamak, tıpta uzmanlık eğitimi almış olanlar için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 35 yaşından büyük olmamak şartları aranmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda askerlik şartı nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda askerlik şartı aranmamaktadır.

Yedek subay/yedek astsubay/kısa dönem olarak askerlik hizmetini yaparken teskere bırakarak muvazzaf/sözleşmeli subay olarak TSK'da kalınabiliniyor mu?

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır.

TSK'da görevli sivil memur, işçi, yedek subaylar/yedek astsubaylar ile kısa dönem erbaş ve erler muvazzaf/sözleşmeli subaylığa müracaat edebilirler mi?

Evet, başvuru yapabilirler. Ancak başvuru kılavuzlarında belirtilen şartları taşımaları ve görevli bulundukları birlik ve karargâhlardaki üç sicil amirinden "Muvazzaf/Sözleşmeli Subay Olur" kayıtlı nitelik belgesini almış olmaları gerekmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subay başvurusunda sağlık şartı nedir?

Sınav aşamalarında başarılı olan tüm adaylar, 11 Kasım tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ?Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde belirtilen, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilecektir. Adayların bu hastanelerden, başvuru kılavuzunda belirtilen sağlık raporunu/raporlarını almaları gerekmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını (yazılı sınav çağrılarını) nasıl öğrenebilmektedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa ön başvuru sonuçlarının hangi tarihte yayımlanacağı başvuru kılavuzu faaliyet takviminde belirtilmektedir. Ön başvuru sonuçları belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?

a. Genel ağ (internet) üzerinden ön başvuruların alınması, b. (Kılavuzda belirtilmişse) Birinci Seçim Aşamasının (Yazılı sınav) yapılması, c. İkinci seçim aşaması olmak üzere üç aşamadan oluşur İkinci seçim aşaması da aşağıda belirtilen aşamalardan oluşmaktadır. (1) Evrak Kontrol, (2) Fiziki Değerlendirme, (3) Kişilik Değerlendirme Testi, (4) Fizikî Yeterlilik Testi, (5) Mülakat.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarına yapılan yazılı sınavın içeriği nedir?

Muvazzaf/sözleşmeli subaylığa müracaat eden adaylar (İlgili Temin Kılavuzunda Belirtilmişse) Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavlarına tâbi tutulabilmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarına uygulanan Genel Kültür ve Meslek Bilgisi sınavı soruları hangi konuları kapsamaktadır?

Adaylara uygulanan Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya konularından sorular sorulmaktadır. Adaylara uygulanan Meslek Bilgisi yazılı sınavında; mezun olduğu bölümle ilgili konulardan oluşan sorular sorulmaktadır.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının yazılı sınava itiraz hakkı var mıdır? İtiraz süresi ne kadardır?

Adayların yazılı sınav sonuçlarına itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre yazılı sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren başlamakta, itirazlar 5 (beş) iş günü içerisinde dilekçe ile MSB Personel Temin Daire Başkanlığına (Cebeci/ANKARA) yapılmaktadır.

Ön başvurusu kabul edilen adaylar ikinci seçim aşaması sınavı aşamalarına gelirken beraberinde hangi belgeleri getirmeleri gerekmektedir?

Adayların getirmeleri gereken belgeler ve doldurmaları gereken formlar başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Evrak Kontrol aşamasında hangi işlemler yapılmaktadır?

Adayların ikinci seçim aşaması sınavlarına gelirken getirecekleri belgeler, Kayıt Kabul Komisyonunca teslim alınmakta ve adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol edilmektedir. (Kontrol sonucunda eksik belgesi olan ve başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmamaktadır.)

Fiziki Değerlendirme Aşamasında nelere bakılmaktadır?

Adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde belirtilen boy ve kilo standartları ile adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve MY (C) TSK Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi esaslarına göre genel fiziki kusurlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. İlgili şartları taşımayanlar müteakip aşamalara alınmamaktadır. Muayenede hangi hususlara bakıldığı başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki Değerlendirme Aşamasında elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Fiziki Değerlendirme Aşaması olumsuz sonuçlanan adayların, sınav merkezinden ayrılmadan ve aynı gün içerisinde olmak şartıyla itirazı kabul edilmektedir. İtiraz durumunda, farklı ölçüm cihazları ile tekrar yapılacak ölçüm ve değerlendirme sonucuna ikinci bir itiraz hakkı yoktur.

Kişilik Değerlendirme Testi neden yapılmaktadır? Puanlamaya etkisi var mıdır?

Kişilik Değerlendirme Testi nota tahvil edilmemektedir, mülakat sınavında kanaat oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) hangi aşamalardan oluşmaktadır ve standartları nelerdir?

Başvuru Kılavuzunda belirtilen ve özel şartlar istenen sınıf/branşlar hariç olmak üzere fiziki yeterlilik testi (FYT) / metre koşu, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki yeterlilik testinden elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Aday başarısız olduğu her branş için itiraz hakkına sahiptir. İtiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden sonuç tebliğ komisyonuna iletecektir. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilecektir. İtiraz sonucu sözlü olarak bildirilecektir. Komisyonun değerlendirmesi nihai karar olup, ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir

Mülakat sınavının amacı nedir?

Mülakat; adaylarda bulunması gereken ve testlerle tespiti mümkün olmayan niteliklere adayın sahip olup olmadığını tespit etmek, adayın diğer aşamalarda ölçülemeyen kişisel özelliklerinin değerlendirilmesini sağlamak maksadıyla "yeterli bir zaman içerisinde adayın geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği ve askerlik mesleğine ön yeterliliğin tespiti gibi konuların değerlendirildiği" planlı bir görüşmedir.

Mülakatta elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Şehit/gazi eş veya çocuklarına ek puan verilmekte midir?

Şehit/Gazi çocuklarına ek puan verilmemekle birlikte, giriş koşullarını taşıyan şehit, malul gazi ve muharip gaziler ile anne, baba, eş ve çocukları, başvuru kılavuzunda belirtilen şartları taşımak ve sınav/seçim aşamalarında başarılı olmak şartıyla şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanı dâhilinde değerlendirilmekte, bu adaylar arasında yapılacak başarı sıralamasına göre ilgili Kuvvet Komutanlığına ait toplam kontenjanın yüzde beşine kadarı temin edilmektedir. Şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanına giremeyen adaylar diğer adayların başarı sıralamasına dahil edilmektedir.

Doktora veya yüksek lisansı olanlara ek puan verilmekte midir?

Milli Savunma Bakanlığınca aksi emredilmedikçe doktora ve yüksek lisansı olanlara ek puan verilmemektedir.

Sınavların değerlendirme esasları nedir?

Milli Savunma Bakanlığınca adayların tabi oldukları sınavların ağırlık oranları belirlenmekte ve adayların başarı sıralaması bu oranlar ve Kılavuzda yayımlanan esaslara göre belirlenmektedir.

Başarılı olan adayların sınıflandırma işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Başarılı olan adaylar, sonuç puanına göre en yüksek puanlıdan başlamak üzere sıralanmaktadır. Sınıflandırmada öncelik sırası; kuvvet ihtiyacı, adayların bitirdikleri bölüm ve adayların tercihi şeklinde olmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl duyurulmaktadır?

İcra edilen sınavlar sonucunda başarılı olan adayların başarı sıralaması başvuru kılavuzunda belirtilen tarihte funduszeue.info genel ağ adresinde yayımlanmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar sınavdan sonra ne işlem yapacaktır?

Adayların sağlık raporu işlemleri için, kendilerine tebliğ edilen tarihte belirlenen Sağlık Kuruluşuna başvurup muayene işlemlerini başlatmaları ve sağlık kuruluşu tarafından kendilerine verilen Sağlık Kurulu Raporunun kılavuzda belirtilen süre içerisinde MSB Personel Temin Daire Başkanlığına ulaştırılmasını sağlamaları gerekmektedir.

Olumsuz sağlık raporu alan muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıl yapılmaktadır?

Yetkili sağlık kurulu tarafından verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilmektedir. Aday tarafından itiraz edildiği takdirde; itiraz dilekçesi o yerin İl Sağlık Müdürlüğünce ilk raporun tasdikli bir örneği ile birlikte en yakın Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilmekte, birinci ve ikinci rapor kararları aynı olursa karar kesinlik kazanmaktadır. Çelişki halinde hasta İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir hakem hastaneye gönderilmekte olup bu hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesinleşmektedir. İtiraz işlemleri 10/9/ tarihli ve 8/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere göre yürütülmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subay temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerinin sonucunu nereden takip edebilmektedir?

Adaylar funduszeue.info genel ağ (internet) adresinden başvuru yaptıkları temin türü ve dönemine göre vatandaşlık numaraları ile işlemlerinin ne aşamada olduğunu takip edebilmektedir.

Muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının eğitime çağrı tebligatları nasıl yapılmaktadır?

Sağlık raporu ve güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan adayların eğitime çağrı tebligatları funduszeue.info adresinden ve adayların belirttiği cep telefonuna kısa mesaj (SMS) ile yapılmaktadır.

Sözleşmeli subay adaylarının sözleşme süreleri ne kadardır?

Sözleşmeli subay adayları, askerî eğitime alınırken ön sözleşme yapılır. Bu eğitimi başarı ile tamamlayanlardan Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği'nde belirtilen şartları taşıyanlarla sözleşme yapılır ve bu kişiler teğmen rütbesine nasbedilirler. Sözleşmeler, üç yıldan az ve dokuz yıldan fazla olmamak şartıyla, belirlenen şartları taşıyanların talepleri halinde yenilenir.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin rütbe bekleme süreleri ne kadardır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin rütbe bekleme süreleri sayılı TSK Personel Kanunu'nda muvazzaf subaylar için belirlenen süreler uygulanır.

Sözleşmeli subaylıktan muvazzaf subaylığa geçiş hakkı var mıdır? Varsa hangi esaslara göre uygulanır?

Sözleşmeli subaylardan, sayılı TSK İstihdam Edilecek Sözleşmeli Subay ve Astsubaylar Hakkında Kanun ve Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği'nde belirtilen şartları taşıyanlar, talepleri halinde muvazzaf subaylığa geçirilebilirler.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa alınanların atama ve yer değiştirme işlemleri neye göre yapılır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa alınanların kıta, karargâh ve kurumlara atanmalarında TSK Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subayların izin işlemleri hangi esaslara göre yapılmaktadır?

Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenler, temel askerî eğitim ve Sınıf Okulu eğitimi ile özel askerî eğitim süresince izin işlemleri konusunda, Türk Silahlı Kuvvetleri Sınıf Okulları Yönetmeliği hükümlerine tabidirler. Dış kaynaktan muvazzaf/sözleşmeli subaylığa geçirilenlerin izin işlemleri, sayılı TSK Personel Kanunu ve sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile TSK İzin Yönetmeliği hükümlerine tabidir

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının eğitimi süresince iaşeleri nasıl sağlanmaktadır?

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf/sözleşmeli subay adaylarının temel askerlik ve subaylık anlayışı kazandırma eğitimi süresince iaşeleri TSK Sınıf Okulları Yönetmeliği gereği kazandan sağlanır.

Muvazzaf astsubaylık için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Muvazzaf astsubay temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevrimiçi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Muvazzaf astsubaylık için genel başvuru şartları nelerdir?

Dış Kaynaktan Muvazzaf Astsubay Temin Yönetmeliği'nin 6'ncı maddesinde düzenlenmiş olan "Muvazzaf Astsubay Adaylarında Aranacak Nitelikler" ile başvuru kılavuzlarında belirtilen sınıf ve branşlar için gerekli olan başvuru koşullarını taşımaktır.

Muvazzaf astsubaylık başvurusunda öğrenim şartı nedir?

Başvuru kılavuzunda sınıflara göre kaynak olarak belirlenen iki yıllık meslek yüksekokulu bölümlerinden veya dört yıllık fakülte/yüksekokul bölümlerinden mezun olmak şartı aranmaktadır.

Muvazzaf astsubaylık başvurusunda yaş şartı nedir?

Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 27 yaşını bitirmemiş olmak, Daha az süreli yüksek öğrenimi bitirenler için başvuru yapılan yılın ocak ayının ilk günü itibariyle 25 yaşını bitirmemiş olmak şartları aranmaktadır.

Muvazzaf astsubay başvurusunda askerlik şartı nedir?

Muvazzaf astsubay başvurusunda askerlik şartı aranmamaktadır.

Askerlik hizmetini yaparken teskere bırakarak Muvazzaf astsubay olarak TSK'da kalınabiliniyor mu?

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır.

TSK'da görevli sivil memur ve işçiler ile askerlik hizmetini yapmakta olanlar muvazzaf astsubaylığa müracaat edebilirler mi?

Evet, başvuru yapabilirler. Ancak başvuru kılavuzlarında belirtilen şartları taşımaları ve görevli bulundukları birlik ve kurumlardaki üç sicil amirinden "Muvazzaf Astsubay Olur" kayıtlı nitelik belgesini almış olmaları gerekmektedir.

Muvazzaf astsubay başvurusunda sağlık raporu ile ilgili şart nedir?

Sınav aşamalarında başarılı olan tüm adaylar, 11 Kasım tarihli ve sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde' belirtilen, Sağlık Bakanlığınca belirlenmiş olan Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilecektir. Adayların bu hastanelerden, başvuru kılavuzunda belirtilen sağlık raporunu/raporlarını almaları gerekmektedir.

Muvazzaf astsubaylığa ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını (yazılı sınav çağrılarını) nasıl öğrenebilmektedir?

Muvazzaf astsubaylığa ön başvuru sonuçlarının hangi tarihte yayımlanacağı başvuru kılavuzu faaliyet takviminde belirtilmektedir. Ön başvuru sonuçları belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanmaktadır.

Muvazzaf astsubay seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?

a. Genel ağ (internet) üzerinden ön başvuruların alınması, b. Kılavuzda belirtilmiş olması durumunda Birinci Seçim Aşaması (Yazılı sınav), c. İkinci seçim aşaması olmak üzere üç aşamadan oluşur İkinci seçim aşaması da aşağıda belirtilen aşamalardan oluşmaktadır. (1) Evrak Kontrol, (2) Fiziki Değerlendirme, (3) Kişilik Değerlendirme Testi, (4) Fizikî Yeterlilik Testi, (5) Mülakat.

Muvazzaf astsubay adaylarına yapılan yazılı sınavın içeriği nedir?

Muvazzaf astsubay yazılı sınavına müracaat eden adaylar Genel Kültür sınavına tâbi tutulmaktadır.

Muvazzaf astsubay adaylarına uygulanan Genel Kültür sınavı soruları hangi konuları kapsamaktadır?

Adaylara uygulanan Genel Kültür yazılı sınavında; Türkçe, İnkılap Tarihi, Atatürkçülük, T.C. Anayasası, Uluslararası Kurumlar ve Antlaşmalar ile Coğrafya konularından sorular sorulmaktadır.

Muvazzaf astsubay adaylarının yazılı sınava itiraz hakkı var mıdır? İtiraz süresi ne kadardır?

Adayların yazılı sınav sonuçlarına itiraz hakkı bulunmaktadır. Bu süre yazılı sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren başlamakta, itirazlar 5 (beş) iş günü içerisinde dilekçe ile Milli Savunma Bakanlığı Personel Temin Dairesi Başkanlığına (Cebeci/ANKARA) yapılmaktadır.

Ön başvurusu kabul edilen adaylar ikinci seçim aşaması sınavı aşamalarına gelirken beraberinde hangi belgeleri getirmeleri gerekmektedir?

Adayların getirmeleri gereken belgeler ve doldurmaları gereken formlar başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Kayıt kabul aşamasında hangi işlemler yapılmaktadır?

Yazılı sınavı kazanan adayların ikinci seçim aşaması sınavlarına gelirken getirecekleri belgeler, Kayıt Kabul Komisyonunca teslim alınmakta ve adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol edilmektedir. (Kontrol sonucunda eksik belgesi olan ve başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmamaktadır.)

Fiziki Değerlendirme Aşamasında nelere bakılmaktadır?

Adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nde belirtilen boy ve kilo standartları ile adayların TSK Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve MY (C) TSK Personelinin Sağlık Muayene Yönergesi esaslarına göre genel fiziki kusurlarının olup olmadığı kontrol edilmektedir. İlgili şartları taşımayanlar müteakip aşamalara alınmamaktadır. Muayenede hangi hususlara bakıldığı başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki Değerlendirme Aşamasında elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Fiziki Değerlendirme Aşaması olumsuz sonuçlanan adayların, sınav merkezinden ayrılmadan ve aynı gün içerisinde olmak şartıyla itirazı kabul edilmektedir. İtiraz durumunda, farklı ölçüm cihazları ile tekrar yapılacak ölçüm ve değerlendirme sonucuna ikinci bir itiraz hakkı yoktur.

Kişilik Değerlendirme Testi neden yapılmaktadır? Puanlamaya etkisi var mıdır?

Kişilik Değerlendirme Testi nota tahvil edilmemektedir, mülakat sınavında kanaat oluşturmaya yardımcı olmaktadır.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) hangi aşamalardan oluşmaktadır ve standartları nelerdir?

Kılavuzda belirtilen ve ilave standartlara ihtiyaç duyulan sınıf/branşlar hariç olmak üzere Fiziki yeterlilik testi (FYT) / metre koşu, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki yeterlilik testinden elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Aday başarısız olduğu her branş için itiraz hakkına sahiptir. İtiraz etmek isteyenler, taleplerini aynı gün içerisinde, seçim aşamalarının icra edildiği bölgeyi terk etmeden sonuç tebliğ komisyonuna iletecektir. İtiraz eden aday ilgili branştan tekrar teste tabi tutulmak üzere ilgili istasyona gönderilecektir. İtiraz sonucu sözlü olarak bildirilecektir. Komisyonun değerlendirmesi nihai karar olup, ikinci bir itiraz hakkı söz konusu değildir.

Mülakat sınavının amacı nedir?

Mülakat; adaylarda bulunması gereken ve testlerle tespiti mümkün olmayan niteliklere adayın sahip olup olmadığını tespit etmek, adayın diğer aşamalarda ölçülemeyen kişisel özelliklerinin değerlendirilmesini sağlamak maksadıyla "yeterli bir zaman içerisinde adayın geçmişi, kişiliği, psikolojik yapısı, kendini ifade edebilme yeteneği ve askerlik mesleğine ön yeterliliğin tespiti gibi konuların değerlendirildiği" planlı bir görüşmedir.

Mülakatta elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır.

Şehit/gazi eş veya çocuklarına ek puan verilmekte midir?

Şehit/Gazi çocuklarına ek puan verilmemekle birlikte, giriş koşullarını taşıyan şehit, malul gazi ve muharip gaziler ile anne, baba, eş ve çocukları, başvuru kılavuzunda belirtilen şartları taşımak ve sınav/seçim aşamalarında başarılı olmak şartıyla şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanı dâhilinde değerlendirilmekte, bu adaylar arasında yapılacak başarı sıralamasına göre ilgili Kuvvet Komutanlığına ait toplam kontenjanın yüzde beşine kadarı temin edilmektedir. Şehit, malul gazi ile muharip gazi kontenjanına giremeyen adaylar diğer adayların başarı sıralamasına dahil edilmektedir.

Doktora veya yüksek lisansı olanlara ek puan verilmekte midir?

Milli Savunma Bakanlığınca aksi emredilmedikçe doktora ve yüksek lisansı olanlara ek puan verilmemektedir.

Sınavların değerlendirme esasları nedir?

Milli Savunma Bakanlığınca adayların tabi oldukları sınavların ağırlık oranları belirlenmekte ve ilgili Temin Kılavuzunda yayımlanmaktadır. Adayların başarı sıralaması bu oranlar ve Kılavuzda yayımlanan esaslara göre belirlenmektedir

Başarılı olan adayların sınıflandırma işlemleri nasıl yapılmaktadır?

Başarılı olan adaylar, sonuç puanına göre en yüksek puanlıdan başlamak üzere sıralanmaktadır. Sınıflandırmada öncelik sırası; kuvvet ihtiyacı, adayların bitirdikleri bölüm ve adayların tercihi şeklinde olmaktadır. Adaylar, Başvuru Kılavuzunda belirtilmiş olması durumunda ve istemeleri durumunda kaynak okula uygun olarak tercihleri haricinde de idarenin ihtiyacı doğrultusunda yerleştirilebilmektedir.

İkinci seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl duyurulmaktadır?

İcra edilen sınavlar sonucunda başarılı olan adayların başarı sıralaması, başvuru kılavuzunda belirtilen tarihte funduszeue.info genel ağ adresinde yayımlanmaktadır.

İkinci aşama seçim sınavlarında başarılı olan adaylar sınavdan sonra ne işlem yapacaktır?

Adayların sağlık raporu işlemleri için, kendilerine tebliğ edilen tarihte belirlenen Sağlık Kuruluşuna başvurup muayene işlemlerini başlatmaları ve sağlık kuruluşu tarafından kendilerine verilen Sağlık Kurulu Raporunun kılavuzda belirtilen süre içerisinde MSB Personel Temin Daire Başkanlığına ulaştırılmasını sağlamaları gerekmektedir.

Olumsuz sağlık raporu alan muvazzaf astsubay adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan muvazzaf astsubay adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıl yapılmaktadır?

Yetkili sağlık kurulu tarafından verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilmektedir. Aday tarafından itiraz edildiği takdirde; itiraz dilekçesi o yerin İl Sağlık Müdürlüğünce ilk raporun tasdikli bir örneği ile birlikte en yakın Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşlarına sevk edilmekte, birinci ve ikinci rapor kararları aynı olursa karar kesinlik kazanmaktadır. Çelişki halinde hasta İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir hakem hastaneye gönderilmekte olup bu hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesinleşmektedir. İtiraz işlemleri 10/9/ tarihli ve 8/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere göre yürütülmektedir.

Muvazzaf astsubay temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerini nereden takip edebilmektedir?

Adaylar funduszeue.info genel ağ (internet) adresinden başvuru yaptıkları temin türü ve dönemine göre vatandaşlık numaraları ile işlemlerinin ne aşamada olduğunu takip edebilmektedir.

Muvazzaf astsubay adaylarının eğitime çağrı tebligatları nasıl yapılmaktadır?

Sağlık raporu ve güvenlik soruşturması olumlu sonuçlanan adayların eğitime çağrı tebligatları funduszeue.info adresinden ve adayların belirttiği cep telefonuna kısa mesaj (SMS) ile yapılmaktadır.

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa geçirilenlerin rütbe bekleme süreleri ne kadardır?

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların rütbe bekleme süreleri sayılı TSK Personel Kanununda muvazzaf astsubaylar için belirlenen sürelerdir.

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların atama ve yer değiştirme işlemleri neye göre yapılır?

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların kıta karargâh ve kurumlara atanmalarında TSK Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa geçirilenlerin izin işlemleri hangi esaslara göre yapılmaktadır?

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf astsubay adayları temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimi süresince izin işlemleri konusunda, TSK Sınıf Okulları Yönetmeliği hükümlerine tabidirler. Dış kaynaktan muvazzaf astsubaylığa alınanların izin işlemleri, sayılı TSK Personel Kanunu ve sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği ile TSK İzin Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmektedir.

Dış kaynaktan temin edilen muvazzaf astsubay adayları askerlik yükümlülüğünü yerine getirilmiş sayılırlar mı?

Askerlik yükümlülüğünü daha önce yerine getirmemiş olan; temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminden çeşitli nedenlerle ilişiği kesilenlerin bu eğitimde geçirdikleri süreler ile bu eğitimi müteakip astsubay nasbedilenlerden deneme süresinin bitimine kadar ayrılanların temel askerlik ve muvazzaf astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimi ile muvazzaf astsubaylıkta geçen süreleri askerlik hizmetinden sayılır. Toplam hizmet süreleri askerlik yükümlülük sürelerini karşılayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılırlar. Noksan hizmeti olanların bu süreleri tamamlatılır.

Uzman erbaşlık için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Uzman Erbaş temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevrimiçi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Uzman erbaş başvurusunda öğrenim şartı nedir?

Uzman Onbaşı adayları için; en az ilköğretim mezunu, Uzman Çavuş adayları için ise en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır.

Uzman erbaş başvurusunda yaş şartı nedir?

Müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle yirmi yedi yaşını bitirmemiş olmak şartı aranmaktadır.

Uzman erbaş başvurusunda askerlik şartı nedir?

Ön Başvuru esnasında askerlik hizmetini erbaş veya er olarak yapıyor olmak veya müracaat tarihinin ilk günü itibarıyla terhisinin üzerinden beş yıldan fazla süre geçmemiş olmak şartı aranmaktadır.

Askerlik hizmetinin bitiminde teskere bırakarak uzman erbaş olunabiliyor mu?

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır. Ancak sayılı Asker Alma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini tamamlayan adayların, aşağıda belirtilen hususların terhis belgesi//belgeleri ve diploma ile belgelemeleri ve seçim aşamalarında başarılı olmaları halinde eğitim durumları dikkate alınarak; Aday Değerlendirme Puanlarına Bakanlıkça belirlenecek ilave puan verilmektedir.

Uzman erbaşlığa ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını (seçim aşaması sınav çağrılarını) nasıl öğrenebilmektedir?

Uzman erbaş ön başvuru sonuçlarının hangi tarihte yayımlanacağı başvuru kılavuzu faaliyet takviminde belirtilmektedir. Ön başvuru sonuçları belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde yayımlanmaktadır. Ayrıca adayların cep telefonlarına SMS (kısa mesaj) ve elektronik posta adreslerine (e-posta) mail olarak bilgilendirme yapılabilmektedir.

Uzman erbaş seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Uzman erbaş seçim aşaması sınavları aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır:

a. Yazılı sınav,

b. Başvuru evraklarının incelenmesi/Evrak Kontrol,

c. Fiziki Değerlendirme (Boy ve Kilo oranlarının kontrolü)

ç. Fiziki yeterlilik testi (FYT),

d. Mülakat,

e. Sağlık raporu/güvenlik soruşturması işlemleri tüm seçim aşaması sınavlarından başarılı olan adaylar içindir.)

Uzman erbaş adaylarına yapılan yazılı sınavın içeriği nedir? Hangi konuları kapsamaktadır?

Uzman erbaş adaylarına yazılı sınavda; Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Matematik (Genel Yetenek) ve kompozisyon konularından sorular sorulmaktadır.

Evrak kontrol aşamasında hangi işlemler yapılmaktadır?

Yazılı sınavı kazanan adayların ikinci seçim aşamasında sınavlarına gelirken getirecekleri belgeler, Evrak kontrol personeli tarafından teslim alınmakta ve adayların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları kontrol edilmektedir. (Kontrol sonucunda eksik belgesi olan ve başvuru şartlarını taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmamaktadır.)

Sınav aşamaları ne kadar sürede bitmektedir?

Kendisine belirtilen sınav gününde yarım gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Fiziki Değerlendirme aşamasında nelere bakılmaktadır?

Evrak kontrol aşamasında kabul edilen adaylar 'Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği' esaslarına göre Fiziki Değerlendirmeye tabi tutularak, adayların boy ve kilo standartlarına uygun olup olmadıkları kontrol edilmektedir. (Kontrol sonucunda boy ve kilo ile ilgili şartları taşımayan adaylar sınavın müteakip aşamalarına alınmamaktadır.)

Fiziki Değerlendirmede elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Bu aşamada kabul edilmeyen adayın sınav merkezinden ayrılmadan ve aynı gün içerisinde olmak şartıyla itirazı kabul edilecektir. İtiraz durumunda, farklı ölçüm cihazları ile tekrar yapılacak ölçüm ve değerlendirme sonucunda ikinci bir itiraz hakkı yoktur.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) hangi aşamalardan oluşmaktadır ve standartları nelerdir?

Fiziki yeterlilik testi (FYT) metre koşu / metre hedef koşusu, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki yeterlilik testinden elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

FYT notu olarak belirlenen baraj puanını geçemeyen adaylar itiraz hakkına sahiptirler. İtiraz eden adaylar tekrar not yükseltme sınavına tabi tutulur. Sınav sonucunda Nihai Karar Komisyonun verdiği karar kesin olup değiştirilemez ve itiraz edilemez.

Mülakatta nelere dikkat edilmektedir?

Mülakat görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirilmektedir. Mülakatla ilgili diğer hususlar başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Mülakatta elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır. Adayların yasal süresi içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl bildirilmektedir?

Sınav aşamalarında adayların başarılı olup olmadıkları, her aşamanın bitiminde/aynı gün kendilerine tebliğ edilmektedir.

Seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar sınavdan sonra ne işlem yapacaktır?

Seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylara, sağlık raporu işlemleri için TSK Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili hastaneye sevk belgesi verilmektedir. Adayların, kendisine verilen sevk belgesi ile belirtilen tarihten itibaren sağlık raporu işlemlerine başlamaları gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun sevk belgesinin geçerli olduğu süre içerisinde (Sevk belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren Ankara Garnizonu içerisindeki TSK Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili hastanelere üç iş günü, diğer illerdeki hastanelere beş iş günü içerisinde) sağlık işlemini başlatmayan adaylara ikinci kez hastane sevk belgesi verilmemektedir. Sağlık işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi ve sevk edilecek asker hastane listesi başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Olumsuz sağlık raporu alan uzman erbaş adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan uzman erbaş adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıldır?

Yetkili sağlık kurulu tarafından verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilecektir. Aday tarafından itiraz edildiği takdirde; itiraz dilekçesi o yerin İl Sağlık Müdürlüğünce ilk raporun tasdikli bir örneği ile birlikte en yakın TSK sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye sevk edilecektir. Birinci ve ikinci rapor kararları aynı olursa karar kesinlik kazanacaktır. Çelişki halinde hasta İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir hakem hastaneye gönderilecektir. Bu hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesin olacaktır. İtiraz işlemleri 10/9/ tarihli ve 8/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere göre yürütülmektedir.

Uzman erbaş temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerinin sonuçlarını nereden takip edebilmektedir?

Adaylar funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan aday durum bilgilendirme programından başvuru yaptıkları temin türü ve dönemine göre vatandaşlık numaraları ile işlemlerinin ne aşamada olduğunu takip edebilmektedir.

Değerlendirme / sınıflandırma nasıl yapılmaktadır?

Yapılacak seçim aşaması sınavları sonucunda başarılı olan adaylar, elde ettikleri sınav sonuç puanına göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanmaktadır. Adaylar, puanı en yüksekten başlanmak suretiyle idarenin ihtiyaçları dikkate alınarak kontenjanlar doğrultusunda nitelik durumlarına göre asil/yedek olarak sınıflandırılmakta/yerleştirilmektedir. Sınavların değerlendirilmesi tam puan üzerinden yapılacaktır. Bu puanın; % 30'unu yazılı sınav, % 40'ını mülakat ve % 30'unu FYT notu oluşturmaktadır.

Uzman erbaş adaylarının atama tebligatları ne zaman ve nasıl yapılmaktadır?

Sınav aşamalarında başarılı olan, sağlık raporu ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanan adayların belgeleri eğitime çağrı tebligatı yapılması maksadıyla ilgili Kuvvet Komutanlıklarına gönderilmektedir. İlgili Kuvvet Komutanlıklarınca eğitime çağrı tebligatları, her kurs döneminden önce adayların bildirmiş oldukları ikametgâh adreslerine iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılmaktadır. Ayrıca adayların cep telefonlarına SMS (kısa mesaj) ve elektronik posta adreslerine (e-posta) mail olarak bilgilendirme yapılabilmektedir.

Uzman erbaş adaylarının ilk sözleşme süreleri ne kadardır?

Uzman erbaşlar göreve ilk başlangıçta; iki (2) yıldan az, beş (5) yıldan fazla olmamak üzere sözleşme yaparlar.

Uzman erbaş adayları ilk sözleşme bittikten sonra tekrar sözleşme yenileyebilirler mi?

Uzman erbaşlar müteakip yıllarda; bir (1) yıldan az, beş (5) yıldan fazla olmamak kaydıyla sözleşme yaparlar.

Uzman erbaşlar en fazla kaç yaşına kadar çalışabilirler?

Uzman erbaşların sözleşmeleri en fazla elli beş yaşına girdikleri yıla kadar uzatılır.

Uzman erbaşların astsubaylığa geçiş hakkı var mıdır?

Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili usul, esas ve şartlar; sayılı Uzman Erbaş Kanununun 15'inci maddesi ve Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 24'üncü maddesinde yer alan şartları taşımaları durumunda muvazzaf astsubay olabilirler.

Sözleşmeli erlik için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Sözleşmeli er temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevrimiçi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Sözleşmeli er başvurusunda öğrenim şartı nedir?

En az ilköğretim veya yurt dışındaki dengi okul mezunu olmak şartı aranmaktadır.

Sözleşmeli er başvurusunda yaş şartı nedir?

Askerlik hizmetini erbaş ve er olarak tamamlamış olanlardan, müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 25 yaşını bitirmemiş, Askerlik hizmetine başlamamış veya askerlik hizmetini tamamlamamış olanlardan, düzeltilmemiş nüfus kaydına göre Ocak ayının ilgi günü itibariyle 20 yaşından gün almış ve 25 yaşını bitirmemiş olmak şartı aranmaktadır.

Sözleşmeli er başvurusunda askerlik şartı nedir?

Askerlik hizmetine devam etmek - Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak tamamlamış olmak - Askerlik hizmetine başlamamış olmak şartı aranmaktadır.

Askerlik hizmetinin bitiminde teskere bırakarak sözleşmeli er olunabiliyor mu?

Teskere bırakarak askerde kalma şeklinde bir uygulama bulunmamaktadır.

Sözleşmeli erliğe ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını (ikinci seçim aşaması sınav çağrılarını) nasıl öğrenebilmektedir?

Ön başvuru sonuçları ikinci seçim aşaması faaliyetlerinden önce belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde yayımlanmaktadır. Ayrıca adayların cep telefonlarına SMS (kısa mesaj) ve elektronik posta adreslerine (e-posta) mail olarak bilgilendirme yapılabilmektedir.

Sözleşmeli er seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?

Sözleşmeli er seçim aşaması sınavları aşağıdaki aşamalardan oluşmaktadır: a. Evrak kabul faaliyetleri, b. Fiziki Değerlendirme (Boy ve Kilo oranlarının kontrolü), c. Fiziki yeterlilik testi (FYT), ç. Mülakat, d. Sağlık raporu/güvenlik soruşturması işlemleri.

Sözleşmeli er adaylarına yazılı sınav yapılmakta mıdır?

Sözleşmeli er adaylarına yazılı sınav yapılmamaktadır.

Ön başvurusu kabul edilen adayların ikinci seçim aşamalarına gelirken beraberinde hangi belgeleri getirmeleri gerekmektedir?

Adayların getirmeleri gereken belgeler ve doldurmaları gereken formlar başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

İkinci seçim aşamaları ne kadar sürede bitmektedir?

Kendisine belirtilen tarihte yarım gün içerisinde tamamlanmaktadır.

Fiziki değerlendirmede nelere bakılmaktadır?

Adayların boy ve vücut ağırlığının istenen standartlarda olup olmadığı, bu konuda görevlendirilen personeller tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği ve başvuru kılavuzunda belirtilen esaslara uygun olarak kontrol edilmektedir.

Fiziki değerlendirmede elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Fiziki değerlendirmesi olumsuz olan adaylar itiraz ettiklerinde farklı tartı, ölçüm veya kontrol cihazları ile tekrar ölçülerek değerlendirilmekte, ikinci değerlendirmede belirlenen sonuçlara itiraz edilememektedir.

Fiziki yeterlilik testi (FYT) hangi aşamalardan oluşmaktadır ve standartları nelerdir?

Fiziki yeterlilik testi (FYT) sınav merkezinin fiziksel özelliğine göre metre hedef koşusu/ metre düz koşu/ metre düz koşundan herhangi biri, mekik ve şınav branşlarından oluşmaktadır. Standartları ise başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Fiziki yeterlilik testinden elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Elenen adayların, elendikleri branş/branşlardan bir defa itiraz sınavına girme hakları vardır.

Mülakatta nelere dikkat edilmektedir?

    1. Müracaatta bulunan aday ile mülakat komisyonu üyeleri arasında yüz yüze sözlü iletişim sağlanarak, adayın askerlik mesleğine ön yeterliliği değerlendirilmekte, kendisinde bulunması gereken ve testlerle ortaya çıkarılması mümkün olmayan nitelikler tespit edilmektedir. Bu kapsamda;
  •  a. Genel Görünüm,
  •  b. Genel Kültürü, Milli Değerler Hakkında Bilgisi,
  •  c. Adayın Liyakati, Temsil Yeteneği,
  •  ç. Özgüven,
  •  d. Adayın Kendisinden İstenileni Kavrama Yeteneği,
  •  e. Mesleğe Motivasyonu,
  •  f. Kişiliği,
  •  g. Kendisini İfade Edebilme Yeteneği,
  •  ğ. Beden Dilini Kullanma Becerisi, Jest, Mimik, Vücut Duruşu, Tik Problemi, Artikülasyonu,
  •  h Psikolojik Yeterlilik; Duygusal Dengesizlik, Dışa Dönüklük, Uyumluluk, Sorumluluk, Açıklık gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirilmektedir.
2. Mülakat, kayıt kabul ve FYT aşamasından sonra aynı gün içerisinde uygulanacaktır. Mülakatta asgari geçer not puan üzerinden 70'tir. 70'in altında not alanların adaylığı sonlandırılacaktır. 3. Mülakat sonucunda adayların başarılı olup olmadıkları, mülakatın bitiminde/aynı gün kendilerine tebliğ edilecektir.

İkinci seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl bildirilmektedir?

İkinci seçim aşaması sınavlarında adayların başarılı olup olmadıkları, her aşamanın bitiminde/aynı gün kendilerine tebliğ edilmektedir.

İkinci seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar sınavlardan sonra ne işlem yapacaktır?

İkinci seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar; sağlık raporu işlemleri için Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı sağlık kurulu raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir. Adayların; kendilerine verilen sevk belgesi ile sevk edildikleri tarihten itibaren Ankara ilinde üç iş günü, diğer illerde beş iş günü içerisinde sağlık raporu işlemlerine başlamaları gerekmektedir. Her ne sebeple olursa olsun sevk belgesinin geçerli olduğu sürede sağlık işlemini başlatmayan adaylara ikinci kez hastane sevk belgesi verilmemektedir. Sağlık işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi başvuru kılavuzunda belirtilmektedir.

Olumsuz sağlık raporu alan sözleşmeli er adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan sözleşmeli er adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıldır?

Yetkili sağlık kurulu tarafından verilen raporlara tebliğ tarihinden itibaren üç iş günü içinde itiraz edilebilecektir. Aday tarafından itiraz edildiği takdirde; itiraz dilekçesi o yerin İl Sağlık Müdürlüğünce ilk raporun tasdikli bir örneği ile birlikte en yakın TSK sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastaneye sevk edilecektir. Birinci ve ikinci rapor kararları aynı olursa karar kesinlik kazanacaktır. Çelişki halinde hasta İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği bir hakem hastaneye gönderilecektir. Bu hastanenin sağlık kurulunca verilen karar kesin olacaktır. İtiraz işlemleri 10/9/ tarihli ve 8/ sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda belirtilen hükümlere göre yürütülmektedir.

Sözleşmeli er temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerinin sonucunu nereden takip edebilmektedir?

İkinci seçim aşamalarında başarılı olan adaylar; adaylık işlemlerinin (sağlık, arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması vs.) sonuçları hakkında güncel bilgileri funduszeue.info adresinden öğrenebileceklerdir.

Değerlendirme/sınıflandırma nasıl yapılmaktadır?

  • 1. Sınavların değerlendirilmesinde; Fiziki Yeterlilik Testi notunun %50'si ve Mülakat notunun %50'si alınarak, toplam puan üzerinden değerlendirme yapılacak,
  • 2. Yapılacak sınavlar sonucunda başarılı olan adaylar, aday değerlendirme puanına (ADP) göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralanacak, sıralama işleminde adayların ADP'sinin eşit olması durumunda ilk olarak FYT notu yüksek olanlara, sonrasında mülakat notu yüksek olanlara, sonrasında eğitim seviyesi daha yüksek olanlara, sonrasında ise adayın yaşı (düzeltilmemiş yaş geçerli) küçük olanlara öncelik verilecektir.

Geçmiş yıllarda girmiş olduğum sınav sonuçları hakkında bilgi alabilir miyim?

Son beş yıllık süre içerisinde girmiş olduğunuz sınavlar ile ilgili dilekçe, bilgi edinme veya CİMER yoluyla başvurmanız hâlinde bilgi alabilirsiniz.

Sözleşmeli er adaylarının eğitime çağrı tebligatları ne zaman ve nasıl yapılmaktadır?

Sınav aşamalarında başarılı olan ve sağlık raporu ve arşiv araştırması olumlu sonuçlanan adayların dosyaları eğitime çağrı tebligatı yapılması maksadıyla ilgili Kuvvet Komutanlıklarına gönderilmektedir. İlgili Kuvvet Komutanlıklarınca eğitime çağrı tebligatları, her kurs döneminden önce adayların bildirmiş oldukları ikametgâh adreslerine iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılmaktadır. Ayrıca adayların cep telefonlarına SMS (kısa mesaj) ve elektronik posta adreslerine (e-posta) mail olarak bilgilendirme yapılabilmektedir.

Sözleşmeli er adaylarının ön sözleşme süreleri ne kadardır?

Sözleşmeli er adayları "Ön Sözleşme" yapılarak askerî eğitime alınırlar. Ön sözleşme, eğitim süresi sonuna kadar geçerlidir.

Sözleşmeli er adaylarının ilk sözleşme süreleri ne kadardır?

Eğitim süresi sonunda başarılı olan sözleşmeli erler ile 4 yıldan fazla olmamak şartıyla en az 3 yıllık ilk sözleşme yapılır.

İlk sözleşme bittikten sonra tekrar sözleşme yapılabilir mi?

İlk sözleşme süresi bittikten sonra yapılacak müteakip sözleşmeler, 1 yıldan az 3 yıldan fazla olmamak şartıyla azamî yedi (7) hizmet yılı sonuna kadar uzatılabilir.

Sözleşmeli erler en fazla kaçıncı yılın sonuna kadar sözleşme yapabilirler?

Sözleşmeli erbaş ve erler, azami yedi hizmet yılı görev yapabilirler.

Sözleşmeli erbaş ve erlerin yedi (7) yıllık hizmet sürelerinin sonunda memuriyete geçiş hakları var mıdır?

Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanundaki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar. Konuyla ilgili hususlar sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunda belirtilmektedir.

Sözleşmeli erlikten uzman erbaşlığa geçiş hakkı var mıdır?

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen personelden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteği ile sözleşmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar ilgili mevzuattaki şartları sağlamak şartıyla, uzman erbaşlığa başvurabilirler. En az üç yıl görev yapmış olanlar, 29 yaşını geçmemiş olanlar müteakip sözleşme süresi içerisinde başvuru yapabilir. Bu durumda olanların, başvurularının kabul edilmesi halinde uzman erbaşlığa geçenlerin sözleşmeleri kendiliğinden son bulur. Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlere nitelik belgeleri, görev yerleri, hizmet süresi, eğitim durumu, takdir ve ceza durumları dikkate alınarak öncelik verilir. Sözleşmeli çavuşlar, mezuniyet kriterlerini sağlamak şartıyla uzman erbaşlığa uzman çavuş rütbesiyle başlarlar.

Sözleşmeli erlikten muvazzaf astsubaylığa geçiş hakkı var mıdır?

Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen personelden, kendi kusurları olmaksızın sözleşmesi feshedilenler ile kendi isteği ile sözleşmesini yenilemeyenler veya ayrılanlar ilgili mevzuattaki şartları sağlamak şartıyla, astsubaylığa başvurabilirler. En az üç yıl görev yapmış olanlar müteakip sözleşme süresi içerisinde başvuru yapabilir. Bu durumda olanların, başvurularının kabul edilmesi halinde astsubaylığa nasbedilenlerin sözleşmeleri kendiliğinden son bulur. Başvuruda bulunan sözleşmeli erbaş ve erlere nitelik belgeleri, görev yerleri, hizmet süresi, eğitim durumu, takdir ve ceza durumları dikkate alınarak öncelik verilir.

Sözleşmeli er adaylarının ön sözleşme yaptıktan sonra ayrılma hakkı var mıdır?

Ön sözleşme süresi içinde sözleşmeli er adayları ön sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmek isteyebilir ve ayrılabilirler.

Ön sözleşmesini fesheden sözleşmeli er adaylarının aynı göreve tekrar geri dönebilme hakları var mıdır?

Ön sözleşmesini feshederek ayrılanlar tekrar TSK'ya sözleşmeli er olarak geri dönemezler.

Ön sözleşmesini fesheden sözleşmeli er adayları herhangi bir tazminat ödemeleri gerekir mi?

Ön sözleşme süresi, sözleşmeli er adayları için deneme süresi gibi değerlendirildiğinden, ön sözleşme süresi içinde ayrılanlar hakkında herhangi bir cezaî işlem yapılmaz, tazminat ödemezler. Fakat sözleşmeli er adaylarının ücretleri her ayın başında peşin olarak ödendiği için çalışmadığı günlere ait yapılan ücret ve ödemeler kendisinden geri alınır.

Sözleşmeli erler hangi görevleri yaparlar?

Sözleşmeli erbaş ve erler; istihdam edildikleri kadro görevleri ile sayılı TSK İç Hizmet Kanununda erbaş ve erler için belirtilen görevleri yaparlar.

Sözleşmeli erlerin tabanca alma hakları var mıdır? Kimlik kartları ve kıyafetleri nasıldır?

Sözleşmeli erlerin silahları kadro silahıdır. Sözleşmeli erlere tabanca verilmez ve tabanca taşıma hakları yoktur. Sözleşmeli erbaş ve erlerin sadece kendilerine TSK Akıllı Kartı verilecektir.

Sözleşmeli erler akşam mesaiden sonra evlerine gidebilirler mi?

Sözleşmeli erbaş ve erlerin günlük faaliyet programı ve hafta sonu izinleri, sayılı Kanun gereği askerlik yapanlarda olduğu gibidir. Sözleşme ve görev süresince kışlada iskân edilirler. Ancak sözleşmeli erbaş ve erlere birliğin günlük faaliyet programı ile görevlerini ve emniyetini aksatmayacak şekilde hafta içi mesai sonrası ve hafta sonu görev yerlerinden ayrılmaları için izin verilir.

Sözleşmeli erler evlenebilirler mi? Eşlerini görev yaptıkları yerlere götürebilirler mi?

Sözleşmeli erler evlenebilirler.

Sözleşmeli er adaylarının izin alma hakkı var mıdır?

Sözleşmeli er adaylarının yıllık izin hakkı bulunmamaktadır. Yıllık izinler sözleşmeli er olduktan sonra verilebilir.

Sözleşmeli erlerin ilk sözleşmelerini müteakip birliklerine atandıklarında yıl sonuna kadar kaç gün izin kullanacaklar?

Sözleşmeli erbaş ve erlerin barışta her yıl otuz gün yıllık planlı izin hakkı vardır. Bu müddete yol dâhil değildir. Ayrıca, kısa süreli mazeretlerde kullanılmak üzere on beş güne kadar yıllık mazeret izni verilebilir. Yıllık izinlerin verilmesi, zamanı ve süresi hizmetin aksamaması esas alınmak suretiyle kıta, karargâh ve kurum amirlerince düzenlenir. On beş günlük mazeret izni dışında sözleşmeli erbaş ve erlere verilebilecek izinler Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanununda belirtilmiştir.

Devlet memurluğu için başvurular nasıl yapılmaktadır?

Devlet memuru temini kapsamında başvurular sadece her temin döneminde funduszeue.info genel ağ (internet) adresinde yayımlanan çevrimiçi (online) başvuru formu doldurularak yapılmaktadır. Bunun dışında (posta veya belgegeçer yoluyla CV, dilekçe vb.) başvurular kabul edilmemektedir.

Devlet memurluğu için genel başvuru şartları nelerdir?

sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde belirtilen genel ve özel şartlara sahip olmak, Her bir kadro unvanı için belirlenen niteliklere sahip olmaktır.

Devlet memuru başvurusunda öğrenim şartı nedir?

Ortaöğretim (lise), ön lisans ve lisans mezunları için yapılan Kamu Personel Seçme Sınavına (KPSS) girmiş ve ilgili KPSS puanını almış olmak.

Devlet memuru başvurusunda yaş şartı nedir?

sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48'inci maddesinde belirtilen genel ve özel şartlara sahip olmak (18 yaşını tamamlamış olmak.)

Devlet memuru başvurusunda askerlik şartı nedir?

Erkek adaylar için askerlik durumu bakımından; askerlikle ilgisi bulunmamak, askerlik çağına gelmemiş bulunmak veya askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak,

Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi görevlerde daha önce çalışmış veya çalışıyor olanlar müracaat edebilirler mi?

Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda Sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi DEVLET MEMURU olarak çalışıyor olmamak gerekmektedir.

Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş veya sözleşmeli er olarak sözleşmesi feshedilmiş veya halen çalışıyor olanlar devlet memurluğuna müracaat edebilirler mi?

Sözleşmeli subay, sözleşmeli astsubay, uzman erbaş veya sözleşmeli er olarak sözleşmesi feshedilmiş veya halen çalışıyor olmamak gerekmektedir.

Devlet memuru başvurusunda sağlık şartı nedir?

Yapılacak sınavlar sonucunda başarılı olan asil ve yedek adaylar sağlık raporu işlemleri için, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı 'Sağlık Yeteneği Yönetmeliği' gereğince; Engelli Sağlık Kurulu Raporu Vermeye Yetkili Sağlık Kuruluşları listesinde yer alan Sağlık Bakanlığı bağlısı sağlık hizmet sunucularında muayene işlemleri başlatılacaktır. Sevk edilecekleri hastaneden "Memur Adayı Olur" kararlı rapor almış olmak gerekmektedir.

Devlet memurluğuna ön başvuru yapan adaylar ön başvuru sonuçlarını nasıl öğrenebilmektedir?

Devlet memurluğu ön başvuru sonuçlarının ve her unvan için belirlenen taban puanlarının hangi tarihte yayımlanacağı başvuru kılavuzu faaliyet takviminde belirtilmektedir. Ön başvuru sonuçları belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde tebliğ niteliğinde yayımlanmaktadır.

Devlet memurluğu seçim aşaması sınavları hangi aşamalardan oluşmaktadır?

a. Genel ağ (internet) üzerinden ön başvuruların alınması, b. Birinci Seçim Aşaması (Ön başvurusu kabul edilen ve her ünvan için belirlenecek taban puan üzerindeki adayların belirtilen tarihte evraklarını göndermesi) c. İkinci seçim aşaması olmak üzere üç aşamadan oluşur. İkinci seçim aşaması da aşağıda belirtilen aşamalardan oluşmaktadır. (1) Evrak Kontrol, (2) Uygulamalı Sınav (Sadece başvuru kılavuzunda belirtilen unvanlar için yapılmaktadır), (3) Mülakat , (4) Sağlık Kurulu raporu ve güvenlik soruşturması işlemleri.

Ön başvurusu kabul edilen adaylardan hangi belgeler istenmektedir?

Ön başvuruları kabul edilen adaylardan istenecek belgeler kayıt-kabul aşamasında faaliyet takviminde belirtilen tarihlerde funduszeue.info adresinde yayımlanmaktadır.

Evrak kontrol aşamasında hangi işlemler yapılmaktadır?

Ön başvuru esnasında aday beyanına dayalı olarak alınan bilgiler ilgili kanun, yönetmelik ve yönerge esaslarına uygun olarak kontrol edilmektedir.

Uygulamalı sınavda neler sorulmaktadır?

Sadece başvuru kılavuzunda belirtilen unvanlar için yapılmaktadır. Adaylara, branşı ile ilgili uygulamalı sınav ve/veya nazari bilgi sınavı yapılmaktadır.

Uygulamalı sınavda geçme notu kaçtır?

Uygulamalı sınavda asgari geçer not puan üzerinden 70'tir. Bunun altında not alan adaylar elenmiş sayılmaktadır.

Uygulamalı sınavda elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Uygulamalı sınav sonuçlarına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır. Adayların yasal süresi içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Mülakat sınavının amacı nedir?

Mülakat; görüşme yoluyla adayın konuşma yeteneği, ses tonu, heyecan durumu, çok yönlü düşünme, davranışlardaki denge, kendine güven gibi unsurlar gözlenerek elde edilen bilgiler değerlendirildiği planlı bir görüşmedir.

Mülakatta elenen adayların itiraz hakkı var mıdır?

Mülakat aşamasına idari itiraz hakkı bulunmamaktadır. Adayların yasal süresi içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açma hakları bulunmaktadır.

Şehit/gazi eş veya çocuklarına ek puan verilmekte midir?

Şehit, malul ve muharip gazi eş ve çocuklarının; anne, baba veya eşinin şehit/gazi olduğunu gösterir belge ile başvurularında, almış oldukları merkezi sınav puanına, aldığı puanın %10 fazlası eklenerek hesaplanmış puan dikkate almaktadır.

Değerlendirme esasları nedir?

Uygulamalı sınav ve mülakat sınavlarında baraj notu üzerinden 70'tir. Uygulamalı sınav veya mülakat sınavlarının birinden 70 baraj notunun altında puan alan adaylar elenir ve bir sonraki aşamaya alınmazlar. Adayların nihai değerlendirmesi; KPSS notu, uygulamalı sınav notu (uygulamalı sınav yapılacak unvanlar için) ve mülakat notu toplamının girdikleri sınav sayısına bölünmesi ile ortaya çıkan sonuca göre yapılmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınav sonuçları adaylara nasıl duyurulmaktadır?

Başarılı olan adayların asil ve yedek isim listesi, başvuru kılavuzunda belirtilen tarihte funduszeue.info genel ağ adresinde yayımlanmaktadır.

İkinci seçim aşaması sınavlarında başarılı olan adaylar sınavdan sonra ne işlem yapacaktır?

Adayların sağlık raporu işlemleri için, kendilerine tebliğ edilen tarihte belirlenen Hastaneye başvurup muayene işlemlerini başlatmaları gerekmektedir. Sağlık raporu almak üzere hastaneye sevk edilen adaylar, sağlık muayene işlemlerinin bitmesini müteakip kendilerine hastane tarafından verilen raporun aslını elden veya posta/kargo yoluyla funduszeue.infoD.Bşk.lığı (Cebeci/ANKARA) adresine teslim etmektedirler.

Olumsuz sağlık raporu alan devlet memuru adaylarının rapora itiraz hakkı var mıdır?

Olumsuz rapor alan devlet memuru adaylarının rapora itiraz hakkı bulunmaktadır.

Olumsuz sağlık raporuna itiraz işlemi nasıl yapılmaktadır?

Olumsuz sağlık raporu alan adaylar en geç 3 gün içerisinde itiraz dilekçesi ile İl Sağlık Müdürlüklerine başvuruda bulunurlar. İtiraz için başvuruda bulunan adaylar kontrol hastanesine sevk edilirler. Adayın kontrol hastanesinden almış olduğu sonuç olumsuz ise işlemleri sonlandırılır, olumlu ise hakem hastanesine sevk edilir. Hakem hastanesine sevk edilen adaylara almış oldukları sonuca göre işlem yapılır.

Devlet memuru temini kapsamında başarılı olan adaylar sağlık raporu ve güvenlik soruşturması işlemlerinin sonucunu nereden takip edebilmektedir?

Adaylar işlemlerinin hangi aşamada olduğu bilgisini MSB PERSONEL TEMİN DAİRESİ BAŞKANLIĞI iletişim numaralarından vatandaşlık numaraları ile öğrenebilmektedir.

Devlet memurları hangi kanun ve yönetmeliklere tabidir?

Devlet memurları sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabidir. Bunun yanı sıra TSK bünyesinde görev yapmaları nedeniyle; sayılı TSK İç Hizmet Kanunu ve Yönetmeliği vb. mevzuatta belirtilen hak ve yükümlülüklere tabidir.

Devlet memurunun izin işlemleri hangi esaslara göre yapılmaktadır?

Devlet memurlarına, sayılı Devlet Memurları Kanunu ve TSK İzin Yönetmeliği düzenlenen esaslara göre yıllık ve mazeret izni verilir.

Devlet memurlarına ve kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm sağlık işlemleri nasıl sağlanmaktadır?

Devlet memurları ve kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm sağlık işlemleri hakkında sayılı Devlet Memurları Kanunu ile sayılı TSK İç Hizmet Kanunu hükümleri uygulanır.

Devlet memurlarının maaşları ne kadardır?

Devlet memurlarına, göreve başlamış olmak kaydıyla sayılı Kanun'da belirtilen tablo üzerinden aylık ödenir.

Devlet memurları lojmanlardan istifade edebilir mi?

Devlet memurları mevcut hükümler dâhilinde, Millî Savunma Bakanlığına ait konutlardan istifade ederler.

Sınav başvurumu nerelerden yapabilirim?

Adaylar başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak internet aracılığıyla funduszeue.info veya ÖSYM mobil uygulamaları aracılığıyla yapabileceklerdir.

Sınav başvuru ücreti ne kadardır?

Sınav başvuru ücreti ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenmektedir.

Sınav başvurusunu internetten değil de sınav başvuru merkezlerinden yapan kişiler ilave bir ücret öderler mi?

Başvuru merkezleri tarafından başvuru işlemini yapan adaylardan ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenen/belirlenecek miktarda başvuru hizmeti ücreti alınır.

Sınav başvurumu geç başvuru tarihinde yaptığım takdirde ilave bir ücret öder miyim?

Geç başvuru tarihinde başvurusunu yapacak adaylar ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenen/belirlenecek miktarda başvuru ücreti ödeyeceklerdir.

Sınav başvuru ücretimi nerelerden yatırabilirim?

ÖSYM Başkanlığı tarafından belirlenen/belirlenecek yollarla yatırılacaktır.

Belirtilen tarihlerde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava girebilir mi?

Kılavuzda belirtilen başvuru tarihlerinde ve geç başvuru tarihinde sınav ücretini yatırmayan kişiler sınava giremezler.

Çifte vatandaşlığı olan bir kişi Milli Savunma Üniversitesi'ne başvurabilir mi?

Çifte vatandaşlığı olan bir kişi, Milli Savunma Üniversitesi'ne başvurabilir ancak Harp Okulu/Astsubay MYO'dan mezun olacakları tarihe kadar T.C. dışındaki vatandaşlıklarından vazgeçmelerinin gerekeceğini göz önünde bulundurmalıdırlar.

MSÜ'ye başvurup aynı zamanda diğer (Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) sınavlara girebilir miyim?

MSÜ sınavına başvuru yapmak diğer sınavlara (Polislik Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi vb.) girmeye engel teşkil etmemektedir.

Astsubay Meslek Yüksekokullarına bayan adaylar başvurabilir mi?

Bayan adaylar yalnızca Harp Okullarına başvurabilir.

22 ve üstü yaşlardaki adaylar Harp Okulları/ funduszeue.info Yüksekokullarına başvurabilir mi?

22 ve üstü yaşlardaki adaylar Harp Okulları / funduszeue.info Yüksekokullarına başvuruları sistem tarafından engellenecektir.

21 yaşındaki adaylar Harp Okullarına başvurulabilir mi?

21 yaşındaki adaylar Harp Okullarına başvuramazlar.

Hangi yıllarda lise ve dengi okullardan mezun olan kişiler Milli Savunma Üniversitesi'ne başvurabilir?

Lise ve dengi okullardan başvurunun yapıldığı yıl lise son sınıf öğrencisi olup o yıl mezun olabilecek durumda olanlar ile önceki 2 yıl içerisinde mezun olmuş adaylar başvurabileceklerdir. Daha önceki yıllarda mezun olan adayların başvurusu (yaş kriterleri uysa dahi) sistem tarafından engellenecektir.

Başvuru yapılan yılda lise ve dengi okullardan mezun olacak kişiler MSÜ'ne başvurabilirler mi?

Başvurabilirler ancak lise ve dengi okullarda öğrenciliği devam eden adayların başvuru yılında Harp Okulu ve funduszeue.info'nun kesin kayıt işlemlerinin son tarihine kadar mezun olmaları gerekmektedir.

Evliyim/Nişanlıyım/Eşimden ayrıldım, askeri öğrenci olabilir miyim?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Nişanlı, evli, dul, hamile, çocuklu olmamak veya herhangi bir kadınla veya erkekle nikâhsız olarak birlikte yaşamamak» ifadesi yer almaktadır.

Şu anda üniversitede okuyorum MSÜ'ne girmek için tekrar sınava girmeli miyim?

MSÜ Sınavları yalnızca uygulanacakları yıl için geçerlidirler. Tekrar sınava girmeniz gereklidir.

Milli Savunma Üniversitesi'ne başvurabilmek için hangi lise türlerinden mezun olmak gerekir?

Herhangi bir lise ve dengi okuldan mezun olan/olacak adaylar MSÜ'ne başvurabilir.

Milli Savunma Üniversitesi'nde okuyabilmek için YKS-TYT ve YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunlu mudur?

funduszeue.info için YKS-TYT ve Harp Okulu için YKS-TYT ile YKS-AYT oturumlarına katılmak zorunludur. Bir önceki yıldaki YKS-TYT puanını kullanmak isteyen adaylarla ilgili açıklama bir sonraki soruda yer almaktadır.

Milli Savunma Üniversitesi'nde okuyabilmek için bir önceki yıl almış olduğum YKS-TYT puanımı kullanabilir miyim?

Bir önceki yıl YKS-TYT puanı ve üzerinde olan adayların, bahse konu puanları geçerlidir. Ancak adaylar MSB ile MSÜ'nin öğrenci yerleştirme işlemleri için taban puan belirleyeceğini göz önünde bulundurmalıdır. Bir önceki yıl YKS-TYT puanını kullanmak isteyen adayların YKS başvuru sürecinde bu yönde başvuru ve ödeme yapmaları gerekmektedir.

MSÜ 'Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına' hangi illerde katılabilirim?

Adaylar sınav merkezi tercihi olarak kendi adres ilini tercih edebileceklerdir. Bunun dışında bir tercihte bulunulamayacaklardır.

Harp Okulu ve/veya funduszeue.info Seçim aşamalarına katılarak bu aşamaların herhangi birinden Elenmek/Ayrılmak diğer Yükseköğretim Kurumlarına başvurmaya engel oluşturur mu?

Adayların Diğer Yükseköğretim Kurumlarına Başvurma Hakları Devam Edecektir.

MSÜ'ne çağrı ve kesin kayıt işlemleri için Şehit-Gazi Çocuklarına özel bir kontenjan ayrılır mı?

Şehit ve gazi çocuklarının 2'nci seçim aşamalarına çağrılmasıyla ilgili olarak; MSÜ sınavında belirlenecek 'Seçim Aşamaları Çağrı Taban Puanının' %90'nını alanlar, ikinci seçim aşamalarına çağırılacaktır

Seçim aşamalarında başarılı olan şehit ve gazi çocukları, yerleştirme için Astsubay Meslek Yüksekokulları için TYT'den, Harp Okulları için YKS Sayısal/Eşit Ağırlık ve Sözel'den Milli Savunma Bakanlığı tarafından belirlenecek taban puanın %90'ını almış olmak şartıyla kendi aralarında sıralanarak kontenjanın %5'i kadarı okullara kayıt yaptırma hakkını elde ederler. Kendi puanı ile okula kayıt yaptırma hakkını elde eden adaylar % 5'lik kontenjanın dışında tutulurlar.

Şehit-Gazi Çocukları kapsamına kimler girer?

Şehit/Gazi Çocukları kapsamına yalnızca öz annesi veya babası şehit/gazi olanlar girer.

Kılavuzda belirtilen/MSB tarafından ilan edilen/edilecek tarihlerde tercihlerini yapmayan adaylar 2'nci Seçim Aşamalarına Çağrılırlar mı?

Belirtilen/belirtilecek tarihlerde tercih işlemlerini yapmayan adaylar hiçbir şekilde 2'nci Seçim Aşamalarına çağrılmayacaktır.

Vücudunda dövme veya yara izi olan kişiler Askeri Öğrenci olabilir mi?

Bu konuda ayrıntılı bilgi için TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'nin tatuaj ve yara izi ile ilgili bölümünü inceleyiniz.

Daha önce Askeri Okullardan çıkan/çıkarılan veya sivil okullardan çıkarılan öğrenciler MSÜ'nde okuyabilir mi?

Başvuru ve Giriş koşullarımızda «Bir askeri okuldan çıkmış veya çıkarılmamış, sivil okullardan ise çıkarılmamış olmak» ifadesi yer almaktadır.

MSÜ Sınavının puanları yerleştirme işlemlerinde kullanılacak mı?

MSÜ Sınavı Puanları yalnızca adayların 2'nci seçim aşamalarına çağrı işlemlerinde kullanılacaktır.

Okul disiplin cezaları MSÜ'de okumaya engel teşkil eder mi?

Giriş koşullarına engel teşkil eden okuldan çıkarılma cezaları hariç okulda alınan disiplin cezaları MSÜ'nde okumaya engel teşkil etmez.

Aday Yerleştirme İşlemlerinde kullanılan YKS puan türlerine Ortaöğretim Başarı Puanı eklenecek midir?

Aday yerleştirme işlemlerinde YKS puan türlerinin ortaöğretim başarı puanı eklenmemiş hali (HAM PUAN) kullanılacaktır.

Millî Savunma Bakanlığından:

UZMAN ERBAŞ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 20/9/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 6- Uzman erbaş olarak alınacaklarda aşağıdaki şartlar aranır:

a) Türk vatandaşı olmak.

b) Eğitim şartı olarak;

1) Uzman onbaşı için en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu olmak.

2) Uzman çavuş için en az lise veya dengi okul mezunu olup çavuş olarak askerliğini yapmış veya yapmakta olmak ya da en az ilköğretim okulu mezunu olup, muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlamış veya yapmakta olmak.

c) Tespit edilen görev yerinde ihtisas sahibi olmak.

ç) Sağlık durumunun uzman erbaşlığa elverişli olduğunu 31/10/ tarihli ve / sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden alacağı raporla kanıtlamış olmak.

d) Askerlik hizmetini yapmakta iken müracaat edenler için uygun nitelik belgesi almış olmak.

e) Muvazzaflık hizmeti sırasında veya terhisinden itibaren beş yıl içinde ve müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla yirmi yedi yaşını bitirmemiş olmak şartıyla; Millî Savunma Bakanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı yahut Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından alım için görevlendirilen birimlere müracaat etmek.

f) İstekli olmak.

g) İcra edilecek temel askerlik eğitimini başarıyla tamamlayanlar veya ilk atamaları doğrudan doğruya kıt’a veya birliklere yapılan uzman erbaşlar için 7/4/ tarihli ve sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olmak.

ğ) Askeri okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı eğitim komutanlıklarından herhangi bir sebeple çıkmamış veya çıkarılmamış olmak, diğer okullardan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmak veya ortaöğretim kurumlarında örgün öğretim dışına çıkarma cezası almamış olmak.

h) Muvazzaf/sözleşmeli subay veya astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş veya bunların adayı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli iken buralardan ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak yahut görev yapmıyor olmak.

ı) Sözleşmeli erbaş/er yahut bunların adayı iken sözleşmesi kendi kusuru nedeniyle idarece feshedilmemiş olmak.

i) Devlet memurluğundan veya kamu görevinden herhangi bir nedenle çıkarılmamış olmak.

j) Taksirli suçlar hariç olmak üzere diğer suçlardan mahkemeler tarafından otuz günden daha fazla süreli hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm edilmemiş olmak.

k) Taksirli suçlar nedeniyle altı ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkûm edilmemiş olmak.

l) Verilen ceza, ertelense, seçenek yaptırımlara çevrilse, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilse veya affa uğrasa dahi; Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, iftira, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, yalan yere yemin, cürüm tasniî, ırza geçmek, sarkıntılık, kız, kadın veya erkek kaçırmak, fuhşiyata tahrik, gayri tabiî mukarenet, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmî ihale ve alım ve satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat, isyan suçlarından dolayı mahkûm olmamak.

m) Firar, amir veya üste fiilen taarruz, emre itaatsizlikte ısrar, üste hakaret, mukavemet, fesat ve isyan suçlarından, 22/5/ tarihli ve sayılı Askeri Ceza Kanununun inci maddesinde belirtilen suçlardan hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi hapis cezasına ve/veya adli para cezasına hükmedilmemiş olmak.

n) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının manevî şahsiyetine gölge düşürmemiş ve askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak fiil ve hareketlerde bulunmamış olmak.

o) Toplumca tasvip edilmeyen ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmıyor olmak.

ö) Terör örgütlerine veya Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olmamak.

p) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.

r) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmemiş veya görmüyor olmak.

Uzman erbaş olmak için gerek muvazzaflık görevini yaptığı sırada, gerekse terhislerini müteakip başvuruda bulunan ve alınmaları uygun görülen personelin, güvenlik soruşturmaları; Millî Savunma Bakanlığı veya Jandarma Genel Komutanlığı yahut Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından yaptırılır. Temel askerlik eğitimi sırasında güvenlik soruşturması sonuçlanmayanların eğitimleri devam ettirilir. Bunlardan güvenlik soruşturmaları olumlu sonuçlananlar göreve başlatılır, olumsuz sonuçlananların ise Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ilişiği kesilir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin manevi şahsiyetine gölge düşüren veya askerliğin şeref ve haysiyeti ile bağdaşmayacak eylemlerde bulunanlar ile terör örgütlerine veya Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı ya da bunlarla irtibatı olanlar uzman erbaş olarak istihdam edilmezler.

Birlik komutanlıkları tarafından uzman erbaş olmaya lâyık görülenler için en az ilköğretim okulu veya dengi okul mezunu erbaş ve erlerin terhis çizelgelerinin "ihtisas kod numarası" kısmına, EK-A’da yer alan uzman erbaş olacaklar için nitelik belgesindeki nitelikler dikkate alınarak, "Uzman erbaş olmaya lâyıktır" ibaresi yazılır ve ilgililere terhislerinden önce bilgi verilir. Bunlardan, kendi sınıf, branşının dışında başka bir görevde çalıştırılanların ihtisas kod numaraları, muvazzaf askerliği fiilen yaptığı görevin numarası olarak yazılır.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “askerî hastahanelerden” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden” şeklinde değiştirilmiş ve aynı fıkranın (f) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“f) Uzman erbaş olarak alınanların bundan sonraki bütün işlemleri (terfi, sözleşmenin uzatılması, sözleşmenin feshi, ilişik kesme ve özlük haklarına ilişkin işlemler ile buna benzer diğer işlemler) 12 nci maddede belirtilen sözleşme yapmaya yetkili makamlar tarafından yapılır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) İkinci fıkrasında yer alan “(EK-C) de” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri için EK-C/1’de, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı için EK-C/2’de” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Aynı maddeye ikinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Sicil belgeleri elektronik ortamda hazırlanır. Elektronik sicil belgesine eklenmesi gereken belgeler, taranarak elektronik sicil belgesine ek yapılır. Elektronik ortamda sicil belgesi düzenlenememesi durumunda matbu sicil belgesi tanzim edilebilir. Sicil belgeleri ile ilgili uygulamaya yönelik usul ve esaslar Kuvvet Komutanlıklarında genelgeyle, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise yönergeyle düzenlenir.”

c) Mevcut yedinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde Uzman onbaşılardan bir yıllık hizmet süresini tamamladıktan sonra, istekli oldukları ve görevdeki başarısı sicil belgesi ile tespit edilen ve uzman çavuş olabileceğine dair haklarında olumlu kanaat bulunanlar, 12 nci maddede belirtilen sözleşme yapmaya yetkili makamlar tarafından uzman çavuşluğa terfi ettirilirler.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Sözleşmenin uzatılmasında uygulanacak esaslar ve sözleşme yapmaya/feshetmeye yetkili makamlar

Madde Uzman erbaşlar, sözleşme süresinin bitiminde terhis edilirler. Bunlardan sözleşmelerinin yenilenmesini isteyenlerin istekleri, müteakip sözleşme süreleri bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak kaydıyla aşağıdaki şartlar altında uzatılabilir:

a) Taahhüt ettiği sürenin bitimine en az üç ay kala (yurt dışı geçici göreve gidecek uzman erbaşlar için altı ay kala) hizmet süresini uzatmak istediğine dair bir dilekçe ile müracaat etmiş olmak.

b) Almış oldukları son sicil notu, sicil tam notunun yüzde altmış (%60) ve daha yukarısında olmak.

c) Fiilî kadroda münhal bulunmak.

ç) İstihdam edildikleri veya edilecekleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen sağlık niteliklerine sahip olmak.

d) 12/4/ tarihli ve sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında malul olan isteklilerden, bilgi ve tecrübelerinin sınıfı için faydalı olması ve fiziki noksanlıklarını kapatabilmesi şartıyla mensup olduğu Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülenler için istihdam edilecekleri kadronun sağlık niteliklerini taşımak.

İşlemleri tamamlanan uzman erbaşların sözleşmeleri bu maddede belirlenen sözleşme yapmaya yetkili makamlar tarafından onaylanarak yenilenir ve ilgili Kuvvet Komutanlığına, Jandarma Genel Komutanlığına ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bildirilir. Bu şekilde sözleşmelerin uzatılması tasdik edilenler, yeni bir taahhütname imzalayarak göreve devam ederler. Uzman çavuş ve uzman onbaşıların sözleşmeleri azamî 8/6/ tarihli ve sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40 ıncı maddesinde düzenlenen yaş haddine kadar uzatılabilir.

Sözleşme yapmaya/feshetmeye yetkili makamlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Tümen, tugay, bağımsız tugay komutanları veya eşidi kurum amirleri ya da eşidi eğitim merkezi komutanları.

b) Ordu ve kolordu (ve eşidi) karargâhı ve doğrudan bağlı birlikleri ile eşidi kurum amirlikleri için kurmay başkanları.

c) Millî Savunma Bakanlığına doğrudan bağlı birlikleri için Personel Genel Müdürlüğü, Genelkurmay Başkanlığına ve Kuvvet Komutanlıklarına doğrudan bağlı birlikleri için personel başkanları veya yetki verilen birlik komutanları veya kurum amirleri.

ç) Jandarma Genel Komutanlığında;

1) İl jandarma, alay ve eşidi birlik komutanları veya kurum amirleri ile daha üst birlik komutanları ya da eşidi kurum amirleri.

2) Jandarma genel komutan yardımcılığı, Asayiş Kolordu Komutanlığı, Lojistik Komutanlığı ve Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığında ise Komutan/Başkan veya yetki vereceği komutan yardımcısı/başkan yardımcısı.

d) Sahil Güvenlik Komutanlığı karargâhında Sahil Güvenlik Komutanının görevlendireceği sahil güvenlik komutan yardımcısı ve bağlı birliklerinde ana ast birlik komutanları ve eşidi kurum amirleridir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (ç) bendinde yer alan “adlî veya askerî” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkrada yer alan “Tugay, bağımsız tugay, tümen, bölge (ve eşidi) komutanlarınca veya eşidi kurum amirlerince; ordu, kolorduya (ve eşidi) doğrudan bağlı birlikleri ile eşidi kurum amirleri için kurmay başkanlarınca; kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile Millî Savunma Bakanlığına doğrudan bağlı birlikler için personel başkanlarınca veya yetki verilen komutanlıklarca; Sahil Güvenlik Komutanlığında ise Sahil Güvenlik Komutanlığınca sözleşmeleri feshedilmek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden ilişikleri kesilir” ibaresi “sözleşmeleri feshedilmek suretiyle Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı veya Sahil Güvenlik Komutanlığı ile ilişikleri kesilir” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “21/6/ tarihli ve sayılı Askerlik Kanununun” ibaresi “25/6/ tarihli ve sayılı Askeralma Kanununun” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde Uzman erbaşlar, istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber 4/1/ tarihli ve sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. Kendilerine düşen nöbet hizmetlerine girerler. Lüzumu halinde hizmete müteallik her türlü işe fiilen iştirak ederler. Uzman erbaşların görevlerine ilişkin uygulamaya yönelik usul ve esaslar Kuvvet Komutanlıklarında genelgeyle, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise yönergeyle düzenlenir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “uygulanır,” ibaresi “uygulanır.” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasında yer alan “asker hastanelerinde, asker hastanelerinin bulunmadığı garnizonlarda ise” ibaresi ve “ve asker hastanelerinden” ibaresi ile dördüncü fıkrasında yer alan “asker hastanelerinden veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı maddenin beşinci fıkrasında yer alan “askerî hastanelerden” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkranın üçüncü cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

“Ayrıca, uzman erbaşlara dereceleri itibarıyla sayılı Kanunun Ek-2 sayılı ek gösterge cetveli ile belirlenen ek gösterge rakamları uygulanır.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 20 - Nöbetçi olanlar hariç olmak üzere uzman erbaşlardan isteyenler ilgisine göre; sayılı Kanun veya Jandarma ve Sahil Güvenlik Personelinin Hizmet Esasları Hakkında Yönetmeliğin bu konudaki hükümleri saklı kalmak şartıyla gece evlerine gidebilirler. Gece kışlada veya gemide kalmayı kabul edenler, yetkili amirin izni olmadan kışladan veya gemiden ayrılamazlar. Bunlar, mümkün olduğu kadar erbaş ve erlerden ayrı olarak tahsis edilecek yerlerde yatırılırlar. Evlerine gidenler, subay ve astsubay servislerinden istifade edebilirler. Mesai başlangıcında görevleri başında bulunurlar.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Uzman erbaşların kıyafetlerinde ilgisine göre; 2/6/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliği, 31/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Jandarma Genel Komutanlığı Kıyafet Yönetmeliği veya 28/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sahil Güvenlik Komutanlığı Kıyafet Yönetmeliği hükümleri uygulanır.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “askerî hastaneler ile diğer” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, dördüncü fıkrasında yer alan “tam teşekküllü askerî hastaneden” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastaneden” şeklinde değiştirilmiş, altıncı fıkrasında yer alan “Gülhane Askerî Tıp Akademisi veya Gülhane Askerî Tıp Akademisi Haydarpaşa Askerî Hastanelerinin” ibaresi “Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine uygun olarak belirlenmiş tam teşekküllü bir hastanenin” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“Türk Silahlı Kuvvetleri Koruma Hizmetleri Yönetmeliği hükümlerine göre koruma hizmetinde görevli olan uzman erbaşların atamaları, koruma hizmetini yürüttükleri sürece mensubu olduğu Kuvvet Komutanlığınca ertelenebilir.

Atama ve yer değiştirme işlemlerine ilişkin diğer hususlar, Kuvvet Komutanlıklarında genelgeyle, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise yönergeyle düzenlenir.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde Uzman erbaşlara ilgisine göre; 11/12/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Kurum Kimlik Kartı Yönetmeliğinde veya ilgili yönergede gösterilen esaslara göre kimlik kartı verilir.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde Uzman erbaşların astsubaylığa geçirilmesiyle ilgili usul ve esaslar ile diğer hususlar aşağıda belirtilmiştir:

a) Aşağıdaki şartları sağlayan uzman erbaşlardan Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaç duyacağı miktar kadarı, astsubay çavuşluğa nasbedilirler:

1) Kendi nam ve hesabına fakülte, yüksekokul veya meslek yüksekokullarından mezun olmak.

2) Muvazzaf astsubay olmaya istekli olmak.

3) Başvuru tarihinde dördüncü hizmet yılını tamamlamış, sekizinci hizmet yılını bitirmemiş olmak.

4) Yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

5) Astsubaylık için sınava müracaat tarihinde uzman erbaşlığa alındığı tarihten itibaren en az dört yıl sicil almış ve almış olduğu mevcut sicil notlarının ortalaması, sicil tam notunun yüzde doksan (%90) ve daha yukarısında olmak.

6) Genel kültür, meslekî bilgi, karakter ve ahlâk bakımından astsubaylığa lâyık olduğuna ilişkin olarak, sıralı sicil üstlerince hakkında örneğine EK-Ç’de yer verilen nitelik belgesi olumlu düzenlenmiş olmak.

7) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde aranan sağlık niteliklerini haiz olmak.

8) Tâbi tutulacakları temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminde başarılı olmak.

b) Aşağıdaki şartları haiz olan uzman erbaşlardan; Kuvvet Komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının ihtiyaç duyacağı miktar kadarı, astsubay meslek yüksekokullarında verilecek öğrenim ve eğitimi müteakip astsubay çavuş nasbedilirler:

1) Lise veya dengi okullardan mezun olmak.

2) Muvazzaf astsubay olmaya istekli olmak.

3) Uzman erbaş olarak en az bir yıl hizmet etmek.

4) Sözleşme süresi içinde müracaatta bulunmak.

5) Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına başvuru tarihinde müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle yirmi beş yaşını bitirmemiş olmak.

6) 23/3/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Savunma Üniversitesi Astsubay Meslek Yüksekokulları Yönetmeliği ve ilgili yönergede belirlenen astsubay meslek yüksekokuluna girmek için, tâbi olacağı sınavda ve gerek görülmesi hâlinde yapılacak mülakat sınavında başarılı olmak.

7) Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına müracaat tarihinde, uzman erbaşlığa alındığı tarihten itibaren almış olduğu mevcut sicil notlarının ortalaması, sicil tam notunun yüzde doksan (%90) ve daha yukarısında olmak.

8) Genel kültür, meslekî bilgi, karakter ve ahlâk bakımından astsubaylığa lâyık olduğuna ilişkin olarak, sıralı sicil üstlerince hakkında örneğine EK-Ç’de yer verilen nitelik belgesi olumlu düzenlenmiş olmak.

9) Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre askeri öğrenci adaylarında aranan sağlık niteliklerini haiz olmak.

c) Uzman erbaş statüsünü sona erdirecek suçlardan gözetim altına alınanlar veya tutuklananlar ya da taksirli suçlar hariç olmak üzere haklarında kamu davası açılanlar, bu durumlarının devamı süresince astsubaylığa geçirilmek için sınava alınmazlar. Ancak bunlar hakkında hazırlık soruşturması sonunda "kovuşturmaya yer olmadığı kararı" verilmesi veya yargılama neticesine göre "beraat" etmeleri hâlinde, diğer şartları da haiz olmak kaydıyla sınava kabul edilirler.

ç) Astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşların eğitimi, özlük hakları ve diğer hususlar şunlardır:

1) Uzman erbaşların astsubay meslek yüksekokullarındaki öğrenim ile eğitim süre ve şekilleri, 11/4/ tarihli ve sayılı Astsubay Meslek Yüksekokulları Kanununa göre yürütülür. Kendi nam ve hesabına fakülte ve yüksekokul bitirenlerden astsubay nasbedilecekler, en az üç aylık temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimine tâbi tutulurlar.

2) Uzman erbaşların astsubay meslek yüksekokullarında ve temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitimi esnasında, özlük hakları yönünden uzman erbaşlık statüleri devam eder. Astsubay meslek yüksekokullarında öğrenim gören uzman erbaşlarda, evli ve nişanlı olmama durumu ile öğrenime ara vermeme şartı aranmaz. Bunların astsubay meslek yüksekokulunda yatılı olarak kalması ya da kalmaması ile ilgili usul ve esaslar yürürlüğe konulacak yönergeler ile düzenlenir. Bunlara, okul ve temel askerlik eğitimi süresince sayılı Kanunun üncü maddesinde belirtilen öğrenci harçlıkları ödenmez. Bu süre içinde Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilikleri; rütbe, derece ve kademelerine göre emsalleri gibi devam eder.

3) Çeşitli sebeplerle temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders veya eğitim yapılan toplam gün sayısının üçte birine katılmayanlar, başarısız sayılırlar. Sağlık sebebiyle temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminin ders veya eğitim yapılan gün sayısının üçte birine katılmayanlar, müteakip eğitim döneminde eğitime katılırlar, aynı sebepten başarısız olmaları hâlinde başarısız sayılırlar.

4) Astsubay meslek yüksekokullarından veya temel askerlik ve astsubaylık anlayışı kazandırma eğitiminden, başarısızlık nedeniyle veya kendi isteği ile ayrılanlardan istekli olan ve uzman erbaş olmak için gerekli şartları taşıyanlar, uzman erbaş olarak göreve devam ettirilirler.

d) Astsubay olmaya istekli uzman erbaşların, müracaat esasları ve tâbi tutulacakları sınavlar; yürürlüğe konulacak yönergelerde belirlenir. Astsubaylığa geçirilecek uzman erbaşların değerlendirilmesi; yapılan yazılı sınavlar sonucu aldıkları notlarına veya puanlarına sicil not ortalamasının yüzde yirmi beşi (%25), bedenî yeterlik ve yapılması hâlinde mülakat notunun her birinin yüzde onu (%10) ile mükâfat puanının ilavesi ve ceza puanının düşülmesi ile yapılır. Mükâfat puanı, EK-D’de yer verilen Mükâfat Puanları Çizelgelerine göre bulunur. Ceza puanı ise ilgisine göre; 31/1/ tarihli ve sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanununun (2) sayılı çizelgesi veya 31/1/ tarihli ve sayılı Genel Kolluk Disiplin Hükümleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Kabul Edilmesine Dair Kanunun (2) sayılı çizelgesine göre bulunan toplam puanın 0, katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilen puandır. Ceza puanının hesaplanmasında ilgisine göre; sayılı Kanunun (2) sayılı çizelgesinde veya sayılı Kanunun (2) sayılı çizelgesinde yer almayan ve taksirli suçlar hariç olmak üzere mahkeme kararı ile verilen para cezaları için 4 puan, diğer hapis cezaları için 4,5 puan esas alınır. Bu puanlar da 0, katsayısı ile tahvil edilir. Mahkeme kararı ile verilen cezalar ertelenmiş, hapis cezası seçenek yaptırımlarına çevrilmiş, adli sicilden çıkarılmış ya da verilen mahkûmiyet hükmünün açıklanması geri bırakılmış olsa dahi ceza puanı hesaplanır. Astsubay adayı, uzman erbaşların tâbi tutulacağı tüm sınavlarda tam puan üzerinden değerlendirilir. Değerlendirme notlarının eşit olması hâlinde, adayların sıralamasında sınavlarda alınan notlar, bunun da eşit olması hâlinde hizmet süreleri göz önünde bulundurulur.

e) Astsubay olmaya istekli uzman erbaş adaylarının değerlendirilmesinde Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli olanlara kontenjanın %10’unu aşmamak kaydıyla Millî Savunma Bakanlığınca belirlenecek oran kadar ilave kontenjan verilebilir. Bu adaylar için puan barajı Millî Savunma Bakanlığınca tespit edilir. Özel Kuvvetler Komutanlığında görevli uzman erbaşlardan başarılı olanlar kendi aralarında puan sırasına göre sıralanırlar. Genel esaslara göre başarılı olan adaylar ilave kontenjanın dışında tutulurlar.

Bu madde hükümlerine göre uzman erbaşlardan astsubaylığa geçirilenler, sayılı Kanun hükümlerine tâbi olurlar. Uzman erbaşlardan astsubaylığa geçirilenlerin mecburî hizmet süresi, ilk sözleşmelerinin onaylandığı tarihten itibaren on beş yıldır. Bu personelin uzman erbaşlıkta geçen hizmet süreleri, astsubay rütbe bekleme süresinden sayılmaz.”

MADDE Aynı Yönetmeliğe 24 üncü maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“Genelge ve yönerge

Madde 24/A- Bu Yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar; Kuvvet Komutanlıklarında genelgeyle, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında ise yönergeyle düzenlenir.

Yönetmeliğin uygulanmasında sorumluluk

Madde 24/B- Bu Yönetmeliğin uygulanmasından doğacak tereddütleri gidermeye ilgilisine göre Millî Savunma Bakanlığı ya da İçişleri Bakanlığı yetkilidir.”

MADDE Aynı Yönetmeliğin EK-C’si yürürlükten kaldırılmış, aynı Yönetmeliğe EK-B’den sonra gelmek üzere ekte yer alan EK-C/1 ve EK-C/2 eklenmiş ve aynı Yönetmeliğin EK-D’si ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE Bu Yönetmeliğin;

a) 3 üncü maddesinin (b) bendi 3/5/ tarihinde,

b) 10 uncu maddesi 15/1/ tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE Bu Yönetmelik hükümlerini Millî Savunma Bakanı ve İçişleri Bakanı birlikte yürütür.

Ekleri için tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası